2016-08-22 431 views
山長水又遠黎到元朗食甜品,一早聽聞過哩間店舖既廚師曾經向五星級酒店做過,所以就黎試一試 !店鋪位置偏遠,西鐵站都要行十五分鐘先到,為食真係要付出汗水的! 由於時間尚早,唔洗等位就直接有得食喇! 雖然menu選擇唔多,但由於我地樣樣都想試所以就果揀咗個細既甜品拼盤!甜品拼盤總共有五款,定時會轉款㗎。碟上仲有好多裝飾同擺設,負責人話全部都係自家製既糖果同朱古力。首先負責人建議我地食咗個apple crumble先。雖然aplle crumble感覺上好普通,周街都有,但哩個甜品真係不錯,不得不讚既係甜品上面既脆脆,其實係蘋果皮絲,咬落仲好香蘋果味添 ! 下面係movenpick雪糕,底層就係apple crumble喇。我覺得上層既蘋果枝絲真係幾特別,為哩款甜品加咗唔少分。接住既係黑加崙子拿破崙。賣相已經好吸引,佢且一般拿破崙唔同,層層既酥皮變咗以圈既形式出現,而拿破崙中間既cream就變左mousses cake咁,但佢比cream挺身好多,我比較鍾意佢個texture,另外佢既味道有點酸,十分開胃,值得推介 !!!跟住就係哩款磨菇甜品。磨菇頂係糖霜,但磨菇“丁”係黑松露味既cream,

甜品拼盤

跟住就係哩款磨菇甜品。磨菇頂係糖霜,但磨菇“丁”係黑松露味既cream,黑松露味係超香 ! 愛黑松露既人一定愛不惜手。下面黑色既係朱古力,底層係香橙燉蛋。香橙燉蛋真係好少有,食落有啖啖橙香,很特別。每一部份都好好味,不過夾埋做一個甜點就略嫌有點“太漏”。因為燉蛋本身奶味重,而黑松露cream texture都比較厚,一併食會有d “漏”,而且黑松露味太濃,食完黑松露先食燉蛋既話會完全cover咗個橙味。建議可溫馨提示一吓食客食左燉蛋先吧,黑松露cream有餅乾一併食可能會好d
跟住係香蕉brownie杯。底層有煮熔既香蕉同Brownie,上面係香蕉味既cream。香蕉同朱古力本身都夾,brownie都好食,本人就鍾意略略苦既dark choco (每人口味不同吧!)唯獨係執邊果塊酥皮有d太“冧”了。
最後係奶凍,都係以berries做主打,不過我反而覺得個texture太soft,如果再實d 既話會好d。味道當然無問題啦!
總結,每款甜品都有特色,甚至連擺設都係經過設計 ! 愛吃甜品既朋友真係不妨試試 !

甜品拼盤
2016-08-14 138 views
不負責任之食評依日,我同男友去咗不太熟既元朗區搵飯後甜品食。係裕榮徑,成條街都有不同類型既甜品,理所當然地去咗果面搵啦。本來諗住食中式糖水既,可惜太多人唔想等位,係無資料搜集下,入咗依間食下咁啦。第一次,試下個細既甜品併盆先。餐牌上大部分甜品都有齊。當甜品端到上黎,我地馬上俾佢既賣相吸引,好精緻呀~併盤一般都有食法既先後次序,店長溫柔又詳細咁講解完每樣甜品既名稱同次序,就到我地開動啦~由於隔咗太耐先寫食評啦,只能不負責任地大概講一講。甜品既賣相,味道都十分好,當晚我地食完小糖鈕後,仲加錢食埋大糖鈕不過飽得滯下次做飯後甜品的話,有3,4個人share先好嗌另外令我印象深刻既係,中西合壁同新既食材組合,表露咗店主同甜品既熱誠。一間咁有heart既甜品店,係絕對值得一試再試同大力推介既!
不負責任之食評

第一次,試下個細既甜品併盆先。餐牌上大部分甜品都有齊。
甜品端到上黎,我地馬上俾佢既賣相吸引,好精緻呀~
小糖鈕特色併盤
併盤一般都有食法既先後次序,店長溫柔
又詳細咁講解完每樣甜品既名稱同次序,就到我地開動啦~

由於隔咗太耐先寫食評啦,只能不負責任地大概講一講。
不過飽得滯
下次做飯後甜品的話,有3,4個人share先好嗌

2016-03-27
$79 (Last Night Supper)
小糖鈕特色併盤
  • 大糖鈕特選拼盤
表妹一直都是甜品控,而剛巧她正在放暑假,所以今次便帶她到名氣甚高的小糖鈕逗她開心。未走進小糖鈕,只是單看它的門面已感受到那份可愛的氣息。走進小糖鈕後,我更為高興,色彩繽紛,可愛小糖鈕的樣子佈滿了整個甜品店。不論是甜品餐牌還是自家制的食品都看到可愛小糖鈕的踪影。芒果蜜桃特飲 (左) $32 ; 香檸薄荷梳打 (右) $32兩杯飲品都以乾冰作base,所以飲品剛來到的時候白煙不斷湧現做成夢幻的效果,看上去不但特別又吸引,更逗得我們滿心歡喜,拍起照上來都特別漂亮。表妹的芒果蜜桃特飲味道香甜,果味濃濃,每次喝一口芒果蜜桃特飲都嚐到香甜的芒果味而沒有蓋過蜜桃香,視覺跟味覺都同樣出色。由於天氣炎熱,感覺上飲品有點不夠冰凍,如能多一點就更上一層樓。而我點的香檸薄荷梳打同樣未夠冰凍,但無損我對喝這杯飲品的心情。整杯飲品味道清新,新鮮的薄荷葉頓時放鬆了我平時那份緊張,而香檸則提升了清新的層次,加上甜度適中,喝上去都特別怡人。大糖鈕特選拼盤 $198大糖鈕特選拼盤由五款主打甜品及三款神秘甜品組成,一問之下才知道這拼盤的甜品每天都會轉款以滿足客人對甜品的新鮮感,的確值得一讚!起初特選拼盤未到的時候,我們還以
未走進小糖鈕,只是單看它的門面已感受到那份可愛的氣息。
不論是甜品餐牌還是自家制的食品都看到可愛小糖鈕的踪影。

