2008-05-12 19 views
5月9日今晚好厲害咁約左公司既同事去打邊爐, 我地order左個8人套餐, 好似係大約$1189, 包以下食物: 鴛鴦湯底 - 麻辣+魚湯秘製醬油 x8頭盤: 全部都好開胃夫妻肺片 - 麻辣好正, 肺片好爽口蒜茹青瓜 - 好大多蒜蓉, 青瓜好爽切片豬耳仔 - 味道淡淡地但爽口海蜇 - 入口涼浸浸, 而且都係好爽口主菜:大魚魚頭 x4 (每人半個) - 好新鮮, 好好味, 真係無得頂珊瑚蚌, 貴妃蚌 - 勁爽口象拔蚌 - 切到薄薄上幾靚而且見到幾新鮮, 食落果然...好鮮甜蝦 - 比較細隻, 但蝦肉尚算彈牙, 如果大隻d會好好多醉雞 - 一般, 無咩第別日本黑豚肉 - 呢個係推介, 真係好好味, 肉質鮮嫩唔鞋口, 好軟, 口感一流肥牛 - 一般啦, 可食可唔食水晶叉燒包 - 朋友推介, 外面水晶皮, 裡面係叉燒, 要放落個湯到灼一灼再撈番上嚟食, 感覺幾特別, 但我都係like食叉燒包多d..haa白鱔片 - 切到好薄, 有鱔既解味, ok, 只係份量好少同埋唔爽...魚滑 - 味道一般, 但又係勁爽勁彈牙包心蟹籽丸 - 無食到小棠菜 - 食到應有既菜鮮味而且好爽生果盤 - 生果算新鮮,
5月9日

鴛鴦湯底 - 麻辣+魚湯
秘製醬油 x8
頭盤: 全部都好開胃
夫妻肺片 - 麻辣好正, 肺片好爽口
蒜茹青瓜 - 好大多蒜蓉, 青瓜好爽
切片豬耳仔 - 味道淡淡地但爽口
海蜇 - 入口涼浸浸, 而且都係好爽口
主菜:
珊瑚蚌, 貴妃蚌 - 勁爽口
蝦 - 比較細隻, 但蝦肉尚算彈牙, 如果大隻d會好好多
醉雞 - 一般, 無咩第別
肥牛 - 一般啦, 可食可唔食
魚滑 - 味道一般, 但又係勁爽勁彈牙
包心蟹籽丸 - 無食到
小棠菜 - 食到應有既菜鮮味而且好爽
生果盤 - 生果算新鮮, 西瓜多汁好甜
楊枝金露 - 偏酸, 麻麻地
另外散叫左白飯同汽水
總結呢到既食物質素真係幾好, 樣樣都好新鮮, 所以值得一試....另外佢地既service都唔錯, 佢地會幫你加湯調醬油, 又會話你知點食個魚頭會好d, 又會主動加湯...
$200 (Dinner)
  • 火鍋
  • 水晶叉燒包
  • 日本黑豚肉
  • 大魚魚頭
2008-05-03
今日出開旺角,見到這裡唔駛等位,又未試過在這裡飲茶,便決定一試,叫咗幾樣點心,味道普普通通,但腸粉啲皮就比較鞋,蝦餃皮就比較厚.中午十一時至二時正假時段大中小點一律十蚊,特點十六蚊.食咗五個點心,埋單八十八蚊,都算抵食.

$45 (Lunch)
2008-04-07 7 views
四月三號清明節放假前一日, 一個無咩特別既日子, 不過特別在又可以同佢出黎野食(^_^)嘻嘻!! 今次左譚魚頭係因為朋友比左D禮卷我, 所以即管同佢黎試試!!夜晚七點鐘去到都無咩人, 可能唔係任食時段既關系,不過無所謂啦, 最緊要有位同佢醫肚...哈哈!! 食火鍋首先緊係叫個靚湯底先啦, 我地本來諗住試下佢地出名既蕃茄湯底, 點知班部長同待應阿姐不停咁游說我地叫佢地新出既花膠魚翅豬骨湯做湯底, 好人既佢當然會幫佢地叫啦, 我就無咩所謂, 最重要都係佢覺得OK, 但係當煲湯黎到既時候, 博學多才既佢即刻睇到有D問題, 佢話湯裡面果D魚翅其實係翅頭, 即係平時我地食果D魚翅後面果舊野, 平時唔會見到係因為已經切哂落黎, 上唔到大場面, 但係而家佢地比我地食, 我就覺得唔係咁OK囉, 雖然好人既佢話算數, 但係我都有D唔開心, 因為難得可以同佢出黎食飯, 緊係想同佢食得好D同開心D啦, 不過佢話算數, 我就唯有聽聽話話咁算數啦(^_^)嘻嘻!!跟住我地就叫左個海鮮拼盤同壽司拼盤, 海鮮拼盤都幾新鮮同份量都OK, 有蝦, 生蠔, 帶子, 龍蝦, 魚頭, 三文魚, 鯇魚片等, 款都算幾多, 算中

