2019-07-02 172 views
自從做野之後都小左好多時間見朋友,已經習慣了每星期不停工作>回家>又再回到工作的生活,朋友說很羨慕我人工較高,但這種不停的工作實在不是誰也可以接受到的這天在香港區下班後,和同事一起到深水埗吃飯.深水埗的食店選擇雖然多,不過這次我們想講究一點,不會去普通茶記形式的,這樣選擇便小了很多.今次來到德豐打冷粉麵餐廳,一頓精緻美味的飯來慰勞大家。首先選了椒鹽九肚魚,入口香脆,鮮味濃郁,味道配搭起來更濃濃鹹香,爽口而不會有黏牙油膩狀況。主菜試了碧綠川椒雞球,第一次吃這道菜,肉味香濃,香料味在口腔中徘徊。爽身肉質都好爽口,果然是其他雞肉不同,每口都是肉。香煎蠔仔烙,塞得滿滿很誇張,超鮮甜,真的很多蠔在內裡了。剛剛炸好便端上,厚切但卻好易咬開,一流無得頂,入味又軟腍,聞到陣陣蠔香,味煥發,難得熟了後也是不油,有彈性及沒過度發漲。平時亦都因健康不會吃下太多炸物。不過打冷不吃熱呼呼的炸物又會好可惜,所以破例一次吧。吃得飽飽,環境服務好,同事稱心滿意。👍🏻

吃得飽飽,環境服務好,同事稱心滿意。👍🏻
2019-06-28 208 views
<值得 encore既粉麵店>😍呢間德豐 網上睇好多好評 但其實網上難分真偽 感覺好多好評會唔會係打手 😂 所以有時經過好少幫襯 但今晚10pm好肚餓 見到條街甘多野食唯獨呢間甘多人 於是就同朋友叫左 d粉麵飯少試牛刀。 如果好味 下次可再點小菜打冷👍🏻🍴水餃河加腩汁 🥟 32 蚊價錢唔貴 粉既份量偏多 佢係粗身偏爽口嗰 d口感唔錯 而佢既水餃應該係自家包 個餃皮好爽口 而且大大隻 入面既木耳爽口 仲有 d豬肉碎同爽口既蝦 蝦當然未到新鮮游水 但蝦味都夠👍🏻 落埋辣椒油十分唔錯 🌶 🍴牛雜飯 57 蚊🍚🐂想講凍飲加3 蚊 幾抵 各式既奶茶咖啡類溝得十分唔錯 👍🏻 牛雜同飯分開上 所以佢 d腩汁唔會整淋 d飯👍🏻 牛雜落足料 有好煙靭彈牙牛蒡 好入味有口感既牛肚 🐂 好肥美既牛肚 仲有我肺 佢個牛雜汁牛味香濃 就甘撈落白飯已經好好味 雖然一般人好少甘做 但我會再加 d辣椒油都好 match ! 🌶#粉麵 #牛雜 #牛什 #牛肚 #牛肚 #牛腸 #河粉 #水餃 #油菜 Score 平均分 <7.1/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Presen
<值得 encore既粉麵店>😍

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#德豐打冷粉麵餐廳
深水埗桂林街145 號 a及147 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-06-28
$50 (Last Night Supper)
2019-06-23 230 views
星期日晚上,約左一個朋友食飯,依餉朋友1年真係見得一次,所以我地份外珍惜依一日好耐都冇依個朋友食飯,難得大家都放假,約好晚飯一齊食,我叫佢睇下邊度有好的餐廳食,因為朋友喜歡食,到差不多放工,朋友通知我們找到一間在深水埗的德豐打冷粉麵餐廳,佢話係朋友介紹,食店的環境、食品都很好,那麼我們一同前往試試!德豐打冷粉麵餐廳是一間比較平民的食館,地方整潔,座位寬敞舒適,有多部電視,侍應亦很殷勤招待客人。先來一個鹵水拼盤,口感不錯,點上醬汁後更有味道,開胃小菜。淨魚蛋入口彈牙,加上蒜香,味道鮮美!上枱要立即吃,否則冷掉便不好吃鹵水鵝點上醬汁更好吃,不過不要太濃味,否則便吃不到食物的鮮味,輕輕沾一下便可以.鵝肉肉嫩入味,配上飯吃更滋味!價錢不算貴,又不會趕客人走,服務一流,值得推介