大糖鈕特選拼盤 $198

起初特選拼盤未到的時候,我們還以為每款甜品都只是少少,但來到才知道份量十足,而賣相比在餐牌上看到的更精緻漂亮。賣相上,不論是顏色還是外形都各有特式,令我們都不禁為這漂亮的甜品拍下數張照片。
芒果心太軟

先嚐的是芒果心太軟,小小的一個心太軟,樣子非常可愛。由於心太軟的外形較一般吃到的細小,所以老闆都早已跟我們說細小的心太軟流心的情況沒有一般的那麼理想,但實際上流心情況比想像中還要好。心太軟外層鬆軟帶牛油香,而內層甜甜酸酸,連同香甜雲呢拿雪糕和芒果粒粒一起吃,一點也不膩,開胃得來又很適合這炎炎夏日吃。
黑加倫子拿破崙

吃過了美味芒果心太軟,我們都急不及待要嚐一嚐黑加倫子拿破崙。環形的拿破崙配上黑加倫子mousse,非常有創意又美觀! 黑加倫子mousse口感輕盈又幼滑,味道酸酸甜甜,開胃又醒神,而環形拿破崙香脆而富濃郁的牛油香,兩者配搭得宜又能突顯各自獨有的口感和味道。
雜苺Tiramisu

雜苺Tiramisu 又是一個創意之作,平時都是吃咖啡味的Tiramisu,而吃雜苺Tiramisu 都是第一次。酸酸甜甜的雜苺配上creamy而幼滑的芝士尤其適合,雜苺的酸甜味中和了芝士本身所帶來膩口的感覺,而味道亦變得更有層次感,悶熱的天氣吃這個甜品就是適合不過。
Apricot雪條

不得不再次讚老闆的創意力,我甚少聽到甜品店用apricot做甜品,今次真的是第一次。本身我已經相當喜歡吃apricot,所以對這甜品抱有很大的期望。整條雪條外脆內綿口感尤其吸引,甜度適中又能帶出apricot獨有的香甜。出色的不只是這雪條,雪條下的番石榴salsa同樣出色,番石榴新鮮香甜而多汁,不用加上甚麼花巧的東西已很美味,但加上cilantro做成salsa後就更能特顯原有的美味香甜,絕對沒有令我們失望之餘又驚喜不絕。
Sangria啫喱

起初還以用Sangria做啫喱不會怎麼濃,但嚐一口後才知起初的想法都是錯的。吃這啫喱
尤如喝了杯Sangria,酒味濃而不醉,啫喱口感QQ,內裡還有果肉增添層次感,即使甚少喝Sangria的我也喜歡了這啫喱。
橙柚子沙律配伯爵茶mousse和伯爵茶啫喱

甜品驚喜廷續,橙柚子沙律配伯爵茶mousse和伯爵茶啫喱又是一個驚喜之作。橙和柚子肉粒多汁而帶點苦澀,伯爵茶mousse幼滑而creamy又不失伯爵茶那份清淳的香味,伯爵茶啫喱帶點QQ而滲出陣陣伯爵茶的清香,三者各有不同的口感,但一起吃的時候層次感分明又能減低柚子所帶來的苦澀,最後吃一口作裝飾的甜味脆腐竹,口感變得更有層次。
白朱古力忌廉黑松露配香橙燉蛋

白朱古力忌廉黑松露配香橙燉蛋這組合又特別又新穎,但老實說我們本身都不是白朱古力控也不是黑松露控,所以沒有甚麼太大期望。白朱古力忌廉非常creamy,不會過濃或過甜,反而黑松露味特濃而帶動了整個甜品,而磨菇的味道跟平時吃到的爆谷非常相似香甜味美,右邊的朱古力裝飾亦見香濃。整體上也不錯,只是我們吃不慣特濃黑松露,所以不懂欣賞這甜品,相信黑松露控會非常喜歡它。
朱古力Brownie配香蕉片

這朱古力Brownie有別於平時的brownie,它是mousse狀的brownie,所以口感較輕盈又沒有容易膩口的感覺,味道亦沒有一般的那麼濃,但卻相當美味,配上香甜的香蕉片更能突顯朱古力的味道,配搭得宜!
朱古力鈕

雖然主角都集中在八個甜品上,但碟上的朱古力鈕也相當不俗,外形小巧做得像真正衫鈕,朱古力味香濃而甜度適中。

這裡除了甜品出色外,老闆亦非常nice,不但一開始的時候跟我們講解吃甜品的先後次序,又細心地講解甜品的組合。我們吃甜品的時候還一直都躲在廚房裡,好讓給予我們更多空間及慢慢地享受美味的甜品。除此之外我更加欣賞他對甜品那股熱誠,不論是講解甜品的時候還是從甜品裡都看到他對甜品的熱誠和鍾愛。
Other Info. : 8pm前吃甜品有early bird discount (八折)
2016-08-05
$111.5 (Tea)
2016-08-10 624 views
係元朗食飽飽晚餐四出搵下甜品食係漫無目的既情況下 見到呢間甜品店既裝修幾得意全部都以鈕來design..而且色彩好colourful大大粒鈕為logo入到餐廳內 牆身都是好多色彩繽紛既鈕 連吊燈既燈罩都是好多鈕menu我地點左杯凍既蜂蜜桂花茶 好特別 不斷有好多煙向上升 好夢幻既感覺 不停噴煙既同時 杯中既花瓣都不斷上上下下飄浮 好似個水晶球咁我們都影左好多相 因為太得意了杯野味道好滋潤 有好重既蜂蜜味 入面有好多好多桂花花瓣 桂花味都好重我係香蕉迷 所以點了呢款以香蕉為主題既甜品造型好吸睛連碟上伴碟既焦糖香蕉,香蕉片上都有一片焦糖脆片 香蕉加上甜甜既焦糖 口感同味道都幾得意朱古力核桃brownie,帶點林身既蛋糕 有好重既香蕉味, brownie上淋有濃濃既朱古力醬,朱古力配以香蕉brownie...口感同味道不錯香蕉芭菲。。有大量既香蕉蓉 香味十足這個造型好似係森林中 有塊樹木上有兩件磨菇 磨菇由蛋白脆餅配以白朱古力黑松露醬造成我冇諗過黑松露都可以做成甜品而且黑松露味十分香 我愛把一點點的松露醬加到蛋白脆餅來食,蛋白脆餅甜甜,混入了黑松露醬來食可中和一下蛋白脆餅的甜味感覺幾得意 好
係元朗食飽飽晚餐四出搵下甜品

