Restaurant: Tapas Brew (Mikiki)
Terms & Details:
2021-08-29 39 views
朋友係啟德番工,放工就約食晚餐就去位置Mikiki 的西班牙餐廳🇪🇸 餐廳環保其實走廊吾係好闊,但有卡座都坐得舒服,環境裝修都充滿著西班牙風味及特色🥰溶岩芝士麵包及薯條Racketeering cheese with French fries & bread $88好邪惡的芝士配上麵包和薯條🍟熱辣辣溶溶地的芝士果然可口美味,配上薯條更是美味,麵包質感鬆脆美味可口特色烤乳豬Tapas brew roasted Suckling pig 168份即烤即食外皮超級香脆,厚肉又juicy,而且豬油味香濃,份量唔多,兩個人食都很足夠

溶岩芝士麵包及薯條

特色烤乳豬
2021-08-17
2021-08-24 75 views
餐廳地方唔係好大,所以人少少都可以好熱鬧。坐出面嘅飲下啤酒嘅話好似都幾chill。 第一次食呢間餐廳,所以決定叫番一啲佢地嘅招牌菜,本身都喺西班牙海鮮飯同燒乳豬之間諗緊,後尾決定試下比較係街比較少見嘅燒乳豬。 通常食燒乳豬都淨係會諗起去飲嘅時候嘅,但係呢度嘅燒乳豬係同中式嘅一啲都唔同,表皮非常薄,切落去係有好清脆嘅聲音,十足ASMR甘,食落去好似薯片咁,油脂感好豐盈,驚膩嘅話可以點埋下面好清甜嘅蘋果蓉,如果可以比多少少就好啦。除咗蘋果蓉之外佢仲有另外一個汁你點,食落有淡淡嘅黑松露味同蒜蓉味,配埋乳豬一齊食會多咗一份鹹香。燒乳豬燒得好脆 連啲骨都係用刀切開 但係就要食嘅時候就要小心,唔好食到啲碎骨啦。另外仲叫咗個熔岩芝士麵包及薯條, 即係前排好hit嘅Raclette cheese,雖然佢唔會即場表演倒芝士嗰下,不過送到上黎芝士都仲有拉芝效果架!薯條同麵包新鮮焗起,上面嘅芝士味好香濃,有種有層次嘅咸香味,唔係 一般片裝芝士嗰種芝士味。將薯條點落乳豬個黑松露醬又有別有一番風味,高熱量嘅食物真係好啱攞嚟送送啤酒。餐廳食物質素唔錯,服務又好,難怪座無虛席,期待下次再試下佢其他西班牙小菜。
2021-08-20 91 views
今日我同事last day 要farewell 佢 決定要同佢食好野🥰🥳我地公司都近新蒲崗,見到同事話想試新野,就決定黎下Mikiki 行下 🤩行行下見到呢間西班牙飯店💛氣氛睇落好舒服同埋環境好chill決定食呢間😋如果唔係因為天氣太熱 我地應該會坐出面😭但我地都怕熱 所以都係坐室內啦!室內都of好舒服的感覺!☺️睇左餐牌 都想試下西班牙招牌既海鮮飯,仲叫左黑松露薯條同羅馬生菜包牛小排😆薯條好快上,d 黑松露味好濃👍🏻仲有點埋個醬 很yum👏🏻另外值得一提佢地d 碟好靚 忍唔住要影多張相係佢個碟😂😂😂呢度d 野食都上得好快 呢個西班牙海鮮飯好多料 睇落都好出色😍我地落左少少檸檬汁撈埋黎食!我覺得最好食係d 飯 因為入晒味 好有蝦、青口等等既海鮮味入晒落d 飯到😋最後就係呢個羅馬生菜包牛小排,我覺得呢個感覺有d 似韓式菜包豬肉既感覺😆黎到又真係有d 似,又有醬、有菜同有牛肉!呢個菜係羅馬生菜,點埋d 醬加牛小排咁包埋一齊食 又真係幾有風味😁估唔到西班牙菜都有呢種食法!因為我地6點黎,所以都好快有位,上菜速度都好快☺️我同同事都食得好滿足,會番黎encore ❤️最後,當然我請客啦😁😁😁

