2014-04-05 1240 views
上集食完泰菜, 其實我就未夠飽, 但老豆偏偏不準我再叫...原來早有預謀食糖水! 所以就慢慢行去大街那邊, 雖說是洪水橋大街, 但沒有丁點的大街感覺, 不熟路的你記得睇地圖喔! 多人的時候, 外面都會有檯, 比店內闊落, 天氣不太熱或吸煙人士就可以坐出面, 但今次我仍然是坐有冷氣及電視的店內! 今次已經忘記是第幾次光顧, 但次次我都十五十六下不了決定...因為甜品的款式太吸引喇, 而且出名夠份量!老豆十年如一日叫了西瓜涼粉多花奶 HK$24, 西瓜是波波形的, 一般坊間的只係幾粒西瓜, 但看圖已經見到多過10粒...可惜未係時節, 不夠甜! 涼粉就正正常常啦~之後就是媽咪的合桃糊 HK$20 (熱), 上檯時合桃味香濃, 媽咪話以她多年食合桃糊的經驗, 應該是即磨的, 不會見到沖劑式的粉粒, 而且又香又滑! 超大碗~阿妹叫了這裡推介之一的蛋白杏仁茶 HK$30 (熱), 以前會覺得區區杏仁茶點解要索價 HK$30? 試過就知道確係真材實料, 杏仁味固然十足, 香軟的蛋白跟杏仁味超配! 而且少少蛋黃都見不到, 看來在處理方面都幾細膩, 絕對是滋潤之選!如果天氣凍我都會叫蛋白杏仁茶, 近日

西瓜涼粉 HK$24
合桃糊 HK$20
蛋白杏仁茶 HK$30
如果天氣凍我都會叫蛋白杏仁茶, 近日天氣熱了就叫了消暑又飽肚的芒果撈河 (芒果汁底) HK$34, 初初都忐忑一會怕芒果會酸, 但見隔離檯又好似OK, 終於我都叫喇! 嘩~~有半個芒果! 芒果下面是所謂的"河粉", 其實是有少少似椰汁糕的東東, 滑滑的少少甜, 切到一條條河粉的形態, 當然會比真實的粗及厚! 配上杰身夠味的芒果汁底, 就是好味啦!!
芒果撈河 (芒果汁底) HK$34
因為我不停說餓的關係, 老豆就叫了個咖哩大拼盤 HK$30, 都幾多料, 5粒魚蛋, 3,4塊豬皮, 3舊蘿蔔, 1條腸仔, 4,5舊魷魚。蘿蔔甜甜的, 魷魚不韌, 味道還是要靠咖哩吧! 咖哩辣得黎甜甜地, 都不錯!
咖哩大拼盤 HK$30
2014-03-23
$34.5 (Last Night Supper)
蛋白杏仁茶 HK$30
芒果撈河 (芒果汁底) HK$34
2014-01-03 739 views
大飯糖甜品選擇多 而且價錢可以接受,但一般很難發現佢既存在 因為店舖位於洪水橋較隱蔽位置,但夜晚仍然好多客人 雖然如此,每次我等位既時間都唔超過十分鐘 因為好多時都係舖外位爆滿 而我次次都係坐舖入邊和風奶涷 $32不得不讚一下呢度既奶涷 入口香濃 但唔會過甜亦都唔溜 口感入口即溶 但如果鍾意奶味濃郁 較黏既口感既就未必鍾意呢款奶涷 因為佢既口感較爽滑 不過唔實 所以入口即溶好好食,個人覺得朱古力更好味 綠茶雪糕都好濃!top-榴槤山$50 bottom-朱古力奶涷×榴槤球top, 我個人幾鍾意食榴槤 呢個榴槤山既雪糕啖啖果肉!真係好足料!榴槤棉棉冰亦唔係普通冇味既冰刨製 食落好軟棉 而且好香榴槤味!正!!bottom, 個人覺得朱古力奶涷比和風奶涷好食!魔鬼三兄弟$50 其實好抵食!出面食心太軟+雪糕都around$40-55 但呢個set$50包朱古力雪糕同朱古力奶涷同心太軟 朱古力球有朱古力碎而且唔係黏口唔溶既雪糕 好食! 心太軟 好出色流心而且夠熱 蛋糕質地唔會太多 好味!鐵達尼號$46就係雪糕加雜果 我簡左曲奇 朱古力 綠茶,三款雪糕都係好品質既雪糕 因為我係雪糕狂 所以覺得價

和風奶涷 $32

top-榴槤山$50 bottom-朱古力奶涷×榴槤球
bottom, 個人覺得朱古力奶涷比和風奶涷好食!