我們都影左好多相 因為太得意了
燒焦蕉杯
我係香蕉迷 所以點了呢款以香蕉為主題既甜品
造型好吸睛

香蕉芭菲。。有大量既香蕉蓉 香味十足
這個造型好似係森林中 有塊樹木上有兩件磨菇
磨菇由蛋白脆餅配以白朱古力黑松露醬造成
我冇諗過黑松露都可以做成甜品

感覺幾得意 好似食緊脆脆既菌類一樣
除外仲有個橙香燉蛋甜品
有點點橙絲,焦糖脆蓋及燉蛋
燉蛋好濃蛋味 可以隨自己口味喜愛加上橙絲和焦糖相配
由於我本人不太愛橙味 所以我多以焦糖配蛋來吃

脆脆的焦糖配濃蛋味
這兩款拼盤都不錯 因為一次過可食到多款甜品 下次再來都希望能一試
是日食了差不多200元,雖然比一般甜品店貴些,但甜品充滿驚喜 而且店員都很用心介紹每款甜品既特色與食用既先後次序
2016-08-09
$100 (Last Night Supper)
蜂蜜桂花茶
燒焦蕉杯
2016-08-03 872 views
大糖鈕特選拼盤 $198(5款主打甜品+3款神秘)裝飾很精美哦~不同款式嘅衫鈕(🍫朱古力製)盤中有8款甜品:⚜富士蘋果金寶 酸酸甜甜嘅富士蘋果粒配雲呢拿雪糕,味道清新,加埋面層嘅脆脆,挺有口感的,這個絕對稱得上盤裡中的非凡撘檔👍🏼建議食呢個先,因為雪糕好易溶。⚜青瓜西瓜沙律配紫菜脆片 青瓜小粒撤在西瓜圓厚片上,清淡中帶出點新鮮,夏日炎炎,用來消暑最適合不過☄⚜玫瑰荔枝士多啤梨布甸所用的食材都是小編至愛😍布甸上有朵玫瑰花🌹是用薄脆片所做的,很美觀,味道則似威化餅😂美美的花朵弄碎後,撈埋布甸食,就會多層次口感架啦😆⚜紅豆綠茶奶凍高高細細的玻璃杯,內有不同水果撘配,由甜中帶點綠茶的苦澀味,別有一般甜品的口感舖排🙈⚜黃莓慕絲蜜桃沙律色彩繽紛,水果味道很突出,甜甜酸酸!⚜橙西柚沙律甜品有幾條脆腐竹作裝飾,底層有70%濃度朱古力,由酸到苦的口感層次,有點創新,頗有驚喜😦⚜藍莓士多啤梨拿破侖貌相高貴,脆脆甜甜的拿破侖配上士多啤梨和藍莓,味道均是小編至愛,不錯!😝⚜白朱古力忌廉配香蕉片入口即溶,甜酸香蕉脆片配香濃朱古力,味道恰至少好處。老闆會耐心地介紹甜品和食法次序,又會主動與客人交談,是一間富有人情
大糖鈕特選拼盤 $198
(5款主打甜品+3款神秘)
裝飾很精美哦~不同款式嘅衫鈕(🍫朱古力製)
盤中有8款甜品:
⚜富士蘋果金寶
⚜青瓜西瓜沙律配紫菜脆片
⚜玫瑰荔枝士多啤梨布甸
所用的食材都是小編至愛😍
美美的花朵弄碎後,撈埋布甸食,就會多層次口感架啦😆
⚜紅豆綠茶奶凍
⚜黃莓慕絲蜜桃沙律
色彩繽紛,水果味道很突出,甜甜酸酸!
⚜橙西柚沙律
⚜藍莓士多啤梨拿破侖
⚜白朱古力忌廉配香蕉片
入口即溶,甜酸香蕉脆片配香濃朱古力,味道恰至少好處。
老闆會耐心地介紹甜品和食法次序,又會主動與客人交談,是一間富有人情味的甜品店👍🏼
P.s 食每一款甜品前,建議飲下飲品清下口腔,由淡味食到濃味🙈
甜品即叫即製,需時大概10-15分鐘,小編建議各位在等待的過程中可以留意一下店內裝飾,很有「鈕」味。
大糖鈕特飲 $32 (右)
[蘋果椰子]
較為黏稠,似沙冰,但幼幼嘅吸管唔洗太用力都啜到😌味道則是清清淡淡,椰子味道很突出,亦有一絲絲蘋果香,感覺清新。

小糖鈕特飲 $32 (左)
[杞子蕃石榴碎冰]
色香味俱全。先說說外貌,橙橙的,會出煙起泡泡,好似做實驗咁,很新奇哦~聞就聞到蕃石榴香,飲落去有杞子籽,很有口感,呯咟~呯咟~仲有些少氣,喜歡梳打嘅朋友,必叫這飲品👍🏼
2016-07-07
$111.5 (Tea)
Dining Offer
Coupon
  • 小糖鈕特飲
2016-07-24 616 views
一直都好想黎小糖鈕,但每次喺元朗food hunt完一係已經飽到抽筋,一係就好黑仔地撞正佢星期一休息 今次,我終於食到啦,好開心!!!傳聞一直都話佢嘅甜品好好食,今次食完,我可以話比大家聽,佢嘅甜品堅係好正!!!原來店主以前係文華嘅餅廚,整出黎嘅甜品件件都係酒店級水準!!山長水遠黎到,當然要點最勁果個 大糖鈕特選拼盤每件甜品都係精心設計,賣相非常討好。呢到8款甜品,有5款係廚師精選,另外果3款係神秘甜品,次次點都可能會唔同,充滿驚喜雜草莓忌廉芝士杯上層係草莓果肉果醬,中間係忌廉芝士,下層係草莓慕絲。食落層次感十足,草莓醬酸酸甜甜,三層混合一齊食,味道唔錯。玫瑰荔枝燉蛋玫瑰花相當精緻美麗,簿簿的花片一層一層的拼合,靚到好似藝術品!燉蛋有濃濃嘅玫瑰花香,質感滑溜。意式熱情果芭菲熱情果酸酸甜甜 好開胃,用左真嘅熱情果承住芭菲,賣相好得意。上面黃色嘅醬,係較濃郁嘅熱情果醬,同芭菲混合一齊食,更有層次感。白朱古力忌廉黑松露配香橙燉蛋食之前並唔知道係黑松露,所以食落去果下相當驚喜!黑松露味非常濃烈,燉蛋質感細滑!喜歡黑松露嘅朋友一定會鍾意!富士蘋果撻底層的蘋果金寶帶有玉桂的味道,放上一球雲尼拿雪
今次,我終於食到啦,好開心!!!

