2024-05-30
無意閒發現喺西環有一間海鮮辣蟹專門店,我就決定嚟試下。首先試嘅係佢哋嘅蒜香凍螺同冰川凍鮑魚。雖然呢兩道菜都係冰鎮嘅,但係唔覺得失望。蒜香凍螺肉質鮮嫩,蒜香味道濃郁,一啖入口,真係好開胃。冰川凍鮑魚更加驚艷,鮑魚肉質鮮美,彈牙有嚼勁,而且凍住嘅鮑魚更加清爽涼快,好啱炎熱嘅夏天。之後試嘅係荔枝球同冰鎮咕嚕肉。荔枝球係一道非常特別嘅菜式,佢哋將荔枝肉同埋鮮蝦蓉混合在一齊,再沾上特製嘅醬汁,味道酸甜帶點辣,好開胃。至於冰鎮咕嚕肉,佢哋將咕嚕肉切成塊狀,再用冰鎮嘅方法去調理,令到肉質更加鮮嫩。配上酸辣醬汁,味道酸酸辣辣,好開胃。最後一道菜係蒜蒸聖子皇。聖子皇係一種高級嘅海鮮,佢哋以蒜蒸嘅方式去烹調,保持住聖子皇嘅鮮甜味道。蒜蒸嘅蒸氣令到聖子皇更加入味,肉質鮮嫩多汁,好美味。總括而言,呢間海鮮辣蟹專門店嘅菜式真係好出色,特別係佢哋嘅冰鎮菜式。雖然好多菜式都係冰鎮嚟製,但食材嘅新鮮度令到食物非常好食。如果你鍾意食海鮮,特別係炎熱嘅夏天,呢間餐廳絕對係一個值得嚟試嘅地方。