灣仔有度好就係界乎民居與商業區之間未到甲級寫字樓地段但又唔至於龍蛇混集換言之聚集喺同一個點但一街之內餐廳嘅選擇同價位可以好多元化亦係有時間嘅話值得大家慢行發掘小店嘅社區之一解鎖一間比較適合健康人士嘅餐廳主要係沙律bowl、墨西哥卷同湯品等有堂食,不過來來往往見客人多數係grab n go價位由6-9x都有沙律選擇大概有8至9款湯品同食材配搭都好flexible 只少我覺得追求健康人士心中嘅雞胸、三文魚、椰菜花飯同其他super food 嘅options 都有用份量計經已抵食過訪間好多salad bowl 餐廳Set menu 仲可以on top 配湯、細沙律同飲品細食嘅可以一餐分兩餐,真心係抵deal湯品店員話有四款其中pumpkin soup同雜菜煙燻雞湯係regular item試咗後者都幾重口味辣辣哋味道好濃

灣仔有度好
就係界乎民居與商業區之間
未到甲級寫字樓地段但又唔至於龍蛇混集
換言之聚集喺同一個點
但一街之內餐廳嘅選擇同價位可以好多元化
亦係有時間嘅話
值得大家慢行發掘小店嘅社區之一

解鎖一間比較適合健康人士嘅餐廳
主要係沙律bowl、墨西哥卷同湯品等
有堂食,不過來來往往見客人多數係grab n go
價位由6-9x都有
沙律選擇大概有8至9款
湯品同食材配搭都好flexible
用份量計經已抵食過訪間好多salad bowl 餐廳
Set menu 仲可以on top 配湯、細沙律同飲品
細食嘅可以一餐分兩餐,真心係抵deal

湯品店員話有四款
試咗後者都幾重口味
辣辣哋味道好濃

2024-12-16 136 views
最近開始健身要食得健康啲,唔可以再成日出去餐廳食嘢,所以一般都係屋企自己處理如果出去食嘅話都盡量揀一啲高纖維低澱粉高蛋白質嘅食物呢度出名健康餐單,例如有墨西哥卷,沙律等想食得健康啲選擇咗自選沙律,沙律一盒可以揀三款我揀咗三色薯泥番薯分別有南瓜紫薯同薯仔,另一款揀咗羽衣甘藍蘑菇雖然沙律一般般俾人感覺好清淡唔好食,但係佢哋嘅沙律配搭非常之好,醬汁全部都配搭適中,健康好味得來又超級有營養,完全唔覺得減肥係一件辛苦嘅事而且超級方便外賣,又快手,另外揀咗佢哋最新出嘅煙三文魚墨西哥卷,裏面煙三文魚份量豐富,而且牛油果都唔,$78嚟講呢一個配搭非常之抵!推介比會健身嘅要嚟試。
呢度出名健康餐單,例如有墨西哥卷,沙律等
2024-12-16
$70 (Dinner)
2024-12-12 149 views
去咗一間營養餐為主題嘅餐廳,最啱我依種成日想減肥嘅人。我首先叫咗個煙三文魚卷餅,佢一個卷餅係超豐富,而且都幾大份,有煙三文魚,馬蘇里拉芝士,牛油果,菠菜苗,蕃茄,青瓜同埋,自家製香草醬等,真心營養豐富,而且佢裏面嘅菜係好多,配埋有少少鹹嘅煙三文魚同埋佢嘅特色醬汁,意外地咁夾得來又好食。我另外仲叫左一份高能量營養碗,雞肉醬意粉,佢嘅肉醬好香,而且份量好多,有足夠嘅肉醬撈入去意粉度。然後我加咗一個湯,秘製煙燻雞湯,飲落就好似雜菜湯咁樣,不過多咗啲雞絲,而且裏面有唔同嘅蔬菜營養好豐富。而飲品,無論果汁,椰青水定氣泡水依度都有提供,而且打卡嘅話,仲會有免費嘢飲添。
去咗一間營養餐為主題嘅餐廳,最啱我依種成日想減肥嘅人。

2024-12-10 119 views
I recently had the pleasure of dining at Tallore, and I must say, it was a delightful experience. This restaurant truly embodies the essence of healthy eating while offering a warm and inviting atmosphere. The menu features a fantastic variety of wraps and vegetable soups, all crafted with fresh, high-quality ingredients. I decided to try the Hummus wrap, packed with vibrant veggies and a zesty dressing. It was not only delicious but also filling without feeling heavy.Overall, I highly recommend

