Restaurant: TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant
Info:

2023-02-10 43 views
鍾意去茶木係因為食物多元化又抵食,而且夜晚都有晚餐,價錢經濟實惠,仲可以優惠價加小食等。晚餐加小食一款$22,加兩款$42。台式麻辣半筋半肉手工拌麵,麵質煙煙韌韌幾好食。撈埋麻辣醬好香辣。牛筋牛腩都夠炆得腍身。紅油抄手(半份)都非常香辣,抄手餡料飽滿。加錢轉咗滿杯珍珠鐵觀音奶茶🥤茶味幾香,珍珠有咬口。套餐送精選可頌窩夫,窩夫熱辣辣好香脆,牛角窩夫面上有朱古力醬,好食!羅氏蝦龍蝦汁手作麵,龍蝦汁夠鮮味!手作麵煙煙韌韌,質感相當唔錯!精選前菜沙津有士多啤梨、沙律菜等等,幾清新。蒜香麻辣豬耳朵(半份)非常爽口,蒜蓉加麻辣味好惹味!自家製台式烤香腸(一條)烤香腸鹹鹹地,切到一片片,幾好食!四季青萱鮮果茶啊有香濃鮮果味,菠蘿味最突出,茶味清香。散叫咗櫻花蝦花枝餅,大大件而且好彈牙。而家食滿$300仲送茶木珍珠奶茶襪一對!

紅油抄手(半份)都非常香辣,抄手餡料飽滿。

加錢轉咗滿杯珍珠鐵觀音奶茶🥤茶味幾香,珍珠有咬口。

精選前菜沙津有士多啤梨、沙律菜等等,幾清新。
蒜香麻辣豬耳朵(半份)非常爽口,蒜蓉加麻辣味好惹味!

自家製台式烤香腸(一條)烤香腸鹹鹹地,切到一片片,幾好食!

四季青萱鮮果茶啊有香濃鮮果味,菠蘿味最突出,茶味清香。

散叫咗櫻花蝦花枝餅,大大件而且好彈牙。

而家食滿$300仲送茶木珍珠奶茶襪一對!

2023-02-10 38 views
今日有朋自遠方來,帶左佢去黃埔美食坊~茶木。食物方面:黃金鹽酥雞:炸到金黃色,一啖一口,不知不覺就清晒。蒜香麻辣豬耳朵:BB辣,豬耳朵夠爽口,仲配埋花生,另一道開胃小食。茶香三文魚湯漬飯:三文魚煎得香口,好豐富肥美,灑上紫菜、芝麻、木魚絲、脆米、櫻花蝦在粒粒分明的日本米飯上,再倒入鮮甜的茶湯,茶香撲鼻。Teawood紅燒牛肉麵:加左紅白蘿蔔,湯底清甜,紅燒牛肉炆得好腍,牛肉味勁出,自家製麵條夠晒Q彈,好有地道台灣風味,果然係招牌。紅豆薏米水:由紅豆、薏米煮製而成,能夠幫助消化。佛手柑水果茶:可以走茶,揀純電解水,茶壺內仲有好多新鮮水果,酸酸甜甜,好飲。雙重茶香蜜糖磚塊歐軟:即時製作,採用Milk Top獨家奶茶口味雪糕、濃郁鐵觀音鮮打奶油,配料仲有搽滿焦糖既香蕉同士多啤梨,香脆的歐軟麵包,這個期間限定,打卡必點。總結,餐廳食物美味,座位舒適簡潔,係傾計聚會既好地方。
今日有朋自遠方來,帶左佢去黃埔美食坊~茶木。

