要數邊間黃店係好食 佢一定榜上有名🤫由幾年前開始食旺角漁場台風 到而家灣仔都有😍以前已經大排長龍呢間都唔例外 兩點幾都仲有人💪🏻身邊唔少朋友都上曬癮😋 仲大力推薦蝦蟹拉麵(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)❣️濃厚蝦蟹豚骨拉麵 $88超級濃郁‼🦐🦀 呢個價錢真係超值🥺湯嘅份量唔多但好精華😽 面頭橙色嘅油有啲膏味🦀成個配搭冇得頂 紫菜糖心蛋荀同叉燒💛糖心蛋原本有半隻 同朋友額外加多一隻٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و煮得啱啱好好入味😍 拉麵麵質超好 以為會同沾麵唔同 但原來係一樣🤫 但如果係正常食量真係可以揀減量😂 我哋叫咗正常係相咁大份 好食都要食淨😿十級推介呢度必食🙆🏻‍♀️ 絕對性價比之王😽❣️魚介豚骨沾麵 $83當然唔少得要食佢嘅沾麵 好x正呀‼️👅沾麵食熱嘅 麵超級彈牙 啱啱掛晒汁又唔會太咸☺️好難得食沾麵個湯我覺得係可以飲😂呢度嘅叉燒好特別 係用真空慢煮嘅方法 勁粉嫩 🐷 感覺係冇咁肥有肉味 但就冇咁有口感👅朋友叫咗多荀 真係好多😂 又係超飽( ˙༥˙ )
要數邊間黃店係好食 佢一定榜上有名🤫

❣️魚介豚骨沾麵 $83
當然唔少得要食佢嘅沾麵 好x正呀‼️👅
沾麵食熱嘅 麵超級彈牙 啱啱掛晒汁又唔會太咸☺️
好難得食沾麵個湯我覺得係可以飲😂
朋友叫咗多荀 真係好多😂 又係超飽( ˙༥˙ )
  • 濃厚蟹蝦豚骨拉麵
  • 魚介豚骨沾麵
2021-02-17 140 views
🍽濃厚蟹蝦豚骨湯拉麵(4.8/5)💰88賣相超靚超吸引,湯底濃郁仲有啲蝦油🤤蝦蟹既鮮味做得幾balance麵條偏粗一點同幾彈牙🔥唔好睇啲肉好似好紅,其實係經慢煮煮成,非常嫩口💛但記得搞散啲浸落湯一陣先食,會入味啲熱番啲🍽魚介豚骨沾麵(4.5/5)💰83魚香好重,但我未覺得佢太咸😗加落拉麵一齊食超滿足‼️食到一半覺得個湯唔夠熱仲可以同店員講店員會比舊熱石你放湯底,到目測夠熱就自己找番出黎😂呢到拉麵既份量比出面多1.5倍,自認細食既大家就記得簡少麵喇🤫店內好多動漫周邊,店員同師父對話都係講日文去唔到日本食住碗拉麵頂住先啦😆______________________________人均:100以下整體質素:🌕🌕🌕🌕🌗服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑地理位置:🌕🌕🌕🌑🌑再戰機率:🌕🌕🌕🌕🌗
🍽濃厚蟹蝦豚骨湯拉麵(4.8/5)💰88
賣相超靚超吸引,湯底濃郁仲有啲蝦油🤤
蝦蟹既鮮味做得幾balance
麵條偏粗一點同幾彈牙🔥
唔好睇啲肉好似好紅,其實係經慢煮煮成,非常嫩口💛
但記得搞散啲浸落湯一陣先食,會入味啲熱番啲

🍽魚介豚骨沾麵(4.5/5)💰83
魚香好重,但我未覺得佢太咸😗
加落拉麵一齊食超滿足‼️
食到一半覺得個湯唔夠熱仲可以同店員講
店員會比舊熱石你放湯底,到目測夠熱就自己找番出黎😂