跟住我地就叫左個海鮮拼盤同壽司拼盤, 海鮮拼盤都幾新鮮同份量都OK, 有蝦, 生蠔, 帶子, 龍蝦, 魚頭, 三文魚, 鯇魚片等, 款都算幾多, 算中規中矩, 而壽司拼盤賣相就相當特別, 壽司黎打邊爐好得意, 諗都無諗過, 不過食落就其實都幾普通, 哈哈!! 整體黎講都算OK啦!!
2008-03-24
打邊爐首選!好多人以為呢度好貴但係我覺得物有所值而且唔係真係咁貴姐!可以考慮下任食時段去蕃茄湯底真係無得彈麻辣都唔錯! 不過真係要食到辣先好叫!我想提一提個叉燒包!打邊爐都有叉燒包? 無錯!佢好似水晶包咁~幾得意~ 喊喊地幾好味!
打邊爐首選!
好多人以為呢度好貴
但係我覺得物有所值
而且唔係真係咁貴姐!
可以考慮下任食時段去
蕃茄湯底真係無得彈
麻辣都唔錯! 不過真係要食到辣先好叫!
我想提一提個叉燒包!
打邊爐都有叉燒包? 無錯!
佢好似水晶包咁~
幾得意~ 喊喊地幾好味!
2008-03-23 1 views
到這兒飲午茶係因為經濟便宜。十個人點了一桌子食物,才$540,點心都係大路野,比較有印象係排骨鳳爪飯、香芋卷、炒飯。便宜係賣點。
到這兒飲午茶係因為經濟便宜。
便宜係賣點。
2008-03-14 6 views
繼9/3決定咗點都要帶bf嚟一試之後,12/3終於得嘗所願喇…今晚行完街都只係8:30,由於已冇乜興致繼續行,所以未夠8:45派飛時間都上咗嚟先,諗住有得坐吓嘛,即管埋去問一下那些知客姐姐什麼時候開始有任點任食既飛派啦,佢話未夠鐘,要等到8:30,跟住佢睇吓隻錶,發現當時已經過咗8:30,所以就俾咗張飛我喇,排第一,好威水呀!其實頭先喺出面等梗既時候因為冇乜好做,我地已經攞咗張任點任食menu點定晒個湯底同火鍋料架喇,所以一坐低就立即落order,見當時個侍應個樣有D愕然都幾好笑,可能冇諗過我地會咁快出擊啩…湯底包括…譚魚頭白湯鍋,勁爽麻辣湯鍋,冬瑤花膠鍋,皮蛋芫茜鍋,健腦魚頭湯鍋,蕃茄鴛鴦鍋+20,根據這些字眼我一直認為不另收費的只能選一款湯底,若要鴛鴦鍋就要+20,bf唔食魚同芫茜,又不愛麻辣,在這種情況下就只能要冬瑤花膠鍋,但我真的很想吃辣,於是在”問清楚好D”既心態下去向那些姐姐仔確定一下若不想另行收費是否就只能選一款湯底,後來才知一直都誤會了其意思,原來不另收費是可以選鴛鴦鍋的,只是如果其中一款是他們的招牌湯(蕃茄湯)就要另加20大元,聽後非常開心,除了冬瑤花膠鍋外,最終當然

湯底包括…譚魚頭白湯鍋,勁爽麻辣湯鍋,冬瑤花膠鍋,皮蛋芫茜鍋,健腦魚頭湯鍋,蕃茄鴛鴦鍋+20,根據這些字眼我一直認為不另收費的只能選一款湯底,若要鴛鴦鍋就要+20,bf唔食魚同芫茜,又不愛麻辣,在這種情況下就只能要冬瑤花膠鍋,但我真的很想吃辣,於是在”問清楚好D”既心態下去向那些姐姐仔確定一下若不想另行收費是否就只能選一款湯底,後來才知一直都誤會了其意思,原來不另收費是可以選鴛鴦鍋的,只是如果其中一款是他們的招牌湯(蕃茄湯)就要另加20大元,聽後非常開心,除了冬瑤花膠鍋外,最終當然也選了麻辣湯鍋啦!!

