放工落灣仔買o野, 路過「大榮華」, 指定動作... 買南棗合桃糕!!! 呢隻包裝大大件夾抵食, 出面其他牌子賣到好貴, 佢都仲係賣緊35蚊~ 其他中式餅都係7.5蚊1包, 好抵呀!!!買完o野, 準備走, Honey見到大大張紙寫住「圍村菜」, 佢話不如試吓啦...上到樓上, 嘩!!! 食神「韜韜」坐鎮呀!!! 我地仲坐正係佢隔離枱呀!!! 之前去九龍灣果間「大榮華」都見到佢係果度坐鎮, 真係好鬼勤力嘅啫~ 「圍頭小菜」超過100款, 全部都係70蚊~ 點菜紙成張A4紙堆滿晒小菜名, 睇到都有d暈~ 逐樣睇睇都用咗唔少時間~明火例湯--阿姐熱烈推介是日靚湯, 椰子煲雞... 嘩!!! 70蚊咁大煲?!! 唔使咁抵呀?!! d湯好好飲, 好重椰子味, 同埋雪耳嘅膠質溶晒入碗湯度, 好滋潤呀!!! 姊妹們必飲~鄉村南乳煎米鴨(半隻)--嘩!!! 75蚊咁大碟?!! 鴨皮冇咩肥膏, 仲煎到脆晒, 南乳好冶味, 鴨胸好鬼多肉, 隻鴨脾仲好大隻添呀, 仲唔使咁足料呀?!!銀蝦乾韮菜花炒鹹豬肉--鹹豬肉用五花腩, 肉地紮實, 韮菜花爽脆, 香口小菜, 送飯一流~ 蝦乾就失色少少, 冇香味~豬油撈

豬油撈飯--用砵仔蒸飯, 粒粒受熱均勻, 飯身比較乾, 唔會濕淋淋, 再自己加頭抽豉油同豬油撈飯, 都幾特色~ 我要好少豬油得啦, 唔該~ 頭抽多d都冇所謂~
紅豆沙, 麥米粥(送)--Honey話點解個組合同西苑一模一樣嘅?!! 論送嘅糖水, 西苑真係超晒班!!! 呢度... 就真係一般酒樓送嘅質數囉~
唔知係咪因為老細坐正響隔離, d員工特別好服務, 經常換碟, 又不停幫我地舀湯~ 比美5星級酒店~

Toilet超乎想像地乾淨, 行入去有香味, 好清潔, 好寬敞, 同九龍灣比較簡直一個天一個地~

埋單時先知道只收CASH, 好彩有足夠嘅現金係身啫~
2012-05-23
$135 (Dinner)
2012-08-23 274 views
這夜一行九人,三代同堂為abc外甥設宴。這裏做圍村菜可以給他來點好回憶。剛上來便見白頭赤鼻車胎食神壓陣!有神疪佑,吃也吃得開懷盡情。先來一個沙薑豬腳,爽口而皮彈牙,但要點醬才夠味,如果用潮式豬腳凍做法又如何呢?再上脆皮乳鴿,肉炸得較乾,稍遜,尤幸4位中至小嘅朋友很讚鷄旦焗魚腸魚腸甘潤油香,加丁點胡椒粉更吃得放任但只限於30-60後年齡組別懂得欣賞盤菜豬肉我認為食味不夠突出,且蒸得未夠火喉,肥肉部份未去到入口即化陳皮豆豉蝦蝦肉能做到爽脆而我咬下重有汁淺出,而陳皮味不太搶而且豆豉味輿蝦仁又恊調白水浸烏頭未是季節,雖黃油欠奉,可還是好吃吃過上述那些主菜,這遇時候剛來碗節瓜咸旦肉片渦湯湯有無加味精?就算有,都是恰如其份,並不討厭。砵仔飯來得大禜華無理由唔食!!!煮得乾爽的米粒與豬油頭抽,超級融合和諧一致,好吃得令人無話可説!!!!幸褔可以好簡單炒長遠粉絲難攪但廚師做得乾爽香熱夠籛氣,值得追捧下次來下以用五味鷄代替乳鴿,但盤菜豬肉點算呢???

