2014-03-02 2982 views
非人的生活尚未完結 已經過了好多個搭的士的晚上 每天的生活都是工作工作和工作 實在身心皆疲是晚決定放鬆一下 和男友共晉晚餐 噹噹辣子雞$52雞件用了雞翼部分一開四 一口一件用上了很多辣椒乾和花椒去炒 香口是香口 但是味道偏濃 吃一點就停手了紅燒牛肉麵$56滿滿的一大碗麵 有四件牛肉 紅蘿蔔和白蘿蔔各一湯底略嫌過鹹 但麵條帶點煙韌有彈性 非常得我歡心而牛肉大大件 炆得軟稔 好吃海鱸魚手作意大利麵$72鱸魚份量下得很慷慨 一大塊的把整個麵蓋著 味道不過不失而麵條和牛肉麵的相似 原來用西式的煮法也很美味 滿意士多啤梨招牌蜜糖磚塊$68雖然看過身邊不少朋友對此的分享 但其上桌的一刻仍覺非常耀眼和興奮三層烘得金黃的多士 配上一大球士多啤梨雪糕 再淋上士多啤梨醬和忌廉沒有驚為天人的美味 但那有不好吃的理由(個人認為偶爾會吃到煙韌的棉花糖更是錦上添花)窩在沙發上坐著坐著 居然萌生了濃濃的睡意也許近來真的太累了 是時候起程歸家去 明天繼續努力總結店子選擇多元 味道不錯 價錢合理 有機會會再臨
非人的生活尚未完結 已經過了好多個搭的士的晚上

鱸魚份量下得很慷慨 一大塊的把整個麵蓋著 味道不過不失
而麵條和牛肉麵的相似 原來用西式的煮法也很美味 滿意
士多啤梨招牌蜜糖磚塊$68
沒有驚為天人的美味 但那有不好吃的理由
(個人認為偶爾會吃到煙韌的棉花糖更是錦上添花)
窩在沙發上坐著坐著 居然萌生了濃濃的睡意
也許近來真的太累了 是時候起程歸家去 明天繼續努力

總結店子選擇多元 味道不錯 價錢合理 有機會會再臨
2014-02-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
2014-02-28 2623 views
一食就令人比較咖啡弄就比較一下水果茶,咖啡弄勝,因為茶木細杯加上水果唔夠fresh 食物,茶木比較多選擇,主要台食較多牛肉面好好食,好林既牛肉鹵肉飯都唔肥,值得試甜品面包加雪糕好飽,唔食野應該更好食,太飽食唔落重點唔洗等成幾粒鐘,坐很個半鐘,趕住食,未坐低就急好唔自在,咖啡弄食一次,茶木可以再食
一食就令人比較咖啡弄

