2020-02-24 4284 views
已經係第二次嚟同朋友帶左幾支酒出黎飲一坐低就叫經理黎,廚師發板服務態度一流經理仲share埋佢支土炮酒出黎,見我地飲到到咁上下就放左盤”珍珠羹”上台畀我地解酒武漢肺炎時期,員工都十分注重清潔衛生冇影到相嘅仲有芥茉醬點青瓜,蔥爆羊肉,珍珠羹(暖胃解酒),高力豆沙,韭菜水餃(麻麻),北京鐵板炒拉麵,蒜子上湯浸菜苗(優),十四碟八人夾,每人二百幾富貴雞,雞肉嫩滑,醬油入味 (必食)爆管廷,脆口軟炸里脊肉配春卷 (優)北京填鴨 (必食)蝦多士,熱辣辣食一流,啲蝦夾左係塊脆麵包嘅中間 (優)墨汁墨魚丸,正 (優)香煎花枝魚滑,炸得好香口,入面有粒粒墨魚好有咬口 (必食)
已經係第二次嚟
同朋友帶左幾支酒出黎飲
一坐低就叫經理黎,廚師發板
服務態度一流
武漢肺炎時期,員工都十分注重清潔衛生

富貴雞

富貴雞,雞肉嫩滑,醬油入味 (必食)

爆管廷

爆管廷,脆口

軟炸里脊

軟炸里脊肉配春卷 (優)

北京填鴨

北京填鴨 (必食)

蝦多士

蝦多士,熱辣辣食一流,啲蝦夾左係塊脆麵包嘅中間 (優)

墨汁墨魚丸

墨汁墨魚丸,正 (優)

香煎花枝魚滑

香煎花枝魚滑,炸得好香口,入面有粒粒墨魚好有咬口 (必食)
2020-02-21
$240 (Dinner)
富貴雞
爆管廷
軟炸里脊
北京填鴨
蝦多士
墨汁墨魚丸
香煎花枝魚滑
  • 山東燒雞
一行六人去咗泰豐廔食片皮鴨,酒樓保留舊式裝修,加埋有性格嘅侍應,好似穿越返咗舊香港嘅酒樓咁。見好多人都會點套餐,於是我哋點咗個四至五人餐 ($728)再另加小食。套餐包括有: 👌三絲伴粉皮 -麻醬幾香,不錯。👍賽螃蟹 - 大大份,又嫩又滑又飽肚。👌蔥爆羊肉 - 呢樣我冇試,但其他人話唔羶,不錯~👌北京填鴨1隻 - 外表鬆化有油香,啖啖肉,但有啲部位有鴨羶味,而且餅皮太厚。👌鴨架子湯 - 好足料,但偏咸...👌菜肉水餃10隻 - 賣相唔討好,味道一般。👌高力豆沙 - 唔太甜,味道冇驚喜。 👎另加小籠包 - 皮厚又冇乜肉汁,而且啲肉有羶味嘅?!👍炸銀絲卷 - 熱辣辣,點練奶食至無敵。👍拔絲蘋果 - 果肉有微微嘅酸味,配上又甜又脆嘅拔絲,正!

👌三絲伴粉皮 -麻醬幾香,不錯。

👍賽螃蟹 - 大大份,又嫩又滑又飽肚。

👌蔥爆羊肉 - 呢樣我冇試,但其他人話唔羶,不錯~

👌鴨架子湯 - 好足料,但偏咸...

👌菜肉水餃10隻 - 賣相唔討好,味道一般。

👌高力豆沙 - 唔太甜,味道冇驚喜。

👎另加小籠包 - 皮厚又冇乜肉汁,而且啲肉有羶味嘅?!

👍炸銀絲卷 - 熱辣辣,點練奶食至無敵。

👍拔絲蘋果 - 果肉有微微嘅酸味,配上又甜又脆嘅拔絲,正!

