2020-05-30 479 views
Just you can think to have lunch where normally we have drink!!Many Italian chef and restaurant speak and lie about everything to cover the only thing anyone should know: they don’t know how can cook!! Look here. This amazing bar and restaurant just open for few ppl for lunch and I order meatball and nachos!! Meatball: amazing first of all good presentation and served hot!! Meatball must serve hot most of Italian chef must learn it!!Tomatoes sauce was amazing. And also serve with very good hot b
Meatball: amazing first of all good presentation and served hot!! Meatball must serve hot most of Italian chef must learn it!!Tomatoes sauce was amazing. And also serve with very good hot bread!!
Nachos: perfect huge portion. I would like to congratulate for the chef even I don’t know them, but they are doing amazing job!! And price was fantastic!!Go ahead will come again maybe in night time to see different scenario!!
Meatball
Nachos
2020-05-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Meatball
Nachos
2019-10-20 1405 views
訂好位同同事慶祝生日食午餐有沙律或湯選擇加餐包主菜選擇咗牛扒同羊扒牛扒肉汁夠羊扒唔蘇有飲品同甜品環境好,最好訂位因為walkin 坐bar枱仲只有4個位見到人地10個位都可以訂!
訂好位同同事慶祝生日食午餐
有飲品同甜品
環境好,最好訂位
因為walkin 坐bar枱
仲只有4個位
見到人地10個位都可以訂!
1K
2019-09-27 1084 views
同事食lunch又係好西時間,今日黎到Taboo,明顯係間夜晚用黎睇波飲酒既吧,但lunch set 又高質喎!樓面lunch time 得兩個人,落單上菜都要等好耐呀🙈 又漏單,不過野食好就加返啲分啦。羅宋湯質地係稀既,但好香蕃茄味,香草都落左好多,開胃!餐包又熱辣辣又軟熟,好好味 👏🏻同事話食過羊肉好好味,但我今日想食啲白肉,見到個薯蓉又覺得好吸引,所以揀左魚。清清地,露筍好嫩冇根,舊魚都幾有口感,冇煮到林晒咁,薯蓉好滑 👍🏻羊肉三舊份量都幾多,下面有大量蔬菜墊底,不錯哦!甜品係套戲包埋,朱古力蛋糕好味呀,係面果層醬甜啲,成舊整體唔錯,為西餐畫上完美句號。

羅宋湯質地係稀既,但好香蕃茄味,香草都落左好多,開胃!

餐包又熱辣辣又軟熟,好好味 👏🏻

羊肉三舊份量都幾多,下面有大量蔬菜墊底,不錯哦!

Crab  Stuffed  Sole  Fillet
Grilled  Lamb  Chops
Crab  Stuffed  Sole  Fillet
Grilled  Lamb  Chops
2019-04-19 1606 views
咁岩今日喺附近做完野,經過見到間酒吧靜靜地就即管試下。兩條友唔食得多,叫左碟腸腸拼盤Banger &Mash 同 雞夾餅 Chicken Quesidillad 腸細細條真係幾好味,薯蓉唔係開粉嗰d,仲有少少咬口。個chicken quesidilla原來咁大碟,有8件咁多!點食呀?不過最後又食得晒喎,因為真係好味一杯啤酒一杯mocktail,仲係計happy hour,抵!去到大約8:30pm仲有liveband,唱d抒情歌不過我地都差唔多食飽,走既時候間舖都開始多人,我諗夜d仲多人黎飲野,下次試下!
咁岩今日喺附近做完野,經過見到間酒吧靜靜地就即管試下。

d 腸細細條真係幾好味,薯蓉唔係開粉嗰d,仲有少少咬口。
Banger & Mash

點食呀?不過最後又食得晒喎,因為真係好味

Chicken Quesidilla

去到大約8:30pm仲有liveband,唱d抒情歌

Banger & Mash
Chicken Quesidilla
2019-02-12 1106 views
平時午餐都好少走去灣仔區食, 記得有朋友講過灣仔好多酒吧做午餐, 好久之前都食過一間係好多好多人, 食物就一般般, 不是差但亦不是好好, 中規中矩. 但呢間係個同事食過好多次再推舉我們去的, 記得一望入間鋪好開揚, 因為佢係地鋪係活動門窗, 但所有枱都係細圓枱高椅, 我仲諗緊咁細張枱點可以放到我地嘅食物,  原來佢講先知有樓上座位的, 位置係要係間鋪出面再上去, 入到上層環境係舒適得多, 有大大張椅坐都幾唔錯, 唻到講到牛扒咁好食, 我當然都叫番份, 我因為有點飽所要都係唔飲湯叫沙律, 一唻到見到個湯係磨菇湯顏色都幾濃我試咗一啖都好香菇菇味, 而我嘅沙律一啲都唔係求其, 佢仲有好多吞拿魚係上面, 好豐富吓. 到主菜, 一見佢好多嘅薯角而唔係薯條呀, 超正, 個扒望己經好豐富嘅油份, 食落都好重牛味, 而且係佢有有小蛋糕送, 絶對係一個好豐富嘅午餐
2019-01-16
2018-11-13 1292 views
今日約左同事們一齊食午餐,便去了座落灣仔盧押道的Taboo。此餐廳有兩層,地下是bar台 ,一樓是正常餐廳位 但1點去到一樓已full。我們分別叫了Beef Lasagne $98, Pan Fried Seabass $108 及 Australian Rib Eye $128。餐包上時仍熱辣辣 ,裡面軟淋淋 ,塗上牛油即熔化 ,好味。豆忌廉湯 ,沒有菜腥味易入口 ,可暖暖胃。Beef Lasagne 千層麵,足料多肉醬好飽,白色頂是cream cheese ,可按個人喜好撈,埋千層麵,兩塊麵包烤得脆脆的,好開胃。Australian Rib Eye - 叫了well done的肉眼 ,仍很juicy。Pan Fried Seabass 魚正常,不腥,再配上藜麥(凍的)內有紅蕉 olive 同事不太喜歡。甜品是焦糖蛋糕 ,望落非常好看,但太甜了。

