2023-02-11 735 views
前排天氣好好,去左大澳行左個圈,朋友介紹食呢間橫水渡小㕑,味道好唔錯👍🏻炭燒燒鵝超正👍🏻👍🏻半隻都係2百幾蚊,最正係食到最尾,啲皮都仲係脆卜卜架👍🏻伙記話,好彩早去,每日數量唔多,好多時兩三點就賣晒。仲叫左其他特色美食大澳四寶蒸飯,有蝦乾、蝦醬、土魷乾同銀魚仔乾。一定要撈勻晒嚟食,否則會有啲好咸。香煎墨魚餅,香口彈牙,好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻蝦醬撈麵,好香蝦醬味,味道剛好👍🏻仲有大大份雜菜煲、蒸勝瓜,超飽~好食😋

仲叫左其他特色美食

香煎墨魚餅,香口彈牙,好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻

蝦醬撈麵,好香蝦醬味,味道剛好👍🏻

仲有大大份雜菜煲、蒸勝瓜,超飽~好食😋
  • 香煎墨魚餅
2022-12-25 738 views
事隔一年聖誕假入大澳,人來人往有節日氣氛,再食佢哋四個招牌菜,(龍仔飯),鹹香味十足,(炭火燒鵝),碰啱佢新鮮出爐,熱辣辣炭燻味十足,正,(椒鹽豆腐),外脆內滑,自己帶咗幾樣海鮮加工,感覺都在水準之上,很滿意,雖然沒有豪華裝修,大排檔風格,但很有親切咁,夥計都很禮貌.回味剛看過之前兩篇食評,感覺和他們說不一樣,尊重每個人都有不同的口味和感覺,這純粹個人立場,食飽飯後,再周圍遊覽,坐觀光艇睇白海豚,行一行虎山,大滿足,下次一定再嚟。

2022-12-25
Celebration
Christmas
放假諗住去大澳行一行,周圍都係美食,結果盲舂舂入咗呢間橫水道,結果非常之後悔。入到去坐低,見到啲餐具同枱面油淋淋,已經唔開胃。唯有用自己嘅濕紙巾去抹乾淨佢。點餸時職員冇禮貌,呼呼喝喝。最後點了兩個餸,一個係魚湯雜菜煲,另一個係小炒王。個雜菜煲一放低已經唔對路, 腥到冇朋友,咁大個女未食過一個咁腥嘅雜菜煲。唯有叫職員拎啲胡椒粉來辟腥。問咗三個人,個個都話幫緊你幫緊你,到第三個先拎到俾我哋。諗住叫個白飯,又係叫咗三個職員,結果係冇拎到過嚟。佢嗰日係平日,已經冇乜客,冇Service之餘啲食物又難食,仲夠膽死收+1。結果兩個人買單差唔多$300。強烈建議大家千祈唔好嚟呢一間食嘢,除非你錢多或者想受氣除外
強烈建議大家千祈唔好嚟呢一間食嘢,除非你錢多或者想受氣除外

2022-10-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
放大假諗住去大澳行一下,周圍都好多美食,盲舂舂入咗呢間橫水渡食午餐,叫咗個魚湯雜菜煲同埋小炒王。坐低職員已經冇乜招呼,張枱同餐具油淋淋,已經唔開胃點,唯有用自己嘅濕紙巾去抹乾淨佢。點菜嘅時候職員呼呼喝喝,一啲禮貌都冇個魚湯雜菜煲上到枱,未食已經唔對路, 腥到冇朋友。唯有叫職員拎啲胡椒粉俾我哋,足足叫咗三次先比到我哋。再諗住叫個白飯,又係叫咗三次,次次都話拎俾你拎俾你,幫緊你幫緊你,結果係一次都冇嚟到。最後兩個餸,食咗$300 ,閒日已經唔係咁多人,冇service 之餘,食物質素又唔好,仲要收+1服務費,真係想講粗口,強烈建議大家千祈唔好嚟呢間嘢食飯,除非你錢多或者係想受氣除外
點菜嘅時候職員呼呼喝喝,一啲禮貌都冇

