2013-10-18 352 views
好耐之前黎過一次感覺良好。裝飾有創意乾淨企理既教室。帶番你去學生時代甜品都有心思可惜今次質素同服務都唔達標今日叫左幾樣皇牌產品北海道燉牛乳店員問要室溫定熱友人因為大熱天時就叫左室溫我都心知不妙賣相係平平無奇既一碗燉牛奶白雪雪。食落真係好香濃既牛乳味唔普通。鐘意牛奶味既必試但因為室溫既關係失色好多感覺就好似熱辣辣既但放凍左咁如果係熱食一定比宜家香同滑n倍食物總有自己合適既温度先發揮得最好唔可以立亂黎因為太熱,唔想食雪花冰咁普通既甜品都忍唔住叫要左益力多味。士多啤梨調味醬同椰果配料同賣相都普通到不行店員仲有點不細心帶力咁撞落檯到搞到個冰山頂跌左。扣分除左解暑之外冇野值得回味比唔上出面又多特別配料同心機既專門店到我最愛既麵包布丁佢革新有西多士係面熱辣辣上。顏色對樣西多士算好食。係油溢味重左些但麵包布丁就唔得。佢似燉蛋多D好流質冇口感冇肉桂冇提子乾但好在有香草冰淇淋一凍一熱咁食依然正個面焗得過焦有苦味另一個主打係瘋狂朱古力算係有番D安慰有三樣食品,係布甸,布朗尼同雪糕朱古力布甸賣相幾得意布朗尼好唔錯,算濃郁既,而且恰好唔太乾同硬而且夠暖又帶煙韌混埋雪糕食就正哂係朱古力先咁有魔力令人味蕾同心情都
好耐之前黎過一次
感覺良好。裝飾有創意
乾淨企理既教室。帶番你去學生時代
甜品都有心思
可惜今次質素同服務都唔達標
今日叫左幾樣皇牌產品
北海道燉牛乳
店員問要室溫定熱
友人因為大熱天時就叫左室溫
我都心知不妙
賣相係平平無奇既一碗燉牛奶
白雪雪。食落真係好香濃既牛乳味
唔普通。鐘意牛奶味既必試
但因為室溫既關係失色好多
感覺就好似熱辣辣既但放凍左咁
如果係熱食一定比宜家香同滑n倍
食物總有自己合適既温度先發揮得最好
唔可以立亂黎
因為太熱,
唔想食雪花冰咁普通既甜品都忍唔住叫
要左益力多味。士多啤梨調味醬同椰果
配料同賣相都普通到不行
店員仲有點不細心帶力咁撞落檯到
搞到個冰山頂跌左。扣分
除左解暑之外冇野值得回味
比唔上出面又多特別配料同心機既專門店
到我最愛既麵包布丁
佢革新有西多士係面
熱辣辣上。顏色對樣
西多士算好食。係油溢味重左些
但麵包布丁就唔得。佢似燉蛋多D
好流質冇口感
冇肉桂冇提子乾
但好在有香草冰淇淋一凍一熱咁食依然正
個面焗得過焦有苦味
另一個主打係瘋狂朱古力
算係有番D安慰
有三樣食品,係布甸,布朗尼同雪糕
朱古力布甸賣相幾得意
布朗尼好唔錯,算濃郁既,而且恰好唔太乾同硬
而且夠暖又帶煙韌
混埋雪糕食就正哂
係朱古力先咁有魔力令人味蕾同心情都咁滿足

整體黎講都幾失望
一係就甜點普通行貨,
創新既又質素未夠好
而且店員態度有待改善
2013-10-11
2013-10-06 250 views
SEARCH 下西環有咩DESSERT , 西式的只有很少, 走上笫3街,去到甜品堂。係CLASSROOM THEME , 等左10MINS 到!入到去個MENU 好似細個D習作甘,OK得意!我地5個人諗住叫4個DESSERT SHARE , 點知唔得, 有MIN CHARGE !迫你一人叫一個!!!叫左以下的GREENTEA雪花冰 :好細,又冇GREENTEA 味...梳乎里: 唯一好少少咖啡四重奏 :可可脆片...咖啡啫喱,雪糕,布丁 唔好食...仲要冇賣相!Apple Crumble : 都唔係Apple Crumble, 勁散MANGO KINDOM : 仲差過許X山的!仲要樣樣都過$35 有D 仲要$40 一個!! 大把好食過佢!LEE 間野好差, 味道冇,賣相冇,一定冇下次!可能西環冇西式DESSERT ......

入到去個MENU 好似細個D習作甘,OK得意!

