Hiring
$60-$75
Hourly (Negotiable)
$60-$75
Hourly (Negotiable)
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
Restaurant: Tamjai Yunnan Mixian (Wah Tai Mansion)
Info:

2023-05-13 304 views
平時好少行過嚟食譚仔,地點唔算好就腳,今日心血來潮想食米線,於是喺青年廣場果邊行過去。食咗豬潤湖南酸辣米線($41),再加個一人皮蛋($13),總計$54。簡單一人晚餐嚟講,算係抵食!另外佢裝修後,環境光猛咗坐得舒服咗好多!

簡單一人晚餐嚟講,算係抵食!

另外佢裝修後,環境光猛咗坐得舒服咗好多!
今日經過譚仔雲南米線,見到最新出品-滷汁牛肚蜂巢豆腐米線,湯底可裏選擇蕃茄或重慶酸辣。🔸滷汁牛肚蜂巢豆腐重慶酸辣(3小辣)這碗米線是期間限定,因為想試試滷水牛肚,所以決定叫了。滷水牛肚:煮得夠淋,易入口和易咬斷。味道方面,牛肚煮得滷水夠入味,有種街邊牛雜中牛肚的感覺。蜂巢豆腐:樣子感覺像多層次的豆卜,又好似百頁豆腐的感覺。由於是豆製品的關係,所以十分吸收湯底的味道,咬下去會流出湯汁,所以熱辣辣時候要小心,最好涼一涼才放入口,避免燙傷個嘴。

🔸滷汁牛肚蜂巢豆腐重慶酸辣(3小辣)

這碗米線是期間限定,因為想試試滷水牛肚,所以決定叫了。

譚仔雲南米線已經推出了早晨套餐好一陣子,不過我最近才和幾個朋友相約一起早起去試試!😆✌🏻(成就解鎖✅ 其實對現在的年輕人來說 一早起身吃早餐真是一個很大的struggle)由此可見我們想要吃譚仔早餐的決心是多麼堅定!🤣🤣🤣.💖烘土匪芝士三文治系列▫️番茄🍅 $27 ▫️炸醬💥 $29加:迷你家鄉泡米通粉 + $7「烘土匪芝士三文治系列」真的挺新奇驚喜❤️ 平常我食米線吃得蠻辣,所以我很少會叫甜的炸醬配來吃。外面經常吃到的三文治餡料來來去去都是火腿蛋、吞拿魚沙律、碎蛋沙律🥙等等,有時候真的會吃到有點悶⋯⋯ 反而這裡的土匪炸醬和芝士🧀這個組合竟然在三文治中發揮到意想不到的chemistry✨✨💖經典港式早餐(C餐)$35▫️鮮油餐包▫️煎蛋🍳▫️火腿/ 腸仔▫️火腿通心粉粉麵方面,除了5款經典的港式早餐選擇,還有鮮蕃茄系列米線🍅🍜 早餐都能吃到米線,真的很幸福!!!🥰🥰🥰 不過因為我們不想吃到太飽的關係,所以我們只點了迷你家鄉泡米通粉和火腿通心粉。雖然餐牌說是迷你份量,但我覺得份量一點都不mini,有蔥花、冬菇、肉碎。火腿通心粉也有兩片半塊的火腿片!個人認為味道普通啦,跟其他茶餐廳的味道沒什麼分別。不過
💖烘土匪芝士三文治系列
▫️番茄🍅 $27 ▫️炸醬💥 $29
加:迷你家鄉泡米通粉 + $7

💖經典港式早餐(C餐)$35
▫️鮮油餐包
▫️煎蛋🍳
▫️火腿/ 腸仔
▫️火腿通心粉

不過,譚仔早餐的出餐速度真的有待改善。門面人手好像不太夠,我們看到譚仔姐姐每一次從廚房捧出來的都是好幾個同一款的餐。所以我們這一桌等了好幾輪才等到菜全部上齊。😞😞😞 對於飢腸轆轆的morning餓鬼們來說,要等這麼久才能吃到早餐可能是一種痛苦喔⋯⋯🥲
2021-07-23 315 views
服務態度極差 阿姐成日黑口黑面同人講野 等耐左問佢 佢冇表明時間 又話表明左 我真係哭上次等過50分鐘得一個米線,冇話唔得,但又唔講聲,仲有口串串 我真係唔知笑定係定好 希望服務態度好d 大家食得開心d啦
TakeAway
2020-06-07 1706 views
相信譚仔雲南米線大家都吃過,我最喜歡吃他的酸菜,炸醬,雞肉和冬菇。還有一定要吃他的土匪雞翼,蒜泥白肉,拍青瓜等等。這間譚仔的質素和平時的譚仔也一樣,但是,這間譚仔的常餐速度很慢,如果是趕時間的千萬不要來這間譚仔。
2019-09-09 1705 views
今次係我第一次食墨魚春捲嘅米線,原來叫一餸嘅墨魚春捲有五條嘅,我覺得相當之抵食啊。嗰條春捲係整得比我想像之中好食啊,價錢都係37元,值得推介啊。我今次揀左十小辣啊,好野味。

