2022-12-05 217 views
魚生飯最近真係開到成行成市,基本上所有有得食日本料理嘅餐廳都會有魚生飯可以買,但係鐵火堂嘅話佢哋嘅刺身真係比人哋新鮮好多同埋大份好多,而且午市黎講嗰個價錢非常之平,絕對係性價比自選,另外,員工態度亦都非常之好。不過如果你話要係夜晚去食嘅話就真係排隊排到可以成個鐘先入得到啲魚生飯你講我最推薦係炙燒三文魚飯,以佢哋嘅拖羅都絕對唔係敷衍你,如果選擇大肚或者中拖嘅話,脂肪係超級之多,入口非常之Creamy,而且份量都唔少,可以話係非常抵食如果對比起出邊食日本料理嘅餐廳。
新鮮抵食刺身丼🐟🐟鉄火堂等男朋友仔放工去食燒夜,咁次次都係佢決定,我懶得諗🙈🙈今次就去咗之前食過嘅鉄火堂,店鋪位於好多野食嘅厚福街,今次去唔算好多人,但坐位都係有DD逼。講返野食~🐟食次食佢個宵夜特價丼飯,$120個,有呑拿魚另外自選7款配料(可重覆),仲配配麵豉湯😍😍本人揀咗芝士蟹子,魷魚,刀馬貝,火炙呑拿魚,帶子,醋鯖,劍魚。食刺身丼最重要係新鮮,我覺得唔錯嘅,難怪咁多人食,另外醋飯味道啱啱好,唔會太酸,比例唔錯。男朋友仔食個碗唔記得咗影相🙈但佢話呑拿魚腥,我比咗馬刀背同佢換等我黎試下~失又覺得唔會呀~~可能係口味問題🤣🤣今餐總結~環境⭐⭐⭐食物⭐⭐⭐⭐性價比⭐⭐⭐⭐⭐total食咗264蚊,位置比較逼,食物算新鮮,但男朋友仔話腥,咁扣少少分啦,9點半後有宵夜特價,算抵食😋另外走緊個陣見到佢有個表寫住劏魚時間表,唔知係咪佢地mark咗D日子有副魚表演睇呢😍😍#foodie #food #foodstagram #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hk #hkfood #tsimshatsui #doburi #japanesefood #seafood
新鮮抵食刺身丼🐟🐟鉄火堂

講返野食~

今餐總結~
環境⭐⭐⭐
食物⭐⭐⭐⭐
性價比⭐⭐⭐⭐⭐

#foodie #food #foodstagram #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hk #hkfood #tsimshatsui #doburi #japanesefood #seafood #香港 #香港美食#尖沙咀美食 #尖沙咀 #刺身 #刺身丼 #丼 #丼飯 #海鮮丼 #鉄火堂 #食評分享 #食評 #誠實 #誠實食評 #全自費非廣告
2022-11-29
2022-12-01 177 views
呢間店都幾出名,每次經過見到都要排隊,好彩今晚唔多人,所以好快可以入座自選4餸$108,首先係麵豉湯,熱辣辣有昆布豆腐唔馬虎我們order左一碗係厚切藍鰭吞拿魚(2切)、三文魚(2切)、赤蝦(2隻)、芝士蟹籽和溫泉蛋;另一碗係厚切藍鰭吞拿魚(2切)、三文魚(2切)、碎蔥三文魚、馬刀具和加多$5的帆立貝(2切);上枱見到刺身滿滿,開心到不得了,魚生好新鮮,無雪味,壽司飯好味,搞到我食完一碗再叫多一碗,不過要食得晒才叫啊!唔好浪費

自選4餸$108,首先係麵豉湯,熱辣辣有昆布豆腐唔馬虎

2022-11-19
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2022-11-28 121 views
行到攰,求其入去食,嘢難食,服務極差炸蠔,蠔唔新鮮吞拿魚套餐 $108 未食過咁難食的魚生飯個三款送的魚生飯,左口魚原來可以咁難食,蟹柳急凍無口感最差係個服務,食完一樣收一樣,嘢食未上齊,係咁收嘢趕客!明明空位多,將啲人逼埋一齊!發誓,以後都唔會再食呢間!

