Hiring
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$60-$75
Hourly (Negotiable)
$60-$75
Hourly (Negotiable)
Restaurant: Tamjai Yunnan Mixian (Shatin Centre)
Info:

2012-09-30 44 views
很久無食譚仔了,記得上次很好味,今次差了今次食中辣,竟然不夠辣...大概是小辣吧...淡左好多!而且土匪是凍的...啲員工真的很慢動作,相信廚房都一樣,所以等左勁耐先有得食..有點失望!
很久無食譚仔了,記得上次很好味,今次差了

今次食中辣,竟然不夠辣...大概是小辣吧...淡左好多!
而且土匪是凍的...
有點失望!
2012-09-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2012-09-22 29 views
好耐未寫過食評... 今次唔寫唔得...先講味道... 酸辣湯淡無味... 失望...再講態度...我都好明.. 佢嗰度好多客, 真係好多時都好多人等位...但唔該D侍應尊重一下在坐進食當中的食客...佢門口表面上要攞發等位... 但實際上: 每當有一個空位, 佢就放兩個人入去... 有兩個客位, 就放3個人入去... 一張六人枱, 重有兩個食客食緊, 未食完, 重有半碗.. 佢竟然夠擔死放八個人入去... 試問咁樣同趕客有無分別呢???以上情況, 我已見過三次以上~ 從來沒有改善過~非常失望!!!
好耐未寫過食評... 今次唔寫唔得...
先講味道... 酸辣湯淡無味... 失望...
再講態度...
我都好明.. 佢嗰度好多客, 真係好多時都好多人等位...
但唔該D侍應尊重一下在坐進食當中的食客...
佢門口表面上要攞發等位...
但實際上: 每當有一個空位, 佢就放兩個人入去...
有兩個客位, 就放3個人入去...
一張六人枱, 重有兩個食客食緊, 未食完, 重有半碗..
佢竟然夠擔死放八個人入去...
試問咁樣同趕客有無分別呢???
以上情況, 我已見過三次以上~ 從來沒有改善過~
非常失望!!!
2012-09-22
15 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
(Non-member)
2012-05-04 21 views
第一次寫食評,原因只因失望。已經整年沒有吃譚仔,我不是他的Fans但嗜辣的我路過都會有衝動入去辣過痛快。早兩日經過沙田中心,見到那搶眼既招牌,中午12點前還有位,便坐下叫了腩肉墨丸大辣,一杯冬T及麻辣雞翼。一向都知要等15分鍾,便慢慢打机打發時間,怎知道同枱遲過我10分鍾的同枱食客,他們叫的套餐都上枱,我那碗仍未有影,連随追單,可能就咁【出事】!那所謂大辣,湯面一點都無橙紅色,連米線及湯一齊食,吃哂整碗及渴了大半碗湯,我一啖冬T都無飲過,因為唔麻及衹有小辣,幾年前我吃大辣要一路食一邊飲凍飲,難道我味覺差咗,或是譚仔分家後味道淡咗。下次都要諗清楚再幫襯。
第一次寫食評,原因只因失望。

下次都要諗清楚再幫襯。
2012-05-02
$50 (Lunch)
2011-12-11 17 views
出親沙田都係呢間譚仔..一個星期總有一餐係食佢, 大大話話食左2年喇 (唔好問我點解覺得麻麻地但都要成日食)不過呢間譚仔既質素唔穩定就好似今日食炸醬小辣根本就唔係小辣.. 可能係3小辣掛..又唔辣, d 湯又唔夠濃淡茂茂的!已經唔係第一次有次嗌小辣, 變左清湯(直頭無橙紅色粉響d 湯度)個阿姐仲死撐係小辣之後叫廚房換可能阻住人地收工結果整左碗中辣俾我呢間譚仔樓面都算多人但唔知點解成日無人落單等食物又要等好耐..另外 我發現偉華間譚仔d 雞翼係大隻D架!
出親沙田都係呢間譚仔..

不過呢間譚仔既質素唔穩定
就好似今日食炸醬小辣
根本就唔係小辣.. 可能係3小辣掛..
又唔辣, d 湯又唔夠濃
淡茂茂的!

已經唔係第一次
有次嗌小辣, 變左清湯(直頭無橙紅色粉響d 湯度)
個阿姐仲死撐係小辣
之後叫廚房換
可能阻住人地收工
結果整左碗中辣俾我

呢間譚仔樓面都算多人
但唔知點解成日無人落單
等食物又要等好耐..

