2017-02-05 131 views
係元朗食完飯,揸左車(係坐左人地車)泥食甜品。不過男朋友家姐未食飯就叫左啲鹹野食下先。魚蛋腸粉都唔錯,家姐話蘿蔔最好味,稔得泥又幾入味。男朋友仔話要食下生果,事關佢平時唔多食甜品嘅,生果就岩佢,又幾甜。芒果控表示,好多芒果好爽爽啊~又唔酸WOR~I LIKE IT!但個焦點 始終都係心太軟,每次切開嘅時候,都好期待會唔會流心!im so excited 好彩佢都冇令我哋失望!一切開啲朱古力醬就湧出嚟, 絕對係湧出嚟呀 !見到都覺得超興奮。
係元朗食完飯,揸左車(係坐左人地車)泥食甜品
2017-02-04 72 views
今日放工同友人到洪水橋搵食,見到呢間糖水鋪甜品好吸引,又有熱食,就決定入去試下。 一開始先點了一個咖哩魷魚拼盤、腸粉燒賣同西瓜汁。咖哩魷魚 超級讚呢份咖哩魷魚唔單止份量多,夠兩個人食,重點係咖哩汁超好味,唔係平淡稀身果隻咖哩汁,配埋鮮甜羅白,好味!而且魷魚好入味爽口,黑椒牛丸都好味!而腸粉燒賣同西瓜汁就不過不失。由於未飽於是忍唔住再encore 咖哩魷魚同牛丸,再加兩個甜品焦糖燉蛋同心太軟配3.6軟雪糕。焦糖燉蛋 十分有驚喜估唔到小店但咁用心整甜品,面頭層焦糖唔會太厚太甜,剛剛好薄薄一層脆片,而入面既燉蛋唔係用精油,而係用雲呢拿籽整,味道更香口,口感都好滑好Cream,值得一試!而心太軟match 3.6軟雪糕,都好味!心太軟做到流心效果,流心配軟雪糕十分夾,讚!楊枝甘露芒果份量好夠 芒果都幾甜 有西米同碌柚,味道不俗整體都好滿意,而且店員好細心,主動提供兩隻叉比我地。
今日放工同友人到洪水橋搵食,見到呢間糖水甜品好吸引,又有熱食,就決定入去試下。 一開始先點了一個咖哩魷魚拼盤、腸粉燒賣同西瓜汁。
咖哩魷魚 超級讚
焦糖燉蛋 十分有驚喜
而心太軟match 3.6軟雪糕,都好味!
心太軟做到流心效果,流心配軟雪糕十分夾,讚!
楊枝甘露

芒果份量好夠 芒果都幾甜 有西米同碌柚,味道不俗

整體都好滿意,而且店員好細心,主動提供兩隻叉比我地。
1K
2017-01-29 100 views
相信住附近的人對大飯糖不會感陌生,如果你是行山外來客,想食甜品糖水,不用山長水遠去b仔,可以考慮一下這裡,中式西式都有,而且水準不俗!可能裝潢不似預期,但內涵撘求喔! 每次來必食這裡的心太軟!也是我的强烈推介!加上奶凍和軟雪糕,就是因為超强鐵三角了,又稱超級三兄弟(好似係。)小朋友最喜歡,因為可以request在甜品上畫公仔,而我這個大朋友沒有要求,只是一心來滿足我對朱古力的渴求..(笑) 你也知道最怕就是吃到沒朱古力味的朱古力,大飯糖一定不會令你失望!朱古力軟雪糕綿滑,朱古力味特濃,不會過份甜,跟麥記差很遠~不枉我由天水圍一路追隨至屏山店! 另一款朱迷必試的是這款朱古力天堂,其實和超級三兄弟的料差不多,只是欠了心太軟和多了些小丸子。其實我覺得這一款相對抵食,軟雪糕也好像比較大些(?)不過呢,朱古力心太軟是十級正,心癢癢的時候我還是會多付一點order三兄弟的啦~ 有時候天氣冷冷的也會想吃一碗熱的中式甜品,核桃露加小丸子可以暖胃,聽信核桃還可以補腦呢!