行到攰,求其入去食,嘢難食,服務極差

炸蠔,蠔唔新鮮

吞拿魚套餐 $108 未食過咁難食的魚生飯
個三款送的魚生飯,左口魚原來可以咁難食,蟹柳急凍無口感

最差係個服務,食完一樣收一樣,嘢食未上齊,係咁收嘢趕客!
明明空位多,將啲人逼埋一齊!

發誓,以後都唔會再食呢間!
2022-11-23 129 views
真係中伏, 今日去尖沙咀厚褔街鉄火堂食Lunch, 我本身都有去呢間嘢食晏, 其實都知佢地之前好好, 好軍真,好有禮貌,D嘢食都唔錯,點知今日好似平時咁落單, 5款刺身, 以為好似平時咁$73, 點諗到食完比錢果時$93, 原來有好多款都要+錢, 我真係好嬲, 以後都唔會再去!
2022-11-23
2022-11-18 106 views
第一次光顧鉄火堂,星期五晚都唔需要等位,只係餐廳座位比較逼狹,枱面亦好細,叫多2樣食物已經唔夠位放。我地Order左一個自選魚生飯,再加其他散叫嘅壽司。餐廳提供很多呑拿魚嘅唔同部位,很多都係新嘗試,特別推介藍鰭呑拿魚腦天同埋面頰,肉質較爽口之餘,又很有魚味,最重要係難在其他餐廳享用到。而其他鮮生就不過不失,對我最愛嘅帶子就有點失望,份量夠大但缺乏鮮甜口感。整體來講,只推介吞拿魚刺身或壽司,其他就一般般吧!
我地Order左一個自選魚生飯,再加其他散叫嘅壽司
整體來講,只推介吞拿魚刺身壽司,其他就一般般吧!
$350 (Dinner)
2022-11-05 186 views
可以自己揀料嘅魚生丼自選4款 $62 5款$72再加就每款+$15有味增湯🥰有得揀白飯或者壽司飯😀全部款式都揀得 唔會話有啲款要額外加$😄飯唔夠可以添😂同大食嘅朋友去可以塞飽佢 魚生嘅份量係2片 厚薄ok可接受😜🤓🤓蔥花吞拿魚😍最愛💛新鮮😍又多😍😍完全可以餸到成碗飯!😂🤓🤓三文魚籽就細粒少少 不過都俾得唔少🥰 💡建議大家早啲去食 唔洗等咁耐位💡💡某幾間院校學生有優惠 記得拎學生證!
可以自己揀料嘅魚生丼

蔥花吞拿魚😍最愛💛新鮮😍又多😍😍
完全可以餸到成碗飯!😂🤓🤓
三文魚籽就細粒少少 不過都俾得唔少🥰

💡建議大家早啲去食 唔洗等咁耐位
💡💡某幾間院校學生有優惠 記得拎學生證!
2022-11-04 1152 views
咁除左壽司另一樣我更喜好既就係魚生飯即係以前食開平價港式壽司基本都係乜野角切乜乜乜唔係三文魚就係甜蝦19吞拿魚就好似鋸扒淨係識食豉油西餐咁而家搵野食都認真左好似食意粉拉麵會想食手工麵食pizza會想要見到個火爐食中菜法國菜會研究下個主廚咁食魚生飯同點心一樣都會想去專門店之前去過拉麵陳同doraya覺得好足料好滿足今次就試下另一間黃店鐵火堂呢間每星期都會係自己舖面表演即劏藍鰭吞拿魚不過果間就外賣店我地去既係厚福街堂食店星期六夜晚六點幾黎到仲有少少位可以直入不過入面好滿佢地座位係好好好迫二人檯好似同人搭檯咁因為係openrice搶到賞你食可以用半價買到套四百蚊現金券所以就可以食晒佢成兩個晚市set咁其實佢係主打車仔飯仲有壽司同設定好既刺身丼晚市特價既五式藍鰭吞拿魚望落好豐富有齊晒中拖同大拖兩款赤身同吞拿魚蓉而且唔洗兩舊水仲有半價可惜拖羅係失望既即係即劏吞拿魚呢件事係吸引既但我完全食唔到個鮮味同油脂感唔知如果係外賣店即劏食到既會唔會好唔同呢反而另一個築地海鮮丼仲吸引有飽魚帶子牡丹蝦油甘魚中拖吞拿魚蓉同劍魚呢幾種刺身感覺仲新鮮過佢地即劏既吞拿魚又再滿D無特別既味噌湯夜晚要加一用兩百蚊券再補13
咁除左壽司