另外 我發現偉華間譚仔d 雞翼係大隻D架!

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
因為上次和友人到尖咀3哥譚仔食完之後, 我總覺得沙中譚仔比較好食, 所以今日約下午4:30分再次去沙中譚仔光顧看看那家比較好, 我叫了雞肉墨丸米線, 大約等了15分鐘後還未到, 而遲來旁邊枱的客人都已經來了, 我最初以為可能是不同餸不同時間吧. 再過一會, 見服務員放了一碗好像雞肉墨丸米線到旁邊枱, 而客人說不是她的, 那服務員就將那碗米線放回盤上, 我立即問該服務員是否我的, 她沒有理會我, 繼續派其他盤上的米線, 最後把那碗米線送回廚房! 我催問另一服務員, 她說幫我跟進, 我再等了一會, 沒人理我, 我再問服務員, 她居然問我是否轉了枱!! 我聽後十分氣頂, 望一望手錶已經4時50分, 我一句不說連忙拿袋走人. 我從未試過這樣做過, 估不到發生在沙中譚仔身上.
2011-08-21
2011-07-26 37 views
今日經過沙田中心,見到譚仔米線,雖然唔係三哥,心想其實質素應該唔會相差太遠,一入去的時候,並不像(三哥)啲阿姐叫你坐邊張枱,當找到位坐後都無人理,搵到啲慢半拍嘅阿姐落單後,一二三見到八個阿哥阿姐齊齊開飯,其他等緊食的顧客唔知會點想?成間鋪頭得番一個收銀一個出菜,我足足等了21分鐘都無得食,要追啲阿姐先話幫我跟單,呢啲情況(三哥)係無可能發生啲,老實講米線啲味道和質素都唔錯,但係高低就會係其他地方出現。
,搵到啲慢半拍嘅阿姐落單後,一二三見到八個阿哥阿姐齊齊開飯
2011-07-25
2011-03-15 34 views
剛剛到訪沙田譚仔雲南米線,失望 同幾年前在尖沙咀食, 簡直差天同地. 首先那些我喜歡的韭菜, 牙菜 ......., 少到不得了. 額外每加一 款餸, $4湯有2個選擇分別為酸辣或麻辣, 我加左 $1選擇酸辣湯. 但只不過是一碗白色酸湯, 酸菜同D辣不知去哪裡. where's the spicy gone ????? 原來他們有不同類型的辣, 點解 ar 姐不問我. 定不想我額外比$12加碗清湯. Thank You !!! 基本上每碗米線 $ 23,包一個餸. 但選擇非常有限,有牛肉, 雞肉、腩肉, 牛丸, 貢丸, 墨丸, 腐皮 ($4), 竹生 ($5) 等等.... 那些香腸,豬皮, 蘿蔔, 魚腐等等車仔餸欠奉. 小食有炸醬, 3種雞翼, 辣肺片 ....., 各$12 - $19 左右. 一般飲料都供應, 但額外加 $6不論凍熱飲,但檸樂加 $12, 自己問 清楚 la.好掛念以前大堆頭, 個個食到 shu shu 聲 (好辣) PS ar 姐知道你們急著下班,請不要在旁掃塵
剛剛到訪沙田譚仔雲南米線,失望
同幾年前在尖沙咀食, 簡直差天同地.

好掛念以前大堆頭, 個個食到 shu shu 聲 (好辣)

PS ar 姐知道你們急著下班,請不要在旁掃塵
2011-03-14
$39 (Dinner)
  • Sorry 沒有
好喜歡食譚仔,深水涉個間故然好食,但始終距離屋企有點遠,所以揀咗係沙田食。由YEAR 1食定出黎社會做野。不過,依間譚仔都收收得唔平。一碗都$24/25蚊,野飲都收6蚊,所以都係深水涉個間最好,又平D,又大碗D。不過無辦法啦。今叫咗個雞肉米線,十小,再加一個皮蛋同紅油青瓜。食完,我係覺得幾SURPRISE,因為真係好食。皮蛋-->同詠藜園個個差唔多,都係好好食。個皮蛋入面(個蛋黃)仲有少少醬係入面,哴哴下咁,依D皮蛋好食。GOOD其實碟餸好簡單,但係好食。另一個就係紅油青瓜,如果ONLY有紅油既青瓜,你一定會覺得辣,但奇就奇在,如果你將舊青瓜下最下面D汁,我都唔知係豉油定醋,即刻會變得唔辣,仲有D酸,好開胃,好好食。
由YEAR 1食定出黎社會做野。