2022-09-13 1505 views
堅持唔寫負評既我終於忍唔住啦,難得中秋入去大澳行一轉感受下花燈會既盛況,街邊既美味小食包括滷水墨魚、炸沙翁同必食既炭爐雞蛋仔都無令我失望,節日氣氛好好令我最後想食多個靚飯先算圓滿架麻,點知完全中伏!!!首先利申我係一位有要求亦精通煮野既人,所以出街食飯我只敢叫招牌菜,其他唔敢亂試,佢哋得4個招牌菜,咁我哋就叫魚湯花膠海鮮雜菜煲同招牌籠仔蒸飯,本來想試埋炭爐燒鵝但7點話賣晒就算啦~戲肉黎啦,所謂的魚湯花膠海鮮雜菜煲完全無無用魚做湯底,都唔緊要,重點係潲水都不如!!!唔講,諗起都核突!個幾塊白烚花膠、硬過條牛脷既尤魚、冰鮮味重過千年肉既蝦球、魚塊同青口。。。。。。好!我凈係想食埋啲菜,但最後都放棄咗呢盤洗碗水都不如既垃圾。再黎就係個盤只有咸蝦味嘅蒸飯!裏面既所有既蝦乾、尤魚乾同叉燒都係無味又干爭爭的,仲話係大澳名物,真係。。。對,無其他味道架啦!全單承惠537蚊!!!真心小左出嚟,好耐無試過可以食過飯都可以咁勞氣,幾乎破壞晒一日好好既心情,評分我可以俾負數嗎?請大家每次經過呢間野都三思唔好浪費金錢,唔好斷送好心情!

請大家每次經過呢間野都三思唔好浪費金錢,唔好斷送好心情!
垃圾
2022-09-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$270 (Dinner)
2022-08-28 1469 views
2022.8.23 星期二 5:30pm本來4:45pm準備入去,但店員說剛好他們吃飯時間,叫我們轉頭再回去。之後他們指示去斜對面的地舖,入面是大排檔風格的帳篷,不過冷氣很涼,店員還開多幾把大風扇,很涼爽,即時降溫🌬️今次主要來來試這裡很出名的燒鵝,可惜師傅放大假到8月尾,要下次先試到了。••••••••••••••••••••| 咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯 | $178🦐🍚這間店的四大菜式之一。很大籠,很多乾貨海鮮和材料在內,魚仔、蝦乾、豬肉、蝦膏、蔥,拌勻之後吃,超濃香鹹鮮味,多重口感,飯粒粒分明不會太濕,整體比較重味偏鹹。蝦膏對比起飯的分量較多,如果少三分一蝦膏,材料都可以少一點,或者飯量多一點,味道可能會更平衡。| 香煎墨魚餅 | $138🦑這是另一味出名菜式。外面煎到微微金黃,一咬入面熱辣辣,十分鮮味彈牙,不會太多粉,還有切到很細的墨魚碎粒。吃原味已經很香口,可以不用點甜辣醬。| 紫背天葵生炒骨 | $98🐖生炒骨酸酸甜甜,炸粉不會很厚,軟腍度適中,沒有肥膏但不會乾。菠蘿幾鮮甜,三色椒炒到爽口,沒有草青味。茶位 $8/位服務費 10%••••••••••••••••••••每碟的分量真
2022.8.23 星期二 5:30pm

