2017-08-09 109 views
台灣係香港人既後花園,台灣野食更係香港人眼中既美食,所以朋友約食飯,即刻提議試下天后台灣郎。店內佈置以木為主,有啲台南風味。點下滷水拼盤試下味先。大腸夠肥,雞蛋同雞翼夠入味,豆卜比較咸。另外點左個五香雞卷,身一次食,感覺好特別,炸到好香,內面有少少似魚味加豬肉感覺,仲有馬蹄好爽,口感係香脆得來好爽。唔少得叫魯肉飯加一個香菇肉羹。魯肉好有心切到好細粒,選用五花肉,帶小小肥,經過爆香後,唔覺得油膩,同飯搞均好開胃,好好味。肉羹帶有香菇味,故名思義,湯比較「結」,將肉味鎖住,肉汁多而肉唔鞋,配飯一流。紅燒牛肉麵一上枱已被濃濃牛肉味吸引左,有4大塊牛𦟌加紅白蘿蔔各4塊,好足料。牛肉經過燉煮之後,好入味同埋好淋,選用牛𦟌,令牛肉更有𡁻頭,而紅白蘿蔔更加吸收左牛肉汁精華,香甜可口,配上彈牙粗麵,簡直人間美食,連湯都好濃郁牛肉味,忍唔住飲左大半碗。

2017-08-05 156 views
天后新開台灣菜 估唔到開左冇耐已經咁多人幫襯 而且店員都好親切☺️ 食物都幾有台灣風味🤗----------台灣紅燒牛肉麵 ( $88 )湯底雖然望落好鹹 但其實幾清甜 而且唔點辣 牛肉夠嫩 脂肪比較適中 一啲都唔鞋 麵都幾彈牙掛湯🤓-台南魯肉飯 ( $35 )望落細細碗其實食哂都夠飽 魯肉肥瘦適中 送飯一流 略嫌汁唔夠多 仲有半隻滷蛋添😋-台灣馳名鹹酥雞 ( $78 )一碟份都幾多 有十幾件 熱辣辣、香噴噴食係最好 唔會太鹹 有少少胡椒味 雞肉嫩滑多汁 外脆內軟 好似喺台灣夜市食到咁正😆-珍珠奶茶珍珠唔係特別好味 但奶茶唔會死甜😬-另外山葵燒汁牛仔骨 都勁入味 好香口多汁😉-整體價錢都合理 真係有台灣嘅滋味 除咗傳統美食 仲有新嘅特色菜式 好想再去呀😩
----------
台灣紅燒牛肉麵 ( $88 )
台南魯肉飯 ( $35 )
台灣馳名鹹酥雞 ( $78 )
珍珠奶茶
珍珠唔係特別好味 但奶茶唔會死甜😬
另外山葵燒汁牛仔骨 都勁入味 好香口多汁😉
2017-08-04 930 views
今天帶豆丁到中央圖書館,順道在這邊晚餐。豆丁表示想食漢堡包,可是自己卻很想逃避這家連鎖店。就在這條街道,看到一家台灣餐廳閃閃的招牌,很顯眼,吸引著豆丁的目光。也許,豆丁記起台灣之旅吧!由於時間尚早,店內客人不多,可於梳化位置就座。再細看餐牌,看看有什麼好吃的。其實牆上也掛了木制菜牌。下單後,職員呈上清水。然後著豆丁去洗手。高雄夜市蚵仔煎   為何會叫高雄夜市蚵仔煎? 那麼,宜蘭有三星蔥,是否要改為<宜蘭三星蚵仔煎>?   可是聽到鄰枱的情侶與職員的對話:未知廚房是否有足夠材料煮一份蚵仔煎,要問一問廚房呢! 原來女方特地到這店,就為了食<蚵仔煎>。為了搶到最後一份,於是趕快落單。<高雄夜市蚵仔煎>終於出來了! 這個蚵仔煎的外表跟台北的,有很大分別。 色深,蚵仔呎寸較小但數量多,反而蔥花較多。外脆內軟,不算太硬,無需使用太多牙力。由於地瓜粉比例不多,QQ口感不明顯,反而突出了蔥的香味及爽脆質感。這份<高雄夜市蚵仔煎>的結構,口感跟味道是比較特別,就當作是新嚐試吧!台灣紅燒牛肉麵   回想自己多次到台灣,竟然没有在當地嚐過紅燒牛肉麵。只是看電視,印象中有牛腱,豆辨醬,麵條,紅蘿蔔,白蘿蔔,台
也許,豆丁記起台灣之旅吧!