他們會在開茶後每人給一個味碗,入面裝有一些豆及一些像蔥像芫茜的東西,是用來蘸火鍋料吃的,就像平日我們蘸豉油一樣,bf不愛其味道,叫了一個穿著西裝我認為會是經理/部長的過來,要求要一碗豉油,他”好的”一聲就行了去,過了一會他從我們身邊經過,但什麼也沒拿著,於是再跟他說了一次,他回應”呀!係喎,唔記得咗”又行了去,心想這次應該不會忘記吧!過了一會又見他行來行去,完全沒有意識到還有什麼未做的,算了,這次還是叫其它人吧!見有一位女侍應行過,就捉著她要豉油,沒想到她的回覆居然是”要收錢的,10蚊”,我和bf異口同聲…”吓,為何剛才那個男的沒說呀?”即時叫了那個男的過來問他是什麼一回事,好笑的是那個男的居然問回剛才那個女侍應”要收錢既咩?”原來經理級的也不清楚各項收費架?要額外收費不是問題,之前德興的混醬也要收$8/位啦,我們要討論的是他們的服務,追了這麼多次現在才有人告知我們,真是……..雖然這樣,但由於bf真的不喜愛那個味碗的味道,最終我們還是要了一客…

火鍋料點了兩個round,共21碟,無甚特別,只是今次第2輪加單的雪花蚌不再像9/3第二次點的碎濕濕罷了;由於叫了一瓶30元不太夠味的西瓜汁,埋單260元,奇怪,不是應該還有$10豉油錢嗎,為何沒標在單上呀?細問下回覆這是他們的疏忽,故這次免收;其實都算抵食架喇,但服務就真的做得不太好,希望他們在這方面可以改善一下啦!
2008-03-13 11 views
9/3午餐…同同事上咗深圳福田巴蜀風食四川野,點的菜式以麻辣居多…川北涼粉,重慶泉水雞,火爆腰花,干煸四季豆,烏江魚共5碟,每碟份量都好大,食完返香港行街,早已計劃好晚餐到這裡打邊爐,由於午餐吃得太飽,真有點兒擔心吃不足本,知道8:45開始派飛,準時到達…8:55左右已對號入座,唔係太多人,開茶後先點鍋底,下午辣得太過癮了,我倆不若而同也說想再辣一下,記得之前試過他們的麻辣也做得不錯,就要勁爽麻辣湯鍋啦!火鍋料要了美國肥牛,駝鳥肉,脆鯇片,花枝片,黑毛肚,雪花蚌,水晶奶皇包,黑椒牛根丸,炸枝竹,凍豆腐,粟米,金菇菜,唐蒿菜共13款,兩個人應該都差不多喇,其實當時還有點飽的,但仍可吃下那麼大份量;可能又是辣的緣故吧!最欣賞有黑毛肚…黑黑的,在很多火鍋店已買少見少了,一般都是用上白色的牛柏葉,用哥士的”那”得淋淋,失卻了其口感,個人認為食物除味道外,口感也是很重要的;雪花蚌…居然會在任點任食點菜紙上出現,每隻都很肥大,記得之前在德興食過也是要另收費的,超值;另外他們的黑椒牛根丸也做得很好,每粒也像乒乓波大,而且黑椒味夠濃,嗜牛朋友一定要試…之後的第2round我們encore了美國肥牛,雪

之後的第2round我們encore了美國肥牛,雪花蚌及黑毛肚,這次的肥牛有驚喜,比之前的更雪花,黑毛肚不過不失,但雪花蚌就差了一點,除了有兩大隻外,其它也是碎碎的,可能真的是太抵了,其它食客也是識食之人嘛…

