2022-08-12 203 views
今日收工去咗食日式壽司店,雖然舖頭位置及空間都不大,不過主打平價廚師發辦套餐和壽司盛盒,壽司質素很好,壽司師傅都好專業和用心地製作,店員都好有禮貌和招呼。今次我點咗10件自選壽司套餐,包括有深海池魚,真鯛,帶子,火炙三文魚,赤蝦,火炙左口邊,辣味三文魚軍艦等等。店員會送上沙律及麵豉湯,沙律好新鮮,麵豉湯好熱,裏面有豆腐粒及海帶,不會太鹹味道適中。之後壽司師傅會送上自選10件壽司拼盤,當中深海池魚好新鮮和鮮味,帶子壽司好有鮮甜味配上鬆軟壽司飯很夾,火炙三文魚壽司燒完之後充滿魚油香融於口中好好味,辣味三文魚軍艦紫菜仲係卜卜脆,配上辣味三文魚好特別,壽司拼盤仲有配上酸薑。整體壽司價錢性價比高,壽司質素很高,值得推介。

壽司拼盤仲有配上酸薑。

整體壽司價錢性價比高,壽司質素很高,值得推介。
2022-08-12 126 views
去咗厚福街搵食🔍最後揀咗「翔壽司」試下😬.精選刺身(二人前)🐟包括有三文魚、帶子🐚池魚、甜蝦🦐油甘魚各兩件💁🏻‍♀️刺身新鮮厚切🔪三文魚油脂分佈平均😍好香魚油味😋帶子厚實鮮甜,油甘魚肥美👍🏻池魚肉質爽口😆上面加咗薑蓉及葱花💛味道特別且討好☺️.炙燒壽司盛合🍣包括炙燒吞拿魚腩、炙燒三文魚腩、炙燒左口魚邊🐠炙燒金線鯛同炙燒帶子🔥呢幾款款魚生都係油脂成份較多😉用炙燒的方法把油脂逼出😌炙燒吞拿魚腩肥美😝入口feel到滿滿魚油🤤炙燒三文魚腩肉質滑嫩,魚油甘香😬炙燒左口魚邊充滿油脂,入口即溶😗炙燒金線鯛好香口😛而赤醋飯同壽司入面嘅Wasabi可以中和炙燒帶黎嘅油感☺️
去咗厚福街搵食🔍最後揀咗「翔壽司」試下😬
  • 精選刺身(二人前)
  • 炙燒壽司盛合
2022-08-12 134 views
尖沙咀厚福街呢間壽司店有L形的bar枱位,可以一邊等一邊睇住師傅整壽司。地方細細,好有傳統日式風味。前菜叫左個明太子沙律同麵豉湯,明太子沙律切到一粒粒好爽脆,鹹香嘅明太子配上沙律醬好開胃;麵豉湯熱辣辣好暖胃自選壽司10件- 火炙左口魚壽司最推薦,經火炙燒焦後有焦香,口感有嚼勁,越咬越食到濃郁甘香的魚油😍- 火炙帶子壽司好厚身,鮮甜鮮味- 火炙三文魚腩壽司,火炙焦香味濃厚,三文魚腩魚油香味適中但唔夠濃郁- 辣味帶子/三文魚軍艦幾有創意,用辣味醬汁帶出帶子/三文魚的鮮甜,辣辣地好開胃- 赤蝦壽司晶瑩剔透,爽口鮮味

明太子沙律

火炙左口魚壽司

- 火炙帶子壽司好厚身,鮮甜鮮味
炙燒帶子壽司

火炙三文魚腩壽司

辣味三文魚軍艦
辣味帶子軍艦

- 赤蝦壽司晶瑩剔透,爽口鮮味
赤蝦壽司

辣味三文魚軍艦
辣味帶子軍艦
赤蝦壽司
  • 火炙左口魚邊
壽司店嘅格局類似立食店,座位圍住壽司吧,午市套餐以丼飯同埋壽司為主~刺身壽司盛盒🍱刺身有一隻赤蝦、三文魚同油甘魚各兩件,赤蝦大隻爽口,雖然三文魚唔係魚腩部位,但係都夠肥美,重點係切得厚身!壽司方面有赤身、左口魚邊、真鯛、魴鮄、帶子各一件,數件壽司已包含咗赤身魚、白身魚、貝類,頗為全面,亦有炙燒嘅左口魚邊🐟依個set既可以食到大大塊厚切刺身,又可以食到手握壽司,心大心細揀唔到食邊個餐嘅話,刺身壽司盛盒就可以滿足到兩個願望,跟餐有沙律同埋面豉湯,需加一服務費。

