2024-02-21 2645 views
嚟到西環梗係要試吓歷史悠久嘅潮州美食,環境類似舊式菜館冇乜特別裝修,但都坐得舒服滷水鵝肉片$128嚟到潮州菜,梗係要試吓啲打冷啦,就叫咗個滷水鵝肉片,入面有骨又有肉,肉質好嫩,而且滷水味都濃郁,入晒味👍🏻下邊仲有啲炸豆腐墊底幾好味馳名蠔仔餅 $118潮州菜另一個經典小食—蠔仔餅,呢個炸得外酥內軟,入邊嘅蠔仔鮮嫩多汁好肥美,配埋鬆軟嘅餅底,仲卜卜脆,加埋個醬汁更惹味蠔仔肉碎粥 $158/窩一鍋大約有10碗,入邊蠔仔好大粒脹卜卜好鮮味,仲有配埋傳統嘅大地魚,令到個粥好香潮式糖醋伊麵 $98呢個係傳統潮式菜梗係要試吓,個面底先得香脆唔會好油,不過另一邊煎得唔夠火候,點些醋同糖一齊食酸酸甜甜好開胃

滷水鵝肉片$128

馳名蠔仔餅 $118

蠔仔肉碎粥 $158/窩

潮式糖醋伊麵 $98
$150 (Lunch)
  • 蠔餅
2023-12-17 3629 views
今日黎到德記潮州菜館,呢度裝修好似茶樓咁,以小菜為主,所有食物都好有水準,特別推介潮洲麵缐,以豬油炒非常香。粟米魚肚羹(窩)$158粟米魚肚羹口感滑順,魚肚和粟米的搭配非常鮮美。家鄉炒麵線$68家鄉炒麵線的味道很地道,炒得恰到好處,不會太油膩。金菇瑤柱扒西蘭花$138金菇瑤柱扒西蘭花是我最喜歡的菜品之一,西蘭花煮得剛好,金菇和瑤柱的鮮味與西蘭花的清甜相得益彰。德記潮州菜館 (西環)西環石塘咀卑路乍街3號益豐花園地舖

粟米魚肚羹(窩)$158
粟米魚肚羹口感滑順,魚肚和粟米的搭配非常鮮美。
家鄉炒麵線$68
家鄉炒麵線的味道很地道,炒得恰到好處,不會太油膩。
金菇瑤柱扒西蘭花$138

德記潮州菜館 (西環)
西環石塘咀卑路乍街3號益豐花園地舖
2023-11-22 2766 views
平日晚餐時間7點左右,吾算太多人 一行6人去到都即刻有位。超級欣賞嘅地方係雖然好繁忙,但係服務態度一流,香港人情味 家的感覺,好啱遊客體驗嘅地道潮州菜。職員姨姨超級好人介紹吾同菜式,亦幫手套餐轉湯,上菜快到閃電感,酒樓風格 茶餐廳速度,見未人齊主動幫手叫停出菜,見你食完都會走黎問下你食吾食湯水。餸菜味道非常啱啱好,最重要嘅係冇乜師傅(味精)味!吖婆口味嘅我 代表清淡派俾個like佢,但重口味人士可能未必啱你。 炸嘅吾知咩餅超好食,口感超豐富 有啲蘿蔔絲 又有啲肉感,好香口!粟米蛋花魚肚羹,好滑蛋花好均勻,值得一試。白切雞口感嫩滑,啱啱好熟嘅程度,另附嘅姜蓉乜冇辣味 見到入面有小小紅紅地色嘅嘢,但食吾出係乜。蒸魚肉質嫩滑,魚片夠彈,調味啱啱好帶出個鮮味,好吾錯!其他冇講就乜冇特別嘅意思~~~