山長水遠黎到,當然要點最勁果個 大糖鈕特選拼盤
每件甜品都係精心設計,賣相非常討好。
雜草莓忌廉芝士杯
上層係草莓果肉果醬,中間係忌廉芝士,下層係草莓慕絲。
食落層次感十足,草莓醬酸酸甜甜,三層混合一齊食,味道唔錯。
玫瑰荔枝燉蛋
燉蛋有濃濃嘅玫瑰花香,質感滑溜。
意式熱情果芭菲
白朱古力忌廉黑松露配香橙燉蛋
喜歡黑松露嘅朋友一定會鍾意!
富士蘋果撻
底層的蘋果金寶帶有玉桂的味道,放上一球雲尼拿雪糕。
略酸的蘋果同甜甜的雲尼拿雪糕一齊食,味道好夾。
2016-07-20 152 views
食甜品,你會想到什麼?窩夫?綿綿冰?豆腐花?生果甜品?講真,我自己想到也覺得悶。香港太多公式化的甜品,令我去到元朗既小糖鈕糖水鋪都即刻有種耳目一新的感覺。如果唔係朋友推薦食呢間,相信我自己都唔會試到咁好食既甜品,因為佢既門面真係同一般甜水鋪無咩分別。睇睇個餐牌,哇,真係好唔同,再見唔到上面講既甜品。換來既係一頁又一頁未見過、未食過既甜食。要食,就緊係要食大糖鈕特選拼盤($198)啦,因為一個價錢可以滿足我8個願望(5款餐牌甜品+3款隱藏甜品),絕對係抵!甜品黎到,師傅叫我地先影相,再黎介紹。唔洗佢叫,我既相機已經食先。跟手即刻叫師傅過黎介紹,講解每一個甜品的材料、特色同食既先後次序。其中最深刻的其中一款,就一定係迷你版既『小糖鈕森林』,白朱古力忌廉,加上黑松露醬,加埋橙香燉蛋。層次分明,味道也十分夾,燉蛋十分香滑。另外,迷你『富士蘋果撻』,是一冷一熱的矛盾大對決,熱辣辣的蘋果碎粒,加上冷冰冰的雪糕,是一個絕妙的配搭,正!其他甜品我不再敍述啦,等你地自己去尋覓吧!留意呀,這間餐廳絕對識合比驚喜係另一半架。
2016-07-12
Type of Meal
Last Night Supper
2016-07-15 137 views
番兜了~上次食過佢既甜品....一直都好想再試...但無奈次次老友記都唔得閒...所以冇去到...今次嗌左佢個特選拼盤...大糖鈕特選拼盤 $198(廚師精選8款甜品,包括餐牌內5款主打甜品,3款神秘甜品)一路都見到店員把甜品送上鄰桌,每次甜品出場時都頗震撼的,擺飾都很有心機。小糖鈕森林白朱古力忌廉同意大利黑松露配橙香燉蛋:意大利黑松露味極香....橙香燉蛋入口有溶化感覺70%特濃朱古力配黑椒脆片、甘荀脆絲及雲呢拿雪糕:特濃朱古力甜中帶點甘苦,但黑椒脆片帶有微微辛辣。黑加侖子拿破崙配砵酒黑加侖子汁:呢個拿破崙餅不是四四方方,而是一個環狀,造起來確實花左唔小心思。雜草莓芝士忌廉杯超鐘意佢個芝士忌廉杯....好creamy,,草莓味都帶甜啊~仲有迷你版既伯爵茶奶凍配意式薄荷西瓜冰就最特別了,上層粉紅色既係薄荷西瓜冰,據說仲有加埋西瓜皮落去打成,入口冰涼解暑,上面更放上一塊入口甜甜的黑椒脆餅作點綴。而底下既伯爵茶奶入口頗滑,滲出陣陣茶氣,特別之餘味道都唔差
番兜了~上次食過佢既甜品....一直都好想再試...
但無奈次次老友記都唔得閒...所以冇去到...
今次嗌左佢個特選拼盤...
大糖鈕特選拼盤 $198
(廚師精選8款甜品,包括餐牌內5款主打甜品,3款神秘甜品)

小糖鈕森林白朱古力忌廉同意大利黑松露配橙香燉蛋:
意大利黑松露味極香....橙香燉蛋入口有溶化感覺

70%特濃朱古力配黑椒脆片、甘荀脆絲及雲呢拿雪糕:
特濃朱古力甜中帶點甘苦,但黑椒脆片帶有微微辛辣。

黑加侖子拿破崙配砵酒黑加侖子汁:

雜草莓芝士忌廉杯

仲有迷你版既伯爵茶奶凍配意式薄荷西瓜冰就最特別了,

2016-07-04
$198 (Last Night Supper)
2016-07-11 878 views
一直以來對甜品都有一份要求,甜品的外型美觀會令人賞心悅目。特別是精心雕刻的甜品藝術更是我心水之選。甜品愈漂亮愈令人心情開朗,無論戀人、朋友、知己或是家人吃過甜品開心指數會昇溫;在乾枯的生活上帶點「甜」會令生活添了色彩。週未相約幾位朋友到元朗尋找這股「甜」,有看開我的文章都知道新界區比較少去。不過今日有朋友當司機帶我們進入這區域,一來節省時間,二來方便得多。由九龍區只需半小時便到達元朗,當大家想吃「甜」可能會想到B仔涼粉、泛后甜品或是近期人氣爆熱的年輕路缐的滿記甜品。但這些甜品只是平凡中未見驚喜,能夠令我由港島區到元朗一遊必定有它過人之處。不熟悉的街道、不熟悉的小河;但看到一間色彩繽紛的甜品店,我找到了。「小糖鈕甜品專門店」地方不算大,入內滿佈糖鈕的牆紙、吊燈、餐牌、甜點;可見老闆是別有用心。未看餐牌前,已看到少女們或是戀人們枱上都有拼盤系列!小店比較少有之作,如此用心難怪性價其高。餐牌上以紅色作底色,更加突出每粒鈕的顏色。一行四人又點少得吃這款拼盤,原來有大小糖鈕之分;決意點下大糖紐精選系列。內含五款主打甜品及三款神秘甜品。另外還點了黑加侖子拿破龠及特式飲品。首先到來是「黑加輪子拿破輪