2019-08-13 2780 views
突然好想食北京填鴨,於是就諗起呢間懷舊的老店!幾年前黎食過,菜單依舊不變,只係貴左!哈哈通脹,大家都明啦⋯⋯4-5人餐 , 埋單連加一$856 真係十分抵食三絲伴粉皮 ~無咩特別,不過不失啦賽螃蟹~炒得好滑,但蟹肉不太多蔥爆羊肉~羊肉薄切,所以唔係好覺有so味主角: 北京填鴨一隻厚薄適中,連皮帶肉,份量十足,我地5個人都食唔哂鴨架子湯~其實都係填鴨起肉後滾湯,但味道濃郁菜肉水餃~我覺得好食,皮唔太厚京式甜品:高力豆沙大大粒,熱熱地,好食👍🏻比起其他新派的京菜,我都係鍾意舊式的老店多D
突然好想食北京填鴨,於是就諗起呢間懷舊的老店!
幾年前黎食過,菜單依舊不變,只係貴左!
哈哈
通脹,大家都明啦⋯⋯
4-5人餐 , 埋單連加一$856 真係十分抵食

三絲伴粉皮 ~
無咩特別,不過不失啦

賽螃蟹~
炒得好滑,但蟹肉不太多

蔥爆羊肉~
羊肉薄切,所以唔係好覺有so味

主角: 北京填鴨一隻
厚薄適中,連皮帶肉,份量十足,我地5個人都食唔哂

鴨架子湯~
其實都係填鴨起肉後滾湯,但味道濃郁

菜肉水餃~
我覺得好食,皮唔太厚

京式甜品:高力豆沙
大大粒,熱熱地,好食👍🏻

比起其他新派的京菜,我都係鍾意舊式的老店多D
2019-08-12
$170 (Dinner)
  • 北京填鴨
  • 高力豆沙
  • 菜肉水餃
2019-07-26 4662 views
話說9點幾個人想食個飯傾下計,有朋友提議呢間。我已經好多年無黎食,上一次已經係同家人親戚黎,印象中係好食(不過忘記大碟呢樣)味味都係大大份,最怕你食唔哂。三絲粉皮,加埋肉,幾好味。雙蔬,大大碟,湯做得幾好,唔錯。炒飯,飯粒係夠鑊氣嘅,而且係好味。叫左半隻,正常,不過個人覺得個皮太厚,唔係好食到肉味。另外有叫鍋貼同小籠包,大家肯定多過一粒。高力豆沙(有朋友話係佢等到嘅甜品),真係幾大粒,而且豆沙好多,呢個係讚嘅。佢係11點關門,10點半已清我地嘅碟話關門啦,大家留意。(其實見到角落仲有幾枱人客,相沒影)有一味係朋友知好嘢而叫,羊肉搶麵,係正喎,羊唔羶,啲麵幾特別。

味味都係大大份,最怕你食唔哂。三絲粉皮,加埋肉,幾好味。

雙蔬,大大碟,湯做得幾好,唔錯。

炒飯,飯粒係夠鑊氣嘅,而且係好味。

叫左半隻,正常,不過個人覺得個皮太厚,唔係好食到肉味。

另外有叫鍋貼同小籠包,大家肯定多過一粒。

佢係11點關門,10點半已清我地嘅碟話關門啦,大家留意。

(其實見到角落仲有幾枱人客,相沒影)

2019-07-19 3478 views
有次和同事傾開食片皮鴨, 同事推薦食泰豊廔酒家, 佢話好出名。收工約埋同4位同事齊齊去食, 餐廳係溫莎大廈, 記得係赫德道入口最好。上到去原來係一間舊式酒家, 餐廳員工多數係上年紀, 裝修就保留舊有風味, 如果光線充足更好。睇左餐牌大家都係想食片皮鴨, 就叫了一個餐, $728 (4-5位用), 平時一隻北京填鴨都要幾百蚊, 呢個餐唔貴喎 !套餐有 : 三絲伴粉皮粉皮夠爽, 作為前菜皆不錯賽螃蟹份量看似不足4-5人, 蛋白煮得好滑, 蟹肉就不算很多蔥爆羊肉好好食, 羊肉入味, 連蔥段都一流北京填鴨1隻主角出場, 感覺無1隻, 因為上菜時已經切好, 但皮香肉嫩, 食唔停呀!鴨架子湯雖然無影相, 湯底白色, 湯料亦充足, 每人都有2碗多菜肉水餃10隻水餃大大隻, 清蒸味道較淡, 其他餸因為重口味, 所以好清新京式甜品 高力豆沙, 一定趁熱食呀 !!我地6點去到, 當時無乜人, 大約7點都差不多滿座, 酒樓樓底不好, 所以環境會嘈吵, 未必係一個適合傾計的地方,食物味道還可以, 服務都不錯, 有位姨姨常常問我地好唔好食,夠唔夠食, 但地方感覺無咁新淨,整潔。
有次和同事傾開食片皮鴨, 同事推薦食
泰豊廔酒家

