Restaurant: TANGRAM
Terms & Details:
2022-11-01 2401 views
東 ⇨ EAST MEETS WEST ⇦ 西 feature: @akihkmgallery ‘s very own TANGRAM, a collection of JAPAS (Japanese x tapas) located in Wanchai at one of the newer boutique hotels AKI - v. spacious, comfortable seating and attentive staff, defos a surprise findPrice: HK$200-400ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: if youre coming with a group of 4 or more, order the entire menu and the portions will be just right - this will give you a taste of everything ran

Price: HK$200-400pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

OVERALL: if youre coming with a group of 4 or more, order the entire menu and the portions will be just right - this will give you a taste of everything ranging from crostinis to kushiyaki to desserts

DISHES:
🐟tuna ceviche - comes w/ avo edamame beans, rice cracker and sesame/yuzu dressing, classic cured dish

🍔wagyu beef slider - comes in two pcs, one w regular bun and other w/ charcoal bun, juicy beef, can easily go for a second and third order

🥪truffle toast - prosciutto ham topped w/ quail egg on toast, not too salty overall ok - good one bite sammy

🍟polenta fries - defos a memorable dish, bit tasteless so cover them in truffle mayo though truffle fries would probably fly better
// 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚-𝙞𝙣𝙨𝙥𝙞𝙧𝙚𝙙 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙖𝙠𝙚 𝙋𝙖𝙞𝙧𝙞𝙣𝙜 - 𝙏𝘼𝙉𝙂𝙍𝘼𝙈 🍶 //-Located on the second floor of AKI Hong Kong - MGallery at Wan Chai, 𝐓𝐀𝐍𝐆𝐑𝐀𝐌 is a signature restaurant in this new stylish boutique hotel; offering Japanese-inspired Spanish tapas ‘Japas’ at night with an evening sake bar.-☞ 𝐒𝐚𝐤𝐞 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝟖 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬Helmed by executive chef Keith Chan, the exclusive dinner menu offers an array of tapas selections to choose from, paired with 3 different types of sake for a
Helmed by executive chef Keith Chan, the exclusive dinner menu offers an array of tapas selections to choose from, paired with 3 different types of sake for a fusion tasting experience.
Our selection of luscious tapas includes 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢 complimented with spicy sour sauce; 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 with drool-worthy Prosciutto ham and runny quail egg; 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫𝐬, seasoned with ginger and lime for refreshing flavors; 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐂𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐢, daintily topped with lobster salad and spicy mayo; 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐥𝐢𝐝𝐞𝐫 with chef’s signature bacon jam; 𝐑𝐞𝐝 𝐒𝐧𝐚𝐩𝐩𝐞𝐫 in flavorful chorizo dressing; 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚, battered crispy eggplant, sweet potato, bell pepper, and cauliflower; as well as 𝐒𝐨𝐮𝐬 𝐕𝐢𝐝𝐞 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 with delectable Ponzu sauce.
All these exquisite tapas were beautifully paired with 𝐇𝐚𝐧𝐚 𝐊𝐢𝐳𝐚𝐤𝐮𝐫𝐚 𝐉𝐮𝐧𝐦𝐚𝐢 𝐆𝐢𝐧𝐣𝐨, brewed with yellow cherry blossom yeast for a fruity aroma and sweet taste; 𝐊𝐢𝐳𝐚𝐤𝐮𝐫𝐚 𝐊𝐢𝐦𝐨𝐭𝐨 𝐘𝐚𝐦𝐚𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐨𝐤𝐮𝐛𝐞𝐭𝐬𝐮, exclusively brewed with the best sake-making rice Yamadanishiki from Hyogo, offering a rich flavor and great balance of acidity and sweetness; and 𝐍𝐢𝐡𝐨𝐧𝐬𝐚𝐤𝐚𝐫𝐢 𝐃𝐚𝐢𝐠𝐢𝐧𝐣𝐨, a 50% polished Daiginjo sake with
fruity aroma and a decent rice flavor.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2022-10-12 506 views
公司附近新開左間酒店Aki Hong Kong,星期五既Team Lunch就揀左去酒店餐廳TANGRAM,午市提供Bento Menu,每日三款唔同Set可供選擇🍱Lunch Bento ($328/set)午市套餐包左頭盤、主菜、甜品同咖啡或茶,今日既Menu有雞、牛肉同魚,我今日就揀左牛肉,頭盤可以揀四小碟或者餐湯,我就揀左四小碟既沙律🥗Appetizer頭盤係四款唔同既沙律,賣相非常精緻,由蘑菇脆餅開始食起,順時針咁食哂四款沙律,牛肉沙律好開胃,配埋爽脆既甘筍絲又幾正,大蝦沙律同韓式芽菜都正常發揮🥩Bento II (Beef)擺盤好似日式便當咁,有沙律同主食,牛肉便當既沙律係大蝦沙律,同頭盤既沙律有啲相似,蝦肉都算爽口,Eggplant Lasagna 都幾有驚喜,中間夾左芝士同蛋,聞到好香芝士味但食落唔會好漏,主菜既Beef Tataki預先切好一件件,食起上黎都幾方便,美中不足既係牛肉冇得揀生熟程度,食開Medium rare既朋友可能未必滿意🍰Dessert甜品有兩款: Chocolate Cake同Panna Cotta,我就揀左Chocolate Cake,甜品賣相