French  fries  with  black  truffle

薯條好快上,d 黑松露味好濃👍🏻仲有點埋個醬 很yum👏🏻

另外值得一提佢地d 碟好靚 忍唔住要影多張相係佢個碟😂😂😂

Seafood  paella

Wrapped  beef  steak

最後,當然我請客啦😁😁😁
2021-08-19
Seafood  paella
  • 羅馬生菜包牛小排
  • 西班牙海鮮飯
2021-08-19 1377 views
去Mikiki行街,見到商場地下嘅西班牙餐廳好吸引,便同朋友入去坐下食下野,順便補祝生日飯。而餐廳推薦嘅特色烤乳豬,試過之後,非常難忘,不得不為佢寫番篇食評。餐廳有室外同埋室內嘅座位可以選擇,不過今日有啲熱,所以我都係選擇返坐室內。室內嘅空間感都好夠,坐得非常舒服。餐廳比較推薦兩樣主打嘅菜式,一個係特色烤乳豬,而另一個係西班牙海鮮飯。餐飲嘅種類亦都有好多種,有紅酒、白酒、啤酒或者cocktail都有,另外非酒精類有果茶,亦都有smoothies。先嚟即叫即炸嘅黑松露薯條,薯條份量都幾多,配埋特色沙律醬,仲有淡淡嘅松露味,入口脆脆地,好好食。主角特色烤乳豬出場,用木餐板盛着,由於係即叫即烤,所以非常之新鮮熱辣辣。用刀切下去,乳豬的油脂溢出。乳豬皮非常薄,而且我覺得極為香脆,香脆嘅乳豬皮下,就係一層薄薄的油脂,然後就是高質素的豬腩肉。一層一層的豬腩肉,醃得非常之入味,味道帶點兒鹹香,而且都好厚肉,烤得外脆內嫩,而且仲好juicy,非常好食。Mocha Smoothie好大杯,帶有淡香咖啡味,入口冰涼。餐廳除咗食物質素高之外,而且仲好有情調,氣氛吾錯,好適合同朋友放工之後嚟聚餐。另外值得一讚

室內嘅空間感都好夠,坐得非常舒服。

餐廳除咗食物質素高之外,而且仲好有情調,氣氛吾錯,好適合同朋友放工之後嚟聚餐。另外值得一讚嘅係,餐廳嘅服務員非常之有禮貌,又可以幫助安排泊車優惠,值得推薦吖!!~

Celebration
Birthday
  • 特色烤乳豬
2021-08-19 47 views
今日朋友話帶我去食西班牙菜,一來到見度個名就係叫西班牙餐廳喇,仲諗住我連個名都唔識讀,真係方便又易記喇一入到去坐低感覺環境舒服典雅,仲有一個好大裝滿名紅酒和白酒既大柜,好可惜,今日揸車唔飲得我就叫左一杯朱古力沙冰,估唔到佢比想像中冇咁甜,岩晒,因為太甜既話就唔太好飲囉我令外朋友就叫左杯清啤,佢都話好味夠滑首先我地叫左半打生蠔,真係好食,佢鮮得來,海水味重我鍾意, 大細適中,呢度食蠔既級數確係不同之後再點個蜆肉,呢個蜆肉我覺得真係出面係好小食得到,佢隻隻都係超級肥美厚肉,食落去好飽滿既感覺,食落味道鮮甜,酒味冇搶到蜆本身個味之後再點個蜆肉,呢個蜆肉我覺得真係出面係好小食得到,佢隻隻都係超級肥美厚肉,食落去好飽滿既感覺,食落味道鮮甜,酒味冇搶到蜆本身個味一口燒肉,佢個汁又係出眾, 皮脆肉嫩,唔鞋爽口呢隻邪惡豬手,佢有三隻汁, 有鹹蛋黃,芥辣,甜酸醬,想講佢個 鹹蛋黃醬好正,隻豬手肉質爽, 皮脆再叫羊架,熟既情度岩岩好,唔會over ,肉質嫩滑,唔so,佢所用既白料配搭好好味,再配用薄荷醬汁,的確一流再來我既至愛牛排,我點左5成熟,咬口好,牛排級數中上,呢d咪叫牛排囉,10安士度,一個字正乳
我令外朋友就叫左杯清啤,佢都話好味夠滑