2065 views

套餐有 :

三絲伴粉皮
粉皮夠爽, 作為前菜皆不錯

份量看似不足4-5人, 蛋白煮得好滑, 蟹肉就不算很多

蔥爆羊肉
好好食, 羊肉入味, 連蔥段都一流

鴨架子湯
雖然無影相, 湯底白色, 湯料亦充足, 每人都有2碗多

京式甜品
高力豆沙, 一定趁熱食呀 !!
京式甜品 高力豆沙

京式甜品 高力豆沙
2019-07-10 1194 views
同舊同事一年一聚,其中一個推介話呢一間好食,就即管試試。去到差啲搵唔到個門口,原來轉入赫德道先至搵到,去食嘅朋友就要注意啦!上到去係好舊式嘅茶樓feel,已經坐滿晒人,我諗質素應該唔差掛⋯我哋叫咗小籠包,三絲伴粉皮,片皮鴨,賽螃蟹,松鼠魚同高力豆沙。小籠包皮薄多汁,傳統老店應該冇得輸。一向都鍾意食片皮鴨,呢度有得叫就梗係唔會放過,鴨肉唔會太肥,加埋啲蔥放上熱辣辣嘅餅皮上面,味道OK,但個賣相就唔係咁靚⋯另外叫咗個賽螃蟹, 有好多蟹黃喺上邊,同剛剛炒起嘅蛋白撈勻加少少醋,送飯一流。三絲伴粉皮同松鼠魚就爭啲, 三絲伴粉皮味道好普通,另外個松鼠魚整出黎竟然係乾嘅⋯呢個真係大失所望。好彩最後叫返我至愛嘅甜品高力豆沙挽回少少分數,但總體來講食物唔算特別出色,而且舊式茶樓環境好嘈,餐具亦唔見得太乾淨,下次可能會搵第二間餐廳試~

2019-03-02
2019-06-19 2471 views
之前係到食過幾次,招呼好,食物又好,所以都會間中去下食,自今次之後,以後都不會再去,原因係D服務一次比一次差,尤其是有一個女人,不停崔你食,由開始食至差不多食完都係甘問我地D餸要唔要,跟住又係甘叫我地夾哂D餸佢收碟,咩態度,未食完又收曬你的碗碟,我地話未食完,個時係九點五十分,我問個女人(職員),你地收幾點,佢話收十一點,但佢要食宵夜,你食宵夜關我鬼事,你可以自己去食,趕住我地食嘢,趕客走,唔怪之得全場得幾張枱,(以前有一個年紀較大的叔叔侍應,非常好招呼,自個叔叔(我唸可能他退休了)上去食時已經沒有見過他之後)招呼就一次比一次差,所以今次之後,我地幾個朋友都決定以後不會再去😡😡😡😡😡片皮鴨是好食的,依然是熱辣辣好味道椒鹽脊里—香脆香口夠熱又好味熏魚——甜味口感仍然保持到水準辣子雞——-廚師煮嘢食的確係唔錯,好可惜樓面趕客,男職員都無乜問題,不過都唔係話好好果種,但都不及係個女的員工,由頭趕客趕到尾😨😡松子魚—-酸甜味道ok,但就唔覺有松子仁,我就一粒松子仁都食唔到😨上湯菜心,味道一般高力豆沙——不及之前好食,但都ok既———————————————————-今次係最後一次去食,以後都唔
片皮鴨是好食的,依然是熱辣辣好味道
椒鹽脊里—香脆香口夠熱又好味
熏魚——甜味口感仍然保持到水準

