2019-09-26 1348 views
多次中午來飲茶,一定要入會才可以,之前唔收茶錢,比較抵食,最近開始收茶錢十蚊一位, 茶葉質素都比較好,食物質素一般都唔錯,新鮮熱辣的,泊車的話位比較少, 魚香茄子炆油D
鮮竹卷

鯪魚球

蒸排骨

魚香茄子炆米
鮮竹卷
蒸排骨
魚香茄子炆米
2019-09-13 1025 views
是日中秋飯局, 一行13人前往。order了一圍菜與數個小菜。說真的,散叫小菜真的不錯:例如杏汁豬肺湯,美極牛柳粒,冰鎮咕嚕肉,這些是不推介,但服務實在有待改善。一個不需要烹調的菜式,班蘭榚甜品。。。我地竟然要等45mins.. 中間不同人催了起碼5-6次。。。過時過節,絕對不宜來此用餐,因為套餐既質素實在好一般,而且說實在不算便宜,興慶有好85折買現金卷,可慳一點。highly not recommended
2019-09-13
$350 (Dinner)
2019-08-14 1312 views
無論係4人的family day,定係造節的一大圍,我屋企人都會選擇黎呢度食。主要的一大原因係門口就有得泊車,好適合有老人家,有小朋友的朋友,好方便,唔洗行。而且環境都幾好,坐得好舒服,樓底夠高,唔會好噪,都可以傾到計每次最期待就係呢個冰鎮咕嚕肉!真係好特別嘅一個配搭,個啲冰令到本身咕嚕肉嗰啲皮特別脆,又有火龍果夾埋一齊,中和返少少冇咁熱氣。呢個蒜蓉炒菜好香,啲蒜蓉整得好正,我哋全部都食晒今次最有驚喜係呢一個炸牛奶,超好食!佢個面係面包黎,但一d都唔覺油,好爽脆!

每次最期待就係呢個冰鎮咕嚕肉!

呢個蒜蓉炒菜好香,啲蒜蓉整得好正,我哋全部都食晒

Type of Meal
Dinner
2019-07-15 727 views
同屋企人飲茶一定要去間好味啲嘅,坐得舒服食物又好味。而呢度一定可以滿足到呢兩個願望,稻苗係行會員制,一定要入左會先可以book位。但係即使佢要入會,每個星期日一樣爆哂場。餐廳嘅廚房係Open Kitchen,可以俾食客睇住入面嘅烹煮,幾有特色。而且每一樣點心都唔單止好味,賣相亦係滿分,打卡一流。我地點左腐皮卷、春卷、蝦餃同流沙包,每一樣都色香味俱全。佢嘅價錢係包埋加一後嘅價錢,唔會令各位食客失預算~
同屋企人飲茶一定要去間好味啲嘅,坐得舒服食物又好味。

而且每一樣點心都唔單止好味,賣相亦係滿分,打卡一流。

我地點左腐皮卷、春卷、蝦餃同流沙包,每一樣都色香味俱全。

佢嘅價錢係包埋加一後嘅價錢,唔會令各位食客失預算~
2019-07-14 649 views
媽媽成日話我冇時間同佢食飯,所以今日帶佢地來火炭哩間酒樓,見係火車站有個宣傳順德菜,試下炸鮮奶,外面好似用面包包住來炸,趁熱食,唔錯,入面牛奶唔會太甜哩排唔食得魚,所以就冇叫其他兩款菜,都係魚,魚咀+花椒魚,哩個感覺類似鮮菜魚。見佢$198八兩雞煲翅4人分食,滿滿的翅,加啲醋,well~湯味好濃a細佬用來撈飯食唔少得,招牌菜,內熱外凍,冇⻣,岩洒媽媽哩個波龍芝士伊面,上面一層芝士,要努力撈下先得好靚甜品芒果我鍾意食,透明果好似係杞子菊花味,比老人家媽媽鍾意食茄子煲,叫左個雞粒茄子煲試下,但冇影到相,顧住食

