2018-02-11 2583 views
今日入咗迪士尼樂園,當然無咩好食啦。其實係入面嘅餐廳,貴就一定嫁啦,但係都可以揾到d抵食嘅。今日呢個餐,一百二十九蚊,香茅雞扒配椰漿飯,再加二串沙爹雞品,連埋汽水,而且仲要味道唔錯。行哂成個園區,都算抵啦!
香茅雞扒配椰漿飯
2015-12-23 3582 views
據說呢間餐廳係迪士尼樂園入面唯一拎左清真認證食品店作為一個主題公園有考慮到佢既餐廳要為世界上唔同人提供食物呢點已經值得俾good佢今次同朋友黎迪士尼晚餐揀左係呢度食因為我地之前一齊去過新加坡都好鍾意食星坡既野食所以黎呢度回味下!我地都係大食之人所以都揀左呢個 醬燒雞扒飯配牛肉串 ($98)醬味偏甜雞扒夠大份又夠咬口果然食岩我地呢d大食既人仲配上兩條沙嗲牛肉串不過沙嗲唔夠辣都係偏甜可能係為左配合香港人口味啦牛肉略嫌凍左同un左野飲方面朋友揀左可樂我就揀fuze tea都幾驚喜原來會有fuze tea揀overall計, 呢間餐廳都值得一試既下次我地會試埋其他迪士尼入面既餐廳架
據說呢間餐廳係迪士尼樂園入面唯一拎左清真認證食品店
作為一個主題公園
有考慮到佢既餐廳要為世界上唔同人提供食物呢點
已經值得俾good佢

今次同朋友黎迪士尼
晚餐揀左係呢度食
因為我地之前一齊去過新加坡
都好鍾意食星坡既野食
所以黎呢度回味下!
醬燒雞扒飯配牛肉串
我地都係大食之人
所以都揀左呢個 醬燒雞扒飯配牛肉串 ($98)
醬味偏甜

野飲方面
朋友揀左可樂
我就揀fuze tea
都幾驚喜原來會有fuze tea揀

overall計, 呢間餐廳都值得一試既
下次我地會試埋其他迪士尼入面既餐廳架
2015-12-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$98 (Dinner)
醬燒雞扒飯配牛肉串
2015-01-26 2229 views
對上一次入迪士尼樂園已經係一年前,做義工帶領小組入樂園遊玩。今年有幸,小妹再一次參與義工活動工作,順便可以入樂園玩樂一番,一舉兩得~活動由早上十時開始,一直去到十二時多,小妹便帶領組員去食中午飯醫肚,由於獲得免費餐飲券,可以從4間餐廳中任選一間,包主菜及飲品。4間餐廳包括火箭餐廳、碧林餐廳、笑匠歡宴坊及彗星餐廳。大家因為不想吃漢堡包、薯條、熱狗等快餐食物,剔除2間,便剩餘笑匠及碧林,我們剛去完灰熊山谷,最接近的地方就是碧林,主要以東南亞食物為主。食物選擇不多,有喇沙湯面、椰香飯、印度香飯做主,大多數配雞為主菜,另外有2個素食可供選擇。小妹選擇了 天多尼烤雞及羊肉咖喱套餐配印度香飯,有小妹喜愛的羊肉,又可以mix埋烤雞肉,有2款餸菜感覺較划算。原來不知不覺間價錢已加到過百元,上年小妹在另外一間餐廳食都要$90多元,現在這個套餐要$102,平宜與否?或是食環境?名牌效應就一定無,因為全個餐與你在外面食的一樣,找個米老鼠嘜頭?Sorry……是沒有的。餐廳或許要更新價格,$50以下應該不可以,要upgrade價格了。講回食物,套餐以多盤格盛著,當你點完餐後,店員會給你一個托盤,便可以過隔離拿

天多尼烤雞及羊肉咖喱配印度香飯
小妹選擇了

講回食物,套餐以多盤格盛著,當你點完餐後,店員會給你一個托盤,便可以過隔離拿取食物。最小的格子放羊肉粒,大概有3-4粒,煮得軟淋,幾易入口,一點羊蘇味也沒有,沒有多餘的咖喱汁給小妹撈飯呢~烤雞肉有2件,明顯是急凍食品,一點雞肉味也沒有,還很鞋口,不好吃。至於印度香飯,質地硬身,呈細長形,食落沒什麼味道,但香料味很重,應該略炒過,全以粒粒狀不粘稠。配以汽水一杯走冰,但容量只有8成滿,難不成店員扣起冰的份量?小氣……