首先到來是「黑加輪子拿破輪」,外型上比其他甜品店的甜點更具立體感。別以為輪字是錯別字,其實老闆確有花一點功夫。猶如車輪一樣半圓形包圍黑加侖子蛋糕,但我反而覺得有點像平時自己戴的頭飾。拿破輪餅輕輕切開帶有少許糖,甜度適中又鬆化。
黑加輪子拿破輪
黑加輪子味的慕絲蛋糕配上砵酒黑加侖子汁。蛋糕的質感容易切開軟硬得宜,甜中帶酸完全適合夏天的甜點。蛋糕兩旁更有士多啤梨棒、忌廉與藍苺更加美侖美奐。士多啤梨棒令這款甜品增添無限口感。小糖鈕的專門店點少得粒粒鈕形狀既朱古力伴碟。
未到主打甜品,先來一杯小糖鈕特飲。估不到特飲內含乾冰新奇又有趣,最重要看著它的不斷氣泡完全感受到冰涼快感。紅石榴汁的味道,不太出眾,不過甜度剛好。不斷有泡沬的關係,令到我手臂都滿佈紅番榴的點點;看來少點乾冰比較好,不過效果確實有驚喜。
小糖鈕特飲
終於來到今日壓軸的甜品「大糖鈕精選系列」。一上枱已經有八款細小的甜品盡入眼廉,各色各樣頗為特別。包括有:意式蕃茄芭菲、富士蘋果撻、70%特濃朱古力、冰鎮玫瑰荔枝燉蛋、綠茶奶凍、香蕉朱古力Brownie、意式熱情果芭菲、意式雪梨味芭菲。
大糖鈕精選系列
意式蕃茄芭菲
兔仔形狀的甜品比較少見,連同蕃茄的味道清新又新奇特別。
意式熱情果芭菲
內含香蕉、芒果夏天喜歡的甜點,不過太溜而且放入熱情果內更加特別。
意式雪梨芭菲
雪梨雪凍後清涼快感,頂層更有紫菜的脆片;增添無限口感。
富士蘋果撻
蘋果撻脆脆的外層已極具吸引,內含蘋果蓉不算太甜;味道得宜。
70%特濃朱古力
朱古力底層有香橙啫喱,分外特別。70%的朱古力徧苦遇上微甜的香橙,味道恰到好處。
冰鎮玫瑰荔枝燉蛋
薄脆的玫瑰花巧奪天工,可見師傅用心程度。進食前將玫瑰花拌勻,口感立即豐富味道得宜。
綠茶奶凍
綠茶味的甜品盛行,這裡又點少得呢?奶味濃郁帶有綠茶香,如果再稍微茶味增多會更好。
香蕉朱古力Brownie
香蕉朱古力硬身,滿滿香蕉味道大為喜歡。而且細細件不會太溜!
2016-06-26
$100 (Tea)
黑加輪子拿破輪
大糖鈕精選系列
2016-07-09 752 views
而家食甜品 除左真係一個「甜」字之外 真係唔夠架學時下人話齋咩都相機食先 緊係仲要玩埋賣相呀 4D咁樣先夠啦最好真係會 彈!! 出黎咁就無敵喇!!!咁岩去左元朗個邊搵朋友 成班人仔傾下計四圍行 講真 呢邊 似熟似唔熟咁啦 熟既係因為流漣過 唔熟因為耐無黎過咁就當執返自己啲腳毛啦 朋友們話有間新晉甜品舖 周末會大排長龍 好多人會黎朝聖既佢帶路我地負責食!!! 走到去大坑渠個附近 有間色彩繽紛既舖頭 原來就是它!!小糖鈕 個名都相當得意可愛 吸引到一眾女性朋友既目光 - 嬴左架喇!! 斜陽裏氣魄更壯 無錯 因為下午茶時間加上風和日麗 大家都好有朝氣精精神神咁入去食甜品 過一過冷河先主打「鈕」 故勿論係糖鈕定衫鈕 好味就係好鈕聽聞係必點之作 咁就要試下喇呢杯MOJITO無酒精飲品 基本都係以簿荷葉 檸檬加7-UP黎做不過佢最有睇頭係 用左乾冰做BASE 令到佢出住煙咁上枱而且可以做到極凍效果 夠晒解渴 視覺一流 味道亦好清新 涼爽!!小糖鈕森林 以呢2粒菇菇做賣點查實佢都以黑松露既味道做主調 配合埋白朱古力 就做左呢粒出黎開頭都好驚 黑松露點樣配合甜品呢?! 但食完發覺 原來都可以好夾既松露
而家食甜品 除左真係一個「甜」字之外 真係唔夠架
最好真係會 彈!! 出黎咁就無敵喇!!!

咁岩去左元朗個邊搵朋友 成班人仔傾下計四圍行
咁就當執返自己啲腳毛啦

朋友們話有間新晉甜品舖 周末會大排長龍 好多人會黎朝聖既
佢帶路我地負責食!!!

