2022-08-14 1355 views
原本以為TWG Tea 只有afternoon tea set, 原來有Dinner Set 架,見OpenRice Friday night 無得預約,於是打電話來book。其實餐廳晚飯時間不是太多人。餐廳大部份食物也是有茶🍵的元素:Dinner Set $448 x 2湯🥣或頭盤及餐包🥖主菜甜品🍰餐飲☕️🔸意大利豆蓉湯🥣🔸北海道帶子刺身佐檸檬🍋木紅茶特調香醋醬、伴紅蔥、細香蔥、三文魚籽🔸香煎鱸魚🐟柳配小杏菇🍄、蘆筍、洋薏米和羅勒苗🌱、伴注入艾方索黑茶的忌廉泡沫🔸澳洲和牛西冷🥩配炒小椰菜、迷你薯仔🥔、黑木耳及嫩青豆醬、伴注入二千年普洱的牛肉濃汁🔸夏日蛋白霜蛋糕配糖漬菠蘿🍍、佐融皇家婚禮茶之熱情果忌廉並以芒果🥭啫喱作裝飾🔸白桃🍑泡芙🔸凍茶:荔枝汁配玫瑰花茶🍹🔸熱茶:六安片茶🍵餐廳環境及服務不錯,食物質素正常,不失為打卡好去處😊

Dinner Set $448 x 2

🔸意大利豆蓉湯🥣

🔸白桃🍑泡芙

🔸凍茶:荔枝汁配玫瑰花茶🍹

🔸熱茶:六安片茶🍵

餐廳環境及服務不錯,食物質素正常,不失為打卡好去處😊
2022-08-12
$500 (Dinner)
2022-08-02 639 views
當日睇完早場行出嚟都比較晏想食個午餐行咗幾個圈見到呢間竟然唔使排隊就試下個午餐咁前菜揀咗椰香帶子好味個汁好香椰汁味。主菜揀咗係蝸牛意粉但係鹹咗啲。茶就揀咗個冰茶甜品揀咗廚師推介嘅薑味白桃脆餅底好食😋😋因為出去睇完個蛋糕車冇乜吸引😅😅另外見到有雪糕和雪吧😊😊好想食伯爵茶嘅但係成個餐牌其他味都有唯獨是係冇伯爵茶😅😅我發覺杯冰茶加咗個雪糕上面那片新鮮薄荷葉更加好飲😜😜 問咗侍應雪糕雪葩有冇得外賣諗住下次行過買個伯爵茶色原來係冇得外賣只堂食...😅😅
Type of Meal
Lunch
話說星期日同朋友們到又一城 High Tea。。。朋友話想坐得舒服 d。。。又話未試過 TWG。。。結果我哋就諗住去 TWG 睇下 walk-in High Tea 有冇位,結果星期日 walk-in 都有位!咁就入去試下啦!入到去,侍應同我哋講今日淨係得TWG聯乘雪花秀的那個 Tea Set。。。(即下圖所示)其他 Tea Set 也沒。。。結果,我們就試了下圖的TWG聯乘雪花秀的那個 Tea Set!其實 Tea Set 份量也不算太多。。。本人覺得甜點偏甜,個牛肉他他多士和蟹肉啫喱就最好食和特別!個黑茶比較特別,有陣陣人蔘香氣!TWG的茶真係幾特別。。。朋友叫了個 Milk Oolong 。。。個茶無落奶。。。但卻有陣陣雲妮拿奶香味!😁😁😁最後埋單$969。。。離開後,朋友發現我們沒有拿到雪花秀的禮品,結果叫另一位朋友特意回去攞!侍應卻說雪花秀的禮品已送完。。。而且是送完即止的!這事件令本人和朋友都感到非常不悅!因為侍應在我們下單前從來也沒有提及或說明雪花秀的禮品已送完和雪花秀的禮品是先到先得的!結果,結帳後,朋友想回去攞回禮品,侍應卻這樣說。。。真的令本人和朋友們都十分生氣!當

咁就入去試下啦!