見組員讚椰香飯好吃,不過小妹的套餐是set定,無得轉款,還是香軟飯合小妹胃口。剩下的2片薄脆沒有吃,興趣不太,整個套餐很大份,吃完已很飽,難得不好飯的小妹完成整碗飯,奇蹟!因為小妹要儲腳骨力去樂園玩。

小插曲,購買完套餐後,一定要不離手,當中有組員離開座位,周圍的小鳥已經飛身撲向飯餐,埸面恐怖。人未食已經被雀鳥大享樂頭,幸好拿去給店員換過份新的,要知道麻~禽流感當然包括雀鳥呢!
Type of Meal
Lunch
2014-03-30 2290 views
首先要再提及小妹當日買了迪士尼的"三合一超值餐券",為了方便了解餐券內容, 便多寫一次"三合一超值餐券",包括*1份午餐*1份晚餐*1支冰凍雪條或1客爆谷我們選了較便宜的$208, 餐廳可以選擇*火箭餐廳*彗星餐廳*笑匠歡宴坊*碧林餐廳~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~中午選擇了彗星餐廳, 由於友人不建議"笑匠歡宴坊",而"火箭餐廳"是普通漢堡包, 所以剩下碧林餐廳食晚餐. 由於午餐的價錢為$75, 如果晚餐的價錢少便會蝕錢, 因此我們三人便無奈地選了” 天多尼 烤雞及羊肉串 配印度香飯”味道:1. 職員只向我前面位客人說沒有羊肉串, 補多塊烤雞, 但沒有向我與友人提及2. 印度香飯, 飯身明顯較幼, 但極多飯焦, 每吃一啖, 便會” 拔拔” 聲3. 薄脆, 全冷的, 明顯沒有keep warm, 而且油油的4. 3塊烤雞, 烤得黑黑的, 味道偏辣, 而那味道本人並不喜歡5. 有些配菜, 青瓜及蕃茄, 可以中和辣味~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~環境方面:-有探險世界的色彩, 不少的非洲裝飾-燈光太暗, 想清晰看到食物也挺難~~~~~~~~~~
"三合一超值餐券",包括
*1份午餐
烤雞
印度香飯
配菜
環境方面:
-有探險世界的色彩, 不少的非洲裝飾
-燈光太暗, 想清晰看到食物也挺難
總括:
應該不會再光顧/食” 天多尼 烤雞及羊肉串 配印度香飯”
Other Info. : -使用餐卷的朋友, 要留意每餐的價錢, 因為我們第一餐忘了留意, 差點蝕了, 要靠晚餐拉回
2014-01-28
$98 (Dinner)
2013-12-29 1102 views
2013年12月7日有機會到廸士尼玩。因自己喜歡獅子王舞台劇,完秀後去附近的食店。發現有一間以泰山野生森林為主題的泰山餐廳。英文名為 Tahitian Terrace。叫了一客焗雞腿配印尼炒飯。價錢為94元。個餐是配中可樂。光看外表裝修設計。餐廳外表設計跟足泰山動畫。開放式廚房好乾淨,員工服務非常好。但個名叫印尼炒飯係蒸出來不是抄出來。我好清楚食出是用叮叮機叮出來。加上個雞腿太乾身,真係唔好食。本人認為廸士尼花太多時間同金錢去訓練員工及裝修。無時間去檢討食品質數。大X樂個飯重好食過佢。賣成94元一個餐好唔抵。食品質數有待改善。撰文 原少風
光看外表裝修設計。餐廳外表設計跟足泰山動畫。
開放式廚房好乾淨,員工服務非常好。
但個名叫印尼炒飯係蒸出來不是抄出來。
焗雞腿配印尼炒飯
焗雞腿配印尼炒飯