| 紫背天葵生炒骨 | $98

茶位 $8/位
服務費 10%

••••••••••••••••••••

每碟的分量真的很多,味道都不錯,超足料,性價比高,建議籠仔飯三個人分的話,就可以多試幾款菜式。

枱櫈和餐具都很乾淨,不過旁邊就是收集用過碗碟的位置,所以有些烏蠅周圍飛,吃飯時有幾次差點飛到餸菜。所以衛生方面真的要多加注意。
2022-08-23
$236 (Other)
2022-08-02 1124 views
大澳 長沙之遊的第二天,一家來到大澳吃午餐。品嚐1小時就沽清的燒鵝,二姐一直激讚比深井的燒鵝更好吃,果然名符其實!我們吃得津津有味我們都點了招牌菜,魚湯、燒鵝、椒鹽豆腐等,雖然算不上百年老店,可是也是經歷了幾十年風浪的地道小店。感恩這家老店未有因疫情消失,大家要多加支持小店。每一道菜都是即叫即製,而且味道也調得很好。那個荷葉飯蠻特別的,跟巿區的酒家做的不一樣,用了他自家店祕方海鮮、肉去煮,印象蠻深刻。整體來說,是一頓很滿意的午餐,充滿地道風味,讚👍🏻

整體來說,是一頓很滿意的午餐,充滿地道風味,讚👍🏻

2022-07-28
Type of Meal
Lunch
2022-07-26 776 views
山長水遠入到大澳,一定要試吓大澳四大菜式。餐廳六點先開門,準時去到,環境真係普普通通啦,可能係大熱天時, 非常之焗,雖然把大風扇吹住,但係感覺到很熱。咁有信心,寫明四大菜式,一於全部叫晒佢。炭燒燒鵝半隻,燒鵝新鮮,皮脆肉嫩,又唔會太鹹香煎墨魚餅,新鮮墨魚味濃郁,還有大大的墨魚粒,真係名不虛傳。椒鹽脆皮豆腐,外皮鬆脆,估唔到入邊豆腐依然嫩滑,而且豆味濃郁,一絕。鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯, 非常多料,有魷魚,豬肉,魚粒,蝦乾,魚仔乾等,配上淡淡的蝦膏醬, 撈勻,真係可以食好多碗飯。梅菜蒸菜心,味道不錯,梅菜偏甜,可惜菜心比較老,有渣,令到菜式失色了。五個菜式,加兩支啤酒,埋單一共$890,老實說,菜式真的不錯,新鮮熱辣,風味十足。可惜的是,環境真的一般,沒有冷氣,環境嘈雜。一邊食,還聞到陣陣的煙味。可能,這也算是大排檔獨有的特色。
山長水遠入到大澳,一定要試吓大澳四大菜式。

咁有信心,寫明四大菜式,一於全部叫晒佢。

炭燒燒鵝半隻,燒鵝新鮮,皮脆肉嫩,又唔會太鹹

可惜的是,環境真的一般,沒有冷氣,環境嘈雜。
一邊食,還聞到陣陣的煙味。
可能,這也算是大排檔獨有的特色。
  • 招牌香煎墨魚餅
  • 椒鹽脆皮豆腐
2022-07-20 576 views
呢度有四款好出名嘅菜式,其中包括燒鵝、籠仔蒸飯、墨魚餅。本身好想試佢嘅燒鵝,不過咁啱當日廚師放假,我哋就揀咗籠仔蒸飯同墨魚餅。籠仔蒸飯入面有各款海產乾、肉碎同蝦膏。雖然本身我唔太鍾意蝦膏,但佢本身嘅飯同配料都非常出色,就連佢嘅蝦膏我都唔抗拒,因為配埋飯同埋蝦乾等等係超夾!另外佢嘅墨魚餅可能係我食過最彈牙嘅墨魚餅,每一件都好爽口,墨魚打得好夠膠~炸粉又啱啱好😍呢個墨魚餅真係超級有驚喜!呢間餐廳都好推薦比大家