先來一個沙薑豬腳,
再上脆皮乳鴿,
肉炸得較乾,稍遜,尤幸4位中至小嘅朋友很讚

鷄旦焗魚腸
魚腸甘潤油香,加丁點胡椒粉更吃得放任
但只限於30-60後年齡組別懂得欣賞

盤菜豬肉
我認為食味不夠突出,且蒸得未夠火喉,肥肉部份未去到入口即化
陳皮豆豉蝦
白水浸烏頭未是季節,雖黃油欠奉,可還是好吃

吃過上述那些主菜,這遇時候剛來碗節瓜咸旦肉片渦湯
湯有無加味精?就算有,都是恰如其份,並不討厭。
砵仔飯

炒長遠
粉絲難攪但廚師做得乾爽香熱夠籛氣,值得追捧

下次來下以用五味鷄代替乳鴿,但盤菜豬肉點算呢???
2012-08-20
$110.00
  • 砵仔飯十豬油頭抽
2012-08-14 227 views
排山倒海的工作完了,這一天的早上終可以放下自己的Turbo,輕鬆的自由工作,也就是執手尾。輕鬆的過日子也就要輕鬆的食一個中午飯。本來目的地是清真寺內的廣東茶樓,入到去清真寺,才知道是齋戒月,上到去酒樓的一層,也果然沒有開門。目的是飲茶,也想給國內同事看見有香港特式,我同另一位香港同事就想起了大榮華,沒有清真的廣東點心,我們來試傳統香港舊式酒樓既點心。香港人飲茶,傳統的就是一盅兩件,一人來的話就真的一盅飯,兩個包就夠哂飽。但我們一行4個人,當然要來一多一點才行,但為求傳統,盅頭蒸飯是少不了的,而我們就點了最傳統的鳳爪排骨飯。這蒸飯夠好,因為是真正用生米去蒸出來的飯,飯味甚香而且質感非常煙韌。但排骨就欠缺了少少說服力,我們覺得唔夠肉,排骨鳳爪真的只是骨...飯好味但冇肉食。 我點了叉燒腸,但臨時說叉腸賣哂而轉了一份蝦腸,皮厚了一點不怪,但大蝦,雖然夠爽口、夠大隻,但沒有味道,若是沒有豉油的幫助,這一碟腸粉可以說是沒有味道的。 腐皮卷,難道只有傳統點心做得好,這一個腐皮卷,炸得過火了一點點,幸好餡料未有炸乾,不然真的

腐皮卷,難道只有傳統點心做得好,這一個腐皮卷,炸得過火了一點點,幸好餡料未有炸乾,不然真的是要用水用茶送服。

蒸點,我們叫了一大堆蒸既點心,而且是以傳統或一些有現代酒樓已經絕版了的傳統廣東點心。就以大眾化一點的鳳爪為假,雖然雞腳不夠肥美,但豉香味一流,骨還骨,皮肉還皮肉,非常香口。

馬拉糕,香甜的黃糖帶出來的味道是特別的香,糕鬆軟得非常,夠甜、夠鬆、夠香。

燒腩卷,對現代人來說是極邪極惡之肥膩而且好味道的食物。燒腩用南乳及叉燒醬再扣過,皮也腍,肉也腍,有點似是扣肉的感覺但吃得出是燒肉的品質。雖然是美味但真的很肥膩。

豬膶燒賣同普通的燒賣,兩者都做特出色。豬肚會是過熟的,因為要肉熟才行,所以豬膶會是比較硬身,不過豬膶的精華已滲入了燒賣的肉中,膶油香的味道很是特別。而普通的燒賣,鮮味是能夠吃出來的,夠哂水準。