食物方面:
黃金鹽酥雞:炸到金黃色,一啖一口,不知不覺就清晒。
紅豆薏米水:由紅豆、薏米煮製而成,能夠幫助消化。

總結,餐廳食物美味,座位舒適簡潔,係傾計聚會既好地方。

Dinner
  • 茶香三文魚湯漬飯
  • 雙重茶香蜜糖磚塊歐軟
  • 佛手柑水果茶
  • 紅燒牛肉麵
2023-02-09 18 views
晚餐到茶木食台色美食! 路邊灘小食台式腸仔香甜,  花之丸入面有餡嘅,  酥雞炸得好香脆!鹽酥雞排肉燥飯雞扒好大份, 雞肉嫩滑,  仲配有流心蛋,  肉燥非常入味,適合撈飯食!烏魚子元貝手作麵 手作麵煙煙靭靭,  元貝兩粒大大粒好鮮甜, 有冬菇絲及其他配菜, 賣相非常吸引, 醬汁亦都好特別,不會太鹹 紅蔥醬燒豬軟骨麵 紅燒醬好香,  好有傳統台灣嘅味道, 用了粗麵 ,麵質唔會淋曬 ,豬軟骨炆得非常淋, 好入味不會太油膩! 滿杯珍珠鐵觀音奶茶 奶茶一啲都唔甜, 珍珠佔了大半杯😍  非常煙靭,好正宗 , 茶味夠香濃👍🏻👍🏻👍🏻雙重茶香蜜糖磚塊Toast   非常厚身又香脆,配茶味雪糕及珍珠 ,  仲有焦糖香蕉同士多啤梨,  係女士甜品嘅必選!
晚餐到茶木食台色美食!
路邊灘小食
台式腸仔香甜,  花之丸入面有餡嘅,  酥雞炸得好香脆!

鹽酥雞排肉燥飯
雞扒好大份, 雞肉嫩滑,

仲配有流心蛋,  肉燥非常入味,適合撈飯食!
烏魚子元貝手作麵 [推薦]

紅蔥醬燒豬軟骨麵

滿杯珍珠鐵觀音奶茶 [少甜]

雙重茶香蜜糖磚塊

2023-02-08 33 views
️🫖茶香三文魚湯漬飯❤️好有台式風格嘅茶漬飯,三文魚大大塊食落好香脆,肉質又嫩滑😚~ 由於茶湯非常濃郁,當飯連埋配料和茶湯一起進食,會有獨特風味,令人一試再試,入口茶香撲鼻,清新而唔油膩!🤪🤪🐽櫻花蝦花枝餅金黃色嘅賣相非常打卡able,食落彈牙有汁,雖然係炸但唔覺油膩,😍入面嘅櫻花蝦味道突出,鹹香嘅鮮味令口感覺很豐富!🤪☁️櫻花蝦魚湯浸娃娃菜娃娃菜新鮮解膩,有好多嘅櫻花蝦令成個魚湯都好鮮甜😚😜☁️白朱古力抹茶可頌窩夫☁️芒果吉士可頌窩夫試咗兩款口味嘅牛角包窩夫🤤食落口感很酥脆🤤貼心嘅店員焗返熱先過嚟~口感好正🤤☁️有機臺灣高山巨峰烏龍茶☁️有機臺灣高山茉莉龍珠茶試叫咗兩款特色嘅茶,各配上一粒特別的小冰球,冰球是以茶底製作☁️清新得嚟唔帶苦澀!☺️

