嚐仙大部分食材都由台灣直送,芋泥更加係新鮮自製,誠意十足吖!🤍🩶🤍🩶🤍🩶🤍🩶🤍🩶~五式豆花(冷)$56 🥣~一上碟就見片片豆腐花鋪滿碗面上,芋泥球成畫龍點睛之效~將豆腐花挖開,入面全部都係芋圓紅豆珍珠等等嘅5款配料,俾料俾得超多👍🏻講返個味道先,so far成碗食曬都唔覺太死甜,黑糖水煮得剛剛好;豆腐花超滑溜;自製芋泥口感滑順綿密;芋圓煙韌好咬口。

🤍🩶🤍🩶🤍🩶🤍🩶🤍🩶

~五式豆花(冷)$56 🥣~
一上碟就見片片豆腐花鋪滿碗面上,芋泥球成畫龍點睛之效~
2024-02-12 327 views
年初三入元朗拜年,揀左形點見面。本來想食另一間餐廳但太多人,仲要限時60分鐘,所以轉場食甜品,唔駛趕頭趕命,可以慢慢吹下水。呢間甜品係港島區食得多,第一次係形點食,味道保持水準,但個碗唔同左,份量好似少左好多,我一個人都竟然食得曬下次係港島再試下先

下次係港島再試下先
豆花,燒仙草,五色冰

豆花,燒仙草,五色冰
嚟到一間人氣爆燈的台式冰品店,我點了份「雙芋鮮草奶凍」。頭先一入口,個芋丸同芋泥簡直係芋頭味嘅極致,芋味香濃得嚟又天然。蜜紅豆食落彷彿在嘴裡開Party,甜得嚟又唔膩。啱晒!話時話,個黑糖沙冰珍珠,彈牙嘅感覺正到不得了🤤,真係流口水!至於仙草,滑溜溜嘅口感加上一絲絲的草香,簡直爽到漏!仲有個奶凍牛乳底,溫潤如絲,完美咁包裝住所有材料。雖然價錢微辣,但係味道同享受都算物有所值。整體嚟講,呢個拼盤係一個味道同口感嘅完美統一,令人忍唔回頭再來!對於一個會食甜品既人黎講,這間店無疑係一個難忘嘅糖水遊樂園,而個「雙芋鮮草奶凍」就係當中嘅超級明星啦!🌟👅🍨

2023-12-03 190 views
牛奶冰的那個分量很多 如果不是很大胃口一份可以兩個人吃 有室內和室外 室外可以看到日落但不多還蠻適合打卡的 不過就是位置比較少 工作人員的態度都很好也很貼心 位置也很乾淨 沒有異味 但還是貴了點 如果沒什麼錢就不要輕易嘗試 不過呢整體來說也是OK的
2023-12-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2023-09-27 179 views
水蜜桃芋圓仙草沙冰。有大大舊仙草,有芋圓,水蜜桃,椰果,冰底😅仲配雲呢拿雪糕,消暑又解渴。但對我嚟講椰果偏甜既,我就麻麻地。我鐘意雪糕架仙草咁食,超正🤣🤣🤣

水蜜桃芋圓仙草沙冰。
有大大舊仙草,有芋圓,水蜜桃,椰果,冰底😅
仲配雲呢拿雪糕,消暑又解渴。
但對我嚟講椰果偏甜既,我就麻麻地。
我鐘意雪糕架仙草咁食,超正🤣🤣🤣
2023-09-05 168 views
呢排見到元朗T fresh嚐仙做緊某外賣平台外賣自取六折優惠,仲要冇最低消費,超抵!平時行過都已經想試吓,今次有特價,當然唔放過啦!叫咗黃金地瓜泥布丁,材料有黃金地瓜泥,芋圓,珍珠,紅豆,布丁。外賣平台原價$52,六折後$31, 餐廳堂食價$47份量嚟講,因為原價比較貴,以為會好大份,結果比想像中細,不過一個人食其實都已經好飽。叫咗半甜,都已經好夠甜。🍠地瓜泥很香甜,好似真係食緊一嚿番薯咁。🧆芋圓同珍珠都好有咬口。🍮布丁味道就正正常常。老實講,正價我就唔會再食,不過$31就真係好抵食,味道都唔錯!
叫咗半甜,都已經好夠甜。
🍠地瓜泥很香甜,好似真係食緊一嚿番薯咁。
🧆芋圓同珍珠都好有咬口。
🍮布丁味道就正正常常。