棉花雞,魚肚夠棉,沒有酸酸的怪味,而且這是近年來我見過的最大份棉花雞點心,賣相傳統,味道也傳統。

潮州粉棵就是普通的味道。

給國內同見識了香港傳統的點心,恨龍門沒有了,蓮香又太遠,不然,前者吃得精彩,後者更傳統更美味。

今日,傳統點心好,日常點心普通。
$68 (Lunch)
2012-04-30 181 views
另人發惡夢作嘔的一頓飯今天要說的一件事,不是要投訴食物的好劣,而是一件另人作嘔,發惡夢的事。昨晚我們一家人到灣仔大榮華晚飯,用飯至半段,有一侍應為我們添茶水,而她手上正值拿着隔鄰不知那張剛埋單的剩餘水杯,二話不說的就放在我們檯上,然後拿了我們的水壺去沖水。我太太因不知那侍應把鄰座的茶杯就方在她面前而喝了數口,到她回來收拾水杯的時候才知喝錯了那不知名的水杯。嘩!得悉後真是晴天霹靂,五雷頂轟想吐都吐不出來。剛好昨晚該酒樓的代表人肥韜在巡視業務,我們當然立刻向他投訴。他竟然無恥地推說現在請人難,該侍應應該是新來的,一句對不起就算數!我不是要什麼賠償,但肥韜作為飲食界代表人物,竟然不思進取到如斯地步,連想也不想要用什麼方法培訓他的員工,這是令我最氣憤的地方,對他絕頂失望! 以候在電視見到他都打冷震。而這間酒樓員工質素之低直可認第二,無人敢認第一!奉勸各位在幫襯大榮華時真要格外留神,以免食了隔鄰檯的廚餘
另人發惡夢作嘔的一頓飯

2012-04-29
2012-04-19 194 views
我哋6:45pm嚟到坐低,只有三成客人。再低叫嘢食,樣樣都想試,就叫咗以下咁多樣喇!D waiter都,只有兩人叫咁多菠蘿生炒骨-啲排骨都幾骨,又多粉,d菠蘿無味啊!個sauce好杰,但甜酸度就剛好。油鹽水浸春菜-春菜有點似芥菜,清清哋都ok梅子味菜蒸金錢鱔-味菜沒有味,太多麵豉,梅子味很微,但魚都蒸得剛好香煎臘味茸餅-lee個幾好食,蛋裡面的料都幾多,咸咸的好送飯盆菜豬肉-五花腩肥瘦適中,d芋頭吸晒汁,帶粉好好食豬油撈飯-我自己就麻麻哋,覺得d飯過硬鮑汁魚唇西生菜-魚唇好多,有d硬奶皇媽拉糕-最喜歡的甜品,可一口氣食多件,好鬆軟,淡淡奶皇味,好正啊!食到超飽啊!太多要打包了!
D waiter
,只有兩人叫咁多