其實牆上也掛了木制菜牌。
下單後,職員呈上清水。然後著豆丁去洗手。
高雄夜市蚵仔煎
為何會叫高雄夜市蚵仔煎?
那麼,宜蘭有三星蔥,是否要改為<宜蘭三星蚵仔煎>?
可是聽到鄰枱的情侶與職員的對話:
未知廚房是否有足夠材料煮一份蚵仔煎,要問一問廚房呢!
原來女方特地到這店,就為了食<蚵仔煎>。
為了搶到最後一份,於是趕快落單。
高雄夜市蚵仔煎
<高雄夜市蚵仔煎>終於出來了!
這個蚵仔煎的外表跟台北的,有很大分別。
色深,蚵仔呎寸較小但數量多,反而蔥花較多。
外脆內軟,不算太硬,無需使用太多牙力。
台灣紅燒牛肉麵
回想自己多次到台灣,竟然没有在當地嚐過紅燒牛肉麵。只是看電視,印象中有牛腱,豆辨醬,麵條,紅蘿蔔,白蘿蔔,台灣酸菜。
這碗牛肉麵就是有齊各種配料了!
牛腱軟身鬆化,但不算太入味。
個人覺得,這白蘿蔔就是牛肉麵的主角。
單看顏色,就知道蘿蔔煮得夠入味,亦代表了牛肉燉煮的時間有多長,而且蘿蔔好腍身,我喜歡!
花蓮小丸子湯
牆上餐牌有新品~小丸子。
職員表示是豬肉丸,但細粒少少。就來一份試試吧!
小丸子真係小,但豬肉味夠濃,夠彈口,也嚐到微微的豬油膏味。
白色湯內有軟身白蘿蔔及蔥花。
嚐過肉丸子,再來喝湯,鹹鮮味十足。
自己喝了一口又一口呢!
很想再來一份小丸子!
經典台灣香腸
經典台灣香腸
豆丁看到餐牌的香腸圖片,就嚷著要來一份。
幸好香腸已預先切片,方便大家分享。
水蜜桃乳酸爆珠
水蜜桃乳酸爆珠
豆丁選的飲品。
薑母茶
薑母茶
台灣的薑很有名,先有名菜~薑母鴨,而著名手信就是薑茶之類。
雖然薑屬辛溫之物,既然在台灣餐廳晚餐,就來一杯台灣名物~薑母茶。

簡簡單單,又完成一個晚餐。
要快快趕回家,豆丁要休息了。幸好餐廳距離天后MTR不遠,夠方便。

Body Report : 飯後不需狂飲水!
2017-08-04 174 views
今日往天后開會, 中午往台灣郎食午餐, 點了一客自選套餐。前菜北海道烚蛋薯蓉沙律, 主菜選了香酥炸醋肉、飯則order廟口肉燥飯和特飲珍珠奶茶。北海道烚蛋薯蓉沙律薯蓉打得好滑, 入口即熔烚蛋有蛋香食落口感清新, 配上香草和車厘茄, 整份北海道烚蛋薯蓉沙律薯蓉食落好滑好開胃;香酥炸醋肉切得薄薄的, 食落肉質好鬆軟, 咬落去脆卜卜熱辣辣好惹味, 香脆可口, 而且香酥炸醋肉內有輕微的香醋味, 食落開胃而不會感到太乾和油膩;廟口肉燥飯食落好醒胃,相對一般滷肉飯比較有質感, 有嚼勁,肉燥帶點肥膏, 食落有油花,而且配上紅蔥頭,香口惹味而不油膩, 好美味的廟口肉燥飯;珍珠奶茶份量適中, 茶味香濃而奶味香滑, 珍珠甜度適中, 個人認為如果飲品不是外賣杯感覺會好些。餐廳單看門面有點像西環某一家排長龍的小店,同樣掛滿色彩繽紛的菜名招牌。店内裝修比較簡單,仿清水混凝土牆面掛上刻有菜單名字的木牌和一些台灣舊照片作裝飾,陪上特色吊燈,整體環境很有台灣簡樸樸素的特色, 餐廳食物美味, 而且香酥炸醋肉和廟口肉燥飯個人第一次食, 很有台灣特色, 食了一頓特美味色台灣菜, 值得再來。
北海道烚蛋薯蓉沙律
香酥炸醋肉
2017-08-01
$82 (Lunch)
2017-08-03 613 views
經過天后,看到一間門面十分有地道台灣風味的餐廳,心想都已經很久沒吃台灣菜,終是便與家人入進晚餐。餐廳面積不大,分上下層,當時十分滿座於是職員帶領走到上層,反而倒覺得上層比較舒適。職員介紹這款餐牌上還沒有的新品《小丸子湯 $38》豬骨湯中有白蘿蔔和十粒小小的豬肉丸,豬肉丸彈牙,肉味亦夠,很惹味;豬骨湯蘿蔔味夠重很清甜。《口肉燥飯 $35》筆者喜愛肉燥飯比魯肉飯多,因為肉燥飯肉少脂肪,不油膩又較健康。大小有如普通家常便飯的飯碗,肉燥多而且汁足夠拌混整碗飯,沒有死咸,味道不錯。《72小時慢煮豬軟骨飯 $58》有三大件豬軟骨配上一碗大白飯,用上了72小時慢煮方法製成,十分軟腍入味,醬汁亦香濃,拌飯一流。 《台灣紅燒牛肉麵 $88》紅燒牛肉半筋半肉十分腍軟,有驚喜;湯底味道紅蘿蔔和蕃茄味較重;麵質中舉中規沒有過軟。《台灣郎阿仔麵線 $42》湯碗大但麵線少,湯底亦十分稀,蠔仔只有2-3粒,味道很淡,很有進步空間。《高雄夜市蚵仔煎 $88》蚵仔即是蠔仔,但這裡的跟我在台灣吃過的完全不同。雖然蚵仔夠多,但略久油水;用上鴨蛋但口感沒有夠黏,味道較淡,一定要配上帶甜的醬汁。《古早味三杯雞 $78》比較失望

