Hiring
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$60-$75
Hourly (Negotiable)
$60-$75
Hourly (Negotiable)
Restaurant: Tamjai Yunnan Mixian (Shatin Centre)
Info:

2016-05-28 666 views
今晚再回味滑滑米線,炸醬系每次食譚仔米線必點的,因為炸醬D肉碎真係好滑,炸醬嘅味道又甜甜地,小小鹹,每一口米線加D炸醬,滑上加滑,好滿足四川口水雞翅就麻麻地啦,之前好好食的,宜家口水雞就得麻辣,雞翅無味好食,雞肉唔滑,五好食,我下次都⑤會再點呢個
2016-05-28
$54 (Dinner)
2016-05-24 572 views
身邊總有幾個朋友是譚仔迷,每星期至少吃兩餐至三餐或以上。雖然我不是擁𧄌,但曾幾何時,一個月都會吃到兩三次。不過自從在九龍區某分店吃完平常必點的「腩肉魚腐酸辣米線」後,那種難以忘懷的奇怪味道嚇怕了我。事隔一年多,由於今日要快食午餐,趕住下一場的工作,見附近有譚仔,所以再次光顧。每次例牌點「腩肉魚腐酸辣米線」。先喝口湯,久違了的酸辣湯底,味道不錯。腩肉半肥瘦,帶點爽口。魚腐正常質素,而米線韌度剛好,不會煮得腍身。吃完之後,總算尋回我對譚仔的信心。部分譚仔的米線味道有時差異頗大,聽朋友分享,明明點同款米線,但有時A店的湯底偏酸,有時B店會偏甜或偏辣,所以他們一旦選中合「味緣」的米線,就多數只光顧那一家了。
腩肉魚腐酸辣米線

2016-05-24
Type of Meal
Lunch
2016-04-16 471 views
譚仔雲南米線新推出巴蜀爽脆生腸,獨特的麻辣油,自己喜歡加醬油落去調和下,生腸好爽脆,推出以黎我每次都會必點的,好正。土匪雞翅即點即炸,表皮好脆,炸到無油,到無影響到裡面的肉質,好滑,多汁,淡淡的椒鹽味,味道剛剛好。每次都必點嘅細白肉,每次一口食一塊,每塊薄薄的白肉夾小小蒜泥,沾下辣油和醬油,味道夾到不得了,好蒜香過橋米線,差不多所有餸都齊曬,最喜歡酸辣,米線好滑好易嚼,老人家都可以食到,酸酸辣辣好正
譚仔雲南米線新推出巴蜀爽脆生腸,
巴蜀爽脆生腸
細土匪雞翅
細蒜泥白肉
2016-04-16
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
巴蜀爽脆生腸
細蒜泥白肉
2015-11-23 308 views
這天約了好姊妹往沙田行街,行街前梗係要叉足電才有力氣shopping嘛~~我們兩人都好耐沒食譚仔,好掛住他們家的土匪雞翼及皮蛋了所以我們就直奔過去譚仔了差不多8點,果然有人在門外排隊,不過我們只有兩個人,只等了5分鐘左右就可入座了~~我們兩人點了過橋米線,大大碗,配料又多,足夠我們兩個人SHARE而專一的我,當然係點返我至愛: 土匪雞翼及 尖椒皮蛋土匪雞翼(小)小份的有3隻,炸得酥香,上面再灑了一些黑芝麻應該不是鮮叫鮮炸,因為溫度沒有很燙很香的孜然味,比以前的好像要淡一點,不過依然好食!尖椒皮蛋皮蛋是外國人口中的最恐怖食物之一,但在我眼中,皮蛋只要配上 紅紅的辣椒油、花椒、陳醋等等所調制的紅油汁,就會變成人間美食剩下的紅油不要浪費,待會可留來配米線吃~~過橋米線配料十分豐富,有牛肉、魚蛋、墨丸、豬膶、腩肉等等還有索湯汁一流的腐皮、竹笙、豆卜而酸菜及炸醬是另上的一碗米線絕對足夠兩個人分,如果是胃口細一點的女生,應該可能夠3個女生SHARE呢~~這次揀了清湯湯底,因為土匪雞翼及皮蛋都是較濃味,清湯可中和返食到一半,用了皮蛋的辣汁來點米線,也十分夾。炸醬另上是對的,如果把炸醬放入湯底,反而會
我們兩人都好耐沒食譚仔,好掛住他們家的土匪雞翼及皮蛋了
所以我們就直奔過去譚仔了