就比較一下

水果茶,咖啡弄勝,因為茶木細杯加上水果唔夠fresh

食物,茶木比較多選擇,主要台食較多
牛肉面好好食,好林既牛肉
鹵肉飯都唔肥,值得試

甜品
面包加雪糕好飽,唔食野應該更好食,太飽食唔落

重點
蜜糖磚塊,終有機會一試!是日星期六下午,等候人數不多,20分鐘左右便有位!由於還沒有吃午飯,先點了一個紅燒牛肉麵,這個味道很濃,很惹味,牛肉很淋,只是咸了一點…另外,是在openrice 印的coupon,送珍珠奶茶!初時還以為一張coupon只送一杯,原來有兩杯!普普通通的珍珠奶茶,奶味比較重,忘記叫少甜…偏甜…最後,就是這藍莓蜜糖磚塊!第一次食,不知如何下手呢!雪糕配上蜜糖多士,多士夠脆口,好味!不過份量很多,兩個人食了碗面,再加這個真的超飽!
蜜糖磚塊,終有機會一試!
是日星期六下午,等候人數不多,20分鐘左右便有位!
由於還沒有吃午飯,先點了一個紅燒牛肉麵,
這個味道很濃,很惹味,牛肉很淋,只是咸了一點…
另外,是在openrice 印的coupon,送珍珠奶茶!
最後,就是這藍莓蜜糖磚塊!第一次食,不知如何下手呢!
雪糕配上蜜糖多士,多士夠脆口,好味!
不過份量很多,兩個人食了碗面,再加這個真的超飽!
2013-11-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 蜜糖磚塊
2014-02-24 2313 views
原本打算跟妹妹去瀰月屋吃日式甜品,怎知去到竟然沒有開,轉戰同區另一間想吃很久的茶木。依稀記得大約一年前在社交網站上曾一度被四層的磚塊吐司洗版,非常吸引,但因當時還在留學未能試吃,慢慢便淡忘了這件事。最近突然想起磚塊吐司,一經查問原來是台式食店茶木的出品。想不到今次試不到日式甜品,卻因此試到磚塊吐司呢。平日的下午茶時段來到,可幸不用排隊,被安排在牆邊的二人位置。據妹妹說上次她在旺角店要排半小時,所以這次十分幸運。店內的環境不錯,以簡約休閒風為主題,旁邊的位置更掛有類似明信片,很寫意的生活態度。妹妹也說這間環境較旺角店好,不會太擁擠。年輕的店員送上餐牌,一貫台式咖啡店的風格,餐牌設計精緻,如色彩斑斕的雜誌般將各種各樣特式食品,上至台式麵食、下至甜品都清晰地展現出來。封面用上最有名的磚塊吐司,提醒客人不要忘記點這個必吃甜品。我們當然點了磚塊吐司,選了最安全的巧克力香草磚塊蜜糖吐司$68。第一次見到實物,所以來到時也嚇了一跳,果然是啅頭十足的甜品。主體由四塊蜜糖吐司構成,中間的吐司已切好成小塊,方便食用。頂層插有寫上TW的巧克力牌和香草,有巧克力雪糕、棉花糖粒、草莓,亦灑有巧克力醬和奶油,十分
巧克力香草磚塊蜜糖吐司
我們當然點了磚塊吐司,選了最安全的巧克力香草磚塊蜜糖吐司$68。第一次見到實物,所以來到時也嚇了一跳,果然是啅頭十足的甜品。主體由四塊蜜糖吐司構成,中間的吐司已切好成小塊,方便食用。頂層插有寫上TW的巧克力牌和香草,有巧克力雪糕、棉花糖粒、草莓,亦灑有巧克力醬和奶油,十分豐富。論賣相,弄得很出色,女孩子很難抗拒。難得的是同日幾乎每枱都點了這個甜品,但外觀仍如此好看,不愧為招牌甜品
不過要吃卻頗花功夫,雖然已預先切好了裡面的吐司,但頂層的吐司還是要自己解決。上面有大量配料和雪糕,所以要完美地吃到及分割開頂層吐司有一定難度,只好把這重要任務交給了有經驗的妹妹。
她不理頂層的配料,先把頂層吐司切開,將切好的先放到旁邊的位置,讓配料慢慢滲透到下面幾層。

蜜糖吐司內脆外軟,只吃吐司已經很甜很好味,再沾上配料如巧克力雪糕和奶油,更錦上添花,好甜食的女孩子們應該都會喜歡這種滿足口感的甜品。但雪糕溶化速度很快,是不能不速戰速決的甜品
 雖然份量很多,但我和妹妹也努力吃完,如果四人來吃便剛剛好。
香蕉巧克力冰淇淋
另外又點了飲品,香蕉巧克力冰淇淋$28。梳打之類的味道水準不太穩定,這種奶昔類飲品較穩打穩紮。很大杯,巧克力並非單純的巧克力奶昔,中間夾雜了濃郁的香蕉味道,頂層有一球香蕉味雪糕,意外地滿意。
不過如果再選飲品,可能會選較輕盈的果茶類,因為吐司配巧克力果真有點吃不消。