$60 (Last Night Supper)
2017-01-25 99 views
是晚來到洪水橋探朋友,順道食個甜品先返去,附近好像只有一間甜品舖,好多街坊街里幫襯,好熱鬧呢。朱古力木糠布甸配軟雪糕($36)自己點左呢款,係木糠布甸上加上軟雪糕,軟雪糕很香奶味,夠甜又好滑,木糠布甸的木糠太少了,大部分都係cream有點膩,朱古力是中間的兩層,用oreo碎同朱古力碎取代了木糠,但味道不見突出,有點兒失望。榴槤班戟($34)朋友點的班戟,在我努力慫恿下由芒果轉了榴槤,哈哈,本來想點呢個嘛。班戟皮軟腍,入面包住大量香滑忌廉同榴槤肉,正!朱古力天堂($46)另一位點的朱古力甜品,由朱古力軟雪糕,可可脆片,朱古力布甸等組成,朱味十足,個軟雪糕尤其正!合桃糊加小丸子($34)中式糖水好大碗呢合桃糊不甚有合桃味,好在甜度適中,小丸子有咬口,呢一碗好飽肚。鐵達尼號($52)仲點左香蕉船,可選三球雪糕,朋友點左兩個曲奇,一個香芋,新鮮生果加上可可脆片同朱古力醬,無乜驚喜但又不會失望囉,都幾好味的。大部分甜品都係軟雪糕加啲其他野咁,牛奶同朱古力味嘅軟雪糕都好好味,黎個混合試下先
朱古力木糠布甸配軟雪糕($36)

榴槤班戟($34)

朱古力天堂($46)

合桃糊加小丸子($34)

中式糖水好大碗呢
鐵達尼號($52)

2017-01-14
$40 (Last Night Supper)
2017-01-21 73 views
每次去完三聖邨勁擦海鮮餐後,總會專程走到去這間甜品店滿足埋味蕾對甜味嘅欲望,簡直人生一大樂事每次點嘅都離不開超誘人嘅魔鬼三兄弟及綠豆沙冰首先講吓魔鬼三兄弟,即使有時候去幫襯,朱古力心太軟會過甜(個人口味 - 不愛太甜嘅甜品)或個心有啲凍(星期五 / 六,生意好超多客人時),但它能夠一次過滿足你三個願望,而且一般來說都維持都水準綠豆沙冰感覺清涼降火都係勁正若朋友愛吃榴槤嘅,我會推介榴槤球,因之前食過覺得好好味,榴槤味濃,根本就好似直接食緊榴槤肉咁樣……但現在我不能多吃,唯有推介他人

每次點嘅都離不開超誘人嘅魔鬼三兄弟及綠豆沙冰
綠豆沙冰感覺清涼降火都係勁正
2017-01-16
$34.5 (Last Night Supper)
  • 魔鬼三兄弟
  • 綠豆沙冰
2017-01-21 1581 views
平時市中心已是多人,假日更是人來人往,咁啱有個朋友身住天水圍,決定前去避世。一入新界,已經是完全兩個世界,十分平靜和祥和,眼前是一片綠山,人煙稀少,空氣清新,寧靜得不像在香港。女生的約會當然是吃甜品啦。朋友帶我坐輕鐵兩個站就來到這家甜品店。甜品的選擇多到幾乎讓人眼花撩亂,有凍的,有熱的,有中式的,也有西式的,可以滿足你不同的口味 ! 我和友人也不約而同的先決定要超級三兄弟 ! 朱古力的魅力是沒有人能抗拒到的吧!因為雪糕會溶,於是我們先吃朱古力雪糕。像黑朱古力,又有點像咖啡味,不是普通的甜朱古力味! 心太軟外面的蛋糕是微溫,往中間一切,濃郁的朱古力醬隨即緩緩流瀉而出。喜歡朱古力的人一定會覺得很滿足 ! 中間的朱古力奶凍就可以中和一下,味道沒有前兩者濃,口感又滑又結實。這道甜品好抵吃 !左配右搭:我挑了鮮雜果,友人挑了水晶。鮮雜果好豐富,有木瓜,芒果,西瓜和香蕉。水晶晶瑩剔透,吃落有點像蒟蒻,但又滑很多。木糠布丁加3.6 牛奶軟雪糕3.6 牛奶軟雪糕真的太好吃啦!幾近遮蓋了木糠布丁的主角光芒。好香滑好軟! 一定要試這隻雪糕 ! 友人叫了一個紅豆沙,我則叫了一個海帶綠豆沙。兩碗的份量都好足