我今次揀左十小辣啊,好野味。
2019-08-14 972 views
跑完步後好攰,大家都懶得去煮飯,於是女朋友提議食譚仔,難得女朋友咁有主見,我當然欣然接受啦。每次只要係同女朋友食譚仔既話,我地都會叫過橋米線,一黎唔洗煩揀咩餸,二黎依個份量完全夠我地兩個食!跑完步食量會大啲,所以加多份土匪雞翼(5隻$35)。今次食既係十小辣,酸酸辣辣咁令人好開胃,連我食唔到辣既人都接受到覺得好食!入面果然好足料,兩個人食黎講算好抵,土匪雞翼就唔洗多講,食過既人都知有幾好食。除此之外,我更加中意既係佢啲肉唔黏骨,入口輕輕一咬已啖啖肉,真係好正!同女朋友食親譚仔都叫過橋米線就好似變左我地既習慣,我地既默契咁,其他情侶都不妨一試!

過橋米線
2018-07-29 1732 views
譚仔不嬲有食開,因為分店真的多得很,常常經過也覺得麻辣味很香但總不敢嘗試,每次都只會叫酸辣湯底。通常我都是買外賣但今天下午茶時段見門外沒人等位便直接入內堂食。我一行三人要搭另三個人的枱,我們亦是習慣了,何况吃完便走!我和女兒坐下後,老公還未及坐下,店員便過來要落單,我說等一會,後來當我們決定後,舉手示意,店員行過亦扮作視而不見,怎樣也不幫我們落單,到最後我們唯有起身走,另找地方吃東西,亦沒有店員理我們。真不敢相信這是香港的食肆,可以明目張膽趕客,當時周圍的客人亦目睹這件事,既然她們不想做我們的生意,那麼以後我們亦不會光顧它們了!
2018-07-29
Tea
2017-11-30 1966 views
☀️今日放假,訓左晏覺,起身就要揾野食。家姐問:食咩好?我話:吾好諗了,就食🍜譚仔 🍜啦😄😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂平時一黎親譚仔,就系食果幾樣架啦!連Menu 都吾洗睇,我就直接order左 雞肉10小辣🍜 我家姐就order 酸菜麻辣酸辣 10小辣🍜再加 蒜泥白肉、土匪雞翼🍜雞肉10小辣🍜雖然我淨系叫左一個餸,但都系大大碗,見到都開心😃湯底: 有韮菜、芽菜、腐竹,勁多芽菜,超中意👍🏻 呢個酸辣,比較偏向辣味,酸味較淡。 我中意d雞肉切到甘細,食起身既感覺吾似食緊雞肉,但系就系中意😂 夾雜d芽菜一齊食,好有咬口👍🏻🍜酸菜麻辣麵🍜平時中意同家姐交換餸食😝 我都食左d酸菜,吾鹹,酸得岩岩好,都幾爽口既~🍗蒜泥白肉🍗睇落去,的確見到d肥膏隔住d肉,可能因為佢夠薄,加埋蒜泥、麻辣油,混埋一齊,d肉吸曬麻油,蒜泥,一啖擺落口,口感一流,蒜泥散發陣陣香味,完全吾覺有肥肉系度👍🏻(但食完有口氣,一定要準備好香口珠😂)🍗土匪雞翼🍗燒雞翼,有成十粒芝麻同辣椒粉系面,聞落去以辣椒味以主,咬落去,夠乾身,吾錯!最後,如果諗吾到食咩,譚仔都系個吾錯既選擇😋

再加 蒜泥白肉、土匪雞翼

🍜雞肉10小辣🍜

雖然我淨系叫左一個餸,但都系大大碗,見到都開心😃

雞肉10小辣

🍜酸菜麻辣麵🍜

🍗蒜泥白肉🍗

(但食完有口氣,一定要準備好香口珠😂)

