2024-09-07 907 views
這間茶餐廳位於深水埗汝州街,主打地道正宗的港式料理,價錢定位親民貼地。店內環境寬敞舒適,裝潢以藍綠色為主調,設有多張卡位,亦有單向座位,適合一人及多人聚會。假日亦同樣設有早、午及晚市套餐,亦有全日供應的小食等等,跟配基本熱飲,可以優惠價轉凍飲或特飲。自助水果吧有蜜瓜、龍眼及橙等時令水果,香甜多汁好新鮮。香煎牛扒配煎雙蛋、司華力腸及薯條 - $54大大塊厚度十足的牛扒,帶陣陣黑椒香氣,嫩滑多汁帶爽脆的嫩筋,牛味頗濃郁;兩隻太陽蛋切開流出濃濃蛋液;半條司華力腸香脆多汁;金黃酥脆的薯條毫不油膩。忌廉芝士豬扒飯 - $56輕輕烤焗帶點微焦,濃稠的鮮蕃茄汁酸酸甜甜,半溶化的芝士富奶香有微微拉絲,一件件豬扒嫩滑多汁好豐富,還有時蔬平衡膩感。椒鹽豬仔骨 - $32五件帶骨豬扒特別軟腍富肉汁,肉味特別香濃,有陣陣椒鹽香氣。酥炸墨魚丸 - $34六粒墨魚丸外脆內嫩,魚肉結實彈牙,有少少爽脆的花枝肉。奶茶涼粉冰 +$12港式奶茶的茶香好突出,帶有濃郁的芳香,奶味偏於厚重,但又不掩蓋其茶香,一粒粒涼粉爽滑彈牙好清新。柚子茶 +$3具有獨特誘人的酸甜香氣。

自助水果吧

自助水果吧
有蜜瓜、龍眼及橙等時令水果,香甜多汁好新鮮。
香煎牛扒配煎雙蛋、司華力腸及薯條

忌廉芝士豬扒飯 - $56
椒鹽豬仔骨
椒鹽豬仔骨

椒鹽豬仔骨 - $32
五件帶骨豬扒特別軟腍富肉汁,肉味特別香濃,有陣陣椒鹽香氣。
酥炸墨魚丸
酥炸墨魚丸

酥炸墨魚丸 - $34
六粒墨魚丸外脆內嫩,魚肉結實彈牙,有少少爽脆的花枝肉。
奶茶涼粉冰 & 柚子茶
奶茶涼粉冰 & 柚子茶

奶茶涼粉冰 +$12
柚子茶 +$3

具有獨特誘人的酸甜香氣。
2024-09-07
Type of Meal
Lunch
4 day(s) ago 0 views
傑星冰廳 (深水埗)深水埗汝州街219號地舖紅豆涼粉奶茶 - 這款飲品真係清爽可口,紅豆嘅甜味同涼粉嘅Q彈口感,再配上濃郁嘅奶茶,每一口都係清涼解渴嘅享受。鹹檸七 - 呢款經典嘅香港飲品,鹹檸嘅獨特味道同清涼嘅七喜完美結合,每一口都係咸甜清爽嘅滋味,令人心曠神怡。雜果西檸雞扒 - 鮮嫩嘅雞扒配上酸甜嘅西檸醬,再加上豐富嘅雜果,每一口都係味蕾嘅狂歡,令人一試難忘。爆炒豬潤 - 香濃嘅醬汁包裹住嫩滑嘅豬潤,爆炒嘅方式令到味道更為濃郁,每一口都係極致嘅美味。酸菜豬膶湯 - 濃郁嘅酸菜湯底配上嫩滑嘅豬膶,每一口都係酸辣嘅享受,讓人食過返尋味。鮮蝦雲吞湯 - 每一個雲吞都包裹住鮮甜嘅蝦肉,再配上清甜嘅湯底,每一口都係鮮美嘅極致享受。
傑星冰廳 (深水埗)
深水埗汝州街219號地舖