個黑茶比較特別,有陣陣人蔘香氣!

最後埋單$969。。。
這事件令本人和朋友都感到非常不悅!

當然,本人和朋友們都不是為了雪花秀的禮品而來!但感覺真的不太好!

因為侍應在我們下單時,只是跟我們說他們今天只有這個TWG聯乘雪花秀的那個 Tea Set,從沒提及雪花秀禮品是先到先得和送完即止的!再加上,他們的餐牌圖片也沒有寫著雪花秀禮品是送完即止的。。。
這樣完全令本人覺得餐廳有欺騙顧客成份!
本人真的很想問問,要是那個Tea Set沒有雪花秀的禮品送,那又何來算得上是 TWG 與雪花秀聯辦的 Tea Set呢???🤔🤔🤔 那只是一個很普通的 TWG Tea Set
而已!而不是聯辦。。。
這次還要朋友白走一趟回去。。。真的對該餐廳的服務感到十分失望!

2022-07-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
2022-07-16 547 views
最開心同閨蜜一起下午茶!🫖🧁今次特地來試試~雪花秀 x Tea WG夏日限定下午茶套餐!🧡.聯名餐點一樣延伸TeaWG以茶香入饌的特色,特製出幾款韓系美點,搭配頂級韓風茶品,搭配優美的用餐環境,享受下午茶還能滿足拍照打卡的願望!🫶🏻.TeaWG餐點一向都有水準,個人特別喜歡今次鹹食的部分,感受得到本次聯名活動的用心,值得一試!·炸燉飯球配伯爵茶韓式辣醬·鴨肝醬啫喱配柑橘茶香橙果醬·牛肉他他伴茶花女茗茶梨汁·蟹肉配椰菜花忌廉伴三文魚籽及蕃茄啫喱.餐點精緻美味,用餐環境舒適,服務人員態度很好,整體體驗很好,可以再訪!
·炸燉飯球配伯爵茶韓式辣醬
·鴨肝醬啫喱配柑橘茶香橙果醬
·牛肉他他伴茶花女茗茶梨汁
·蟹肉配椰菜花忌廉伴三文魚籽及蕃茄啫喱
2022-07-15 505 views
餐前麵包好鬆軟,牛油有紫菜碎,脆米同肉鬆,撈埋牛油搽喺麵包好特別,鬆軟之餘有咸脆口感前菜嘅鴨肝醬上面灑有黑椒同辣椒粉,除咗可以辟腥仲可以中和鴨肝醬creamy口感,配上搽咗牛油烘過嘅多士,紅茶製過嘅青蘋果蓉,配搭起來帶清新羊架煎得好嫩滑,冇羊騷味,意大利飯不過不失和牛油脂分佈平均,入口肉汁油脂大爆發,味蕾大滿足,鮮淮山鋪底好細心,除咗唔會肉汁咁混亂,吸收後嘅淮山都好好食晚餐預設甜品外觀充滿藝術感,打卡就啱晒餐車自選甜品雖然其貌不揚,但味道非常出色,面層有一片焦糖,帶茶味蛋糕包住栗子蓉,各種味道都突出到,雖然偏甜但剛好可以配茶飲