餐包上時仍熱辣辣 ,裡面軟淋淋 ,塗上牛油即熔化 ,好味。

豆忌廉湯 ,沒有菜腥味易入口 ,可暖暖胃。

甜品是焦糖蛋糕 ,望落非常好看,但太甜了。

2018-08-16 961 views
同事介紹,斉斉去食lunch...座位近落地玻璃,好景觀..枱與枱之間,不擠迫...Set lunch 3個course,有5款式揀,價格最平$98,最貴$130選了:前菜,mixed salad 👍👍👍,菜很fresh,醬汁調味佳,出乎意料的好味主菜,芝士pasta ,份量不少,味道mild,夠柔軟,味道有層樓次😍😍甜品,餅雖細size , 但很不錯...有意尢未盡之感值得推薦....午餐好去處
同事介紹,斉斉去食lunch...
座位近落地玻璃,好景觀..
枱與枱之間,不擠迫...
Set lunch 3個course,有5款式揀,
價格最平$98,最貴$130
選了:
甜品,餅雖細size , 但很不錯...有意尢未盡之感
值得推薦....午餐好去處
2018-04-18 1189 views
平時係放工過黎篤波,久唔久一次要篤波,灣仔有其他吧多過一張台但呢度勝在個廚房野幾好食同唔篤波既朋友黎食飯飲野篤波唔篤既朋友都可以叫大堆野慢慢食今日黎就食中午既set lunch由$90 起跳未加一有意粉有雞有蝦有牛排連沙津及甜品都是灣仔西餐公價了叫左個 Cast Iron Chicken 應該真係用Cast Iron pan fried 既,依據表面果種焦的程度應該是。但唔鞋,無他,因為係美國雞排肉,好難鞋。份量幾好,唔錯,幾飽店內全部都貌似菲藉,要用英語溝通。
平時係放工過黎篤波,久唔久一次
要篤波,灣仔有其他吧多過一張台
但呢度勝在個廚房野幾好食

有意粉有雞有蝦有牛排
連沙津及甜品
都是灣仔西餐公價了

叫左個 Cast Iron Chicken
但唔鞋,無他,因為係美國雞排肉,好難鞋。

份量幾好,唔錯,幾飽

店內全部都貌似菲藉,要用英語溝通。

2018-02-17 927 views
男友生日問佢想食咩,佢竟然話想帶我試佢給予高度評價既一間餐廳(比生日主角請食飯都係第一次), Taboo位於灣仔,餐廳有兩層,鍾意靜少少既我地就上左二樓坐sofa seat前菜方面,男友點左磨菇湯,好cream好香濃自己就點左tuna salad,意外足料又好食,酸酸地又多汁main course自己點左rib eye, 牛肉雖然算不上很高級,但煮得夠淋,淋上秘製醬汁更香濃,薯角夠熱夠香脆男友點左crab stuffed salmon,原本以為係普通fish fillet,點知意外驚喜。三文魚肉卷住蟹肉,面層再淋上特製醬汁,底層有creamy 薯蓉,伴碟仲有摯愛既asparagus 有圖有真相,呢道菜不但味道好,仲睇得出廚師好有心思設計甜品係甜中帶酸既紅莓樂蛋糕,份量恰到好處飲埋hot milk tea,吃貨表示大滿足埋單二人共$260,性價比十分高,個人十分推薦!

前菜方面,男友點左磨菇湯,好cream好香濃

有圖有真相,呢道菜不但味道好,仲睇得出廚師好有心思設計

甜品係甜中帶酸既紅莓樂蛋糕,份量恰到好處

飲埋hot milk tea,吃貨表示大滿足

埋單二人共$260,性價比十分高,個人十分推薦!