5 day(s) ago 0 views
今天晚上,我到位於深水埗的傑星冰廳用餐。這家店以其親民的價格和豐富的菜單而聞名,讓我對今晚的晚餐充滿期待。我首先點了一碗酸菜豬潤湯。湯底鮮美,酸菜的酸味恰到好處,搭配豬潤的嫩滑,讓我瞬間感受到家的味道。接著,我點了一份鮮果沙律,色彩繽紛的水果令人垂涎,清甜的口感在舌尖上跳躍,為我帶來一絲清新。然後,我又點了豉椒倉魚。這道菜的豉椒醬香氣撲鼻,魚肉鮮嫩,與豉椒的微辣相得益彰,讓我忍不住一口接著一口。最後,我選擇了一杯凍奶茶,冰涼的口感在舌尖上回蕩,完美地中和了晚餐的濃厚味道。整體而言,這次的用餐體驗非常愉快。傑星冰廳不僅環境舒適,服務也十分周到,讓我感受到賓至如歸的感覺。我會推薦這家店給喜歡嘗試新菜式的朋友們,下次再來的時候,我想試試他們的其他招牌菜。

2024-11-14 0 views
今日過嚟深水埗買嘢 ,到午飯時間搵間茶餐廳食午飯,深水埗嘅茶餐廳好多, 最後揀咗傑星冰室, 餐廳環境舒服乾淨, 食物嘅價錢仲好親民, 店員好nice笑容滿面令人舒服。我哋叫咗明星撈麵, 蕃茄蝦仁牛肉蛋蓋飯同淨雲吞。明星撈麵: 配料同醬汁可以任意配搭,配料可揀兩款添,朋友揀咗牛肉同瑞士雞髀, 瑞士雞髀大大隻好入味又唔會過鹹, 面底嘅沙爹汁 香濃惹味。蕃茄蝦仁牛肉蓋飯: 飯粒鬆軟甘香, 蝦仁同牛肉嘅份量都唔小, 蓋飯上面嘅蛋, 廚師掌握時間啱啱好 嫩滑美味。淨雲吞: 鮮蝦雲吞 好足了入面嘅 鮮蝦大大隻, 仲有 好新鮮嘅菜心做配菜。餐廳仲有得任食生果, 生果有鮮橙,火龍果,哈密瓜, 啱曬鍾意食生果嘅我。
我哋叫咗明星撈麵, 蕃茄蝦仁牛肉蛋蓋飯同淨雲吞。

自从公司搬迁从石门搬到搬到港岛就再也没有吃到好吃的香港冰室蒸鱼,终于本地人带路(深哥)自称深水埗地头蛇🐍,来了这家「杰星冰厅」我才发现居然有这么带劲的茶餐厅,再不说茶餐厅难吃了,晚市套餐特别实惠,我点了我巨想吃的豉椒黄立仓🐟,好好吃,鱼很新鲜很嫩,不是预制菜!深哥点的柴火腊肉炒脆笋,味道也很不错,蔬菜都非常juicy,最后随意点了斑斓黄油🧈多士,也超好吃😋,还会再去,大家想吃香港正宗冰室的来就对了!
2024-11-10 199 views
✳️話說今朝同老婆一齊去深水埗的傑星冰廳,真係好開心!行入去已經感受到濃濃的茶餐廳氣氛,超有香港地道親切感。✨我地點咗兩份早餐,每份$45,真係好抵!首先,炒蛋🥚拼多士真係一絕,炒蛋🍳滑到無朋友,味道濃郁,配上香脆的多士,簡直係完美組合!多士外脆內軟,咬落去好滿足。✨再來就係豬潤湯米線,兩碗都好夠味。湯底清甜,豬潤煮得剛剛好,唔會過韌,米線吸收咗湯底的精華,每一口都好舒服。再加埋啲蔥花,味道更加提升!✨飲品☕方面,我們選擇咗熱鴛鴦,兩杯都好香濃。正所謂「茶餐廳必飲」,同老婆一邊飲一邊傾偈,真係好開心。✨最後,唔可以唔提嘅係吉列豬扒菠蘿包,$32一個,外脆內軟,豬扒炸得金黃酥脆,菠蘿包香甜可口,真係一口接一口,完全停唔落嚟!

