2023-04-06 952 views
之前見到YOHO原址封板,仲以為冇得再食,今日才發現搬了新地方。好彩仲有得食,作為喜歡食天婦羅的我實在太開心了。今日食穴子海老天丼,上菜時店員提醒要先食穴子,確保肉質唔會變淋,所以第一啖就係食穴子,又真係魚肉肥美,炸粉又唔厚,好好食。所有天婦羅都係即炸即食,即使如蔬菜類都可以保持到鮮甜,食得材料好新鮮好優質。意料之外地最欣賞嘅係白飯,選用日本珍珠米,粒粒飽滿有彈性,淋上特配的醬油,甜咸得宜,令人好開胃,始終覺得天婦羅同白米飯係最佳配搭。 套餐包埋一小碗味噌湯,一杯熱茶,如果包埋野飲就好了。個人認為落少少七味粉更惹味更吸引。
好彩仲有得食,作為喜歡食天婦羅的我實在太開心了。

個人認為落少少七味粉更惹味更吸引。
穴子海老天丼
2023-04-06
穴子海老天丼
2023-03-20 572 views
姨甥女放假….惡魔呀!😈明明呢頭食完個烏冬轉個頭又話肚餓….肥妹!✨穴子海老天丼滿滿天婦羅底下 有份量滿滿又煙韌嘅珍珠飯飯配上特製成不同醬油 味道一流又唔咸仲有跟餐麵豉湯 唔太咸都👌🏻天丼嘅天婦羅(7款)包括 : 🐟 穴子 (一種體型較細嘅鰻魚)本人覺得麻麻地 唔係唔新鮮而係感覺有少少膠膠地同有啲腥🍤 黑虎蝦大大隻 唔腥又爽口✨ 仲有四季豆/ 紫菜 / 茄子 / 蟹柳 / 本菇好豐富嘅天丼 天婦羅即叫即炸薄薄粉漿脆卜卜 脆口又唔油膩放係熱辣辣嘅飯面上都唔會好快腍✨天婦羅冷烏冬冷烏冬配有特製豉油 蔥花同Wasabi我就蔥花Wasabi落豉油到當沾麵食豉油唔會太咸 加埋Wasabi更惹味份量夠多 好啱夏天食😋冷烏冬嘅天婦羅(5款)包括 : 🍤 黑虎蝦2隻 爽口唔霉 但冇乜蝦味🍆 茄子 之前食過啲一咬就成口油但佢唔會 完全接受到👍🏻✨ 仲有蟹柳 / 蓮藕 / 四季豆全部都係即叫既炸 熱辣辣 粉漿唔厚又唔咸啱啱好 脆卜卜⠀⠀✨明太子魚餅天婦羅 呢個有啲驚喜👀 有啲似炸咗嘅魚蛋咬一啖仔就見到有明太子🤤多到要湧出黎 但味道唔太突出整體係好食 外脆內軟又唔咸✨茶碗蒸有啲遜色 蛋內有粒蟹柳同一堆蟹子叫
姨甥女放假….惡魔呀!😈
明明呢頭食完個烏冬
轉個頭又話肚餓….肥妹!

✨穴子海老天丼
滿滿天婦羅底下 有份量滿滿又煙韌嘅珍珠飯
飯配上特製成不同醬油 味道一流又唔咸
仲有跟餐麵豉湯 唔太咸都👌🏻

天丼嘅天婦羅(7款)包括 :
🐟 穴子 (一種體型較細嘅鰻魚)
本人覺得麻麻地 唔係唔新鮮

叫比個肥妹食 點知食幾啖就唔食🙃
其實個蛋好滑都唔錯
可惜有少少腥腥地嘅味同偏咸
2022-10-30 1288 views
今日去開元朗,係Yoho mall搵食,經過見到呢間門口有幾個人喺度排緊隊 過去望吓有咩食見到係天丼,價錢唔算太貴就決定一試🤭🤭🤭飯既分量唔算好多 但係上面嘅天婦羅就好豐富,因為油炸其實都比較油膩,所以飯嘅份量少啲真係啱啱好! 配埋溫泉蛋嚟撈飯 正👍🏻