羊架煎得好嫩滑,冇羊騷味,意大利飯不過不失

晚餐預設甜品外觀充滿藝術感,打卡就啱晒

2022-07-09 488 views
生日月又到,心裡總想著今年由女兒帶來的驚喜又是什麼。我時常都向她說,物質已無求了,不需再買給我什麼生日禮物,免堆多一樣東西在家。只向她說,我已一把年紀,吃進肚裡才真的是屬於自己。我這樣的要求,可能更令她頭痕,畢竟令她頭痛的是怎樣揀選食肆,才會令我這個老頭感到有驚喜呢。今晚她揀選的這間 - Tea WG Salon and  Boutique,是一間以茶入饌的高級餐廳。Tea WG的茶,在家我也經常去喝,這店幾百種的口味,皇者即是皇者,一旦試過的話,包保你也說齒頰留香。至於這店的西餐,是我第一次的品嚐,相信也是極上的味道。今晚吃的是這店的套餐,我們各自點了自己喜歡的。前菜餐湯之外,有法式鴨肝醬伴入肉桂茶的蘋果粒再伴以烘過的多士同吃。以我認為,鴨肝比鵝肝沒太油膩,吃了沒太大的罪惡感覺。主菜兩父女各點了牛與羊,分別是澳洲和牛西冷和吉列羊扒。品嚐以茶入饌的菜式,要憑味蕾和嗅覺,因為茶味太濃的話,妹仔好像變了主人婆,太淡的就不能標榜自己以茶入饌了。這店的做到了,不論在你的味覺或嗅覺,總能被你發覺有茶的蹤影,但又不太強烈。澳洲和牛西冷伴的是御選普洱,混了在牛肉濃汁裡,令肉汁更香濃,而這片西冷牛肉,
生日月又到,心裡總想著今年由女兒帶來的驚喜又是什麼。

今晚吃的是這店的套餐,我們各自點了自己喜歡的。

主菜兩父女各點了牛與羊,分別是澳洲和牛西冷和吉列羊扒。

澳洲和牛西冷伴的是御選普洱,混了在牛肉濃汁裡,令肉汁更香濃,而這片西冷牛肉,味道濃厚更有點口感伴以日本山藥和杏鮑菇,又是不得了的一道美味。

吉列羊扒伴入的茶是摩洛哥薄荷綠茶,伴了入飯裡面。綠茶配以青豆蓉的意大利飯,嫩嫩的羊肉沒帶半點騷味加五成熟,飯與羊扒的確匹配。

甜品選的茶是櫻之頌茗茶,濃郁的茶香散發在朱古力慕絲裡,再配櫻桃啫喱和蛋白脆。一茶一甜品,人生一大樂事。

這店的High Tea在香港已是數一數二,其西餐原來也是甚有水準,名牌真的是名牌。值得再點讚的是那裡的侍應,有禮和親切,招呼一流,女兒今晚揀選了這店,令我感受到當了一晚上等的人。
2022-07-07
2022-07-05 417 views
Tea WG嘅茶包就飲得多,估唔到佢地聯乘雪花秀嘅下午茶又幾唔錯喎!鹹甜點匀以茶入饌,配以韓國特色食材,輕鬆清晒~ 張凳仲好腍好好坐添呀頭1000名惠顧該下午茶嘅顧客,可獲贈雪花秀嘅夏日毛孔SOS禮遇組合————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀⠀⠀🫖Tea WG x 雪花秀雙人下午茶 $598/兩位用♠️茶香點心♠️🌛鴨肝醬芒果啫喱配柑橘茶香橙果醬🌛松葉蟹蟹肉搭配椰菜花忌廉伴三文魚籽及融入蝴蝶夫人之茶的蕃茄啫喱🌛生拌韓國牛肉他他多士伴以融入茶花女茗茶梨汁🌛西班牙辣肉腸水牛芝士泡菜炸燉飯配融入煙燻伯爵茶的韓式辣醬四款鹹點之中,我就最鍾意鴨肝醬芒果啫喱~ 鴨肝醬軟滑,香味濃厚,唔會太鹹。配上微酸嘅芒果啫喱,可以中和油膩感。最底仲有餅碎增添口感。不過呀妹就偏好唔加帶甜嘅啫喱一杯杯嘅松葉蟹蟹肉配蕃茄啫喱都唔錯喎!蟹肉海水味濃,用上椰菜花忌廉,creamy得黎又唔會搶左蟹肉嘅鮮味。底下嘅蕃茄啫喱有淡淡嘅蕃茄味,清新唔酸~牛肉他他正常發揮,而炸燉飯就創新得黎唔太岩口味。外層炸得香脆,入面裝滿飯粒,調味偏淡。— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣

🫖Tea WG x 雪花秀雙人下午茶 $598/兩位用

♠️茶香點心♠️

🌛鴨肝醬芒果啫喱配柑橘茶香橙果醬
🌛生拌韓國牛肉他他多士伴以融入茶花女茗茶梨汁
🌛西班牙辣肉腸水牛芝士泡菜炸燉飯配融入煙燻伯爵茶的韓式辣醬

— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
♠️茶香甜點♠️

🌜國王早餐茶茶香啫喱
🌜蜜糖茶茶香慕絲配韓國香梨杏仁海綿蛋糕
🌜韓國士多啤梨撻配杞子杏仁忌廉及融入韓國之翠的吉士醬
🌜茶花女茗茶黑糖瑪德蓮

甜點就無鹹點咁特別~ 不過早餐茶啫喱同蜜糖茶茶香慕絲都幾有記憶點😽

啫喱嘅茶香相當突出,甜度適中,可中和茶嘅微苦,口感有少少似大菜。而慕絲嘅蜜糖味好濃,好香甜,唔會好人工!中間嘅海綿蛋糕濕潤,底層嘅餅底牛油味濃郁。
♠️酥點♠️
任選兩個英式鬆餅或馬芬 配搭Tea WG茶味果凍及淡忌廉
鬆餅濕潤唔黏口,但就欠缺左啲鬆化嘅口感。果乾分佈均匀,牛油味唔算好濃。而自家茶味果凍,味道好似檸檬茶,加埋鬆餅一齊食又幾得意,唔會太甜膩。
♠️茶♠️

🌜Green of Korea 韓國之翠
韓國綠茶入口帶甘甜,茶味清香~

🌜Breakfast King Tea 國王早餐茶
呢款茶香相對較濃,帶人參香氣,飲落好順口~
2022-07-02 1706 views
✨可以walk in 的下午茶✨.本身想cafe hopping,但前一日嘅長洲遊實在太攰,就改咗晏晝去afternoon tea 🫖平日晏晝接近3點去到位於又一城嘅TWG食下午茶,直入唔洗等位,環境唔錯,櫈亦都好好坐,好啱去嘆茶休息一下☺️.◾️TEA WG x 雪花秀雙人下午茶[Set for two $598]頭1000 名惠顧該下午茶嘅顧客,可獲贈雪花秀嘅夏日毛孔SOS禮遇組合.……………………………….🫖 茶香點心 𝐂𝐀𝐍𝐀𝐏𝐄𝐒▫️炸燉飯球配伯爵茶韓式辣醬▫️鴨肝醬啫喱配柑橘茶香橙果醬▫️牛肉他他伴茶花女茗茶梨汁▫️蟹肉配椰菜花忌廉伴三文魚籽及蕃茄啫喱.全部咸點都幾正,而且每道都融入咗菜香🍵最出色嘅個人覺得係個鴨肝啫喱(^^♪.……………………………….🫖茶香甜點 𝐏𝐀𝐓𝐈𝐒𝐒𝐄𝐑𝐈𝐄𝐒▫️國王早餐茶茶香啫喱▫️蜜糖茶香慕斯配香梨杏仁海綿蛋糕▫️茶花女茗茶黑糖瑪德蓮▫️士多啤梨撻配忌廉及吉士醬.甜點整體都麻麻,4款有3款咬咗啖就冇再食,唯獨個士多啤梨撻可以食晒🍓.……………………………….🫖酥點 𝐕𝐈𝐄𝐍𝐍𝐎𝐈𝐒𝐄𝐑𝐈𝐄𝐒▫️英式鬆餅.之前經開Time square個間見到scone都心郁想試,
✨可以walk in 的下午茶✨

▫️士多啤梨撻配忌廉及吉士醬

🫖酥點 𝐕𝐈𝐄𝐍𝐍𝐎𝐈𝐒𝐄𝐑𝐈𝐄𝐒

▫️英式鬆餅
[配搭 Tea WG茶味果凍及淡忌廉]
之前經開Time square個間見到scone都心郁想試,今日終於食到,結果頗失望,口感過於鬆散並非我喜愛嘅外酥內軟🥲
至於配上嘅茶味果凍味道唔錯,但因為太稀嘅關係好難搽
🫖熱茶 𝐇𝐎𝐓 𝐓𝐄𝐀