一口燒肉,佢個汁又係出眾, 皮脆肉嫩,唔鞋爽口

乳豬髀,呢個乳豬髀皮非常脆,呢種食法真係第一次食好出眾,肉質好滑好嫩,再配上蘋果蓉一齊食,感覺好配合好清新
最後仲有呢個西班牙海鮮飯,啲飯索晒醬汁嘅味道
2021-08-16 56 views
食西班牙菜最鍾意就係食西班牙乳豬或者豬手。喺二選一之下,揀咗西班牙燒乳豬!因為叫哂兩樣就會好飽!飲品叫咗peach 🍑 green tea and pear 🍐 green tea, 咁啱是日無芝士奶蓋~前菜tapas揀咗八爪魚甜椒,味道都幾好。想食腸,揀咗個腸拼盆。有芥辣醬及茄汁。4條細腸,1條大長腸。仲有酸菜同薯條。呢度嘅燒乳豬即時整,所以要等一陣。乳豬燒得幾靚,切開皮卜卜脆!一啖啖豬油,好邪惡!豬肉肥肥地幾好食😋 兩個人食,一人食啲,就唔怕太油膩~

前菜tapas揀咗八爪魚甜椒,味道都幾好。
想食腸,揀咗個腸拼盆。有芥辣醬及茄汁
。4條細腸,1條大長腸。仲有酸菜同薯條。
呢個商場有唔少餐廳,呢間餐廳有室內有室外。室外大部份人都係飲酒🍻我哋食晚餐,揀咗坐室內。呢度基本上食西班牙菜,豬手、乳豬、意粉、香腸、等等都有。▶️傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒🫑$115呢個前菜酸酸地,都幾多八爪魚薄片。另外仲好多甜椒🫑、洋蔥湯等等。▶️特色烤乳豬$188¼隻烤乳豬,賣相唔錯。呢隻乳豬仔相當肥美、面上乳豬皮烤得香脆,入邊有好多肥美嘅肥膏,肉質幾林,有豬香味。▶️德國香腸拼盤$162兩個人食已經相當夠。有辣腸、芝士腸香草腸等。配有薯條、酸菜。薯條香脆,腸都幾多元化。

▶️傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒🫑$115

▶️特色烤乳豬$188

▶️德國香腸拼盤$162
2021-08-14 37 views
今次都係我地第一次發掘呢個位於新蒲崗嘅大型商場Mikiki。原來有幾間幾有情調嘅西餐廳,有一啲戶外位畀人飲下酒食下野,個vibe幾好~不過由於呢排太熱,我地都係選擇左坐室內。室內有封畫係好似西班牙嘅大街。牆身嘅設計亦都好有異國風情。餐牌上推介嘅主菜有特色烤乳豬及西班牙海鮮飯。另外亦有更多嘅主菜及小食,款式唔算多。飲品連芝士奶蓋茶都有賣?西班牙辣肉炒蛋配脆馬鈴薯絲。辣肉嘅鹹味令到個蛋同薯絲更惹味,不過薯絲唔脆。西班牙海鮮飯嘅分量夠,海鮮亦足料,可惜整體鹹左啲。特色烤乳豬反而幾惹味,配上醬汁同好似係蘋果蓉,甜甜的,而且乳豬皮夠脆。Mocha smoothie Chocolate smoothie兩杯smoothie超大杯。鍾意呢度環境闊落舒適,食物質素ok。乳豬可以再食~

室內有封畫係好似西班牙嘅大街。

牆身嘅設計亦都好有異國風情。

餐牌上推介嘅主菜有特色烤乳豬及西班牙海鮮飯。

另外亦有更多嘅主菜及小食,款式唔算多。

飲品連芝士奶蓋茶都有賣?