2017-08-11 1039 views
每間公司都有個甜心或者開心果,我地今日就係同公司嘅開心果補吃生日飯。上到去唔洗等位,即刻就有得坐。入到去見到地方四正,有兩邊都係大窗,本來間格都算開揚舒服,但係有幾條大柱阻咗少少景觀,不過因為裝修帶點古堡感覺,少少幽暗倒成為特色,與裝修風格相襯,互相揮映。再細心睇下裝修,每一盞燈都有花心思,不是隨隨便便覺得靚就掛上去。未上菜嘅時候可以好好欣賞一番。我地坐咗喺一張8人枱,張枱都頗大,每一個坐位都係一張單人皮梳化,相當闊落,成個氣氛都夠古典。好喇,我地6個女人,每個都係叫 setlunch,2個牛,3個羊,1個三文魚(我),大家都好滿意。評語︰牛︰夠腍,唔騷,軟硬適中,有驚喜;羊︰唔騷,口感軟硬適中;魚︰魚上面鋪咗D脆脆,但唔係好食到咩味; 反而個西蘭花蓉有D驚喜,因為未食過,有新鮮感,但成個菜算係口味偏淡。後來有同事要咗D mustard ,我加咗少少落個汁度,先至成個菜有返D鮮味。最驚喜算係上菜速度。lunch time 時間有限,要喺有限時間上到菜而D菜又要見得人其實都唔容易,仲要我地今次食完仲有時間 Hea 下吹下水先返office都游刃有餘,尼點已經值得再次幫襯 最後講埋甜品同咖

上到去唔洗等位,即刻就有得坐。

好喇,我地6個女人,每個都係叫 set

評語︰
牛︰夠腍,唔騷,軟硬適中,有驚喜;
Australian Rib Eye

羊︰唔騷,口感軟硬適中;
Roasted Pesto Lamb Ribs

Wasabi Pea Crusted Salmon

最後講埋甜品同咖啡,甜品係 Chocolate Brownie ,one of my favourite,我好食得甜嘅,尼度個 Chocolate
Brownie應該都係罐頭嘢,無咩特別,唔難食,亦唔特別好食: 我飲開 Black Coffee,個咖啡都不過不失,少少淡,無咩香味,不過唔算難飲嘅。用女仔嚟形容嘅話,唔醜樣,不過都唔靚囉。
Chocolate Browin

但overall 嚟計,都有75分。

最重要係,講英文嘅外籍waitress 都笑容可掬,禮貌週到。
2017-08-11
Australian Rib Eye
Roasted Pesto Lamb Ribs
Wasabi Pea Crusted Salmon
灣仔洛克道及盧押道一帶,晚上是注名的酒吧街,不少外席人員下班後,都喜歡去消遣。不過,在lunch時間,不少酒吧都做埋西餐,方便附近上班中午用膳的客人。taboo (忌諱)的中文名雖然不太“老黎”,可能因為咁,不太多華人來用餐。但從另一角度去想,就是不用怕講d機密或敏感話題 因為鄰座多為外國人,估計不太懂中文所以,如果上班族想在lunch hour 找個地方傾下計,又不介意坐bar 枱,可以考慮一下!百零蚊有前菜,主菜和甜品,另奉飲品,算是不錯了!

2017-03-19 1920 views
數次經過盧押道這一間酒吧餐廳,探頭往內一看,環境不錯,餐牌也挺吸引的。這日中午,與同事到此吃lunch。午市只提供五款套餐,包是日例湯或沙律一客,主菜一款,甜品一件,以及飲品一杯,定價由$98-$128不等,再加一服務費。是日例湯是香草蘑菇忌廉湯,配一塊香脆多士,湯質感濃稠適中,入口香滑而不膩,且夾雜了陣陣菇香。同事要了沙律,是三文魚凱撒沙律,除了鮮爽沙律菜,還有兩片三文魚、一薄脆片、車厘茄、煙肉碎和芝士碎。五款主菜,有意粉、豬頸肉、油封鴨、三文魚和牛肉,小妹選了大蝦蟹肉長通粉Gumbo Prawn and crab Meat Penne Pasta$98。大廚以這一款橙紅色、來自美國路易斯安那州的香濃惹味醬汁來炮製海鮮長通粉,還混入紅黃椒和黑椒,香氣四溢。只見長通粉均勻地沾滿了醬汁和蟹肉,吃起來咬口嚼勁十足,食味濃郁鮮美之餘,且帶陣陣香辣味兒,煞是好吃﹗同事K的照燒汁烤三文魚扒Baked Terriyaki salmon Fillet$118,大廚以酒、薑和芝麻油醃製挪威三文魚後再香煎至外脆內滑,配以香滑的紫薯蓉和雜菜同吃,配搭不錯﹗E,則選了燒泰式豬頸肉Grilled Thai P
E,則選了燒泰式豬頸肉Grilled Thai Pork Neck$98,配墨西哥炒飯和香煎太陽蛋,又是濃味惹味之作。
是日甜品朱古力蛋糕,味濃香滑不在話下,且不甜不膩。
飲品,小妹要了凍檸茶,呷一口,又酸且苦,有點失望,嚥不下去了﹗
2017-03-15
$108 (Lunch)