2010-06-25 38 views
到底是有三哥好, 定冇三哥好, 今日我同男朋友上了一堂好好的課.旺角街頭食肆林立, 好似都幾乎食過晒. 行到花園街, 離遠望到譚仔招牌~譚仔, 真係好出名, 人人食過都話very good.我都食過一次, 好大碗囉!男朋友提議試一下, 我都ok.mk果間分兩層, 我地被安排上二樓.d枱好多好多, 人都多到數唔晒. 大約8個人一張枱, 基本上每人都叫一面兩送.有d女仔, 會叫一大碗兩個分, 個個食到停唔到咁.我同男友都每人叫一碗, 叫唔同送可以分黎食.是日晚餐:- 雞柳炸醬酸辣米線勁白痴叫佢3喎....佢話麻辣先有分級數.食過tst果間, 好似冇分別呀~雞柳滑, 炸醬分開上, 都唔錯.不過酸辣同平時食云南米線不一樣, 冇咁酸.而且冇酸菜, 係咪要叫先有呢? 腩肉墨丸上湯米線上次tst我就食呢個. 墨丸係好多粒, 但唔彈牙, 好普通腩肉白色冇醃, 要加埋湯先好食~ 土匪雞翼難得有人share, 叫了份大.雞翼上面類似蜜糖+芝麻, 大大隻, 又入味, 可以再試!! 凍檸茶+6蚊就有, 抵飲又大杯!坐旁邊5個女仔, 其中一個好似譚仔食家咁, 分析邊間譚仔最好味, 有三哥同冇三哥既分別.又話有三

旺角街頭食肆林立, 好似都幾乎食過晒.
行到花園街, 離遠望到譚仔招牌~
譚仔, 真係好出名, 人人食過都話very good.
我都食過一次, 好大碗囉!

男朋友提議試一下, 我都ok.

mk果間分兩層, 我地被安排上二樓.
d枱好多好多, 人都多到數唔晒.
大約8個人一張枱, 基本上每人都叫一面兩送.
有d女仔, 會叫一大碗兩個分, 個個食到停唔到咁.

我同男友都每人叫一碗, 叫唔同送可以分黎食.

是日晚餐:-
雞柳炸醬酸辣米線
勁白痴叫佢3喎....佢話麻辣先有分級數.
食過tst果間, 好似冇分別呀~
雞柳滑, 炸醬分開上, 都唔錯.
不過酸辣同平時食云南米線不一樣, 冇咁酸.
而且冇酸菜, 係咪要叫先有呢?

腩肉墨丸上湯米線
上次tst我就食呢個.
墨丸係好多粒, 但唔彈牙, 好普通
腩肉白色冇醃, 要加埋湯先好食~

土匪雞翼
難得有人share, 叫了份大.
雞翼上面類似蜜糖+芝麻,
大大隻, 又入味, 可以再試!!

凍檸茶
+6蚊就有, 抵飲又大杯!

坐旁邊5個女仔, 其中一個好似譚仔食家咁,
分析邊間譚仔最好味, 有三哥同冇三哥既分別.
又話有三哥既辣好多, 總之就讚到三哥天上有地下無...

我剩係食過兩間, 有冇三哥都唔知.
但味道都唔係我喜歡的.
2010-06-19
$40 (Dinner)
  • 土匪雞翼
2010-06-16 27 views
前幾日上openrice見到旺角又開左間.譚仔所以行行下街黎左食 補充體力=)呢間係譚仔.而吾係譚仔'三哥''...兩間店當然有分別,,係咩原因想知自己search@v@ haa.打食評先!叫左雞肉米線中辣+凍OT.米線正正常常.最讚係湯底. : )中辣交足貨.真係麻+辣.吾會分開既.雞肉夠滑.好like佢既湯底.+上譚仔不嬲係飽肚+平價既不二之選個人認為譚仔比三哥譚仔好味:-)
前幾日上openrice見到旺角又開左間.譚仔
所以行行下街黎左食 補充體力=)

呢間係譚仔.而吾係譚仔'三哥''...兩間店當然有分別,,
係咩原因想知自己search@v@ haa.打食評先!