總括來說食物水準令人滿意,環境設計寫意,但間隔和氣氛上始終未能做到在台灣的那種悠閒氣息,相對其他同樣以生活態度作主打的咖啡店,相信茶木是食物質素為掛帥的。
不過如果要花上一小時排隊輪候,是否值得則見仁見智了。
2014-02-17
$55 (Tea)
巧克力香草磚塊蜜糖吐司
香蕉巧克力冰淇淋
2014-02-15 2486 views
今日初三,琴日上左佢facebook睇今日開返,決定黎呢度食lunch!一上到去唔洗等太好啦!坐低,今日都幾多人播!環境幾好,休閒cafe feel,不過略嫌人太多,比較嘈吵,唔能夠安靜傾計!叫左醫肚野食先!我要左炸雞扒肉燥飯,女朋友要左排骨麪~上菜啦!我呢個雞扒飯好正呀!D雞扒大大塊,皮脆肉嫩~最鍾意就係台式ge雞扒,又大又做得入味,百吃不厭!下面有隻蛋同梅菜類物體,配搭得都唔錯ge!隻蛋仲幾好食tim~初初覺得D飯根似唔係好多,不過食落又ok,可能D雞扒令到個飯又有D油,仲要有隻蛋,再加上初一初二食左唔少野!不過我覺得肚餓ge人一定唔夠!女朋友呢個排骨麪ge麪條粗粗地,令我留下幾深刻ge印象,而佢ge質感幾好,有趙頭,軟硬度適中!排骨都炸得好好味,當然我覺得我個雞扒會好食D啦!之後叫甜品食...其實我發覺呢個先係主菜,無論係茶木定抑或係呢餐!由於我鍾意食朱古力,所以叫左巧克力香草蜜糖磚塊!好正呀!雖然等左ok耐,不過黎到都係忍唔住哇一聲~~呢個甜品都幾高下,一個人應該未必食得晒(你當佢係正餐咁食另計)其實都唔知從何入手食,所以將最上層加雪糕搬落黎先!佢D磚塊即係吐司,有D雪糕同cr
一上到去唔洗等太好啦!
坐低,今日都幾多人播!
叫左醫肚野食先!
我要左炸雞扒肉燥飯,女朋友要左排骨麪~
上菜啦!
我呢個雞扒飯好正呀!D雞扒大大塊,皮脆肉嫩~
最鍾意就係台式ge雞扒,又大又做得入味,百吃不厭!
下面有隻蛋同梅菜類物體,配搭得都唔錯ge!
隻蛋仲幾好食tim~
不過我覺得肚餓ge人一定唔夠!
排骨都炸得好好味,當然我覺得我個雞扒會好食D啦!
之後叫甜品食...
其實我發覺呢個先係主菜,無論係茶木定抑或係呢餐!
由於我鍾意食朱古力,所以叫左巧克力香草蜜糖磚塊!好正呀!
雖然等左ok耐,不過黎到都係忍唔住哇一聲~~
其實都唔知從何入手食,所以將最上層加雪糕搬落黎先!
佢D磚塊即係吐司,有D雪糕同cream,加埋佢D蜜糖,好好食!
中間果兩舊仲要切左一舊舊ge吐司加上好多蜜糖,點埋個朱古力雪糕,甜又好好食!
食到有一種欲罷不能ge感覺!
不過只係中間果兩舊最多蜜糖,如果佢每一塊吐司都係就好啦!
食到最尾食有雪糕係上面果件,有咁多cream同雪糕包住每一件吐司,真係正到飛起!
我覺得佢ge甜品係必點,當然其他野食都唔錯啦!
2014-02-02
$85 (Lunch)
2014-02-11 1889 views
從前有仙跡岩和仙林鬥個你死我活曾經有一段時間台式Cafe極之風光,四處都可以見到仙字頭的蹤影有一天卻突然沒落,使得仙字頭在時代中消失,無人知曉原因不知何時,台式Cafe再度在港風行起來,好像野火燒不盡,春風吹又生一樣繁衍出新一代兩大巨頭:茶木 VS 咖啡弄。在咖啡弄,因只有一間,動輒便要排上兩小時你以為茶木有三數間,應該不用排多久吧?那可大錯特錯了張誇就傻傻的以為不用排隊,結果還是羊群地排了一個半小時為的就只是想吃個簡單的午飯呢。由於眼見人群好像無限輪迴一樣,於是便提前在門前已看好餐單原來午餐的價錢因有套餐的關係,會比下午茶散叫平上一截呢!^Menu與咖啡弄同樣走玩味的路線,咖啡弄是報紙,而茶木則是雜誌。^由於人多的關係,即使坐位不太擠逼,可是仍像置身於旺角街頭當中。人實在太多,縱使已提早在門口看好餐牌,坐下即時order食物可是食物和飲品仍要等上半小時才有得食,而等候期間就只見侍應們不停在店內奔馳。^綜合水果茶:沒咖啡弄酸,卻比咖啡弄的淡(無論是果味還是茶味)有一種死甜,就像喝一杯勉強加糖水的水果茶一樣,不太好。^肉燥牛肉麵:是次唯一好吃的東西。湯分開上貌似是不讓麵浸太久/沖走肉燥
從前有仙跡岩和仙林鬥個你死我活
有一天卻突然沒落,使得仙字頭在時代中消失,無人知曉原因
繁衍出新一代兩大巨頭:茶木 VS 咖啡弄。

