Restaurant: Tam Siu
Info:

抵食多選擇朋友聚餐之選 🌟本身都幾鍾意食串燒嘅,最近就經過女人街走入[探燒],復古裝橫風格,掛滿各式各樣必食之選嘅木牌,主打串燒同烤魚。與平時串燒店不同之處,會提供一個保溫爐盤,所有串燒都會放係上面保溫,慢慢嘆住黎食~我今次就食左好多款式,有唔同肉類、海鮮、蔬菜、甜品等,食物選擇多係同朋友聚餐之選🌟🌟🌟🌟詳盡食評🌟🌟🌟PS ⚠️唔知點解係尼個post啲相upload唔到😢 請見諒1. 即開即燒生蠔:熱辣辣新鮮出爐,隻隻蠔都幾新鮮,啖啖肉,分量十足👍2. 原隻扇貝:拎出黎已經好香,食落又唔會好韌,燒得啱啱好。建議飲埋啲汁,蒜蓉辣椒調味好食,唔會得蒜香,有啲啲辣椒帶出鮮味🔥👍⚠️PS唔食辣嘅朋友可以預先落單時走辣椒3. 探燒特色烤魚(蒜香味):魚幾香同幾滑,加上唔多骨,真係啖啖肉,味道濃郁,蒜香味啱哂唔食辣嘅朋友,魚湯下裡面都有好多配菜:豆芽、薯仔、蓮藕、金針菇同白菜等。遺憾嘅地方:如果有得俾顧客加配其他配菜會更好,個日我地想食薯粉/額外點蓮藕,店舖無得提供就浪費左啲魚湯汁。4. 大大條茄子:茄子真係如其名😂大大條👍 口感軟綿綿,一絲絲咁拉出黎食都幾過癮。5. 新疆羊肉串:羊肉有驚喜,平時食串
抵食多選擇朋友聚餐之選 🌟

🌟🌟🌟詳盡食評🌟🌟🌟

⚠️PS唔食辣嘅朋友可以預先落單時走辣椒

5. 新疆羊肉串:羊肉有驚喜,平時食串燒最憎啲肉燒到好乾又柴,但尼間火侯拿捏幾好,羊肉嫩口😋

6. 探燒青椒釀蝦滑:其他串燒舖少見嘅菜式,特登叫黎試下,青椒配搭蝦滑幾match,蝦滑彈牙,但要留意有啲青椒會帶辣🔥🔥

7. 路邊攤炒米粉:米粉搭配辣椒芝麻,又香又辣,而且炒得乾身,整體唔錯。

總結🌟:味道比一般串燒調味好,唔會太咸👍
即開即燒生蠔 原隻扇貝
大大條茄子
蒜香味烤魚
探燒青椒釀蝦滑 新疆羊肉串
路邊攤炒米粉
2021-07-11
$250 (Dinner)
即開即燒生蠔 原隻扇貝
  • 即開即燒生蠔    原隻扇貝
  • 探燒特色烤魚
  • 探燒青椒釀蝦滑  新疆羊肉串
2021-07-26 382 views
有次放工想食串燒行過呢間舖頭就想試下一入到去就話要訂先有位 咁我哋就以為應該正野先要訂位啦!轉個頭就book 咗位下次食咁今日去咗試 一坐底就即刻填紙落單啦點知啲串燒等成2,30分鐘都無影🤔都唔緊要,食貨心態,諗住好食就值啦!但佢一上啲串燒嚟就知中伏首先 個樣同色水好唔吸引其次 一食入口啲串燒燒到好柴 仲要係有啲凍 好似放咗好耐先拎出嚟上菜咁味道都好一般 去九龍城街邊嘅串燒舖頭食仲好食另外仲試咗啲炸物 所有野都好油 個種油係好油膩嘅感覺 同埋啲炸物吸油到爆 好似啲油未夠熱就放落去咁 索晒啲油價錢又唔平 真心唔建議大家試
有次放工想食串燒行過呢間舖頭就想試下