女生的約會當然是吃甜品啦。

朋友帶我坐輕鐵兩個站就來到這家甜品店。

木糠布丁加3.6 牛奶軟雪糕

友人叫了一個紅豆沙,我則叫了一個海帶綠豆沙。兩碗的份量都好足 ! 吃一啖紅豆沙,立即嚐到陳皮味和紅豆蓉 ! 海帶綠豆沙也好有海帶味,我見到真的有加幾條海帶在裡面,沒花沒假呢!
最後來點熱的小食吧!我們要了個咖哩雜錦! 印象最深的是入面的咖哩 ! 好濃稠,咖哩味好夠,嚐得出是用時間熬過而不是隨便落啲咖哩粉和 辣椒油。但怕辣的朋友要注意呢!
2017-01-15
Type of Meal
Tea
2017-01-20 67 views
食甜品之前最好就當然係食下腸粉燒賣魚蛋牛丸蘿蔔,d蘿蔔都好入味共食下水果DIGEST下都好好,都幾甜喔。mango 控可以選擇呢個。都好多喔,仲有椰子汁~BAILEYS冰~係好大碗~味道好濃郁。心太軟,真係好流心喔。好香濃嘅Chocolate喔。
食下水果DIGEST下都好好,都幾甜喔。
mango 控可以選擇呢個。都好多喔,仲有椰子汁~
BAILEYS冰~係好大碗~味道好濃郁。
心太軟,真係好流心喔。好香濃嘅Chocolate喔。
2017-01-20 55 views
今晚去左住洪水橋嘅朋友屋企食飯,食飽朋友就帶左我去附近間大飯糖試下😋果然無介紹錯~一入到去已經聞到好香既咖哩味,見到好多人食咖哩拼盤,不過太飽喇,下次先再試小食我叫左楊枝金露綿綿冰(綿綿冰+西米露+芒果+3.6軟雪糕+金柚+芒果汁)唔係講笑,勁好食!芒果汁係用新鮮芒果整,即刻加分👍🏻芒果肉大大粒,西米好煙韌,金柚亦都好新鮮好甜!加埋個牛奶味雪糕,正~朋友就叫左個超級三兄弟(心太軟+朱古力雪糕+朱古力奶凍)賣相好靚,忍唔住每樣野都試左一啖😛心太軟同軟雪糕嘅朱古力味都好香濃,加埋個奶凍,甜度適中,食晒成個都絕對唔會膩~

朋友就叫左個超級三兄弟(心太軟+朱古力雪糕+朱古力奶凍)

2017-01-10
Type of Meal
Dinner
首先講下小食先~小食咖哩汁係偏辣~主要用咖哩粉~腸仔係普通廚師牌雞肉腸~~整體黎講~燒賣會比較好食魚肉份量正常唔係好多粉個d~主要呢間都係食甜品~心太軟水準唔錯~流心同用料都好味~唔會話太甜/太苦.~格黎會有個雪糕俾你選口味~我選左牛奶! 唔係好多地方有牛奶味雪糕!~特色位係爆珠河粉~爆珠係一咬落去就會爆開~之後d汁爆出黎~~汁係益力多味..但第一次食呢種甜品~!可以一試!核桃糊就結結地~味道都係好濃~無偷工減料!份量都好大碗~!岩晒食量比較大人士!
首先講下小食先~小食咖哩汁係偏辣~主要用咖哩粉~

腸仔係普通廚師牌雞肉腸~~

整體黎講~燒賣會比較好食魚肉份量正常唔係好多粉個d~

主要呢間都係食甜品~

心太軟水準唔錯~流心同用料都好味~唔會話太甜/太苦.~

汁係益力多味..但第一次食呢種甜品~!可以一試!