刺身壽司盛盒🍱

2022-08-10 67 views
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐ 之前經過厚福街留意到翔壽司,咁啱係附近做嘢,有機會可以試下呢度嘅壽司啦🍣餐廳係bar枱設計,位置唔算太多~✅特上壽司盛盒(10件) $268叫咗個lunch set 有10件壽司,份量啱啱好👍🏻仲包埋麵豉湯同沙律🥗材料包括:海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、炙燒金線鯛、吞拿魚腩、深海池魚、鯖魚、油甘魚、真鯛整體嘅壽司水平唔錯,有幾款特別深印象‼️炙燒金線鯛平時比較小見,魚味偏濃,三文魚籽脹卜卜,唔會有腥味👍🏻見到佢有做埋Omakase,價錢相對宜人,有機會再嚟試埋~📍翔壽司 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
✅特上壽司盛盒(10件) $268

見到佢有做埋Omakase,價錢相對宜人,有機會再嚟試埋~
📍翔壽司 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
2022-08-09 81 views
翔壽司 (尖沙咀).之前食過晚市,適逢今日係anniversary諗住晏就食餐好啲嘅. ▪️刺身壽司盛盒▪️$148.其實佢價錢都尚算合理,$150左右你可以食曬刺身,壽司等,仲包麵豉湯以及沙律.肥美赤蝦一大隻,油甘魚,三文魚各兩切,壽司六件,分別係帶子,赤身,真鯛,魴紼以及火炙左口魚邊。.以呢個價錢黎講都成正比,特別好食嘅係赤蝦同火炙左口魚邊,前者肥美,後者魚油香!.📌 翔壽司 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
壽司 (尖沙咀)

▪️刺身壽司盛盒▪️$148

其實佢價錢都尚算合理,$150左右你可以食曬刺身壽司等,仲包麵豉湯以及沙律

📌 翔壽司 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-08 74 views
📍翔壽司- #YFF尖沙咀 💎【CP值極高壽司專門店!! 每日由日本豊洲空運直送食材】月尾荷包乾硬化又想豪食壽司? 呢間主打價錢親民嘅壽司舖可能幫到你😊 餐廳嚴選由日本豊洲空運直送嘅食材,確保用料新鮮,保證可以食返日本嘅味道。主理廚師擁有十幾年喺米芝蓮餐廳工作嘅經驗,食物質素絕對有保證。但要注意一點係,餐廳環境比較細同埋逼,只有一張L型壽司吧枱,大概只有十個位左右。❝自選壽司12件 ❞ — $208⧐ 火炙三文魚腩壽司三文魚腩經過火炙處理,豐富油脂入口即化,口腔充滿住魚油甘香。 ⧐ 魴鮄壽司好特別嘅名! 呢款魚坊間比較少見到,粉紅與白色交集嘅魚身肉質紮實,味道清甜。⧐ 火炙金線鯛壽司金線鯛其實即係我地俗稱嘅紅衫魚。製成刺身,更能突出金線鯛嘅清淡柔軟,輕輕炙燒過表面,油香盡情發揮,更能增添一份甘香。⧐ 火炙左口魚邊壽司炙燒過嘅左口魚入口油脂即化,口感既肥美又爽口,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香。⧐ 深海池魚壽司夏天係深海池魚嘅當造季節。棲息於深海嘅池魚,肉質比一般嘅池魚更加細緻鮮美,入口先滑後爽,魚香吸引。⧐ 帶子壽司厚切帶子肥美鮮甜,咬落軟嫩有口感。⧐赤蝦壽司肉質軟滑,入口膠質滿
📍翔壽司- #YFF尖沙咀 💎