在咖啡弄,因只有一間,動輒便要排上兩小時
你以為茶木有三數間,應該不用排多久吧?那可大錯特錯了
張誇就傻傻的以為不用排隊,結果還是羊群地排了一個半小時
為的就只是想吃個簡單的午飯呢。

由於眼見人群好像無限輪迴一樣,於是便提前在門前已看好餐單
原來午餐的價錢因有套餐的關係,會比下午茶散叫平上一截呢!

有一種死甜,就像喝一杯勉強加糖水的水果茶一樣,不太好。
肉燥牛肉麵
^肉燥牛肉麵:是次唯一好吃的東西。湯分開上貌似是不讓麵浸太久/沖走肉燥的味道
這是挺貼心的設計,又可以來個一麵二吃,乾拌夠味,加牛肉湯吃更加提鮮
但不要只喝牛肉湯,可是會鹹得掉幾條頭髮呢XDD
^草莓香草蜜糖磚塊:張誇個人感覺名大於實的東西,貌相相當漂亮
吐司之間亦已切好一塊塊,塗滿蜜糖在磚塊中,可是若不混和面層的草莓味雪糕或忌廉吃
就只是像吃生命麵包蜜糖味一樣,撐胃兼飽濟,但混合食用,味道不過不失。

總結而言,台式Cafe的熱潮還會在香港風行一段時間
雖然店員在如此繁忙的工作中仍能表現出快速和親切的服務
但衡量過排隊時間、上餐時間與價錢之間的性價比後
咖啡弄雖然排更久,可是味道比茶木好
我建議大家想試茶木的話就在開鋪前排定隊,又或是熱潮過後才幫襯吧
時間是不等人的...

#誇張嗜食 by 張誇 Nickel
2014-01-11
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
肉燥牛肉麵
2014-02-09 1779 views
今日係人日,人人生日,一大班朋友係尖沙咀一間餐廳暢飲一番,可能食得太多肉和啤酒,口乾乾,好想食下甜品,於是去到厚福街一帶覓食,誰知,間間甜品店都擁滿人群,所以轉去茶木碰碰運氣。未上去之前,我心諗,起碼要等半個鐘吧! 以上次去銅鑼灣分店既經歷,應該很多人,去到門口,出乎意料,唔太多人,我們一行7人等了不夠5分鐘就可以進去,進去未坐定,友人已經心急地問有冇吐司,幸好還有,店員細心安排好座位後,我們就開始今晚既甜品大餐:這餐甜品食得很飽足,吐司差點多得吃不完,在朋友暢談間,不經不覺店舖已經打烊了,期待下一次再來臨時,試下其他款式甜品與熱食。
芒果吐司
藍莓吐司
水果茶
2014-02-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Last Night Supper)
2014-01-28 2041 views
自一月初變泰回來,間中外出用餐都會繼續回味泰菜,不過最近未知是否為二月台北之旅而興奮,無獨有偶,我倆外出晚飯都選吃台式料理,繼上次到老牌飯店後,這次就到較為新派的茶木呢!茶木裝修以白色﹑綠色及木為主,簡約且帶東洋風,吸引很多年輕人光顧。餐牌印刷精美,猶如一本飲食/旅遊雜誌,頭幾頁已是讓女生雙眼發光的甜品及台式飲品,吸睛指數極高,差點讓人忘了點菜。食物份量不算大,定價不算太高,大部份都是50多元起。點吃可直接叫食物號碼,我們一行四人就像發瘋似的點了多樣,(其實主要是夫妻我倆失控),包括:1. 香脆大雞排~調味很不錯,有台灣吃時的味道,不過雞扒好像更薄,口感不夠。2. 土豆絲炸蝦卷~賣相不錯,但蝦沒鮮味﹑肉軟軟的欠口感,薯絲也沒有味道,整體麻麻。3. 黑蒜白肉~我的最愛,腩片薄薄的彷彿能透光,調味剛好,不太辣,正!4. 紅油抄手~這個調味跟白肉差不多,內有肉﹑白菜及葱,所以我沒吃,老公及朋友說一流!5. 酥炸蚵嗲~其實即是炸蠔餅,這個份量很大,蠔餅煎得不錯,味道正常。6. 秘制麻油雞~份量細細,小煲連燭台上,未吃先提高食慾,可能我認錯它為雞酒,所以吃起來沒想像的味道,感覺一般。7. 凱撒沙

