2022-10-04 1809 views
對上一次黎泰豐廔應該都有七八年,嗰時覺得幾好食。老公平時唔食韓國泡菜,但勁鍾意呢度啲泡菜,係同韓式泡菜係兩種唔同味道不過今日嘅泡菜完全唔係嗰回事,食落仲有啲苦苦地,最後放棄碟泡菜唔想食坐低乜都唔使諗,叫佢整籠小籠包同半隻片皮鴨,之後先再慢慢望下食乜小籠包~皮薄多汁片皮鴨~不過不失津白~平時都幾鍾意食津白,但呢個唔係我杯茶,食落冇乜味菜心~一般唔記得乜面~試左兩啖,又幾好味,有啲羊肉喺湯入面但係已經食到好飽,食唔落

小籠包~皮薄多汁

片皮鴨~不過不失

津白~平時都幾鍾意食津白,但呢個唔係我杯茶,食落冇乜味

菜心~一般

唔記得乜面~試左兩啖,又幾好味,有啲羊肉喺湯入面
但係已經食到好飽,食唔落

2022-09-11
又有另一住朋友決定離開喇~ 出發前決定食返一餐傳統味嘅中菜,最後決定嚟到泰豐廔! 訂枱嘅時候有問有冇咩菜可以預訂, 店員除左山珍海錯類之外, 仲推介「乞兒雞」,好耐無食過於是我地就留左一隻。 呢間已經有六十幾年嘅京菜館,非常適合一大班人食飯,除左小菜, 佢地嘅傳統京式長煙囪銅爐 邊爐都好出名。等齊人就上菜, 一嚟佢地拎舊石頭同個雷神槌出嚟係咩玩法呢? 答案就係乞兒雞喇~ 佢仲叫我地自己去扑, 有得食有得玩, 不過我地個朋友太斯文扑唔開, 最後都係由店員代勞,入面嘅雞就真係不得了, 鮮嫩入味, 超級快成隻雞就畀我地掃晒食京菜, 填鴨就基本啦。 佢個填鴨係切得比較多肉, 同埋個餅皮都係比較傳統,厚身啲果種, 但係大啖大啖肉好爽呀!另一個招牌菜, 叉子燒餅, 又係食到停唔到果啲嚟, 將炸菜肉碎餡料放入面燒餅入面食,咸香鬆脆集於一身,正~!佢個大腸, 唔係炸嘅, 點埋個汁又係正蟹粉小籠 同 羊肉餃,當然而家未係最當做, 但係佢個蟹粉係包左喺入面, 香味好夠, 羊肉餃都係京菜基本喇~ 完全無投訴最後食埋佢啲甜品, 完滿結束如果講精緻中菜, 泰豐廔就真係唔係嘅, 但係如果想良朋歡敍,大啖肉大啖

等齊人就上菜, 一嚟佢地拎舊石頭同個雷神槌出嚟係咩玩法呢?