油鹽水浸春菜-春菜有點似芥菜,清清哋都ok

盆菜豬肉-五花腩肥瘦適中,d芋頭吸晒汁,帶粉好好食

豬油撈飯-我自己就麻麻哋,覺得d飯過硬

鮑汁魚唇西生菜-魚唇好多,有d硬
食到超飽啊!太多要打包了!
2012-02-29
$310 (Dinner)
  • 奶皇媽拉糕
大年三十除夕同friend一起飲茶,大榮華對個人意義特殊,所以一向好鍾意,之前每年都會去九龍灣的大榮華幾次,現今距離灣仔的大榮華近在咫尺,於是就近懷念美好過往并慶祝農曆新年。12點半到,人不太多,不用等位,座位都不算太逼。三個人食八款:皮蛋瘦肉粥、叉燒包、水晶紫薯包,糯米包,奶黃馬拉糕、蝦餃、桂林馬蹄糕和鳳爪。皮蛋瘦肉粥:okay! 吃到口中味道好好,粥底好綿,稠度剛好,不過材料太少,皮蛋幾乎沒見到,瘦肉都只得少少肉碎。叉燒包:不夠好。肉餡偏少,偏肥,包不夠鬆軟,感覺比九龍灣分店差。水晶紫薯包:維持一貫好水準!水晶皮通透,紫薯餡細膩,甜度適中,好食。糯米包:都算不錯,材料豐富,蝦米、臘肉等,好香口,不過對我來講咸了一點點,也可能我口味比較淡。奶黃馬拉糕:好好食,好香濃奶黃味,雖然見不到奶黃;同時夠鬆軟,雖然不是好多蜂巢那種,但口感幾好。蝦餃:差,感到意外。蝦肉不夠新鮮,皮既厚又只只破,胡椒味重,完全吃不到蝦肉的清甜。桂花馬蹄糕:好食!很清甜,馬蹄很爽口。鳳爪:不錯,鳳爪很酥,都很入味。叉燒包和蝦餃這兩個最普遍又最經典的點心讓人意外,其他都算okay,人均60蚊也都算抵食,希望今後這兩款

桂花馬蹄糕:好食!很清甜,馬蹄很爽口。
鳳爪:不錯,鳳爪很酥,都很入味。

叉燒包和蝦餃這兩個最普遍又最經典的點心讓人意外,其他都算okay,人均60蚊也都算抵食,希望今後這兩款點心可以恢復水準。
爽口馬蹄糕,正!
糯米包
叉燒包不夠好
一貫好水準的紫薯水晶包
鳳爪正常
好奶黃香且鬆軟的奶黃馬拉糕;蝦餃差!
2012-01-22
$60 (Lunch)
爽口馬蹄糕,正!
糯米包
一貫好水準的紫薯水晶包
鳳爪正常
  • 水晶紫薯包
2012-01-20 128 views
已經好耐冇寫食評,但經此一役真係難以忍受,不吐不快﹗老細提出訂盤菜返公司團年,因為大榮華就腳所以就一星期前到大榮華預訂外賣自取盤菜12位用一份,價值$1380,另加左9碟小菜同時自取,落柯打時已聲明2012年1月19日中午12時自取。當日同事準時到達大榮華,點知15分鐘後同事打返黎話佢地乜都未準備﹗盤菜又未有小菜又未有,仲要等唔知幾耐﹗等呀等,等呀等,俾晒錢都冇計又冇得走,全公司個個餓住個肚喺度等運到,老細又黑晒面但都冇計,同事仲未返到黎,等到12.30打去問同事都話未有,只好打返去問落柯打時個經理,點知打去話搵榮哥,個亞姐話:佢宜家喺樓上有記者會好忙,你4點後先打黎啦﹗我話我打黎係想問下我今日張柯打,講左12點攞點解仲未有,叫佢幫我跟跟,點知我未講完就收左線又係咁,冇計啦,又只好喺公司呆等。。。。12.45,同事話D餸已經出左D,但係未齊,盤菜又未有我張單寫明係12點到取架﹗1點鐘,其中一個同事拎左個盤菜返黎先,佢話仲差隻雞,同事等齊就會拎埋D小菜返公司。1.15,終於齊人返到公司開餐,點知同事話大榮華同佢講話冇雞,叫佢唔好等,話今日廚房唔得閒整,你拎呢盒點心返去啦﹗唔好喺度阻住我地
已經好耐冇寫食評,但經此一役真係難以忍受,不吐不快﹗

又係咁,冇計啦,又只好喺公司呆等。。。。

12.45,同事話D餸已經出左D,但係未齊,盤菜又未有
我張單寫明係12點到取架﹗

1.15,終於齊人返到公司開餐,點知同事話大榮華同佢講話冇雞,叫佢唔好等,話今日廚房唔得閒整,你拎呢盒點心返去啦﹗唔好喺度阻住我地。
同事都只好走,返到公司一睇,真係有冇搞錯,我要一隻雞,140蚊,佢求鬼其俾返2條春卷、2個荔芋酥、2件豆沙角就打發左我同事走﹗

仲有,明明菜單上寫明係盤菜同埋白飯一桶,外賣又冇俾白飯訂嗰時又唔講!