⧐ 火炙金線鯛壽司

⧐ 火炙左口魚邊壽司

⧐ 深海池魚壽司

⧐ 帶子壽司
厚切帶子肥美鮮甜,咬落軟嫩有口感。

⧐赤蝦壽司
肉質軟滑,入口膠質滿滿,蝦味濃郁,味道鮮甜。

➤ 翔之戀 ($78)
師傅創作壽司,以店名為名,賣相吸引,用料高級。以花之戀作創作藍本,用上多片厚切拖羅包裹海膽,並在表面灑上三文魚籽,味道甘腴香鮮,層次非常豐富,絕對是舌尖上的享受。
2022-08-04 106 views
翔壽司 (尖沙咀)尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖特上壽司盛盒10件$268海膽極鮮極滑溜,淡淡清甜無澀味,略帶海水的清新。三文魚子鮮甜,海水味濃,爆裂感強。牡丹蝦超鮮甜,油甘感覺高。帶子圓圓白白,顏色飽滿,肉厚軟嫩鮮甜,飯質粒均勻。炙燒金線鯛鯛肉鬆化,細膩鮮嫩,炙燒令魚油更甘香滑溜。吞拿魚腩鮮甜肥美,口感細嫩,啖啖魚油香而不膩。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,刺身能帶出池魚令人齒頰留香的油分。鯖魚鯖魚清甜,營養價值高。油甘魚油金魚厚切非常肥美,肉質帶結實而又鮮嫩無比,口感由半鬆軟至半彈身,好滿足!真鯛日本真鯛鮮度十足,肉質一流。配上前菜同麵豉湯,圓滿。

壽司 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下4號舖

特上壽司盛盒10件$268

海膽
極鮮極滑溜,淡淡清甜無澀味,略帶海水的清新。

三文魚子
鮮甜,海水味濃,爆裂感強。

牡丹蝦
超鮮甜,油甘感覺高。

帶子
圓圓白白,顏色飽滿,肉厚軟嫩鮮甜,飯質粒均勻。

炙燒金線鯛
鯛肉鬆化,細膩鮮嫩,炙燒令魚油更甘香滑溜。

吞拿魚腩
鮮甜肥美,口感細嫩,啖啖魚油香而不膩。

深海池魚

鯖魚
鯖魚清甜,營養價值高。

油甘魚

真鯛
日本真鯛鮮度十足,肉質一流。

配上前菜同麵豉湯,圓滿。
2022-08-03 93 views
之前做左翔壽司會員,每次食完有分儲,個人覺得呢度啲Set真係幾抵食😁今日食lunch特登行過黎。.🍴特上壽司盛合$268特上壽司盛合有10件,包括:海膽、三文魚籽、牡丹蝦、帶子、炙燒金線鯛、拖羅、深海池魚、鯖魚、油甘魚、真鯛。特上壽司食落肉質爽厚、味道更鮮甜,令人再三回味,口感較豐腴,鮮甜厚實。呢個特上壽司拼盤性價比好高👍🏻.總結黎講CP值真心高,尖沙咀食飯我成日都黎。唯獨有個缺點就係好少位😢夜晚要係出面等位實在太熱啦!所以我都係lunch time黎少人啲🙈🙈
🍴特上壽司盛合$268

2022-08-03 95 views
今次約左個好友嚟食一間位於厚福街嘅平價版 Omakase壽司店😋二人餐($680)都幾抵食就試下啦!前菜:有蕃茄沙律-蕃茄新鮮爽口,加上醋汁令人開胃。味噌湯 - 幾足料,唔錯,之後就到我最期待既刺身及壽司😍✨🐟刺身:北海道牡丹蝦:肉質爽口得黎帶少少綿軟幾鮮甜。深海池魚厚切口感肥美,而且鮮甜又新鮮!🤤磯煮鮑魚煮得腍而入味仲好有口感。🍣壽司:北海道海膽:海膽又新鮮又厚身味道係超鮮甜又無腥味 幾高質拖羅:望落去已經好高質,而且入口即溶感覺辣味帶子軍艦:一啲都唔辣,啲帶子好有口感,爽口惹味油甘魚:肉質肥美甘甜。赤蝦:大隻又帶有鮮甜味,爽口彈牙 火炙左口魚邊 - 燒過後更香更濃郁,爽口肥美。迷你蔥吞拿魚腩丼:吞拿魚腩好新鮮,切成魚蓉入口好軟綿綿,而且魚蓉份量也不少🥰迷你鰻魚飯:鰻魚即叫即燒熱辣辣,加上燒鰻魚汁真可口。

二人餐($680)都幾抵食就試下啦!