北京填鴨

叉子燒餅

佢個大腸, 唔係炸嘅, 點埋個汁又係正
大腸

蟹粉小籠包
羊肉餃子

最後食埋佢啲甜品, 完滿結束

如果講精緻中菜, 泰豐廔就真係唔係嘅, 但係如果想良朋歡敍,大啖肉大啖酒,我呢位朋友應該有排都食唔到呢種中菜喇~
$350 (Dinner)
北京填鴨
叉子燒餅
大腸
蟹粉小籠包
羊肉餃子
2022-08-18 4239 views
早幾年去過北京旅行時試過好有風味嘅炭爐涮涮鍋 當時十一月要著羽絨⛄天氣凍凍有個特別嘅炭爐🔥🔥打邊爐感覺特別難忘🥰🥰🥰時隔幾年之後約埋朋友上網搵到有同樣炭爐涮涮鍋嘅地方即刻book枱試下先😋😋😋打邊爐前奏除咗嗌啤酒🍻🍻之後一定要混醬先啦🤣🤣🤣醬料方面北京涮涮鍋主要有芝麻醬 辣有沙茶醬其他蔥花芫茜麻油醋豉油等等可以依個人喜好自己混醬😆😆😆火鍋配料唔少得羊肉牛肉 雞豬海鮮 丸菜菇餃類等等包羅萬有 水準正常😊😊等咗一陣主角終於出場😍😍😍 見到個鍋即刻諗起當年去北京旅行時嘅情景 味道回憶返曬嚟😊😊食食下有眼利😎嘅隊友見到隔離枱嗌咗隻片皮鴨 😍😍即刻問經理有冇多 因為餐牌上面寫住一定要預訂 因為我哋訂枱訂得早所以幸運地佢哋可能預多少少我哋係可以食到🤤🤤🤤呢度嘅片皮鴨就唔係真係淨係食塊皮嗰種 會連埋少少肉 皮脆有肉汁 正😋😋😋😋真係好彩加好彩搵到炭爐涮涮鍋仲可以食埋片皮鴨 希望以後都大家人人可以咁好運啦😊😊

打邊爐前奏除咗嗌啤酒🍻🍻之後一定要混醬先啦🤣🤣🤣

醬料方面北京涮涮鍋主要有芝麻醬 辣有沙茶醬
其他蔥花芫茜麻油醋豉油等等可以依個人喜好自己混醬😆😆😆

2022-07-22 2036 views
香港舊式茶樓格局,侍應都係上左年紀嘅性格巨星,有自己既一套.主要係食客飯. 有啲咩餸呢 例如賽螃蟹,螞蟻上樹,京燒羊肉,辣抄雞丁,咕嚕肉等等.不過今日介紹嘅係糖醋魚塊,雖然食唔出係啲咩魚,但係一定唔係碟頭飯啲鯰魚同假石班,但係外脆內軟,酒樓先做到咁嘅效果,茶餐廳未必得. 本身邊間餐廳係做片皮鴨,佢張剩下你個殼,攞嚟煲嚟湯加埋豆腐同旺菜👍👍👍一人都分到兩碗.價錢方面冇茶位. 有湯又放一個小菜大約$70茶餐廳價錢酒樓質素真係低食.順帶一提14:00餐廳落場如果唔想又黑feeling嘅話14:00走走OK啦🙄

價錢方面冇茶位. 有湯又放一個小菜大約$70
茶餐廳價錢酒樓質素真係低食.
2022-07-11 1796 views
午飯時段亦見客量多了, 點了炸醬麵, 义子燒餅, 葱爆羊肉, 再追加了孜然羊肉😋炎熱天氣沒湯底的炸醬撈麵確是不錯選擇👍👍單叫义子燒餅而放棄炸菜肉末, 因為炸菜偏鹹, 比不上配葱爆羊肉, 大葱爽脆, 羊肉鮮嫩😀意猶未盡再來一碟孜然羊肉, 以洋蔥做配菜, 味道又全不同, 孜然香度高, 十分惹味在出名涮羊肉的京菜館吃羊肉菜式, 水準好有保証👏👏