叫左雞肉米線中辣+凍OT.
米線正正常常.最讚係湯底. : )
中辣交足貨.真係麻+辣.吾會分開既.
雞肉夠滑.

好like佢既湯底.+上譚仔不嬲係飽肚+平價既不二之選

個人認為譚仔比三哥譚仔好味:-)
食前
食後
2010-06-15
食前
食後
  • 雞肉米線
2010-05-27 24 views
呢日同媽子呢度食米線,食完先返歸啦。可能時間尚早既關係啦,人唔算太多既。不過野食就等耐左小小啦。大辣過橋米線我媽子話個湯比平時既譚仔為辣,但我覺得就同平時差唔多啦。個湯飲落去又麻又痹,真係好過癮架。而且乜野配料都有,都幾抵食。碗米線又夠大碗,真係飽都上心口。凍奶茶茶味好濃,一向都覺得譚仔既奶茶好好飲。我都唔知點解。都唔錯啦,不過野食黎得快就好啦。
人唔算太多既。不過野食就等耐左小小啦。

大辣過橋米線
我媽子話個湯比平時既譚仔為辣,但我覺得就
同平時差唔多啦。個湯飲落去又麻又痹,真係好過癮架。而且乜
野配料都有,都幾抵食。碗米線又夠大碗,真係飽都上心口。

凍奶茶
茶味好濃,一向都覺得譚仔既奶茶好好飲。我
都唔知點解。

都唔錯啦,不過野食黎得快就好啦。
過橋米線
2010-05-22
過橋米線
2010-05-24 18 views
唔記得幾時食,個日同2個fd出mk行街,其間其實已經掃左唔小街邊小食,但係行行下,見到樓上竟然有間譚仔,個fd又話突然口痕想食,就去會一會呢間譚仔啦!我地叫左腩肉大辣2個人食,其實我當然係想食特辣,不過個fd唔食得咁辣,所以最多只可以陪我食到大辣,而且我地頭先食左好多街邊小食,所以都飽飽地!碗野黎到,嘩真係,比起元朗細碗,都唔係一個問題,一食落去,連我個fd都話唔辣,最多係元朗個間ge中辣-0-對於鐘意食辣ge我當然失望啦!唉...不過d服務都算合格啦,可能當時小人掛!
碗野黎到,嘩
不過d服務都算合格啦,可能當時小人掛!
譚仔的分店近來越開越多,擴張速度驚人,可是其出品水準是否維持,則作別論今天偶然路過旺角,見又有一間新開張的譚仔米線,而在人頭湧湧的午膳時間剛好有位,於是入內一試吧依舊叫了一碗牛肉魚蛋清湯米線,似是我在譚仔任何一間分店所點的「招牌配搭款式」第一口品嘗的,當然是其招牌清湯吧?一入口,實教人失望,不清、不鮮、也不甜,單憑其湯底的水準,已可知這間新分店與其他分店的水準有異了 接著再試牛肉,肉質韌,無口感,也算是失望之作 唯一合格的是魚蛋,依然是軟熟而彈牙,可是魚蛋味道只屬一般,失卻了魚蛋應有的鮮味近期見譚仔新開張的分店,評價、分數均與舊店的大不如前看來擴張版圖與保持水準,魚與熊掌似不能兼得