見佢$198八兩雞煲

4人分食,滿滿的翅,加啲醋,well~湯味好濃a
細佬用來撈飯食

唔少得,招牌菜,內熱外凍,冇⻣,岩洒媽媽

哩個波龍芝士伊面,上面一層芝士,要努力撈下先得

好靚甜品
芒果我鍾意食,透明果好似係杞子菊花味,比老人家

媽媽鍾意食茄子煲,叫左個雞粒茄子煲試下,但冇影到相,顧住食

2019-07-08
2019-07-09 322 views
此稻香不同彼稻香,呢間係訓練酒樓👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳好耐以前食過一次覺得麻麻,點知呢排再食佢質素好左好多📈當初為左有飯落肚先叫,點知食落有驚喜😚鮑魚就叫對得住價錢,普通平價既質素😂有驚喜係個飯,好足料之餘🥳仲要炒得乾身,但又充滿住臘味既油香😍•🦐生拆鮮蝦餃(8/10) 💰$11呢度既蝦餃大大粒,一粒一籠好矜貴😂蝦係爽口彈牙,但唔知係豬肉分量太少定調味唔同🤔同一直以黎食開味道唔同,但又幾好食既😂•呢間鋪星期一至六飲早茶,某d點心係有半價🤩雖然我次次都星期日食🙈同埋佢係行會員制,一開始要比入會費架😂
🍛窩燒鮑魚糯米飯

🦐生拆鮮蝦餃(8/10) 💰$11

🍛窩燒鮑魚糯米飯
2019-06-24 3181 views
由於朋友有員工價惠價,及需要員工訂位,這晚特意相約位於火炭稻香訓練酒樓食晚飯。 原來有些菜式,出面門市酒樓都未有推出,所以我們可以品嚐到一些別的稻香嚐不到的菜式。距離火車站行大約8分鐘,酒樓比一般的稻香要大,我們點了:蜜汁义燒:朋友話係必點菜式,用了盆盛裝,一大條長長的义燒,還有火爐在烘熱,所以吃的時候還是熱熱騰騰,正!蜜汁甜度相當好,不會過甜,义燒肉亦好腍 好易咬開,一點都不軔。果然無介紹錯。第二精彩之作就係牛油龍蝦,推廣價價錢合理,龍蝦份量足,而且好多肉。見到我最愛吃龍蝦,已經心心眼。一嚐肉質令人食指大動,其肉鮮味,嫩而彈牙,做法也剛好恰到好處。愛海鮮的,乃係必點之選!杏汁豬肺湯:剛好朋友都喝這個湯,因為未必人人會飲。看到奶白色的湯代表真材實料,杏汁香濃帶少少甜,完全沒有半點腥味! 喝完感覺好順喉,也不感到有味精,崇正滋補養顏岩哂我地。冰鎮咕嚕肉: 越見多用這個方法,炮製出外脆內軟的咕嚕肉,這個無例外,吃到外層脆漿很脆口,內裹肉質肥瘦適中,酸甜醬汁很開胃,不錯!多謝朋友帶我來,食到非一般有水準稻香菜式。

距離火車站行大約8分鐘,酒樓比一般的稻香要大,我們點了:

愛海鮮的,乃係必點之選!

多謝朋友帶我來,食到非一般有水準稻香菜式。
$300 (Dinner)
2019-06-02 2197 views
放假無所事事,就想到去一處有得食,有得玩嘅地方,就是位於火炭的稻香訓練酒樓了!有些菜式是稻香訓練酒樓才有,其他分店是沒有的。員工服務及食物質素是"學院派",所以水準應該是甚有保證的。點心定價偏高,但勝在免茶免加一,打個和。法式醬薯蝦($32)用薯絲包裹著大蝦來炸,賣相美美的。外層好像薯片般香脆可口,中間的大蝦夠爽口彈牙。炸到連蝦尾都可以吃下肚。蘸點沙律醬同吃更可口醒胃。金湯五糧花膠($38)高湯有海鮮的鮮甜味道,味道有點像粟米魚肚羹。配料豐富,有紅腰豆,粟米,蓮子,杞子,准山等,好養生,口感又好。但花膠有點削,兩口已經可以吃完,但花膠還算爽口,味道鮮而不腥。原蝦燒賣皇($10/ 件)燒賣上有大大隻蝦,好爽口。豬肉餡不算鮮甜,沒有肉汁,但亦算彈牙,香菇味十分濃郁。生拆鮮蝦餃($11/件)蝦餃皮有點厚。但蝦的份量不少,爽口又鮮甜。另有豬肉及荀絲增加味道及口感。胭脂金網腸粉($33)用紫米磨成米漿,製作成嫣紅色的腸粉皮。中間包裹米網春卷,非常香脆,簡直是升級版的炸兩。吞拿魚脆米($28)脆米餅上盛載吞拿魚醬,脆米相當香脆,好似吃著童年懷舊零食~ 暴暴飯焦。吞拿魚醬則有點過鹹。食飽飽,可以上樓