不過,依間譚仔都收收得唔平。
不過無辦法啦。

今叫咗個雞肉米線,十小,再加一個皮蛋同紅油青瓜。
食完,我係覺得幾SURPRISE,因為真係好食。

皮蛋-->同詠藜園個個差唔多,都係好好食。
其實碟餸好簡單,但係好食。

另一個就係紅油青瓜,
如果ONLY有紅油既青瓜,你一定會覺得辣,
即刻會變得唔辣,仲有D酸,好開胃,好好食。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 紅油青瓜
2010-12-23 17 views
已是三點了,但譚仔仲係咁多人,所以要等位而男友要補習,所以我拎飛等位先,而男友稍後亦趕過來,等多五分鍾左右就可以入,我前後等左十五分鍾幸運地今日唔洗坐圓木台所以坐得比較舒服坐定後急不及待要點單了,我選擇了鮮冬姑米線,要酸辣湯底(愛) 男友則要了雞肉米線,普通湯底,不明白他為何不要酸辣湯底 (佢本身要架)另外還要了大土匪雞x5隻和一罐汽水發覺格離木台那三位人兄,有兩位係剩坐冇食,唔知點解我好卑視佢地...我覺得陪食既話可以去m記呀,kfc,吉野家果d快餐鋪頭但呢度,我覺得你入得黎就要嗌野食囉...呢三位人兄走左之後坐左兩個女人,真是悲劇! 她們其中一個說話時真的好大聲,相信全鋪頭都聽到她的聲音!不久,兩碗米線來了!鮮冬姑米線 有很多冬姑,而且好大個!上次吃那些很少的所以今次好驚喜呀冬姑又淋又滑,我好鍾意食!米線跟湯一起吃也很好味,辣得黎又唔會勁辣,而且酸酸的,好開胃而男友那碗雞肉米線也不錯,但始終沒有酸辣湯底,相信會遜色不少雞肉不鞋也不滑,口感剛剛好,但對我言而,還是鮮冬姑較吸引。在我們享用食物時,鄰座那位小姐真的很煩!連我男友都這樣覺得當我們吃到一半時,發現雞翼還未到...吹左幾次都未
已是三點了,但譚仔仲係咁多人,所以要等位

而男友要補習,所以我拎飛等位先,而男友稍後亦趕過來,
等多五分鍾左右就可以入,我前後等左十五分鍾

幸運地今日唔洗坐圓木台
所以坐得比較舒服

坐定後急不及待要點單了,我選擇了
鮮冬姑米線,要酸辣湯底(愛)

男友則要了
雞肉米線,普通湯底,不明白他為何不要酸辣湯底
(佢本身要架)
另外還要了大土匪雞
x5隻和一罐汽水

我覺得陪食既話可以去m記呀,kfc,吉野家果d快餐鋪頭
但呢度,我覺得你入得黎就要嗌野食囉...呢三位人兄走左之後
坐左兩個女人,真是悲劇!
她們其中一個說話時真的好大聲,
相信全鋪頭都聽到她的聲音!

不久,兩碗米線來了!鮮冬姑米線
有很多冬姑,而且好大個!
上次吃那些很少的
所以今次好驚喜呀
冬姑又淋又滑,我好鍾意食!

雞肉不鞋也不滑,口感剛剛好,但對我言而,還是鮮冬姑較吸引。

在我們享用食物時,鄰座那位小姐真的很煩!
連我男友都這樣覺得

當我們吃到一半時,發現雞翼還未到...吹左幾次都未黎!
食完米線之後再過一陣先黎,侍應解釋冇哂所以要整過
不顧理由真假,我們還是覺得雞翼好好味

皮同肉都好入味,雞質又鮮嫩
正喔!
我三隻,男友兩隻
[/b
]
我地好似坐左好耐,但譚仔仲係好多人

食完之後拿拿臨埋單,返屋企!