蒜泥白肉

🍗土匪雞翼🍗

土匪雞翼

最後,如果諗吾到食咩,譚仔都系個吾錯既選擇😋

2017-11-28
雞肉10小辣
蒜泥白肉
土匪雞翼
2017-09-30 1165 views
_今日訓左個下午覺....一訓醒就已經差唔多9點....咁費事諗就打電話去叫個譚仔外賣....叫外賣到行過去拎都係15分鐘左右....勁方便..又唔駛等...即時可以拎返屋企食....出面天氣熱....係出面等一等...一定汗流浹背..._同我女朋友一人一碗米線.......我叫左一個豬肉清湯.....我女朋友就叫左一個炸醬...每次食譚仔...我女朋友都好鐘意污染我個清湯....整到紅晒先收手....今次都係一樣....平時佢唔會叫炸醬..因為感覺好似好少咁....但今次叫...炸醬份量幾足......同幾好味....豬肉都整得幾好食..._叫外賣最緊要快....所以幾滿意...服務態度又唔錯.....野食都幾好味...趕時間既你...可以選擇去呢度叫外賣

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$33 (Dinner)
2017-09-07 608 views
11點半叫定外賣一點鐘取,一點去到服務員話攞緊出嚟,等到一點半,再問服務員,佢話現在先煮,幾個同班同學一點鐘去到先嗌外賣10分鐘有得攞,我再問點解,服務員居然同我講,後生細仔等一陣都唔得,直至1:40先有得攞,這個午餐我回到學校只得8分鐘時間食,簡直不知所謂

2017-09-07
Waiting Time
100 Minutes (TakeAway)
Lunch
2017-08-15 581 views
因為住柴灣,成日都係呢間嗌外賣,比較少自己黎堂食,今日岀面好熱,買完外賣又要拎住暴曬咁行返屋企,加上又太肚餓,決定堂食。呢間啲辣度好唔準,有時中辣好淡,有時小辣又好辣,今日想食重慶酸辣小辣,雖然係譚仔嘅小辣,但其實係唔係好辣,湯底好香濃嘅花椒八角個啲味,聞到都流口水,不過係有啲油,唔算太酸,啱啱好!! 嗌左小米,但分量都好多啦已經。。。雞肉吸晒啲湯底,好好食!可能因為太餓。另外再叫埋細土匪,依舊香口好食,熱辣辣

嗌左小米,但分量都好多啦已經。。。
雞肉吸晒啲湯底,好好食!可能因為太餓。

另外再叫埋細土匪,依舊香口好食,熱辣辣

真係好難得平日午餐會係柴灣食,我地返工架嘛!呢日咁岩我地都有野做要遲返工,所以就來譚仔食個early lunch!!哈哈!!原來呢間譚仔擴大左,坐位多左好多添!真係唔黎食都唔知呀.我地點了套餐來食,但我覺得份量好似比以前少左,無論麵底定配菜...... 之前食得飽兩個人,而家...... 早餐黎講就飽既,午餐就差啲啦......酸辣湯底是我的最愛, 今次也是點了酸辣~~ 湯底OK, 跟平時一樣~~麵身還可以, 不算太糊~~餸菜什麼都有, 不過我覺得份量是少了... 是舖租太貴了嗎???好多人話炸醬不健康, 但我又愛吃, 吃少少不過份吧!! XD下次來食, 可能要點返分別兩碗了~~~

原來呢間譚仔擴大左,坐位多左好多添!真係唔黎食都唔知呀.

麵身還可以, 不算太糊~~

下次來食, 可能要點返分別兩碗了~~~
$30 (Lunch)
2017-02-23 623 views
偶爾光顧柴灣譚仔,是次到取外賣,發現“寧被人知莫被人見“的事。收銀處旁地下就這樣隨地放下包好有待客人到取之外賣,食客能否接受,有賴大家“包容”,本人就不能接受。本人記得打電話時的外賣到取號碼,店員首先精明地收錢找贖,本人問外賣是否做好,她不回頭看一下身旁的外賣膠袋上的號碼,就說要等一會。見其他外賣陸續出來,好奇再問同一位店員,她才如夢初醒地在地下拿著外賣給本人,可憐外賣放在地下之餘,還攤凍了。收銀一流,衛生與服務不入流,本人實不滿意。如閣下可接受,真的有氣度!佩服佩服。

收銀一流,衛生與服務不入流,本人實不滿意。

如閣下可接受,真的有氣度!佩服佩服。
外賣到取收據
2017-02-23
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$55 (Lunch)
2016-11-16 681 views
倆個去食什麼好~胃口不大,可以試試它的米線套餐,大大碗 有齊17種配料!倆個人食剛剛好!還可以點下它的口水雞翼!如果你鐘意吃辣,這個不錯之選!記得以前經常學生時兼職收工就跟同事去食!2人除開不貴價,也剛好飽肚~只是現在配料的份量沒有以前那麼大份量!但還是美味可追加~~
只是現在配料的份量沒有以前那麼大份量!但還是美味可追加~~
2021 views
2016-11-09
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
Dinner
  • 過橋米線套餐