$80 (Lunch)
  • 天丼
2022-10-27 719 views
華味鳥天丼 $72啲雞食落唔會係成口粉好厚皮,估計佢地係用左雞胸黎炸,唔會係用好多肥膏的雞去炸,不太油膩,炸雞蛋好特別,整穿隻蛋之後啲蛋汁流出來,餸飯好好食😋同一碗仲有啲炸物蔬菜🥬,好食天婦羅蕎麥麵 $82蕎麥麵係凍的,岩晒夏天食🤭,夠晒消暑,蕎麥麵汁入面有蔥花同芥辣,有多啲唔同的食材調製,味道唔單調!🥳 呢款天婦羅入面係有兩隻炸蝦🍤,粉漿薄同脆,正🤓和麻薯(凍) $16和麻薯食落有啲奶香味,而且麻薯本人都好奶白色,相信係用牛奶去整的,軟淋淋咁🤩 佢係會配埋啲椰絲,芝麻,砂糖粉沾點食用,食落都有啲似港式糖不甩😊🔺天丼 (元朗)➡️元朗元龍街9號形點一期地下G009號舖

華味鳥天丼 $72

天婦羅蕎麥麵 $82

和麻薯(凍) $16

🔺天丼 (元朗)
➡️元朗元龍街9號形點一期地下G009號舖
2022-10-16 634 views
突然想食炸蝦天婦羅,唸起呢間主打炸蝦天婦羅嘅餐廳。兩個人,簡簡單單,一個丼,一個麵。淺草海老天丼 $78丼有3件炸蝦,好大隻,鋪滿成隻碗,好有誠意。炸蝦天婦羅外面酥而透明、裡面鲜嫩多汁,正!食完唔覺油膩。珍珠米都唔錯,粒粒飽滿,有飯香味。炸蝦天蕎麥麵(冷)$82又係3件炸蝦!蕎麥冷麵,配豉油汁,味道清新。值得注意:餐廳用餐時間只有45分鐘,不過佢哋上菜都快,密密食都趕得切。我哋當日客人唔多,食咗50分鐘,超少少。
淺草海老天丼 $78
淺草海老天丼
炸蝦天蕎麥麵(冷)$82
又係3件炸蝦!蕎麥冷麵,配豉油汁,味道清新。

炸蝦天婦羅
2022-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-10-01 408 views
天丼當然主要係賣食天婦羅啦,所有天婦羅都係即叫即製,落單後要稍等一陣,不過係值得嘅!食天婦羅最驚就係食到啲又厚又淋嘅,依度嘅天婦羅咬落去真係熱辣辣,而且粉衣唔會太厚,炸得鬆身,即使食到尾都唔覺膩。上天丼有黑虎蝦、蟹柳、蓮藕、茄子、四季豆,虎蝦蝦肉爽口,四季豆就比較有新鮮感,淋上嘅醬汁份量同埋味道都適合,如果唔夠嘅話都可以自己加 上天丼可以淺嚐到以上幾款幾款天婦羅,幾十蚊嘅價錢算係有交代,物有所值!

2022-09-29 290 views
餐廳位於YOHO 既一期地下樓底比較高 所以空間感好大枱既位都寬敞二人各叫左海老天丼同穴子天丼 穴子即係鰻魚 比較特別 出面小有既炸物海老天丼 包含3隻虎蝦 紫菜 茄子 四季豆穴子天丼 黑虎蝦 穴子 鰻魚 蟹柳 本菇 四季豆 茄子每個餐還有附送麵豉湯每一樣炸物都脆而不會有油膩感覺🥰炸粉唔厚值得一讚👍🏻
餐廳位於YOHO 既一期地下

每個餐還有附送麵豉湯
每一樣炸物都脆而不會有油膩感覺🥰
炸粉唔厚值得一讚👍🏻

2022-08-26 322 views
天丼係天婦羅專門店,佢有幾間分店,今日我去左yoho mall既分店。佢啲天婦羅set通常跟飯或烏冬或蕎麥麵(冷/熱),套餐通常跟碗麵豉湯。佢價位唔算太貴,around $70-90一個set。🔶️滑蛋天婦羅海老丼 ($75,7.5 /10)有三隻天婦羅虎蝦,都大隻。但首先蝦肉質唔彈牙,炸粉又太多,炸得又唔夠脆。另外,滑蛋丼既滑蛋應該要半生熟有濕潤感拌飯先好食,但呢碗隻蛋太熟亦都唔滑。讚既只係個配菜洋蔥好入味。麫豉湯好普通。地方環境都光猛舒服,行平民食堂路線。價錢唔買,但食物質素一般。