其他冇講就乜冇特別嘅意思~~~
2023-10-22 2925 views
天氣開始轉涼,秋天即將來臨的一個星期六晚上,我與兩位朋友一同前往西環德記潮州菜館品嚐正宗的潮州美食。記得當年讀大學嘅時候,久唔久都會嚟呢度「打凳」,所以對我哋嚟講,呢一度係有一種回憶嘅味道。抵達時,(feel glad to see) 餐廳已經恢復了疫情前的熱鬧氛圍,座無虛席。我們首先品嚐了胡椒豬肚湯,這道湯品香口但是不肥膩。湯汁濃郁,充滿胡椒的辛香,豬肚則入口軟嫩,帶有微微的彈性,但是欠缺一般內臟的豬香味。這道湯不僅暖胃,還能增添食慾。接著,我們點了潮州的經典小吃──蠔仔餅。這份蠔仔餅外酥內軟,口感十分可以,是餐廳裏的數一數二作品。裡頭的蠔仔鮮嫩多汁,與餅皮的酥脆完美結合。這道小吃讓我們彷彿置身於潮州的街頭小巷,感受到濃厚的家鄉風味。更正的是,他上菜的時候還是脆卜卜的,就算即將清碟,仍舊鬆脆, 我十分欣賞!繼續品嚐,我們選擇了滷水鵝片鵝肝。味道濃郁,肉質鮮嫩,沒有使用味精,十分天然。鵝肉片入口鬆化,鵝肝則帶有獨特的潮州滷味,咀嚼久了,還有淡淡酒香,富有層次感。這道菜讓我們感受到潮州滷水料理的精髓,彷彿品味到了懷舊的味道。最後,我們選擇了排骨春菜煲。這道菜的排骨肉質鮮嫩多汁,與春菜的清

最後,我們選擇了排骨春菜煲。這道菜的排骨肉質鮮嫩多汁,與春菜的清甜味道相得益彰。菜煲中的湯汁味道濃郁,但不油膩,讓人回味無窮。這道菜兼具香口和不肥膩的特點,給予了我們美味與健康的「平衡」享受。

西環德記潮州菜館以熱鬧的環境、地道的家鄉風味和美味的菜式,吸引了許多食客。他們的菜品不僅香口但是不肥膩,味道濃郁卻沒有味精,十分天然。若你想要品味正宗的潮州美食,這家餐廳絕對是值得一試的好去處。
排骨春菜煲
滷水鵝肝鵝片
蠔餅
胡椒豬肚湯
2023-10-22
$167 (Dinner)
滷水鵝肝鵝片
蠔餅
胡椒豬肚湯
2023-09-10 2610 views
充滿期望,從沙田走去西环試這間潮州菜。点知嚇你一驚! 水準之低不及雙餸飯。生炒排骨/比任何一間小廚差墨魚片/不知是不是真墨魚,完全沒有味道及彈性前菜/咸菜及豆腐乾。各$30一碟,一定要你要,十分難食炒蜆/一堆無味既豆豉汁糖醋面/ 吾脆服務:嗰D呀姐不停說你食套餐,两次倒濕我條褲都吾識講 sorry.總得分30 (100滿分)

生炒排骨/比任何一間小廚差
墨魚片/不知是不是真墨魚,完全沒有味道及彈性
前菜/咸菜及豆腐乾。各$30一碟,一定要你要,十分難食
炒蜆/一堆無味既豆豉汁
糖醋面/ 吾脆

總得分30 (100滿分)
2023-08-08 2191 views
德記呢間打冷,食咗好多年。後來離開咗香港,所以起碼有七八年冇嚟。今次難得返香港,諗住去重溫一下。點知 。。。中伏如果唔係見到入邊有幾舊豬肚,會以為自己係飲緊胡椒味嘅白色水。無味到離晒譜。我都知我喺打冷嗌沙嗲牛河,係攞嚟衰,但係因為阿媽想食,所以照叫。果pet沙嗲醬,真係張口到無倫。只有花生味,冇沙嗲味。碟滷水鵝係幾好食嘅 。如果你食蠔餅,記住院你係有叫一塊呢個option。我哋三個人,佢都唔提議俾我,兩大塊蠔餅,食滯咗。六百幾蚊真係食得好嬲。