🫖茶香三文魚湯漬飯❤️

🐽櫻花蝦花枝餅

☁️櫻花蝦魚湯浸娃娃菜
娃娃菜新鮮解膩,有好多嘅櫻花蝦令成個魚湯都好鮮甜😚😜

☁️白朱古力抹茶可頌窩夫
☁️芒果吉士可頌窩夫

☁️有機臺灣高山巨峰烏龍茶
☁️有機臺灣高山茉莉龍珠茶

2023-02-08 22 views
今日和朋友在黃埔天地美食坊茶木享受了悠閒的台式美食,大滿足!餐廳環境舒適,座位闊落,悠和音樂令人放鬆,可以慢慢享用美食。餐牌選擇多,有多款台風小吃,小菜,米飯,麵食,果茶,台式茶飲,甜品等供顧客選擇。我們選了數款招牌菜,都有水準。茶香三文魚湯漬飯有驚喜。珍珠飯有咬口,三文魚煎得香,外脆內軟,有魚味,加埋烏龍茶及玄米茶製做的茶湯,以及樱花虾干,木魚絲和脆米通一起吃,有質感,又清新。鳳梨鮮果甜酸肉也美味,肉質肥瘦適中,鮮菠蘿,士多啤梨和藍莓增加肉的鮮味,開胃。小食樱花蝦花枝餅彈牙好食有風味。溏心蛋蛋白軟、鵝黃色嘅流心蛋黃香濃,見到都想食,真美味!草莓香草蜜糖磚塊又甜又美味,最啱與朋友或家人分享,材料有草苺、綿花糖、草莓雪糕、忌廉、3塊厚吐司以及草莓果醬。有機臺灣高山巨峰烏龍茶值得一試,茶清香甜潤,實屬佳品。凍黑糖奶茶加埋愛肉好飲又好食。下次再來試其他美食。

我們選了數款招牌菜,都有水準。

有機臺灣高山巨峰烏龍茶值得一試,茶清香甜潤,實屬佳品。

凍黑糖奶茶加埋愛肉好飲又好食。

下次再來試其他美食。
  • 茶香三文魚湯漬飯
2023-02-08 23 views
再訪茶木名物唔知有無人同我一樣去茶木其實唔係最想食佢嘅咸點,而係為左佢嘅甜品蜜糖磚! 次次嚟親就算已經飽到核爆都係要食佢呢個甜品先安樂。烏魚子元貝手作面, d面嘅口感好Q彈令人想追住食鹽酥雞排肉燥飯,雞排外酥內多汁好香口, 加上肉燥飯又中和左油炸感另外點左兩杯開胃西柚水果茶 同埋檸檬愛玉, 為甜品環節做準備份吐司磚真係好大份,而且每片吐司都烤到卜卜脆,仲有部分已切粒去皮方便進食,配埋d雪糕一齊食好快就食晒一份!
再訪茶木名物

烏魚子元貝手作面, d面嘅口感好Q彈令人想追住食

2023-02-05 41 views
今日接阿仔放學,順便响黃埔食埋晚飯先返屋企😊。佢話好耐無食過牛肉麵🍜,好想去“茶木”。返正我都好耐無去過,就咁決定啦😆。黃埔店裝修得明亮簡潔,風格時尚🥰,座位闊落舒適,行新派cafe風格❤。睇咗餐牌📔,除咗台式食品外,都有唔少fusion菜式選擇,心大心細樣樣都想試😂,最後點選咗兩個台灣🇹🇼海鮮之旅晚餐,無叫到牛肉麵🤣,2個晚餐都+$30 升級咗做套餐。軟殼蟹龍蝦汁手作麵 (套餐)$138.-軟殼蟹🦀外層炸得鬆脆香口,內裏充滿肉汁,味道鮮甜。麵煮得煙韌有彈性,撈埋龍蝦汁一齊食,香濃惹味😋。珍寶茶凍雙重鐵觀音奶茶 (套餐+$10)🧋珍珠份量多,另外仲有3粒超巨型珍珠,巨型珍珠食落似啫喱,甜度適中🥰,估唔到又幾好食😋。另外,奶茶質感幼滑帶香濃嘅鐵觀音茶味☺️。精選可頌窩夫 (套餐甜品)窩夫烤得外脆內軟🤗,配上煉奶和杏仁,熱辣辣🔥非常好味😋。黃金鹽酥雞半份 (套餐追加小食 +$22)雞粒🐓炸得鬆脆乾身,但內裡就非常juicy,非常好味😋。干貝龍蝦汁藜麥飯 (套餐)$128.-干貝大大粒非常有口感,味道鮮甜😋,煎得啱啱好唔會過熟。飯加咗藜麥令口感更有層次🥰,味道更香☺️。熱佛手柑水果茶 (套餐 +

軟殼蟹龍蝦汁手作麵 (套餐)$138.-

珍寶茶凍雙重鐵觀音奶茶 (套餐+$10)