核桃糊就結結地~味道都係好濃~無偷工減料!份量都好大碗~!

岩晒食量比較大人士!
2017-01-17
2017-01-16 57 views
難得來到洪水橋約朋友,梗係要食咗甜品先走啦!朋友介紹呢間大飯糖甜品小食屋~~~~喺洪水橋輕鐵站附近好方便,行過去只需要5-10分鐘左右,真係好近,完全唔難去!!!!!入面食物款式都幾豐富,除咗甜品,仲有腸粉,魚蛋,燒賣,咖喱拼盤等等熱辣辣嘅小食,食個下午茶都可以好多選擇,要填肚子亦可以。我自己就想食啲甜嘢,諗咗一陣,最後決定揀我最鍾意食嘅朱古力甜品。老闆推介朱古力心太軟配3.6牛奶軟雪糕($55)。呢個甜品雖然好常見,但要整得好都唔係咁簡單,見過好多餐廳出品嘅心太軟都係『鐵石心腸』,但呢度嘅呢個甜品真係好有驚喜!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!首先個朱古力心太軟外皮脆脆地,一切開朱古力就會洶湧出黎,流心度不錯, 而且朱古力帶點甘苦,唔會太甜,最意想不到係個自家製雪糕!估唔到牛奶味真係會咁濃郁,而且口感軟滑,奶味香濃~ 配朱古力心太軟一齊食岩岩好!正呀!

$55 (Tea)
2017-01-09 864 views
當元朗市中心內“歷史攸久”的糖水店, 味道和名氣只是吸引區外駕車人士光顧時, 區內居民想食糖水, 也是時候逃到核心外圍了。洪水橋這地方從前很荒蕪, 只有數幢低密度住宅和村屋, 還有那間像是世外桃源的泰國菜館。 近年大幅度發展, 多個屋苑的落成圍繞, 就連連鎖德國腸餐廳也到來開設, 令這核心外圍處也興旺起來。就在臨時街市的對面, 就有間正在擴張的糖水店 - 大飯糖, 距離洪水橋輕鐵站只是5分鐘路程, 平日晚飯前的時段, 店內顧客以附近街坊為主。 簡潔而富地道街坊糖水店的格局, 以綠白色為主調, 明亮潔淨。 除了中式糖水和飲品, 也有港式創意的西式甜品, 當然少不了小食的提供。 咖喱魷魚拼盤 $38小食除了腸粉燒賣外, 全以咖喱為主, 叫了一碟份量甚為豐富的拼盤。拼盤有: 魚蛋、 腸仔、 牛丸、 豬皮、 白蘿蔔和魷魚。 濃稠的咖喱汁好有辣勁, 也有咖喱香, 頗為惹味, 應是店方的自行調配。 魚蛋、腸仔和牛丸是成品來貨, 不過不失的彈牙, 全靠咖喱汁調味的輔助。 豬皮十分爽口, 口感有點像魚肚, 加上咖喱汁的濃郁辣勁, 甚是惹味。 白蘿蔔煮得十分腍軟沒有渣, 吸收了滿滿的咖喱汁倍加

咖喱魷魚拼盤 $38

咖喱魷魚拼盤

咖喱魷魚拼盤 - 魚蛋
咖喱魷魚拼盤 - 腸仔
咖喱魷魚拼盤 - 牛丸

咖喱魷魚拼盤 - 豬皮
白蘿蔔煮得十分腍軟沒有渣, 吸收了滿滿的咖喱汁倍加惹味好食!