有些菜式是稻香訓練酒樓才有,其他分店是沒有的。
法式醬薯蝦($32)
金湯五糧花膠($38)
原蝦燒賣皇($10/ 件)
生拆鮮蝦餃($11/件)

胭脂金網腸粉($33)
吞拿魚脆米($28)
食飽飽,可以上樓上展覽館參觀,認識一下本地中式餐飲文化,都是不錯的節目。
2019-05-25
$90 (Lunch)
2019-05-11 951 views
今天三代同堂慶祝母親節,阿姨提早在稻香訂了一圍菜另加兩隻長腳蟹。先來說說頭盤,挺特別的...冰鎮咕嚕肉配上火龍果,非常醒胃的,咕嚕肉的皮很鬆脆,甜酸度也因為冰鎮的緣故味道剛剛好。然後重頭戲當然是兩隻共重11斤的阿拉斯加長腳蟹,既新鮮又肥美,啖啖肉,吃到停不了手呢!接下來的傳統菜式,有別於其他稻香酒家分店,這裡都是即時煮成上菜的,所以水準一直保持很好,美中不足是樓面人手不夠,所以每碟菜相隔的上菜時間比較耐,可能也是因為母親節的關係吧!今天座無虛席!最後還有美味的千層糕和壽包作結,滿足!祝各位母親節快樂!

最後還有美味的千層糕和壽包作結,滿足!

祝各位母親節快樂!
冰鎮咕嚕肉
魚肚羹
2019-05-11
$650 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
冰鎮咕嚕肉
2019-04-26 730 views
朋友 4 月尾退休返泰國,相信呢餐都係喺佢離開前同佢食嘅最後一餐,帶咗佢嚟飲茶。朋友第一時間話要食鳳爪同排骨,佢食鳳爪時話呢個係 best dim sum ever,因佢食到香料味,跟住食燒賣又樹起手指公,但個帶子角就差小小,要搓 ching chum 決定邊個食埋最後嗰件 😅😅呢度飲茶食飯環境無得輸,坐得舒服,飲完茶原本想行吓佢個博物館但未開,想走嗰時有位職員提早 15 分鐘開比我哋 👍👍原來佢哋會招待一些特殊小朋友,我見個小姐好有愛心咁慢慢同佢哋講解,又幫佢哋影相。後來見啲小朋友有張紙玩壓印,我哋問返嗰位小姐佢又比我哋,仲話我哋知一共有 7 部壓印機,咁就開開心心咁過咗一個早上 💖

义燒义飽菠蘿皮
鳳爪
排骨
燒賣
2019-03-08 904 views
今晚約左兩老友去打邊邊,後來因為就其中一個係大埔收工,臨時轉攻去火炭聚餐~第一個冰鎮咕嚕肉,招牌菜之一夠大份,三個人食都有剩,色香夠,味就偏濃,可能哩排食清淡野多雲南菜之一~田七汽鍋雞,真係應左句好味到驚喜十足 味道有啲似客家醉雞,但又好香唉!原本一人一份...可惜剩低1份,三人共享唔夠食...蟲草花百合蒸虎斑件,一上台就聞到蟲草花杞子陣味 魚肉好滑,啲汁味滲透入去另外仲有份蒜蓉炒蕃薯苗,唔記得影,顧住分果份汽鍋雞
第一個冰鎮咕嚕肉,招牌菜之一

雲南菜之一~田七汽鍋雞,真係應左句好味到驚喜十足
味道有啲似客家醉雞,但又好香
唉!原本一人一份...可惜剩低1份,三人共享
唔夠食...