🍱Lunch Bento ($328/set)

🥗Appetizer

🥩Bento II (Beef)

🍰Dessert
甜品有兩款: Chocolate Cake同Panna Cotta,我就揀左Chocolate Cake,甜品賣相都唔差,朱古力蛋糕甜度適中,上面有層Rasberry Jelly食落好清新

P.S. 餐廳同酒店都係試業階段,食物質素同賣相都唔錯,只係服務態度仍然有待改善 (如果店員可以主動介紹Menu同食物的話會更好)
2022-10-01 440 views
而家package已經轉左係半自助早餐,唔使驚唔夠飽!😆不過我哋八月去嘅時候,包嘅就只係兩份早餐~所以店員係我地用餐完之後,仲會問我哋夠唔夠飽😂,仲加多煎蛋🍳和水果🍉比我哋🤣🌟ᴀᴋɪ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛPoached egg蛋黃係幾流心,不過咁啱有隻蛋有泡水係裏面🥹不過Hollandaise sauce味道幾好!☺️🌟ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ɢʟᴀᴢᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ🐟小妹食開重口味,所以覺得三文魚唔夠味,所以佢request左沙律醬😂不過我就覺得只係普通鹽嘅調味,原汁原味也不錯喔!🤤美味指數:😋😋😋抵食指數:💰💰💰
而家package已經轉左係半自助早餐,唔使驚

唔夠飽!😆

不過我哋八月去嘅時候,包嘅就只係兩份早餐~
所以店員係我地用餐完之後,仲會問我哋夠唔夠飽😂,

仲加多煎蛋🍳和水果🍉比我哋🤣

🌟ᴀᴋɪ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ

不過Hollandaise sauce味道幾好!☺️
Aki Egg Benedict
🌟ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ɢʟᴀᴢᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ🐟

不過我就覺得只係普通鹽嘅調味,原汁原味也不錯喔!🤤
Roasted Glazed Salmon

美味指數:😋😋😋

抵食指數:💰💰💰
Breakfast
Aki Egg Benedict
這頓晚餐應該係成個package入面性價比最高!😂👍🏻8碟Tapas係自選嘅!只要係menu上,咩價錢都可以揀!😏🌟Tuna Ceviche($88)檸檬汁醃吞拿魚吞拿魚係赤身級別,配上檸檬汁🍋酸香嘅醬汁,非常開胃!⭐️推薦❗️ 🌟 Truffle Toast($78)松露多士配意大利風乾火腿和鵪鶉蛋多士係即叫即整,夠熱夠脆,又夠精緻,一口多士,一啖酒!🤤⭐️推薦❗️ 🌟 Pan Fried Rice Roll ($98)龍蝦腸粉嘅龍蝦🦞湯汁好濃郁~腸粉勁掛汁,龍蝦鉗事先已拆好肉,啖啖肉,正!⭐️推薦❗️ 🌟 Sous Vide Wagyu Beef($148)慢煮和牛配柚子汁和牛慢煮至medium rare,肉香軟嫩,美味多汁,配上柚子醬油可減和牛膩感。🌟Gambas al Ajillo($98)西班牙蒜頭蝦,蝦肉爽彈,微辣惹味!🌟Red Snapper($108)燒鯛魚配特製西班牙辣肉腸醬汁,魚肉厚實,醬汁香辣味美,值得一試!⭐️推薦❗️ 🌟Hokkaido Scallop Skewers($108)北海道帆立貝串燒,一串兩粒,配上青檸和薑蔥嘅調味,#美味しい 😋⭐️推薦❗️ 🌟Assorted Ch
這頓晚餐應該係成個package入面性價比最高!😂👍🏻

🌟Tuna Ceviche($88)

檸檬汁醃吞拿魚

吞拿魚係赤身級別,配上檸檬汁🍋酸香嘅醬汁,非常開胃!