精選可頌窩夫 (套餐甜品)
窩夫烤得外脆內軟🤗,配上煉奶和杏仁,熱辣辣🔥非常好味😋。

黃金鹽酥雞半份 (套餐追加小食 +$22)
雞粒🐓炸得鬆脆乾身,但內裡就非常juicy,非常好味😋。

干貝龍蝦汁藜麥飯 (套餐)$128.-

熱佛手柑水果茶 (套餐 +$15)
水果茶味道互相配合🥰,茶味濃度適中帶果香味🥰,飯後飲零舍舒服消滯😚。

Teawood鳳梨酥2件 (套餐甜品)
餅層鬆化,鳳梨蓉🍍清甜帶鳳梨香味,好食😋。

310糖心蛋1隻 (套餐追加小食 +$22)
糖心蛋🥚煮得入味,滑捋捋嘅蛋白配上糖心蛋黃🟠,非常好食😋,絕對值回票價💯。

櫻花蝦花枝餅 $58
表面煎得微脆,內裏濕潤,肉質爽彈鮮甜,花枝混雜埋櫻花蝦🦐,特別香口惹味🤤。

冰淇淋拼芒果吉士可頌窩夫 $58
雪糕🍦係H牌子,當然好食😆。窩夫都唔弱,烤得外脆內軟,配上吉士醬嘅香味同清新嘅芒果🥭,呢個組合真係冇得輸😍。

總括而言,食物質素好,座位闊落,環境舒適,價錢合理,店員服務良好,各方面都保持水準👍。
2023-02-02
$250 (Dinner)
  • 櫻花蝦花枝餅
  • 310糖心蛋
  • 熱佛手柑水果茶
  • 干貝龍蝦汁藜麥飯
  • 黃金鹽酥雞
  • 軟殼蟹龍蝦汁手作麵
放工同舊同學食飯,我記得大學時期佢最鍾意食茶木嘅甜品。呢日佢嚟黃埔搵我,就一於同佢重拾舊味😃,幫襯「茶木」。近年茶木嘅環境裝修愈變愈靚,行小清新嘅風格🌱。我覺得茶木係台灣新派菜嘅代表🇹🇼,就例如當年就係佢引入台式窩夫多士甜品。菜式食物選擇繁多,定價就屬中等水平啦。佢採用手機QR Code落單,方便得多。我哋嗌咗一個晚嚐二人餐👫($298),內容都幾豐富,包括一款小食、兩款主食同兩款飲品,另外仲可以追加小食同甜品。Teawood紅燒牛肉麵,呢個係餐廳嘅招牌湯麵🍜,湯頭濃郁,不過如果微微辣或許更惹味;而手作麵條闊度適中,口感富嚼勁。🥩燉牛肉有三大件,類似牛腱,帶膠質同咬口。同時,佢仲有幾大嚿蘿蔔🥕。烏魚子元貝手作麵,🍝依個有啲似台灣食到嘅意麵,麵質偏笠身,所以比較易滯。烏魚子口味嘅醬汁頗為特別,同明太子或蟹籽完全唔同,而嗰兩粒煎帶子就幾正,夠鮮味。台式滷味拼盤,拼盤由雞翼🍗、牛肚、牛𦟌、豆腐、豬腩片同溏心蛋所組合而成,除咗蛋之外,全部都有兩件。佢哋滷得入味,但少鹹。其中溏心蛋唔錯🥚,蛋黃做到不凝固、半流動嘅狀態。櫻花蝦花枝餅($58),🦑手打花枝餅質感彈牙,入面堅係有花枝肉,而且用上櫻花蝦
Teawood紅燒牛肉麵
Teawood紅燒牛肉麵
台式滷味拼盤
台式滷味拼盤
櫻花蝦花枝餅
櫻花蝦花枝餅($58),🦑手打花枝餅質感彈牙,入面堅係有花枝肉,而且用上櫻花蝦提升香氣🦐,蘸埋甜酸汁食,風味十足。
抹茶鮮果流心歐軟
抹茶鮮果流心歐軟($88),晚餐跟配就平$10。老實講食甜品係今晚嘅重點😛,佢果然冇令我失望,多士盒造型超吸引呢!台灣稱呢款為軟歐包,餐牌介紹餐廳直頭連酵母都好考究,務求達至柔軟嘅質感。🍞平日食多士類嘅甜品好少會食得晒個殼,但佢外脆內軟,能夠將佢完全KO。