叫左以下的

梳乎里: 唯一好少少

MANGO KINDOM : 仲差過許X山的!

仲要樣樣都過$35 有D 仲要$40 一個!!

可能西環冇西式DESSERT ......
2013-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$38 (Last Night Supper)
2013-08-28 203 views
一向對食物有要求嘅我,對於一d門口貼哂雜誌宣傳、不停自稱最好嘅食肆,永遠唔會相信,每一次初嘗試,只抱住試一次,唔好就冇下次嘅態度。點知,今次係徹徹底底地唔止冇下次,仲要專登開個account講下今晚嘅呢間「甜品」店。爲免出事,已經叫咗個超級普通嘅甜品,竟然,冇賣相、冇內涵、膠製布甸一個!最後當然冇食!焦糖燉蛋~甜到入唔到口,面層焦糖真係焦,係燒焦,不過唔脆㗎,何來如此高超技術!最後,仲要冒死哽埋個梳乎里,至於好唔好食,唔想再多提!埋單唔該⋯個伙記黑口黑面,以為佢幫我哋計數,我望住佢,佢塊面黑到黑紅色,好嬲咁話:138呀!嘩,我冇叫你cancel order已經好有品,你哋仲咁嘅態度?

爲免出事,已經叫咗個超級普通嘅甜品
竟然,冇賣相、冇內涵、膠製布甸一個!
最後當然冇食!
最後,仲要冒死哽埋個梳乎里,至於好唔好食,唔想再多提!
2013-07-27 153 views
環境不俗,所有陳設都同小時候的課室一樣,好有懷舊既感覺呢!是次試了3款甜品:1)益力多綿花冰加益力多爆爆珠好似益力多思樂冰咁,最特別係爆爆珠,感覺係食益力多味既三文魚子。2)咖啡四重奏3款入面最好味!有可可脆片,咖啡啫喱,咖啡雪糕,咖啡布丁。充滿濃郁既咖啡味道,好適合喜歡咖啡既人士。3)港式奶茶燉蛋白相比之下,呢款就最遜色。賣相麻麻,味道偏淡。
環境不俗,所有陳設都同小時候的課室一樣,好有懷舊既感覺呢!

是次試了3款甜品
1)益力多綿花冰加益力多爆爆珠

2)咖啡四重奏

3)港式奶茶燉蛋白
相比之下,呢款就最遜色。賣相麻麻,味道偏淡。
2013-07-27
$40 (Tea)
橫風橫雨走來,為的是眾人推介的Tiramisu$38。球形的tiramisu,外形有趣。質地濕潤,尤以angel finger滲出濃濃的咖啡酒味。另Mascarpone Cheese中,更加入咖啡粉,使之咖啡味更出,和Tiramisu的Cheese味道夾得簡直是靈魂所在!很有諗頭的造法!港式奶茶燉蛋白$30,相信凍吃比熱吃好。所謂熱,只是把預先做好,在雪櫃拿出叮熱。而非即叫即燉熱,所以翻熱,令燉蛋白質地變得一pet pet如糊仔。這種微波熱得過份,熱得吃不出奶茶味。(pet得不好看,沒影相)(只是for Tiramisu)
橫風橫雨走來,為的是眾人推介的Tiramisu$38。
!很有諗頭的造法!
。這種微波得過份,熱得吃不出奶茶味。
(pet得不好看,沒影相)
只是for Tiramisu)
2012-05-20
Type of Meal
Tea
Tiramisu
相信甜品堂給每個人的第一印象也一定很相似...那些年...我們都或多或少有過一段在這類書桌下進行各種勾當的歲月...雖然店子內的書桌是特製的,不盡跟學校的一樣,但絲毫沒有減退「那些年」的感覺餐牌仿製習字簿而且用的有點「鞋」面的包書膠和包法也跟從前用了不知多少年的一模一樣我就是因為極不喜歡這種包書膠和這種包得有點兒鬆的包法(就是膠邊在書邊外起碼半厘米...看相片就明白了)所以現在買的書我都仔細地用一種光滑的膠貼貼的包住但這餐牌真的勾起我小時不少書本的回憶點了焗蘋果金寶和西多士麵包布甸兩者都配以雲呢拿雪糕這個焗蘋果金寶其實一點也不Apple Crumble...從前在英國吃Apple Crumble就根本不可能有一個把蘋果都包起了的形狀...這至少也應該是Apple Crumble Pie/Tart...但味道比較重要報道介紹說用的蘋果是以紅和青二比一的比例讓甜和爽有個平衡我本人就吃不出...但這份心思值得欣賞而且雖然面層的餅實在有點甜整體來說這個甜點還是做得很好粒粒熱蘋果加上餅和雪糕是冷與熱、軟和脆口的強烈對比,非常有趣雖說是西多士麵包布甸但感覺西多士沒有平日自己下牛油奶油蜜糖那般甜膩如
相信甜品堂給每個人的第一印象也一定很相似...