接著再試牛肉,肉質韌,無口感,也算是失望之作

近期見譚仔新開張的分店,評價、分數均與舊店的大不如前
看來擴張版圖與保持水準,魚與熊掌似不能兼得
2010-05-20
$30 (Lunch)
2010-04-13 14 views
譚仔吃過了很多次, 不過在旺角區卻是第一次. 這間位於樓上的譚仔, 前身是間韓式食店, 不久前關門大吉之後就開了譚仔. 前排的一個星期日, 與老爸老媽去旺角配眼鏡前, 先來了這裡食碗粉. 一上到來最開心的就係唔使等位!!!! 這個情形在其他分店從未試過! 大概是新開的關係, 又 是樓上店, 知道的人不多, 所以才不用等位! 另一特別之處就是地方很大很寬敞. 一般的分店, 可能是地舖的關係, 都是地方少少, 坐位十分擠迫; 但這店卻十分闊落, 不會"枱貼枱", 坐得很舒服!!老媽的食量一向不大, 說要和老爸一起share過橋米線套餐, 我則點了豬潤米線. 過橋米線套餐較一般的米線大, 分量約較兩碗正常米線少一點. 材料也很豐富, 差不多樣樣都有一兩件: 魚旦,牛丸, 墨魚丸, 竹笙, 豆卜, 腐皮, 生菜, 牛肉, 腩肉, 豬潤, 火腿, 芽菜, 韮菜, 雞肉等等, 炸醬和大碟酸菜則另上, 兩個人一個餐也夠飽! 眾多材料中, 個人認為酸菜最好吃, 酸度剛剛好, 而且十分脆口, 吃了十分醒胃! 其他的材料也ok, 最適合心多又想多試幾樣餸的人, 又或者兩個胃口不大的人一同分享! 至於豬潤

老媽的食量一向不大, 說要和老爸一起share過橋米線套餐, 我則點了豬潤米線. 過橋米線套餐較一般的米線大, 分量約較兩碗正常米線少一點. 材料也很豐富, 差不多樣樣都有一兩件: 魚旦,牛丸, 墨魚丸, 竹笙, 豆卜, 腐皮, 生菜, 牛肉, 腩肉, 豬潤, 火腿, 芽菜, 韮菜, 雞肉等等, 炸醬和大碟酸菜則另上, 兩個人一個餐也夠飽! 眾多材料中, 個人認為酸菜最好吃, 酸度剛剛好, 而且十分脆口, 吃了十分醒胃! 其他的材料也ok, 最適合心多又想多試幾樣餸的人, 又或者兩個胃口不大的人一同分享! 至於豬潤米線則較一般. 由於帶點熱氣, 點了個清湯底. 湯底雖然鮮甜, 但喝多兩口便覺得較鹹和口渴, 不知是否下了味精?? 米線也很滑又不會糊, 但豬潤卻較差. 較厚切, 但因為煮過火, 變得頗硬且韌!