職員介紹這款餐牌上還沒有的新品《小丸子湯 $38》

《口肉燥飯 $35》

《72小時慢煮豬軟骨飯 $58》

《台灣紅燒牛肉麵 $88》

《台灣郎阿仔麵線 $42》

《高雄夜市蚵仔煎 $88》

《古早味三杯雞 $78》
比較失望,沒有用上夠肉的部分,只是用了開半雞翼、雞骨/骹位,骨多味道亦不夠,但紅蘿蔔就夠入味。

《水蜜桃乳酸爆珠 $20》
入口有酸爆珠,味道甜甜,很解渴。

《茉香奶茶 $20》
茉香味濃。

整體來說,只吃牛肉麵、豬軟骨和魯肉飯還是不錯的,飲品收費亦合理。
2017-08-03
$150 (Dinner)
2017-08-02 79 views
去開天后附近見到呢間新開台菜餐廳!門面唔大,有2層,可能咁岩星期五晚﹐人比較多﹐在門口等左約10分鐘才安排入座!餐牌款式有 小食/沙律/湯﹑小菜﹑飯粉麵﹑飲品。卥水拼盤(HKD88)賣相幾好﹐有伴碟﹐道味偏咸﹐雞翼肉嫩﹐大腸乾淨﹐蛋入味。廟口肉燥飯($35)賣相比拼盤好! 1人份量 應該同台灣的細肉燥飯size 一樣。味道適中 肉碎入味 肥肉同瘦肉比例很好 唔會很肥膩。紅燒牛肉麵($88)份量大 夠2人分享﹐湯味很重紅蘿蔔味!肉夠冧!白蘿蔔很入味!麵夠彈牙!值得一試!!!珍珠奶茶/伯爵奶茶($20/20)外帶包裝﹐價錢實惠﹐消暑解渴一流。味道 茶味濃香唔澀!!!食物好味!店員好忙!保持有禮!收碟上菜都會問一聲!走時又會講再見!幾親切!

去開天后附近見到呢間新開台菜餐廳!

餐牌款式有 小食/沙律/湯﹑小菜﹑飯粉麵﹑飲品。

卥水拼盤(HKD88)
賣相幾好﹐有伴碟﹐道味偏咸﹐雞翼肉嫩﹐大腸乾淨﹐蛋入味。

味道適中 肉碎入味 肥肉同瘦肉比例很好 唔會很肥膩。
紅燒牛肉麵($88)
珍珠奶茶/伯爵奶茶($20/20)
外帶包裝﹐價錢實惠﹐消暑解渴一流。
味道 茶味濃香唔澀!!!