▫️Chocolate tea
▫️Cream brûlée
原本呢個set係配「韓國之翠」及「Breakfast king tea」;但兩款我哋都唔係特別想飲🙈
因為menu都超多茶揀,眼花撩亂下都睇咗段時間,最後我就揀咗Chocolate tea,呢杯聞落好香,飲落更係真心正,朋友最後仲買咗佢嘅茶菜返屋企😋至於朋友揀嘅cream brulee卻同想像中唔同,聞落幾香但實情飲落似鐵觀音🤣
………………………………
❥….去食得呢啲英式下午茶,其實我都係好膚淺咁想影下相chill下抖下,對食物期望一向不大,難得有間環境唔錯,
坐得舒服又唔洗book嘅確實唔錯,有機會都可能再二訪✨
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
$330 (Tea)
  • Chocolate  tea
2022-06-18 437 views
環境好雅致,感覺好柔和舒適,好適合輕鬆飲個下午茶餐廳最近同雪花秀聯乘推出咗下午茶tea set,所以喺每道菜式入面都會加入一啲韓國風味套餐可以選冷或熱嘅紅茶或綠茶,紅茶加入咗少少人蔘風味配合韓式主題,綠茶就用韓國濟州出產綠茶,熱茶可以要求加水紅茶啫喱好香濃紅茶味,質地都軟硬適中。士多啤梨撻撻皮鬆脆,韓國士多啤梨帶清香味,唔會太甜,吉士醬雖然偏甜但都唔會蓋過士多啤梨味,但就蓋過了茶味。黑糖瑪德蓮比較乾,蜜糖慕斯配上甜脆餅好好吃,面層仲有啲忌廉,配合起嚟柔中帶剛鬆餅配忌廉芝士冇乜特別,反而茶香啫喱好有佢哋招牌國王紅茶茶味牛肉他他係由韓牛所製,炸飯球裏面有泡菜同辣肉腸,食落口有少少微辣,而外皮炸得好脆,脆口開胃。鴨肝醬味道好濃,口感絲滑,面頭啫喱帶微酸,起到中和作用,伴以餅底令人好提神。蕃茄茶啫喱好特別,冇預期咁酸,反而帶有茶香,松葉蟹忌廉有蟹肉絲同蟹甜味,而且質感新鮮,仲有三文魚籽提升口感層次員工非常親切友善,平時既定印象只有品茶,但原來廚房餐點都做得咁出色,下次真係要正餐再來試下

環境好雅致,感覺好柔和舒適,好適合輕鬆飲個下午茶

2022-06-15
Type of Meal
Tea
有時候莫名其妙就係會好想食啲甜嘢,今次隨意選咗三款口味嘅馬卡龍獎勵自己。Number 12 Tea & Tiramisu第十二號茶佐提拉米蘇:個人覺得味道偏甜,係好經典個種口味,第十二號茶嘅味唔算出,感覺tiramisu係主角,味道幾搶fo,但都唔差😋不過唔知點解咁啱呢粒偏軟身,有啲影響口感🥹Earl Grey Fortune & Chocolate富貴伯爵紅茶佐朱古力:呢款甜度比上一款低,茶味好香!朱古力餡都滑!兩種味各自都好出,食到入口覺得幾夾,整體都算值得一試👍🏻Napoleon Tea & Caramel拿破崙探險紅茶佐焦糖:先唔係死甜,茶味好出,主次比例剛好❤️焦糖餡成功輔助令整體味道昇華,重點係唔知點解佢嘅口感係最好😂做到外脆內軟,帶煙韌,整體不錯,絕對係會回購der口味~推薦!下次經過會再試埋其他口味😋😋希望有驚喜!