咖喱魷魚拼盤 - 白蘿蔔
魷魚有魷魚片和魷魚鬚, 兩款都很彈牙嚼勁, 預先已有少許調味, 蘸上澎湃的咖喱汁, 口感味道都是滿足。

金牛 $34

黑牛白牛都非這次之選, 因為看上“金牛“。 金牛即是芒果汁+芒果雪糕。

金牛
芒果汁似楊枝金露味道, 質地稠稠的, 調配出來的味道也是不錯。芒果雪糕偏奶味, 味道似曾相識, 有點似維記的出品。 雪糕微微溶化後與芒果汁混合, 質感味道挺不錯, 濃濃的芒果香, 滿足芒果粉絲。

心太軟配軟雪糕 $55

心太軟是即製, 等了7、8分鐘。 心太軟的流心程度做得不錯, 破開瞬間湧出, 朱古力味頗香, 甜度也很適中, 蛋糕部分也很鬆軟。

心太軟配軟雪糕
心太軟多是配硬身雪糕, 這家卻提供軟雪糕。 軟雪糕可以選擇3.6牛奶、 朱古力或扭紋, 不喜歡朱古力雪糕的我們選擇了3.6牛奶, 軟雪糕很幼滑, 溶化速度不是很快, 牛奶味淡淡的, 與心太軟十分配合, 還有伴碟的可可脆片, 增加脆口感。

合桃露加湯丸 $27+$7

又是時間補補腦。合桃露熱呼呼的, 合桃味香濃而重, 食得出的真材實料, 天然的合桃味, 質感滑溜而濃稠, 甜度剛好沒有加得太多, 做得不錯, 而且份量十分之多, 吃罷非常飽足。

合桃露加湯丸
$7湯丸有4粒, 一口一粒的大小, 外皮軟滑糯口不過有點厚身, 內裡是芝麻餡, 沙沙的芝麻香, 但份量偏少了點。

合桃露加湯丸
位於核心外圍, 定價比主流糖水店稍稍便宜, 也是吸引顧客的其中要點。 每款食品都頗足料, 味道也調配得宜, 作為街坊甜品糖水店已是很稱職。 當元朗市人流泛濫的時候, 可以逃離到這處享受飯後甜品

$80 (Tea)
咖喱魷魚拼盤
咖喱魷魚拼盤 - 豬皮
2017-01-09 620 views
去左一間元朗洪水橋街口第一間既Sweet Canteen甜品小屋店,好食到唔捨得飽啊超級三兄弟(心太軟+朱古力軟雪糕+朱古力奶凍)$62 餐牌打了星⭐️是推薦吃的意思吧說真的這三兄弟的確用料十足^_^誠意度滿分有得簡「左配右搭」系列左:可選榴槤球/鮮雜果/芒果。。我選芒果$35右:招牌河粉(配椰奶忌廉)個腸粉由鮮椰汁整成,河粉有厚度,而且超爽滑又極富椰香,芒果超多又甜,與友人大讚這個鮮果河粉非常高質素,實在是''生招牌''當之無愧再吃一碗(熱)生磨芝麻糊及補腦合桃糊($27)/大大碗同出面乜記物記既芝麻糊簡直差天共地,先講個色水佢係深灰色且食到濃香的芝麻味道,一向鐘情於合桃糊既我今日要移情別戀,因為個生磨芝麻糊實太香太濃厚呢,而合桃糊都相當不錯,也是真材實料啊小食方面共有十款選擇,都是燒賣咖哩魚蛋,還有腸粉、豬皮蘿蔔等我點了咖哩魚蛋($7/10粒)和腸仔($7/2條)也是淋上咖哩汁,有少少肚餓既即時醫下個肚1⃣️流🍴🍴🍽而且份量全部都不少,很抵食又好好吃的甜品小食「大飯糖」

超級三兄弟
說真的這三兄弟的確用料十足^_^誠意度滿分

有得簡「左配右搭」系列
左:可選榴槤球/鮮雜果/芒果。。我選芒果$35
右:招牌河粉(配椰奶忌廉)