前菜:有蕃茄沙律-蕃茄新鮮爽口,加上醋汁令人開胃。
味噌湯 - 幾足料,唔錯,之後就到我最期待既刺身壽司😍✨

🐟刺身
北海道牡丹蝦:肉質爽口得黎帶少少綿軟
幾鮮甜。
深海池魚厚切口感肥美,而且鮮甜又新鮮!🤤
磯煮鮑魚煮得腍而入味仲好有口感。
🍣壽司
北海道海膽:海膽又新鮮又厚身
味道係超鮮甜又無腥味 幾高質
拖羅:望落去已經好高質,而且入口即溶感覺
辣味帶子軍艦:一啲都唔辣,啲帶子好有口感,爽口惹味
油甘魚:肉質肥美甘甜。
赤蝦:大隻又帶有鮮甜味,爽口彈牙
火炙左口魚邊 - 燒過後更香更濃郁,爽口肥美。

迷你鰻魚飯:鰻魚即叫即燒熱辣辣,加上燒鰻魚汁真可口。

2022-08-02 90 views
今日經過厚福街覓食, 見到呢間翔壽司都幾多人食, 就入去試下啦😋餐廳小店一間座位大約有十個, 有三個壽司師傅負責, 餐廳有好多時令嘅嘢都會寫喺塊黑板上面俾顧客選擇👍🌟鰻魚丼飯分量好多,有四片鰻魚,醬汁十足,配咗芥辣,鰻魚下面有紫菜,夾埋一齊食唔錯👍🌟螢光魷魚沖漬呢個真係白飯小偷, 螢光魷魚有膏,感覺有啲似醬油蟹😆🌟蟹子沙律正正常常,如果凍啲會更好😆餐廳而家做緊個二人餐 680蚊兩位,有壽司,刺身等等,有興趣可以過嚟試下🙂

🌟鰻魚丼飯

🌟螢光魷魚沖漬
呢個真係白飯小偷, 螢光魷魚有膏,感覺有啲似醬油蟹😆

🌟蟹子沙律
正正常常,如果凍啲會更好😆

餐廳而家做緊個二人餐 680蚊兩位,有壽司刺身等等,有興趣可以過嚟試下🙂

2022-07-28
$300 (Dinner)
2022-07-30 101 views
🌟今日放工突然想食下壽司,行過尖沙咀見到有一間都好富下嘅壽司小店,好奇心驅使之下就入咗去試下——————🐽 明太子沙律竟然有我嘅最愛明太子沙律,細細碟好啱同朋友share,明太子咬落卜卜脆,質感好正,配埋底下嘅青瓜絲食好清新🐽 刺身拼盤三文魚肥美,甜蝦大大隻同埋好新鮮,肉質亦都好爽彈,油甘魚帶重重嘅油脂,帶子配埋檸檬汁食感覺特別清新🐽 鰻魚飯鰻魚嘅份量好多,食落口好肥美一啲都唔會好似出邊其他舖頭嘅鰻魚咁乾身,值得一讚壽司飯嘅軟硬度岩岩好,水準之上
🌟

——————

🐽 明太子沙律

🐽 刺身拼盤

🐽 鰻魚飯
2022-07-27 126 views
尖沙嘴日本餐二人餐($680)係全日供應,仲係期間限定,值得去試下~佢哋仲有lunch set都幾掋食,下次會去試下。餐廳座位較少,我哋坐bar枱就更有風味。蕃茄沙律 味噌湯 刺身三點:牡丹蝦、磯煮鮑魚同深海池魚,好鮮甜!壽司都好大件同新鮮,分別有北海道海膽、 拖羅、火炙左口魚邊、油甘魚、赤蝦、辣味帶子軍艦 。食埋迷利吞拿魚腩丼同迷利鰻魚飯就飽晒~ 鰻魚仲要係即叫即燒,好有驚喜呀!✌🏿✌🏿✌🏿

餐廳座位較少,我哋坐bar枱就更有風味。

蕃茄沙律
味噌湯

刺身三點:牡丹蝦、磯煮鮑魚同深海池魚,好鮮甜!