好,等到4點打返去點都要佢交待下到底咩事,我都未講完個經理回應我:係呀今日好亂,下次俾多次機會啦,今日幫你唔到﹗
我都未講完未開始真正投訴佢講完呢句就即刻CUT左我線

重點意見:
1. 落單時唔講清楚有咩唔包,我已經問左佢係咪菜單上有既都齊,個桶同盤係咪要還經理回應唔使還,冇講過冇白飯供應
2. 單據上寫明12點到取,等到1.10都出唔齊單
3. 打電話去又冇人跟進,就算有人聽電話都態度差勁,記招大晒呀?
4. 一星期前訂1隻燒雞,當日居然話冇雞?﹗求其俾D野就打發你走,其實樓下外賣燒味部仲掛左好多隻雞囉﹗
5. 冇意思道歉, 一句唔好意思都冇﹗

總結以上,希望各位要幫襯前三思﹗
2012-01-19
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
Celebration
Chinese New Year
2011-11-27 141 views
去灣仔買果仁, 順便來買2籠包子回家當午餐.叉燒包 - 小點 $12奶黃馬拉糕 - 中點 $161. 叉燒包回家翻蒸, 皮當然會很軟熟..餡料 的叉燒跟肥肉同樣多..可惜唔夠蜜味, 麻麻地...2. 奶黃馬拉糕曾經是這店的招牌出品, 橙黃色的糕身, 跟平時的馬拉糕顏色不同..沒有蜂巢狀, 夾心的奶黃, 用放大鏡也找不到..只是普通的一件雞蛋糕...$16 一件如此貨色, 真的很難令人再光顧..如果是因為物價成本上漲, 那麼我情願她賣貴少少, 例如 $20, 但俾番足料, 落多點奶黃..品質始終是吸引人光顧的最重要一環..如今兩款點心都在水準之下..莫非老師傅都退休了, 無人接班?唯一要讚是侍應生好好服務....
去灣仔買果仁, 順便來買2籠包子回家當午餐.
叉燒包 - 小點 $12
奶黃馬拉糕 - 中點 $16

1. 叉燒包
回家翻蒸, 皮當然會很軟熟..
餡料 的叉燒跟肥肉同樣多..可惜唔夠蜜味, 麻麻地...

2. 奶黃馬拉糕
沒有蜂巢狀, 夾心的奶黃, 用放大鏡也找不到..

只是普通的一件雞蛋糕...
$16 一件如此貨色, 真的很難令人再光顧..
品質始終是吸引人光顧的最重要一環..

如今兩款點心都在水準之下..
莫非老師傅都退休了, 無人接班?

唯一要讚是侍應生好好服務....
2011-11-26
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2011-08-30 110 views
早三星期訂左位,滿心期待既一餐,令我好失望.J.A.M. + rice cooker4人叫左3個餸,1個羹,再加個飯後甜品,係幾抵食既.粟米魚肚羹:其實都無期待會好好味,煮到咁稀汪汪同普通滾湯有咩分別呢?又淡喎!菠蘿生炒骨:又多骨,d肉又硬.南乳雞:估佢唔到係點南乳食,而唔係將南乳做埋醬汁,咁樣同食炸子雞有分別嗎?農家燒汁煎藕餅:鹹到死啊!奶皇馬拉糕:不過不失喇,熱食先可以食到真章.送-麥米粥:又稀又甜.

菠蘿生炒骨:又多骨,d肉又硬.

農家燒汁煎藕餅:鹹到死啊!

奶皇馬拉糕:不過不失喇,熱食先可以食到真章.