上為香脆大雞排($46),下為土豆絲炸蝦卷($52)
上為紅油抄手($46),下為黑蒜白肉($52)
酥炸蚵嗲($56)
7. 凱撒沙律~因為想吃菜的關係,所以點了這個。不過其他食物味道較濃,顯得這個沙律味淡,失色了!
秘制麻油雞($56)及凱撒沙律($49)
8. TeaWood 紅燒牛肉麵~份量頗多,有4至5年牛肉,配料如紅蘿蔔也有好幾件,湯頭算甜。麵選了寬麵,好彈牙,整體好味!
9. 台式肉燥麵~相對牛肉麵,這個只有肉燥及少量青瓜絲,看上去很單調,但吃落調味也不錯。老公較愛這撈麵,不過我還是較喜歡牛肉麵呢!
上為台式肉燥麵($52),下為紅燒牛肉麵($56)
10. 黑糖珍珠鮮奶~本來怕肚痛不敢點,但老公知我想喝,最後都點了!牛奶跟黑糖粉圓份量比例不對,牛奶較少,所以顯得牛奶喝上來偏甜,但粉圓味道是不錯的。
黑糖珍珠鮮奶($32)
甜品份量很大,基本上飯後點吃的話一人是吃不完的,4人分吃兩客還好。
11. 巧克力香草磚塊蜜糖吐司~三層多士上加了一大球朱古力雪糕﹑忌廉及士多啤梨,有層次,賣相好不用多說!頭兩層多士已預先切開方丁,方便進食。有輕微牛油香,微暖﹑酥脆,跟雪糕同吃或分開吃均可。
巧克力香草磚塊蜜糖吐司($68)
12. 脆皮草莓心太軟磚塊~這個則是整個麵包磚上桌,上面有雪糕及忌廉,同樣有士多啤梨點綴,賣相一樣無得彈。味道﹑口感大致差不多,不過由於太飽,我們沒能把所有麵包幹掉,有點可惜。
脆皮草莓心太軟磚塊($62)
用餐中段有一個小插曲,就是店員上了一碟醬牛肉(牛展)給我們,由於老公不喜歡吃牛展,故我一向少點這個,所以肯定店員是上錯了,翻看餐牌,發現原來醬牛肉跟麻油雞用了相同的號碼,跟一個疑似店經理反映這問題,疑似店經理說會跟進。及後剛才上菜的店員卻走來說我們點的確是醬牛肉,碰巧店經理走過,我就說看來不是所有店員都知道餐牌錯了呀!
相信同一件事不止發生在我們身上,不明白為何餐廳不糾正餐牌上的錯誤?而該店員回頭說我們是點醬牛肉時,是帶點敵意的...以證明她沒錯...這家餐廳無論環境﹑食物﹑價錢都算不錯,但看來店員的服務態度還是有待改善呀!
2014-01-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
上為紅油抄手($46),下為黑蒜白肉($52)
上為台式肉燥麵($52),下為紅燒牛肉麵($56)
巧克力香草磚塊蜜糖吐司($68)
脆皮草莓心太軟磚塊($62)
2014-01-23 1862 views
在上班的日子裡,會有很多機會出外工作,讓在下有因利成便出外午膳的機會。就像今天到尖沙咀工作,就順道在這區開餐。偶然間看到茶木休閒餐廳在加拿芬廣場的二樓,就毫不客氣地走上來看看環境,畢竟在旺角分店卻大排長龍,導致上次未能進入,幸好在午餐時間並沒有預期的多人排隊。侍者安排了二人座位。縱使是迫狹,而且近窗口有四人卡座,但是依然坐下來。環看四周圍環境,都給在下一個舒適的感覺,有著淺木的裝飾,在下頭上有一個時鐘。當進入餐的時候,有著一個蛋糕櫃,內裡放滿了各款的蛋糕,也有一些花花草草和仿古的擺設,有著一種台式休閒的茶座感覺。當在下手執餐牌,赫然就像一本雜誌的餐牌,內容介紹了各款的特飲,麵食,甜品等等,而且內頁的第一版卻說明了各項食品的頁數,可見餐牌確實是花了心思。說實在的當在下打開餐牌的最後一頁的甜品,甚麼磚塊,甚麼甜品,掀起了在下的甜魔癮,可是還是抑止了。點來了一個麵的套餐,有小食主食有麵和飲品,不過始於都敵不過自己,點來一個蛋糕。涼伴麻辣豬耳朵說實在的,豬耳甚少吃的,不過今次吃個麻辣,雖然有辣度,卻至至於真的辣到麻卑那種,而且涼枕枕的,又幾爽口的,都幾好吃。台式肉躁麵肉躁飯就吃得多了,把飯轉換