店內好多動漫周邊,店員同師父對話都係講日文
去唔到日本食住碗拉麵頂住先啦😆
人均:100以下
整體質素:🌕🌕🌕🌕🌗
服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑
地理位置:🌕🌕🌕🌑🌑
再戰機率:🌕🌕🌕🌕🌗
2021-02-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
🦀濃厚蟹蝦豚骨拉麵🦐 $88 (8/10)⁣蝦蟹嘅配搭就係鮮🥸!⁣拉麵上到枱就聞到好香嘅蟹味🦀,湯底嘅分工好明確,魚介豚骨湯負責主味同尾韻,蝦蟹油則負責提鮮🤞🏻🤞🏻。⁣叉燒方面,佢地用左慢煮方法令叉燒又嫩又滑😛。然後將叉燒搓成一團粉紅色嘅肉球放係碗到,感覺幾特別💕。⁣麵嘅份量好多,加上碗身比較深,顯得好似好少湯咁,食之前要翻一翻啲麵先可以試到個湯👀👀。⁣⁣🐠魚介豚骨沾麵🐷(凍)$83 (8.5/10)⁣配料同拉麵一樣,有蛋有叉燒球🥚。⁣凍麵口感彈牙,沾麵汁咸淡剛好🤞🏻🤞🏻,魚介味夠哂香😎,入口一樣順滑唔會好重顆粒感,比「漁場」的更順口🤪。⁣

🦀濃厚蟹蝦豚骨拉麵🦐 $88 (8/10)⁣
蝦蟹嘅配搭就係鮮🥸!⁣

🐠魚介豚骨沾麵🐷(凍)$83 (8.5/10)⁣
配料同拉麵一樣,有蛋有叉燒球🥚。⁣
魚介豚骨沾麵
平時拉麵食得比較多 好少食沾麵 決定黎試下呢間好多好評&朋友都推介既既沾麵店😚🦐海蝦味噌沾麵🍜 $88個湯唔杰而且唔會過鹹👍🏻岩我口味 真係有好多櫻花蝦仔好濃蝦味😳因為呢度講明麵既份量係比正常拉麵店既1.5倍 所以叫左少麵 份量岩岩好✨沾麵口感偏硬身彈牙 粗拉麵始終冇幼既咁掛湯🙈豬肉以低溫慢煮所以係粉紅色🐷好嫩滑 薄薄幾塊入口即溶😍如果再多d就好😂食食下個湯唔夠熱仲可以叫佢地加熱石落碗湯度🔥我中意食熱辣辣既湯沾麵😚🐟魚介豚骨沾麵🍜 $78呢個朋友叫既 但我反而中意呢個湯多d 我覺得同拉麵夾d💗🙈
海蝦味噌沾麵
🦐海蝦味噌沾麵🍜 $88
🐟魚介豚骨沾麵🍜 $78
呢個朋友叫既 但我反而中意呢個湯多d 我覺得同拉麵夾d💗🙈
海蝦味噌沾麵
2021-02-10 92 views
其實我鐘意片多過相,感覺總係吸引我多啲😂 #少左啲靈氣啊#我唔鐘意排版 #豐富色彩就係我人生最完美既排版 #由我話事#無野限制到我買左野要去灣仔交收拎,因為本身都約左朋友黎食 @ramentaifu.wanchai 我交收完早到出面等陣時有兩位客人由入面食飽出黎,已經聽到個女士講:呢間野好高質🤔我就諗咁誇張有無咁激動啊好啦我入去坐住等朋友先,店員親切☺️我睇左睇究竟沾好定湯好,我講過自己好鐘意飲湯🤣 最後決定要濃郁蟹蝦豚骨湯加左紫菜、荀🤤🤤 朋友黎到後就叫墨汁,我偷偷地心諗:咁勇啊🤭 因為好怕整污糟所以我無叫到😜 我個碗黎到連朋友都話:哇好香啊 ,望住啲湯就流曬口水我,店員好貼心人會俾橡根問需唔需要,見叫左墨汁就會問使唔使俾圍裙咁😍😍小提示:要快食或者女人叫少麵先,因為好易吸曬啲汁,我朋友碗墨汁吸到脹曬,飽死左佢🤣 仲有蝦碌野佢唔食荀到我講起先知佢唔食就講有走荀架嘛..🥲我就接收左佢啲荀點知..我自己有荀,再加荀係1.5倍再接收埋佢啲荀,我碗野食到係荀多過麪🥲🥲 #食荀定食麵 #whynotboth但都係好好食,啲麪質偏硬身好有咬口岩岩好係我最鐘意個種😋😋紫菜兩個都好鐘意因為都有食過一
其實我鐘意片多過相,感覺總係吸引我多啲😂 #少左啲靈氣啊

