Restaurant: TERA
Terms & Details:
TERA係人氣甜品專門店😋這裏的風格好像進入咗庭園一樣,有不同的綠色植物擺設帶給一種很「禪」嘅感覺⛩️🔸抹茶梳乎厘班戟 $158自家製蕨餅•白玉•紅豆蓉•宇治抹茶忌廉宇治抹茶忌廉打得好cream~濃濃的宇治抹茶粉梳乎厘班戟🥞口感鬆軟,喜歡抹茶的不能放過🤪🔸士多啤梨Croffle $68口感十足的牛角包窩夫🧇香甜的草莓加上濃滑曉忌廉芝士奶油、草莓果醬,入口香甜又清新🔸煙三文魚牛角包salmon crossiant $148有半隻大大又新鮮嘅牛油果🥑係面頭炒蛋好嫩滑一切入面仲有好多煙三文魚,咬一啖口感好豐富又食到牛角包的鬆軟可口
TERA係人氣甜品專門店😋
這裏的風格好像進入咗庭園一樣,有不同的綠色植物擺設
帶給一種很「禪」嘅感覺⛩️

🔸抹茶梳乎厘班戟 $158
自家製蕨餅•白玉•紅豆蓉•宇治抹茶忌廉
宇治抹茶忌廉打得好cream~濃濃的宇治抹茶粉
梳乎厘班戟🥞口感鬆軟,喜歡抹茶的不能放過🤪

🔸士多啤梨Croffle $68

🔸煙三文魚牛角包salmon crossiant $148
有半隻大大又新鮮嘅牛油果🥑係面頭
炒蛋好嫩滑

位於大圍圍方商場入面嘅一間日系和風cafe位置唔算非常起眼不過星期日夜晚都滿哂人 要等一陣位😳現場所見每台都會必叫疏乎厘🤪.🔥明太子蟹肉意粉 $158意粉份量唔算好多,但係醬汁非常濃郁😚啖啖明太子醬,非常Creamy同蟹肉撈埋一齊食唔錯😋.🔥炸薯條配黑松露醬 $58估唔到$58份量都幾大薯條唔係粗身嘅幼身薯條都炸得非常香脆熱辣辣一睇就知係新鮮出爐😆😆點配黑松露醬非常好食(但係如果想再添加的話就要額外俾錢😎).🔥士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟 $118鮮忌廉 •新鮮士多啤梨•士多啤梨餅碎 • 士多啤梨醬疏乎厘pancake比較濕潤空氣感唔算好足夠口感非常柔軟 我額外加咗$26 可以有兩球雲呢拿雪糕配埋雲呢拿雪糕一齊食,口感更佳🤟🏻🤭
位於大圍圍方商場入面嘅一間日系和風cafe
位置唔算非常起眼
不過星期日夜晚都滿哂人 要等一陣位😳
現場所見每台都會必叫疏乎厘🤪

🔥明太子蟹肉意粉 $158
意粉份量唔算好多,但係醬汁非常濃郁😚
啖啖明太子醬,非常Creamy
同蟹肉撈埋一齊食唔錯😋

🔥炸薯條配黑松露醬 $58
估唔到$58份量都幾大
薯條唔係粗身嘅
幼身薯條都炸得非常香脆熱辣辣
一睇就知係新鮮出爐😆😆
點配黑松露醬非常好食(但係如果想再添加的話就要額外俾錢😎)

🔥士多啤梨雲呢拿疏乎厘班戟 $118
鮮忌廉 •新鮮士多啤梨•士多啤梨餅碎 • 士多啤梨醬
疏乎厘pancake比較濕潤
空氣感唔算好足夠
口感非常柔軟
我額外加咗$26 可以有兩球雲呢拿雪糕
配埋雲呢拿雪糕一齊食,口感更佳🤟🏻🤭

• 明太子蟹肉意粉
2024-05-14 37 views
軟綿綿疏乎厘😆 餐廳主打日式定食及洋食 更有多款精美甜品例如窩夫🧇、 疏乎厘等 餐廳環境日系整潔 今日星期五晚市都要排隊~ ====᪥ 吉列大蝦配蕃茄濃湯烏冬 $118蕃茄湯好濃郁濃稠 配上三隻吉列大蝦🍤 香脆可口 大蝦爽彈 配上蛋黃醬᪥ 原條蒲燒鰻魚配咖喱汁滑蛋飯 $178賣相都幾精美~ 整個配搭都好經典᪥ Oreo奶油曲奇疏乎厘 $138疏乎厘一共有三層 賣相精緻💓 配上鮮忌廉、Oreo 曲奇碎、餅乾及朱古力醬~ pancake蛋香味濃郁 口感鬆軟綿密🤤 不過略嫌唔夠多忌廉 食到最後有啲乾身
====