那些年...

我們都或多或少有過一段在這類書桌下進行各種勾當的歲月...

特製課室書桌
餐牌仿製習字簿

所以現在買的書我都仔細地用一種光滑的膠貼貼的包住

但這餐牌真的勾起我小時不少書本的回憶
習字簿餐牌
點了焗蘋果金寶和西多士麵包布甸
兩者都配以雲呢拿雪糕

這個焗蘋果金寶其實一點也不Apple Crumble...

味道比較重要

整體來說這個甜點還是做得很好
焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕
雖說是西多士麵包布甸
但感覺西多士沒有平日自己下牛油奶油蜜糖那般甜膩

如果不陪著布甸和雪糕來吃的話會有點乾,也不夠香
大概牛油奶油蜜糖也下得不很夠
而最下層的多麵包布甸...吃下去跟極香滑的燉蛋沒啥分別

平日的麵包布甸的質感是靠在平時做燉蛋的材料(加上雲呢拿精油、忌廉和些許甜酒)入面放入法國麪包塊
這個麵包布甸就是失去了這種質感

但整體配搭非常有新意
以雪糕的甜取代了蜜糖的甜而且是冷熱的交叉,算不錯

極香滑的燉蛋陪著西多士來吃的甜膩也十分新鮮
基本上把港人兩款素來也挺愛的甜點加在一起

效果不錯
西多士麵包布甸配雲呢拿雪糕
甜蜜的日子不會直到永遠
人生總要不斷的碰撞跌倒才會有更美的成長

但深信每個人心底裏都一定有那一段永遠珍惜著、一直激勵著自己的
那些年
特製課室書桌
習字簿餐牌
西多士麵包布甸配雲呢拿雪糕
焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2012-04-11 53 views
甜品堂離小妹家非常近如果晚上沒有什麼做 平時都會去坐坐但如果你問其著名的 Tiramisu好唔好吃…其實真的好睇你的運氣通常過了11.00能夠吃到此甜品的機會是非常渺茫至少三次 店員都告訴小妹Tiramisu已經賣完了!終於有一次 決定要早d來 一嚐美食球形狀的Tiramisu很有趣 有別於平時扁扁平平的聞到濃烈的咖啡香味外面奶油打得好好 非常香滑入口之後 還有淡淡的Vanilla香而大廚巧妙地把Ladyfinger餡在內裡點知一食 內裡的餅似石頭 好硬仍然結霜 顯然尚未解凍很失望所以有一段很長的時間都沒有回去但上週因為鬼仔friend 說掛住甜品堂說服自己再去這一次 感覺好轉了內裡的餅 沒有結霜但還是覺得有點乾身Ladyfinger應該浸泡在咖啡酒的時間不夠但這次似乎室溫太高跟鬼仔friend說說話 外面的奶油已經融化了!概括而言Tiramisu的素質不太穩定值得一嚐 二嚐就要多考慮當然甜品堂也有其他選擇鬼仔friend就鐘情於他們的港式奶茶奶凍這裡的裝修 確實令大家回憶起小學的日子但話又說回來 小學教室點解有電視?

甜品堂離小妹家非常近
如果晚上沒有什麼做 平時都會去坐坐
但如果你問其著名的 Tiramisu好唔好吃…
其實真的好睇你的運氣

通常過了11.00
能夠吃到此甜品的機會是非常渺茫
至少三次 店員都告訴小妹Tiramisu已經賣完了!
終於有一次 決定要早d來 一嚐美食

但還是覺得有點乾身
Ladyfinger應該浸泡在咖啡酒的時間不夠
但這次似乎室溫太高
跟鬼仔friend說說話
外面的奶油已經融化了!