TakeAway
2023-08-24 125 views
香港🇭🇰|嘗仙🍧🐻從台灣過來的甜品,很多不同款式選擇,一定有一款是你喜歡的🐻點了芋圓冰淇林布丁,一個人真的吃不了,太大碗了,但味道是不錯的,他們家的芋圓很好多,很q很彈牙,冰也跟牛奶融合,很夠味,$59一碗太抵食了
香港🇭🇰|嘗仙🍧

🐻從台灣過來的甜品,很多不同款式選擇,一定有一款是你喜歡的

. 元朗過江龍 | 芋圓芋泥 | 消暑恩物📍#嚐仙——————————————-🥣凍雙芋豆花 (芋泥、芋圓、珍珠、紅豆) $47既然係專賣芋圓芋泥😃一定要試哂!芋泥好軟綿綿、微甜😇芋圓好煙煙韌韌、唔會太硬🙌🏻紅豆同珍珠甜甜地又可添加口感😚由於我唔太鍾意食冰底、叫豆腐花🤍豆腐花唔會散晒又滑🤣成碗都好豐富好飽!幾好食!🥣凍雙芋紅豆湯小丸子 (芋泥、芋圓、珍珠) $56自許留X執哂、一見到小丸子又想食下🤗可惜呢碗比較遜色同埋CP值唔高🫣太水了🫠食落唔多冰涼🥣冰淇淋五式黑糖冰(冰淇淋+自選五款不同材料) $69夏天比較多新/限定款式😇自選材料較自由度❣️勁多芒果粒、都甜既😋加椰果有咬口🤩台式仙草都好食喎!不過價錢偏貴😓——————————————-總結 : 雖然涼浸浸係消暑恩物、但整體就一般🤔凍雙芋豆花可以再食🤗其他就不了留意番🫡我覺得外賣細碗好多😑堂食較好!——————————————-📍 嚐仙🏠 元朗元龍街9號形點 I L1樓1091號舖📆星期一至日 : 12:00-23:00#hkfoodstep#hkfoodstep甜品#hkfoodstep元朗#元朗美食#芋圓#芋泥#台式甜品 #hkf
. 元朗過江龍 | 芋圓芋泥 | 消暑恩物
📍#嚐仙

🥣凍雙芋豆花 (芋泥、芋圓、珍珠、紅豆) $47

🥣凍雙芋紅豆湯小丸子 (芋泥、芋圓、珍珠) $56

🥣冰淇淋五式黑糖冰(冰淇淋+自選五款不同材料) $69

——————————————-
總結 : 雖然涼浸浸係消暑恩物、但整體就一般🤔
凍雙芋豆花可以再食🤗其他就不了
留意番🫡我覺得外賣細碗好多😑堂食較好!