抹茶鮮果流心歐軟
抺茶係店舖限定款式🍵,除咗一大球雪糕之外,多士中間仲有流心嘅抺茶忌廉,食落唔會過份甜膩,而且口感順滑。甜品仲配有多款水果,包括無花果、士多啤梨、藍莓、芒果同奇異果,好繽紛🍓。
有機臺灣高山茉莉龍珠茶
飲品方面,跟餐可享優惠價。🫖壺裝係有機臺灣高山茉莉龍珠茶(原價$48),唔係講笑,個茶真係勁好飲,好香醇。佢用上等茉莉花同高山綠茶窖香而成,味道清爽細膩。另一杯係木柵鐵觀音寒天奶茶(原價$38)加珍珠($5),🧋奶茶香滑、茶底唔澀,甜度適中,而珍珠同寒天就同樣好𡁻。
總括嚟講,呢餐我哋食得飽飽,鹹食水平還好,不過飲品同甜品就真係幾出色,佢個茉莉花茶實在令我念念不忘呢😌。
$300 (Dinner)
2023-02-01 28 views
去黃埔同朋友拜年順便食個開年飯~平時明明唔覺呢個FOOD COURT咁多人,唔知係咪新年關係,未到7點到已經爆場~呢度真係越變越多款式,新出嘅手作麵有唔少選擇,我就試咗烏魚子元貝手作麵。呢個新出系列無論賣相同味道一樣吸引,烏魚子元貝大大粒,煎得金黃食落軟熟,又夠厚身;手作麵條夠晒彈,個人覺得份量有點多加埋醬汁比較heavy,但男士們應該都好鐘意~ 另外一讚呢款麵配有毛豆,什菌同小蕃茄,食落多重口感又健康~朋友食台式麻辣半筋半肉手工伴麵,半筋半肉大大件,原本話唔食太多嘅朋友因為麻辣味夠香夠刺激,最後成碟麵清晒~~跟餐仲可以優惠價點小食/佛手柑系列果茶,茶底仲有多款選擇,用玻璃茶壺奉上,一路食一路嘆返杯真心唔錯。新年梗係要食得豐富D~ 路邊攤小食有大大件炸雞扒好香脆,仲有台灣香腸,夾住生蒜片食味道LV UP! 嚟得呢度一定要叫返個SIGNATURE蜜糖雪糕磚塊!!次次嗌飽但次次都會食得晒,呢款邪惡甜品實在令人又愛又恨~~

今日同朋友嚟到黃埔,行街行到攰,提早食個early dinner,剛好有下午茶餐,就同朋友去食。茶木好耐之前都食過幾次,以往都係食台式肉燥飯、牛肉麵為主,仲有食茶木最出名的甜品—蜜糖磚塊。因為太耐冇食,不論係落單方式同菜單都轉變左好多🤣🤣🤣。。落單已經變咗電子落單,非常方便。今次同朋友決定試吓新嘢,叫左主食烏魚子元貝手作麵、茶香三文魚湯漬飯,仲有小食話梅粉地瓜條拼甜不辣、路邊攤小食,甜品就叫左曲奇冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫,甜品可以叫侍應後上,非常貼心,因為撞啱係下午茶時間,小食同甜品都跟飲品😍😍😍,超抵!。烏魚子元貝手作麵呢個主菜嘅做法同整白汁意粉差唔多,不過係用咗手作麵,手作麵軟硬適中,食落彈牙,加入台灣盛產的烏魚子同白汁,麵條creamy得來又帶點鹹香,畫龍點睛嘅地方係有煎香的元貝,整體配搭唔錯!。茶香三文魚湯漬飯呢個茶漬飯有驚喜,首先賣相已經非常之吸引,三文魚煎到香噴噴,白飯上有飯素,仲俾咗柴魚片、蝦米仔、炒玄米,可以按自己嘅喜好撈落個飯度,重點茶漬飯的茶已經有調味,唔使怕茶漬飯味道淡!。話梅粉地瓜條拼甜不辣台灣小食當中,我最鍾意係食話梅粉地瓜條,話梅粉酸甜鹹,配炸到脆身的地瓜條

