2014-09-20 2134 views
一路都聽唔同既朋友講起茶木個名,但成日去到都勁多人要等勁耐!!直到最近有D時間先同朋友一齊慢慢等位試下。上菜時間都幾快,唔需要等好耐,唯獨係個磚塊要等20分鍾。叫左個雞排肉燥飯,幾好食,雞排炸得好脆,肉燥都好食過出面其他鋪頭既(食過一兩間ONLY HAHA.....)。我覺得個磚塊其實麻麻地,D麵包好乾身,成舊磚塊都係麵包,食完好似食左一條麵包咁。但係磚塊上面既雪糕好好食,好香,加埋熱熱地既麵包一齊食,感覺都幾特別。整體黎講可以一試既,但再食就諗下先lol.....
2014-09-17
2014-09-19 1956 views
一直都想試茶木,但成日好多人排隊,最終都係唔排閃人!今次去都見大約有20人排緊,見得閒就照排,期間職員攞左碟鳳梨酥比客人試食,宣傳產業之餘又可比客人解下悶係唔錯的方法,等左25分鐘左右就有位,比預期中快!座位尚算舒適,不過冷氣太大,加左外套仍覺得凍!煙三文魚沙律新鮮美味可口,再多d沙律醬更好!牛肉麵湯底濃厚的牛肉味,麵質QQ,但紅蘿蔔應該無煮過,超硬!水果茶內有不同水果大約5種,橙,火龍果,士多啤梨等,仲有2粒話梅,好好味,酸酸甜甜一流,而朋友的咖啡只話好難飲!最後甜品,朱古力口味的厚吐司,內裡部份麵包脆脆有蜜糖包住,好甜加上雪糕立即好飽好頂胃,不過都係值得試下!
煙三文魚沙律
煙三文魚沙律新鮮美味可口,再多d沙律醬更好!
牛肉麵
水果茶
朱古力厚吐司
煙三文魚沙律
Other Info. : 洗手間只有設於同層的拉麵店內,好似有種問人借洗手間用的感覺,因為侍應會問你幾多人幫襯,好怪!
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
牛肉麵
水果茶
朱古力厚吐司
2014-09-14 2078 views
今日係尖沙咀同FD 2 個人見茶木唔係好多人就入左去等位,攞完非見差10幾個,以為好快,點個叫叫下調番轉頭叫,結果都等左半個中左右,不過星期日排咁耐都差5多。入到去叫左個士多啤利磚塊蜜糖磚塊,賣相好吸引,士多啤利甜度岩岩好,唔會好似朱古力味咁搞到好溜而食濟左。面頭有一大球STRAWBERRY雪糕加忌廉,加埋沾上蜜糖又面包磚塊,酸酸甜甜咁,而且D磚塊脆得黎又唔會好硬,好好味!另外又叫左個鹽酥雞,個賣相真係麻麻,不過熱辣辣,一咬落去,D脆皮加埋上面D椒鹽粉,真係好惹味
Other Info. : 環境幾好,坐左個半中,消費每人約$70
2014-09-13
30 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 士多啤利磚塊蜜糖磚塊
2014-09-06 2089 views
一心嚟試個甜品,一般貨色,落單時問可唔可以走 cream 又話得,嚟到唔記得走,再問個侍應,佢似乎因為趕住收工又話做唔到,個麵包有好大部份都塗左大量牛油同蜜糖,好酥又太甜,唔好食 其他食物都可接受,呢款飲品仲有 d 驚喜,無用台式飲品慣用果汁溝出嚟嘅假味道,而係以鮮果同茶包浸 d 味出嚟,幾好

2014-09-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
  • 熱鮮果花茶
2014-09-03 1962 views
茶木下午茶時間好多人,lunch時間就人齊可以入,唔洗等位。午餐set飯/麵加一前菜,一個主菜$54,麵類就貴d, 大概$60。當日叫左台灣肉燥麵,配前菜榨菜鴨腎,主菜係黑糖薑母鴨。麵條味道唔錯,幾好咬口,但前菜味道較淡,主菜又太甜。我另一個朋友叫了糖醋魚,又係太甜。都係下午菜水準好d.
午餐set飯/麵加一前菜,一個主菜$54,
麵類就貴d, 大概$60。
當日叫左台灣肉燥麵,配前菜榨菜鴨腎,主菜係黑糖薑母鴨。
都係下午菜水準好d.
2014-08-29 2407 views
今天放工約了舊同學聚會食飽晚飯,起初大家都不知道再去邊道好,其實大家都係甜品fans, 上次有同事介紹我去食,所以我提議大家去附近tea wood食啦!√首先,環境裝飾都幾舒適,好似家的感覺,一去到,就點左芒果磚,因為上次已食過桃味磚,芒果味仲比桃味更濃更香,酸酸地甜甜地,見到個賣相己經好吸引,芒果雪榚加上內裹脆脆地細細粒多士磚,外凍內暖,真係難以形容,下次都要試多個士多卑利味,我地已經約定好下個月再來試下其他味道
今天放工約了舊同學聚會食飽晚飯
,起初大家都不知道再去邊道好,其實大家都係甜品