᪥ 吉列大蝦配蕃茄濃湯烏冬 $118

᪥ 原條蒲燒鰻魚配咖喱汁滑蛋飯 $178
賣相都幾精美~ 整個配搭都好經典

᪥ Oreo奶油曲奇疏乎厘 $138
2024-05-13 30 views
金箔Nutella 疏乎厘班戟🥞$168呢一個疏乎厘班戟係由可可豆榛果仁醬🍫、金莎朱古力、金箔、榛子朱古力碎🌰組成嘅,好少何見到會有榛子醬疏乎厘嘅組合,所以就決定叫黎試吓~如果佢嘅榛子醬同埋朱古力味道可以再濃啲就好~香蕉海鹽焦糖窩夫 🧇$118佢哋嘅窩夫分別由忌廉、新鮮香蕉🍌、海鹽焦糖醬🍿、Lotus 無糖餅乾餅碎組成,忌廉撈埋焦糖餅碎口感好好,我本身就好鍾意呢個品牌嘅焦糖餅乾,所以好鍾意呢一個!☺️炸蜜糖牛油雞翼(六隻)🐔🍯$68喺等緊甜品嘅期間見到隔籬枱叫咗個炸雞翼,賣相好唔錯,所以我哋都決定叫一個試吓,雞翼炸得好香脆,而且雞肉都好入味,以炸雞翼嚟講佢嘅評價真係幾高分,建議大家嚟到呢度都唔一定要食甜品,佢哋嘅小食絕對係滄海遺珠!🙈🙈
金箔Nutella 疏乎厘班戟🥞$168

香蕉海鹽焦糖窩夫 🧇$118

炸蜜糖牛油雞翼(六隻)🐔🍯$68
2024-05-12 49 views
店內多款梳乎厘班戟🜸 窩夫🜸 牛角包窩夫🜸等,好適合滿足本yo的甜品胃ت 日系田園風格的裝潢亦讓人感覺放鬆舒服。🎈提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 $148是本yo最愛的tiramisu口味Pancake震騰騰空氣感十足味道以可可為主配上brownie及咖啡手指餅手指餅的苦澀可以讓怕甜的你平衡返味蕾的衝擊ᕕ( ᐛ )ᕗ🎈金沙牛角包窩夫 $76金沙口味是店內推薦的名乎其實. 金沙朱古力味突出Croffle 香脆不錯!🎈煙三文魚青醬意粉 $148熱愛青醬的yo還叫咗份意粉意粉掛滿青醬味道突出而且creamy♡︎煙三文魚咸香令口感、賣相都🆙🆙🆙

🎈提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 $148

手指餅的苦澀可以讓怕甜的你平衡返味蕾的衝擊ᕕ( ᐛ )ᕗ

🎈金沙牛角包窩夫 $76

金沙口味是店內推薦的
名乎其實. 金沙朱古力味突出
Croffle 香脆不錯!

🎈煙三文魚青醬意粉 $148
熱愛青醬的yo還叫咗份意粉
意粉掛滿青醬
味道突出而且creamy♡︎
煙三文魚咸香令口感、賣相都🆙🆙🆙
2024-05-07
$200 (Tea)
2024-05-08 140 views
TERA清雅的裝修,店內的綠色植物,感覺舒服。晚市有2人套餐轉龍蝦湯 x2龍蝦湯味道香濃,原來湯內重有蝦肉。蒜香辣椒白酒煮蜆白酒煮蜆肉酒香之餘,蒜香辣椒味道真係辣嘅,沾埋一齊食好滋味。吉列大蝦蛋包飯(咖哩汁)吉列大蝦炸得好脆但唔油,蛋夠滑,佢嘅咖哩係帶辣嘅咖哩,好食。烤西班牙伊比利亞豬鞍(配燒汁)豬鞍厚身烤出嚟唔乾,切開有肉汁,配搭蘋果粒好開胃。開心果梳乎厘開心果雜果仁•開心果忌廉 •開心果醬果仁比我想像中多,入口軟綿綿梳乎厘加埋忌廉同開心果仁好滿足。檸檬芝士凍餅檸檬配芝士唔覺膩,凍餅切落去係有質感。草莓番石榴乳酸配草莓soda 味道帶酸酸甜甜梳打水。山茶花桂花椰子水入口已好香山茶花桂花香配搭椰子水,清甜帶香花嘅飲品。
TERA清雅的裝修,店內的綠色植物,感覺舒服。