2017-08-01 369 views
今日午餐同同事去左飲茶 真係好飽 到放工時還未落隔 但約左媽媽晚飯點算好 好彩有小聰明嘅我 記得天后有間台灣小店 但其實有兩層的 而媽媽最鐘意食台灣牛肉面 我就還未太肚餓 所以可以選擇一d小吃 "叮"一聲就咁決定吧 先約左媽媽係北角清風街等 再同佢行過去 非常方便 紅燒牛肉麵 $88媽媽最喜歡嘅麵食 已呢間就真係無令佢失望 因為由麵條同牛肉(用上牛展) 煮到入晒味兼鬆軟 還配上紅蘿蔔白蘿蔔 全部都man燜入味 超甜又淋 還有少許酸菜 湯底香濃 啱媽媽胃口 滷水拼盤 $88賣相靚又好味 個滷水汁好香 唔會過鹹 雞翼 雞蛋 豆乾 同豬腸 我覺得豆乾最能品嘗到滷水 豬腸好夠味 有嚼頭 雞翼同雞蛋亦ok 鹽酥雞 $78份量都唔少 用鑊仔用錫紙 香脆外表 鹹香連滑雞粒 惹味非常 如果嘆杯Beer就最爽 因為食完有些熱氣 飲品都好特別係用台灣茶店嘅慣用膠杯上胚茶奶茶 $20微甜都好夠味 水蜜桃乳酸爆珠 $20爆珠酸酸甜甜 好好味

紅燒牛肉麵 $88

微甜都好夠味

水蜜桃乳酸爆珠 $20
爆珠酸酸甜甜 好好味

2017-08-01
$150 (Dinner)
2017-07-30 95 views
For some strange reason, more Taiwanese shops are opening up again.Discovered this place because this Taiwanese lady was on Electric road yelling in Tawanese about this new joint which later turns out to be the lady who works there.The drinks selection was really good because they had Earl Grey Taiwanese style hot or cold drinks to choose from.Both tasted great because I just love Earl Grey.The beef noodles are worth trying because the broth is strong and there are lots of carrots and white radi
The beef noodles are worth trying because the broth is strong and there are lots of carrots and white radish in it.
The rice vermicelli was a little different to what I was expecting because the strands were thick and not the thin ones I normally come across. The soup was a little bland as well.
The fried chicken was ok but a bit salty.
呢日同屋企人o係天后食台灣嘢(爸爸鍾意食牛肉麵),呢間未食過,所以試試台南魯肉飯 $35好多肉絲,撈埋汁食,唔算膩阿嫲魯豬腳 $78必食!!! 好好味! 豬腳滷得好入味,淋得黎啲皮仲 keep 到少少彈牙,充滿著骨膠原~~~ 正! d汁好味,所以忍唔住叫碗白飯撈汁食秘製小聖子 $78估唔到係冷盤, 蒜蓉辣椒味,帶少少魚露香味,令聖子更鮮台灣紅燒牛肉麵 $88湯好濃郁,牛肉都夠淋麵係寬麵,啲湯實在好飲,一滴湯都無剩廟口刈包 $35台灣小食, 滷肥肉+鹹菜碎+芫荽做餡o既包鳳梨甜酸蝦球 $88好味~ 炸香咗o既蝦球,淋上酸甜汁,下面墊有鳳梨,開胃秘製香烤雞扒 $78香~ 烤雞扒無炸雞排咁油,d皮烤得夠脆,連皮食都唔怕會好油珍珠奶茶 $20唔錯,味道唔差得過d飲品專賣店北海道烚蛋薯蓉沙律 $28薯蓉夠滑,裡面食到粒粒
台南魯肉飯 $35
好多肉絲,撈埋汁食,唔算膩