先來一個鹵水拼盤,口感不錯,點上醬汁後更有味道,開胃小菜。

價錢不算貴,又不會趕客人走,服務一流,值得推介
2019-06-23
2019-06-23 189 views
天氣開始熱啦,放工唔想去太遠地方食野,最岩係附近食茶記,今日揀左以潮州菜聞名既德豐試一試🤗環境系以中式風格為主,所有既餐具 Menu都有悉心打理過, 入面既裝潢望落乾淨企理,傾計都舒服👍🏻因為岩岩放工既關係,大家都嗌曬肚餓,好彩既系佢上菜速度好快,而且不得不贊既系waiter 真系好Nice,會主動幫手加水添野,佢地既醬料好齊料,應有盡有😄鹽焗烏頭🐟吃潮州菜鹽焗烏頭就當然系主角,而鹽焗烏頭既湯底味道鮮甜,仲可以點醬肉增加味道,個醬味道好香,岩哂我地4個鐘意重口味既朋友仔.魚肉仲好新鮮,令成個菜都充滿濃厚鮮味👍🏻魚肉一食就好有驚喜,點醬後口感非常豐富,有別于平時一般既魚肉,令人眼前一亮,而且食物佈置非常有心思,仲有埋烏頭招牌認證,即使我地食到最後,都一樣keep住新鮮,份量好多,配埋飯真係好夾👍🏻韭菜豬紅😋一上菜就俾佢個外觀吸引住,好多塊豬紅一齊並列,感覺豬紅放耐左都keep住新鮮,豬紅新鮮嫩滑,配埋醬料食真系物有所值。彈滑既口感已令人一試難忘,一咬落口豐甜既汁已經多到漏出黎,鐘意食豬紅既朋友一定唔可以錯過。,最岩胃口細但又想試唔同野食既朋友仔食!食物用料新鮮 而且花款夠多,環境又舒適,

鹽焗烏頭🐟

韭菜豬紅😋
食物用料新鮮 而且花款夠多,環境又舒適, 性價比高,下次和其他朋友仔都會再來🤗
2019-06-21 166 views
朋友特意找我吃飯,原來是他最近失戀了。 我和他來到深水埗一家小餐廳,吃吃喝喝當作是安慰他吧,我們晚上11點才來,這兒是24小時營業的,可以慢慢坐。 從不為男人做什麼的我,也為他點菜呢: 花生雞腳,豉椒炒花甲,芽菜豆卜,椒鹽九肚魚點了一個椒鹽九肚魚,他們炸得很香,所以入口味道特別香濃,好香口的一道小食。一邊是花生雞腳,一邊是芽菜豆卜, 我個人較愛花生雞腳,味道更香濃好吃。 豉椒炒花甲非常新鮮, 相當足料, 記得不要立刻吃,會燙口, 但要一口吃下,不要浪費。每款食物味道十分新鮮, 不妨吃多一點。而且待應會主動加水,有什麼要求也會儘量配合,不會十問九不應。最後也要來個飯, 因為不吃飯實在浪費這些小菜,食物好吃, 下次不是失戀也要再來呢!
朋友特意找我吃飯,原來是他最近失戀了。

從不為男人做什麼的我,也為他點菜呢:

花生雞腳,豉椒炒花甲,芽菜豆卜,椒鹽九肚魚

每款食物味道十分新鮮, 不妨吃多一點。

1K
2019-06-18 308 views
路過深水埗,有D肚餓,之前經過依間潮州野,一直對這裡的食物深感興趣,今天有機會便試試我們兩人18:30左右walk in,不用等就進去了。坐的是隔間,環境光亮,裝潢有特色,茶具餐具十分乾淨。除了本地人,也有不少外國遊客到場,到處都是國語或英語。點了豉椒炒花甲,食物實在足料,有濃濃的香味,豉椒已經加進去,味道不算太膩,味道8分。調味給個7分,喜歡的。除了這個味道,花甲也是不錯,我很喜歡吃花甲,這兒的花甲實在是相當高分,入口新鮮,肉質滑溜.淨魚蛋都很新鮮,配上魚片很好吃,感覺這裡的魚蛋配上任何食材都很好吃。鹵水鵝吃起來也是非常鮮香。煮的時間控制好一點,不會過老,也是今晚的重點。平常就喜歡吃鹵水鵝,這個鹵水鵝吃起來多了一層口感。這兒的氣氛十分好,也是可以加分的。