📍 嚐仙

#台式甜品
#hkfood #hkfoodie #hkcouple

• 凍雙芋豆花
2023-07-15 87 views
台式甜品。好想去台北呀。今日好想吃芋圓 , 叫一碗紅豆湯 ,份量勁大碗 。非常足料 。好抵食 。夏天食甜品特別爽 。紅豆湯有小九子 ,芋圓 ,珍珠 ,紅豆 ,紫米 。芋圓好多 , 口感好彈 。軟軟糯糯的。 紅豆湯味香濃 。 一碗美味甜品。紅豆湯有多重口感 。 珍珠,小丸子,芋圓,美味又吸引。凍紫米紅豆湯yummy yummy 😋
台式甜品。好想去台北呀。
凍紫米紅豆湯yummy yummy 😋
之前每次經過都話想食,今次終於同男朋友去食。餐廳係自助搵位形式,好彩咁岩有個2人台讓出嚟唔洗點等就有位坐!———————————————🌟椰子味冰淇淋五式牛奶冰 $69呢個係自由選雪糕味同五款配料,雪糕可以簡仙草、椰子或者雲尼拿味,配料果邊我個人就選擇咗布丁、芋圓、芋泥、小圓子同水蜜桃。先講雪糕,感覺椰子味真係最好選擇,好有椰子香之餘仲好似真係有少少椰子肉咁,同埋佢慢慢溶落去都唔會太甜。芋泥幾好食,口感好特別係好實在嘅感覺,有啲似唔溶版嘅雪糕。小圓子同芋圓都都好煙韌,配落去都好好食。牛奶冰本身甜度足夠,所以完全都冇加過煉奶,份量都大份,整體都好滿意。
———————————————
🌟椰子味冰淇淋五式牛奶冰 $69
2023-07-04 94 views
黃金地瓜泥黑糖凍($47) + 熱雙芋豆花($48) 夜晚同朋友喺元朗Yohomall食完飯,意猶未盡再食個糖水,成個商場內得呢間糖水舖收夜啲(23點),就去食碗芋圓啦🥣同朋友都係第一次食呢間,叫咗「黃金地瓜泥黑糖凍」同「熱雙芋豆花」,食材質地全部都硬嘅😰珍珠硬,仙草硬,兼結埋一舊舊,主角芋圓冇味又好硬,款款材料都好頹,加上糖水甜度略嫌太淡,失望😞店內好多枱都推滿上手客人食完嘅糖水碗,完全無人清理,所以觀感好污糟😢店內
黃金地瓜泥黑糖凍($47) + 熱雙芋豆花($48)

店內
2023-06-06 92 views
黃金地瓜泥黑糖凍- 很足料,有紅豆、黑糖珍珠、黑糖涼粉、地瓜泥、芋圓、沙冰墊底,配上花奶- 紅豆夠淋起沙,甜度剛剛好- 黑糖珍珠夠彈牙,有淡淡嘅黑糖味- 地瓜泥很綿滑,味道極之濃郁- 芋圓夠煙韌,但食落三款味道唔算好出- 黑糖涼粉有驚喜,黑糖味夠,一點涼粉嘅草藥味都沒有,軟滑口感很舒服- 沙冰做底吸哂材料嘅味道,很消暑很冰涼,感覺治癒- 花奶嘅奶香帶出了材料嘅味道整體味道非常之好,環境坐得舒服,可以好好享受一個下午
黃金地瓜泥黑糖凍