芒果磚塊蜜糖磚塊
2014-08-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$68 (Last Night Supper)
芒果磚塊蜜糖磚塊
2014-08-29 2057 views
今次第2次黎食。發現餐廳既咸食真是ok.上次叫左松露既意粉。同湯麵。味道都ok呢個蔥油麵。比我想像中好食。d蔥油好香。不過話明蔥油。碟麵真是好多油。如果小多小小油就好d~(╯з╰)香腸飯都幾好味。入面d 魯肉冬菜都幾香。仲有叫左個鹽酥雞。第2次食都仲係好食。而個水果茶就真是咖啡弄整得好過佢^_^

香腸飯都幾好味。入面d 魯肉冬菜都幾香。
$120 (Dinner)
2014-08-28 2453 views
台式CAFE 愈開愈多, 睇左好多食評一直心郁郁想試下有幾正, 今次終於有機會可以試下! 差使朋友6點鐘去拎位, 6點半左右收工岩岩好即刻可以入座!!人多就可以叫多D野食, 一共叫左以下六樣野:台式肉燥豬扒飯大大塊豬扒新鮮炸起, 仲係熱辣辣好juicy! 肉燥都十分正宗, 唔係果隻勁多杰撻撻汁而勁少肉既「港式肉燥」, 當堂感覺好似去左台灣食便當咁!炸雞沙律呢個就比較普通, 新鮮炸起既雞配上沙律, 用日式沙律醋黎調味, 雞肉新鮮炸起, 好多汁, 但唔算話好特別鹽酥雞好有台灣風味, 新鮮炸起既雞粒撈上惹味既椒鹽粉, 正! 好似去左台灣夜市咁!台灣牛肉麵湯底都幾濃, 不過唔係小王牛肉麵果隻有藥材味既湯底, 有少少蕃茄味牛肉炆得幾冧, 麵就十分有咬口, 唔會冧哂爛哂, 不錯!!雞扒蜜糖芥茉手工意大利麵芥茉奶油汁好香好濃奶油味, 而芥末味唔會話搶哂味道! 意大利麵真係自家製作!!佢唔係好似街邊果D咁幼, 反而係似刀削麵有D粗同不規則既形狀! 意粉唔會過淋, 岩岩好完全沾滿醬汁, 好好食! 以呢個價錢食到呢個質素既意粉真係好抵!藍莓香草蜜糖磚塊重頭戲當然係呢個磚塊啦! 大量忌廉噴上磚塊上, 岩哂我

人多就可以叫多D野食, 一共叫左以下六樣野:
台式肉燥豬扒飯
台式肉燥豬扒飯
炸雞沙律
炸雞沙律
台灣牛肉麵
牛肉炆得幾冧, 麵就十分有咬口, 唔會冧哂爛哂, 不錯!!
雞扒蜜糖芥茉意大利麵
雞扒蜜糖芥茉手工意大利麵
藍莓香草蜜糖磚塊
重頭戲當然係呢個磚塊啦! 大量忌廉噴上磚塊上, 岩哂我呢個忌廉癡, 肥都要照食! 麵包磚塊每一塊都沾上蜜糖, 唔會出現唔均勻既情況, 麵包烘到好香脆, 連麵包皮都好脆, 唔會乾到食唔落, 生果酸酸地就可以解除忌廉既肥膩, 好完美既甜品! 睇得又食得!!

總括而言: 完美的一餐!
Other Info. : 限時個半鐘, 如果冇限時就更好!
2014-07-29
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
雞扒蜜糖芥茉意大利麵
2014-08-24 1988 views
一直都好想試下茶木,但成日都驚好多人。所以都提吾起勁去~今次係撞岩特發情況先食到。可能下午茶時間,竟然好快就有位喇2人一共點左3樣食品~飲品友人選擇左抹茶紅豆,她說味道相當不錯!!!而我選擇左熱水果花茶,味道無咩特別又無咩水果味。好普通先泥份蠔餅好大塊又多蠔!炸得好脆又吾會太油~正! 再泥豬扒肉燥飯,肉燥小得可憐沒什麼味道感,如果以台式餐廳來說真係好吾合格因為係基本野~~!豬扒就不過不失。最後就係我非常期待既吐司喇真係好靚牙~味道好脆口好正既。。。但對於可能吾好太甜既人來說食幾舊已經放棄了,非常之滯。附加:坐位有陣陣“宿”味