碟滷水鵝係幾好食嘅 。

六百幾蚊真係食得好嬲。
2023-08-08
$220 (Dinner)
2023-07-21 1983 views
本來去銅鑼灣食潮州菜,點知朋友話要食潮州菜緊係食德記啦!ok!咁就決定食德記!檸檬燉鴨湯 $108好重咸檸檬味,但鴨味唔濃,聽過朋友話好味,但自己覺得痳痳地!馳名蠔仔餅 $108好大塊嘅蠔仔餅,又脆又多蠔,我覺得幾好食!蠔仔肉碎泡粥 $55好鮮甜嘅蠔仔粥,下次一定會食!九菜豬紅 $78好多嘅份量,豬紅非常之外,九菜係底,好抵食。潮式糖醋伊麵 $98以前第一次去依間嘢食糖醋伊麵,炸得酥脆又好味,今次只係得一邊脆,另一邊竟然係林嘅,非常之失望!雖然有兩個餸比較失望,但係呢間餐館都係我至愛嘅飯堂之一,下次都會繼續幫襯!

檸檬燉鴨湯 $108

馳名蠔仔餅 $108
好大塊嘅蠔仔餅,又脆又多蠔,我覺得幾好食!

蠔仔肉碎泡粥 $55
好鮮甜嘅蠔仔粥,下次一定會食!

九菜豬紅 $78
好多嘅份量,豬紅非常之外,九菜係底,好抵食。

潮式糖醋伊麵 $98

2023-07-15 1559 views
中午、星期三11點30分、路過德記、看了看午市套餐、最後揀咗$68嘅滷水鵝片飯(應該是午市套餐最貴的)、跟例湯。例湯像鹽水;飯和鵝片都超乾。食而無味、棄之可惜!唔夠200個字,唔俾評論味道、是0分。唯一加分嘅係服務態度可以。

唯一加分嘅係服務態度可以。

2023-06-29
$68 (Lunch)
香港潮州菜唔普遍,呢間係相對有名氣嘅一間潮州打冷小館,曾四度榮獲米芝蓮美食推介餐廳夜晚嚟食晚餐非常旺場,好彩我哋之前book咗位Menu多菜式都睇到眼花▶️ 潮式拼盤 ($228)都幾大份,預咗五個人分享包含墨魚卷、蝦棗、海蜤、素卷海蜤落咗芝麻粒同鮑片絲,質感爽脆彈牙,味道少少辣蝦棗好似炸過既肉丸,蝦味唔重,入面有啲脆口嘅蔬菜素卷係炸腐皮包住黑木耳同竹荀絲,唔太鍾意入面啲嘢好似馬蹄口感😶▶️ 椒鹽鮮魷 ($108)一條條炸到金黃色嘅鮮魷,旁邊附上椒鹽同醬汁幾好係炸粉唔厚同埋炸得唔油,可以品嚐到入面嗰條真.彈牙嘅鮮魷🦑不過就冇咁香脆椒鹽惹味而唔會太鹹▶️ 馳名蠔仔餅 ($108)係佢嘅必點菜式兩大件厚身蠔仔餅,望落非常澎湃旁邊有魚露汁點平時食嘅蠔仔餅係粉漿啲、黏身啲,呢個比較乾身,可能冇乜落番薯粉?雖然入面好足料,好多大大粒嘅蠔仔🦪但係食落少少苦,欠缺蛋香味同遍油膩🫢自己唔太識欣賞▶️ 西蘭花青衣球 ($108)大大嚿嘅西蘭花上面放上唔少青衣魚片青衣魚片肉質黏膠有彈性,味道鮮美🤩可以食到一片片肉而冇骨,成碟差唔多比我食晒keke西蘭花碧綠,咬落清脆🥦炒得幾香▶️ 碧綠川椒雞 ($108)比其他細碟
夜晚嚟食晚餐非常旺場,好彩我哋之前book咗位
Menu多菜式都睇到眼花