Tuna Ceviche

⭐️推薦❗️ 🌟 Truffle Toast($78)

松露多士配意大利風乾火腿和鵪鶉蛋

多士係即叫即整,夠熱夠脆,又夠精緻,一口多士,一啖酒!🤤
Truffle Toast

Pan Fried Rice Roll

Sous Vide Wagyu Beef
🌟Gambas al Ajillo($98)

西班牙蒜頭蝦,蝦肉爽彈,微辣惹味!

Gambas al Ajillo

🌟Red Snapper($108)

Red Snapper

Hokkaido Scallop Skewers

⭐️推薦❗️ 🌟Assorted Cheese Platter($148)

食得太飽,所以外賣左個芝士拼盤返房一邊飲酒一邊食~又食又拎好開心!😂

至於清酒🍶體驗,

雖然唔係咩特別款式,不過份量好足!😎
雙人清酒體驗
每壺清酒起碼有200-300ml,仲可以每個人揀6隻玻璃杯,好抵玩~
🌟花黄櫻吟釀純米酒

Gambas al Ajillo
Red Snapper
Hokkaido Scallop Skewers
2022-09-25 354 views
黎 AKI Hong Kong staycation,住宿套餐包埋晚餐。Sake tasting menu 選擇玲瑯滿目,要選 8款一啲都唔容易呀店員送上是日清酒的介紹,三款清酒由淡至濃,分別是:花黃櫻純米吟釀、黃櫻生酛山廢特別純米酒山田錦 & 日本盛清酒大吟釀。三款 sake 都好容易入口,慢慢品嚐會感受到陣陣米香。個人最鍾意花黃櫻純米吟釀,入口清甜,非常順口,配合刺身好適合。油甘魚配酸辣汁,比較重口味的酸辣汁掩蓋不住油甘魚的鮮味,每人兩片點到即止,吊下你癮😌醬油清酒浸茄子,有車厘茄伴碟,茄子煮得剛剛好唔會太淋。欖油香蒜魷魚,香口開胃。香辣牛油果龍蝦多士,豐富嘅龍蝦肉,香滑嘅牛油果蓉,加上三文魚籽點綴,層次豐富。北海道帶子串燒,帶子煎得外香內軟,蔥段少少辣口好開胃。迷你和牛漢堡,和牛七成熟,味道香濃,漢堡有普通包及竹炭包兩款,酸瓜解膩一流。香橙朱古力蛋糕,名稱平平無奇,味道卻令人驚艷!朱古力好濃,入口即融入面嘅香橙醬反而無咩味。雜苺綠茶千層忌廉酥,豐富嘅草莓伴碟,綠茶醬都幾濃,意想不到嘅美味。飲飽食醉之後即刻上樓抖抖,份量看似不多,實際上都好飽,有機會會再黎

醬油清酒浸茄子,有車厘茄伴碟,茄子煮得剛剛好唔會太淋。

欖油香蒜魷魚,香口開胃。

北海道帶子串燒,帶子煎得外香內軟,蔥段少少辣口好開胃。

入面嘅香橙醬反而無咩味。

2022-09-25
Dinner
今次係第二次幫襯,有啲覺得好食嘅菜式就重複再點,然後再點一啲上次冇試過嘅。龍蝦腸粉係其中一個重複點嘅菜式,因為上次亦都覺得好味。龍蝦成本貴,龍蝦肉比較少亦都係明白,但係腸粉就建議比多幾條,最少我可以enjoy下D龍蝦汁。另外今次重複點嘅,係wagyu beef 同 halibut, 唔知係咪因為OpenRice八五折優惠,兩碟菜式嘅份量都比上次細 ( 見圖)。另外兩款今次叫嘅帶子串,同埋魷魚,建議可以不點。都係果句,總體味道是不錯的,但係每樣嘢嘅份量,真係太細啦!🥹