送-麥米粥:又稀又甜.
2011-08-25
$100 (Dinner)
2011-08-22 100 views
以前冇耐都嚟榮華食晚飯,冇嚟一段日子,發現已經轉咗做圍村菜,於是星期日訂枱試下。訂枱時已講明分兩個時段,六點個輪要八點還枱。依時到達後見到已經全院滿座,十分旺場。菜式係張點餸紙上列晒出嚟,每款65蚊,因得五個人,叫嘅餸數量有限,所以未能每樣名物都試。一番仔細考慮後揀咗頭抽五味雞、盆菜豬肉、梅菜芯蒸勝瓜、咸檸檬蒸烏頭同鳳凰蟹肉炒長遠。另外重叫咗一個白雲鳳爪做餐前小食。而後來重加咗個馬拉糕作飯後點心(但其實已有免費糖水送)。食品方面,比較失色嘅係個白雲鳳爪,味道一般,大路貨色,而且未完全解凍,所以入面重有少少冰。但其他餸菜都好味。煮雞嘅豉油汁微帶甜,配合頗滑嘅雞肉,十分討好,而且份量亦不少。盆菜豬肉係五花腩,擺明係高脂肪,但係最難得係肥而不膩,配合個帶甜嘅汁液,同豬肉非常夾,唔怕肥用D汁嚟撈飯應該好正。炒長遠真係最出色嗰味,只係簡簡單單炒粉絲,但配上蛋花同少少蟹肉,味道清鮮,炒得乾身唔油,十分正。而個蒸烏頭亦係另一驚喜,主要係魚夠鮮甜冇泥味,尤其係魚腩部份,入口嘅魚油熔化咗,d魚鮮嘅香味籠罩成個口腔。最後要提嘅梅菜芯蒸勝瓜嘅梅菜唔會太咸,配上清甜嘅勝瓜啱啱好。當然亦要提呢處另一名物 – 豬

當然亦要提呢處另一名物 – 豬油撈飯。白飯我哋要鉢仔蒸,飯係偏乾身爽口嘅蝦仔飯。跟飯送嚟另有一樽豬油同一樽頭抽豉油等你自己撈,因為怕肥,所以只係落咗少少豬油,再淋上一D頭抽,撈埋一齊,豬油同豉油令飯身冇咁乾,油香四溢,好食。