• 香煎墨魚餅
2022-03-25 865 views
疫下什麼娛樂也沒有,只可去離島遊一遊,都可說是無野搵野來做,周圍吃一下。柴火燒鵝,吃不到柴火的焦炭香味,只吃到鵝肉的雪藏味,而且比較鹹,鵝皮不太脆還有很多油,鵝肉像木柴一樣,整體真是差。脆皮山水豆腐,外皮就不太香脆了,但豆腐尚算出色,豆味香濃,而且豆腐很滑,喼汁與豆腐原來也很夾。咸蝦醬蒸豬頸肉,這個份量足夠,咸蝦醬的鮮味跟豬頸肉非常配合,豬頸肉的油膩與咸蝦醬完全融化,這個同飯一起吃真的可一碗接一碗。味道: 可試也可不試衛生: 比較差環境: 也是一樣比較差服務: 一般價錢: 偏貴

味道: 可試也可不試
衛生: 比較差

環境: 也是一樣比較差
服務: 一般
價錢: 偏貴
第一次黎大澳,之前已經做左功課話呢間既燒鵝好食,但我地同行有兩隻狗狗,本身都預咗唔入得就唯有外賣係出面吹風食。點知員工得知我地有狗狗,重好熱情安排左我地坐一個船位,而且佢地既燒鵝真係無令我地失望,其他小菜都唔錯。我地一家都好鐘意食燒鵝,平時成日都會食,但真心覺得佢燒鵝口感好正,炭燒味真係出面食唔到,雖然我地正值減肥,但都覺得食呢個燒鵝都係值得,哈哈,如果黎大澳既朋友真係可以去一試!平時我真係無寫食評既經驗,但今次體驗好好,忍唔住上黎讚一讚佢地👍🏻
燒烤例牌
燒烤例牌
2022-01-13 566 views
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴美食資訊🍴炭燒燒鵝(下莊)($168)我地會入呢間食嘅原因,其實就係肉公主見到人地鋪頭門口掛住嘅燒鵝🥴佢覺得啲燒鵝好似好靚咁,話想試下😹事後都證明,又真係正,肉公主食得嘢多,開始識睇邊啲嘢好食邊啲嘢唔好食了🤯😱燒鵝極之惹味!係就係肥左少少,但係我地都覺得入嚟呢間真係必點😛兩個人食嘅話,真係例牌嘅份量就夠,點多啲已經食唔到其他嘢😵西蘭花鮮魷($98)炒得好入味,唔會話某啲西蘭花寧寧射射有啲係生生地咁👍魷魚量多,幾乎同菜嘅比例係55波。配有少量嘅菇同埋韭黃😋唔錯嘅一個小炒。香煎墨魚餅($138)呢個又係嚟到必食🤯一碟8舊墨魚餅!煎得好香,咬落彈牙,而且係真係食到粒粒嘅墨魚肉!成舊餅好足料,又唔算話好油膩,必食👍梭羅魚紫菜鮮茄竹笙豆腐湯($128)好鮮甜嘅魚湯,我地食到後期個湯先嚟。結果肉公主飲左一碗之後話飽,之後基本上都係我食🥲其實當時我都飽到傻,但係又真係好好飲。湯嘅料好多,基本上每啖飲落都係滿滿嘅瓜,竹笙同蕃茄。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👑評分味道:4/5環境:3/5價錢:3/5份量:4/5服務:4/5會否推薦:會呢間餐廳分有兩個地方比人坐,一邊就係
🍴美食資訊🍴

炭燒燒鵝(下莊)($168)

西蘭花鮮魷($98)

香煎墨魚餅($138)