上次嘅wagyu  beef
今次嘅wagyu  beef        (Potion細,味道亦都冇上次咁好)
Tuna  (普通)
Tempura    Veggie
帶子串同魷魚
Halibut
上次嘅wagyu  beef
Tempura    Veggie
2022-09-04 610 views
灣仔有很多特色餐廳,這天我去了酒店,不是入住,而是去它的餐廳吃飯😍這間和風木系酒店從外型已經很吸睛,餐廳Tangram更是有濃烈的日本西洋風格,我喜歡它柔和的黃光,座位夠寬敞,很適合朋友聚會。餐廳名字和食物主題都很有關係,七巧板般食物都是兩人四人容易分享的份量,而且每一份都不會太多,讓食客可以挑選多款食物,拼湊出自己喜歡的晚餐組合。餐廳最大特色就是有和風西班牙小食Japas和把港式元素投入到西式食品的菜式,第一次來的話一定不能錯過。🔹清酒茄子沙律 $58平時茄子都會煮的很軟,這個加了清酒的處理方式讓茄子的口感變得實在,清新的感覺會讓你更開胃,有少少醋的酸又有清酒的香,不錯的頭盤。🔹松露多士配義大利風乾火腿和鵪鶉蛋 $78多士製作成一口大小,讓你可以一下子把豐富的味道收入味蕾,多士脆到聽到咬開的聲音,而為了配合一口size,大廚更特別選用鵪鶉蛋,令每一件多士都有最完全的蛋,不過最驚艷是要下去黑松露和parma ham鹹香的化學效果,很強烈的味道卻不會太過火,是最到位的佐酒小食!🔹意式炸飯球配鵝肝醬和香辣番茄醬 $78炸球不會掛油,裡面是比較實在的米粒混合了鵝肝醬,會吃到鵝肝的豐腴咁,直接
🔹清酒茄子沙律 $58

🔹松露多士配義大利風乾火腿和鵪鶉蛋 $78
烤飯糰配溫泉蛋

🔹意式炸飯球配鵝肝醬和香辣番茄醬 $78
松露多士配義大利風乾火腿和鵪鶉蛋
炸球不會掛油,裡面是比較實在的米粒混合了鵝肝醬,會吃到鵝肝的豐腴咁,直接吃味道會比較單一,幸好有甜甜微辣的蕃茄醬,一人一顆剛剛好。

🔹龍蝦腸粉 $98
龍蝦腸粉
這菜式要靠近才發現是腸粉!它完完全全把港式風情發揮到極致,首先腸粉有先煎過,所以特別有咬口而不會全部黏在一起,上面有粒粒龍蝦肉和蟹肉,鮮味非常足夠,龍蝦湯的濃烈味道就像平常的甜醬麻醬般粉飾了腸粉,泡泡非常挺身,綿綿的質感又像咖啡泡沫般,是一道讓你吃飽的菜。

🔹酸橘汁醃油甘魚 $98
酸橘汁醃油甘魚
第一次這個處理方法的油甘魚,魚肉鮮甜啖啖肉,油甘魚的肥美油份充斥每一個角落,點上酸橘汁和蛋黃醬平衡了油膩感,不過可以說它的酸度很高,會令你留下深刻印象。

🔹慢煮和牛配柚子汁 $148
慢煮和牛配柚子汁
跟GM聊天的時候,他說這是很優秀的和牛但坦白說未必是他的必點,的確這個慢煮和牛切得厚厚的很有口感,同時咬下去很有肉汁又不會難咬,柚子汁令牛肉變得清新,做得很好,不過當其他都很想吃的時候,它的優先度就會被改後了😂

🔹烤飯糰配溫泉蛋 $68
這個飯糰是我的top 3,就算我們拍照拍了這麼久,切開水波蛋依然會有滿滿的流心,濃郁的蛋漿和米飯一起吃兼顧到飯的濕糯感和味道,米飯醃得很均勻,鹹香之中帶甜,有點像串燒的燒飯糰,很香口。

🔹北海道帶子串燒 $108
北海道帶子串燒
帶子的口感真的加了很多分,大大粒非常彈牙很有鮮味,上面的燒汁帶出的鹹味貫穿帶子和蔥,加上蔥都燒得很透沒有草青味,熱食還會有燒燒焦脆感呢。

🔹雜莓抹茶千層酥 $78
雜莓抹茶千層酥
餐廳定期會更換甜品,這次我們吃到的是千層酥,中間有重奶味的抹茶吉士,夾在酥脆的餅層之間讓千層酥不會乾,微甜帶茶香,搭配旁邊切得非常精美的士多啤梨,多了一份酸味,令整頓飯不會太膩。

🔹Lychee Tini $108
Lychee Tini
充滿少女味的這杯Cocktail味道都很容易入口,未放荔枝肉上去前已經聞到香香的荔枝味,sake的味道很柔和,反而雲呢拿vodka的味道就很出眾,加上有沙冰讓你一邊喝飲品都能夠保持一定的冰凍咁,很適合配搭濃郁的小食!