西班牙海鮮飯嘅分量夠,海鮮亦足料,可惜整體鹹左啲。

Mocha smoothie

Chocolate smoothie
兩杯smoothie超大杯。
鍾意呢度環境闊落舒適,食物質素ok。乳豬可以再食~
2021-08-13 57 views
朋友約我去哩間Tapas Brew 食晚飯,傾吓偈~ 星期一晚上七點半左右都差唔多full 曬,好旺場👍🏻 餐廳食德國菜,好多人都會飲返兩杯🍻 Tapas Brew 特色烤乳豬 $188製作時間需要20分鐘,乳豬份量唔算多,外皮香脆🤤 肉好嫩滑,又入味,正👍🏻😋 唔洗點醬汁都好好味👍🏻 西班牙黑毛豬風乾火腿野菌闊條麵 $138風乾火腿同野菌都好味,闊條麵好creamy! 每一條都沾上醬汁,好味👍🏻整體來講,餐廳食物質素同服務都唔錯,值得一試👍🏻

Tapas Brew 特色烤乳豬 $188

西班牙黑毛豬風乾火腿野菌闊條麵 $138

整體來講,餐廳食物質素同服務都唔錯,值得一試👍🏻
2021-08-13 43 views
次次經過哩間餐廳都好想試吓,今晚有機會喇~ 餐廳係食德國菜,唔係好肚餓,叫咗兩樣嘢食試下~面班牙海鮮飯 $188二人份量的海鮮飯都幾大份👍🏻 而且好足料,有蝦、青口、魚柳、峴、八爪魚仔🤤 全部海鮮都唔錯😋 飯的味道帶酸,幾開胃~黑松露醬配炸粗薯條 $68份量都多,薯條好香脆,配上黑松露醬,味道好好,食唔停口,傾吓偈,飲返杯,一流🍻👍🏻尼度最啱放工夜晚離飲下酒,chill下見到德國咸豬手同腸都好正,下次會再去~

面班牙海鮮飯 $188

黑松露醬配炸粗薯條 $68

尼度最啱放工夜晚離飲下酒,chill下

見到德國咸豬手同腸都好正,下次會再去~
2021-08-12 43 views
假日想行商場,就黎到Mikiki,行到咁上下食lunch,見到呢度chill chill地,我地就決定試試呢間西班牙餐廳!Menu都有好多特色嘢食,價錢都okay☺️ 我地就叫咗兩樣嘢share~西班牙海鮮飯食西班牙菜最有特色當然系 seafood paella,海鮮飯份量十足,好多海鮮之余,飯都煮得剛剛好,食落好有去咗西班牙既感覺☺️醃八爪魚八爪魚配上特色香檳醬汁好野味,八爪魚唔會話好un ,好好味!下次會再黎食晚飯😊

西班牙海鮮飯

醃八爪魚

下次會再黎食晚飯😊
2021-07-31 124 views
星期五晚上朋友請我食生日飯,3個人黎到mikiki 搵左e間餐廳食dinner。有室內和室外,夏天甘熱,我地就緊係選室內涼冷氣。首先叫左3杯mango smoothie, 大杯好飲。叫左2個小食,分別係炸魷魚圈同埋西班牙辣肉腸炒蛋配菜馬鈴薯絲, 魷魚圈炸得比較硬,炒蛋好食。另外要左個西班牙海鮮飯。份量都算多,海鮮份量都足,青口同魚好好味。之後仲有香腸拼盤,都好好味,有5款香腸,各有特式。酸菜絲同薯條都好吸引😄