撰文 原少風
2013-12-07
$94 (Dinner)
2012-08-24 569 views
午餐在園內另一間吃過炸雞, 味精太重, 於是轉試這一間. 它位於探險世界的園林內, 即使露天座位也沒有蒼蠅滿天的情況, 衛生算是不錯. 由於手頭的是跟入場卷買的餐卷, 選擇有所限制, 只有數款快餐可選, 另包普通飲品一支. 選了Tandoori chicken & lamb kebab, 烤雞2件, 有少許乾, 味道還可以. 羊肉腸一條, 很辣, 味道亦較濃. 飯粒是尖長那種, 聽到旁邊有男士投訴它硬, 反而我雖平時不吃硬飯, 這種米的硬又無問題. 它的硬不是生米那種, 而且有咬口, 亦不至胃痛. 是西餐中較常見的. 飯看來加了黃色的汁, 但乾身, 不是炒飯. 還有一小碗青瓜+蕃茄, 底有點淺啡色的甜醬, 後來發覺羊肉腸太辣時, 我便是靠它減辣. 至於飲品, 我則選了支竹蔗茅根汁, 晒了一整天嘛, 正好派用場.
2012-08-21
$76 (Dinner)
2012-05-09 329 views
我有次經過,個worker話幾抵食好喇,咁到下次試下喇omg,食落去真係好難食唔記得叫左d咩,我食野唔係好執著果d但係真係好難食,,,,,個薄餅都唔好食....我真係食唔落..好彩同男友share食姐以後唔會再食
我有次經過,個worker話幾抵食
好喇,咁到下次試下喇
很難吃
omg,食落去真係好難食
唔記得叫左d咩,我食野唔係好執著果d
但係真係好難食,,,,,個薄餅都唔好食....
我真係食唔落..好彩同男友share食姐
以後唔會再食
2012-03-14
很難吃
是日8時睇煙花,我們7時正剛路過此食店.平常不會來此食店,全因食店全天候沒有冷氣好熱.這晚得21度一於試下啦.但一試永難忘.不是太多選擇,點左"啦沙湯麵" and "陳皮鴨腿湯麵"HKD58.00-不過不失,但份量十分小.算把啦係迪士尼食野.最離譜係另外點左"燒雞飯" and 所謂既"文昌雞飯" 真係好難食. d雞凍既,肉好鞋,冇理味道,飯好超硬, 小朋友都食唔落口.各收HKD65.00 - 呢D食物真係點比人食架. 你一係再收貴些比好小小人食呀.去食漢堡飽好過.
但一試永難忘.

最離譜
各收HKD65.00 - 呢D食物真係點比人食架.
你一係再收貴些比好小小人食呀.去食漢堡飽好過.
2011-11-11
$62 (Dinner)
2011-02-07 280 views
尋日(6-2-2011 Sun)年初四,兜兜轉轉同男友即慶去廸士尼,晏晝o黎到周圍行,o係百無了賴之下,男友話食啲o野,預o左o係主題樂園內o既餐廳o野食價錢都好貴,而質素都唔可以有太大要求.開頭見到一間好靚o既,睇清楚,係美心快餐,男友即係band o左佢.而佢話想食印度o野,好啦.我o地搵到呢間喇,男友決定要$58.00o既印度素食,三個餸揀o左印式黑蘭度豆,印式雞心豆咖哩同印式芝士菠菜,附白飯,印式烤餅同胡椒餅,然後要多支健怡可樂,成$22.00,真過份.幸運地,被我o地搵到位,影o左相先.有趣地每樣o野都有一件蕃茄同薑絲,件胡椒餅細細件,我o地試lu.男友試o左伴o係白飯紅紅o地色o個啲o野,佢話好辣好正.我都試啲,係,但我唔再食喇.然後每種餸都試,最左邊o個隻印式黑蘭度豆,唔睇返menu都唔知原來唔係紅腰弄同紅豆,但我o地食落又實實在在係呢呢啲,唔通印度人叫呢啲做黑蘭度豆?呢個唔太辣,亦夠腍同好食.中間o既印式雞心豆咖哩係三個中最辣o既,亦平平無奇.右邊o既印式芝士菠菜,菠菜剁成蓉,一件印式芝士被埋o係菠菜汁內,成個餸都冇乜味.而胡椒餅係冇乜味;烤餅鬆鬆地,開頭覺得好好食,但

幸運地,被我o地搵到位,影o左相先.
印式素餐

男友試o左伴o係白飯紅紅o地色o個啲o野,佢話好辣好正
.我都試啲,係,但我唔再食喇.

中間o既印式雞心豆咖哩係三個中最辣o既,亦平平無奇.