🔹Dirty Shochu $108
Dirty Shochu
燒酌的味道很醇厚,平時自己在家喝最好,不過這杯dirty版本優化了燒酌,特別放了話梅肉在中間,倒出來的時候咸咸的味道混合了就的清醇,以為會很突兀,反而是很特別,這個鹹味會讓你沉迷這杯酒,不自覺把它喝完。

除了特色cocktail外,這裡還有很多不同類型的清酒選擇,最開心莫過於選酒杯環節,我自己喜歡dry一點的清酒,冰冰的甜甜的,不知道要喝甚麼還可以請教職員呢。
烤飯糰配溫泉蛋
北海道帶子串燒
雜莓抹茶千層酥
Lychee Tini
Dirty Shochu
『超舒服日式小酒館,環境同食物質素都幾唔錯』⁡全港首間榻榻米酒店AKI HOTEL係灣仔開幕,未有機會Staycation 就試下酒店餐廳先啦🤍TANGRAM如同名字一樣,理念係好似七巧板一樣將不同的菜式組合拼湊。⁡Japanese Tapas =Japas?呢個Japas嘅concept幾新穎,無主菜的形式令餐廳定位更貼近日式酒吧,係一間簡約又舒適的地方,好適合三五知己分享小菜把酒談心🥂⁡推介🥢油甘魚🥢北海道带子串燒🥢烤飯團配溫泉蛋🥂Lychee Tini————————————————————◎ Hamachi Tataki (HKD98) │ 3.8/5酸橘汁腌油甘魚,好酸既醬配wasabi mayonnaise 幾清新⁡◎ Sous Vide Wagyu Beef (HKD148) │3.5/5慢煮和牛配柚子汁⁡◎ Yaki Onigiri (HKD68) │ 3.5/5烤飯團配溫泉蛋,照燒汁好送飯⁡◎ Truffle Toast (HKD78) │ 3.8/5松露多士配意大利風乾火腿和鵪鶉蛋,好濃松露味⁡◎ Arancini (HKD78) │ 3.5/5意式炸飯球配鴨肝醬和

『超舒服日式小酒館,環境同食物質素都幾唔錯』

Japanese Tapas =Japas?

————————————————————

慢煮和牛配柚子汁

烤飯團配溫泉蛋,照燒汁好送飯

松露多士配意大利風乾火腿和鵪鶉蛋,好濃松露味

◎ Arancini (HKD78) │ 3.5/5
意式炸飯球配鴨肝醬和香辣番茄醬,甜甜地既番茄加少少辣幾特別,有d似pizza,有d黐牙

◎ Pan-fried Rice Roll (HKD98) │ 3/5
龍蝦腸粉配龍蝦汁同萵筍,整體偏淡

◎ Sake Eggplant Salad (HKD58) │ 3.5/5
清酒茄子沙律,辣辣地幾開胃,好清新的茄子原味

◎ Hokkaido Scallop Skewers (HKD108) │ 4/5
北海道带子串燒,帶子熟度外脆內嫩,蔥油味好香,充滿港式風味幾得意

◎ Chicken (HKD68) │ 3.5/5
照燒雞肉串燒,雞肉幾腍,照燒汁幾香幾甜,略鹹左dd🤏🏻

◎ Mixed berry Matcha Mille Feuille (HKD78) │ 3/5
雜莓抹茶千層酥,酥皮厚實硬脆,抹茶味唔算濃

⦿ DRINKS
◎ Lychee Tini (HKD105) │ 4/5
沙冰做法飲落好清爽,荔枝味好濃,不過甜左d

◎ Dirty Shochu (HKD105)│ 3.5/5
Dirty Martini 溝日本酒,入面有粒梅,飲落鹹鹹地

◎ Faucon 純米吟釀58艷姬生貯 (HKD215/180ml)│ 4/5
米味香濃,辛口度中低,甜得順滑
————————————————————
♣️TANGRAM
☌ 灣仔謝斐道239號AKI HOTEL2樓
◔ 6:30am~11pm