涼伴麻辣豬耳朵
涼伴豬耳朵
台式肉躁麵
肉躁飯就吃得多了,把飯轉換成自家製的粗麵條,卻是第一次。湯麵有青蒽和肉燥,湯底顏色夠深對版,喝一口很好喝不錯,麵條雖粗,但是富有嚼勁煙靭,不瀨,不過肉躁可以濃味一點。
醬油牛坑腩
牛坑腩也不俗,炇得入味之餘,入口有即溶感覺,鬆化亦有咬口,加上牛根,煙靭得來又夠腍,不錯。內裡的紅蘿蔔夠腍,白蘿蔔也夠甜入味,倘若兩者再腍一點,效果更佳。
藍莓起司蛋糕

藍莓酸度十足,士多啤梨也夠酸甜。當吃到芝士蛋時,就感到芝士味十足,非常延綿,就像綿綿的粥底一樣,餅底也是脆脆脆的,不硬,很容易切開。
台式酸梅冰
酸梅冰就是日常喝的酸梅湯無異,就是酸酸微微,有話梅的味道。冰只是在酸梅湯上加上了冰而言。
整體味道確是不賴,無論在裝飾上和餐牌中,實在是經過了一番心思。雖然坐在二人坐位,但卻又感到舒適的。
2014-01-23
$77 (Lunch)
涼伴豬耳朵
2014-01-13 1211 views
同朋友一齊唻呢度食tea,覺得環境幾開揚,坐得幾舒服,服務都幾好。自己叫左個普通既熱珍珠奶茶,兩人再share個藍莓吐司磚。珍珠奶茶太水,有D失望。不過個吐司磚果然好正,料好足,D包亦有輕微toast過既香味,賣相同實物一樣咁靚。一定要兩個人食,好大份!兩個女仔都未必食得晒。如果三人或以下,記得要到齊先可以入座。總括都係非常良好既感覺,有機會一定會再唻或者去其他分店再試下佢地其他野食!

如果三人或以下,記得要到齊先可以入座。

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2014-01-06 1023 views
食物樣靚,味道,口感差已點封面食品,真失望,吐司無里味道,好似硬食三塊無味厚多士,加一球雪糕。坐了一小時,沒有聽過一句:好好味!三杯雞全用雞翼,很流,完全食唔出台灣風味。
食物樣靚,味道,口感差
坐了一小時,沒有聽過一句:好好味!
三杯雞全用雞翼,很流,完全食唔出台灣風味。
2014-01-06
$80 (Dinner)
2014-01-03 1150 views
睇戲前己揀好食teawood!因為食過咖啡弄!更加想試其他的選擇!上到去有玻璃窗位,一路食一路可以望下街景,吹下水!古古力冰池淋蜜糖多士,超讚,估唔到連麵包皮都烤過有蜜糖。真係全部食清光!飲品有水果茶同古古力曲奇冰沙。仲有牛肉麵!好有台灣feel!慢慢hea!又可以上網。
2013-11-12
2014-01-03 906 views
過了PEAK HOUR,2:30到達,唔使等位!!目標清晰,鎖定麵包類甜品,但正餐未食,點都要食D咸野先!!食物:1. 紅燒牛肉麵($55)一直大愛台灣牛肉麵,帶少少藥材味既湯底,加筋多淋滑牛肉,配小彈性麵質的麵,諗起都流口水!!茶木牛肉麵有牛三大件,牛肉淋滑,麵質偏硬身,所以較彈牙,略賺麵的份量太少!若果突然牛肉麵癮起,去茶木都可以一解對牛肉麵既思念掛?!2.脆皮草莓蜜糖磚($62)重點來了,微溫厚厚既蜜糖吐司上加上士多啤梨雪糕(有粒粒士多啤梨在內!!誠意呀!!),配上手打忌廉,士多啤梨醬同埋新鮮士多啤梨及藍莓,呢個價錢,我要來多幾次!!食完呢個甜品,食法都已經可以出教學(!!)建議食法係,可以先將吐司上既配料及雪糕等移開,方便刀切開麵包,豬扒首領就趁微暖時品嚐脆皮外層,配合雪糕,幸福的味道啊!!再來係最甜既蜜糖麵包磚,一咬落去好juicy既蜜糖,正!!最後當然係清哂隻碟環境方面:佈置舒適(可能係2:30的關係),有多張二人枱,適合情侶
過了PEAK HOUR,2:30到達,唔使等位!!
目標清晰,鎖定麵包類甜品,但正餐未食,點都要食D咸野先!!