茶香三文魚湯漬飯

話梅粉地瓜條拼甜不辣

台灣小食當中,我最鍾意係食話梅粉地瓜條,話梅粉酸甜鹹,配炸到脆身的地瓜條相當夾,甜不辣嘅調味就用咗椒鹽粉!

路邊攤小食

有台灣香腸、鹽酥雞同炸豬肉丸。台灣香腸好貼心咁有生蒜片作為伴碟,配埋落去即刻變成蒜香香腸,超好食!

曲奇冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫

可頌窩夫,其實就係將個牛角包放到窩夫機壓出嚟,食落去有酥皮嘅分層,又有窩夫的脆身,配上吉士醬同曲奇雪糕,非常好食!

佛手柑水果茶,蜜香小葉紅茶

而家做緊優惠,茶餐加$15就有,用料十足,水果有菠蘿、草莓、石頭、青檸等,仲可以選擇茶底,我揀咗蜜香小葉紅茶,飲落去酸酸甜甜非常解滯!水果茶入面的生果仲可以做飯後果🤣!

有機臺灣高山茉莉龍珠茶

如果打算同朋友吹水都幾建議叫,可以大家慢慢泡下茶、傾下計!重點係啲茶葉泡出嚟好香!

2023-02-01 24 views
呢間喺黃埔美食坊既茶木,搬咗新舖位後餐廳面積比之前更大,柔和燈光襯托全新裝修,清新優雅之餘而且富現代感。食物保持一貫水準,所以經常來幫襯。叫咗一份黑麻油雞翅小食,聞到已經覺得好香,食時每一啖都充滿麻油香味,非常棒! 再叫二個台灣古早小菜,紅蔥地瓜燉無骨牛腩同古早杏鮑三杯雞,兩個小菜都用蠟燭保持溫暖,不怕美食變冷了。無骨牛腩啖啖肉,牛筋又滑又諗,而三杯雞就好入味。 每個小菜都包括白飯或地瓜米粉一碗,加$10仲可以轉肉燥飯。有機臺灣高山巨峰烏龍茶, 淡淡甘香烏龍茶,散發微微巨峰提子香氣,味道非常特別,生津解膩。 最後配2件鳳梨酥,鬆化無比,入口即溶,味道亦不會太甜。

黑麻油雞翅小食

紅蔥地瓜燉無骨牛腩

古早杏鮑三杯雞

每個小菜都包括白飯或地瓜米粉一碗,加$10仲可以轉肉燥飯。

有機臺灣高山巨峰烏龍茶

最後配2件鳳梨酥,鬆化無比,入口即溶,味道亦不會太甜。

鳳梨酥
2023-01-30
$170 (Dinner)
黑麻油雞翅小食
紅蔥地瓜燉無骨牛腩
古早杏鮑三杯雞
鳳梨酥
2023-02-01 40 views
茶木分店通常都開於住宅區,方便約大家聚會見面今次我選黃埔,於美食坊上一電梯便是。裝潢簡單而且木系感覺重,令人感覺明亮清新,而且座位寬敞,私隱度高,坐得舒服。台式滷味拚盤 $86有雞翼、腩肉、豆腐、蛋,全部都炆得很入味,其中我覺得雞翼最好味,又唔會淋哂。櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 $70有6,7棵,菜吸收了魚湯及蝦味,看似簡簡單單的菜色,但味道一點也不簡單,而且解了油膩感。鳳梨鮮果甜酸肉$98 轉肉燥飯$10擺盤精美,啱哂打卡!!味道方面,酸酸甜甜,肉質感彈牙,我最喜歡這個,必點小菜!!而且配菜都好多,送飯一流。木柵鐵觀音草莓青檸茶 $42 (凍)嚟到台式店,一定要嗌返杯台茶!!我同朋友都選少甜。這個清新,茶香濃,酸酸地、幾開胃。佛手柑水果茶高山金萱烏龍 $46 (熱)朋友選這個,朋友說香茶,入口舒服。冰淇淋拚草莓吉士可頌窩夫 $58 配抹茶冰淇淋跟朋友一齊食,切一半分享,啱啱好,外皮脆脆地,內軟、不太甜,配上抹茶很夾,一凍一暖。
茶木分店通常都開於住宅區,方便約大家聚會見面
今次我選黃埔,於美食坊上一電梯便是。
裝潢簡單而且木系感覺重,令人感覺明亮清新,
而且座位寬敞,私隱度高,坐得舒服。