回頭率:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
份量: 🌕🌕🌕🌑🌑
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:HKD718p.p(incl. 10% service charge)
  • 北海道带子串燒
  • 油甘魚
  • Lychee Tini
2022-08-22 825 views
有Accor Plus會員諗住試新酒店午餐,兩個人半價,但個人對酒店服務絕對係失望食物選擇:去之前已經知道只有三個Bento選擇食物質素:叫咗Bento 2, 湯/沙律和麵包普通,主菜牛扒,一個字韌,落單時又唔會問你牛扒要幾成熟 Bento跟炸物,完全食唔出係乜,配菜條紅蘿蔔唔新鮮有怪味,可讚嘅係八爪魚沙律,有鮮味!連杯咖啡都係苦 (可能我飲唔慣啦!)環境:環境係舒適的,和風設計,枱與枱之間有距離,唔會覺得好侷促服務質素:有好大嘅改善空間!我哋入到門口,完全冇人理,有侍應見到我哋企喺度,都寧願繼續鋪枱,唔過嚟問幾位,當時餐廳只有三枱客, 侍應多過客,我們一行四人,坐低後,水只斟兩杯度,要提先再斟兩杯,甜品又係,只上兩份,然後又話廚房漏咗到埋單,攞咗你張卡10分鐘,都冇人攞返張單嚟簽,原來張單擺咗喺櫃檯,冇人處理大家都好似唔願意做嘢咁!返到公司,發現佢哋都冇入會員號碼,咁點樣儲分呢,打返去問,佢仲同我講積分要兩三日後先會反映出嚟,佢哋已經影低我個會員號碼,然後我答佢,你張單上面冇會員號碼,你哋從來都冇影低過我張會員卡,然後先叫我重新提供會員號碼,開頭坐底,侍應or經理仲講集團要求幾嚴謹,

食物選擇:去之前已經知道只有三個Bento選擇

大家都好似唔願意做嘢咁!返到公司,發現佢哋都冇入會員號碼,咁點樣儲分呢,打返去問,佢仲同我講積分要兩三日後先會反映出嚟,佢哋已經影低我個會員號碼,然後我答佢,你張單上面冇會員號碼,你哋從來都冇影低過我張會員卡,然後先叫我重新提供會員號碼,開頭坐底,侍應or經理仲講集團要求幾嚴謹,一餐飯後發覺,佢哋其實非常馬虎

總括嚟講,大家都係Hea做!
2022-08-22
$200 (Lunch)
2022-08-19 563 views
Lunch in Tangram位於灣仔新開的香港明怡美憬閣精選酒店2/F🎊餐廳西日風格,裝潢走清新木系風。午餐有三款便當選擇 $328/set前菜可選湯/沙律沙律色彩繽紛,賣相吸引。主菜有雞牛魚三種選擇牛肉較韌,但蘑菇汁配上藍芝士,味道特出。雞髀拆骨切塊處理,皮脆肉嫩。其他小碟不一一作介紹。甜品有朱古力蛋糕或雲呢拿布甸選擇。配上餐飲,為午餐畫上完美句號。總結:環境方面,裝修舒適,雖然枱與枱之間距離闊落,但可能因樓底太矮,有少少嘈。食物話牛柳較韌,如果可要求叫佢唔好前咁熟,會覺得牛肉便當較雞肉便當開心。用上Accor plus 半價優惠,每人唔洗$200享用精心炮製賞心悅目嘅便當,性價比很高!下次要試埋魚便當🍱
Lunch in Tangram
位於灣仔新開的香港明怡美憬閣精選酒店2/F🎊
餐廳西日風格,裝潢走清新木系風。

午餐有三款便當選擇 $328/set

四色沙律
前菜可選湯/沙律
沙律色彩繽紛,賣相吸引。
雲吞清雞湯

主菜
便當1及便當3

有雞牛魚三種選擇
西冷牛扒酥便當

牛肉較韌,但蘑菇汁配上藍芝士,味道特出。

香煎春雞便當

雞髀拆骨切塊處理,皮脆肉嫩。
其他小碟不一一作介紹。

甜品

甜品有朱古力蛋糕或雲呢拿布甸選擇。
配上餐飲,為午餐畫上完美句號。

總結:

下次要試埋魚便當🍱
2022-08-19
$197 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
四色沙律
西冷牛扒酥便當
香煎春雞便當
甜品
  • BENTO  III
2022-08-13 467 views
位於灣仔全新酒店AKI 的新餐廳 Tangram 主打日式西班牙fusion菜落地玻璃嘅設計空間感十足主打的Japas以西班牙Tapas 為靈感 結合和風原素 份量不大大廚希望令客人嚐試到更多不同的菜式 好適合同朋友過嚟小斟chill一個晚上當晚試了很多款Japas 每一款都很精緻完全沒有中伏私心推薦Hamachi tataki 油甘魚很新鮮配上Sour and Spicy sauce 送清酒一流另外Arancini也很喜歡香炸的意式丸子內面是飯球外脆內面煙韌 配上鴨肝醬的香氣完全是我的菜🧚🏻‍♀️Tangram 也有很多清酒主題的cocktail 來到一定要點來試試✨-Hamachi tataki $98Sous vide wagyu beef $148Yaki onigiri $68Lobster pan fried rice roll $98Truffle toast $78Riceball with duck liver pate $78Hokkaido scallop skewer $108Brie and strawberry toast $78-TANGRAM (灣仔)灣仔
位於灣仔全新酒店AKI 的新餐廳 Tangram
Yaki onigiri $68
Truffle toast $78
Hokkaido scallop skewer $108
Brie and strawberry toast $78
TANGRAM (灣仔)
灣仔謝斐道239號香港明怡美憬閣精選酒店2樓
大家都知道我是日本控😆,除了日本菜,其實我也好愛吃西班牙菜哦~這兩個國家的菜餚有個共同特色,日式料理和西班牙小吃同樣是小小一份,選擇繁多,超適合我的💕~ 最近以日式榻榻米打響名堂的和風酒店 • 🇯🇵𝔸𝕜𝕚 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘 •相當有人氣,而酒店內的全日餐廳𝕋𝔸ℕ𝔾ℝ𝔸𝕄同樣受歡迎。店內提供多款和風西班牙小吃和60+款清酒,適合大家下班後來喝一杯啦🥳~ 「 酸橘汁腌油甘魚🐟$98 」 肥美鮮嫩的油甘魚,脂肪豐富,用酸橘汁調味,正好減低膩感☺️。 「 慢煮和牛柚子汁🥩$148 」 我超愛吃這個薄切慢煮和牛😍,肉質不但軟腍,而且牛香濃郁,好好吃~ 「 烤飯團配溫泉蛋🍙$68 」 這個烤飯團並不簡單,有黑松露醬,又有流心的溫泉蛋🍳,味道層次豐富。 「 松露多士🥪 $78 」 所有小吃之中,我最愛這款松露多士🥰! 薄脆的多士,夾著風乾火腿和放上黑松露蛋,精緻又好吃。 「 意式炸飯球🍅$78 」 外脆內軟的炸飯球,用鴨肝醬和蕃茄醬調味,熱食的話更好吃哦~ 「 龍蝦腸粉🦞$98 」 龍蝦味超濃的腸粉😋,還附有拆殼龍蝦肉,吃起來好方便。 「 清酒茄子沙律🍆$58 」不愧為喝清酒的地方,連茄子都用清酒調