晚市有2人套餐
轉龍蝦湯 x2
龍蝦湯味道香濃,原來湯內重有蝦肉。

蒜香辣椒白酒煮蜆

吉列大蝦蛋包飯(咖哩汁)

烤西班牙伊比利亞豬鞍(配燒汁)
豬鞍厚身烤出嚟唔乾,切開有肉汁,配搭蘋果粒好開胃。

開心果梳乎厘
開心果雜果仁•開心果忌廉 •開心果醬

檸檬芝士凍餅
檸檬配芝士唔覺膩,凍餅切落去係有質感。

草莓番石榴乳酸配草莓soda
味道帶酸酸甜甜梳打水。
山茶花桂花椰子水
入口已好香山茶花桂花香配搭椰子水,清甜帶香花嘅飲品。

2024-05-06 83 views
約左家人放工吃晚飯 係openrice book定賺埋里數咁食物先呢個係明太子蟹肉意粉 呢個見到好多人食評都推介 但係一個人食實在太多啦 兩個人食差唔多 因為比較Creamy 如果可以稀釋啲醬汁就好啦 就會冇咁漏 因為明太子同紫菜都好濃味水牛城雞翼六隻 佢都比較大隻 肉都幾嫩 都炸得幾脆個醬汁比較酸 亦都有少少辣味 鍾意食酸嘢可以試吓 呢個田園沙律真係好解油膩 我會推薦呢個因為食完都幾開胃因為食完前面嗰兩樣都有啲飽沒有試食活動 有消費 在此貼上收據證明
約左家人放工吃晚飯 係openrice book定賺埋里數

2024-05-06
Type of Meal
Dinner
2024-05-05 164 views
行大圍圍方商場, 見此日式甜品店。平日3點時段, 有5-6枱客, 入去試試。1)提拉米蘇Brownie 梳乎厘 4分賣相ok, 但食物唔ok.梳乎厘蛋味好濃, 但沒有空氣滑溜感, 梳乎厘質感好實, 似蛋糕又似m記早餐pancake.同我相像及出面食開d日式軟滑輕梳乎厘好唔同。。<<我食緊梳乎厘?。m記早餐pancake?>>Brownie 切到又大又小, 沒有美感, 太甜, 又偏硬。總之感覺食物質素好一般.2) 下午茶餐日式咖哩鰻魚蛋包飯。4分日式咖哩汁好少, 蛋完全唔夠滑。鰻魚好林又pat. 好失望。總評。食物。 質素好差, 是日式店?服務。 員工好新, 冇咩服務又冇出聲又沒笑容。比錢埋單都沒有說多謝幫襯, 完全唔出聲。食完都唔開心。
行大圍圍方商場, 見此日式甜品店。
平日3點時段, 有5-6枱客, 入去試試。

1)提拉米蘇Brownie 梳乎厘
4分
賣相ok, 但食物唔ok.

總之感覺食物質素好一般.

2) 下午茶餐
日式咖哩鰻魚蛋包飯。4分
日式咖哩汁好少, 蛋完全唔夠滑。
鰻魚好林又pat.

好失望。

總評。
食物。 質素好差, 是日式店?
服務。 員工好新, 冇咩服務又冇出聲又沒笑容。
比錢埋單都沒有說多謝幫襯, 完全唔出聲。
食完都唔開心。

2024-05-03 85 views
星期六約左朋友在圍方食lunch , 傾下計,圍方咁多選擇,最後揀左 TERA , 好舒服嘅一間Cafe,見佢啲食物太吸引,去一次試唔到幾多樣,下次會再去試埋其他食物。因為在openrice 訂左位,一到即刻有位坐,而且仲要比左一個最入嘅位置我地坐,傾偈都傾得好舒服👍

明太子蟹肉意粉
水牛城雞翼
提拉米蘇布朗尼梳乎厘班㦸
2024-04-13
$200 (Lunch)
明太子蟹肉意粉
提拉米蘇布朗尼梳乎厘班㦸
🐮金沙牛角包窩夫牛角包窩夫都流行左一排但呢個窩夫真係熱辣辣又酥脆又口感豐富!如果本身你鐘意食金沙應該都會好鐘意呢個配搭!🐮原條龍蝦尾拼大蝦蛋包飯龍蝦尾+大蝦好豐富份量好足夠 煮得剛好肉質鮮嫩配搭嫩滑蛋包飯滿滿嘅蛋白質!🐮水牛城雞翼佢呢個版本係甜酸為主如果你好鐘意食酸d嘅就會超鐘意醬汁濃厚雞翼肉質嫩滑🐮烏龍咖啡無諗過入面有Chia Seed咁特別驚喜左一番 淡淡烏龍味都不錯👍🐮TERA大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖

🐮金沙牛角包窩夫
牛角包窩夫都流行左一排
但呢個窩夫真係熱辣辣
又酥脆又口感豐富!