星期日至四$128/位,星期五,六及公眾假期$148/位,不用加一,用恒生信用咭仲有9折,之前去開德興每人都要$120啦,今晚$115仲要有雪花蚌任食,實在太抵喇,下次要帶bf嚟試吓至得…
2008-03-10
開完會, 時間也不早了, 難得LS媽媽邀請一同吃晚飯, 就來個三個人飯局, 同文迪兩個人吃飯的機會很多, 是晚就親情大個天.媽媽的選擇係來這裡吃火鍋, 來到時先知有任食, 就等到九點先入坐.火鍋套餐$148: 8分, 先來的係這裡的味碗, 係度食係沒有醬油費, 因為跟本不用點醬油, 就係點個味碗就得. 揀了的湯底係譚魚頭白湯鍋, 等湯底滾了, 侍應先盛上一碗湯, 是為頭啖湯. 這個白湯相當之鮮甜. 喝完之後再加湯落味碗, 就可以用這碗來點食物.供飲食揀的也不少, 是晚就要了美國肥牛, 花彫碎雞件, 脆鯇片, 炸魚皮, 四川餃子, 四川抄手, 水晶奶皇包, 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗, 三個人來講, 已經好足夠. 肥牛都幾多脂肪紋, 有肉味, 但係不算好靚, 有點渣, 以飲食來講, 可接受的了. 炸魚皮淋的, 比較差. 水晶奶皇包的奶皇味不太出, 吃落口沒有了甜味. 見有兩項四川食物, 點都要試試. 不過抄手都係紅油比較好吃, 加上我們要迪係白湯, 淡淡的抄手, 感覺不太好. 花彫碎雞件的花彫味就幾突出, 同白湯連在一起吃又幾好. 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗配上個白湯都係好匹配.

供飲食揀的也不少, 是晚就要了美國肥牛, 花彫碎雞件, 脆鯇片, 炸魚皮, 四川餃子, 四川抄手, 水晶奶皇包, 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗, 三個人來講, 已經好足夠. 肥牛都幾多脂肪紋, 有肉味, 但係不算好靚, 有點渣, 以飲食來講, 可接受的了. 炸魚皮淋的, 比較差. 水晶奶皇包的奶皇味不太出, 吃落口沒有了甜味. 見有兩項四川食物, 點都要試試. 不過抄手都係紅油比較好吃, 加上我們要迪係白湯, 淡淡的抄手, 感覺不太好. 花彫碎雞件的花彫味就幾突出, 同白湯連在一起吃又幾好. 生根, 芋絲, 唐蒿菜同埋豆苗配上個白湯都係好匹配. 媽媽吃了好多件鯇片, 她的評價係幾好的.

另外要了個椰皇燉蛋白做甜品, 太甜了, 蛋白也未夠滑.

總括來講, 這裡的湯底同味碗係幾好的, 任食$148, 加上信用卡的折扣, 都幾經濟. 服務係做得相當之足, 仲有點足過頭.

或者下次一大班人來再吃過.
2008-03-08 3 views
前幾天相約朋友吃晚飯,朋友提議到此店進餐,吃飯之前便上來看看食評,看到很多網友說此店職員服務態度不太好,去之前也有點害怕......我們被安排於窗口位置,不會像大廳那邊那麼嘈吵,而且有電視可以看,雖然電視是沒有聲的...而職員的服務態度也不錯,不知是否因為當晚客人不多......湯底選用了蕃茄湯底及魚湯湯底,也只收一個價錢.朋友說蕃茄湯底味道很濃,有點像羅宋湯的味道,而我就比較喜歡魚湯湯底,很像在飲鮮魚湯,他們加水的時候不是加水的,而是加回那一鍾湯底的湯,所以湯底味道不會減淡...而每一位都會有一個大碗,大碗放滿調味料,職員會為你把湯底及調味料撈在一起,代替豉油.....但如果有需要,也可問他們取豉油,否則他們是不會主動提供的,他們說因為希望客人食得健康一點......食物方面叫了很多,全部都不過不失,而手切肥牛比美國肥牛好吃,難怪價錢有差距.....整體除了湯底及環境比較好外,食物很普通,但卻收一個不普通的價錢,大家可以親自去試試看...
今日3個人去打邊爐,6點幾就去到,真係冇咩人,不過可能仲早啦,d服務其實ok,野食都係偏貴,不過諗住質素好就冇咩所謂,叫左花枝片,海蝦,鯇魚片,雞片,豬下青,白菜仔,蟹子包心丸,咩墨魚丸魚滑同埋蕃茄湯底..個蕃茄湯底好濃,好正,但係d野食麻麻,唔叫係特別好囉,d蝦細隻到嘔,份量好少,得幾片,咁既價錢唔應該得咁少囉,不過去到7點幾就開始full喇!!可能係我唔習慣四川火鍋啦,相比稻香真係好好多...