魔鬼三兄弟$50

鐵達尼號$46
就係雪糕加雜果 我簡左曲奇 朱古力 綠茶,三款雪糕都係好品質既雪糕 因為我係雪糕狂 所以覺得價錢剛剛好

其實我仲食過芒果河粉、榴槤河粉,河粉好滑 芒果好甜 榴槤好香,必試之選!
焦糖燉蛋亦做得非常好,脆皮焦糖配冰涷既燉蛋 而且好香雲尼拿味 口感棉密 入口即溶 極之推介
  • 芒果河粉
  • 魔鬼三兄弟
  • 法式焦糖燉蛋
2013-08-21 279 views
晚飯時間去到, 主要想吃他們的甜品拚盤: 有豬皮, 魚蛋, 蘿白, 我們不要辣的,所以整個拼盤都比較清淡, 好像一滴油也沒有, arm我!腸粉: 粉漿太黏, 麻麻地魔鬼三兄弟: 有心太軟, choco icecream + choco 奶凍。雪糕是魔鬼造型, cute! 切開心太軟, choco漿湧出, 好香!! 友人說不錯, 奶凍的choco味亦濃綠茶奶凍 + vanilla icecream: 綠茶味夠, 但奶凍的質感像布甸, 奶的成分應該比較少, 沒有奶味, 一般吧! vanilla icecream 應該是普通貨色, 略嫌太甜
晚飯時間去到, 主要想吃他們的甜品

腸粉: 粉漿太黏, 麻麻地

$50 (Dinner)
2013-03-11 303 views
食飽麵行咗陣, 又係食甜品嘅時候. 元朗大部分嘅甜品店都試過, 就用openrice app搵下有咩新嘢去試下. 搵到洪水橋呢間甜品店嘅口碑唔錯喎, 就go go go! 叫咗: 一個水晶之城 $28.00 + 一個魔鬼三兄弟 $50.00水晶之城--有椰果/爆珠/黑珍珠/水晶涼粉--畢一啖試下先. 嘩! 超甜, 甜到呢...啲糖唔使錢買咩, 唔得! 魔鬼三兄弟--有心太軟/朱古力奶凍/朱古力雪糕--心太軟個皮仲脆架, 一畢開朱古力醬就湧出, 好濃嘅朱古力味, 啱晒朱古力迷嘅我.相對嚟講朱古力奶凍嘅朱古力味同奶味都唔夠, 只係夠滑, 濃味返啲會更好. 雪糕同坊間嘅無分別, ok 啦!埋單 $78.00
埋單 $78.00
Other Info. : 點解話嚟食呢個甜品真貴呢? 因為加送牛肉乾一張囉. 老公已經將架車泊入掘頭巷, 絕對無阻街, 但都比個差佬走入去抄牌喎. 咁就$320.00, 係咪好唔抵呢!!
2013-03-09
Type of Meal
Last Night Supper
2013-02-16 195 views
一行四人,朋友叫左天空之城(紅豆粒+小丸子+黑珍珠+水晶涼粉)、芒果班戟、腸粉、鹵水雞翼尖,我就叫左魔鬼與天使(心太軟+原味奶凍)。腸粉唔錯,麻醬好香,腸粉好滑,$8/5條抵食。芒果班戟無味,芒果同忌廉都唔甜,直情無味。雞翼尖比較乾身,好似熱左好耐咁,但一d都唔入味。天空之城我朋友就覺得唔錯。心太軟,唔夠熱,朱古力醬好似打落去咁(唔確定,因我見佢頂頭位置有個洞),個皮好煙"un"好薄,怪怪地咁,焗得唔夠,朱古力醬味道唔夠重。原味奶凍,非常清淡且無奶味,只係食到超淡椰汁味,size就夠大件。 最後結論:唔會再試
2013-02-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 腸粉
話說夜晚食完飯,友人們已經問我去邊度食甜品好,我當然做足功課,洪水橋附近搵到呢間甜品鋪幾好味。友人們叫咗紅豆撈河、心太軟、同楊枝金露,我當然都食下呢度都出名既心太軟啦。先黎個紅豆撈河,友人食咗幾啖,我問佢點,佢冇乜出聲,即係點呢。另一位友人話,佢d糖水比較淡,紅豆應該ok,食呢碗紅豆撈河既友人就點頭,然後只係話個撈河都夠咬口第2個黎係楊枝金露,其實我都幾鍾意食,但心太軟出咗之後,已經唔多食。講番個甜品,見佢用料幾足,芒果同西柚都比我平時既甜品鋪為多,咁先叫足料丫嘛,又問友人覺得點,佢都只係點頭,點先,點頭可以等於好多野架喎。不過見佢都都繼續食又冇乜出聲,咁應該ok啦。最後,當然係我要重點推介既心太軟。一個我個人認為合格既心太軟,流心係最重要,其次係個朱古力既溫度,試下佢個流心,整個孔試下,睇住佢係咁流出黎,話合格喇。之後當然試下佢d流心咩味,個甜品適中,再試埋佢個朱古力,不得了,個溫度真係剛剛好,仲要加埋師傅既藝術,對唔住都要講聲,真係超正!!!!!!我諗下次如果有機會既話,可以試下佢既魔鬼三兄弟(心太軟、雪糕同奶凍 - 全朱古力) 或者佢個魔鬼天使(唔知係乜),或者本人like既木糠