「 酸橘汁腌油甘魚🐟$98 」

「 慢煮和牛柚子汁🥩$148 」

「 烤飯團配溫泉蛋🍙$68 」

「 松露多士🥪 $78 」

「 意式炸飯球🍅$78 」

外脆內軟的炸飯球,用鴨肝醬和蕃茄醬調味,熱食的話更好吃哦~

「 龍蝦腸粉🦞$98 」

龍蝦味超濃的腸粉😋,還附有拆殼龍蝦肉,吃起來好方便。

「 清酒茄子沙律🍆$58 」

不愧為喝清酒的地方,連茄子都用清酒調味呀。

「 北海道帶子串燒😍$108 」

又厚又肥的帶子,燒得剛剛好吃。

「 照燒雞肉串燒🍗$68 」

有濃濃醬香的雞肉串燒😛,醬汁濃香濃郁,好配酒呀~

「 雜莓抹茶千層酥🍓$78 」

千層酥非常香脆,抹茶味濃一點更好。

「 ʟʏᴄʜᴇᴇ ᴛɪɴɪ🍸$105 」

「 sᴀᴋᴇ ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ᴍᴀʀᴛɪɴɪ 🥒$105 」

兩款雞尾酒之中,我比較喜歡荔枝口味😌,甜度適中,女仔必愛~
2022-08-09
2022-08-11 1534 views
如果唔係公司行政部安排, 都唔知上月灣仔新開咗間酒店叫AKI Hong Kong – Mgallery, 入面其中一間餐廳原來每日下午3點起, 供應多款小碟小食, 仲有多款清酒同埋葡萄酒搭配。餐廳環境以木做主材, 滲出日本和風氣息, 開放式廚房跟大玻璃窗, 令環境更顯寬敞舒適。Menu上食品分為8類, 包括主廚推薦美食、傳統西班牙小食、加入日本元素嘅和風西班牙小食「Japas」、素食、Crostini香脆迷你多士、日式串燒、芝士同埋火腿。對比坊間西班牙餐廳, 呢度冇main course供應, 較適合人少少、胃口唔大又想食多幾款、以小食送酒嘅朋友。 【酸橘汁醃油甘魚】HK$98油甘魚微微火灸過, 刺身口感, 特調醬汁微辣帶酸, 跟甘香鮮味油甘魚很夾。 【慢煮和牛配柚子汁】HK$148圍邊烤煮過, 和牛中部呈嫩紅, 慢煮能鎖住肉汁, 嫩口又keep到原本肉汁, 肉味濃郁, 加入了柚子汁再夾集炸蒜片、日式芽菜、蔥絲, 多一點層次同時又能平衡和牛濃郁度, 超推介!【日式燒飯團】HK$68飯團經秘製醬汁調味過, 鹹鹹地, 上層放咗以薄薄蛋白層包住充滿蛋汁嘅溫泉蛋+黑松露, 一篤蛋汁即時湧出,

【酸橘汁醃油甘魚】HK$98

【慢煮和牛配柚子汁】HK$148

【日式燒飯團】HK$68
飯團經秘製醬汁調味過, 鹹鹹地, 上層放咗以薄薄蛋白層包住充滿蛋汁嘅溫泉蛋+黑松露, 一篤蛋汁即時湧出, 令下層嘅飯團亦沾上蛋汁, 入口黏滑, 蛋汁平衡到烤飯團嘅鹹度, 同時散發淡淡松露香。
日式燒飯團

【松露多士配意大利風乾火腿和鵪鶉蛋】HK$78
多士烘過好脆, 夾住鹹香又滑嘅意大利風乾火腿同埋松露醬, 面層加咗隻鵪鶉太陽蛋, 多士平衡到火腿嘅鹹度, 又富有很出嘅松露味同埋淡淡蛋味。

【意式炸飯球配鴨肝醬和香辣番茄醬】HK$78
飯球撈咗辣番茄醬, 表面炸得微脆鬆化, 包住熱溶咗嘅芝士同埋鴨肝醬, 質地濕潤, 滲出微微嘅辣同埋鴨肝嘅甘香, 很有驚喜。
意式炸飯球配鴨肝醬和香辣番茄醬

【香蒜辣蝦】HK$98
蝦球口感爽口鮮甜, 蒜汁更能提升了蝦本身鮮味。
香蒜辣蝦

【龍蝦腸粉】HK$98
將港人早餐之一嘅腸粉, 加入咗龍蝦湯打成嘅泡沫, 上檯時待應再淋上龍蝦蝦膏醬, 龍蝦汁甘香濃郁鮮味, 對比傳統甜醬調味更加升呢好味, 再配有幾粒爽甜龍蝦肉, 正!

【北海道蔥油帶子串】HK$108
大大粒帶子表面煎至金黃, 鮮甜味十足; 以蔥段相間, 每粒亦放上蔥油, 極為香口。
北海道蔥油帶子串

【羊肉串】HK$88
羊肉肉質林, keep到肉汁, 羊羶味好重, 配上乳酪醬, 平衡到些少羶味。
羊肉串

【雞肉串】HK$68
雞肉配照燒汁, 好入味, 好林, 不過味道偏鹹。
雞肉串

【Mixed Berry Matcha Mille Feuille】HK$78
拿破崙夾住好滑嘅抹茶醬, 拿破崙酥脆, 抹茶醬極微甜, 士多啤梨清甜。

另外Order咗兩杯無酒精飲品, 好fresh
2022-08-09
$600 (Dinner)
日式燒飯團
意式炸飯球配鴨肝醬和香辣番茄醬
香蒜辣蝦
北海道蔥油帶子串
2022-07-20 1315 views
同朋友即興喺OpenRice 搵餐廳,見到呢間新開餐廳環境唔錯即刻黎試吓。野食每碟份量少少味道中上,好啱我呢啲想試多幾款但胃口唔大嘅。睇得出廚師都好有心機設計每道菜,當中我最鐘意個waygu beef同埋龍蝦腸粉,下次黎都要encore 😋