炎熱天氣沒湯底的炸醬撈麵確是不錯選擇👍👍

炸醬麵

义子燒餅

葱爆羊肉

孜然羊肉

在出名涮羊肉的京菜館吃羊肉菜式, 水準好有保証👏👏

2022-07-08
炸醬麵
义子燒餅
葱爆羊肉
孜然羊肉
2022-07-02 2194 views
食客4位,提前預定了:泰豐樓(據說係蘇民峰介紹過的香港京菜館),今晚由港島飄洋過海來到尖沙嘴,漆咸道邊的這家樓上餐館!上樓後發現:這裡食客滿滿,氣氛喧喧嚷嚷,做侍應的叔叔伯伯各個都黑黑實實,但對客人又幾nice喔😂今餐落單如下:1)北京片皮鴨: HKD288.-/半隻 👍👍👍沒想到,鴨肉很香也不肥膩👍捲烤鴨的薄餅非同一般,唔沾黏,小小厚皮,有咬勁,但唔記得影相添😂 甜麵醬也正宗,唔會過份的一味鹹👍,小碟京蔥的數量要是再多一些就perfect啦! 推薦👍👍2)賽螃蟹 HKD128 👍👍👍將蛋白中的陳醋攪拌均有,一定要趁熱食,好好味!3)醬爆薰雞絲 HKD138.-雞肉條好似是用南乳醃過,裹粉烹制成一條條,與乾蔥絲撈在一起,成個餸味道怪怪哋👇🏿👇🏿4)軟炸里脊 HKD128.-尼個確實係北京菜,其實就係將豬扒肉切條,裹上粉酥炸,沾著椒鹽食,飲酒嘉肴!5)金腿扒津白 HKD118.-太過淡味,多幾片金腿可能會好d😂6)雪菜黃魚羹 HKD120.-同伴覺得味道唔錯,有料到😂,我覺得多多少少有d魚腥味👇🏿邊食邊傾解,買單冇糖水送哈😅

今餐落單如下:
1)北京片皮鴨: HKD288.-/半隻 👍👍👍
北京填鴨(半隻)

2)賽螃蟹 HKD128 👍👍👍
將蛋白中的陳醋攪拌均有,一定要趁熱食,好好味!
賽螃蟹

3)醬爆薰雞絲 HKD138.-
醬爆薰雞絲

4)軟炸里脊 HKD128.-
軟炸里脊

5)金腿扒津白 HKD118.-
太過淡味,多幾片金腿可能會好d😂
金腿扒津白

6)雪菜黃魚羹 HKD120.-
同伴覺得味道唔錯,有料到😂,我覺得多多少少有d魚腥味👇🏿
雪菜黃魚羹

邊食邊傾解,買單冇糖水送哈😅

2022-06-30
$270 (Dinner)
北京填鴨(半隻)
賽螃蟹
軟炸里脊
2022-06-29 1342 views
又係一間我𝑏𝑜𝑜𝑘𝑚𝑎𝑟𝑘咗好耐終於試到嘅店,我係睇中佢哋呢到嘅傳統銅火鍋,真係買少見少了,咁啱有同事𝑓𝑎𝑟𝑒𝑤𝑒𝑙𝑙而佢又想食北京填鴨,啱晒 ✦ 𝟼-𝟾位用嘅傳統涮羊肉火鍋套餐 $𝟸𝟶𝟾𝟾我哋一行𝟾人,嗌咗個𝟼-𝟾位用嘅傳統涮羊肉火鍋套餐+𝟷隻北京填鴨火鍋得一個湯底冇得揀,勝在個套餐勁多野食擺到成枱都係,仲有啲鍋料擺唔晒職員啲服務好好,全程都有佢哋嘅協助一開波就幫我哋放晒啲豆腐、冬菇落去個鍋到周不時都望吓我哋有冇清咗嘅碟,再擺其他鍋料過嚟 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 - ✦ 北京填鴨 $𝟺𝟺𝟾北京填鴨直頭有師傅推咗架車仔喺你旁邊片所以鴨皮仲係脆嘅,鴨肉唔會過肥,幾好食美中不足係塊餅皮都幾厚搞到啲男士食完個片皮鴨話有啲飽 推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍 - 講返個火鍋先,牛肉羊肉就唔好抱有太大期望牛肉過得去咁啦,羊肉唔太羶個人比較欣賞佢哋嘅蝦,係去晒蝦殻,一片片好似刺身咁,食落爽口彈牙牛柏葉好淋,完全唔爽口,有啲失望其他鍋料都不過不失,唔逐一講了 - ✦ 高力豆沙食到𝟾𝟾𝟿𝟿諗住叫高力豆沙做甜品點知職員話送俾我哋我心諗:唔通係見我哋靚仔靚女?追問之下,原來佢話個套餐包埋本來諗住叫人頭數嘅高力
又係一間我𝑏𝑜𝑜𝑘𝑚𝑎𝑟𝑘咗好耐終於試到嘅店,
我係睇中佢哋呢到嘅傳統銅火鍋,真係買少見少了,
咁啱有同事𝑓𝑎𝑟𝑒𝑤𝑒𝑙𝑙而佢又想食北京填鴨,啱晒