▶️ 潮式拼盤 ($228)
都幾大份,預咗五個人分享
包含墨魚卷、蝦棗、海蜤、素卷
海蜤落咗芝麻粒同鮑片絲,質感爽脆彈牙,味道少少辣
蝦棗好似炸過既肉丸,蝦味唔重,入面有啲脆口嘅蔬菜
潮式拼盤

▶️ 椒鹽鮮魷 ($108)
一條條炸到金黃色嘅鮮魷,旁邊附上椒鹽同醬汁
椒鹽惹味而唔會太鹹
椒鹽鮮魷

▶️ 馳名蠔仔餅 ($108)
係佢嘅必點菜式
兩大件厚身蠔仔餅,望落非常澎湃
旁邊有魚露汁點
馳名蠔仔餅

▶️ 西蘭花青衣球 ($108)
大大嚿嘅西蘭花上面放上唔少青衣魚片
西蘭花碧綠,咬落清脆🥦炒得幾香
西蘭花青衣球

▶️ 碧綠川椒雞 ($108)
比其他細碟啲
雞肉用蔥、川椒同香料爆香,味道唔辣而非常惹味🐔肉質食落比較似豬肉
旁邊嘅珍珠葉炸過,一片片好似紫菜咁薄,味道亦係紫菜零食嗰種味🤣幾可口
碧綠川椒雞

▶️ 京都骨 ($98)
非常多嘅豬柳,炒入咗洋蔥絲🧅
雖然叫京都骨但其實冇骨嘅,啖啖肉
肉質超級軟身🐷完全唔似食緊豬肉
醬汁係咕嚕汁,比較杰撻撻,味道唔酸
京都骨

▶️ 潮式糖醋伊麵 ($98)
喺潮州菜先會見到嘅嘢,好似人哋啲黑暗料理,將個煲咗嘅公仔麵攞去煎成餅咁😂
望落幾似痴埋咗嘅童星點心麵
潮式糖醋伊麵

▶️ 白飯x2 ($12)
▶️ 芋泥

小菜嘅味道唔錯👍🏻調味唔會話好重,感覺亦幾正宗,唯一係比較多煎炸菜式

座位好多,成個茶樓咁樣,我哋好好彩可以坐房仔,環境望落乾淨企理
服務都幾好,啲侍應好有人情味,唔會話忙就黑口黑面
性價比OK,今餐平均$250/人,係一大班人嚟食唔錯嘅選擇
$250 (Dinner)
椒鹽鮮魷
西蘭花青衣球
碧綠川椒雞
京都骨
2023-06-06 1527 views
德記潮州菜館一一潮人潮地品潮菜。由於上次喺德記用餐好愉快,所以大家約齊腳再去食多次。明爐烏頭,今次烏頭有少少逊色,味道ok,就係魚肉有少少柴,老咗。鹵水大鵝肝拼鵝肉片,鵝肝好嫩,入口即溶;反而鵝肉片就冇乜驚喜,好普通,有啲失望。咸檸七,自家醃製咸檸檬,化痰止咳,一粒鹹檸檬配一罐七喜,足已潤喉,推介。希望下次再嚟食有新驚喜啦。
德記潮州菜館一一潮人潮地品潮菜。

由於上次喺德記用餐好愉快,所以大家約齊腳再去食多次。

希望下次再嚟食有新驚喜啦。
🌟明爐烏頭🌟

🌟鹵水大鵝肝拼鵝肉片🌟

🌟咸檸七🌟
2021-12-23
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
🌟明爐烏頭🌟
  • 椒鹽九肚魚
  • 椒鹽白飯魚
  • 滷水拼盤
2023-05-11 1543 views
今日同朋友一行四人去西環德記朝聖😆😆餐廳都好多位,平日去食飯都大把位,不太需要擔心冇位。四個人,岩岩好夠點個抵食四人餐!四百幾蚊一餐,菜式包括了:🍽️西蘭花青衣球 好味,西蘭花炒得好香,好多魚塊,好滿足🍽️秘製潮香雞 雞好滑,好入味,唔錯🍽️胡椒豬肚湯 呢個可以話係必食💘💘💘💘自己整會好花功夫,而德記又煲到好入味,好重胡椒香,唔係味精湯,值得推介呢!❤️‍🔥❤️‍🔥🍽️玉蘭炒飯 幾好味,夠大份🍽️蠔餅 唔錯,食左包冇後悔❣️❣️唔會好油,又多蠔肉💜💜我仲叫左啲滷味黎食,不過唔記得影相添,但係都好好味💘💘💘總括而言,今餐食得好滿足😌