Number 12 Tea & Tiramisu
第十二號茶佐提拉米蘇:

Earl Grey Fortune & Chocolate
富貴伯爵紅茶佐朱古力:

Napoleon Tea & Caramel
拿破崙探險紅茶佐焦糖:

下次經過會再試埋其他口味😋😋希望有驚喜!
2022-03-29 1190 views
第200個post我決定開個靚火😡嗱利申全部個人意見冇收錢冇針對冇pr冇純粹講用餐體驗食物質素😪話說屋企人生日想去呢間野度試吓啦🥳又靚又出名又盛平時又冇點去過咁🤓咁其實入到去呢真係everything is very fine嘅點睇都靚吖又有茶書又有歷史又盛啲裝修擺設又靚又盛個tea dictionary長到哇…………………📕嗱你係我去到呢個moment應該都好期待成個成品會點嫁啦可😂😂跟住嚟喇喎🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃哇啲野食真係【驚為天人】……地差😂我地嗌左四樣野啦一個平啲tea set一個貴啲tea set一個牛肉千層麵一個龍蝦三文治再加每人一壺茶啦😂😂嗱該讚嘅讚左先啲macaron軟心脆皮味道有調整過冇咁死甜,該有嘅香味都有嘅,抵讚的🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃讚完我地swip去第3️⃣頁望望個貴啲tea set最底嗰層有個應該係🦆鴨肝醬toast個醬腥臭嘅😂唔好同我講係肝都有陣味,我食過好食嘅我知係點嘅🦀蟹盒仔都ok嘅,奶味有啲蓋過個蟹味囉跟住有個🐃聲稱和牛漢堡仔哇🤢大佬牙鞋到呢難咬到呢我以為自己擺左擦膠入口隔離嗰個煎堆類物體唔記得名了好似冇食到跟住講吓個scone同muffin
第200個post我決定開個靚火😡
嗱該讚嘅讚左先
🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃讚完
我地swip去第3️⃣頁望望個貴啲tea set
最底嗰層有個應該係🦆鴨肝醬toast
個醬腥臭嘅😂唔好同我講係肝都有陣味,我食過好食嘅我知係點嘅
🦀蟹盒仔都ok嘅,奶味有啲蓋過個蟹味囉
跟住有個🐃聲稱和牛漢堡仔
哇🤢大佬牙鞋到呢難咬到呢
我以為自己擺左擦膠入口

隔離嗰個煎堆類物體唔記得名了
好似冇食到

跟住講吓個scone同muffin 啦
🥯muffin中規中矩唔會話佢差嘅
但係係十二分地冇驚喜囉😂
中間完全係實心嘅,齋色齋味
同埋真係有啲偏乾偏散
實在地冇乜特別

scone嚟講呢😂好返啲嘞
都香甜嘅脆口嘅😂照舊,悶囉

跟住係第3頁頂頂嗰兩舊野😅
唔係話冇質感唔好味嘅,係真心甜到漏
有啲膩感嗰隻囉😅

跟住係兩個主菜啦😂
有耐性睇到呢度都犀利嫁喇大家😂
簡單啲講,失望+失敗

🐃講講牛肉千層麵啦🐃
🦧我有時硬係喺度諗呢🦧
佢個chef係咪減緊肥🏄‍♂️
點解可以係肉都冇油嘅😅
佢個千層麵啲肉係可以乾到刮到喉嚨嘅🦧🦧🦧🦧🦧🦧🦧🦧🦧🦧🦧🦧
嗱有一說一,調味is good
個麵都good

佢咁大個龍蝦三文治咁多菜咁多龍蝦佐汁
簡單啲嚟講就係水水水水水水水水水同埋水💧💧💧🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊
你搵個最唔襟濕嘅白麵包嚟夾係咩玩法😅😂
嗱睇落正正常常有烘過底吖
哇一食落去😂boom個包比啲龍蝦更鮮嫩多汁😂真係十萬個搞唔掂
其實啲餡係好食嘅個調味都恰當嘅
但偏偏😂衰喺個包手上😂