✦ 𝟼-𝟾位用嘅傳統涮羊肉火鍋套餐 $𝟸𝟶𝟾𝟾
火鍋得一個湯底冇得揀,勝在個套餐勁多野食
擺到成枱都係,仲有啲鍋料擺唔晒
職員啲服務好好,全程都有佢哋嘅協助
一開波就幫我哋放晒啲豆腐、冬菇落去個鍋到
周不時都望吓我哋有冇清咗嘅碟,再擺其他鍋料過嚟

推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

✦ 北京填鴨 $𝟺𝟺𝟾
北京填鴨直頭有師傅推咗架車仔喺你旁邊片
所以鴨皮仲係脆嘅,鴨肉唔會過肥,幾好食
美中不足係塊餅皮都幾厚
搞到啲男士食完個片皮鴨話有啲飽

推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

講返個火鍋先,牛肉羊肉就唔好抱有太大期望
牛肉過得去咁啦,羊肉唔太羶
牛柏葉好淋,完全唔爽口,有啲失望
其他鍋料都不過不失,唔逐一講了

✦ 高力豆沙
食到𝟾𝟾𝟿𝟿諗住叫高力豆沙做甜品
點知職員話送俾我哋
我心諗:唔通係見我哋靚仔靚女?
追問之下,原來佢話個套餐包埋
本來諗住叫人頭數嘅高力豆沙
但跟餐係𝟷𝟸個,會唔會太多🤣
如果啲豆沙餡多啲嘅話,我唔介意食多幾個

推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍

醬料都好多選擇,有啲都幾有特色
例如南乳、欖菜、花雕酒,但啲調味都偏鹹
揀咗幾款醬料都好鹹,要落少少糖平衡一下

2022-06-19 1415 views
朋友喺呢間餐廳舉行聚餐,原來呢間餐廳已經歷史悠久,但係我喺尖沙咀咁耐都唔知有佢嘅存在。我哋一行四人都係第一次嚟,嗌咗一啲好似大家都會食嘅菜式。首先上菜嘅係山東燒雞,雞肉肉質鮮嫩,非常香口。乾煸四季豆就係唔辣嘅,同想像中有啲出入。奶油津白都係比較淡味。炸大腸好有街邊風味。片皮鴨就真係一般般,啲皮個style係比較厚嗰隻,而且唔係出邊食到嗰種蒸籠熱辣辣上嘅皮,啲鴨就皮比較多肉比較少。同埋可能已經係最後先上菜,大家已經比較唔係太肚餓,最後就剩返半碟都冇食。嚟呢度嘅好處就係免收開瓶費,我諗呢一個點都吸引咗唔少嘅人。侍應叔叔都好好同我哋傾偈,先至發現原來我哋叫嘅嘢雖然係signature dish但係就唔係喺佢心目中最好食嘅嘢,下次我一定要試吓佢講嘅羊肉火鍋,椒鹽脊里,唔知乜嘢魚,同埋其他佢suggest 嘅嘢。所以一定有下次呀