食物:
1. 紅燒牛肉麵($55)
紅燒牛肉麵
2.脆皮草莓蜜糖磚($62)
脆皮草莓蜜糖磚塊
環境方面:
佈置舒適(可能係2:30的關係),有多張二人枱,適合情侶
Other Info. : 要數台式餐廳,令我諗起人氣高企的咖啡弄,咖啡弄充滿住台灣氣息,佈置,裝修,侍應,音樂,食物!!而茶木只可以話食物台式,但唔理lu,好食就得啦!!!
2014-01-02
$65 (Tea)
脆皮草莓蜜糖磚塊
2013-12-29 684 views
呢一日出左去早野, 做完野就放工, 約左男友o係尖沙咀等, 見時間尚早, 決定去茶木食。之前去過旺角食過一次, 之後見尖沙咀開左又黎過一次, 不過上次係星期五o既8點鐘, 上到黎人山人海差d連lift都出唔到, 所以最後係冇食到o既。今日可能因為係平日, 而且6點幾比較早dd, 所以唔駛排隊就入得去(等我仲叫男友行快兩步, 如果唔係又要排隊)。叫左個dinner set o既古早味三杯雞, 要左跟酸梅冰同沙律。初時以為酸梅冰係真係打碎左o既冰, 不過原來只係酸梅水。古早味三杯雞都ok, 個味都腌得唔錯, 送飯一流~我地特登兩個人share一個dinner就係為左食呢個甜品!上次食過蜜糖磚塊幾好食, 今次叫左藍莓心太軟磚塊試下~呢個藍莓心太軟磚塊比較漏! 因為入面係齋麵包, 唔似上次個蜜糖磚塊用蜜糖煎香左又冇咁漏!我覺得上次個蜜糖磚塊好味d o者...

酸梅冰&沙律
古早味三杯雞
初時以為酸梅冰係真係打碎左o既冰, 不過原來只係酸梅水。
古早味三杯雞都ok, 個味都腌得唔錯, 送飯一流~
藍莓心太軟磚塊
上次食過蜜糖磚塊幾好食, 今次叫左藍莓心太軟磚塊試下~
我覺得上次個蜜糖磚塊好味d o者...
2013-12-18
$85 (Dinner)
其實呢間<茶木>係我12年去旺角瓊華笑笑時見到已經幾想去,不過睇當時的Menu,食Dinner又好似冇野啱我食,直到同老友去完台灣食過雪糕磚塊,想回味下喎,所以先有機會去試下。呢晚我地4人係1930上到去都頗多人,等到1940開始入座,Menu設計用上而家好興用的雜誌形式,照片排版都幾好,睇得舒服真是好緊要。雖然餐牌上的食品唔算有好多選擇,但因為有晚市套餐,我地幾個知慳識儉的計吓怎樣點餐最好,這樣都足以令我們揀了10分鐘才點好以下菜式大家Share食:Dinner Set ①②③ + A/B (白飯、飲品及沙律一份($30))① 沙茶牛小排 ($56) + A (白飯、綜合水果茶(+$11)、沙律) $56 + $30 + $11=$97② 古早味三杯雞 ($56) + A (白飯、柚子冰、沙律) $56 + $30=$86③ 台南肉躁扒時菜 ($52) + B (白飯、黑糖姜母茶、芒果奶油蛋糕) $56 + $30=$86④ 香草大蝦沙律($56)⑤ 紅油抄手($48)⑥ 土豆絲炸蝦卷($48)⑦ 巧克力香草蜜糖磚塊 ($68)10% Service Charge Total = $
④ 香草大蝦沙律($56)
⑤ 紅油抄手($48)
⑥ 土豆絲炸蝦卷($48)
⑦ 巧克力香草蜜糖磚塊 ($68)
10% Service Charge Total = $538