差不多8點,果然有人在門外排隊,
不過我們只有兩個人,只等了5分鐘左右就可入座了~~

我們兩人點了過橋米線,
大大碗,配料又多,足夠我們兩個人SHARE
而專一的我,當然係點返我至愛: 土匪雞翼及 尖椒皮蛋

土匪雞翼(小)
小份的有3隻,炸得酥香,上面再灑了一些黑芝麻
應該不是鮮叫鮮炸,因為溫度沒有很燙
很香的孜然味,比以前的好像要淡一點,不過依然好食!

尖椒皮蛋
皮蛋是外國人口中的最恐怖食物之一,
就會變成人間美食
剩下的紅油不要浪費,待會可留來配米線吃~~

過橋米線
配料十分豐富,有牛肉、魚蛋、墨丸、豬膶、腩肉等等
還有索湯汁一流的腐皮、竹笙、豆卜
而酸菜及炸醬是另上的
一碗米線絕對足夠兩個人分,
如果是胃口細一點的女生,應該可能夠3個女生SHARE呢~~
食到一半,用了皮蛋的辣汁來點米線,也十分夾。
炸醬另上是對的,如果把炸醬放入湯底,反而會變得好淡味
這次的豬膶有驚喜,口感爽脆,不會過粉
但我地一邊食時,好似唔多覺有韮菜,明明我地冇叫"走韮"的嘛~~~

這次的晚餐埋單兩個人加埋$90都唔洗,又食到飽飽,好抵食
慳到的錢留來買衫先
2015-11-17
5 Minutes (Dine In)
$43 (Dinner)
2015-05-17 315 views
原來媽媽從未食過譚仔所以就在星期六接佢收工就一嘗譚仔了Cyn每次食譚仔都係雞肉腩肉這兩個配搭實在太正了腩肉肥瘦均勻連皮食的感覺係正另外雞肉完全吸收湯底的精華確實係正今次都點了土匪雞翼外表夠脆亦都十分入味
原來媽媽從未食過譚仔

外表夠脆
亦都十分入味
2015-05-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2015-02-26 343 views
二月六日那天,天氣特別凍,晚上一個人在宿舍,完全是寂寞空虛覺得凍。很想打邊爐,立即約人,但全部都說不行,要下星期。氣死了,我現在好冷好餓,就想現在吃,下星期吃已經沒意思了。算了算了,自己一個打邊爐太浮誇了,所以就打算到譚仔吃雲南過橋米線,一定夠飽。因為不吃辣,所以點了清湯雲南過橋米線,包曬所有料,大大碗,很開心。點時,那侍應阿姨不禁告訴我過橋米線是大碗那種,通常兩個人吃的哦!我微笑對她說我吃的完,哈哈哈,心裡很想說我是大食王。 魚蛋、牛丸、墨丸、竹笙、牛肉、雞肉、豬肉、腩肉、火腿、炸醬、酸菜、豬膶、芽菜、韭菜、腐皮、生菜、豆卜 感覺魚蛋、牛肉、豬肉都沒甚麼味道, 但是非常喜歡它的腩肉、豬膶,很鮮甜,竹笙、腐皮、墨丸,也很對我的味。個人不喜歡炸醬、酸菜,問侍應可以把它們轉成多一點腩肉嗎,她說不可以,只可以選擇走炸醬、酸菜,而不可以自己說把它們加成其他。 好氣餒,為甚麼不可以變通。看到別人是兩個人share一碗雲南過橋米線,我覺得料雖多,但米線沒有兩碗regular size 的分量,所以兩個人分可能會遇到米線吃完了,料還沒吃完,沒得配。最後在旁人打量的目光下吃得乾乾淨淨,非常飽跟滿