服務方面, 可能由於人客不多, 招呼也比較殷勤, 而且也算勤快, 與其他分店的忙亂情況大不相同! 如果食物的水準再高一點的話就更好了. 這樣的水準又就近工作地點, 應該不久將來又有光顧的機會!
2010-02-28
$21 (Lunch)
  • 過橋米線
2010-03-23 5 views
今日約左2個朋友出去旺角買野,但行街前先去食個晚餐先,哈,,又係我地既最愛,之前多數都係去沙田食,我地3個都係勁鐘意食豬潤,我:,豬潤 炸醬 中辣一個朋友同我叫既差唔多,不過佢係3小辣另一個朋友勁囉,佢食大辣不過今日既中辣,不多夠辣,大辣果個朋友都話唔夠辣,落得太少辣啦>.<而豬潤呢,就,,,太熟啦,太淋啦,唔爽既,一d都唔好食,而炸醬永遠都唔多夠我食,哈哈,,,因為太好味,真係唔錯,好味道!!!另外,亦叫左土匪雞亦,剛剛炸好,熱騰騰,好味,今次試下蒜泥白肉也不錯,用肉片卷住少許蒜,真係不錯,想試好耐,今次終於都叫左,朋友們都話下次可以再叫,不過少了一點可能今日係假日,客人比較多,侍應見我地食完,就拿拿淋收拾碗快,帶客人入黎,但我地乜都未整好,錢都未拎,好似趕我地走咁,客人同侍應都企晒o係後面,仲有個客人o係後 ee oo,真係好掃興囉,,,,
今日約左2個朋友出去旺角買野,
但行街前先去食個晚餐先,
哈,,又係我地既最愛,
[譚仔雲南米線]
之前多數都係去沙田食,
我地3個都係勁鐘意食豬潤,
我:,豬潤 炸醬 中辣
一個朋友同我叫既差唔多,不過佢係3小辣
另一個朋友勁囉,佢食大辣
不過今日既中辣,不多夠辣,
大辣果個朋友都話唔夠辣,
落得太少辣啦>.<
而豬潤呢,就,,,太熟啦,
太淋啦,唔爽既,一d都唔好食,
而炸醬永遠都唔多夠我食,
哈哈,,,因為太好味,
真係唔錯,好味道!!!
另外,亦叫左土匪雞亦,
剛剛炸好,熱騰騰,好味,
今次試下蒜泥白肉
也不錯,
用肉片卷住少許蒜,
真係不錯,
想試好耐,今次終於都叫左,
朋友們都話下次可以再叫,
不過少了一點
可能今日係假日,
客人比較多,
侍應見我地食完,就拿拿淋收拾碗快,
帶客人入黎,但我地乜都未整好,
錢都未拎,
好似趕我地走咁,
客人同侍應都企晒o係後面,
仲有個客人o係後 ee oo,
真係好掃興囉,,,,
2010-03-19
2010-02-07 19 views
很大, 很寬敞.米線超級多. 湯很好, 像佐敦那分店一樣濃香.但炸醬奇少, 像一個小孩捨不得吃的態度, 慢慢慢慢, 少少少少的吃才夠吃如果這兒沒有很多人的話, 環境也挺好, 不會像太子那樣擠.但炸醬應該要多d.p.s. 我已經係分開上
很大, 很寬敞.

米線超級多. 湯很好, 像佐敦那分店一樣濃香.

如果這兒沒有很多人的話, 環境也挺好, 不會像太子那樣擠.
但炸醬應該要多d.
p.s. 我已經係分開上
2009-11-03 25 views
行旺角, 見豉油街開左間譚仔米線以前成日係深水埗食架! 好耐冇食, 就上去試吓啦!叫左個過橋米線套餐寫明+5蚊送冷熱飲品咁我咪叫凍0樂囉...凍0樂一杯都係13蚊, 佢要加我12蚊喎...咁送冷熱飲品+5蚊代表咩? 佢唔係13蚊-5蚊=加我8蚊架咩?佢話老細set左機係咁, 冇得改喎咁我地叫佢改返我杯凍0樂係13蚊, 我+多5蚊叫多杯凍0茶喇!叫個過橋米線, 我地都食開知道有咩料架啦!居然...乜丸都冇粒, 火腿又冇! 有冇搞錯丫!!!同佢地講, 先入廚房加返比我地個價錢已經貴左啦! 仲咁既服務!!!我地2個人叫個套餐, 之前係食唔哂架!有火腿,魚蛋, 牛丸, 墨魚丸,生菜,竹笙,雞肉,牛肉,豬潤,肉醬,酸菜...土匪雞翼 : 完全唔係以前既質數, 又林又濕既
行旺角, 見豉油街開左間譚仔米線
以前成日係深水埗食架! 好耐冇食, 就上去試吓啦!
叫左個過橋米線套餐
寫明+5蚊送冷熱飲品
咁我咪叫凍0樂囉...
凍0樂一杯都係13蚊, 佢要加我12蚊喎...
佢話老細set左機係咁, 冇得改喎
叫個過橋米線, 我地都食開知道有咩料架啦!
居然...乜丸都冇粒, 火腿又冇! 有冇搞錯丫!!!
同佢地講, 先入廚房加返比我地
個價錢已經貴左啦! 仲咁既服務!!!
我地2個人叫個套餐, 之前係食唔哂架!

土匪雞翼 : 完全唔係以前既質數, 又林又濕既
2009-10-29