#無野限制到我

我交收完早到出面等陣時

但都係好好食,啲麪質偏硬身好有咬口岩岩好係我最鐘意個種😋😋紫菜兩個都好鐘意因為都有食過一啲俾既紫菜一啲味都無,太單調..下次我會再去食,打算食沾麪🥰 #弱弱一問

• 濃厚蟹蝦豚骨拉麵
  • 海蝦味噌沾麵
  • 魚介豚骨沾麵
  • 墨汁黑松露拉麵
2021-02-04 149 views
今日去灣仔做啲嘢,晏晝我同朋友都想食啲日式料理,諗起之前係Instagram見到好似幾好食,所以就去左呢間試吓!呢度擺咗好多動漫figure!,擺滿曬成行枱前!而且一直播放日文歌,相信如果鍾意日本文化既朋友,尤其係動漫,一定會好喜歡呢度!完全係世外桃源呀!😍😍濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88🍜 (+半熟蛋 $15)湯底比較有海鮮味,鮮甜而且濃厚!拉麵浸得耐左之後,海鮮湯底滲入去麵條度,更加入味同好食!鍾意海鮮既朋友就不容錯過啦!仲有啲叉燒一開始仲係紅紅哋色,但浸左一陣之後就會熟,所以唔使擔心!而且叉燒既肉質好嫩,食落去鬆軟,好印象深刻呀!😆魚介豚骨沾麵 $83🍜湯底既味道比起拉麵更濃!本來湯底偏鹹,但當啲拉麵沾過湯底之後,味道啱啱好!呢度拉麵份量偏多,我都差啲食唔曬!所以胃口細既朋友可以叫少麵!而半熟蛋整到好好食,中間蛋黃熟度啱啱好,建議可以試一下!🥰

濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88🍜 (+半熟蛋 $15)

魚介豚骨沾麵 $83🍜
2021-02-03 129 views
據聞台風嘅拉麵唔錯,之前bookmark咗旺角分店但一直未有機會去🔖咁啱行過灣仔發現都有分店就試到啦😋平日午市都坐滿人,要等下位🙈店面裝修以橙色同紫色做主調,同一般拉麵店唔同,呢度仲擺滿好多動漫figure🧝🏻‍♀️·<濃厚蟹蝦豚骨拉麵> ʜᴋᴅ 88 + 25湯底如其名,真係好濃厚😎稀稠程度介乎喺普通湯底同沾麵汁之間🍜蟹蝦嘅鮮味非常突出,嗒真啲仲有少少似蝦醬嘅味🦐見過唔少食評話呢度嘅叉燒好食,於是加咗ʜᴋᴅ25加配🤪叉燒捲到好似雪糕球,見到個色咁粉嫩第一下以為佢未熟🥓原來係用真空低溫烹煮,用上三小時63°C慢煮,所以色澤比較紅🐖叉燒薄薄一片,冇額外過多調味,食到頗重嘅豚肉味,個人覺得沾滿湯汁會更好食😋配菜可以互相轉換,今次將筍轉咗做半熟蛋🥚蛋黃生熟程度適中,醃得夠入味,不過default 得半隻嘅話我就唔夠喉🤣拉麵偏粗,軟硬程度係中間偏硬,彈牙又掛到湯👍🏻·<墨汁黑松露拉麵> ʜᴋᴅ 88黑鼆鼆嘅湯底唔止有視覺衝擊👀連味蕾都有嶄新嘅體驗👅黑松露味恰到好處,唔會太淡,又或者濃得過分👍🏻返而會令墨汁無咁突出。不過食呢款湯底就要小心啲啦,嘴唇同牙都會被染黑,仲

<濃厚蟹蝦豚骨拉麵> ʜᴋᴅ 88 + 25
拉麵偏粗,軟硬程度係中間偏硬,彈牙又掛到湯👍🏻

<墨汁黑松露拉麵> ʜᴋᴅ 88
黑鼆鼆嘅湯底唔止有視覺衝擊👀連味蕾都有嶄新嘅體驗👅黑松露味恰到好處,唔會太淡,又或者濃得過分👍🏻返而會令墨汁無咁突出。不過食呢款湯底就要小心啲啦,嘴唇同牙都會被染黑,仲要睇住唔好整污糟件衫呀🙈啱啱相戀嘅情侶慎點🤣

2021-01-28 138 views
平時係香港食拉麵,始終覺得同日本有好大分別,但今次入到台風入面就好有日式風格,周圍亦有動漫設計,裝修以粉缥紫色為主。每個座位下面亦有個小格俾我哋放隨身物品,而其中有個師傅係日本廚師。我叫左濃厚蟹蝦豚骨拉麵,湯底有非常濃郁蝦蟹味,而且好厚身,有紫菜、叉燒、筍同溏心蛋,我再添加紫菜,熱辣辣嘅湯麵非常好味😋叉燒係同其他唔同嘅叉燒,佢嘅肉特別幼一色,卷成個球型,原來個肉用真空低溫慢煮出來,所以特別幼滑😋