除咗送嘅糖水外,另外叫嘅馬拉糕係作為壓軸。馬拉糕蛋香十足,口感夠鬆軟,味道好食,但稍覺不足嘅係感覺似蛋糕多過傳統馬拉糕。

呢到用簡單嘅基本日常食材,煮出好味特出嘅菜式,厨師嘅功夫值得俾個like。

因為自己帶紅酒,開瓶費要20蚊,幾抵。埋單平均每位只係百零蚊,抵到笑,值得encore! 下次要再嚟試其他名物。
2011-08-21
$110 (Dinner)
2011-07-07 133 views
元朗及九龍灣的分店因位置問題一直也沒有機會去嚐,終於待灣仔店開張後,同事間的每月飯聚便選址這裡!來一嚐市區裡的圍村菜風味.看見餐牌上的選擇是多得有點驚人,正茫無頭緒之際侍應推介這已有多款招牌菜在內足十二人用的套餐.想不到竟然認真得會轉換另一套碗碟才上菜.雜錦炒菜絲----加了些蛋及粉絲同炒,是簡單又美味的家常小炒.椒鹽鮮魷----忘記了早前車品品老闆娘的說話!是近日鮮魷缺貨好貨色不是沒有而是價錢昂貴,這晚吃到的果然肉質粗硬如魷魚乾般,粉亦上得厚吃起來硬而不脆.陳皮豆豉蝦----蝦煎得夠乾身有豆豉香味,但肉質表現只屬一般.紅燒乳鴿----表面看似乾身但皮脆肉質不硬實還有少許肉汁.圍頭五味雞----浸得入味肉質頗滑但帶點鬆散,似乎是解凍程序處理得不太好.糖醋酥青肉----酸甜味道做得平衡,豬下青如果走油的時間再長點,吃起來更脆口的話會較合口味.蠔油炆冬菇----厚身的冬菇炆得軟淋入味,入口比眼看為佳.時菜鯪魚球----對這個淋上了濃濃芡汁的鯪魚球興趣欠奉,帶點腥味偏削的質感並不未能引起食慾.豬油撈飯----這並非什麼新奇之物,同坐初吃的感到滿意,但就是欠缺了那種豬油的羶香,老實說做得並不出
紅燒乳鴿----表面看似乾身但皮脆肉質不硬實還有少許肉汁.
蠔油炆冬菇----厚身的冬菇炆得軟淋入味,入口比眼看為佳.
豬油撈飯----這並非什麼新奇之物,同坐初吃的感到滿意,但就是欠缺了那種豬油的羶香,老實說做得並不出色!只有吃過多年前蔡瀾在九龍城開的豬油撈飯才會明白這裡欠的是什麼.
燒香茜米鴨----新鮮熱辣上檯,皮脆肉鬆軟!沒有一般冰鮮貨肉質硬實的弊病.
盆菜豬肉----肥瘦相間賣相吸引,吃起來亦有不錯表現.皮層炆得軟淋肉質不粗嚡,墊底的芋頭吸收了油份亦炆得入味.
白水浸烏頭----這個時候的鳥頭並不肥美欠缺魚肉,但起碼吃起來沒有泥味.
馬拉糕----淡淡的奶皇味道鬆軟好吃!
雖然大部份時間聽不懂侍應的外省廣東話,但勤力的更換骨碟加水加茶,點菜時提供適用的意見是可感受到她盡心盡力的服務!
十二人除套餐外額外加了三隻乳鴿及兩份椒鹽鮮魷連酒水才$1600!無疑是十分抵食.
$135 (Dinner)
2011-06-25 91 views
朋友們, 你有試過晚飯時, 小菜廳需要限時一個半小時內交枱嗎?今天因朋友的推介, 便一行4人試試這間有名酒家. 因害怕沒有位, 我跟一位朋友預先早於晚上6時15分到達, 其時酒家只有數枱客人, 滿以為心可一嘗美食吧! 向那位外表善良的接待說道: , 她竟粗聲粗氣地說: 我其怪的問: 她便傲慢的回應: 我們只好先拿一個號碼再算!但跟其他朋友通電後, 一致同意離開去別的酒家慢慢享用晚餐!這是我最最最差的晚飯經驗!

向那位外表善良的接待說道: [唔該4位!], 她竟粗聲粗氣地說: [4位到齊未呀? 未到齊唔可以入座, 入座後要喺1個半鐘內交枱!] 我其怪的問: [我哋唔係食火煱喎! 食小菜都要限時交枱咩?] 她便傲慢的回應:[我哋呢道係咁架! 你想先入去定攞過號碼, 到人齊先入?] 我們只好先拿一個號碼再算!
但跟其他朋友通電後, 一致同意離開去別的酒家慢慢享用晚餐!

這是我最最最差的晚飯經驗!
2011-06-24
  • 沒有
2011-06-12 82 views
四月上旬‧晴不知不覺間這裡已變了大榮華,行經此地看到有靚叉燒,又試試。叉燒幾腍,蜜味不重,但也有肉味。如果喜歡腍身的叉燒的話,也會喜歡這裡的。25元一條,又不貴。
四月上旬‧晴