阿嫲魯豬腳 $78
d汁好味,所以忍唔住叫碗白飯撈汁食

秘製小聖子 $78
估唔到係冷盤, 蒜蓉辣椒味,帶少少魚露香味,令聖子更鮮

台灣紅燒牛肉麵 $88
湯好濃郁,牛肉都夠淋

麵係寬麵,啲湯實在好飲,一滴湯都無剩

廟口刈包 $35
台灣小食, 滷肥肉+鹹菜碎+芫荽做餡o既包

鳳梨甜酸蝦球 $88
好味~ 炸香咗o既蝦球,淋上酸甜汁,下面墊有鳳梨,開胃

秘製香烤雞扒 $78
香~ 烤雞扒無炸雞排咁油,d皮烤得夠脆,連皮食都唔怕會好油

珍珠奶茶 $20
唔錯,味道唔差得過d飲品專賣店

北海道烚蛋薯蓉沙律 $28
薯蓉夠滑,裡面食到粒粒
  • 阿嫲魯豬腳
  • 台灣紅燒牛肉麵
  • 鳳梨甜酸蝦球
2017-07-28 183 views
Hey ,開餐啦。今日朋友帶我天后食台灣嘢....好肚餓呀,我要大開”食“戒…一坐低就比店入面個裝修吸引,以木色做主調配上黃燈給人好warm既感覺,懷舊燈飾,公雞碗,讓我有置身70年代阿爺啊嫲既feel...食嘢由清淡食起,叫個清湯新竹米粉先。新竹米出名好食,口感比普通米粉爽彈配任何湯底都好入味。配菜有香菇味濃郁貢丸,彈牙鮮甜墨魚丸,還有令人驚艷的香滑豬肉丸,彈牙得來又軟綿,配上爽身生菜。呢碗米粉我嘗到媽媽的味道~如果再加多一羹既乾蒜油...會更好!hehe~食台灣嘢,又點少得肉燥飯,香噴噴的肉燥混合肥肥白白珍珠米,撈均,配上醃蘿蔔。夾埋舊鹵蛋一啖塞入口,oh~舌頭戀愛了…多d醃蘿蔔,咁就更完美啦!!再來蚵仔煎,新鮮蚵仔混合蔥粒,煎到脆一脆,面頭加粒蛋,食到海鮮的甜有食到蔥既香,點辣醬,若可以加小小九層塔點綴下,咁就完全食到士林夜市地道的味道,正!另外都叫左個避風塘炒時蔬,還有我摯愛:古早味三杯雞,雞肉滑嫩,用姜,蒜炒,再配上八角同其他香料,輔以紅蘿蔔燜到霖一霖,送飯一流!餐飲就一定係珍珠奶茶la,濃郁奶香同茶味,無叫少甜,甜度剛剛好。我飲曬~老友就叫左杯薑茶,喜歡薑味濃既朋友一定要試

老友就叫左杯薑茶,喜歡薑味濃既朋友一定要試,熱辣辣又夠曬辣,冬天飲肯定好暖胃,唔受得涼嘢既朋友仔,呢杯完全係你的恩物 ^_^....

下次要再食過....好彩老友有訂位,如果唔系要餓多20分鐘,好full下呢....
2017-07-27 213 views
我就最愛試新餐廳,雖然去台灣食好近好方便,但係點夠係香港食台灣咁有效率!知道大坑最近開咗間新嘅台灣野,一於約埋朋友試下先~鋪頭唔算好多位,亦都唔少人,即刻就有位,覺得裝潢同餐具都有花心思喎!我地總共叫咗四個菜式,加埋都係百幾蚊一位,大坑黎講算中價喇!秘制小蟶子($78) – 佐酒小食一客,係店員推介我地嘅~因為呢個冷盤有都少少辣,所以唔飲酒嘅我地就有D蝕喇! 但係蟶子數量都算唔少,而且都幾鮮甜,兩三個人食份量岩岩好。高雄夜市蚵仔煎($88) – 呢個蚵仔煎幾有驚喜!雖然佢價錢唔算平,但係佢蠔仔數量好多,食到啖啖蠔嘅感覺,而且煎得好香好出色,係外脆內軟咁樣,蛋味都夠濃,蔥香亦唔會搶咗味,推介~~花蓮小丸子湯($38) – 呢個湯底係用豬骨熬製,都飲得出淡淡嘅豬骨味。豬肉丸勁彈牙,一口一粒,好味~但係入面嘅蘿蔔我就覺得煮得未夠好「林」,如果可以煮入味D,相信會更加好食!招牌台灣紅燒牛肉麵($88) – 食台灣野點可以唔食牛肉麵!呢個牛肉湯底非常濃,非常有牛肉味,而且牛肉、牛根勁多,每舊都大大舊,唔似坊間食店咁勁薄,牛根又好易入口,好味道~個麵質都唔錯啊,我地估計係自家製造… 唯一好好笑嘅係

招牌台灣紅燒牛肉麵($88) – 食台灣野點可以唔食牛肉麵!呢個牛肉湯底非常濃,非常有牛肉味,而且牛肉、牛根勁多,每舊都大大舊,唔似坊間食店咁勁薄,牛根又好易入口,好味道~個麵質都唔錯啊,我地估計係自家製造… 唯一好好笑嘅係,紅蘿蔔都好大舊啊!哈哈!