梭羅魚紫菜鮮茄竹笙豆腐湯($128)
👑評分
味道:4/5
環境:3/5
價錢:3/5
份量:4/5
服務:4/5
會否推薦:會

呢間餐廳分有兩個地方比人坐,一邊就係水邊嘅室內冷氣位,另一邊就係一條小街之隔,3層高左右嘅樓層。我地慢左步就冇得坐水邊嘅位,樓層嘅位比較殘舊,講環境一定係差啲。但所幸嘅係嘢食搭救,而且店員好熱情,會主動同客人傾計,亦好樂意幫你換水換碟👍
2021-12-18 1380 views
大澳好特別,而且大叔的愛又喺度拍,好多人嚟。我哋平日未到午飯時間都排隊無枱,好勁!.🎈餐牌.🎈食物啤酒一支 $32茶位 $8一位.👇碳燒燒鵝例牌 $158 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒鵝皮好脆口,鵝肉亦彈牙.👇鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯 $178 ⭐️⭐️⭐️⭐️好多料,少少鹹左啲.👇香煎墨魚餅 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️彈牙爽口,新鮮.👇大澳蝦膏蒸豬頸肉 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️都係有少少鹹,餸飯就會啱啱好.👇梅菜肉絲蒸陳村粉 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️原來好大盅,仲以為係茶樓點心大點的size,好巨型。
🎈餐牌

🎈食物
啤酒一支 $32
茶位 $8一位

👇碳燒燒鵝例牌 $158 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

燒鵝皮好脆口,鵝肉亦彈牙

碳燒燒鵝例牌

👇鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯 $178 ⭐️⭐️⭐️⭐️

好多料,少少鹹左啲

鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯

👇香煎墨魚餅 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

彈牙爽口,新鮮

👇大澳蝦膏蒸豬頸肉 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️

都係有少少鹹,餸飯就會啱啱好

大澳蝦膏蒸豬頸肉

👇梅菜肉絲蒸陳村粉 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️

原來好大盅,仲以為係茶樓點心大點的size,好巨型。

2021-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$205 (Lunch)
碳燒燒鵝例牌
鹹鮮蝦乾荷葉籠仔飯
大澳蝦膏蒸豬頸肉
梅菜肉絲蒸陳村粉
大澳一日遊~4人沒有事先搜尋餐廳,我們見呢間餐廳似乎客人比較多。一行8人便決定在這間小廚食午飯。服務水平就不想說了,反正是做遊客生意。(連想要多個碗仔飲湯用都唔比🥲)蝦醬籠仔飯- 食前要撈到好平均,唔係會好咸。整體好好食~蝦醬蝦膏味濃~叉燒- 可以唔駛點…真係好難食🥲🥲黃金蝦球- 蝦肉其實好爽同彈牙,但外層咸蛋黃唔夠,亦食唔出「咸味」。浪費了咁靚既蝦…-炸墨魚餅- 呢個好味,墨魚打得夠實-肉又鮮甜。不過隔油就做得比教馬虎。粟米魚肚羹- 魚肚好多,粟米好甜~整體表現唔錯蝦醬炒菜心- 多油到唔想食…🤗燒鵝- 正常味道。豉椒炒蜆- 蜆無半兩肉🥲🥲

叉燒- 可以唔駛點…真係好難食🥲🥲

粟米魚肚羹- 魚肚好多,粟米好甜~整體表現唔錯

蝦醬炒菜心- 多油到唔想食…🤗

燒鵝- 正常味道。

豉椒炒蜆- 蜆無半兩肉🥲🥲

2021-11-25 553 views
下午三點去呢間食,當時唔算好多人,都仲有好多枱,所以即刻坐低就叫餸,叫完5分鐘內已經好快出餸,但係啲食物一上枱已經唔夠熱,好似一早整定,有人叫就叮番熱果種,完全冇鑊氣,炒蜆同其他炸蝦、炸墨魚近乎擺凍左既常溫狀態,今日都有廿幾度,佢一拎黎已經即刻食,正常入口都會熱辣辣,唔知放左幾耐咁。擺凍左既炒蜆同食物,大家都想像到有幾難食。燒鵝又唔靚,無乜肉,淨係食皮食骨咁,成碟肥油。唯一個籠仔飯係熱既,入得口,味道都算ok,所以最多人叫。呢間真係數一數二難食,5個人埋單千一,但咁難食就真係唔抵,真係出去食大魚蛋仲好味。
唯一個籠仔飯係熱既,入得口,味道都算ok,所以最多人叫。
2021-11-25
$220 (Lunch)