可能係我唔習慣四川火鍋啦,相比稻香真係好好多...
2008-02-24
我同2個FRIENDS去打邊邊,我地食$148任食+20要左個麻辣蕃茄鍋,個蕃茄湯底麻麻地,至於食物就唔係幾得,叫左個手切肥牛,勁多根又好韌。D貴花蚌又係好韌。仲有粟米,冇甜味就算啦,連粟米味都冇呀,都唔知食緊咩~ 比較好味D就係個水晶奶黃包。埋單每人$156,唔係太底食。唔會再試~
2008-02-17
跟另一幫人到這兒吃午餐,八個人點了近廿個點心,埋單才$35x,經濟得難以置信!好味的有:煎香竽千絲糕、魚蓉燒賣、金菇牛肉球、、雲耳雞飯、煎蠔餅。叉燒包、潮州粉果、叉燒腸粉、鯪魚球都係大路貨。便宜得令人吃驚,環境OK。但服務很遜,落單、來點心、埋單都係勁慢!
2008-02-17 3 views
先不講食物質素, 話說我們一行6人晚上8:30不幸途經此黑店. 說明要任食火鍋, 得知9時後較便宜, 再問知客得知某信用卡有折扣, 便取飛仔等候入席.入坐後我們劃了紙仔要番茄湯底, 侍應A落單拿走紙仔後, 侍應B送來麻辣湯底, 我們說劃的是番茄湯底時, 侍應B便大叫正在隣桌落單的侍應A為何落錯單時, 侍應A竟然指著我們大聲回應說:"係佢地劃麻辣架喎!", 連付近的食客都靜了望過來! 由於我們落單前紙仔是經過多人過目的, 所以我們沒他好氣的叫他入去取紙仔看便知對錯, 不要再叫來叫去了... 最後當然送回番茄湯底啦到進食中交紙仔給侍應C時, 侍應C問我們要不要西瓜汁等, 只是$XX一渣, 我們說不要, 侍應C竟然以看見怪人的眼神+口文說:"咁平都唔要?!", 由此可見這裡的侍應真是經過特別訓練的!到我們叫埋單時, 侍應竟然說任食火鍋是沒有信用卡折扣的, 其他就有. 我們強調門口知客是絕對知道我們是要任食火鍋的, 但他竟只說折扣事宜, 而沒說明不包括任食火鍋! 此時我們終於知道我們入黑店了!!本來都不想花時間寫的了, 最後決定寫是因為我說起過程給女友聽, 她竟然說之前她和朋友光顧時門口知客都

本來都不想花時間寫的了, 最後決定寫是因為我說起過程給女友聽, 她竟然說之前她和朋友光顧時門口知客都是說有信用卡折扣, 而不說明不包括任食火鍋騙她們入去的, 為免再有人受騙, 我才不得不寫出來!! 請大家小心中招!
(Non-member)
上星期同朋友2個人去左譚魚頭打邊爐..打算食宵夜時段....每位$128o個日天氣好凍..又落雨..9:00上到去都幾多人下等左4個字就有位了~因為唔想咁濃..所以我地點左個譚魚頭白湯..但可能係川菜..所以個湯低都係好濃..d菜吸晒d湯..好好食芝士丸都好正..我響其他地方食次次都好少芝士呢度就好多..不過唔好食太多..會好飽最特別係個水晶奶皇包....真係好好味..但係美國肥牛同羊肉就唔係好得了..我地食到12:00..好飽..2個人唔食得好多野恆生卡仲有9折..折左都幾抵..下次會再去的
上星期同朋友2個人去左譚魚頭打邊爐..
打算食宵夜時段....每位$128
o個日天氣好凍..又落雨..9:00上到去都幾多人下
等左4個字就有位了~
因為唔想咁濃..所以我地點左個譚魚頭白湯..
最特別係個水晶奶皇包....真係好好味..
但係美國肥牛同羊肉就唔係好得了..
我地食到12:00..好飽..2個人唔食得好多野
恆生卡仲有9折..折左都幾抵..下次會再去的
2008-02-04
夜晚十點幾,同朋友五人行一齊來到食火鍋,點左個麻辣鴛鴦湯底味道一流。加上新鮮的配料,味道確實一流。特別推薦豬潤,好鮮美同脆口,其次珊瑚蚌和小妹最愛的手打墨魚丸,可以值得一試。店員服務略為差,可能我們都吃到較晚,店員都趕著收拾,所以叫左好多次先有回認。不過都可接受的!埋單八百幾蚊,都不算太貴。