🔶️滑蛋天婦羅海老丼 ($75,7.5 /10)
麫豉湯好普通。

2022-08-12 343 views
平時夜晚呢間要排好長隊,但係平日晏晝冇人可以直入。天婦羅烏冬冷麵 $82冷烏冬好煙靭,QQ得黎又唔會好似橡筋咁。冷麵汁會配埋Wasabi。我就將成個Wasabi擺咗落去冷麵汁入邊撈埋黎點烏冬,份量啱啱好唔會好攻鼻。天婦羅炸得好脆,唔會好油膩,炸漿亦都好薄。蓮藕切咗薄片,落去爽口。點天婦羅嘅醬油同冷麵汁係分開嘅,醬油會有埋蘿蔔蓉,亦都冇冷麵汁咁鹹,好味😋
平時夜晚呢間要排好長隊,但係平日晏晝冇人可以直入。

天婦羅烏冬冷麵 $82

天婦羅冷烏冬
天婦羅冷烏冬
2022-08-08 365 views
呢間日本過江龍既天婦羅丼真係好好食,性價比超超超超超高!真正既平!靚!正!上天丼:有2隻天婦羅蝦,真係連殼都炸到脆卜卜,蝦尾都可以食埋!蝦都冇冰鮮果種“雪味”,而且口感彈牙不過蝦本身調味就偏淡,所以加埋醬汁一齊好好食!另一神奇既地方係明明有醬汁係上面,佢都竟然冇變淋!飯係日本米,充滿米香而且口感適中!整體好好味!朋友叫左天婦羅冷麵餐,個餐有2片紫菜,俾左我食,不過口感一般,唔脆。朋友話冷麵麵質偏軟,但個汁加芥末好清新,加上整體夠冰涼好適合夏天食。另外叫左個華味鳥天丼,華味鳥其實係雞肉,口感類似雞胸,不過雞味真係超濃。天婦羅都係炸到好脆,調味偏淡所以食到食材既原味。最高興係有隻温泉蛋附送,蛋黃香味好濃郁,配上微咸微甜既汁撈飯,真係好好味下次會再食!

上天丼:
整體好好味!

下次會再食!

2022-07-31 289 views
天婦羅烏冬 (冷麵) $82好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭天婦羅蕎麥麵(冷麵) $82好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{兩個餐都有包含:黑虎蝦2隻 蟹柳 茄子蓮藕 四季豆既天婦羅 每件天婦羅都係即叫即炸 每件都很新鮮 黑虎蝦2隻肉質爽口 但蝦既香味就不夠突出 烏冬爽口彈牙 蕎麥麵較軟身 兩者配上鰹魚汁食都很美味}日本溏心蛋天婦羅 $18好味指數 3/5 🍭🍭🍭{這店既溏心蛋天婦羅跟我想像不同 日常食到既都係先烚蛋後炸 而這店是原隻蛋打入炸油 配合適當既時間做出溏心蛋天婦羅 蛋白既部份很甜 蛋黃溏心既效果都做到 但蛋香味不太濃} 甲羅天婦羅 $42好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{蟹膏非常之多 做法係將整個蟹殼連膏一齊炸 所以炸粉只有薄薄一層 入口有少少脆口 又不會蓋過蟹膏既香味 還提供了少少既飯和紫菜 配上一齊食非常合襯}華味鳥雞寶(2件) $18好味指數 3/5 🍭🍭🍭{炸粉薄身 肉很多 味道不算特別 像平時m記既麥樂雞}華味鳥雞肉 (1件) $18好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{咬開一半雞肉看似很乾 但入口味道很香很多汁 而且很軟
天婦羅烏冬 (冷麵) $82

華味鳥雞肉 (1件) $18
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
{咬開一半雞肉看似很乾 但入口味道很香很多汁 而且很軟身}
2022-07-21 226 views
放工就去睇可愛嘅一一👦🏻 但係就要食飯先!同朋友仔就揀呢一間 喺樓下最快諗住食個堂食 點知超多人排隊!就叫外賣啦 (因為行返去女神屋企都只不過係5分鐘嘅事)之前食過嘅 但係係foodpanda就覺得好普通因為已經淋咗今次試多次 等咗大約20分鐘就嗱嗱臨返去 我揀咗個天婦羅冷烏冬 (本身想要熱嘅 不過原來熱嘅唔可以外賣) 返到去即刻開! 試咗個炸茄子🍆~好好食呀 裏面好似雞髀菇 (平時唔鍾意食茄子)炸蝦🍤炸到啱啱好 但係成日覺得入面唔係好夠味 可能天婦羅蝦就係淡茂茂 要點返個天婦羅汁其他嘅話就係正常撈埋Wasabi嘅凍烏冬好好味😋最後極速食完! 如果有得揀 當然堂食會好啲 雖然味道差唔多 但係擺碟已經差好遠😝😝
放工就去睇可愛嘅一一👦🏻
但係就要食飯先!同朋友仔就揀呢一間