性價比超高,溫暖家常飯。我的家常飯堂,飯菜做得很鮮味。🏡價錢相當合宜,配合味道,性價比超高。.豉椒蒸䱽魚🐟䱽魚蒸熟成度剛剛好,魚油滿滿,嫩滑香口,沒有腥味,整條魚吃完,以魚代替吃飯充飢。以omega-3代替白飯的澱粉。.金沙骨🦴金沙骨的外面很香脆,即使淋上汁也有脆卜卜的口感。.鮮果沙律🥗意想不到的沙律,一般以為茶餐廳的沙律是罐頭水果加沙律醬,但是這裏的沙律是加了新鮮蘋果及薯仔口感大增,這兩款是我最喜歡加在沙律中的食材,驚喜滿滿。.豬潤牛肉。🐷🐮非常嫩滑的豬潤牛肉,跟著的配湯清甜解渴。這兩款食物是很容易過度煮熟而令肉質鞋口難嚼。但他們的是煮得剛剛好又新鮮。下次會再點.❤️❤️必點菜式❤️❤️-豉椒蒸䱽魚-豬潤牛肉
性價比超高,溫暖家常飯。
我的家常飯堂,飯菜做得很鮮味。🏡
價錢相當合宜,配合味道,性價比超高。
豉椒蒸䱽魚🐟

金沙骨🦴
金沙骨的外面很香脆,即使淋上汁也有脆卜卜的口感。
鮮果沙律🥗
豬潤牛肉。🐷🐮
非常嫩滑的豬潤牛肉,跟著的配湯清甜解渴。
這兩款食物是很容易過度煮熟而令肉質鞋口難嚼。
但他們的是煮得剛剛好又新鮮。下次會再點

❤️❤️必點菜式❤️❤️

涼粉紅豆冰
涼粉紅豆奶茶冰
豬膶牛肉
2024-11-04 127 views
超特別的橫膈膜牛肉三明治一定要點, 雞蛋加入淡奶打散,一隻雞蛋加一喝湯匙淡奶的量。小火加油,倒入一半蛋液不斷快速攪拌,讓蛋液變成黏糊狀主廚前一天用秘製醬汁醃製加上恰好的快炒每塊肉肉多汁又入味鬆軟的蛋三明治我也很喜歡那個蛋非常滑嫩,好吃極了
主廚前一天用秘製醬汁醃製
加上恰好的快炒
每塊肉肉多汁又入味

鬆軟的蛋三明治我也很喜歡
那個蛋非常滑嫩,好吃極了
2024-10-27 174 views
有日朝早出街,見未試過又有啲客人食就入去試下。個沙嗲牛肉通唔錯,肉唔會韌,沙嗲味濃唔會辣夠味!太陽蛋亦煎得啱啱好熱辣辣!杯鴛鴦都好飲。環境都ok幾好坐,整體黎講唔錯,有機會會再去
有日朝早出街,見未試過又有啲客人食就入去試下。