最後在旁人打量的目光下吃得乾乾淨淨,非常飽跟滿足的,fulfil 完 physical needs 才有力氣繼續溫習功課,剛才甚麼寂寞啊、空虛啊統統煙消雲散。
2015-02-06
$46 (Dinner)
2015-01-04 460 views
有一日,在公司突然想食米線,終是捱到放工,一條友走左去沙田。在沙田,計計下,都有成3/4間譚仔。偉華個間就食得多啦,見呢間成日都有人排隊就試下啦個時自己一個加上去到都是8點幾,所以唔使等位。我叫開雞肉麻辣3小辣走9。碗面一到,一飲湯,個湯好濃,好入味。要知道食辣既人如果唔夠辣係幾禁唔開心。但呢間既辣恰到好處,而且米線軟硬適中,雞肉既數量剛剛好,我最中意食既芽菜又幾多,因為試過去另一間譚仔,一碗面得幾條芽菜,火都黎。加上杯凍檸茶又夠味,你知當你口渴就想飲一杯又夠凍又茶味濃的檸茶,呢間既凍檸茶唔會令你太失望,心諗有下次。1月1號同朋友去食,都係8點幾,但都好多人,等左5分鐘先入得。入到去我叫生菜雞肉麻辣3小辣走9,朋友就叫雞肉墨魚丸麻辣2小辣走9,仲叫左細土匪雞翼,2杯檸檬茶。點知一黎到,碗面既湯無上次禁濃,白色一片,唔夠辣。有可能今次叫左生菜,湯入面有生菜味。但生菜我就覺得唔夠淋。烚得唔夠耐。而朋友個碗雖然係2小辣,不過都係唔夠辣,而且墨丸都比較硬,唔夠彈牙。杯凍檸茶亦都無上次禁濃。土匪雞翼比較細隻,但好入味,雞骨無甩,令人回味無窮。有可能在公眾假期,人太多,所以都比較馬虎,但整體來說,

在沙田,計計下,都有成3/4間譚仔。

偉華個間就食得多啦,見呢間成日都有人排隊就試下啦

個時自己一個加上去到都是8點幾,所以唔使等位。

我叫開雞肉麻辣3小辣走9。

碗面一到,一飲湯,個湯好濃,好入味。

要知道食辣既人如果唔夠辣係幾禁唔開心。

但呢間既辣恰到好處,而且米線軟硬適中,

雞肉既數量剛剛好,我最中意食既芽菜又幾多,

因為試過去另一間譚仔,一碗面得幾條芽菜,火都黎。

呢間既凍檸茶唔會令你太失望,心諗有下次。

入到去我叫生菜雞肉麻辣3小辣走9,

朋友就叫雞肉墨魚丸麻辣2小辣走9,

仲叫左細土匪雞翼,2杯檸檬茶。

點知一黎到,碗面既湯無上次禁濃,白色一片,唔夠辣。
有可能今次叫左生菜,湯入面有生菜味。

但生菜我就覺得唔夠淋。烚得唔夠耐。

而朋友個碗雖然係2小辣,不過都係唔夠辣,

而且墨丸都比較硬,唔夠彈牙。

杯凍檸茶亦都無上次禁濃。

土匪雞翼比較細隻,但好入味,雞骨無甩,令人回味無窮。
有可能在公眾假期,人太多,所以都比較馬虎,但整體來說,這間米線也是不錯。

三個字,有下次!!!
2015-01-01
2014-12-28 367 views
今日老公返工我同媽媽牚檯腳,兩個人出沙田食熱辣辣米線暖吓身!!由於兩個人都諗唔到叫咩餸,索性叫個過橋米線套餐咩都有。入面有牛丸、墨魚丸、肉醬、腩肉、豆 pok、腐皮、雞肉、竹笙、酸菜等等,好似咩都有啲,好味不過個人覺得太多肉喇。湯底揀咗 5小麻辣,好味! 呢間分店同其他比就無咁麻,但又辣啲啲,好在我兩個都係食得辣之人,食到成個人出汗。埋單一個套餐兩杯嘢飲 $63 算抵食,兩個女人仔仲食剩啲啲添...