蟲草花百合蒸虎斑件,一上台就聞到蟲草花杞子陣味
魚肉好滑,啲汁味滲透入去

另外仲有份蒜蓉炒蕃薯苗,唔記得影,顧住分果份汽鍋雞
2019-03-08
$100 (Dinner)
2019-02-17 1043 views
久唔久總會想揸車黎呢度飲茶,今次都係全家總動員黎食,最鍾意呢度既胭脂金網腸粉,生拆鮮蝦餃,原蝦燒賣皇都唔錯,酥皮叉燒餐包都好味。今次重試埋乾炒牛河同濃湯海斑件泡米粉😋😋
  • 胭脂金網腸粉
2019-02-08 2260 views
收爐飯就緊係要食返餐好架啦, 比較過火炭幾間酒樓既菜單最後就決定左揀稻香, 需要早一日預訂, 我地揀左歡聚宴, 早一日訂可以減$200, 包哂加一茶芥, 同加左一隻長腳蟹, $300/斤, 明爐燒鵝皇$428我地12個人食, 呢隻蟹大概4斤左右, 長腳蟹理可以有唔同既煮法, 而我地問侍應可以點煮, 佢地就答清蒸, 一係就上湯煮, 但係佢就好落力sell我地清蒸話清蒸係最好食, 過左一陣侍應又埋黎問我地隻蟹想剪開定原隻上, 咁緊係剪埋方便大家食啦過左冇幾耐隻蟹就上菜, 但係我地都好好奇點解隻蟹落左單冇耐就可以上菜, 我地懷疑隻蟹一早已經蒸左, 因為上菜時隻蟹都唔熱, 微暖都冇隻蟹D肉都算多, 蟹肉都鮮甜, 但同想像中既鮮甜度爭少少, 蟹肉都新鮮既隻蟹食左大半就開始上其他菜式首先係乳豬拼盤, 同想像中好有出入呀我地大家都以為會係以燒味為主既併盤, 但原來係得乳豬同义燒其他既就係雲耳, 酸蘿蔔同烤麩, 食乳豬又點少得乳豬醬同砂糖, 但係完全冇提供要我地開聲問先有, 仲要好耐先拎黎, 拎到黎既時候都差唔多食哂所以野味道普普通通碧綠就係西芹, 加埋急凍象拔蚌同珊蝴蚌炒, 份量都幾多, 味道OK,
收爐飯就緊係要食返餐好架啦, 比較過火炭幾間酒樓既菜單

隻蟹食左大半就開始上其他菜式
首先係乳豬拼盤, 同想像中好有出入呀
我地大家都以為會係以燒味為主既併盤, 但原來係得乳豬同义燒
所以野味道普普通通
乳豬大拼盤

碧綠就係西芹, 加埋急凍象拔蚌同珊蝴蚌炒, 份量都幾多, 味道OK, 微暖, 唔熱既x2
碧綠象拔蚌珊蝴蚌

跟住就到呢個蝦, 賣相唔錯, 個汁都煮得幾好食, 蝦肉新鮮彈牙, 但係又係微暖, 唔熱既x3
東瀛生煎海虎蝦

之後就到呢個燒鵝皇, 以前食過一次幾好味, 但今次食完全唔得
之前果2個餸都話係微暖, 呢個直程係凍既, 唔熱既x4 , 燒鵝個皮一d都唔脆, 同上次食完全兩回事!!!!!
最後食剩大半, 但我地都冇浪費, 都打包左返屋企再自己加工黎食
明爐燒鵝皇