2021-01-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-01-25 158 views
一日一黃店-銅鑼灣良心動漫風拉麵 由日本師傅主理 有3間分店 之前試過旺角店好評 但賣既湯底都唔一樣 銅鑼灣店有墨汁黑松露拉麵好吸引 唔多地方有 所以去左試試.星期六下午茶時間 入到店面 竟然冇咩人 唔洗排(呢區多數店都做唔住 變左吉舖)入面有小小文宣 同大量動漫模型 yell card機(餐牌睇圖) 濃度份量蔥都可以自己選擇.呢日叫左 ⭐️墨汁黑松露拉麵$88(又名實食到你件衫污糟拉麵)👍🏻湯底真係好黑 第一啖 墨味好香 幾濃👍🏻仲帶住陣陣蔥香 🤔但黑松露味就唔太覺啦應該係表面落咗黑松露油 比蔥味擋左👍🏻拉麵軟硬適中 明顯好吸汁 份量算多🤔仲有叉燒係用真空慢煮 粉色 口感勁軟👌🏻未試過咁軟既豚肉 幾特別 仲有糖心蛋見到買3碗麵送一隻蛋 收據可以儲起.整體幾鐘意呢間 本身動漫風會加分環境勁乾淨 廚房雪櫃門 都抹到反光唯一係 舊叉燒 慢煮設計 太粉太軟 食唔慣如果比番 半肥瘦叉燒 火槍燒過果隻 就滿分啦.#台風R (灣仔)地址:灣仔駱克道389號地下.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4.5/5服務:4/5抵食:3.5/5
星期六下午茶時間 入到店面 竟然冇咩人 唔洗排
(呢區多數店都做唔住 變左吉舖)
入面有小小文宣 同大量動漫模型 yell card機
(餐牌睇圖) 濃度份量蔥都可以自己選擇
呢日叫左 ⭐️墨汁黑松露拉麵$88
(又名實食到你件衫污糟拉麵)
👍🏻湯底真係好黑 第一啖 墨味好香 幾濃
整體幾鐘意呢間 本身動漫風會加分
環境勁乾淨 廚房雪櫃門 都抹到反光
唯一係 舊叉燒 慢煮設計 太粉太軟 食唔慣
如果比番 半肥瘦叉燒 火槍燒過果隻 就滿分啦
#台風R (灣仔)
地址:灣仔駱克道389號地下
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4.5/5
服務:4/5
抵食:3.5/5
呢間以動漫為主題嘅拉麵店🍜2012年由東京登陸香港,主打魚介豬骨湯底,分別先喺荃灣同旺角開店,上年終於過海開到嚟灣仔。紫色嘅外牆好易認,令人一眼👀就見到。店內唔會有餃子🥟或者沙律🥗等小食,清一色只提供拉麵同沾麵,不過選擇就唔算多,有魚介豚骨拉麵、濃厚蟹蝦豚骨拉麵、墨汁黑松露拉麵、魚介豚骨沾麵同海蝦味噌沾麵。.🦀濃厚蟹蝦豚骨拉麵 ($88),湯底以豬骨、蟹油同蝦醬油煮成,味道濃郁又帶點蝦鮮味,好好飲😋。另外,值得推介係呢度嘅叉燒由低溫烹調,所以色澤偏粉紅,入口超嫩滑。🤤.🦑墨汁黑松露拉麵 ($88),墨汁配上黑松露油,淡淡嘅黑松露味,絕對唔會搶走豬骨湯底嘅鮮味。不過由於黑萌萌嘅湯底,食嘅時候就要小心啲唔好整污糟啲衫褲,有需要可以問店員拎圍裙架!😙
2021-01-14 147 views
台風。R - 動漫風拉麵店有別於一般日系風格的拉麵店,粉紫色的門面加上白色窗框和透光的燈箱招牌,內裏以橙色和紫色為主調,跟特別是在吧枱上放滿一系列的動漫人偶,滿滿的動漫風。濃厚蟹蝦豚骨拉麵濃郁的拉麵湯底,加入蟹、蝦和豚骨,鮮味十足,湯汁稠度夠,可以掛上拉麵麵條。不得不提的叉燒片以真空低溫烹煮法製成,保留住肉汁和令口感軟熟。魚介豚骨沾麵另一款點了沾麵,香濃的魚介味,又不會死咸,麵條粗幼度剛好,配上叉燒片、蔥花、糖心蛋和荀段,非常完整的一道沾麵。
台風。R - 動漫風拉麵店