過橋米線套餐
2014-12-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
相比起譚仔三哥,一直覺得譚仔系比較好食d。每一次去譚仔的分店,都會想試下食豬肉,不論是系旺角,葵芳,荃灣,牛頭角那邊的分店,點的豬肉出來都系有口感有嚼頭,感覺彈牙,粉紅色。但今次堅系令我好失望,出來的豬肉,散成一堆肉碎,一咬落去感覺似咬緊散修修的雞肉口感,連形狀都唔似一塊塊的豬肉,個店員同我講話,d豬肉系煮得太耐,先會咁,大佬,一塊豬肉你要煮幾耐先回煮成pet野咁,做廚的,日日夜夜煮,沒理由唔知火候噶,你又咁快上到菜, 煮幾耐心照喇,除了系食材原本的品質問題我想不到有其他的理由。差評!
2014-11-10
2014-07-15 192 views
其實譚仔好味夾抵食不在話下, 寫這篇食評只為比一個抵拎的笑臉! 叫左碗mea都有的過橋米線套餐, $46 大大碗 (三份食), 酸辣湯夠酸同濃淡度適中, 配料又夠多, 其中魚蛋,牛丸同墨丸都好味,豬腩肉有驚喜! 唯肉醬我不太喜歡, 粉紅色有d倒胃口.. 我會比較鐘意深色d同埋辣d,就甘食麻麻,放落湯雖然整稀, 但會好食d. 土匪雞翼 - 好香口,味調得好好,雞肉超嫩,一試便愛上! 叫5只抵食小小,3只唔會夠喉! 蒜泥白肉 - 其實第一次食呢. 嗯, 我好滿意! 雖然非常重口味, 但蒜香加落好薄的肥豬肉片加埋小小辣, 好正吖,食落唔腻。飲品呢,食米線或者小食加6蚊,抵玩。

飲品呢,食米線或者小食加6蚊,抵玩。
2014-07-12
2014-03-03 236 views
午飯簡簡單單吃碗竹笙、豬潤清湯米線,豬潤有好幾片,份量不多,但已經足夠,豬潤灼得唔夠爽脆,不知道是否跟中午繁忙時間有關呢?竹笙和米線都要靠清湯帶出味,可惜今次的清湯勁鹹,要飲番一大杯清清口腔!
2014-03-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$32 (Lunch)
2013-05-01 118 views
今日去開沙田~見到譚仔!!一向都好想喺新界區品嚐到佢架LA唔知几時可以喺上水出現呢~!! ^O^ 好開心~之後就發現呢間唔係三哥…之前喺我的心目中一向譚仔同三哥都分別唔大~不過今日終於發覺出入~我點左個細蒜泥白肉,一個中麻辣湯炸醬生菜米線細蒜泥白肉 – 雖然我係叫左個’細’,不過佢D 白肉份量真係唔係好得~食埋只有5,6片~而且太多醬油,完全冇晒白肉的香味~蒜泥份量算係OK,.因為我勁中意食蒜,所以覺得可以再多D,而且蒜味唔夠~可能唔太新鮮..不過唔知係咪D肉放得太耐~居然發現碟邊有雪痕跡..感覺差晒~米線份量真係非常足夠,加埋配菜真係食到好飽~!中麻辣湯 – 原先以為會令人好興奮~可惜入口唔知點解唔係咁夠麻辣味~唔通佢比左個小辣我?!諗住叫服務員拎D辣椒油比我架,點知好難同佢地有眼神接觸,見佢地咁忙就放棄了~炸醬 – 呢到D炸醬甜甜地~食落有D茄汁味,比三哥的仲要甜~可能呢D係佢的專業出品~几好味~我個人比較中意辣辣地~!生菜 - 烚到好老~黃晒…想喊.. 總括黎講 : 如果可以做到應重手時重手,咁就真係非常好了!!
今日去開沙田~見到譚仔!!一向都好想喺新界區品嚐到佢架LA
唔知几時可以喺上水出現呢~!! ^O^ 好開心~

我點左個細蒜泥白肉,一個中麻辣湯炸醬生菜米線

米線份量真係非常足夠,加埋配菜真係食到好飽~!

生菜 - 烚到好老~黃晒…想喊..