上湯菜心,味道一般
高力豆沙——不及之前好食,但都ok既
———————————————————-
今次係最後一次去食,以後都唔會再去,無左好好招呼果個呀叔之後,唔知咩態度既服務😨😨😨😨😨
2019-06-03 1461 views
難得與朋友相約晚餐,平時聚會多數去開隔壁街間皮皮鴨酒樓,今晚決定試新野!*片皮鴨*即叫即燒,等左約廿分鐘就有得食,仲係檯側邊片鴨。鴨皮連肉,肥瘦適中,熱辣辣食都唔覺肥,配上甜度適中嘅醬料,正唯一敗筆係麵皮貌似係現成的(不是酒樓自製),所以超厚皮,好難食。*小籠包*一籠十粒,粒粒都皮薄多汁*清炒菜心*菜心當做,所以呢碟菜勁鮮甜!炒得剛好!*賽旁蟹*無想像中咁好食,醋係預先已經加到賽旁蟹中,所以未能嘗到蟹味既鮮甜。另外過多薑絲,每啖都淨係食到薑味咁。*辣子雞*全晚最好食嘅一碟餸,雞肉雖然經過油炸但肉質好嫩滑,辣椒籽散布係每舊雞肉上面,食落超香口!*高力豆沙(細)*一碟有八粒,都唔細粒喎。其他酒樓嘅高力豆沙多數都係食空氣多,但呢度就實心嘅可惜豆沙涵相對來說較少左啲。呢間酒樓全部都係老員工,但佢地好親切,好似幫襯左好耐咁,絕對會令你再回頭

*片皮鴨*

*小籠包*
一籠十粒,粒粒都皮薄多汁

*清炒菜心*
菜心當做,所以呢碟菜勁鮮甜!炒得剛好!

*賽旁蟹*

*辣子雞*

*高力豆沙(細)*
可惜豆沙涵相對來說較少左啲。

2019-06-03
$205 (Dinner)
2019-05-18 1717 views
打電話去book 話兩位無得訂,要 walk in,問用餐時間有冇限制,佢話 「無,不過兩位就唔係咁理想啦」,暗示兩位食唔多野唔想做兩位生意六點正上到去,成個場吉既,個經理喝狗式語氣,指住門口兩張四人檯「呀兩位一係哩張,一係個張啦」但當時仲有好多張吉既四人檯,我問窗邊個張得唔得,佢話「兩個人係得哩兩張炸」,我問全部都係四人檯有乜分別,佢用非常差語氣講「嗰d比人訂左架!」咁唯有照坐,但因門口檯關係,食飯成程都企左五六個待應圍住我地張檯傾賭波,又粗口橫飛,又大聲。我地坐左一個鐘食完就埋單,走既時候嗰張窗邊四人都仲係吉既.....講真,食物質素又唔係好,點解食客要受d咁既氣哩

講真,食物質素又唔係好,點解食客要受d咁既氣哩

2019-05-13 1241 views
為慶祝母親節,特登早成半個幾月訂枱。叫左個4-5人餐加幾個小食,片皮鴨超正,份量又足,d麵皮唔係好似出面d連鎖店咁靚仔樣,但睇得出係新鮮純人手製,即烤完出黎,隻鴨又肥又好食,係d青瓜之類少左d。但全餐好好正。
  • 片皮鴨
2019-05-12 1207 views
舊友相聚,選了尖沙咀漆咸道的泰豐廔為今晚飯局地點。傳統酒楼装修風格,日子久了,整體顯得有點舊,不過牆上倒掛了不少名家之作。挑了個價值HK$728供4-5位用的北京填鴨套餐。三絲拌粉皮,一貫水準之作。賽螃蟹以醋伴食,倍添滋味。葱爆羊肉火候十足,非常惹味。菜肉餃子,皮滑餡足,不俗。主角北京填鴨壓軸出場,以薄餅加上京葱與甜醬同食,豐腴不膩,讚!鴨架子湯盡得鴨肉精華,啖啖鹹鮮好滋味,令人忍不住再來一碗。甜品是高力豆沙,唔太甜最啱我口味,瞬即被秒殺。今餐食得好滿足,呢類傳統特色小館,食物質素一定有番咁上下,絕對唔會令人失望,當然值得支持。
舊友相聚,選了尖沙咀漆咸道的泰豐廔為今晚飯局地點。