2021-01-13 166 views
呢日12:30去食,其實佢只係開鋪左半個鐘,但係入面已經坐滿人。今次叫左個墨汁黑松露拉麵。碗麵一到已經聞到好濃嘅黑松露味,飲完啲湯,會試到佢有少少嘅墨汁味。麵嘅份量偏多,細食嘅朋友仔記住圈偏少嘅麵。配料有叉燒、半熟蛋、甘荀、紫菜。半熟蛋煮得恰好,熟得黎又流心,仲有啲甜豉油味。叉燒望落好生,但係根據店內描述,叉燒經過60度煮2個半鐘,所以符合安全要求。可以唔洗加飲品,因為店內提供檸檬水,個人認為飲檸檬水已經好足夠。餐廳放置左好多動漫模型,環境乾淨,員工友善,會主動幫顧客開門。走嘅時候1點左右,店外已經要排隊。
今次叫左個墨汁黑松露拉麵。
墨汁黑松露拉麵

麵嘅份量偏多,細食嘅朋友仔記住圈偏少嘅麵。

配料有叉燒、半熟蛋、甘荀、紫菜。
半熟蛋煮得恰好,熟得黎又流心,仲有啲甜豉油味。

可以唔洗加飲品,因為店內提供檸檬水,
個人認為飲檸檬水已經好足夠。

餐廳放置左好多動漫模型,環境乾淨,
2021-01-08
墨汁黑松露拉麵
我好鍾意食日本拉麵,而沾麵更加鍾意食,係今日咁凍嘅日子黎到【台風。R】食拉麵就令我更有驚喜😍 室內裝修以紫色為主,周圍擺放日本動漫figures,而且有日本拉麵店風格,每個位下面有個格俾我哋放自己個袋 我哋叫左一個沾麵,另一個湯拉麵。呢度啲麵好彈牙,煙煙靭靭👍,而個叉燒好特別,卷成一個球狀, 由於用真空低溫慢煮出來,所以特別幼滑😋 🍜🐟🐖魚介豚骨沾麵魚介湯底好濃厚,而麵的普通份量已好大碗🤩,入面有紫菜、叉燒、筍同溏心蛋,我再添加多一隻蛋😋仲有更窩心嘅就係如果沾麵湯凍咗,可以加個熱石保持熱度😍 🍜🦀🦐濃厚蟹蝦豚骨拉麵湯底有非常濃郁蝦蟹味,而且好creamy,同樣有紫菜、叉燒、筍同溏心蛋,再添加多一份紫菜,湯麵熱辣辣非常好味😋

🍜🐟🐖魚介豚骨沾麵
仲有更窩心嘅就係如果沾麵湯凍咗,可以加個熱石保持熱度😍

🍜🦀🦐濃厚蟹蝦豚骨拉麵
2021-01-11
$98 (Lunch)
濃厚蟹蝦豚骨拉麵
Good Quality Ramen🍜🍜🍜 in Wan Chai🥢..途經銅鑼灣往灣仔方向,竟然有一間超濃厚湯底拉麵店😍,而且麵質🍜 帶粗,係我喜歡既質感啊,吸湯力陰又夠煙韌,而且份量超級多呢,今次趁住lunch 時間,約埋喜歡吃拉麵既朋友來試試,感覺不錯喔。.🖤 ll $88🧡 ll $88.本來想吃沾麵,但因為天氣實在太冷了❄️,點選了2碗熱湯拉麵吃,寒冬下吃一碗熱乎乎拉麵感覺真棒‼️ 而且湯底都鮮味無比,極濃厚 超吸引。墨汁🖤 加上黑松露湯底好香;蟹蝦豚骨🧡 湯底超級鮮甜😍,第一次吃推薦這一款更棒。.另外豚肉🐽 有別於一般,薄身而半生熟夠鮮嫩,用熱湯浸熟剛好,很嫩滑的真空低溫叉燒,都值得來一試。悄悄告訴你。。店內仲有日本人店員💁🏻‍♂️,來偶遇一下吧 哈哈。..×××××ש灣仔駱克道389號地下..

🖤 l[墨汁黑松露拉麵]l $88

🧡 l[濃厚蟹蝦豚骨拉麵]l $88

墨汁🖤 加上黑松露湯底好香;

蟹蝦豚骨🧡 湯底超級鮮甜😍,第一次吃推薦這一款更棒。

×××[台風。R -Taifu.R]×××