2012-11-10
2013-04-29 80 views
今日去開沙田~唔經過都唔覺佢呢到開左間譚仔!!之前一向都好想喺新界區品嚐到佢架LA唔知几時可以喺上水出現呢~!! ^O^ 好開心~ 之後就發現呢間唔係三哥…之前喺我的心目中一向譚仔同三哥都分別唔大~不過今日終於發覺出入~我點左個細蒜泥白肉,一個中麻辣湯炸醬生菜米線細蒜泥白肉 – 雖然我係叫左個’細’,不過佢D 白肉份量真係唔係好得~食埋只有5,6片~而且太多醬油,完全冇晒白肉的香味~蒜泥份量算係OK,.因為我勁中意食蒜,所以覺得可以再多D,而且蒜味唔夠~可能唔太新鮮..不過唔知係咪D肉放得太耐~居然發現碟邊有雪痕跡..感覺差晒~ 中麻辣湯 – 原先以為會令人好興奮~可惜入口唔知點解唔係咁夠麻辣味~唔通佢比左個小辣我?!諗住叫服務員拎D辣椒油比我架,點知好難同佢地有眼神接觸,見佢地咁忙就放棄了~ 炸醬 – 呢到D炸醬甜甜地~食落有D茄汁味,比三哥的仲要甜~我個人比較中意辣辣地~ 米線份量真係非常足夠,加埋配菜真係食到好飽~! 生菜 - 烚到好老~黃晒.. 總括黎講 : 如果可以做到應重手時重手,咁就真係非常好了!!
唔知几時可以喺上水出現呢~!! ^O^ 好開心~

我點左個細蒜泥白肉,一個中麻辣湯炸醬生菜米線

米線份量真係非常足夠,加埋配菜真係食到好飽~!

生菜 - 烚到好老~黃晒..

2012-11-10
$50 (Tea)
我一向比較喜歡這分號的譚仔雲南米線的味道...多過個間三哥譚仔,所以佢d檯咁迫,一張這樣的圓檯仔坐成6,7個人、落完單又等得鬼死咁耐d野食至黎都唔介意喇,我在這裡食 0左一年有多嫁喇,每個月2次到啦,但係沙田中心這間店實在真的越做越差喇,質素又唔穩定,個湯底時辣時唔辣,份量就越黎越少,今次仲差...全部唔得...錯晒!我諗好難令我再黎喇 ! ! !今日兩個人叫 0左兩碗米線加個(細)蒜泥白肉 . . .魚腐、腩肉米線(中辣)>>魚腐得個兩粒、d腩肉就冇乜味道、得個肥字、越黎就越小、越細、越薄,個中辣就一d都唔辣,而且個湯底好淡、真的越做越差 !墨丸、雞肉、炸醬清湯米線>>份量全部小 0左,個炸醬得個甜字又碎又冇肉味,湯底仲差、簡直淡而無味呀 . . .錯晒 !蒜泥白肉(細)>>都係果幾句啦,份量小 0左,但係就連d蒜蓉都得個小小、完全唔夠囉!d肉就更加啦,切到紙咁薄呀 ! ! !杯咖啡淡而無味,又唔熱

所以佢d檯咁迫,一張這樣的圓檯仔坐成6,7個人、

落完單又等得鬼死咁耐d野食至黎都唔介意喇,

我在這裡食 0左一年有多嫁喇,每個月2次到啦,

但係沙田中心這間店實在真的越做越差喇,

質素又唔穩定,個湯底時辣時唔辣,份量就越黎越少,

今日兩個人叫 0左兩碗米線加個(細)蒜泥白肉 . . .

越黎就越小、越細、越薄,個中辣就一d都唔辣,而且個湯底好淡真的越做越差 !

湯底仲差、簡直淡而無味呀 . . .錯晒 !

d肉就更加啦,切到紙咁薄呀 ! ! !
杯咖啡淡而無味,又唔熱

Other Info. : 一年[b]加幾次價[/b],d食物水準就越黎越[b]差[/b]、份量又越黎越[b]小[/b]
2013-01-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$49 (Lunch)
2013-01-05 42 views
lunch time公司附近的選擇不多,譚仔實在係常去之一。到到都加價,譚仔又是不知不覺加了一蚊,不過價錢還是合理的。是日叫了豆蔔清湯,勁多豆蔔,而且這店沒有剪開一半,整顆上吸湯更厲害,好好味。付上友人的墨丸一粒,哈。唯一不滿是坐位安排,一張圓枱坐八個人真的很迫,而且鄰坐的男食客不客氣地坫了椅子放袋,問侍應攞櫈佢話無,全間店係得咁多,叫我地企位先……咁你可以唔好叫位住,有吉位先安排人入坐囉。問男食客攞櫈,他説他的LV包包很貴的,不能放地上,香港人都咁無品,好失望。

到到都加價,譚仔又是不知不覺加了一蚊,不過價錢還是合理的。

2012-12-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$25 (Lunch)