概括而言
Tiramisu的素質不太穩定
值得一嚐 二嚐就要多考慮

當然甜品堂也有其他選擇
鬼仔friend就鐘情於他們的港式奶茶奶凍

這裡的裝修 確實令大家回憶起小學的日子
但話又說回來 小學教室點解有電視?
Other Info. : 小肥妹為食小tips: 記得早d來 不然Tiramisu又賣完了!
2012-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 港式奶茶奶凍
2012-04-08 29 views
之前食左一個幾個鐘頭既晚餐,嬲嬲地之際,食番個甜品下番啖氣!! 有至愛的心太軟,試下先,不錯喎~朱古力不會太甜!!! 另外叫左個瘋狂朱古力,食左會瘋狂!! 都好味,不太甜!!! 這間用學校課室枱櫈及設計,連餐牌用我們小時候用的,幾特別!!!
2012-04-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2012-03-08 31 views
西環甜品店以中式為主, 而甜品堂也立足了一段時間 上次印象一般, 今次番兜看看能否再刷出火花。Tiramisu : 朱古力粉佈滿著小可愛的半圓球上, 份量恰到好處 索滿酒香的手指餅混和Mascarpone Cheese, 難得酒味特出,口感細軟潤滑, 完全反映出入口即溶的快感。心太軟件雪糕 : 吃過 Tiramisu 後有點俗罷不能 , 還是待了10 分鐘左右, 心太軟也隨隨上枱。 一切開流心度沒有過份的傾潟, 火喉也控制得而, 奈何朱古力味道不太濃香而且帶有點點苦澀味, 伴隨著是欠缺混尼那香味雪糕, 亦不能互補不足, 實在令人失望。 火花還是被毛毛的細雨撲息了。
西環甜品店以中式為主, 而甜品堂也立足了一段時間
上次印象一般, 今次番兜看看能否再刷出火花。
口感細軟潤滑, 完全反映出入口即溶的快感。

火花還是被毛毛的細雨撲息了。

2012-03-04
Waiting Time
0 Minutes (Dine In)
$45 (Other)
  • Tiramisu
2012-02-11 39 views
晚上想吃點簡單的甜作晚餐,糖黐豆又沒開,走著走著就來了第二街的甜品堂.裝修走校園路線,是令人懷念的場景,但小朋友來到會否感覺有壓力,因為實在太像課室了?XD翻開還是印錯字的MEAU,左看右看後要了客招牌的Tiramisu和木糠布甸.看著電視等食物準備好,開始感到店散發一朕臆味-也許是抹枱的布太久沒沖洗了,所以散發著腐敗的臭味起來.用餐經驗是講求五感的,既然店對環境如此重視,就應該也注意客人聞到的味道.木糠布甸先到,應該是整個拿去雪藏的,因為連頂上的餅碎都感覺濕潤掉了.牛油餅碎不脆,幸好還滿香的,和杰杰的布甸也配合,只是如果布甸能稀一點滑一點,口感會沒那麼黏和膩.-又或,其實是因雪過頭了所致?期待以久的Tiramisu終於送上,看形狀應該是從一大盤中scoop出來的,拌以新鮮水果.忌廉芝士層打發得鬆軟,味道甜滑.鬆軟香甜的ladyfinger吸滿咖啡和少量酒,配合份量恰好的可可粉,果然有水準.只是又是那句,酒可以下得重手點,我喜歡很濃酒香的.也許是附近沒有西式甜品店,所以這店的生意還蠻好的,客人接踵而至,晚餐後的時段更是全院滿座的.這裡的甜品選擇不多,也不是樣樣出色,但在西區來說算是不錯

也許是附近沒有西式甜品店,所以這店的生意還蠻好的,客人接踵而至,晚餐後的時段更是全院滿座的.這裡的甜品選擇不多,也不是樣樣出色,但在西區來說算是不錯的了.
$35 (Dinner)
2012-02-10 15 views
今晚應朋友到此食甜品見佢話係招牌先叫真係要拆招牌首先賣相一般普遍嘅tiramisu 都係睇起上嚟, 外表軟綿綿但挺身可惜一嚟到見佢外邊好多條疤痕以為係侍應界花用叉"吉"落去, 幾實出盡九牛二虎之力先成功分開wow!!!!!!!!!!!食落去, 口感同食d字頭牌子tiramisu 雪糕 一模一樣好凍, 好冰, 仲有d 水由底層滲出摸隻碟, 勁凍, 感覺呢舊雪糕俾人塞落凍櫃幾日幾夜好難食, 我從來未食過咁難食嘅tiramisu
內在環境
另一內在環境
雪到似雪糕嘅tiramisu
今晚應朋友到此食甜品
見佢話係招牌先叫

真係要拆招牌

首先賣相一般
普遍嘅tiramisu 都係睇起上嚟, 外表軟綿綿但挺身
可惜一嚟到見佢外邊好多條疤痕
以為係侍應界花

用叉"吉"落去, 幾實
出盡九牛二虎之力先成功分開

wow!!!!!!!!!!!