平常就喜歡吃鹵水鵝,這個鹵水鵝吃起來多了一層口感。
這兒的氣氛十分好,也是可以加分的。
Type of Meal
Dinner
2019-06-17 126 views
終於到星期六,又變返自由第,唔駛返工,去邊都得實不相瞞,對上一星期每日都吃茶遁,友人就約我再訪,由於今日大家都放假,唔想特地過海,就揀左比較方便嘅深水埗餐廳。入座時剛好六點鐘,全店客人未算好多,七點後嘅客人,建議早小小到,尤其是人多嘅話,因為餐廳都幾full。餐廳裝潢有格調,年多前曾經到訪,一部份卡位,坐得舒適。燈光方面足夠,環境俾高分餐牌方面選擇多,性價比高,而且多選擇。我地今次係散點,人均約四十蚊,都差唔多,可以彈性喺自由選擇。豬皮蘿白,因為成個都係白色,湯底十分惹味,剩係飲湯都覺得好夠味,夠新鮮係其他餐廳試過嘅豬皮蘿白,唔爽口,但德豐既覺得唔錯,而且價格合理,所以今次幾開心。涼瓜排骨,擺盤幾靚,配合格調,感覺唔錯。而且紋路清晰,涼瓜味香濃
終於到星期六,又變返自由第,唔駛返工,去邊都得

餐牌方面選擇多,性價比高,而且多選擇。

2019-06-17
2019-06-16 121 views
男朋友想買電子野,陪佢去左男人的浪漫鴨記行,行完就要揾飯食,我地揀左茶餐廳食,餐廳個場都幾爆,所以要搭枱,我地叫左兩個餐,我個個係炸雞髀飯餐配洋蔥汁,男友係魚柳雞扒配蒜蓉汁,餐湯係雜菜湯,而餐飲就係奶茶。雞髀餐份量都好大份,白飯已經有兩碗咁多,都叫幾抵食,而且雞髀本身都有味,所以不錯。男友就話佢個個雞扒魚柳個蒜蓉汁偏酸,但我食就覺得無咩嘢,所以好睇個人口味。不過西湯我就真係覺得係酸左少少,可能係茄膏落得比較多。奶茶就都係茶餐廳水準,茶味香濃,配黑白淡奶,都係不錯的奶茶。

不過西湯我就真係覺得係酸左少少,可能係茄膏落得比較多。
2019-06-14 118 views
成日周圍食野,不過都係D平野多,要儲錢呀,所以鍾意食茶記多D我認為香港茶記可以分三大類第一類係平價食頹飯,第二類係正常荼記第三類就係精品打冷餐廳呢期三類都有食過德豐就係第三類可以坐係道同朋友邊傾邊食嘅打府茶記啦4人被安排坐卡位,都唔係好逼,可能因為我減肥有功醬料架如米缸,值得一讚幾乾淨,大家坐得舒服難得嚟一次,就叫咗呢個花生雞腳試完我哋都覺得味道唔錯,我都真係好鐘意個花生雞腳鹵水鵝掌亦都唔錯,佢做到好似Fine Dining咁,好精緻.自從上次係台灣食過就好想再食,但真係唔係好多地方做得好食,夠大隻,鮮味濃豉椒炒花甲份量好多,入面花甲好新鮮😚😚小菜類都唔錯,加埋飯食就一流價錢唔貴,同朋友可以坐係度傾好耐,下次一定會再黎
我認為香港茶記可以分三大類
第一類係平價食頹飯,第二類係正常荼記
第三類就係精品打冷餐廳
呢期三類都有食過
德豐就係第三類可以坐係道同朋友邊傾邊食嘅打府茶記啦
4人被安排坐卡位,都唔係好逼,可能因為我減肥有功
醬料架如米缸,值得一讚幾乾淨,大家坐得舒服