嚟呢度嘅好處就係免收開瓶費,我諗呢一個點都吸引咗唔少嘅人。

2022-05-17 1873 views
六個大人叫個$808嘅四至五人套餐再加個叉子燒餅連肉茉已經飽到冇朋友,呢間京菜真心抵食。個套餐有蔥爆羊肉、菜螃蟹、三絲拌粉皮、北京填鴨一隻、鴨架子湯、菜肉水餃10隻,仲有六粒高力豆沙,真係樣樣都好味。蔥爆羊肉香得來又唔算多油,同埋啲蔥真係好香。賽螃蟹就穩打穩扎,撈埋個蛋黃好食。三絲半粉皮作為冷盤係一個唔錯嘅選擇,佢啲醬好味道。北京填鴨係呢間餐館嘅招牌菜,冇得輸,填鴨唔算太肥,隻鴨都幾大,唔會因為係套餐所以就縮皮。鴨架子湯其實都係用返個鴨殼滾個湯俾你飲, OK啦。菜肉水餃屬於典型北方餃子,皮厚D餡料好實在。高力豆沙上枱嗰陣時候有微溫,唔會太滯所以都唔錯。另外叫嘅叉子燒餅真係好正,上枱嘅時候熱辣辣兼有少少脆身,印象中冇乜食過咁新鮮嘅叉至燒餅,配肉苿一流,將啲玉苿塞到個叉子燒餅滿滿嘅,好開心。

蔥爆羊肉香得來又唔算多油,同埋啲蔥真係好香。
賽螃蟹就穩打穩扎,撈埋個蛋黃好食。
三絲半粉皮作為冷盤係一個唔錯嘅選擇,佢啲醬好味道。
鴨架子湯其實都係用返個鴨殼滾個湯俾你飲, OK啦。
菜肉水餃屬於典型北方餃子,皮厚D餡料好實在。
高力豆沙上枱嗰陣時候有微溫,唔會太滯所以都唔錯。

2021-12-25 2537 views
一如過往,每逢西式節日,我同老公會去中餐食慶祝,今個聖誕節老公預早book位,黎咗呢度。上到去,可能我哋早咗到,冇乜人。今次叫咗呢啲野:好普通嘅金腿菜絲炒飯蟹粉小籠包,個皮好厚,蟹粉有啲腥半隻北京填鴨,隻鴨好肥,啲膏厚到呢佢個餅皮係厚餅皮,我比較鍾意食其他店薄薄哋果啲全餐最好味嘅,四季豆好香,全碟我霸曬黎到呢度,當然試吓傳統甜品,拔絲香蕉好可惜,點解同我幻想嘅咁唔同,唔見有絲嘅整體來講,黎呢度係食佢古舊環境,冇下次喇

今次叫咗呢啲野:

好普通嘅金腿菜絲炒飯

蟹粉小籠包,個皮好厚,蟹粉有啲腥

半隻北京填鴨,隻鴨好肥,啲膏厚到呢
佢個餅皮係厚餅皮,我比較鍾意食其他店薄薄哋果啲

全餐最好味嘅,四季豆
好香,全碟我霸曬

黎到呢度,當然試吓傳統甜品,拔絲香蕉
好可惜,點解同我幻想嘅咁唔同,唔見有絲嘅

整體來講,黎呢度係食佢古舊環境,冇下次喇
2021-12-09 2260 views
在香港想找大鹵麵(打鹵麵)好像很困難,剛好見到這餐廳有這出品,過來看一看。打鹵麵對我來說是海鮮什錦加上海麵,由於是阿辣妹的至愛,所以每次北上出差也會到處找找。香港的北京菜要不是片皮鴨,便是那種港式噏耷小店。這次過來由於剛剛吃了午餐,所以只是試了一些出差食品止渴。蔥油餅是那種炸得不太脆,而比較厚粉的那種。蔥味不突出, 10分北京地道口味。 如果大家用鼎泰X作為標準的話,這個小籠包應該不及,但是比起上海佳家湯包還好。賽螃蟹算是最標準,老店式出品。看到食評大家都唔會是他的天氣鴨和火鍋,今次沒有機會線,所以可能會留返下一次。總括來說這次的食品算是很老北京口味,如果要比較好少少的話不知道是不是你們選擇?裝修是舊式中菜感覺,感覺上很適合老人家的那種。