走到去大坑渠個附近 有間色彩繽紛既舖頭 原來就是它!!
斜陽裏氣魄更壯
無錯 因為下午茶時間加上風和日麗 大家都好有朝氣
精精神神咁入去食甜品 過一過冷河先
主打「鈕」 故勿論係糖鈕定衫鈕 好味就係好鈕
聽聞係必點之作 咁就要試下喇
Mojito (non-alcoholic)
呢杯MOJITO無酒精飲品
基本都係以簿荷葉 檸檬加7-UP黎做
不過佢最有睇頭係 用左乾冰做BASE 令到佢出住煙咁上枱
而且可以做到極凍效果 夠晒解渴 視覺一流
味道亦好清新 涼爽!!
小糖鈕森林 以呢2粒菇菇做賣點

擺放有特色 花心思 就好似一件活生生既藝術品一樣
可以觀賞又可以品嚐 相機食先定刀叉食先都一樣可以
次序不分前後左右:
意式蕃茄芭菲, 富士蘋果撻, 70%特濃朱古力
冰鎮玫瑰荔枝墩蛋, 綠茶奶凍, 香蕉朱古力布朗蛋糕
意式熱情果芭菲, 意式香桃芭菲

一次過可以試均晒咁多款甜品 真係滿足晒唔止三個願望
由濃到淡 甜到輕甜 硬如布朗到軟似風
唔同層次唔同味蕾刺激 分子料理中帶點熟食既感覺
咪話唔CYBER 同有特色
同場仲見到有啲熟客會一個人叫一個拼盤慢慢品嚐
我諗老闆見到食客滿足 一定好開心!! 大人都要扭住食!!!!!!!

2016-06-25
$150 (Tea)
Mojito (non-alcoholic)
  • 香檸薄荷梳打
2016-07-06 460 views
只吃了下午茶的我們,到九點左右,又是時侯吃甜品。小糖鈕的甜品都是比較精緻一點的,有別於平時吃到的快餐式甜品,所以價錢大約都是在$78-98。想貪心一點,一晚試足八款甜品的我們,當然要吃「大糖鈕特選拼盤」。這個拼盤會隨著每天的食材而有所改變,除了每次來吃會有所不同,在上半晚和下半晚來吃都會有不同的款式,不禁令人期待每一次光顧的驚喜。*大糖鈕特選拼盤($198)像是一個甜品版的TASTING MENU,而且擺盤都充滿著藝術感,不禁令我想起AXXX,但是小糖鈕的特選拼盤一點都不輸蝕。廚師精選八款甜品,當中有五款是餐牌內的主打甜品,有三款是神秘甜品。主打甜品都變成原版的迷你版或是簡化版。*黑加倫子拿破倫(主打甜品)傳統的拿破倫都是一層夾一層,像三文治一樣。不過小糖鈕的師傅將酥皮造成一條長條狀,想這個甜品更有立體感。黑加倫子味的mousse酸酸甜甜的,再加上有一條蛋白脆脆,無論在視覺上、味覺上,還是口感上都有與眾不同的層次。*富士蘋果撻(主打甜品)這道蘋果金寶配VANILLA雪糕,是一道熱甜品,所以建議先吃,怕雪糕會很快溶。底是用玉桂煮過的蘋果肉,再放上一層金寶,然後再放上一球VANILLA雪糕
只吃了下午茶的我們,到九點左右,又是時侯吃甜品

*大糖鈕特選拼盤($198)

大糖鈕特選拼盤
*黑加倫子拿破倫(主打甜品)

大糖鈕特選拼盤
*富士蘋果撻(主打甜品)

這道蘋果金寶配VANILLA雪糕,是一道熱甜品,所以建議先吃,怕雪糕會很快溶。底是用玉桂煮過的蘋果肉,再放上一層金寶,然後再放上一球VANILLA雪糕,最後用上蘋果脆絲作裝飾。

煮過的蘋果肉很香甜,像吃蘋果批一樣;中間的金寶甜甜的;熱烘烘的底上面就放了冰凍的雪糕,又冷又熱的,口感不錯;上面用作裝飾的蘋果脆絲,很香脆,帶有少少回甘,是一般甜品店不同之處。
大糖鈕特選拼盤
*冰鎮玫瑰士多啤梨燉蛋(主打甜品)

這個士多啤梨味的燉蛋很軟身,在液態和固態之間;士多啤梨味很濃,上面用一個薄脆整成一朵玫瑰花的形狀,吃的時候整碎拌燉蛋一起吃,除了口感豐富一點之外,亦減低甜膩感。
大糖鈕特選拼盤
*燒焦蕉杯(主打甜品)

這個用核桃BROWINES和香蕉蓉作為基底,上面再放了香蕉芭菲和朱古力碎,加上一片酥片作裝飾。BROWINES中間有很多核桃,口感很豐富,而且不會太甜,加上香蕉蓉,真是完美的配搭;香蕉芭菲的香蕉味都頗濃,再來朱古力碎的朱古力味。整道甜品都圍繞著朱古力、香蕉,香蕉、朱古力的味的來來回回。
大糖鈕特選拼盤
*磨菇甜品(主打甜品)

杯底是一個香橙燉蛋,再用一個白朱古力忌廉和黑松露MOUSSE裝成磨菇柄,而磨菇頭是一個蛋白脆脆,再放上碎朱古力作裝飾,無論是形還是味道都很有磨菇的氣色。

磨菇柄有非常濃的黑松露味,軟軟滑滑的;磨菇頭亦非常神似,又甜又脆的。看著看著,真的以為自己在吃一棵松露。
*神秘甜品1

第一道神秘甜品以西瓜碎冰做底,中間放了一球RASPBERRY巴菲,上面放了薄荷哈蜜瓜沙律。是一道比較夏天一點的甜品

很少吃到西瓜碎冰,不會太甜;RASPBERRY巴菲亦味道清新;加上薄荷哈蜜瓜沙律,有少少甘;又甘又甜的,又冰冰涼涼,消暑真的一流!
*神秘甜品 2

不用說就已經估到這道甜品是番茄味的,無論味還是形都非常之番茄。這道番茄味的芝士餅,番茄mousse有少少酸,而餅底帶有少少咸香,是一道比較特別的甜品
*神秘甜品 3

這是MOCHA串燒。竹簽插著兩件PUFF,浸了一個咖啡的味道,再在外層做了一層朱古力脆皮。吃的時候用ESPRESSO汁點黎食,非常有創意。那兩件puff口感有點似生根,朱古力的甜,加上咖啡的苦,味道有驚喜。
大糖鈕特選拼盤
在碟上的朱古力鈕和拖肥脆糖都是小糖鈕自家製的,和店名互相呼應。

*大糖鈕特飲($32)

其實在吃之前都有看過食評,真的發覺每一個人吃到的都有點不同,就連飲品都是。

今晚的大糖鈕特飲是由杞子和番石榴混合成的,再放了乾冰營造出一個很夢幻的感覺,味道不會太甜。
大糖鈕特飲
*小糖鈕特飲($32)