而胡椒餅係冇乜味;烤餅鬆鬆地,開頭覺得好好食,但食得多就覺得漏,不竟落好多油做嘛.
menu
2011-02-06
$40.00 (Tea)
2010-08-29 162 views
chat mâle牛一chat féminin竟然鬼鬼馬馬帶左chat mâle去迪士尼, 嘻嘻!經過deuxchats一番選擇,終於揀左呢度食晚餐啦! 可能6點仲早所以無咩人, 環境好優靜好舒服唯一就係無冷氣, 吊扇麻麻地夠涼...野食好滿意, 尤其個陳皮鴨腿湯麵 之前仲諗住係鴨片, 點知係成隻鴨脾呢!而個印度餐就一定要提其中一款餸: 芝士菠菜蓉如果淨係食菠菜蓉就無乜特別感覺,但係一夾埋少少芝士食 (佢係菠菜蓉中間放一粒芝士), 嘩, 滑到呢~~~不過無肉不歡或頂唔順芝士味既朋友就叫其他餐啦... ^ ^"呢到算係樂園入面頗有特色既一間餐廳 (近獅子王)呢啲東南亞美食, 其他樂園餐廳真係未必供應.下次大家去到樂園除左主流既餐廳都不妨去下呢一間啦!
chat mâle牛一

經過deuxchats一番選擇,
終於揀左呢度食晚餐啦!

可能6點仲早
所以無咩人, 環境好優靜好舒服
唯一就係無冷氣, 吊扇麻麻地夠涼...

野食好滿意, 尤其個陳皮鴨腿湯麵

之前仲諗住係鴨片, 點知係成隻鴨脾呢!
而個印度餐就一定要提其中一款餸: 芝士菠菜蓉
如果淨係食菠菜蓉就無乜特別感覺,
但係一夾埋少少芝士食 (佢係菠菜蓉中間放一粒芝士),
嘩, 滑到呢~~~

呢到算係樂園入面頗有特色既一間餐廳 (近獅子王)
呢啲東南亞美食, 其他樂園餐廳真係未必供應.
下次大家去到樂園
除左主流既餐廳
都不妨去下呢一間啦!

陳皮鴨腿湯麵: 估唔到係成隻鴨脾上, 肉嫩! 尤其個湯真係好特別-之前真係未飲過呢種味!
印度雜菜套餐:由左至右 1.菠菜蓉加芝士 2.雞心豆 3.黑豆(有成七八款揀架!) 送飯定餅都超好食
2010-07-30
$60 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 陳皮鴨腿湯麵
  • 印度餐
2008-10-26 169 views
剛看完精彩的獅子王,馬上到附近的餐廳吃午餐把握時間。內裡環境不俗,有配合森林的主題,用餐是大學canteen的自助形式。喇沙蝦湯雞拉麵的喇沙湯底辣度剛剛好,而且配料對辦,有魚片﹑豆腐朴﹑芽菜﹑雞肉,整碗麵是及格之作。泰式炸雞拉麵的雞翼其實不辣,湯底是普通味精湯,不過整碗拉麵還是可入口的。這裡是附近趕時間的用餐首選。
剛看完精彩的獅子王,馬上到附近的餐廳吃午餐把握時間。
這裡是附近趕時間的用餐首選。
$45 (Lunch)
  • 喇沙蝦湯雞拉麵
2008-01-27 104 views
同表姐/ 媽咪/ BB女黎迪士尼玩一日下午肚餓既時候......起呢度事事旦旦叫左2碗麵一齊食......磨菇雞扒拉麵........嘩.....好唔掂...食到D雞扒蘇既.....紅油抄手拉麵......嘩....甜既....D麵有小小發脹.......$45 / 碗.....連柸茶都冇.....最好就係.....份飲食用具SET....一套咩都有....最抵係呢個......
同表姐/ 媽咪/ BB女黎迪士尼玩一日
2008-01-14 91 views
以下的食評係o係adventurelandfood court形式有中,西,日order左火雞拼薯條,個汁好好,d雞都唔'鞋'個mushroom cream soup好滑,好濃,好有水準!burger,入面的牛排有兩塊,似us style restaurant那款,咁o既價錢算抵啦排骨菜飯,呢個就麻麻喇,可能無汁,好乾,個粟米湯似係罐頭..
以下的食評係o係adventureland
food court形式有中,西,日
order左
2006-09-16 73 views
食個豉油雞飯就要成$45,真係好貴,又唔係好食過人,又無湯,得一個好難飲ge茶包!不過環境還可以,幾舒適ge!
不過環境還可以,幾舒適ge!
第二次才disney印象係無咩野好食. 今次仲衰過上一次, 叫左個豉油雞飯....無雞味就一定啦, 但無豉油味就真係過份左d. 家人既雲吞面都唔得, 雲吞細細粒, 仲要一早煮好, order時才用湯沖熱佢就算. 差差差...印象最差既一間.咖哩雞飯...正式來講係咖哩雞粒飯...但d咖哩係好好辣...(唔係我食只係引述我家人既說法)