四個人,岩岩好夠點個抵食四人餐!四百幾蚊一餐,菜式包括了:
🍽️西蘭花青衣球
好味,西蘭花炒得好香,好多魚塊,好滿足
🍽️秘製潮香雞
雞好滑,好入味,唔錯
🍽️胡椒豬肚湯
🍽️玉蘭炒飯
幾好味,夠大份
🍽️蠔餅
唔錯,食左包冇後悔❣️❣️唔會好油,又多蠔肉💜💜

煎蠔餅
四人餐
煎蠔餅
四人餐
2023-04-28 1252 views
好久沒來 今次試賽啲新嘢先😌墨魚餅拼蝦棗 純肉無粉感 👌🏿芋茸鴨 麻麻地 其實食落就係蜂巢芋角個昧 鴨可以忽略不計😅胡椒豬肚湯一直係OK嘅 同元朗合隆差唔多魚香茄子煲 冇咩鹹魚昧 其實應該係肉沫茄子煲 味道OK 但太過greasy 至少半煲油炸蠔餅 來佐咁多次終於食到蠔餅啦🥹確實係真材實料 好多蠔 同埋蠔嘅質素真係好好👍🏿大粒 多 完整 正🤩粉感唔重 口感平衡嘅好好啲炸嘢全部都係熱辣辣👍🏿其實我一直好鍾意他們嘅糯米大腸 但係上次來食裡面包啲糯米竟然有好多塊幾乎都係白色嘅...如果潮樂園的鹵水鵝同哩間舖嘅潮州嘢可以一齊食埋就完美了😌
好久沒來 今次試賽啲新嘢先😌

• 炸蠔餅
  • 黃金墨魚卷拼蝦棗
  • 脆皮糯米釀大腸
2023-02-05 1851 views
im always the fanz of "tak kee" very old and good and cheap zhao chou cuisine.lunch set always wont dissappointing.the fries thick tice noodle full of wok air. blending all the tasty sauce tgt into the food. portion is big enough to feed me such a big stomach uncle.as always, iced tea wont charge u +2 / +3. very good quality and price. love it. wish it can last forever. but im currently on diet want to reduce my 66kg fat ass. to eat such fatty wok air noodle, a bit ashamed of it. soory to my bo

but im currently on diet want to reduce my 66kg fat ass. to eat such fatty wok air noodle, a bit ashamed of it. soory to my body.