Overall, I highly recommend Tallore for anyone looking to indulge in wholesome, nutritious food without compromising on taste.
2024-12-05 123 views
喺灣仔嘅呢間小店每次一到天氣凍嘅時候我都會諗起佢,因為呢度嘅熱湯真係我飲過全香港最好飲嘅,另外呢度都有好多多款pasta salad同wrap,每樣嘢感覺都超健康!今次我要左smoked salmon caulirice,有豐富嘅omega 3之餘,因為係cauliflower rice,所以減少咗澱粉質,完全適合注重健康嘅人,當然啦,健康嘅食物都一定要好吸睛,所以佢哋都用咗粟米、cherry tomatoes、purple cabbage同soft boiled egg,所有嘢都好新鮮,食落去完全零罪惡感!當然一定要叫埋佢個pumpkin and sage soup,呢個係我每次都俾點嘅item,因為超creamy,加埋sage嘅earthy tones真係好配!今次都要埋salad combo,pasta salad係我最鍾意嘅沙律,因為除咗菜之外都可以食得好飽肚,而佢今日有我最鍾意食嘅pesto pasta,更加有couscous salad。我第一次食couscous配miso sauce,原來都好好味,有d umami flavour!

2024-12-02 145 views
今日夜晚同老公嚟到廈門街食夜晚,我哋揀咗間輕食同高蛋白啲嘅!夜晚凍凍地,所以嗌咗兩碗湯,熱辣辣嘅南瓜湯好香~ 飲落去甜甜地。另一碗係signature嘅雜菜雞絲湯,入面好多料,食完都少少飽啦!之後嗌埋一個三文魚wrap~唔係講笑,菜超級多,仲有牛油果加埋一齊食,非常夾呀😝Salmon cauliflower rice😀佢仲要有啲枝豆,同埋有啲藜麥😃 食落去都幾夠乾身!加埋佢少少嘅dressing一啲都唔會太單調,下次做完運動都要嚟食!

之後嗌埋一個三文魚wrap~
唔係講笑,菜超級多,仲有牛油果加埋一齊食,非常夾呀😝

Salmon cauliflower rice😀
佢仲要有啲枝豆,同埋有啲藜麥😃

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥙🌯🥙🌯🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽-Set 1️⃣🥢自選沙律(三款)$68 🥢南瓜湯 $30🥢果汁$22細沙律可以揀三款,我就揀左南瓜沙律,椰菜花沙律同埋時蘿藍芝士意粉沙律。南瓜好淋身,配埋南瓜籽同燈籠椒撈埋Feta cheese 一齊食味道更昇華。烤椰菜花沙律配咗秘製嘅石榴芝麻醬,味道甜甜哋幾特別。藍芝士意粉沙律幾令我驚喜,估唔到呢款藍芝士味幾易入口,而且有少少愈食愈上癮嘅感覺,螺絲粉質地亦好彈牙,唔會淋到一pat冇咬口咁。加配嘅南瓜湯大大碗,南瓜味濃郁,仲有粒粒南瓜,非常香口👍🏻。Set 2️⃣🥢自選沙律(三款)$68 🆙🥢秘製煙燻雞湯 $30 🆙🥢果汁$22 🆗第二款沙律揀咗烤蝦羅勒醬藜麥佛陀碗沙律、雞肉薯仔沙律、凱撒沙律。薯仔整得好淋身,加埋雞肉絲口感幾夾。caesar salad好爽口,而藜麥沙律亦可以增加飽腹感,仲要喺營養價值超高嘅superfood!煙燻雞湯較有少少辣,入面好足料,有大量嘅雞肉、蔬菜、豆類等等,飽肚又健康👍🏻。🥢公司捲 $68 🆙煙燻火腿 l 車打芝士 l 煙肉 l 雞肉 l 生菜 l 自家製黑醋 (煙三文魚 +$22)捲皮微微烘烤,內加咗生菜同黑醋更清新,煙燻火

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥙🌯🥙🌯🥙🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢自選沙律(三款)$68 🆙
🥢秘製煙燻雞湯 $30 🆙
🥢果汁$22 🆗

🥢公司捲 $68 🆙
捲皮微微烘烤,內加咗生菜同黑醋更清新,煙燻火腿同煙肉好香口,額外加錢加咗煙三文魚,營養值爆晒錶!

😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥙🌯🥙🌯🥙 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ Tallore (灣仔)
灣仔廈門街7號地下D號舖

#bakdiucafe #bakdiu灣仔 #bakdiu灣仔區#bakdiu素食

1K
2024-11-06 252 views
呢間餐廳主要係食健康餐,呢度既職員好nice,食物比較岩健康人士,減肥人士同埋想做運動吸收多d蛋白質既人士食用。我地叫左一份三拼既沙律,沙律款式都好多,可以自選食乜,我地揀左南瓜盛夏沙律入面有烤南瓜,烤南瓜籽,烤甜椒菲達芝士混合而成,角切吞拿魚沙律配橘子芝麻醬,烤蝦羅勒醬藜麥佛陀碗沙律,沙律份量好多,食完都好有飽足感,而且沙律健康又美味,南瓜又有益,南瓜籽好香脆,南瓜又大塊又軟熟,吞拿魚沙律配左芝麻醬開胃芝麻醬惹味混埋沙律食好夾。呢度仲有其他沙律選擇,椰菜花飯,湯品,手卷都有。煙三文魚蔬菜卷係新出既食物:墨西哥卷好厚實,小編最近都幾鐘意食卷物,因為會易有飽肚感又比較低脂高營養,三文魚既魚肉同蔬菜咬落脆口,三文魚入味。

2024-11-06 264 views
西蘭花煙肉蔓越莓沙律+ 羽衣甘藍紫椰菜配西班牙曼徹格芝士沙律+ 菠菜蘑菇朝鮮薊沙律🥗夠晒新鮮爽口 配搭嘅醬汁都好夾😋見到有人嗌咗CABBAGE PORK SOUP心思思想試吓!勁足料入面勁多椰菜同粟米筍🌽豬肉粒嘅份量都幾多✅唔肥膩(食完好想嗌碗飯撈埋一齊食😂)呢個湯勁正 唔係講笑😋
見到有人嗌咗CABBAGE PORK SOUP
心思思想試吓!勁足料
入面勁多椰菜同粟米筍🌽
豬肉粒嘅份量都幾多✅唔肥膩
(食完好想嗌碗飯撈埋一齊食😂)
呢個湯勁正 唔係講笑😋
2024-11-05 176 views
因為想幫身體排毒所以今日揀咗食健康餐,呢間係第一次食,揀咗煙燻鴨胸椰菜花飯,隨餐附送一個招牌南瓜湯,南瓜味好濃,覺得幾好飲👍🏻椰菜花飯裏面有藜麥,覺得幾有口感,煙鴨胸既煙燻味好香,估唔到健康餐都幾好食😽

煙燻鴨胸椰菜花飯
2024-11-05
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
煙燻鴨胸椰菜花飯
2024-11-04 211 views
上網見到啲人話呢度係食健康營養餐,真係真係特登黎朝聖的。雖然舖仔細細,但都有high chair chill住食。好,睇下有咩好食先。研究食咩期間,都有好多人黎買外賣。南瓜湯,好喜歡呢個湯,好稠好有南瓜味,稠度直迫米糊,好似食緊南瓜蓉。煙三文魚,加左個配料煙三文魚試下,$22有三大塊。Protein pots,高能量營養碗,揀左Chilli con carne 美式辣肉醬配pasta,仲加左芝士。啲芝士開始溶就拉絲,超正!唔好睇少個辣肉醬,都真係好辣下,啱晒我胃寒既人,肉醬茄底帶微酸好開胃,仲mix左啲豆豆,真係好protein

好,睇下有咩好食先。研究食咩期間,都有好多人黎買外賣。

煙三文魚,加左個配料煙三文魚試下,$22有三大塊。

啲芝士開始溶就拉絲,超正!

2024-11-02 253 views
最近吃多了想吃健康點,知道這家主賣是墨西哥卷及沙律健康食品,選擇種類也算多。店舖細,座位不多,應該主要做外賣。點選了兩個墨西哥卷set🌮,三文魚加牛油果wrap、hummus wrap鷹嘴豆泥卷 $68/1配自選小salad (Tuna, Kale 羽衣甘藍🥬 ) +$35不論是墨西哥卷還是沙律也有很多菜,份量也很足夠,很適合正在健身人士。吃多了也沒有最疚感。南瓜湯 +$30 比較濃郁看到有新鮮果汁就試試Noah Fresh Juice - Apple Pear Mango (右下)、Apple Peach Kiwi跟餐點是+$22 挺大瓶,入口新鮮