就真係試過一次就夠
呢個質素下次又無優惠就應該唔會回頭了
食番生鮪或者doraya好過
2022-08-06
$106.8 (Dinner)
築地極上海鮮丼
[旺角]無限添飯刺身丼💛朋友介紹的💛☁️御海丼$138有燒鰻魚,鮑魚,火炙蟹棒🦀。壽司飯的醋的比例ok,唔會太酸。就無限添飯,CP值已經爆燈❗️鰻魚同鮑魚味道ok ,蟹棒配上火炙芝士同蟹子,一上枱已經好香😚☁️壽司另外,再叫左d 刺身壽司,火炙左口魚,好香,好鐘意😆😆下次可以試下藍鰭呑拿魚同自選丼,因為cp 值真係好高,可以一次過唔同款式———————鉄火堂 (登打士街) (旺角)旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地舖———————
[旺角]無限添飯刺身丼💛

朋友介紹的💛

☁️御海丼$138

☁️壽司
另外,再叫左d 刺身壽司,火炙左口魚,好香,好鐘意😆😆

———————
鉄火堂 (登打士街) (旺角)
旺角登打士街36號恆威商業中心地下1-2號舖

鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地舖
———————
2022-10-26 157 views
幾年前已幫襯過鉄火堂嘅親民價魚生丼飯,今日難得路過見到,一樣咁抵食,水準亦仍然冇退步。〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️🐟🦀🍚自選魚生丼 ➰ 4款$64 / 5款$74$64 一個刺身丼飯,仲可以任揀4款材料,都幾吸引。配料有幾十款,最難得係連飯都有幾款比你揀,所以去食多幾次都唔會厭。今次揀火灸三文魚腩、火灸左口魚邊、碎蟹肉同蟹膏。其實個賣相幾靚只係剛好揀左冇咩顏色既配料。三文魚同左口魚邊都係在期望值中既,鮮鮮地又有烤香咸味都ok。 碎蟹肉同蟹膏比得唔孤寒,都好多,蟹肉淡味而膏又頗重口味,夾埋一齊食都啱啱好。 整體黎講係不過不失,份量對女仔黎講啱啱好。送菜連埋食都唔使半個鐘,夠飽又好味,啱曬啲快人。〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️環境餐廳既地理位置好方便,地鐵站行去5分鐘就到,俾大量shopping mall 包圍,行到又攰又餓好快就去到食,因為唔難搵。店面細但裏面空間出奇地廣闊,坐得唔迫。座位以1~4人為主。裝飾頗用心,都幾有日本海鮮食堂feel, 仲有啲玩嘢字句貼喺座位旁,有些玩味 。〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️