我諗下次如果有機會既話,可以試下佢既魔鬼三兄弟(心太軟、雪糕同奶凍 - 全朱古力) 或者佢個魔鬼天使(唔知係乜),或者本人like既木糠布甸。
Other Info. : 心太軟必試,5分係俾心太軟既
2012-12-28
$40 (Dinner)
  • 心太軟
2012-11-05 95 views
洪水橋,食肆的選擇沒有元朗那麼多元化,而且食肆與食肆之間總是間隔得很遠.吃完麵,意猶未盡,於是就走到麵檔後邊一隅的甜品店多吃一餐甜品作結.雖然小店不在主要的大道,不過很多踏單車的朋友都知道在這邊有一間可供安心泊好單車及補及休息的地方,門外露天的坐位早己被單車客盡佔據了,我與為食同事轉戰室內,大量的坐位任我倆選擇~!室內燈火通明,用綠色為主調,就算店外也是青青綠綠的,感覺清新年輕!店員很快的送上餐牌,在心大心細之時,聽到很多其他客人都點一個名為:麽鬼三兄弟的甜品.人氣產品,我又那會錯過!同事選了布丁配紅豆,很快,她點的就送上來了.其實只是十分簡單的一個雞蛋布丁配上紅豆而己,紅豆落落大方,佔的比重比主角布丁要多很多!味道調得簡單而準確,沒有因為冷吃而有淡口的現象,滲入適量淡奶添點脂香,大眾化得來又討好!紅豆未煮得夠稔,再煮久一點效果絕對更徍!可能因為人氣太盛,魔鬼三兄弟久久未現身.不過三兄弟做型不枉我等了又等,朱古力雪糕以朱古力醬加添三條頭毛.真有點不忍破壞呢~在左邊的是心太軟,右邊是朱古力奶凍.一門三傑就這樣放在我面前了.心太軟的流心效果很不俗呢~漫漫滲出來.朱古力味未見很濃,外層部份有
同事選了布丁配紅豆,很快,她點的就送上來了.
雞蛋布丁配紅豆($26)
紅豆未煮得夠稔,再煮久一點效果絕對更徍!
魔鬼三兄弟($48)
較果不錯
心太軟的流心效果很不俗呢~漫漫滲出來.朱古力味未見很濃,外層部份有點過乾,
濃香的朱古力味比芯部吸引!還好兩者配合下表現還可以.朱古力奶凍奶味不足,朱古力味亦佔不到多少份量,
有點兩頭不到岸.最可靠還是那球朱古力雪糕.一不論單吃還是配心太軟同吃,都感覺良好!又濃又甜~GOOD!
2012-10-11
$40 (Last Night Supper)
魔鬼三兄弟($48)
較果不錯
2012-06-24 55 views
跟朋友吃完晚飯,意猶未盡,當然要找甜點填滿另一個胃啦一上openrice 搜尋,就發現這家在輕鐵站旁的糖水店。雖然地圖所示在洪水橋站附近,但確實需要一點時間找尋~~餐牌上的款式多不勝數,每一款也相當吸引,重點是價錢一點也不貴!!!身為榴槤迷的我,當然點了一客榴槤河粉,而友人則點了合桃糊奶凍(當然不放過任何試食機會,向友人要了一口品嚐)。榴槤河粉︰聞上來榴槤味不重,但吃下去,那重重的榴槤味真的濃郁!!!配以滑滑的河粉及椰奶,簡直配合得天衣無縫!!合桃糊奶凍︰合桃糊香滑,稀稠適中。中間的奶凍,不但軟滑,更令一碗平平無奇的中式糖水變得讓人驚喜。必須一提的,雖然店子有榴槤甜品出售,但店內沒有濃烈的榴槤味,就算怕吃榴槤的你也不用怕走進這店呢。一家小本家庭式經營的店,用心製作,用心鑽研不同口味的店子,實在需要大家多多支持!!否則,以後我們就只能吃到由大財團擁有,由機器製造出來,沒有「心」的食物............
跟朋友吃完晚飯,意猶未盡,當然要找甜點填滿另一個胃啦