咁今日去咗試 一坐底就即刻填紙落單啦
點知啲串燒等成2,30分鐘都無影🤔
都唔緊要,食貨心態,諗住好食就值啦!
但佢一上啲串燒嚟就知中伏
首先 個樣同色水好唔吸引
味道都好一般 去九龍城街邊嘅串燒舖頭食仲好食

價錢又唔平 真心唔建議大家試
$250 (Dinner)
2021-07-23 373 views
行入女人街覓食,見呢間鋪頭無人等位,可能因為新開張,所以就入去試吓。落咗單,首先嚟咗兩枝超級市場會買到嘅樽裝飲品。之後一直等,等咗30分鐘忍唔住問佢幾時先會有等一串嘢食,店員回覆要等10至15分鐘。過咗15分鐘,仲未有嘢食,再問。店員回覆:「未開始準備你張單,因為我哋係燒完一張枱落嘅單,先至會開始燒另一張枱嘅單。」What a genius!!! 我哋見隔離三枱啲人一路吹水,張枱堆滿曬擺咗好耐未食丶畀冷氣吹到凍曬嘅串燒,另外仲有兩張枱仲未有嘢食過,所以我哋最終無再選擇無了期等落去,埋單畀咗兩枝嘢飲錢。諗呢個上菜方法嘅人真係genius!

諗呢個上菜方法嘅人真係genius!
2021-07-06 307 views
呢間店舖的優秀點簡直太多了。🎼音樂伴奏:竟然有歌聽一下,在等串燒的時候也沒有那麼無聊,和朋友也可以暢談一下。🪑桌子夠大: 我們六個人坐的超級寬鬆,貴價餐廳除外,很少餐廳能有這麼大的桌子。很舒適。🌡️空調溫度:本來有點冷的,但服務員很好,幫我們調節了一下就變合適了。💡光線亮麗:除了亮麗的燈光之外,還伴隨著一點浪漫的氛圍,在想,如果能朋友在這裡慶祝生日就好了😝🌟串燒味道:高質量的燒烤店啊,真的很難找到這麼高質量的燒烤店。自己下點辣椒香粉真的可口不信的真的可以直接試試。💁💁服務:雖然不是很多服務,但其實也夠了。我們吃飽了服務員也沒趕我們。讓我們繼續聊天。這樣的串燒店可真的是太舒適了~我們吃的很飽很飽,吃不動了買單也是1407,平均每人234港幣。吃了兩個小時多點,吃出了高級的味道👍
呢間店舖的優秀點簡直太多了。
不信的真的可以直接試試。
這樣的串燒店可真的是太舒適了~

2021-07-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-07-05 283 views
同frd係旺角行街,心血來潮想吃燒烤,於是就係附近挽佐呢間,因為是假期所以見到門口都有人排隊。(懷疑通菜街會成為下一個網紅餐廳街,隔離十三姨之類都要排隊)因為是新開的店,驚踩雷,但是又唔知吃咩,就揀佐呢間。冇太大期待結果有驚喜到!旺角燒烤店很多,但呢間舖頭一定可以上Top版單,沒有白來。.店裏十大招牌全點個遍都可以,完全沒有雷!特別是烤肥腸,在香港吃過最好吃的烤肥腸!青椒釀蝦滑好食,在香港第一次食到!路邊攤炒飯很香,吃燒烤怎麽能不點炒飯呢!酥炸雞軟骨很酥脆,不過最近牙口不好不敢多吃。牛三寶煲仔燒,牛丸很彈牙,是潮汕那種味道不是那種雜貨鋪丸子的味道。不過冰粉不是很冰,可以再冷d天氣太熱了。
店裏十大招牌全點個遍都可以,完全沒有雷!
特別是烤肥腸,在香港吃過最好吃的烤肥腸!

青椒釀蝦滑好食,在香港第一次食到!
路邊攤炒飯很香,吃燒烤怎麽能不點炒飯呢!

炸雞軟骨很酥脆,不過最近牙口不好不敢多吃。

不過冰粉不是很冰,可以再冷d
天氣太熱了。
2021-06-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 霸王肥腸
  • 青椒釀蝦滑