不知不覺間這裡已變了大榮華,行經此地看到有靚叉燒,又試試。

25元一條,又不貴。
靚叉在其中
肉質腍身
TakeAway
$25 (Dinner)
靚叉在其中
肉質腍身
  • 叉燒
2011-05-30 671 views
約友好聯誼…有時就就哩位時間又夾o下果位檔期…哩餐飯已係個多用前定好的!!...得知近月<大榮華>嚮灣仔開新分店又聽講場場爆滿咁話...那就一個月前打電話黎預先霸定張檯啦!!...講明一晚分6pm同8pm兩場…未夠六點就到達…地點就吾多就腳…地下係外賣燒味部, 步上一層為大廳…一般小酒家格局…沿邊大玻璃窗可望街景…服務員態度殷勤有禮…招呼周到…大大小小數張點菜紙…一時有點令人眼花撩亂…要兩小時交場嘛…快快脆不猶豫咁揀左幾味圍村小菜…價錢大眾化…上菜速度甚快!!橄欖油香草燒蠔…為餐前小食! 一上桌即聞到陣陣蠔香喎…似風乾煙燻o既製法, 肉質帶點結實但柔潤, 似食肝類o既感覺…口感味道都讚!!...正晚最令我留深刻印象o既一道菜…圍頭五味雞…好肥美o既一隻!!...肉質算細嫩但味道只普通, 就係食豉油雞咁, 最緊要連皮食…如果吾係, 就真係會食吾出個精髓來, 白白浪費o羅!!鮮枝竹蟹肉菜羹…嘩!!...顏色綠過蓮花池!!好搶眼哇!!...裏頭如蛋白細絲的就係鮮枝竹…至於蟹肉…幸運的我尋到一小粒!!...整體味道清清的可以, 喜歡佢吾會似一般羹類咁杰…八寶醬爆白鱔…幾香口惹味
約友好聯誼…有時就就哩位時間又夾o下果位檔期…哩餐飯已係個多用前定好的!!...得知近月<大榮華>灣仔開新分店又聽講場場爆滿咁話...那就一個月前打電話黎預先霸定張檯啦!!...講明一晚分6pm同8pm兩場

鮮枝竹蟹肉菜羹
…嘩!!...顏色綠過蓮花池!!
...整體味道清清的可以, 喜歡佢吾會似一般羹類咁杰…
八寶醬爆白鱔
…幾香口惹味o既煲仔菜, 四季豆青脆…白鱔鮮滑彈牙…醬汁可拌數碗白飯…不過, 真係勁油架!!
鮑汁魚唇西生菜
…以為係大魚唇之類, 原來係一D似花膠邊的部位??!!...個人認為食味吾無甚特出, 芡汁亦太杰…吾多推介!!
海哲拼乳豬件
海蜇味偏甜, 乳豬吾多夠脆皮…燒味部製作麻麻…
豬油撈飯
…多食無益, 叫左兩客齊分享小試無防…奉上頭抽豬油各一大支任君調配…大家都同感係自家榨o既豬油應該香D…

飯後甜品…以
奶皇馬拉糕
作終結…一籠4大件開8瓣…香軟好味道!!...

另每人附送紅豆沙麥米粥一碗…

註: 消費$300元以上方接受信用咭找數。
橄欖油香草燒蠔
圍頭五味雞
鮮枝竹蟹肉菜羹
鮑汁魚唇西生菜
海哲拼乳豬件
豬油撈飯
2011-05-28
$90 (Dinner)
橄欖油香草燒蠔
2011-05-23 68 views
榮華裝修左几个月,又改左做大榮華,就約左兩个老友去食晚飯,結果其實榮華的食物不嬲都麻麻,依家只係保持水準以前吾使等位,依家好多人而且貴左!叫左三个佐酒小食:炸魚皮-麻麻燻蠔-OK煙鴨胸-PK主菜四个:炒和牛-差蒸烏頭-肉吾掂燒肉-OK咸菜豬肚-吾掂冇味豬油撈飯-OK最好食收左五百幾其實不算太貴但係食品就真係麻麻!不時見到肥滔行來行去

其實榮華的食物不嬲都麻麻,依家只係保持水準
以前吾使等位,依家好多人而且貴左!

叫左三个佐酒小食:

蒸烏頭-肉吾掂
燒肉-OK
咸菜豬肚-吾掂冇味
豬油撈飯-OK最好食
收左五百幾其實不算太貴但係食品就真係麻麻!
不時見到肥滔行來行去
燻蠔
2011-05-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
燻蠔
  • 豬油撈飯