)。

濃郁味道的榴槤河粉
中西合壁的合桃糊奶凍

2012-06-22
濃郁味道的榴槤河粉
中西合壁的合桃糊奶凍
  • 榴槤河粉
2012-05-02 35 views
雖然位置比較偏僻,如果唔係住係附近,相信都好少會專登走黎食租品。甜品比想像心有驚喜,賣相唔錯,味道係唔會一味得甜字。試左蕉糖雞蛋布甸配紅豆,同埋益力多綿綿冰。蕉糖雞蛋布甸配紅豆,紅豆夠大粒香甜,仲有少少cream,蕉糖雞蛋布甸蛋味香濃,唔會過甜,如果蕉糖再香d會更好。益力多綿綿冰: 酸酸甜甜幾好食,配料有透明涼粉同生果,生果好似唔係好夾咁,如果配料可以多dd選擇就更好!
甜品比想像心有驚喜,賣相唔錯,味道係唔會一味得甜字。

試左蕉糖雞蛋布甸配紅豆,同埋益力多綿綿冰。

Other Info. : 室內位置唔多,而且坐位較迫,好多人最好都係坐外面。
2012-05-01
$30 (Last Night Supper)
  • 益力多綿綿冰
2012-04-12 24 views
直得1試/在試..我試左原味,綠茶布丁 個人鍾意綠茶布丁多D,心太軟太甜在食返布丁可以沖淡下D甜味..腸粉,咖哩魚旦,腸仔,味道淡左少少..但都0K,楊枝甘露都好正!
直得1試/在試
我試左原味,綠茶布丁 個人鍾意綠茶布丁多D,
心太軟太甜在食返布丁可以沖淡下D甜味..
腸粉,咖哩魚旦,腸仔,味道淡左少少..但都0K,
楊枝甘露都好正!
心太軟& 雲呢拿雪糕
心太軟&綠荼布丁
心太軟&布丁
心太軟&曲奇雪糕
Other Info. : 整體黎講..價錢合理..服務不錯:)
2012-03-06
心太軟& 雲呢拿雪糕
心太軟&綠荼布丁
心太軟&布丁
心太軟&曲奇雪糕
2012-02-01 34 views
平時搭開輕鐵經過都唔覺洪水橋有咩野食, 前排聽朋友講,開左一間糖水鋪, 今日經開, 就去試試啦入到去鋪面好整潔, 坐低諗緊食咩, 員工就好主動介紹野食最後同朋友點左兩樣野食:起初都係諗住叫返D安全, 冇乜出錯的食物, 因為始終第一次食一食大件事啦, 柚子肉很甜, 讚芒果蓉好多, 亦很鮮味, 正份量亦很足用匙更敲下, 個面係脆的已經覺得應該好味一食落去, 面頭的焦糖很香燉蛋口感很厚, 很滑一食就知係足料之作望望餐牌, 仲有好多野想試下次一定會再來試試
平時搭開輕鐵經過都唔覺洪水橋有咩野食,
前排聽朋友講,開左一間糖水鋪,
今日經開, 就去試試啦