事後我男友話我知果個講野好大聲既女人原來講緊佢既撇仔經歷,
我聽到後覺得好無奈,但又有D笑

點都好,講野大聲真係好影響人,收歛D啦!
2010-12-05
15 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2010-11-26 19 views
等咗15分鐘先至有枱....之前吃剩的殘渣拿毛巾隨便一抹就算數,有點噁心不計較環境的話,味道還是不錯的。酸辣湯要加一蚊 很醒胃 冬菇鮮嫩 豬潤好味 腐皮嘛.......冇分開,系一大塊疊埋一齊.......- -之前很喜歡譚仔,現在越來越差了,雖然湯頭依然鮮美,米線依然韌勁,但是服務、環境有大大退步。吃完半小時后勁口渴..可見湯裏面落咗許多味精 不健康。

不計較環境的話,味道還是不錯的。

酸辣湯要加一蚊 很醒胃

吃完半小時后勁口渴..可見湯裏面落咗許多味精

不健康。
2010-11-21
2010-07-24 16 views
平日都有食米線既習慣, 聽聞譚仔米線一直好出名,所以終於去左試一試!雖然只係一間米線店,但環境好乾淨,坐得都幾舒服,我唔係幾食得太辣,所以試左清湯底,再加炸醬+腩肉。湯底:: 好清甜,白色既湯底,相信係用豬骨煲既, 但未能夠食出有無味精炸醬:: 十萬個讚好 炸醬既味道有別於其他米線店既味道 有d似5香肉丁既味道腩肉:: 普普通通總括來說:::有下次!!!! 抵食!!!
平日都有食米線既習慣, 聽聞譚仔米線一直好出名,
所以終於去左試一試!

雖然只係一間米線店,但環境好乾淨,坐得都幾舒服,
我唔係幾食得太辣,所以試左清湯底,
再加炸醬+腩肉。

炸醬::

腩肉:: 普普通通

總括來說:::有下次!!!!
抵食!!!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$25 (Lunch)
  • 炸醬
跟女朋友去沙田逛街肚子餓就去譚仔吃米線來到要等位 不過不消5分鐘已有位了一人各點了一碗雞肉米線(三小辣)最喜歡三小辣湯底,辣辣的,十分醒胃每次吃的時候我總會喝一口湯把這種美味的感覺留在口裡,喚起腦海內的回憶配搭恰到好處,有芽菜、腐竹、蔥等等而且雞肉的份量真多 多得我吃完米線還剩下不少米線也彈力十足,不會太軟或太硬到最後,碗裡只剩下少量的湯因我已經吃得肚子脹脹的!
跟女朋友去沙田逛街

肚子餓
就去譚仔吃米線

來到要等位 不過不消5分鐘已有位了

一人各點了一碗雞肉米線(三小辣)

最喜歡三小辣湯底,辣辣的,十分醒胃

每次吃的時候我總會喝一口湯

把這種美味的感覺留在口裡,喚起腦海內的回憶

配搭恰到好處,有芽菜、腐竹、蔥等等

而且雞肉的份量真多 多得我吃完米線還剩下不少

米線也彈力十足,不會太軟或太硬

到最後,碗裡只剩下少量的湯

因我已經吃得肚子脹脹的!

雞肉三小辣
2010-06-22
$24 (Lunch)
雞肉三小辣
  • 土匪雞翼
放半天假,百無聊賴,之前個星期去過這間譚仔一次,因太高估自己的嘗辣能力,叫了中辣,事後口唇辣得麻痺,不能客觀地對這間譚仔作出評論.這次叫了小辣,兩餸($28),包括雞肉和炸醬,和偉華那邊的譚仔比較,我覺得這裡辣點,味道也好像好一點,比之偉華那間雲X香,更好得多(那間米線直頭算難食,餸又超少).另叫了一杯凍檸蜜,加6元.共$34元,好老實,作為午餐吃面,不算便宜,但因味道不錯,故有空會繼續光顧.

另叫了一杯凍檸蜜,加6元.