挑了個價值HK$728供4-5位用的北京填鴨套餐。

三絲拌粉皮,一貫水準之作。

賽螃蟹以醋伴食,倍添滋味。

葱爆羊肉火候十足,非常惹味。

菜肉餃子,皮滑餡足,不俗。

鴨架子湯盡得鴨肉精華,啖啖鹹鮮好滋味,令人忍不住再來一碗。

甜品是高力豆沙,唔太甜最啱我口味,瞬即被秒殺。

2019-04-24 1187 views
行開尖沙咀好掛住北京填鴨🦆🤤即刻諗起泰豐廔!今日得我同frd子2個人最後都係唔敢挑戰鴨,所以叫咗小籠包,家常豆腐同一份例牌嘅雲吞雞!小籠包個個脹卜卜,好多湯!不過記得小心夾!家常豆腐大大碟,不過個汁略嫌傑咗d!雲吞🐔最好陸,湯頭非常清甜!雞好滑,雲吞亦好好味!而且各位哥哥姐姐嘅服務態度100分!見我地食唔哂即刻幫我地pack 好仲送多d前菜比我地!👍🏻👍🏻👍🏻
小籠包
家常豆腐
雲吞雞
2019-03-25 1401 views
同一大班同事約食飯,有同事建議泰豊廔又平又正,所以就來試下~賽螃蟹超大盤,我地一行十二人都食剩,呢個一定要叫碗飯來送,加少少黑醋,包你兩啖就送哂一碗飯。酥炸脊里肉呢個類似咕嚕肉冇汁,冇汁令佢嘅味道更加凸出,肉味香濃且帶點油香,好惹味~糖醋松鼠魚岩岩炸出來上台熱辣辣,去骨嘅啖啖肉,酸甜汁上面仲有點小蝦仁,可以睇得出餐廳為味道質素十分疏爽~鐵板大蝦拎上台炸炸聲,一隻隻大蝦仁熱辣辣咁放入口,香口得來仍然食到鮮蝦味道,新鮮彈牙。片皮鴨呢樣係餐廳嘅主角,肥美片皮燒鴨即時係你身旁製作,加上配料好快就食哂一隻。與一般餐廳不同,一個套餐的最後不會奉上炒麵炒飯,而係一籠籠蒸餃,個人覺得好好味,但因為個餐太多野,到最後都有食剩到,唯有帶走。整體而言,泰豊廔食物質素幾好,舊式中菜食一間少一間,而且價錢不高份量大,好適合同大班家人或者朋友一齊來食晚飯~

酥炸脊里肉

糖醋松鼠魚

鐵板大蝦

片皮鴨

$200 (Dinner)
  • 賽螃蟹
  • 北京填鴨
  • 鐵板宮保明蝦
2019-03-17 1102 views
今晚和家人一起進餐,選了這家傳統酒樓,先有素鵝,雖然不是炸,不過我覺得合胃口,味道不錯,再叫了鍋貼,一碟十隻,肉餡多汁美味,很久沒有吃過有水準的鍋貼,再有砂碢雲吞雞,雲吞皮薄餡靚,湯也很濃味,唯雞淡味,此外,醬爆羊肉和鍋蹋豆腐也絶對水準之作,京蔥很惹味,羊肉略鹹,豆腐滑而帶脆,值得一試,還有雪菜肉絲粉皮,粉皮十分滑,只有蒜子浸菜芯苗有點失望,略嫌硬,整體食物十分美味,服務態度良好,值得推介與友人相聚。
2019-03-17
$150 (Dinner)
  • 素鵝
  • 砂鍋雲吞雞
  • 鍋貼
我認識這間店是我一位日本同事邀請我打邊爐的,她說很多日本的旅遊書都有介紹。今次是吃開年飯,我很滿意張枱,因為12人坐都有鬆洞,坐得舒服。頭頂燈都是印有logo,紙巾盒像是人手製的有歷史既痕跡。講番食物,大部份既客人都會選套餐,因為散叫都差唔多,而食物份量都偏大既,只是如果有炒飯/炒麵就更perfect 啦。我認為今日隻北京填鴨比較肥。粉皮係傳統款式,吸油解膩,好食。個羮好好食,啖啖都有趙口,芫荽淡香不錯。宮保蝦球係用左麥芽糖,所以有點黏牙仲甜左的,小朋友一定非常喜歡(我都超喜歡)金腿扒雙蔬,津白果邊應該落左少少wasabi。我覺得最好食係軟炸里脊肉,送酒真係不得了,好有趙口又唔乾又唔濟,正。多到瀉既賽螃蟹,如果有碗飯就真係不得了啦~
個羮好好食,啖啖都有趙口,芫荽淡香不錯。
金腿扒雙蔬,津白果邊應該落左少少wasabi。
多到瀉既賽螃蟹,如果有碗飯就真係不得了啦~