🐟🦀🍚自選魚生丼 ➰ 4款$64 / 5款$74

送菜連埋食都唔使半個鐘,夠飽又好味,啱曬啲快人。

因為午市相當忙,員工高速派位,上菜同收嘢,做嘢好有效率之餘,佢地都幾有禮貌。

🍽️ 鉄火堂 (厚福街)
🗺️ 尖沙咀厚福街10號地舖

2022-10-04 284 views
平時經過一定有人喺度排緊隊 今日好好彩 等咗一陣就有位餐廳地方細細 座位有限 適合速食快閃尖沙咀嚟講 咁抵食嘅魚生丼 真係少之又少自選人氣魚生丼4款$64 自選5款$74白飯/壽司飯Lunch丼飯會送麵豉湯 麵豉湯內有紫菜同埋豆腐 味道冇乜特別-自選5款丼飯 我揀咗三文魚 帆立貝 甜蝦 蟹膏 劍魚腩 配壽司飯-三文魚 大大塊夠肥美-帆立貝 厚肉鮮甜-甜蝦 大大隻 -蟹膏 撈飯簡直一流 -劍魚腩 鮮甜肉質柔軟脂肪多壽司飯 香軟開胃 整體來講 刺身新鮮份量足 物超所值食極都唔厭必須encore
平時經過一定有人喺度排緊隊

整體來講 刺身新鮮份量足 物超所值
食極都唔厭必須encore
2022-10-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
自選5款刺身丼飯
2022-09-27 235 views
好難食嘅魚生飯⋯⋯湯又唔熱又係味精湯,飲多兩啖都嫌多⋯⋯坐低送上嚟杯茶又係凍嘅⋯⋯諗住見到佢啲魚生飯賣相幾好,點知魚生冇魚生味,一啲都唔新鮮,啲飯又係酸嘅,玉子又係無味。之後趕你走嘅原因係因為隔籬枱個客有好多嘢想坐你個位,但明明周圍都係位,what(????)
2022-08-25 542 views
諗住上次食過堂食好味 賣相又吸引 經過呢頭就去買外賣。。。。。。。。點知一開個外賣勁失望!賣相唔靚都升。。。。。。。。。師傅刀工都會因為外賣變差既咩?!啲蝦同魚完全唔新鮮,啲蝦係霉!!。。。。。。。。叫生既藍鯨吞拿魚可以變熟….然後切得又簿 一夾就斷。。。完全望到都唔想食!唔會再有下次囉!!性價比又唔高…….搞咩呀,以前仲推介左好多朋友食,食完今次之後真係以後都會調頭走。。。。。。。。。。。。。。。。。。
諗住上次食過堂食好味 賣相又吸引 經過呢頭就去買外賣
唔會再有下次囉!!
。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2022-08-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$76 (Lunch)
呢一間成日見人去食 無論外賣定堂食都排曬隊難得當日5點幾6點咁早去到唔使排 就入去試下( ੭´꒳`ᑦ )自選5款丼飯 $72個日試左帶子 三文魚同火炙左口魚 份量唔少 材料亦都新鮮!壽司飯底又唔會太酸or太淋 (飯底都係好影響成碗丼飯!)食過幾款之後 推介火炙左口魚同火炙三文魚!另外仲試左壽司 不過冇咩特別 食丼飯會抵食啲૮ . ̫ . ა👅味道:4/5💰性價比:4/5👀回頭率:4/5
呢一間成日見人去食 無論外賣定堂食都排曬隊

自選5款丼飯 $72
個日試左帶子 三文魚同火炙左口魚
份量唔少 材料亦都新鮮!
壽司飯底又唔會太酸or太淋 (飯底都係好影響成碗丼飯!)
食過幾款之後 推介火炙左口魚同火炙三文魚!

👅味道:4/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:4/5
2022-08-11 399 views
厚福街實在係一個好容易令人糾結食咩嘅地方,因為成條街嘅每一間都好想試😂😂😂今次揀左食自選魚生飯❤️可以確保成碗飯嘅每一個配搭都係自己鍾意食嘅嘢,好開心 🥳絕對冇失望,好好食,個湯都好好飲
今次揀左食自選魚生飯❤️
可以確保成碗飯嘅每一個配搭都係自己鍾意食嘅嘢,好開心 🥳
絕對冇失望,好好食,個湯都好好飲
自選魚生飯  (5款)
2022-08-10
5 Minutes (Dine In)
$74 (Lunch)
自選魚生飯  (5款)