先泥份蠔餅
因為係基本野~~!豬扒就不過不失。

最後就係我非常期待既吐司喇

附加:坐位有陣陣“宿”味
2014-08-23 2025 views
為答謝友人幫我儲齊一set 菇菇筆, 所以我作東請食飯. 最近多間台式休閒餐廳不斷打入香港市場, 開完一間又一間. 本來想跟友人去試試 The One 的 Dazzling Cafe, 不過聽說這家人氣超旺的, 要不是一大早去排隊, 相信只會白行一趟. 想起之前到訪過尖沙咀的茶木, 印象不錯, 決定再encore, 帶友人去試試!為了避開人潮, 我們提早十二點到達餐廳. 不用等位, 便馬上可以入座. 用餐時間為90分鐘.餐廳格調以木色作為主導, 配襯一些小盤栽, 感覺有如置身花店內.除餐廳的裝潢別具心思外, 餐廳的menu也很用心, 特意印製成像雜誌一樣, 而雜誌名字叫 "T Mag". 封面還會不定期配上主題, 像我們8月份到訪, 雜誌主題為 "夏ㄒㄧㄚˋ季ㄐㄧˋ號ㄏㄠˋ", 除中文外, 還特意加上本土注音呢! 感覺很"台"耶!午市套餐有A/B兩款. A餐為自選套餐, 劃一$54 (有前菜,麵/飯和主食); B餐則是麵食 (是麵食喔! 並沒有飯的!) 套餐, 價錢由$54~60不等. 兩款均送指定飲品. 我們想試多點, 所以都選了A餐. 友人被剛進餐廳時看到的蛋糕所吸引, 所以我們加
午市套餐有A/B兩款. A餐為自選套餐, 劃一$54 (有前菜,麵/飯和主食); B餐則是麵食 (是麵食喔! 並沒有飯的!) 套餐, 價錢由$54~60不等. 兩款均送指定飲品. 我們想試多點, 所以都選了A餐. 友人被剛進餐廳時看到的蛋糕所吸引, 所以我們加$18追加一客甜品.
我選了: 皮蛋肉鬆豆腐 + 台式肉躁飯 + 地瓜燉牛腩, 飲品: 柚子冰

皮蛋肉鬆豆腐: 皮蛋只有一小塊, 少得有點可憐... 而最好吃的皮蛋心卻沒給到! .... 肉鬆也只是那麼一點點, 醬油 / 芝麻醬什麼都沒加, 味道好淡...
台式肉躁飯: 肉躁不算多, 但醬汁鹹度適中, 帶甘甜味.
地瓜燉牛腩: 肉質非常淰滑,牛腩完完全全吸收了地瓜的原始甜味. 配上肉躁飯, 非常好吃.
友人選了: 魚湯時蔬 +台式肉躁麵 +百香果里肌, 飲品: 台式酸梅湯
魚湯時蔬: 賣相很普通, 雖說是用魚湯而製的, 味道卻沒有魚湯的鮮甜味, 感覺很淡口. 整體感覺, 前菜味道較為失望....
台式肉躁麵: 跟肉躁飯比, 這個稍微遜色了點, 可能是肉躁的醬汁都跑進湯裡面, 不太完全能沾上麵條. 麵條用的是手工麵, 粗粗的, 非常有嚼勁!
百香果里肌: 賣相有點像西擰雞之類的. 做法以油炸方式, 再淋上百香果醬完成. 說實話, 本人很怕吃到那些"鞋口" 的豬肉, 不過這個做法的豬里肌, 肉質經油炸後, 並沒有很乾. 加上酸酸甜甜的百香果醬汁, 吃起來好開胃!