我的主菜<香草大蝦沙律($56)沙律汁另上>

這個以一人份量都算足夠,我係幾偏愛汁醋嘅味道,我就好鍾意啦,朋友就麻麻喎;有六隻中等Size蝦,有蝦味唔會覺得係好雪藏,菜好嫩綠新鮮,仲有少少脆麵包粒,正。
④ 香草大蝦沙律($56)

<綜合水果茶、黑糖姜母茶、柚子冰>

呢三款飲品同時上 ,最正係綜合水果茶,料多味道唔甜更有少少酸好開胃,不過老友就怕酸覺得台灣好飲D;第2好飲係黑糖姜母茶,好濃姜味黑糖唔會好甜,好飲;最唔惦係柚子冰,只有少少柚子皮係底,成杯水+大堆冰,好唔得。
(左至右)-綜合水果茶, 柚子冰, 黑糖姜母茶

(餐)<沙律>
 其實算是迷你版凱撒沙律,份量少少都新鮮嘅,跟餐來講都冇要求的啦。
套餐沙律

(餐)<台南肉燥扒時菜>
 肉燥少咸,放在新鮮菜芯之上,個汁幾好味,看似肉燥份量少,不過有肥肉同油份,所以其實係啱啱好,再多D都會食唔哂,見朋友係撈飯一流!!
③ 台南肉躁扒時菜 ($52)

(餐)<古早味三杯雞>
  用了白色瓷器小爐盛來,爐底有小爉燭,雖然瓷器厚,但都有少少作用嘅,起碼唔會食食下凍了,有微溫都好。雞件切成小塊口感唔算滑都唔實嘅,味道尚可,反而炸過再伴炒的蒜頭好入味好好食,蒜頭份量超多。
② 古早味三杯雞 ($56)
(餐)<沙茶牛小排> 其實牛小排即係咩呢?上到枱上的睇落更似小牛仔骨,只是容詞不同吧?一大隻碟只有數塊,骨多肉少又多油,味道麻麻。
① 沙茶牛小排 ($56)

<紅油抄手($48)>
一舊有8隻餃,辣油唔多辣,皮都幾薄幾滑,塞滿肉餡味都OK。
⑤ 紅油抄手($48)
<土豆絲炸蝦卷($48)> 共有5隻小小炸蝦卷,用土豆絲卷起的蝦肉炸後睇落唔夠土豆絲,蝦肉一般冇乜特別,睇Size都覺得幾貴添。
⑥ 土豆絲炸蝦卷($48)
(餐)<芒果奶油蛋糕>
 跟餐+$18就食到,呢個價錢其實係抵食夾大件,可惜佢雪得太耐質感太實,實到已經食唔到係乜野味,蛋榚唔CREAM,口感怪怪,最好食反而係面層的餅乾碎。
<巧克力香草蜜糖磚塊 ($68)>
 全晚竟然最好味係呢個又靚仔,Vanilla雪糕唔甜,又有細細粒綿花糖同新鮮士多啤利夾住多士食正,裡面切舊的厚多士沾上蜜糖烤過脆口又唔過甜,而外面麵包身牛油味重,只是略嫌唔夠脆身而已,雖然比起台灣食果個弱D,但我地幾個都好滿意啦,份量的確好大,4個人真係剛剛好。
⑦ 巧克力香草蜜糖磚塊 ($68)
下次來其實主供食共有4款的"磚塊吐司"已經夠咯。

2013-12-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$538 (Dinner)
④ 香草大蝦沙律($56)
③ 台南肉躁扒時菜 ($52)
② 古早味三杯雞 ($56)