2014-04-05
上集食完泰菜, 其實我就未夠飽, 但老豆偏偏不準我再叫...原來早有預謀食糖水! 所以就慢慢行去大街那邊, 雖說是洪水橋大街, 但沒有丁點的大街感覺, 不熟路的你記得睇地圖喔! 多人的時候, 外面都會有檯, 比店內闊落, 天氣不太熱或吸煙人士就可以坐出面, 但今次我仍然是坐有冷氣及電視的店內! 今次已經忘記是第幾次光顧, 但次次我都十五十六下不了決定...因為甜品的款式太吸引喇, 而且出名夠份量!老豆十年如一日叫了西瓜涼粉多花奶 HK$24, 西瓜是波波形的, 一般坊間的只係幾粒西瓜, 但看圖已經見到多過10粒...可惜未係時節, 不夠甜! 涼粉就正正常常啦~之後就是媽咪的合桃糊 HK$20 (熱), 上檯時合桃味香濃, 媽咪話以她多年食合桃糊的經驗, 應該是即磨的, 不會見到沖劑式的粉粒, 而且又香又滑! 超大碗~阿妹叫了這裡推介之一的蛋白杏仁茶 HK$30 (熱), 以前會覺得區區杏仁茶點解要索價 HK$30? 試過就知道確係真材實料, 杏仁味固然十足, 香軟的蛋白跟杏仁味超配! 而且少少蛋黃都見不到, 看來在處理方面都幾細膩, 絕對是滋潤之選!如果天氣凍我都會叫蛋白杏仁茶, 近日
老豆十年如一日叫了西瓜涼粉多花奶 HK$24, 西瓜是波波形的, 一般坊間的只係幾粒西瓜, 但看圖已經見到多過10粒...可惜未係時節, 不夠甜! 涼粉就正正常常啦~ 之後就是媽咪的合桃糊 HK$20 (熱), 上檯時合桃味香濃, 媽咪話以她多年食合桃糊的經驗, 應該是即磨的, 不會見到沖劑式的粉粒, 而且又香又滑! 超大碗~ 阿妹叫了這裡推介之一的蛋白杏仁茶 HK$30 (熱), 以前會覺得區區杏仁茶點解要索價 HK$30? 試過就知道確係真材實料, 杏仁味固然十足, 香軟的蛋白跟杏仁味超配! 而且少少蛋黃都見不到, 看來在處理方面都幾細膩, 絕對是滋潤之選! 如果天氣凍我都會叫蛋白杏仁茶, 近日天氣熱了就叫了消暑又飽肚的芒果撈河 (芒果汁底) HK$34, 初初都忐忑一會怕芒果會酸, 但見隔離檯又好似OK, 終於我都叫喇! 嘩~~有半個芒果! 芒果下面是所謂的"河粉", 其實是有少少似椰汁糕的東東, 滑滑的少少甜, 切到一條條河粉的形態, 當然會比真實的粗及厚! 配上杰身夠味的芒果汁底, 就是好味啦!! 因為我不停說餓的關係, 老豆就叫了個咖哩大拼盤 HK$30, 都幾多料, 5粒魚蛋, 3,4塊豬皮, 3舊蘿蔔, 1條腸仔, 4,5舊魷魚。蘿蔔甜甜的, 魷魚不韌, 味道還是要靠咖哩吧! 咖哩辣得黎甜甜地, 都不錯!