- 紅豆夠淋起沙,甜度剛剛好

- 黑糖珍珠夠彈牙,有淡淡嘅黑糖味

- 地瓜泥很綿滑,味道極之濃郁

- 芋圓夠煙韌,但食落三款味道唔算好出

- 沙冰做底吸哂材料嘅味道,很消暑很冰涼,感覺治癒

- 花奶嘅奶香帶出了材料嘅味道

整體味道非常之好,環境坐得舒服,可以好好享受一個下午
忘了從什麼時候開始,時常把「想吃芋圓」這句話掛嘴邊。尤其盛夏期間,特別喜歡來一碗Q彈仙草芋圓加奶、加布丁、加珍珠、加雪糕⋯除了價錢外,最好什麼都加。.當中最愛的配料要數「仙草凍」。記得以前跟媽媽逛街市時,曾目睹雜貨店的阿姨把一大磚烏黑亮麗的凝膠狀仙草(以前叫涼粉),切成一個個小方粒果凍,整個切割過程特別療癒、可愛。雖然媽媽告訴我這個黑色小吃不值個錢,也沒什麼味道,但是我仍然對它們保存了小小的情意結。後來隨著台式甜品的興起,「芋圓甜品」這玩意也就愈發流行。芋圓本來是一種台灣傳統甜點,把蒸熟後的芋頭壓成泥,加上地瓜粉攪拌均勻成粉糰粒。現在亦泛指為一些「芋圓綜合刨冰」的簡稱,仙草凍便是其中最常見的配搭,在我看來,兩者更是不可缺少。而每一間芋圓甜品店所配搭出來的口味都截然不同,所以具體組合還得看餐單。當中以在台灣坐擁多間分店的人氣手工芋泥、芋圓甜品店《嚐仙》過江龍,暫時最深得我心。捱過了需要排長隊等號的日子後,熱潮已過,還是蠻喜歡這一家。除了店鋪乾淨衛生外,餐廳門面所掛示的照片亦相當吸晴,讓我每次經過也有想來一碗的衝動。先分享最近吃完的其中兩款甜品,分別是雙芋系列的雙芋仙草奶凍($47)和剉冰

先分享最近吃完的其中兩款甜品,分別是雙芋系列的雙芋仙草奶凍($47)和剉冰系列的五式黑糖冰($58)
🧡雙芋仙草奶凍($47)

中間的手工芋泥口感綿密,招牌級的香芋味。沿邊有煙韌的混色芋圓和珍珠、滿滿一大盤Q彈仙草和微甜的紅豆,底層是刨冰,好喜歡的經典款式。
雙芋仙草奶凍

鮮奶油的份量可自行控制(我全倒進去了!)

五式黑糖冰($58)

選了芋圓、布丁、嫩仙草、珍珠和小丸子這個組合。不得不說,加入布丁配料後,整個甜品馬上升級起來。整體比雙芋仙草奶凍的甜。
五式黑糖冰
2023-05-29
$58 (Tea)
五式黑糖冰
  • 雙芋仙草奶凍
  • 五式牛奶冰
2023-05-27 97 views
嗰日去開元朗,想食返個甜品,決定去形點嘅嚐仙。杏仁布甸二號(芋圓,紅豆,水蜜桃)杏仁布甸,清甜爽滑,沙冰配上芋圓,紅豆,水蜜桃,十分消暑。杏仁布甸係可愛嘅兔仔造型,重要彈吓彈吓。紫米紅豆湯芝麻湯圓真材實料,滿滿紅豆,紅豆鬆軟,紫米彈牙,紅潤養顏,芝麻湯圓香甜幼滑。
嗰日去開元朗,想食返個甜品,決定去形點嘅嚐仙。
杏仁布甸二號(芋圓,紅豆,水蜜桃)
杏仁布甸,清甜爽滑,沙冰配上芋圓,紅豆,水蜜桃,十分消暑。
杏仁布甸係可愛嘅兔仔造型,重要彈吓彈吓。
紫米紅豆湯芝麻湯圓
2023-03-28 153 views
生活中的一點甜❤️話說我真係好鐘意整甜品/食甜品,特別對台式甜品(芋丸、好多材料的冰品)完全無抵抗力。呢間位於YOHO MALL,位置上都算好方便,店鋪亦叫光猛舒服 (不過我多數都係外賣)。 因為鐘意食台式甜品,同區我都食唔少,呢間算係我食過算係幾高質的一間,今次叫咗呢個雙芋鮮草奶凍,芋丸芋泥有濃濃的芋味,蜜紅豆又大粒又甜,珍珠彈牙,仙草夠滑,個奶凍底亦夠香濃有點似奶茶咁,整體感覺真係十分唔錯。唯一的缺點,就係價錢有點貴,不過呢個應該係我嘅缺點, 哈哈~~
生活中的一點甜❤️

台式甜品
2023-03-25
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
台式甜品
  • 雙芋鮮草奶凍