呢個雞同個燒鵝一樣, 凍冰冰既, 唔熱既x5 , 本身隻雞煮得唔差, 但由係太凍, 冇人想食, 最後又係打包走
沙薑霸王雞

唔好見到煲就以為佢係熱呀, 唔熱既x6, 花膠同鴨掌都炆得唔夠耐, 偏硬, 又係打包走
鮑汁花膠扣玉掌

蠔豉都算大隻, 味道好香, 配埋髮菜同埋豆苗, 味道幾好既, 又係微暖, 唔熱既x7
發財蠔豉翡翠伴

海皇翅, 都好足料, 加埋少少醋吊味都好食既, 溫度叫做暖暖地
紅燒竹笙海皇翅

條魚好大條, 食魚既蔥先係最好食, 但唔知點解今日既蔥竟然無人問津
蒸魚既豉油係好重要架, 但呢個汁比起平時食果D就咸左少少, 冇乜甜味, 可惜可惜
清蒸海星斑

估唔到全餐飯最受歡迎既就係呢個腊味糯米飯, 重點佢係全餐飯最熱既一個餸菜
個糯米飯又唔會太黏, 仲有芋頭添!!第一個清哂既餸菜竟然係佢
惹味臘味糯米飯

其實全餐飯D食物質素係唔差既, 可惜就全部都唔熱
Other Info. : 知客服務應該要改善下, 我地入去問佢拎菜單睇, 佢竟然繼續做自己野, 話唔好意思, 你等等, 我未得閒 咁我地就望住佢等佢做哂佢自己手頭上D野為止 另外我地想另外叫海鮮, 問佢有咩海鮮可以揀, 佢拎哂D菜單出黎叫我地自己睇 問佢乜野都都叫我睇菜單, 有既係哂菜單度, 之後我地返轉頭落訂既時候見到有個位擺滿哂海鮮位置 之後我地問另一個職員, 個知客答冇既野根本就有, 果陣根本佢就埋頭苦幹做緊自己野唔想理我地
2019-02-01
$500 (Lunch)
惹味臘味糯米飯
2019-02-04 900 views
近排就過年,我們成班同事衝上上司屋企玩,拜個早年⋯ 上去之前,我們成班人先去附近的稻香酒樓食個Lunch先⋯ 唔講唔知,佢又係個博物館又係酒樓,要有會員卡先可以飲茶架⋯⋯大家可以預先Book定位先去,咁就唔洗等咁耐。呢到一般有的點心都會有,燒賣蝦餃牛肉都有齊。牛肉夠熱,同平時一般酒樓食到的味都差唔多,只係呢到一份有四件,比平時多少少。春卷係用蝦膠打成,炸得唔算太油膩,而且春卷皮夠脆,食得出係即炸,唔係放左好耐。哈,上司請我們食一人一份灌湯餃⋯ 灌湯餃平時都貴,呢份仲加埋黑松露係入面,食落有微微的松露味,味道剛剛好,唔會搶左整體的味。呢個留沙奶黃包一份得兩個,外形好得意。但咬落就有D失望,佢只係軟身的奶黃,應該煮耐左或者個配方差DD⋯⋯炒蘿蔔糕的份量唔算多,入面有D蝦仔炒埋一齊都幾惹味。好少地方有得食黑糖馬拉糕,所以我們都叫多份。個糕蒸得幾鬆軟,不過個黑糖味唔算好出。我們咁多條仔,叫多個飯食先夠。呢個鮑汁飯又幾好食,D飯粒吸滿鮑汁的香味,加埋隻鮑魚就無敵啦~

炒蘿蔔糕的份量唔算多,入面有D蝦仔炒埋一齊都幾惹味。

2019-02-02 665 views
😉近排火炭真係開咗唔少新既食市,成班同事飲茶又想試下新野。甘就黎咗呢間火炭稻香訓練酒樓試下囉!一入去大堂真係幾鬼靚,望落去似酒店中菜部,一D都唔輸蝕。我地成班C9你一句、我一句,唔洗2-2分鐘已經完成點菜。由於我哋食晏冇太多時間,好彩佢哋上菜都算快。抵讚艇家蘿蔔糕蘿蔔糕煎得香口,配上櫻花蝦,灑上味粉,實在又有另一番風味!正!香蒜蝦春卷🦐春卷內以蝦膠做餡料,淡淡蒜香,炸得脆香,食到停唔到口。窩燒鮑魚糯米飯糯米飯做得火候適中,每一啖糯米飯都食到臘腸、臘肉等等配料,再加埋原隻鮑魚,嘩!正呀!滋潤花膠灌湯餃再嚟花膠灌湯餃,女人梗係要補一補啦!椰香甜薄撐特別推介呢個甜薄撐,甜度適中,人口滲出淡淡椰香,必吃!必吃!豉汁蒸鳳爪為豉汁鳳爪稍為遜色,煮得太耐,有點稔。古糖馬拉糕馬拉糕做得有點硬,如果可以做得鬆化啲就更Perfect。🦐原蝦燒賣王燒賣王蝦稍嫌太細,但味道尚算OK,合格!🍄真假冬菇包真假難分?!!究竟係真菇定假菇嚟?像張真度99.99%!重點打卡位,10個friend有10個都估唔到!必叫!韭黃鮮蝦腸🦐稍嫌蝦比較細隻,但尚算可以!整體滿意度: 85分

香蒜蝦春卷

香蒜蝦春卷🦐
春卷內以蝦膠做餡料,淡淡蒜香,炸得脆香,食到停唔到口。

窩燒鮑魚浪費飯

窩燒鮑魚糯米飯

滋潤花膠灌湯餃
再嚟花膠灌湯餃,女人梗係要補一補啦!

豉汁蒸鳳爪
為豉汁鳳爪稍為遜色,煮得太耐,有點稔。

古糖馬拉糕
馬拉糕做得有點硬,如果可以做得鬆化啲就更Perfect。

原蝦燒賣王

🦐原蝦燒賣王
燒賣王蝦稍嫌太細,但味道尚算OK,合格!

真假冬菇包

🍄真假冬菇包

韭黃鮮蝦腸

韭黃鮮蝦腸🦐
稍嫌蝦比較細隻,但尚算可以!

整體滿意度: 85分
香蒜蝦春卷