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2023-02-05
$50 (Lunch)
西环向来是潮州人聚集地,正宗潮州打冷和潮州食材店比比皆是,这家是HKU附近小有名气的街坊潮州菜馆,屹立不倒20余载,连续多年获得米其林推荐。·店面干净亮堂,朴素的装修像大排档,适合聚餐。座位虽多,但人气更高,生意是要经常排队的那种旺。中午也满座,服务有些照顾不过来,但态度都蛮好。·菜品丰富,传统特色,量大实惠,午市饭餐性价比不输三送饭。食材新鲜,品质虽然赶不上高档餐厅,但价格足够震撼,在这样的街坊店,不就是吃个亲民和实在嘛,整体满意的。·在粤菜的三个分支中,潮州菜最为清淡,海鲜居多,善用卤水,镬气小炒相当考验功夫,熬好一碗糜也好比捡到了潮菜的敲门砖。循着这个思路点菜,一家潮菜馆的水准便能略知一二。·【菜脯】【咸菜】脆口的萝卜干透着腌制过后发亮的酱色,芥菜颗颗清脆、微微金黄,咸酸中夹杂着丝丝回甜。其他菜都没来,两碟杂咸已经忍不住夹了一筷又一筷,朋友感慨:家的味道。·【卤水大鹅肝拼鹅肉片】潮汕卤鹅的粉肝并非西餐中的肥肝,这一盘吃上去嫩滑软润,可以慢慢抿化,口感如同婴儿的肌肤。鹅肉有的切成薄片,有的带骨切块,但肉质都富有弹性和柔韧度,细腻的肌理中渗出卤水淡淡的清香。·卤汁的精彩之处在于,它在
【菜脯】【咸菜】
【卤水大鹅肝拼鹅肉片】
卤汁的精彩之处在于,它在各种配方的调和下达到了一种味型平衡,虽不浓墨重彩,但醇厚悠长,复合的咸甜鲜可以在舌尖回旋很久。
【驰名蚝仔饼】
一桌子清淡菜,不来几口重油料理似乎有些无趣,可惜等到这盘蚝仔烙姗姗来迟时已经很饱,再好吃也无法惊艳了。但客观来说,这道菜确实算得上必点,挑不出什么毛病,就差开瓶酒了。
外形让人瞪大眼睛,满满一盘蓬松的金黄,比常见的蚝仔饼厚了一倍,厚度赶超华夫饼,完全吃过瘾!蘸碟似乎是鱼露,蘸一点就已经带来浓郁的发酵鲜味。
均匀的粉浆与蛋液包裹着大颗柔嫩的蚝仔,中间部分带点绵糯,边缘酥脆挺立,足量的葱香把鲜厚滋味推向了一个更高的层次。
【蚝仔肉碎泡粥】
大份粥是得用“盆”装,有种想让人把头埋进去喝的豪迈。用料诚意满满,简直像是在肉里面捞米饭,除了弹韧的蚝仔和精瘦的肉碎还有咸鱼干,但相比潮汕粥的“汤泡饭”质地,我个人还是偏爱广府派的毋米粥。
【梅子蒸乌头】
梅子酱喜欢得不得了,酸得透亮,甜得温婉,回味无穷,在一桌菜中显得清新脱俗。可惜就是鱼蒸得太老,鱼肉碎到筷子夹不起来,还有的都拧在盘底了。
【瑶柱竹笙什菜煲】
就是大杂烩蔬菜煲,适合冬天吃的温暖汤菜,汤头依靠瑶柱和竹笙吊出一口鲜气,青菜和粉丝都很入味,竹笙泡发得弹软,但印象中我没吃到瑶柱。
【清心丸绿豆爽】
餐后一碗滋润微甜的热糖水真心舒服,这里面有绿豆、白果、糯糯的清心丸,浮在表面的脱皮绿豆是银杏落叶一样灿烂而温暖的颜色。
【XO酱西兰花虾球】
这道菜最一般就放最后写,看色泽就觉得太淡,吃起来也真没什么XO酱的浓郁滋味,虾仁够大只、够饱满,但不够脆弹。
2022-12-20
$180 (Lunch)
  • 蚝饼
  • 前菜
  • 鹅片
  • 蚝仔肉碎粥
2022-11-24 2549 views
今日晏晝同事帶我嚟咗依間超大嘅餐廳食飯。入面佢間開咗,環境就唔係靚㗎啦,不過都乾乾淨淨企企理理咁中午時間現場都係比較多中年大叔,餐牌方面來講網絡價錢都幾合理,應該話抵食先啱。揀咗個滑蛋蝦球河粉飲凍檸茶。凍檸茶表現正常,唔使額外加錢,幾鍾意個河粉份量好足,雞蛋確實係幾滑,花球已經去咗搶,亦都冇咩冰鮮未。河粉都係新鮮嘅,整體嚟講好滿意,大份得滯,一個人未必食得晒,下次會考慮同朋友share最唔滿意嘅地方係服務員成日上錯咗菜,上錯咗仲會問我哋不如算啦食佢上錯嘅嗰個就算,大家企硬啲話食返原本叫嗰個就OK 㗎啦😜😜😜

凍檸茶表現正常,唔使額外加錢,幾鍾意