裝修是舊式中菜感覺,感覺上很適合老人家的那種。

2021-10-04
Type of Meal
Tea
2021-11-02 2746 views
這間館子吃了很多年,水準一向不及同區附近的鹿鳴春。可惜鹿鳴春已於2019年成絕響。可能因此大家都轉向泰豐樓。食物水準,味道合宜,賣相一般,選擇很多,是懷舊的好去處。川鹵麵,湯濃,料多。管廷其他館子已沒有做,這裡的也不錯。只是飽子、餃子、高力豆沙都是一客十隻,人少吃不完。黃魚做得鬆脆,愛魚的,可以一人吃一整條,大滿足。唯獨是賬單是看不明,須說是菜牌明碼實價,但埋單時總是比預算多幾十塊錢,但對過項目沒錯,百思不得其解。大家有機會下次去,可以試試算算看。留意到菜單價格部份已經漲價不少,希望能夠隱定下來,否則顧客難留。須稱有九折,但最終也會影響生意。

$250 (Dinner)
  • 川鹵麵
  • 管廷
  • 窩貼
  • 黃魚
  • 山東雞
2021-10-29 2088 views
蟹粉扒豆苗完全冇蟹膏,而且好咸😭請睇下人哋點整。正式來講蟹粉係由煮熟大閘蟹度拆出來,呢種先叫蟹粉,蟹膏係邊啊?完全見唔到。你間鋪仲話係老店,老字號簡直不知所謂
2021-10-28
2021-10-28 2123 views
如果成日鐘意試中菜~ 特式老店不失為一個好既 choice。裝潢黎講,呢度算幾老派,黎既似乎都係熟客仔,年齡層 2X 既我地係入面都顯得有點異相 haha 呢度既叔叔做野好爽手,落完 order 好快就上菜,所以想叫甜品可以等食飽先~ 有幾道菜想介紹下賽螃蟹 - 出街食飯緊係揀 d 屋企食唔到既野啦!賽螃蟹即係炒蛋白,要用好多油,鑊氣要夠先會整得好食吧!蛋香好出!撈飯一流蔥爆羊肉 - 都係講緊個蔥爆得好香!羊肉唔酥!糖醋魚肉 - 粉漿唔會好厚,味道適中,魚肉嫰嫰的~呢度啲野食無咩花巧野,實實在在,好鐘意咁樣p.s. 打去訂位既時候好搞笑~ 原來呢度14:00-18:00 係唔開~ 同朋友食飯要預好時間喔~

有幾道菜想介紹下

蔥爆羊肉 - 都係講緊個蔥爆得好香!羊肉唔酥!

糖醋魚肉 - 粉漿唔會好厚,味道適中,魚肉嫰嫰的~

呢度啲野食無咩花巧野,實實在在,好鐘意咁樣

2021-08-09 2393 views
泰豊(豐)廔(樓),一看門面,就知這京菜館歷史悠久。被這食店門外的午市客飯菜單所吸引,在尖沙咀區,最便宜$58就有小菜、例湯和米飯,還免收茶位和加一服務費,真是十分吸引。推門內進,走過牆上掛有水墨畫和店名牌匾的過道,再拾級而上,就到菜館的用餐區。用餐區的裝潢同樣有歷史味道,侍應都是上了年紀的,招呼不俗。點了蔥爆羊肉客飯。先來明火例湯,大碗得有點驚人,內裏有豆腐、津菜,還有骨和肉,味道有點偏淡。蔥爆羊肉也很快送上,同樣份量大得驚人,味道可以,最大的優點是不油膩,但就稍嫌鑊氣不足。喝了湯,吃了米飯和蔥爆羊肉,很飽,真的很飽。在尖沙咀區,這樣的價錢,這樣的份量,性價比實屬不錯。
泰豊(豐)廔(樓),一看門面,就知這京菜館歷史悠久。
用餐區的裝潢同樣有歷史味道,侍應都是上了年紀的,招呼不俗。
在尖沙咀區,這樣的價錢,這樣的份量,性價比實屬不錯。