入到去鋪面好整潔,
坐低諗緊食咩, 員工就好主動介紹野食

最後同朋友點左兩樣野食:
楊枝甘露
起初都係諗住叫返D安全, 冇乜出錯的食物,
因為始終第一次食

一食大件事啦, 柚子肉很甜, 讚

芒果蓉好多, 亦很鮮味, 正

份量亦很足
法式焦糖燉蛋
用匙更敲下, 個面係脆的

已經覺得應該好味

一食落去, 面頭的焦糖很香

燉蛋口感很厚, 很滑

一食就知係足料之作

望望餐牌, 仲有好多野想試

下次一定會再來試試

2012-02-01
$30 (Last Night Supper)
楊枝甘露
法式焦糖燉蛋
2012-01-18 18 views
這間店舖位置比較神秘,唔住附近都唔知點去。但勝在d甜品價錢同食品平、靚、正。不斷推出新穎甜品。首推心太軟,有多種口味雪糕可配對,外暖內熱(朱古力)再配合雪糕一齊食,簡直絕配,最緊要價錢合理。其次可以品嘗其他甜品,如芒果大菜糕、芒果黑珍珠等。
2011-12-30
$35 (Last Night Supper)
  • 心太軟、芒果大菜榚
2011-11-29 15 views
今日同朋友一齊踩單車,朋友話有間新開糖水!又可坐出街,睇到單車,最緊要可以食煙!去到睇店舖都ok!!乾淨!!可能星期一唔係太多人~fd 話六日好多人!!睇下有咩食,都係果d啦~~冇咩特別!叫d基本野!!西米露,味道ok!!只是小了點椰汁~好多西米!!心太軟,要等........足夠食支煙..........黎喇!!外表唔錯,食落都好濃朱古力味!(因為之前食過其他舖果d好勁粉味)仲有小食,腸粉魚旦果d~~仲有咩酒雞翼尖!!!但只係叫雞翼尖~一份十隻倒~少左d咁~一人幾隻就冇!!好香酒味,但食落唔夠味!!間中一次都可以~至少唔會有野唔得!!新開,有進步空間!!

間中一次都可以~至少唔會有野唔得!!新開,有進步空間!!
2011-11-28
$45 (Other)
2011-11-20 24 views
行開o個頭見新開加上門面幾乾淨入去試下,估唔到幾好味!起碼好味過B仔同滿記之後都再幫襯過幾次,佢o既西米紅豆冰、花鵰雞翼尖、心太軟(呢款要等較耐)都係不錯選擇,但焦糖焗蛋白我覺得一般!
好滑芝麻糊奶凍
足料楊枝金露

$20 (Last Night Supper)
足料楊枝金露
好滑芝麻糊奶凍
2011-05-27 25 views
洪水橋.呢間店的附近都是舊店.唯獨呢間係新店..我覺得是洪水橋第一間糖水店.是一間家庭式小店.女負責整食物...媽負責樓面..哈!如果我中1億.開返間...我媽媽肯唔定幫我...不過我都唔識煮飯....哈哈!!我本來雪榚引起.見糖水店就想食雪榚...點知我望晒全個餐牌?都搵唔到雪榚.....難道我眼花??最後又要雜果涼粉20元.....如果係鮮雜果涼粉我覺得合理.我都信係鮮雜果..水果都是鮮甜的...我只是嫌花奶少.糖水反而落得多.有點過甜....

最後又要雜果涼粉20元.....
$20 (Tea)