飯後, 我們向餐廳員工示意可以上甜品了.
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕: 材料用上我最喜愛的cream cheese 焗製而成. 硬身口感的濃郁芝士蛋糕配以甜度適中的藍莓醬,藍莓與芝士溶化在舌尖.... 好一個完美的組合.
Other Info. : 午餐期間, 服務員不時幫我們加水, 收拾檯上用餐後的餐具. 用餐時間為90分鐘, 由於時間未夠, 就算我們只喝剩那一點點飲品, 服務員也沒有趕客, 這一點的確十分抵讚! 不過看到餐廳外排隊等食的人那麼多, 我們也不好意思吹水太耐, 還是讓座出來給下一輪食客吧!
2014-07-27
$70 (Lunch)
2014-08-14 2212 views
近年來台灣既美食不斷被人引入香港,先有貢X既成功,繼而有豪X大雞扒等等,不過都是一些在街上擺賣的小食。而今次要介紹的是一間正正式式的台灣餐廳,成為人氣爆燈,排隊排到腳軟先有得食的茶木-台 式休閒餐廳。 今日早左放工又見有少少肚餓,就同老婆去左位於尖沙咀加拿芬道二樓既茶木,試試佢地出晒名既厚多士。一上到去,以為要排長龍先有得食,誰不知得小貓三四隻,可能因為係時間太早,又過左午飯時間,所要等左唔先五分鐘就可以入場。 坐低左望望周圍環境,同個餐廳名一樣,以簡約既綠色,白色為主,梳化櫈坐得幾舒服。 睇睇菜單,點左個醬燒豬軟骨麵同埋個草莓香草蜜磚塊.個麵都幾好味,麵質彈牙,湯底又夠濃,豬軟骨真係夠晒軟,都帶八分,係個份量細左少少姐。 鬆脆既多士加上冰凍香滑既雪糕,甜得黎又唔膩,恰到好處,不過制作需時,要食好野就要叫定先。
2014-08-11
2014-08-13 2034 views
今日第一次去茶木到食野,等左唔係好耐,就可以入去食,最主要今次想食磚塊蜜糖吐司,所以點左藍莓香草磚塊蜜糖吐司和煙燻鮭魚沙拉,等餐既時間耐,等到差唔多半粒鐘~首先介紹一下「煙燻鮭魚沙拉」,佢會有埋醬汁比你,本身沙拉已經放左沙律醬,再加埋佢比你既醬汁,好好味,值得一試~「藍莓香草磚塊蜜糖吐司」,外形好靚,佢有幾隻味可以選擇,今日見到好多人都食緊,非常期待,未食之前就不停影影影。味道方面就有少少失望,味道一般,我覺得忌簾落左好多,食完覺得飽飽制。一個人會食唔哂,最好兩個人一齊食^_^

2014-08-13
Type of Meal
Tea
2014-08-12 2072 views
三杯雞 -份量少 無咩特別鳳梨甜酸排骨 -樣靚 排骨甜得濟 份量少 ....要生果送飯水果茶 -太濃 甜酸咸 都有....要加幾次水沖淡佢朱古力吐司 -係幾大份的 但係下次唔會叫 ...因為都係食方包咁  D甜 集都曬係中 間 所以食佐中間一舊 超甜 食曬個雪糕就算服務-冇人自動波加水同執野(甜品黎到 都冇人執用完D 碟)味精重-番到屋企要飲津路....冇下次
三杯雞 -份量少
無咩特別

水果茶 -太濃 甜酸咸 都有....要加幾次水沖淡佢

食曬個雪糕就算

服務-冇人自動波加水同執野
(甜品黎到 都冇人執用完D 碟)

味精重-番到屋企要飲津路....

冇下次

2014-08-10
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2014-08-12 1843 views
可能因為近期輕起台灣潮,不要給門口條隊騙了,起初以為一定好好吃才能有人龍, 怎料食物質素不達水準,牛肉麵,有個炸雞排肉太乾了,同鹵水拼盤都不太正宗仲有杯珍珠奶茶。。。。。味道太假了水果茶太甜唯一我覺得可以的是阿麻手作蔥油麵失望呀
可能因為近期輕起台灣潮,不要給門口條隊騙了,
起初以為一定好好吃才能有人龍, 怎料食物質素不達水準,
牛肉麵,有個炸雞排肉太乾了,同鹵水拼盤都不太正宗
仲有杯珍珠奶茶。。。。。味道太假了
水果茶太甜
唯一我覺得可以的是阿麻手作蔥油麵
失望呀
2014-07-05
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
2014-08-07 2904 views
本來個日我係想等食尖沙咀新開既dazzling cafe,但係已經等咗三個幾鐘真係已經餓到死,頂唔順就決定轉場去等茶木,排隊等半個鐘已經入得。不過因為加拿芬廣場路牌指示唔係太清晰,我呢d路痴由The one行去個度都要20分鐘T_T由於個日算多人,所以我叫既芒果蜜糖磚塊要等20至25分鐘,所以為咗醫肚就叫埋可以快d上菜既紅燒牛肉麵。牛肉麵一嚟到我已經覺得個賣相好好味,食落真係完全同係台灣食個d無分別,同埋好大份,一個人食已經飽咗。d麵好有口感、咬落好有彈性,d湯都係用牛肉淆出嚟,好濃味好好飲。等多一陣個芒果磚塊都到喇,平時係相見到都唔覺得咁大塊,真係擺係我面前就覺得好大份。
芒果蜜糖磚塊
紅燒牛肉麵
2014-08-05
30 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
芒果蜜糖磚塊