難得嚟一次,就叫咗呢個花生雞腳
試完我哋都覺得味道唔錯,我都真係好鐘意個花生雞腳

豉椒炒花甲份量好多,入面花甲好新鮮😚😚
小菜類都唔錯,加埋飯食就一流

價錢唔貴,同朋友可以坐係度傾好耐,下次一定會再黎
Type of Meal
Dinner
  • 花生雞腳
  • 鹵水鵝掌
  • 豉椒炒花甲
2019-06-11 132 views
放左工,有時唔想約朋友,自己去食飯,一係去茶記,一係去打冷,不過感覺都係打冷好食D,款式多D。而家打冷ge選擇好多,但要有格調得來又有噱頭就特別吸引,呢間喺深水埗既德豐,裝修唔似一間普通茶記,係一間可以飲下野,傾下計嘅好地方。呢度嘅淨魚蛋好特別,全部湯底都係新鮮煮成,魚蛋份量都多,好夠食,而個入口亦都幾彈牙。食落幾嫩,咬幾啖已經食得,好食嘅。有食到魚蛋既新鮮嘅味道同感覺,喺香港來講,相當難得。至於鹵水鵝,一份都算多,食得出有鮮鵝肉,爽口新鮮,點埋醬汁仲好食每件份量都幾大,但鵝嘅味道都出,配埋飯仲好食。價錢唔貴,幾抵食。

每件份量都幾大,但鵝嘅味道都出,配埋飯仲好食。

價錢唔貴,幾抵食。
2019-06-09 1073 views
友生日,佢唔鍾意食高級野,食D平野都得,不過又唔可以選D好核突既,於是要比D心機啦打冷總不能打極都同一間,今次來點新意思,來左依間食物選擇多既德豐!德豐搞作多多,而裝修保留左滿滿既茶記特色,去到門口就見到,燒味相當有氣勢。入到餐廳茶記風格仍然不斷湧來,可以容納幾多人~超爽。雖然今次我地就無十人大軍,四個蝦兵蟹將,但安排既位置都好好,好有舒服既位置~!一坐低見到個Meun已經好吸引,樣樣都係唔係一般打冷鋪可以食到,我地四個人口味都唔同,就揀左鹵水拼盤,原汁牛腩併盤,鹵水鵝片,每樣野都好鬼足料,鹵水拼盤有好濃厚既鹵水香味,入面有唔同種類既鹵水,令到D肉既滿滿鮮甜同埋鹵水香味,忍唔住一啖接一啖甘食鹵水拼盤已經令人讚口不絕,更加值得讚賞既係店家既配料,樣樣都好精美同埋誠意滿滿,有幾樣野食大家必定要點,實在太好食啦!原汁牛腩併盤,打冷又點可以唔食牛腩呢?依碟牛腩牛味夠濃,店家用料十分新鮮不在話下,而食得出牛味極度濃郁~!絕對唔係次等貨色,大家絕對要掌握好時間,一上枱就要起筷食落肚!如果放太耐你就浪費左甘好既牛肉!鹵水鵝片,建議大家一定要點,本身食落去已經風味十足,再配埋菜食就變惹味十足,鵝片會再

鹵水鵝片,建議大家一定要點,本身食落去已經風味十足,再配埋菜食就變惹味十足,鵝片會再吸小小菜汁,再加埋熱熱地甘食~真係惹味到脾!食完咁多肉類唔食返菜一定唔得,要幫助消化嘛,食完清甜又生津~絕對解膩之選!

估唔到每樣野食個味係好夾,又唔會爭左大家既風頭,又可以發揮大家既優點到極緻!一個食到話好食,之後就比人搶晒來食,食多隻都無….T^T

最後我地四丁友打完,都一致裁定~依間德豐絕對可以ENCORE再ENCORE!
2019-05-11 942 views
每次黎深水埗附近都會想食呢間茶餐廳既炸豬扒公仔麵,今次都五例外~講起茶餐廳,其實係由舊時冰室演變出黎,最初冰室只提供廉價既仿西式食物,例如 奶茶,紅豆冰,奶油多士,菠蘿包,蛋撻等,後黎為配合香港人急促既生活節奏,開始增加食物種類,加入 西餐同餐館既模式,演變成茶餐廳。茶餐廳環境設計得好有懷舊 feel , 地下既花磚,一間間既卡位座,牆身既設計都充滿香港街道特色—抬頭滿街都系招牌,系香港街道一幅燦爛既光景。餐牌有佢自己餐廳特色,茶餐廳食到既呢度都有!我叫左個炸豬排公仔麵,佢既汁唔太濃,,個麵唔會好油,但又唔乾,岩岩好,而且勝在豬扒好味,食落好香脆,味道剛好,好惹味,豬排份量足,上黎時已經切好曬,五洗自己動手切,一啖豬排一啖撈麵~咸菜鬥鱔魚味道都唔差,唔會好似其他茶餐廳咁落好多汁或者味精去做,佢既味道好清,但又唔會好淡味,味道岩岩好,好好食~價錢唔貴,下次會再黎!