食店人手充足,fill水都算快,食完飯都會主動fill下水問下D野好唔好食,但係位與位之間嘅空間就唔算好大喇,始終香港地寸金尺土嘛!總括黎講都係值得一試嘅~
2017-07-23
2017-07-26 166 views
其實我真的很少會放工後去到天后吃晚飯, 一來不近公司, 二來食完野番屋企又要過海, 但有位朋友很想試這家台灣餐廳, 所以我唯有犧牲一下, 山長水遠來到天后吃台灣菜。蜂蜜薑茶的薑味不是太重, 沒有薑應有的辣味 , 味道甜甜的。珍珠奶茶使用了外賣杯的, 所以就算喝不完也能方便地帶走。煙三文魚沙律的分量都算多, 很清新和健康。沙律裏有番茄、生菜、煙三文魚、生紅蘿蔔絲。不過, 我認為煙三文魚的分量偏少和砌得太碎了。牛肉麵的牛腩湯底味道香濃, 麵質挺彈牙, 掛湯力都算強。 牛肉麵裏還有牛腩和蘿蔔。
蜂蜜薑茶

凍珍珠奶茶

珍珠奶茶使用了外賣杯的, 所以就算喝不完也能方便地帶走。
經典煙三文魚沙律

秘製蒜香雞中翼
2017-07-26
$148 (Dinner)
蜂蜜薑茶
經典煙三文魚沙律
秘製蒜香雞中翼
  • 紅燒牛肉麵
2017-07-21 296 views
今晚朋友邀請我去天后食台灣菜,我哋兩個人去,個名叫做台灣郎。這裡啲環境唔錯雖然唔係好大間但是夠溫馨,氣氛都唔錯,燈光的設計都啱啱好唔會太光,我好鐘意又有一種懷舊嘅風情喔放啲歌都好好聽好耐冇聽過呢啲歌啦,我完全係畀呢度吸引到,服務員的態度都好好同咪很有禮貌。我哋叫咗蚵仔煎好好食,同我之前食嘅蚵仔煎唔同,呢間啲蚵仔煎整得好好味好香火候控制得啱啱好,令你食咗又想食超👍鹹酥雞都好好味又香又脆,比我之前食嗰啲好食啲,超讚!而台南魯肉飯就有台灣風味,飯味道整得啱啱好,唔錯!花蓮小丸子湯都彈牙,啲豬肉丸好爽又淸甜。肉操飯唔會少肉多飯,啖啖肉,個油麥菜就夠火喉,配料都好特別。呢間台灣郎真係要多啲嚟光顧,但要早d到,因為好快full!
而台南魯肉飯就有台灣風味,飯味道整得啱啱好,唔錯!
花蓮小丸子湯都彈牙,啲豬肉丸好爽又淸甜。
呢間台灣郎真係要多啲嚟光顧,但要早d到,因為好快full!
2017-06-28 399 views
沒有計劃下,今晚去了食台灣嘢,見呢間裝修靚靚、新淨便試一下。呢度環境感覺都是清潔、乾淨,服務都不錯,揭揭餐牌都有一些係我識的台灣小吃或食物名稱,但有一D未聽過。。。我地叫咗一個72小時慢煮豬軟骨飯,一碗仔蚵仔麵線,一杯香芋珍珠奶茶及一杯洛神花茶,因為怕熱氣,冇叫煎炸嘢。碗蚵仔麵線非常精緻,稍為吃得多的人會吾夠飽,這個麵線味道都OK,但我忘記有豬大腸似的配料,同台灣阿宗麵線比,沒有那麼"杰",麵也沒有那麼碎,好快會吃光。72小時慢煮的豬軟骨飯,份量不多,味道OK,但肉質吾夠"腍",有D黐牙,上枱時只係微暖,吾夠熱,如果味道再濃味D會仲好。個香芋珍珠奶茶吾錯。在MENU被標籤為72小時慢煮的豬軟骨,當然想試下係點樣味道、質感,整體一般般啦。

香芋珍珠奶茶
蚵仔麵線
72小時慢煮豬軟骨飯
2017-06-27
香芋珍珠奶茶
2017-06-11 275 views
天后新開的台灣店,一入店內,完全置身於台灣的感覺,侍應同你說廣東話,但他們溝通是閩南話。點的食物是午餐自選套餐,可分別自選配搭,前菜有4款,主菜6款,飯/粉4款,飲品多款,價錢$66。今次選了山葵燒汁野雜菌,台灣馳名鹽酥雞, 台南滷肉飯,食物也台灣地道,值得一試。