杯鴛鴦都好飲。

環境都ok幾好坐,整體黎講唔錯,有機會會再去
沙嘜牛麵
沙嘜牛麵
2024-10-18 290 views
今日同舊朋友一齊享用午餐,餐廳的環境讓人感到舒適乾淨,員工亦非常友善,服務態度令人印象深刻。自助生果區提供新鮮的橙、哈密瓜和番石榴,讓人可以隨意享用,這樣的小細節令整個用餐體驗更加愉快。我首先試了脆炸雞脾蛋蓋飯,雞髀炸得剛剛好,外脆內嫩,完全唔會過鹹或過乾,口感非常出色。煎蛋輕輕一層覆蓋在飯面上,搭配醬油和清脆的菜心,真係一個完美的組合。接著,我點咗雙拼三文治,裡面有雞蛋和牛肉的組合,份量十足,多士烘得香脆可口。不過,如果牛肉能加些調味,例如沙嗲醬,就更加出色,會令整個三文治更具風味。我還嘗試咗鮮蝦雲吞湯,湯底帶有濃郁的大地魚香味,雲吞非常大粒,皮薄滑嫩,餡料豐富,包含蝦仁和豬肉,總共有八粒,份量相當飽肚,讓人感到滿足。另外,油菜的份量相當可觀,搭配的蠔油另上,這樣的細節設計非常貼心。最後,我選擇了紅豆涼粉咖啡,咖啡香味濃郁,加入奶後不會過甜,紅豆粒和涼粉的口感也非常好。鴛鴦紅豆冰融合了咖啡和奶茶的風味,再加上紅豆粒,口感層次豐富。

2024-10-13 494 views
✳️周日,不用上班,我們這家四口在深水埗逛下,打算買電話卡準備外遊之用。肚餓了,我們選擇在汝洲街傑星冰廳開餐。✨我選擇了粉麵餐,豬潤雲吞湯米粉~$61。米粉的口感滑順,搭配新鮮的雲吞,豬潤的鮮香滑溜,再來一杯餐凍檸茶,完美配合。🌟老婆也是選擇相同的粉麵餐,但她的選擇是豬潤雲吞湯烏冬。烏冬的彈性和湯底的鮮美讓她讚不絕口,凍檸茶的搭配同樣讓她感到滿意。✳️阿仔則喜歡脆炸雞脾配鮮果沙律茶餐~$38。炸雞外脆內嫩,搭配新鮮水果沙律,讓這道菜更添健康感。熱檸茶的暖意也讓他倍感舒適。✨阿女的選擇是吉列豬扒配鮮果沙律茶餐~$38。豬扒的外脆內嫩,加上鮮果的清甜,讓她的用餐體驗非常愉快,熱檸茶減低美食的罪惡感。✳️餐廳還設有水果區🍉🍊,提供火龍果、橙和西瓜供食客免費品嚐,讓食客更添一分驚喜。

2024-10-09 347 views
喺香港留港消費,識玩嘅就梗係留喺地道嘅深水埗區周圍行逛。今日食咗一間本地嘅茶餐廳,味道一流,裝潢都好本地,值得支持一下👍👍🤩豬膶肉質鮮嫩,搭配豬潤湯,清淡美味。豬膶仲要係起沙,同埋好香滑,讓每一口都充滿了豐富的層次感😍😍🤩瑞士雞髀明星撈丁沙嗲醬的香氣與煎雙蛋的滑嫩形成完美的搭配。雞髀的鮮嫩與醬汁的濃郁相得益彰,令人回味無窮🫶🫶🤩炒飯蛋鹹牛肉雙拼三文治這款三文治的選材相當講究,炒飯的香氣與鹹牛肉的鮮美相互交融,每一口都讓人感到滿足🙌🙌🤩炸雞髀炸雞髀的外皮金黃酥脆,咬下去時發出誘人的脆聲,肉質鮮嫩多汁,讓人忍不住一口接一口😋😋🤩奶茶涼粉冰涼粉的口感滑順,搭配濃郁的奶茶味道,讓人感受到清新的甘甜,特別適合炎熱的天氣❤️❤️🤩熱鴛鴦喺本地嘅茶餐廳,冇理由唔試一下本地嘅特色飲品,呢杯結鴛鴦,咖啡味同埋茶味都好出,好好飲🥰🥰