2022-07-27 53 views
💕翔壽司店面雖小但環境簡潔 有日本小店嘅感覺座位對住壽司吧枱 可以望住師傅準備食材🍣價錢合理食物質素都幾高.午市定食會跟麵鼓湯同沙律刺身丼飯同壽司嘅選擇都幾多 .🌈 火灸魚生丼 $128(三文魚 三文魚腩 金線鯛 左口魚邊 帶子)材料豐富 灑上蔥絲令賣相同口感都更加分🥰食材新鮮 👍🏽三文魚輕輕火灸過 啖啖鮮味三文魚腩經過火灸 魚油味超香 入口即化金線鯛色澤新鮮 口感紮實 幾甘香左口魚邊 清爽滑嫩帶子大大隻 肉身幾厚 肉質爽嫩鮮甜
💕翔壽司

店面雖小但環境簡潔 有日本小店嘅感覺
座位對住壽司吧枱 可以望住師傅準備食材🍣
價錢合理食物質素都幾高

午市定食會跟麵鼓湯同沙律
刺身丼飯同壽司嘅選擇都幾多
🌈 火灸魚生丼 $128

(三文魚 三文魚腩 金線鯛 左口魚邊 帶子)
材料豐富 灑上蔥絲令賣相同口感都更加分🥰
食材新鮮 👍🏽
三文魚輕輕火灸過 啖啖鮮味
三文魚腩經過火灸 魚油味超香 入口即化

金線鯛色澤新鮮 口感紮實 幾甘香
左口魚邊 清爽滑嫩
帶子大大隻 肉身幾厚 肉質爽嫩鮮甜

2022-07-27 46 views
成日嚟尖沙咀既我,前幾日約咗老友都係喺尖沙咀食飯🤭同佢好少食日本嘢,今次就嚟一個平價版嘅omakase😋🥢食物🥢二人餐$680先來前菜:有蕃茄沙律及麵豉湯,之後就開始刺身出場✨🐟刺身:牡丹蝦好大隻,好鮮美!深海池魚厚切口感好肥美,鮮甜好新鮮!磯煮鮑魚有少少煙韌彈牙口感,好正👍🏻🍣壽司6款共12件:北海道海膽:味道濃厚甘甜,有少許回甘味。拖羅:睇顏色已經好吸引,冇筋入口有溶化感🤤辣味帶子軍艦:辣味唔係太勁,唔食得辣嘅朋友都可以接受,帶子爽口好滑,我覺得夏天食都幾正😳油甘魚:肉質肥美甘甜。赤蝦:大隻又帶有鮮甜味,可以再encore❣️燒左口魚邊:炙燒後魚油更加豐盛,爽口肥美。飯類🍚迷你蔥吞拿魚腩丼:用吞拿魚魚腹及赤身切開,切成魚蓉入口好軟綿綿,而且魚蓉份量也不少🥰迷你鰻魚飯:鰻魚冇骨厚肉,燒得幾香。

🥢食物🥢
二人餐$680

先來前菜:有蕃茄沙律及麵豉湯,之後就開始刺身出場✨

🐟刺身
牡丹蝦好大隻,好鮮美!
深海池魚厚切口感好肥美,鮮甜好新鮮!
磯煮鮑魚有少少煙韌彈牙口感,好正👍🏻

🍣壽司6款共12件:
北海道海膽:味道濃厚甘甜,有少許回甘味。
拖羅:睇顏色已經好吸引,冇筋入口有溶化感🤤
油甘魚:肉質肥美甘甜。
赤蝦:大隻又帶有鮮甜味,可以再encore❣️
燒左口魚邊:炙燒後魚油更加豐盛,爽口肥美。

飯類🍚

迷你鰻魚飯:鰻魚冇骨厚肉,燒得幾香。