台式滷味拚盤 $86
有雞翼、腩肉、豆腐、蛋,
全部都炆得很入味,其中我覺得雞翼最好味,又唔會淋哂。

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 $70
有6,7棵,菜吸收了魚湯及蝦味,
看似簡簡單單的菜色,但味道一點也不簡單,
而且解了油膩感。

鳳梨鮮果甜酸肉$98 轉肉燥飯$10
擺盤精美,啱哂打卡!!
味道方面,酸酸甜甜,肉質感彈牙,
我最喜歡這個,必點小菜!!
而且配菜都好多,送飯一流。

木柵鐵觀音草莓青檸茶 $42 (凍)
嚟到台式店,一定要嗌返杯台茶!!
我同朋友都選少甜。
這個清新,茶香濃,酸酸地、幾開胃。

佛手柑水果茶高山金萱烏龍 $46 (熱)
朋友選這個,朋友說香茶,入口舒服。

冰淇淋拚草莓吉士可頌窩夫 $58 配抹茶冰淇淋
跟朋友一齊食,切一半分享,啱啱好,
外皮脆脆地,內軟、不太甜,
配上抹茶很夾,一凍一暖。
2023-01-10
$225 (Dinner)
  • 台式滷味拚盤
  • 櫻花蝦魚湯浸娃娃菜
  • 鳳梨鮮果甜酸肉
  • 木柵鐵觀音草莓青檸茶
  • 佛手柑水果茶高山金萱烏龍
  • 冰淇淋拚草莓吉士可頌窩夫
2023-01-19 20 views
今日黎到黃埔搵野食,想食台式野就揀左茶木,間店好近mtr,響黃埔天地美食坊,坐得好舒適,平時通常都係食牛肉麵,但見到menu多左食物既選擇,今次就嘗試下其他新野!金黃鹽酥雞就如其名一樣,炸到金黃色,香脆可口,咸味適中,雞肉同炸粉都幾平均,唔錯櫻花蝦花枝餅好似食緊有蝦味既花枝丸,好彈牙!台式鹵味拼盤集合糖心蛋、牛肚、牛𦟌、鹵水雞翼、豆腐、豬腩片,鹵水好入味,好抵食!軟殼蟹龍蝦汁手作麵第一次食呢個麵,龍蝦汁同手作麵幾夾,麵質煙韌有驚喜,軟殼蟹份量都唔小,值得一試!曲奇雪糕球拼雜莓吉士可頌窩夫賣相好靚,雜莓既甜夾到吉士,窩夫既口感好似食牛角包甘鬆化,茶木既甜品都做到幾有水準!下次一定會食埋佢其他既甜品
今日黎到黃埔搵野食,想食台式野就揀左茶木,間店好近mtr,
金黃鹽酥雞

櫻花蝦花枝餅
好似食緊有蝦味既花枝丸,好彈牙!
台式鹵味拼盤
軟殼蟹龍蝦汁手作麵
第一次食呢個麵,龍蝦汁同手作麵幾夾,麵質煙韌有驚喜,
軟殼蟹份量都唔小,值得一試!
曲奇雪糕球拼雜莓吉士可頌窩夫