喺樓下最快諗住食個堂食
點知超多人排隊!就叫外賣啦

(因為行返去女神屋企都只不過係5分鐘嘅事)

今次試多次 等咗大約20分鐘
就嗱嗱臨返去

我揀咗個天婦羅冷烏冬
(本身想要熱嘅 不過原來熱嘅唔可以外賣)

返到去即刻開!
試咗個炸茄子🍆~好好食呀
裏面好似雞髀菇 (平時唔鍾意食茄子)

炸蝦🍤炸到啱啱好

其他嘅話就係正常

撈埋Wasabi嘅凍烏冬好好味😋

最後極速食完!
如果有得揀 當然堂食會好啲
雖然味道差唔多 但係擺碟已經差好遠😝😝
2022-07-06 220 views
一直都好想試呢間既天婦羅但好多時候都好多人排隊今日揀左個夜少少既時間去 竟然唔洗等位今次分別叫左2個餐1.天婦羅烏冬2.海老滑蛋丼天婦羅烏冬炸物都幾好味 價錢又唔會太貴性價比都幾高 食得出食材用料都係比較新鮮夠香夠好味 烏冬都有彈牙既口感評價:值得推薦 可以有下次 下下次海老滑蛋丼海老炸得好夠香 完全唔覺得油膩而且覺得呢間店 對於炸物都會整得比較乾身就算食多左都唔會有濟既感覺出現而滑蛋配飯真係相當夾 評價:極力推薦 水準一流最後總括:值得一試 炸物做得好味
一直都好想試呢間既天婦羅

評價:極力推薦 水準一流

最後總括:值得一試 炸物做得好味
2022-05-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-07-03 242 views
🍽 餐廳:天丼Tenya(元朗)📍 地址: 元朗元龍街9號形點一期地下G009號舖突然想食天婦羅但係仲未可以飛去日本🇯🇵食,唯有食住香港果d先啦~🌟淺草海老天丼($78)有三隻大大海蝦,紫菜,枝豆,茄子,炸得香脆,唯獨沒有附上天婦羅汁,整碗飯偏乾身,要另外「偷」隔離碟天婦羅蕎麥麵餐既沖黎食。另外有麵鼓湯附送。🌟天婦羅蕎麥冷麵($82)夏天吃冷麵最好不過,暑氣全消~天婦羅大致跟上面差唔多,不過不失。如果好想食天婦羅🍤既話可以過黎止下忍既。
🍽 餐廳:天丼Tenya(元朗)
📍 地址: 元朗元龍街9號形點一期地下G009號舖

🌟淺草海老天丼($78)
另外有麵鼓湯附送。

🌟天婦羅蕎麥冷麵($82)
夏天吃冷麵最好不過,暑氣全消~
天婦羅大致跟上面差唔多,不過不失。

如果好想食天婦羅🍤既話可以過黎止下忍既。
淺草海老天婦羅
天婦羅蕎麥冷麵
蕎麥冷麵
淺草海老天婦羅
天婦羅蕎麥冷麵
蕎麥冷麵
  • 穴子海老天丼
2022-07-03 154 views
打完風後的星期日,同家人出去Yoho午飯,順便補充番啲物資。過去2日打風唔係公仔麵就係麥當勞,所以今日本身係想食清淡少少的,但後來揀咗天丼。周末的Yoho mall一定勁多人,差唔多3點去到時都要排隊,不過比預期中快咗有位。家人叫咗天婦羅烏冬配豚骨白湯,各樣天婦羅都新鮮,一來應該真係有單先即炸,二來炸的時間亦都控制得好,而烏冬亦算彈牙,唯獨炸蝦的味道較淡。我就叫咗個華味鳥天丼,天婦羅有2件薄雞肉,2件雞寶,蓮藕,四季豆,再加半熟蛋。我較鍾意雞寶的味道,食完2件仲想要多啲,反而薄雞肉我覺得一般。蓮藕及四季豆都掌握得好,炸的時間適中。半熟蛋撈埋飯一齊食好正。另外追加茄子及蕃薯各一份 (每份2件),蕃薯都炸得好味,推介!雖然係天婦羅,不過炸得一啲都唔油膩,大家都可以試下!提提大家,用膳時間為45分鐘,會否好趕?對於我同家人就無問題。

雖然係天婦羅,不過炸得一啲都唔油膩,大家都可以試下!

2022-07-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 天婦羅烏冬
  • 華味鳥天丼