2017-06-10 246 views
天后銀幕街台灣郎餐廳,🈶️帥氣老闆的熱情招呼連服務員全都是大學畢業生,裝修設計風格樓中樓和各種精緻的菜式都很不錯👍我最喜歡的肉燥飯、海蛎煎、閩南漢寶寶、醋肉、四神湯!
肉燥飯、海蛎煎、閩南漢寶寶、醋肉、四神湯!

2017-06-10 191 views
貢獻我OpenRice第一個comment!終於等到第一間值得我留言嘅餐廳!喺維園踢完波,經過呢間新嘅台灣食店,見到門口裝修好靚,入去試試!裝修特別,嘢食好食,服務員好好禮貌,仲有個喺台灣來的姐姐,好似真係去咗台灣咁!好高興今晚發掘到呢間小店!從今以後,每次去到天后,銅鑼灣或者維園踢波,都一定要再去呢間台灣食店醫肚,充電!一定係我喺香港食過最好食嘅台灣食店,喜歡台灣嘢食嘅朋友一定要試試!Highly recommend!!

2017-06-07 173 views
自從之前去完台灣之後,就一直好掛住台灣d野食,結果比我無意中係天后發現左呢間台灣野,無預期之下有驚喜。係門口果時已經覺得裝修幾靚,幾有特色,之後我同幾個朋友分別叫左唔同既野食,味道真心唔錯,一定要試下魯肉飯同台式牛肉麵,另外個蚵仔煎都幾正價格唔貴,基本上除開之後每人$100左右,所以我地叫左好多款唔同既小食另外d員工幾nice , 會主動推介比你知有咩好食,而且鋪位又近地鐵站,好方便。一個字講哂 "值得一試"

一個字講哂 "值得一試"
台灣菜香港很多,但值得一試的的確不算太多!最近天后新開了一間台灣餐廳 台灣郎,值得一試此餐廳前身為日本餐廳,轉手後格局沒變,但感覺很有人情味!員工有部分都是台灣人,十分熱情亦非常的好客!先點了一份 #高雄夜市蚵仔煎# ,香港很多食台灣菜的地方做的蚵仔煎都覺得沒有台灣味道,雖然這裡的蚵仔煎沒達到我印象中在台灣食到的蚵仔煎的味道,不過十分十分的接近!先說蚵仔的分量很多,配上極多的蔥,香味更上一層樓!我很喜歡雞蛋的份量比較少,就不會蓋過本來香蔥和蚵仔的味道,而且外面煎得帶一點點的燶,做得剛剛好!他沾的醬聽說是從台灣進口,的確不錯!絕對要一試!我另外點的是一份 #自選套餐#,包括一份前菜(4選1),一份主菜(6選1)和一份細碗的飯/粉(4選1),再配一杯飲料先說說 #山葵燒汁野雜菌# 這個前菜,味道配得很好,野菌都有滿滿的燒汁味,不過有點偏咸,失去少少分數另外小食我點了 #秘制蒜香雞中翼#,其實點餐時都心大心小,所以老闆娘就建議我點雞中翼。說蒜香,反而我覺我味道不太重蒜味,但覺得有點像鹽焗的味道,而且做得很好味!雞中翼分開一半,食時方便,亦更入味,外皮煎得非常香脆,入面雞肉亦滑滑,好味!主食就

高雄夜市蚵仔煎

自選套餐

山葵燒汁野雜菌

秘制蒜香雞中翼

主食就點了 #台南魯肉飯#,很多時食台灣菜都會點肉燥飯,不過友人說他的魯肉飯不錯就試試看,的確不錯!魯肉切粒的確比肉燥更有口感,而且醃得味道剛好,不會太濃,撈飯一流!別以為肉只有少少,其實已經足夠撈均整碗飯有餘!
台南魯肉飯

試了一塊友人的 #台灣馳名鹹酥雞#,一小口炸得不錯,再試試沾點蚵仔煎的醬,不錯不錯!
台灣馳名鹹酥雞

如果女仕點這個套餐就足夠飽了!但男仕就應該不夠,可能要多點一個小食囉!
天后區午市才說,價性比比較高,真的是個不錯的選擇!
2017-06-05
$84 (Lunch)
高雄夜市蚵仔煎
自選套餐
秘制蒜香雞中翼
台南魯肉飯
台灣馳名鹹酥雞
2017-05-31 175 views
正宗台灣特色小食,味道正宗,侍應服務周到,環境舒適,裝修獨有風格,地方可以容納多人,搞派對完全冇問題,仲有酒水,食完可以飲多兩杯,店舖位置方便,兩邊位置都可停車十分便利。
  • 台灣特色小吃
  • 台灣菜
  • 台灣
2017-05-31 114 views
味道同我台灣食既好相似,環境舒適,員工服務有禮!重點推介有山葵燒汁牛肋骨同蚵仔煎。如果大家喜歡飲湯可以試試佢地個台灣四神湯,這個湯有少許藥材味,非常特別。樓上二樓還有長枱,適合同一班朋友或同事聚會。希望台灣郎餐廳日後會為更多喜歡台灣菜既朋友加入更多新菜色。