今晚的小糖鈕特飲是一杯青蘋果椰汁沙冰,雖然有點似沙冰,但口感很CREAMY。
2016-07-03
$131 (Last Night Supper)
2016-06-27 160 views
夏日炎炎,周圍都好多人,所以食住消磨時間,又可嘆冷氣。上網找到很想試的特色甜品店,就是「小糖鈕」。起初找小糖鈕的位置時有點難找,但之後發現是在舊B仔附近, 就找到了。店內地方不算大,但佈置全用鈕扣圖樣去裝飾,很有童真。餐牌上的甜品選擇不算多,但每一款都很精緻,款式更是在其他甜品店少見到的。店主推介這個蜂蜜桂花茶 HK$32未飲時已經聞到桂花陣陣的清香,呷一口茶,味道微甜,而花香味於口內散開,令人整個感覺很舒服。兩女生點了皇牌小糖鈕特選拼盤 HK$198。聽說這個甜品會不定期轉款式,因為拼盤內有5款主打甜品和3款神秘甜品。神秘甜品就是每次去到才會知道,餐廳會因應季節或食材而改變。每款甜品賣相討好,樣子精緻,相機食先是常識吧!我也精選幾款特別甜品介紹一下。玫瑰荔枝燉蛋賣相是粉紅色,很有少女風。燉蛋上的玫瑰花是薄脆來的,吃的時候最好忍心弄碎,連同燉蛋一起吃,可以增加口感。而燉蛋入口軟滑,內里加入了士多啤梨粒和荔枝果肉,增加咬口感,而味道也不會太甜,這個真的很不錯。斑蘭汁西米布甸整個甜品是綠色,原本以為是色素做成的,細問之下原來用上了斑蘭葉的汁去做。加了西米的布甸質感比較實,不像燉蛋般細滑,不
店內地方不算大,但佈置全用鈕扣圖樣去裝飾,很有童真。
店主推介這個蜂蜜桂花茶 HK$32

斑蘭汁西米布甸
整個甜品是綠色,原本以為是色素做成的,細問之下原來用上了斑蘭葉的汁去做。加了西米的布甸質感比較實,不像燉蛋般細滑,不過味道仍然不錯,只是有一點點太甜的感覺。
雜莓芝士忌廉杯
小小的高身玻璃杯,內有不同味道的MOUSSE,配合雜莓醬,酸酸甜甜的, 很不錯。
傳統的朱古力心太軟就比較常食,而芒果心太軟還是頭一次品嚐。
這個心太軟比較厚實,裡面的芒果比較蜜甜。不過當日我們放得太耐才吃,就沒有流心的效果出現啦。
另一款特色甜品,這個有點綠茶味,也屬於布甸的一款。質感香滑,而奶香味濃,是我其中最喜愛的甜品之一。
2016-05-29
Type of Meal
Tea
2016-06-27 1022 views
元朗的甜品店星羅棋布,幾乎每條街亦不難看到甜品店的存在;然而,能夠突圍而出不但要在賣相多花心思,味道及款式同樣重要。以往甚少踏足元朗,對元朗甜品店的印象仍停留在街知巷聞的B仔涼粉,想不到在附近有一間高質素的甜品店小糖鈕。奪目的鈕扣招牌令人一眼就能認出,店內偏佈七彩繽紛的糖鈕裝飾,充分圍繞著店名小糖鈕的主題特色。餐牌選擇不多,但每款都別出心裁,保證獨一無二。本來打算點一個大糖鈕特選拼盤和芒果流芯配青檸雪葩,然而老闆細心提醒大糖鈕特選拼盤中已經包括迷你版芒果流芯,提議先單點大糖鈕特選拼盤。 香檸薄荷梳打 ($32)上桌時一縷縷白色輕煙連綿不斷地從玻璃杯中湧出,煙霧瀰漫,馬上急不及待瘋狂拍攝。賣相吸引之餘,酸甜的青檸梳打配上清涼的薄荷,非常消暑解渴,更是消滯解膩的妙品,深得我心!  大糖鈕特選拼盤 ($198)拼盤包括五款指定甜品:富士蘋果撻、雜草莓忌廉芝士杯、玫瑰荔枝燉蛋、芒果流芯和小糖鈕森林,以及三款神秘甜品:西瓜伯爵茶奶凍、熱情果慕絲和70%特濃朱古力,神秘甜品每次不同,保證客人有足夠的新鮮感。八款精緻小巧的迷你甜品有如太陽系八大行星一樣,被放置在以熱情果醬、菠蘿醬、抹茶粉、黑朱古力
餐牌選擇不多,但每款都別出心裁,保證獨一無二。

本來打算點一個大糖鈕特選拼盤芒果流芯配青檸雪葩,然而老闆細心提醒大糖鈕特選拼盤中已經包括迷你版芒果流芯,提議先單點大糖鈕特選拼盤

香檸薄荷梳打 ($32)
香檸薄荷梳打

大糖鈕特選拼盤 ($198)
大糖鈕特選拼盤
八款精緻小巧的迷你甜品有如太陽系八大行星一樣,被放置在以熱情果醬、菠蘿醬、抹茶粉、黑朱古力脆粒及蘋果肉等伴碟裝飾的大圓碟上,連旁邊的鈕扣亦是以朱古力製成,可以食用,綠色的一顆更是我最愛的抹茶白朱古力呢!
店主送上拼盤後先讓我為甜品拍照,然後非常認真地向我們講解每一款甜品的特色和味道,更教我們從味道較淡的一道甜品吃至味道最濃的一款,我們都聽得津津樂道,試問有哪一間甜品店會如此誠意拳拳,由構思、設計、製作、擺盤、介紹都一手包辦,最後更不厭其煩地向客人逐一分享?