首先叫左3杯mango smoothie, 大杯好飲。

2021-07-30
$280 (Dinner)
  • 西班牙海鮮飯
  • 西班牙辣肉腸炒蛋配脆馬鈴薯絲
2021-07-28 121 views
嗰日同女朋友去新蒲崗行街,見行到攰攰地,同埋有啲肚餓, 想搵間餐廳坐下同埋食下野。當我企系Mikiki門口食煙時,見到間西班牙餐廳,埋去睇一睇個餐牌,啲食物都好吸引所以入咗去試。話時話我都第一次喺香港食西班牙野。睇住個餐牌都想試好多嘢,所以叫咗好多唔同嘢食。- 傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒口感好爽,味道酸酸甜甜地,好開胃。- 西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油呢碟真係不得了,每一粒蜆啲肉都肥肥大大又新鮮,出邊從來未食過。正!- 鹹蛋黃豬手呢個豬手好特別,配埋呢個鹹蛋味道,食落去冇得頂。- 特色烤乳豬乳豬啲皮夠趣,佢配埋啲汁真係一流。加上有三個唔同嘅配汁,好特別!- 燒比目魚配原隻大蝦呢碟最緊要係啲汁,配新鮮大蝦同魚,連啲配料都食晒!- 安格斯牛扒牛扒夠新鮮,廚師都煮到我哋要求嘅成熟度,加埋啲配汁就更加好食。鍾意飲啤酒的人,就最正,因為呢度有好多唔同嘅啤酒,紅酒,白酒等。呢度啲服務都唔錯,感覺親切,下次會再帶朋友嚟食!

睇住個餐牌都想試好多嘢,所以叫咗好多唔同嘢食。

- 傳統醃八爪魚配香檳醋甜椒
口感好爽,味道酸酸甜甜地,好開胃。

- 西班牙燴蜆伴檸檬橄欖油

- 鹹蛋黃豬手
呢個豬手好特別,配埋呢個鹹蛋味道,食落去冇得頂。

- 特色烤乳豬

- 燒比目魚配原隻大蝦
呢碟最緊要係啲汁,配新鮮大蝦同魚,連啲配料都食晒!

- 安格斯牛扒

呢度啲服務都唔錯,感覺親切,下次會再帶朋友嚟食!
2021-07-27 99 views
姐一向喜歡西班牙菜,今天和朋友吃飯當然要吃西班牙菜啦!西班牙海鮮飯海鮮很足料,大蝦超大隻肥厚,啖啖肉。其他海鮮還有青口、魚、墨魚仔、蜆等等。味道比較淡,用檸檬汁調味後就能帶出食材的鮮味。烤吞拿魚伴芒果莎莎 吞拿魚包了一層芝麻,口感外脆內軟,而且芝麻的香味和吞拿魚的咸香很夾。芒果很甜,和吞拿魚配來吃,味道層次很豐富。羅馬生菜包牛小排 這道菜是我的最愛,牛小排煎得半生熟剛剛好,口感很軟,牛味香濃,就咁食都好好味。加醬汁包在生菜中,又是另一種風味。醬汁味道像韓式醬,甜甜咸咸的。生菜脆脆的,包牛小排就令整體口感更多層次。
姐一向喜歡西班牙菜,今天和朋友吃飯當然要吃西班牙菜啦!

西班牙海鮮飯

烤吞拿魚伴芒果莎莎

羅馬生菜包牛小排
2021-07-14
$300 (Dinner)
喺Mikiki 上面,買完餸,拎住一袋二袋諗住搵個地方歇下,休息吓......見到樓下有間食西班牙菜嘅,平時行過見到好多人喺度chill 緊🌞 同三五知己飲番杯啤酒 🍻 談笑風生咁!!!! 佢出邊有啲outdoor 位,如果秋涼嘅時候或者有冬天太陽嘅日子過嚟坐吓,應該超正!!!!! 不過最近咁熱,喺條街棋一陣都出晒汗,就真係咪搞我😆 ...... 我都係坐返indoor 算!!! 其實I am not an alcoholic person..... 就算見到隔離一個二個叫晒啤酒喺度chill,我都冇意欲叫返杯🍺 我最後都係安守本分要咗兩個小食,衣下個肚仔算🤣🤣🤣話晒呢間都叫做係西班牙餐廳,我叫咗個豬手試試佢!!!! 坦白講,個豬手份量的確有啲細....打咗個特😆 食完都真係唔係好夠喉...... 可能呢間餐廳係重質不重量!!!! 個豬手肉質真心鬆化👍🏻 而且個皮超級薄,唔會好似出邊食開嗰啲皮咁,韌到咬都咬唔開!!!! 又薄又脆,係正嘅🥳 食完個豬手,忍唔住再叫多碟小食,叫咗個上面係scrambled egg,下面係鋪咗啲薯仔薄脆,幾light,唔錯,拎嚟過吓口人都幾好!!!!!