好凍, 好冰, 仲有d 水由底層滲出

摸隻碟, 勁凍, 感覺呢舊雪糕俾人塞落凍櫃幾日幾夜

好難食, 我從來未食過咁難食嘅tiramisu
Other Info. : 鄰座嘅男人, 坐坐下成個身跌落地 原來張 圓櫈難咗!!! 嚇死人
2012-02-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2012-01-02 28 views
Been here a few times and I think their western desserts are much better than the Asian ones. The chocolate brownie/ souffle is lovely! thick chocolate oozing out. The Taiwanese style ice shaving is good too. The steam egg white is a flop, tasteless the double boiled pear and apple is passable. Choose only if you really need something hot to eat
Hokkaido steam egg white
2011-12-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • Mangk ice shaving
  • chocolate cake
2011-12-20 23 views
食完巴依之後,轉落第三街食個糖水。以課室為主題既糖水店,對我黎說,主題唔主題真係唔打緊,食物才是皇道,又試試這裡的。芒果王國,係芒果加芒果布甸加芒果雪糕。芒果還可以的,布甸就幾家庭式,未算軟滑,不過就尚算香濃,雪糕本身質素有限,個芒果味假假地。這款不算有什麼特色,只係較為適合芒果精。腐竹糖水,腐竹都算溶,薏米就少了點,清甜方面,偏向清,水準都唔錯的。梳乎里,幾挺身,唔會一影完相就開始散,正常軟滑的梳乎里。Apple Crumble,一睇賣相都覺得焗得唔錯,面頭烘烘地,不過個皮就食落未算鬆脆,可以更好的,蘋果蓉唔係一份死甜,反而做得不錯。這款反而幾ok。係有返咁上下水準,都幾唔錯的地方。
黑板
甜品堂
芒果系
腐竹糖水
梳乎里,幾挺身,唔會一影完相就開始散,正常軟滑的梳乎里。
梳乎里
Apple Crumble
係有返咁上下水準,都幾唔錯的地方。
$50 (Last Night Supper)
2011-12-03 75 views
飯後甜點-甜品堂課室既格局2個人一坐底就叫左tiramisu同埋crazy chocolated員工坐哂係到睇電視 叫2次先有人理叫左2樣野食又淨係拎一set餐具俾我=='幾好味好香好滑中間唔算太濕布丁麻麻 無咩朱古力味雪糕一上黎已經熔緊brownies上黎仲熱既,果面都幾脆不過中間好乾..唔夠濕潤..同埋朱古力可以再濃d
飯後甜點-甜品

中間唔算太濕
crazy chocolat
布丁麻麻 無咩朱古力味
雪糕一上黎已經熔緊
brownies上黎仲熱既,果面都幾脆

不過中間好乾..唔夠濕潤..同埋朱古力可以再濃d
2011-12-02
$33 (Last Night Supper)
黑板 menu
功課簿
tiramisu
crazy chocolat
  • Tiramisu
1K
2011-11-03 7 views
難得gogo放假,so約左佢行街影相食野,之前睇到blog友介紹喱間,個環境係課室來的好特別,於是來試下了~3點開店的,我地3點幾去到,so冇乜人,細小的一間店,但設計幾有意思,課室的主題,見到木枱椅, 令人懷念讀書時~黑板既餐牌,雖然好多食店都有用,不過係喱個課室設計之下特別有意思~餐牌,好似生字簿呀,有功課既感覺~單行簿,甜品圖文並茂,整得幾好心思,款式唔算太多,亦唔算好特別,不過個賣相睇落唔錯,本身想試出名的Tiramisu,可惜剛開舖仲未整要晚上先有...試唔到~!瘋狂朱古力,$38,有三款朱古力甜品,朱古力布朗尼,朱古力布甸同朱古力雪糕,以為會甜過頭,但竟然唔係好甜,唔錯,三款裡面最鍾意布朗尼,朱古力味濃郁,少少熱,口感紮實,雪糕味道普通,布甸麻麻,味道偏淡,實左點~!西多士麵包布甸伴雲喱拿雪糕~$35,一睇就知要share~三塊西多士味道普通,雪糕味道偏淡,麵包布甸唔錯,微熱既,幾軟滑,不過對我來講甜左點~!綜合來個甜品味道唔算突出,普通咁,可能因為未試到最好的Tiramisu,環境就真係幾特別同花心思,有主題的,個人幾欣賞,員工態度都好好呀,感覺好舒服,有機要去多次試下呀
綜合來個甜品味道唔算突出,普通咁,可能因為未試到最好的Tiramisu,環境就真係幾特別同花心思,有主題的,個人幾欣賞,員工態度都好好呀,感覺好舒服,有機要去多次試下呀~!

2011-11-03