1K
都有好幾年無食茶木,呢個台灣菜嘅品牌應該無咩人唔識,整體感覺都十足一間年輕新派嘅Cafe,淺木系裝潢,幾舒適。價錢夠平,例如二人晚餐只係$258元。此外,食物方面,大部份菜式嘅味道都拿捏得唔錯,性價比幾高。二人晚餐$258元包括台風小食兩款、主食兩款及飲品兩款,部份選項需加少少錢,另外追加甜品窩夫只係+$10/份。凍脆脆黑糖珍珠奶茶 (另加+$16): 非常邪惡嘅一杯台式特飲,加入左大量鮮牛奶,奶泡綿密,牛奶味重,帶少許茶香,黑糖珍珠Q彈,特意囑託店員少放點黑糖糖漿,所以整體唔會太甜。路邊攤小食 (另加+$16): 小食共有三款,分別係鹽酥雞排、鹽酥福州魚丸及台式烤香腸,雞排脆香,外皮夠乾身,但肉質細嫩帶豐富肉汁,椒鹽味濃。另外,台式烤香腸帶少少甜味,加埋蒜片幾好食。紅油抄手 (半份): 抄手皮厚薄適中,紅油辣度屬BB辣。台式麻辣半筋半肉拌麵: 首先,手工麵Q彈爽滑,麻辣醬夠濃郁惹味,微辣,幾香口。牛腩半筋半肉,肉質軟腍,筋位亦夠爽,肉味都幾濃郁。紅蔥醬燒豬軟骨麵 (免費轉新竹米粉): 份量頗大,大大件嘅豬軟骨有三至四件,肉以及軟骨位都夠軟腍,紅蔥醬夠香,微辛,幾濃味。

紅油抄手 (半份): 抄手皮厚薄適中,紅油辣度屬BB辣。

2023-01-09
Dinner
2023-01-17 27 views
今天同朋友仔去黃埔那邊探望他爺爺,同老人家食完飯就到附近的地方行下。黃埔係個好地方,不過行到有點累,路過呢間店見到別人點的甜品就忍不住拉朋友入去。今日雖然是星期一,不過到咗下午茶時間店裡面都差不多坐滿嗮,睇來係附近人氣比較高的店。坐落來就發現店裡面放咗我鍾意的電視歌曲!!而且店裡人多,但是不係亂糟糟的感覺,服務員態度又好,笑容隔住口罩都感覺到好燦爛好熱情。我們點咗古早杏鮑三杯雞、路還攤小食、黑麻油雞翅、香煎沙朗肉燥麵、草莓口香草蜜糖磚塊。我還點咗金萱鮮芒果奶蓋冰,朋友點咗木柵鐵觀音草莓青檸。飲料是先上的,兩杯都不錯,好飲又好睇,影相勁靚,上面還有新鮮的芒果同士多啤梨。第2個上來的就是我在門口見到的草莓口香草蜜糖磚塊,真係超級大份!底下有4塊脆蔔蔔的厚多士,真係像磚咁!上面有2個大大的草莓雪糕,點綴咗好多mini的棉花糖,豐富口感又令到整個甜品夢幻到同公主食的甜品咁,上鏡一流。強力推薦!還有其他口味,我下次都要繼續點!杏鮑三杯雞好香,整道菜係干身那種香,不過雞肉又不會老,咬落去會爆汁。路還攤小食係個台灣小吃拼盤,最鍾意裡面的炸雞排,最後吃都係脆的。朋友點的黑麻油雞翅和香煎沙朗肉燥麵都好不

金萱鮮芒果奶蓋冰
木柵鐵觀音草莓青檸

草莓口香草蜜糖磚塊

杏鮑三杯雞

路邊攤小食

朋友點的黑麻油雞翅和香煎沙朗肉燥麵都好不錯,不過我吃甜品都吃飽嗮,吃不落太多,睇落就係色香味俱全。呢間店真係好抵吃,每道菜都好大份,大家揾食量大點的朋友一起去吃。
黑麻油雞翅
2023-01-16