🤩豬膶

🤩瑞士雞髀明星撈丁

🤩炒飯蛋鹹牛肉雙拼三文治

🤩炸雞

🤩奶茶涼粉冰

🤩熱鴛鴦
2024-10-08 396 views
十一黃金周帶朋友來深水埗玩逛完深水警署就隨便在附近找一家茶餐廳來吃~這間餐廳很亮堂,乾淨衛生食物份量挺大,價錢實惠~豬排雞蛋蓋飯,豬排佔了半個碟子,量好多,豬排口感厚實,醃得入味~滑蛋炒得嫩嫩的~流心蛋櫻花蝦忌廉意面,蝦子的份量好慷慨,而蝦子口感爽彈,麵條掛滿了醬汁~豬排包的蜜糖芥末醬汁不錯,酸酸甜甜,又香香辣辣的,挺開胃的~脆炸雞腿,現點現炸,炸得顏色金黃油亮的,很誘人~皮炸得脆脆的,肉不會柴~還點一兩杯特色飲料試一下!谷古跟涼粉冰~都挺特別的~谷古就是沒放糖的巧克力飲料,喝下去好濃的可可味~涼粉冰冰爽消暑~
十一黃金周帶朋友來深水埗玩
逛完深水警署就隨便在附近找一家茶餐廳來吃~
這間餐廳很亮堂,乾淨衛生
食物份量挺大,價錢實惠~

2024-10-05 399 views
見到間冰室都幾多人食物選擇算係多元化少見嘅豬膶麵都有出就試下佢咩新鮮蘿蔔豬膶牛肉沙嗲湯烏冬上檯姐姐就叫我快食驚啲豬膶再浸會變硬我都喳喳林影完就食果然係非常軟腍爽滑係最鍾意嘅豬潤質感什扒麵又係大件抵食豬牛雞扒舖滿成碗麵簡直係食肉獸嘅天堂重點係全部都好嫩滑遲嚟嘅友人食下午茶下午茶都好高質抵食見佢地隻雞脾同西多唔係食左個麵都想食 炸雞脾生熟度啱啱好西多士熱辣辣上檯🤤餐廳入面提供生果吧可能係晚市先會供應但性價比的確好唔錯—————————————————————🔸 沙嗲豬潤牛肉烏冬 $56🔸什扒麵 $66🔸 西多士沙律 $32🔸 雞脾薯條 $38
見到間冰室都幾多人
🔸 西多士沙律 $32
🔸 雞脾薯條 $38
2024-09-28
2024-10-04 318 views
今日咁啱去開鴨寮街尋寶經過呢一間茶餐廳見到入邊人頭湧湧就即管試下啦一入到去店員好熱情帶我地入位 估唔到佢嘅裝修好有心思佢嘅燈具好明顯係有挑選過好有格調 店員仲同我哋講有自助生果吧可以隨便食 夏日炎炎有生果吧食簡直係一流啊歐陸扒餐我哋叫咗兩份歐陸扒餐一份要牛扒一份要魚柳 每份都配兩隻太陽蛋同埋一條司華力腸仲有好脆口嘅薯條牛扒好嫩口非常之有誠意 再加上蒜蓉汁一齊食好惹味魚柳亦都炸到好香脆,但係又唔會過火 內裏亦都好嫩口咖央西多我哋之後仲加咗個好少見嘅咖央西多士 一上到個西多士內裏鬆脆裏便嫩口亦都有好濃嘅咖央香味十分推薦紅豆涼粉冰我地仲加咗一杯特飲紅豆涼粉冰奇異料嘅係佢嘅紅豆冰係用花奶沖 飲落去好香嘅奶味鹹檸七我哋仲加咗一杯鹹檸七 令我哋意想不到嘅係佢非常細心一個冰杯再加一罐七喜咁樣上 因為咁就會避免啲冰太早用溝稀咗成杯嘢飲嘅味飲源之後成個人透心涼

歐陸扒餐
牛扒好嫩口非常之有誠意 再加上蒜蓉汁一齊食好惹味
魚柳亦都炸到好香脆,但係又唔會過火 內裏亦都好嫩口

咖央西多

紅豆涼粉冰