🍵🍵🍵🍵🫖🫖🫖🫖🍵🍵🍵🍵
茶嚟講呢
係有特式嘅
佢每一款茶都有唔同嘅特式,而佢地嘅服務員都對份野有足夠嘅瞭解,解釋得幾清楚嘅
我地十五十六搞得佢耐我地唔好意思添😂
但係茶到左,唔知係真係佢特式定係我飲唔慣啦
佢口講嘅每一個特式我都daap到出嚟
但係都真係偏淡雅同清幽
只可以係一個人靜靜哋想坐一個下晝嘅時候散嗌一壺慢慢嗒,襯食物襯咩都好似會搶曬佢啲味走咁
其實我後來有問朋友佢話呢間野啲茶某啲有香精成份嘅,不過我就不得而知啦
飲嗰下其實ok

結論嚟講呢😂唉😂
千零蚊俾茶記級數我😂
如果伏有級數,我會俾直升機級🚁
講完
2022-01-12 1329 views
上次lunch冇位試唔到今次lunch得兩台客😂環境勁relax 朋友比個tea menu 同tea book搞到痴左線😂所以我地都係叫番跟餐茶🤣🤣🤣hot tea 有少少薄何味iced tea 有d 果味,勁大杯好抵飲🤣玄米茶牛油好正呀!!!我地食哂成舊牛油😂油甘魚沙律好開胃pork belly有d 太硬帶子意粉好食!伯爵茶朱古力軟心tart唔太甜 朱古力同茶香好balance好滿足!埋單total$722~
上次lunch冇位試唔到
今次lunch得兩台客😂

環境勁relax
朋友比個tea menu 同tea book搞到痴左線😂
所以我地都係叫番跟餐茶🤣🤣🤣

hot tea 有少少薄何味

iced tea 有d 果味,勁大杯好抵飲🤣

玄米茶牛油

好食!

伯爵茶朱古力軟心tart
唔太甜 朱古力同茶香好balance
好滿足!

埋單total$722~

2022-01-09
$360 (Lunch)
叫左兩個$428 set dinner 另+10%有頭盤主菜甜品同$85或以下飲品▪️餐包唔係一般餐包 外層脆脆地有口感包入面仲有啲果仁顆粒😂😂最特別係佢個牛油配以紫菜玄米除左外脆內軟 仲有多層既口感想食仲可以再添 但其實佢都好大個食完個包已經飽左一成😂😢▪️TWG 茶店員好貼心咁介紹唔同茶有咩特色好專業解答每隻茶👍🏼👍🏼Silver moon係有果香氣味既綠茶聞落有士多啤梨同雲呢拿味 甜甜地Geisha Blossom (私心推薦)都係綠茶加上一陣桃味既果香 個人好鍾意呢啲淡淡果香既茶聽聞好多人都鍾意TWG呢隻茶👍🏼加上TWG既靚茶具 啱曬打卡😎◾️French morel and wild mushroom risotto呢個有d脆脆topping食落有口感米煮得啱啱好唔會淋曬成個risotto好creamy 野菌味道好出▪️Chicken supreme with a curry chicken jus cream sauce, accompanied by cauliflower and broccoli,served with wild black rice tossed雞肉配一個幾