2010-04-29
  • 麻辣米線
2010-03-29 43 views
為了準備明天的家庭聚會,是晚跟表嫂出來購物想要快速吃過晚餐,然後速速去買所需用品,就只好選擇食米線!雖然要快,但他們給我們安排的位置真的很有問題怎麼可能要三個人坐二人檯?!而且重點是圓檯是有位的!!三人share一個米線餐再加炸醬米線和麻辣&土匪雞翼米線餐是以餐牌上所有的餸每樣一件而組成,有菜有肉心思思想不到吃什麼的話這也是個不錯的選擇! 這次要小辣好像也很辣了,平時的話是沒這麼厲害的其實最不喜歡就是他們的質素時時變,每次都很難掌握叫什麼辣炸醬米線 一向都不喜歡他們的炸醬,所以沒有接觸這個麻辣&土匪雞翼師傅重手落辣粉,辣到入口都有點苦苦的感覺而且吃完整個口都麻痺了,像是厚了一圈的樣子雖然很辣,但有肉汁又算滑,下次不這麼重手就完美了!而土匪雞翼則是不辣版,不多說了紅油青瓜望落辣得驚人,但其實食落辣味不太強勁而且不要看面頭大大堆醬料,其實也是虛有其表,一點也不香青瓜亦不見得鬆化一直都覺得三哥的米線是比較好吃的,這次吃完不是三哥的沙田店又覺得好像不是這樣希望他們能保持水準吧!另外就是看到他們加價了,是每間分店都加還是只有他們呢
為了準備明天的家庭聚會,是晚跟表嫂出來購物
想要快速吃過晚餐,然後速速去買所需用品,就只好選擇食米線!
雖然要快,但他們給我們安排的位置真的很有問題
怎麼可能要三個人坐二人檯?!
而且重點是圓檯是有位的!!
三人share一個米線餐再加炸醬米線和麻辣&土匪雞翼

米線餐是以餐牌上所有的餸每樣一件而組成,有菜有肉
心思思想不到吃什麼的話這也是個不錯的選擇!

這次要小辣好像也很辣了,平時的話是沒這麼厲害的
其實最不喜歡就是他們的質素時時變,每次都很難掌握叫什麼辣

炸醬米線 一向都不喜歡他們的炸醬,所以沒有接觸這個

麻辣&土匪雞翼
師傅重手落辣粉,辣到入口都有點苦苦的感覺
而且吃完整個口都麻痺了,像是厚了一圈的樣子

雖然很辣,但有肉汁又算滑,下次不這麼重手就完美了!
而土匪雞翼則是不辣版,不多說了

紅油青瓜
望落辣得驚人,但其實食落辣味不太強勁
而且不要看面頭大大堆醬料,其實也是虛有其表,一點也不香
青瓜亦不見得鬆化

一直都覺得三哥的米線是比較好吃的,
這次吃完不是三哥的沙田店又覺得好像不是這樣
希望他們能保持水準吧!
另外就是看到他們加價了,是每間分店都加還是只有他們呢
炸醬米線
Type of Meal
Dinner
土匪雞翼
2010-02-15 12 views
米線是平價食物,要選間有質素保證的,我也會選譚仔,甚少出錯。常嚷著要儲錢,所以這晚便一會譚仔了。剛巧不會等位,有運。腩肉雞肉米線腩肉味淡,連肉那不膩的油脂卻吸引人,教人不自覺就先把腩肉幹掉了。和其他米線店的腩肉的確很不同,所以要味濃的食客,這兒的腩肉就不合你口味了。雞肉也像是無添加,配上清湯吃的效果反而不俗,可能我也喜歡清淡的食物吧?麻辣雞翼麻辣雞翼的肉汁甚少,而即烤來說是水準之下。味甚辣,較為惹味,個人覺得好吃過那土匪雞翼有多了。涼拌苦瓜每次到米線店也想點的小食,但要起碼有二人同行才會點,因份量對一個人來說就是太多了。涼拌上的辣醬香辣頗咸,拌著新鮮爽口的涼瓜吃是不俗,涼瓜不太苦,也有些少青草感覺,依然對味!稍嫌今次比平時咸。環境不太寬敞,要環境的也不會選譚仔吧?服務一貫無,只求快靚正,這兒都算能做到這效果了。儲錢時會Encore之食店。

常嚷著要儲錢,所以這晚便一會譚仔了。剛巧不會等位,有運。

腩肉雞肉米線

麻辣雞翼

涼拌苦瓜

儲錢時會Encore之食店。
腩肉雞肉米線+香辣雞翼
2010-01-27
$30 (Dinner)
腩肉雞肉米線+香辣雞翼
  • 涼伴苦瓜