餐牌有佢自己餐廳特色,茶餐廳食到既呢度都有!

價錢唔貴,下次會再黎!
2019-05-10 739 views
放假同朋友黎左深水步,買小小電腦野,買完之後係附近食野,黎左德豐打冷粉麵餐廳 《咸菜鬥鱔魚》份量都幾多,入口幾好味,內裏亦有魚汁,咸菜配料都唔錯,沾上個汁都幾夾。 食食下職員主動問我地需唔需要熱水或茶,服務態度非常之好。《醬汁雞腳》好多料,而且好夠味,配飯撈埋黎食好正,雞腳亦軟腍,仲有索晒汁添。《滷水拚盤》雖然係醬汁幾多,但本身個味都好香,可以點埋個醬汁,食到有少少醬油甜味同肉味。味道好夠,對於滷水愛好者黎講真係不能不試《滷水雞腸配腩肉》腩肉唔算太肥,岩岩好,所以食得過.肥腸好夠味,我同朋友都好鍾意食 差唔多坐到人頭湧湧,野食確係煮得唔錯。

《咸菜鬥鱔魚》

食食下職員主動問我地需唔需要熱水或茶,服務態度非常之好。

《醬汁雞腳》

《滷水拚盤》

《滷水雞腸配腩肉》

差唔多坐到人頭湧湧,野食確係煮得唔錯。
2019-05-08 770 views
潮州菜是很多人喜歡吃的菜式,可以跟朋友、同學吃吃滷水拼盤,或是喝喝啤酒,也是一大樂事。無意中找到一間叫德豐打冷粉麵餐廳的潮州餐廳,就在深水步黃金附近,位置也算方便。這間餐廳沒有分店,但我想以位置來說,十分方便潮食愛好者。和朋友七點半來到,已經十分多人,幸好不用等位有滷水搤盤、熱狗,炒粉麵等食物,都是大眾喜歡的口味。先點了一個滷水鴨暖暖胃,鴨的數量很多,當上枱後,依然熱辣辣,可以感受到它的味道。入口口感不錯,由於是厚切的,比起港式的黑肉,味道真的好很多。來到潮式餐廳,我們竟然點了熱狗,茶記的熱狗普遍給人的印象都會很多油,油淋淋的,很肥膩,但這裡的反而不會,反而腸仔裡有豐富的肉汁,醬汁也調較得很好,不會很鹹。 銀芽肉絲炒麵就常常會吃到,但潮底銀芽肉絲炒麵你有又沒有吃過呢?德豐的銀芽肉絲炒麵能令口感變的不平凡,吃的時候還能感受到銀芽肉絲炒麵的香味,味道也濃郁,又不會給人太油的感覺。但銀芽肉絲炒麵也沒有明顯太熟焦的情況,正中央的範圍全都都是剛剛好,吃進口不錯,有一點點脆的質感。味道不錯,價錢也不貴,和朋友會再來

和朋友七點半來到,已經十分多人,幸好不用等位

有滷水搤盤、熱狗,炒粉麵等食物,都是大眾喜歡的口味。

味道不錯,價錢也不貴,和朋友會再來
2019-05-07 496 views
週末同朋友來這家茶餐廳聚一聚😬和朋友點了數個餐點 全部的份量都挺多非常適合多人聚餐 可以一併試齊多款菜式以下是餐點:炸豬扒炒麵, 份量頗多, 豬扒肥瘦適中, 粉麵不油膩, 十分香口, 一口肉一口麵就是人生一大樂事水瓜烙入口香脆鮮嫩, 沾上醬汁好好吃, 味道更濃份量也多,價錢也不貴😋吃下去不會有滿口都是粉漿的感覺整體很不錯, 個人認為一定要點~最後來一杯凍奶茶,茶膽香濃,茶味十分濃郁,非常正既午餐, 下次都會再黎呀~
週末同朋友來這家茶餐廳聚一聚😬
和朋友點了數個餐點 全部的份量都挺多
非常適合多人聚餐 可以一併試齊多款菜式
以下是餐點:

炸豬扒炒麵, 份量頗多, 豬扒肥瘦適中,
粉麵不油膩, 十分香口, 一口肉一口麵就是人生一大樂事

水瓜烙
入口香脆鮮嫩, 沾上醬汁好好吃, 味道更濃
份量也多,價錢也不貴😋
吃下去不會有滿口都是粉漿的感覺
整體很不錯, 個人認為一定要點~