叫左兩個$428 set dinner 另+10%

店員好貼心咁介紹唔同茶有咩特色
好專業解答每隻茶👍🏼👍🏼
Silver moon係有果香氣味既綠茶
聞落有士多啤梨同雲呢拿味 甜甜地

Geisha Blossom (私心推薦)
都係綠茶加上一陣桃味既果香

-伯爵茶蛋糕
身為伯爵茶愛好者 必定揀呢件
茶味夠濃 蛋糕亦好軟滑
-開心果慕絲蛋糕
脆脆外皮入面係超滑mousse !
上面仲有啲金箔😋

總結TWG係一間裝潢華麗既打卡餐廳
但個人覺得甜品同茶飲比熟食更優勝
熟食ok 但呢個價位都唔算平
建議去食佢既下午茶/甜品高質啲
2021-11-30 1491 views
鐘意飲茶嘅朋友,對茶嘅質素一定有一份執著,好似我咁,所以我非常之推介TeaWG嘅afternoon tea。Tea WG係新加坡嘅高級茶品牌,有超過800款茶葉選擇。而位於又一城嘅呢間店鋪,係香港最大嘅一間,堂食位置好靚好寬敞。當日4點左右來到,好好彩walk-in入到去,之後就有人排隊,如果一早計劃去嘅就最好book定位啦。下午茶menu都有4個選項,我地就選左JEWEL tea set。除左set定嘅鹹甜點外,每人可以選一款茶同一個馬卡龍。馬卡龍有10款口味,我好喜歡呢度嘅馬卡龍有唔同嘅茶味,而且唔太甜。 自己最鐘意就係 Earl Grey同Lemon Bush Tea(檸檬木紅茶)味。茶嘅種類超多,個tea menu真係令我目不暇給。如果想了解每種茶嘅特色,仲可以睇下呢本厚厚嘅Tea Book,好屈機。JEWEL Tea Set($488 for 2)有3個甜品、4個鹹點同一個英式鬆餅,雖然比一般酒店少一個鬆餅,但我覺得份量啱啱好,唔會太滯,而且呢個價錢真係cp值好高,因為佢d茶都唔平。英式鬆餅鬆餅係暖暖地的,牛油味重。淡忌廉比較軟滑,jam就係清新嘅檸檬木茶味,甜度低,唔會掩蓋
鐘意飲茶嘅朋友,對茶嘅質素一定有一份執著,好似我咁
,所以我非常之推介TeaWG嘅afternoon tea

茶嘅種類超多,個tea menu真係令我目不暇給

JEWEL Tea Set($488 for 2)

英式鬆餅
鬆餅係暖暖地的,牛油味重。淡忌廉比較軟滑,jam就係清新嘅檸檬木茶味,甜度低,唔會掩蓋鬆餅嘅味道。

Orange blossom tea
呢款烏龍茶有淡淡嘅橙花香味,係呢間店好受歡迎嘅早餐茶之一。另外,個人最鐘意嘅另一款茶係Milk Oolong (已經買左番屋企
), 呢種茶葉經過輕微發酵,香氣非常濃郁,帶牛奶同烘烤嘅味道,亦都好適合搭配甜品

鹹點
鹹點方面,我最鐘意牛肉小漢堡,牛肉細細塊但好厚有肉汁,包嘅表面又有黑白芝麻好香口。

甜點
馬卡龍係自選的,roll cake入面係焙茶cream,香氣好獨特。另外綠色嘅係綠茶紅豆拿破崙,都係冇得輸嘅味道

2021-10-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$268 (Tea)
  • orangeblossomtea
2021-11-29 938 views
以往去Tea WG都只係飲茶,今次試試食lunch,full set menu $258,包括前菜、主菜、甜品與茶。我哋兩人去幫襯,前菜分別選了大蒜薯仔湯和魷魚沙律。薯仔湯比較稀,蒜味亦不太飲得出; 魷魚沙律有啲令人愕然,魷魚是炸的,但炸漿與魷魚分離了,應該是炸的時候攪拌得太大力了,反而扁豆不錯,煮得剛好,不會一pat嘢。主菜分別叫了三文魚扁意粉配龍蝦汁、另外加了$100要了慢煮羊扒配薯蓉。講真,佢全部汁醬都聲稱infuse咗茶落去,但都係唔會食得出,gimmick較多。羊扒賣相絕對扣哂分,而且medium變了medium well,幸好煮得腍救返少少。至於三文魚意粉......會有更多比呢間出色的可以試。甜品反而眼前一亮,選了榛子芝麻蛋糕和一個法式焦糖燉蛋的蛋糕,前者一層芝麻、一層榛子、一層忌廉再加上一層拖肥,甜咗啲但幾好吃。另一款表面係法式燉蛋,但中間夾了rasberries,酸酸甜甜好食。
薯仔湯比較稀,蒜味亦不太飲得出;