salmon  avocado  wrap

• Mixed salad
  • Salmon  Wrap
  • Noah  Fresh  Juice
2024-10-31 210 views
今日諗住去喜帖街附近買野,行過見到呢間主推健康減脂餐廳,最近我都進行keep fit計劃就去買黎試下。椰菜花飯香甜爽口嘅椰菜花飯,配上嫩滑多汁雞胸,低脂健康之選。自家製沙律呢到沙律選擇好多,最後我揀左自選三款,有經典凱撒沙律,西蘭花煙肉蔓越莓沙律,手撕雞薯仔沙律,凱撒沙律新鮮爽口,醬汁香甜美味,手撕雞薯仔沙律雞肉唔會鞋,薯仔口感綿密,西蘭花煙肉蔓越莓沙律煙肉咸香,蔓越莓酸甜開胃。招牌南瓜香草湯南瓜湯香甜creamy,加埋香草香味濃郁。周打蜆湯好足料,口感豐富,鮮味十足。

椰菜花飯
香甜爽口嘅椰菜花飯,配上嫩滑多汁雞胸,低脂健康之選。

自家製沙律

招牌南瓜香草湯
南瓜湯香甜creamy,加埋香草香味濃郁。

周打蜆湯
好足料,口感豐富,鮮味十足。
👧🏻Wodafoodie in Wan Chai利東街對面有間主打椰菜花飯、墨西哥捲餅、沙律、湯品既健康輕食店,岩曬想增肌減脂或間中想輕食既人士🤩✨🐥嫩滑雞胸椰菜花飯 Chicken Breast CauliRice $72呢碗入面有椰菜花飯、紫椰菜、藜麥、粟米、車厘茄、半粒烚蛋🥦椰菜花飯卡路里低,飽肚又高纖,係好多想健身減重人士既恩物🤜🏻高蛋白質既雞胸好嫩滑🐥食曬一碗可以飽足一日😋✨🌯煙三文魚捲 The Smoked Salmon Wrap $78墨西哥捲一份兩件,好少見有三文魚揀,呢個配搭既新鮮又健康😍入面有牛油果、菠菜苗、Mozzarella cheese、蕃茄、青瓜。菠菜真係勁大量,落左少少mayo但食落都好輕盈無負擔😌✨🥗自選沙律 Mixed Salad $68呢個我大推!沙律可以係11款入面揀3款,揀左南瓜、烤蝦同吞拿魚沙律。大推🎃南瓜!!超甜超好食🥰🥰沙律菜勁多,又有好多藜麥,食沙律都可以健康得黎又飽肚☺️✨🍲湯品 Small Soup +$30🎃南瓜湯超濃郁好好飲🥰✨🥙自家製沙律 Small Salad +$35買左wrap仲可以加個小沙律🥗補充一日纖維量👍🏻📍 Tall
👧🏻Wodafoodie in Wan Chai

✨🥗自選沙律 Mixed Salad $68

✨🍲湯品 Small Soup +$30
🎃南瓜湯超濃郁好好飲🥰

✨🥙自家製沙律 Small Salad +$35
買左wrap仲可以加個小沙律🥗補充一日纖維量👍🏻

📍 Tallore (灣仔)
灣仔廈門街7號地下D號舖
【灣仔Tallore】🥗【烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻醬】一上桌就聞到那股誘人的香氣,椰菜花烤得剛剛好,外皮微脆內裡柔軟,搭配特製的石榴芝麻醬,酸甜適中,芝麻的香與石榴的鮮豔相互映襯🥗【羽衣甘藍紫椰菜配西班牙曼徹格芝士沙律】用羽衣甘藍與紫椰菜作為基底,再撒上切碎的西班牙曼徹格芝士,簡直是芝士控的福音!每一口都充滿了芝士的濃郁與蔬菜的清新,營養又美味。🥗【烤蝦羅勒醬藜麥佛陀碗沙律】這道沙律真是色香味俱全!烤蝦肉質鮮嫩多汁,羅勒醬的香氣四溢,與藜麥的穀物香完美融合,形成一道健康又滿足的佛陀碗。【香草南瓜湯】湯頭濃郁香醇,南瓜的甜與香草的清新完美結合,暖胃又暖心,為這頓飯畫下完美句點。
【灣仔Tallore】

🥗【烤椰菜花沙律配秘製石榴芝麻醬】