我們當然要遵從老闆細心的安排,從淡味吃至濃味

富士蘋果撻
這是八款甜品中最得我歡心的一款,以蘋果蓉鋪底,加上香脆牛油餅碎及雲尼拿雪糕,看似是平平無奇的蘋果金寶,然而蘋果蓉保持蘋果的天然酸甜,而且並非坊間一般的蘋果蓉醬,卻是粒粒有質感的蘋果肉,沒有過份的甜膩,一冷一暖,作為第一款甜品,已令我印象深刻

雜草莓忌廉芝士杯
雜莓忌廉芝士杯
新鮮藍莓、草莓果肉、草莓果醬、忌廉芝士以及草莓慕絲層次分明,由頂至底一同放入口,酸甜的莓果中和忌廉芝士的膩,質感更非常滑溜。

玫瑰荔枝燉蛋
以蘋果脆片拼製而成的玫瑰花放上淡粉紅色的燉蛋,必定深得女性歡心。燉蛋呈液體狀態,中間有少許荔枝果肉,淡淡玫瑰花香在口中慢慢散發,弄碎玫瑰脆片同吃,脆滑並存。

芒果流芯
這是我們本來希望單點的一款甜品,當然抱有頗大期望,當然更沒有令我們失望!坊間罕見芒果口味的心太軟,更莫說是迷你版的心太軟。
心太軟難以掌握流心程度,體積更小的心太軟就更難做到澎湃的流心岩漿;然而輕輕切開迷你版的芒果流芯,芒果漿隨即洶湧而至,芒果味道天然香甜,更有芒果果肉,可謂巧奪天工

西瓜伯爵茶奶凍
伯爵茶和西瓜的配搭前所未見,奶凍毫不甜膩,只有濃濃伯爵茶香,滑溜順喉,加上清甜的西瓜果肉,絕對令不嗜甜的人亦愛上;在甜品拼盤中途享用,更是能令味蕾重新沉澱、過濾,為接下來的甜品作好準備

熱情果慕絲
慕絲以新鮮熱情果皮盛載,面頭以薄薄一層半球體蛋白脆餅覆蓋,小巧的一個渾圓球體精緻可愛。
慕絲質感綿滑實在,不過入口只覺帶濃濃雲尼拿香,未知是否加入熱情果製作,將蛋白脆餅和旁邊的熱情果肉放上慕絲同吃,酸甜脆滑集於一身

小糖鈕森林
橙味燉蛋上吱上一坨黑松露白朱古力忌廉並放上蛋白脆餅,看起來活像一顆小蘑菇。橙味燉蛋的質感與剛才的玫瑰荔枝燉蛋大相逕庭,質感結實一點呈布甸狀態,不過橙香及黑松露香均不太突出,反而面層一粒粒近似山楂餅的橙皮甚有驚喜。

70%特濃朱古力
終於來到拼盤的尾聲,以濃郁的黑朱古力Ganache作完美的句號。黑朱古力Ganache味道濃厚甘苦,質感厚實,個人比較喜歡甜的朱古力不太喜歡吃黑朱古力,然而這款黑朱古力Ganache底層配上菠蘿果肉,令味道令人受落得多,面層的脆條更是以腐竹製成,別具特色。

這一頓令人滿意的甜品,我最欣賞的不單是它華麗的賣相,更不單是其獨特的款式及味道,而是老闆對甜品的一份堅持和用心。這裡的甜品看似比其他甜品店的都還昂貴,然而讓我選擇的話,我寧可花一筆值得的金錢去品嚐這些高質素的星級甜品、支持一下老闆的認真執著,也不要浪費數十元去吃些粗製濫造的所謂甜品
最後順帶一提,八時前光顧更可享有八折優惠呢,大家不妨趁著放學放工到小糖鈕細味一下作個美好的下午茶吧
$184 (Tea)
香檸薄荷梳打
雜莓忌廉芝士杯
2016-06-24 200 views
是日到元朗行行逛逛之下 就到了小糖扭食糖水 它位於舊b仔附近店內位置很少 主打貴格西式甜品 打開餐牌才發現每一個甜品都是98以上😨所以我連同朋友叫了甜品拼盤(3-4人 用) 我們也發現現場大部份人都是叫拼盤的😏😏拼盤有五款指定甜品 (好像每天也不同的)有香蕉加朱古力蛋糕,黑松露口味的蛋白,有黑加侖口味的拿破侖,抹茶紅豆柚子冰,焗蘋果加上雪糕其實甜品質素不錯,也令人覺得拼盤性價比不錯,奈何若哪天拼盤內的甜品不會心意,那就gg了🙈店員也很好 會在上菜後 簡單介紹甜品名稱和食的先後次序 感覺很貼心 連擺盤的扭扣也是朱古力 就有那種放在盤子上 全部也給你食 😂但可惜位置真的太多蚊! 雖然店家很貼心的在戶外位置放上不同的驅蚊用品 但無奈蚊子橫行 所以我們也是極速進食然後逃亡🙃

店內位置很少 主打貴格西式甜品

打開餐牌才發現每一個甜品都是98以上😨

拼盤有五款指定甜品 (好像每天也不同的)

甜品拼盤(3-4人用)
2016-06-08
$105 (Last Night Supper)
甜品拼盤(3-4人用)
We were craving some dessert after lunch and wanted to swing by another place, but it was closed. Then, we ended up searching for nearby shops that had dessert and luckily found this shop!For first impressions, the shop is a cute little shop that has lots of colorful patterns on the wall, with lots of handicrafts with buttons on it, matching the name of the shop. It looks quite cozy and homey.Then, we looked at the menu and there are a lot of options that seemed very delicate & complex, and we a

Then, we looked at the menu and there are a lot of options that seemed very delicate & complex, and we asked the owner if he recommended the set, which he said was great if we want to try a bit of everything. He wasn't pushy at all and we're so happy we tried it.
Upon presenting this wonderland of desserts, it was REALLY impressive when he brought it out. First of all, we felt like this was hotel quality, and we asked the owner if he was also the head chef, to which he replied yes, and also that he worked in high end hotels for 10+ years. He then offered to introduce each item and the order to eat it in. This one is the set of 5 desserts + 3 'mystery chef choices'. Each and every dessert was unique and had a different feel to it. The most unique one was the tomato with sweet potato on the very right. It was slightly sweet, with the aroma of tomato, but it's nothing like raw tomato/ketchup, hard to explain but quite a unique taste compared to the other sweets on the plate. The apple crumble one on the very left was also delicious. The apples were sweet and the crumbles had a nice light crunch to it.
Since everything was great on the first round, we also decided to add another chef special of 5 desserts, where we got to try more of the chef's specialities. Highly recommend trying as many things as you can!

Overall, the atmosphere, the owner's hospitality, quality of the food, and presentation make this a 10 out of 10. Also, at this price, it's very welcoming and we'd love to come back again and again to visit and also try more desserts!

2016-06-11