再吃一碗(熱)生磨芝麻糊及補腦合桃糊($27)/大大碗
而且份量全部都不少,很抵食又好好吃的甜品小食「大飯糖」

2017-01-08
$60 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 鮮芒果腸粉
2016-12-24 307 views
今天去左元朗行山,回程時友人話食個甜品潤一潤大飯糖位於元朗洪水橋,喺街市對面,附近有幾間餐廳,好似幾多嘢食咁下次來試下先原來甜品店開4:00,去到啱啱好開門坐落唔夠15分鐘,店內已經7成坐滿腸粉燒賣醬汁喺自己落,啱哂喜歡多麻醬芝麻既我,芝麻醬唔錯,腸粉幼滑咖哩魷魚拼盤拼盤好豐富,有咖哩魷魚、魚蛋、牛丸、豬皮、腸仔及蘿蔔咖哩好香,好惹味,魷魚爽口、彈牙蘿蔔好腍、幼嫰,完全冇筋魚蛋雖然細細粒,彈牙有囗感蛋白杏仁茶Size 比較大碗,可以兩個人share 杏仁味好香,濃郁,唔甜又唔會太稠
今天去左元朗行山,回程時友人話食個甜品潤一潤

下次來試下先

原來甜品店開4:00,去到啱啱好開門
坐落唔夠15分鐘,店內已經7成坐滿
腸粉燒賣
腸粉燒賣
醬汁喺自己落,啱哂喜歡多麻醬芝麻既我,芝麻醬唔錯,腸粉幼滑
咖哩魷魚拼盤
拼盤好豐富,有咖哩魷魚、魚蛋、牛丸、豬皮、腸仔及蘿蔔
咖哩好香,好惹味,魷魚爽口、彈牙
蘿蔔好腍、幼嫰,完全冇筋

魚蛋雖然細細粒,彈牙有囗感
蛋白杏仁茶
Size 比較大碗,可以兩個人share
杏仁味好香,濃郁,唔甜又唔會太稠
  • 咖哩魷魚
  • 咖哩拼盆
2016-12-19 136 views
今日🚴🏼去元朗 回程時經過洪水穚 心思思想食啲野至繼續踏 黎到4點幾 好彩想食既甜品開咗 可以試下😂咖哩魷魚拼盤咖哩魷魚超好食 又彈 質感超好 所以到最後都叫多咗碟 咖哩調得好香 拼盤仲有蘿蔔 魚旦 牛丸 腸仔 豬皮 其實都好多料 好抵叫😂 魚旦係舊式嗰種 所以係結實感覺 好正 心太軟配朱古力雪糕其實仲有超級三兄弟 係朱古力奶凍 心太軟 再加雪糕 不過怕太多 所以冇叫到 下次一定要再去食心太軟焗得好好 岀面少少脆 內面好熱 一整開就流哂岀黎 朱古力唔會太甜 甜度啱啱好雪糕雪到好凍 所以唔會好快溶 好正 仲要整得好靚 好值得試
今日🚴🏼去元朗 回程時經過洪水穚 心思思想食啲野至繼續踏
黎到4點幾 好彩想食既甜品開咗 可以試下😂

心太軟配朱古力雪糕
雪糕雪到好凍 所以唔會好快溶 好正 仲要整得好靚 好值得試
2016-12-18
  • 咖哩魷魚
2016-11-29 207 views
去到洪水橋的話一定要來「大飯糖」食他們的小食,雖然甜品都出名啦,但我覺得小食才是精緒。每次來都好多人的。餐牌有好多甜品小食任君選擇。大大碟咖哩魷魚都只是$26 ,咖嚜味香濃!濃而不辣!腸粉四條$9 ,幼滑的腸粉什麼醬都下就最好吃了。環境地方大,但如果過左晚上9點,就會好多人的,所以要食就要早,否則要排隊。
$20 (Last Night Supper)
咖哩魷魚
咖哩魷魚