如果本身你鐘意食金沙
應該都會好鐘意呢個配搭!

🐮原條龍蝦尾拼大蝦蛋包飯

淡淡烏龍味都不錯👍

🐮TERA
大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖
2024-04-30 64 views
週末日常,好彩大圍都有戲院而家,我哋睇完戲就係呢個商場覓食,竟然俾我哋搵到一間Lisboy鍾意嘅梳乎厘專門店😍🥞二話不說入咗嚟食!🍤 吉列大蝦蛋包飯聽講呢間分店係新開,估唔到有咁多唔同食物嘅選擇,今次我哋食咗個吉列大蝦蛋包飯,將啲蝦肉mix埋蛋包飯俾Lisboy食!食到舔舔脷!閣下新鮮用特別嘅方法炸完之後鬆脆又鮮味!大人同細佬都鍾意😋🐟 原條蒲燒鰻魚配濃蕃茄烏冬呢間真係日式嘅fusion菜,竟然有呢個鰻魚同埋濃蕃茄烏冬,全部都係我想食嘅嘢!同埋夜宵,好飲味仲有少少炭燒味好濃!個蕃茄烏冬係濃湯,每食一條烏冬啖啖嘅湯頭夠晒Rich🥰🥞 TERA’s 原味梳乎厘最後主角出場,係Lisboy最愛嘅疏乎厘🥞😍呢間食店最出名就係佢地個疏乎厘,每次都要等20mins新鮮製作,今次我哋揀咗原味,Lisboy都食到之餘仲可以清清地食試吓個疏乎厘嘅原汁原味!俾咗成大嚿疏乎厘lisboy食!佢9秒9就可以清晒🤤正啊!

🍤 吉列大蝦蛋包飯

🐟 原條蒲燒鰻魚配濃蕃茄烏冬

🥞 TERA’s 原味梳乎厘

2024-04-30 78 views
今日行圍方嗰陣見到Tera,就決定入去試吓,之前已經聽過呢間cafe,佢哋嘅甜品好似幾出名All Day Breakfast 🍳 $138全日早餐都幾豐富,有牛角窩夫、黑松露滑蛋、煙肉、德國腸、大啡菇、乳酪、煙三文魚、沙律,啱晒選擇困難症嘅人☺️水牛城雞翼6隻🍖 $58水牛城雞翼大大隻,肉質嫩滑好多肉,個水牛城都幾重口味~提拉米蘇布朗尼疏乎厘班戟🍨 $148Tiramisu pancake係大圍限定,咁就一定要試吓,賣相好吸引,pancake口感鬆軟輕盈,充滿蛋香,仲可以配埋Brownie一齊食!

All Day Breakfast 🍳 $138

水牛城雞翼6隻🍖 $58
水牛城雞翼大大隻,肉質嫩滑好多肉,個水牛城都幾重口味~

提拉米蘇布朗尼疏乎厘班戟🍨 $148

一講到食😚Gavin媽最鐘意搵埋朋友一齊gogogo!!今次我地黎到位於大圍圍方既TERA寺🥞佢係一間人氣甜品專門店🌟唔止餐廳環境舒適,食物又好味😋服務質素仲唔錯👍🏻➣金箔Nutella梳乎厘班戟有三層好動L既班戟🥞淋上可可豆榛果仁醬加上金箔同埋榛子朱古力 好靚呀食落好fluffy 仲有好香既蛋味🤤果然係招牌之一🌟➣香蕉海鹽焦糖窩夫每一啖都係滿滿既海鹽焦糖醬同埋忌廉加上新鮮既香蕉 口感好豐富最後食埋Lotus焦糖餅乾 好perfect🫶🏻➣烏龍咖啡估唔到會加埋奇亞籽將牛奶 濃縮咖啡同烏龍茶配搭一齊口感都幾新鮮✨➣草莓番石榴乳酸配草莓乾味道酸酸甜甜 仲有原粒草莓乾 正合我口味😗@tera_pancake 📍TERA • 寺大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖𝐖𝐄𝐋𝐂𝐎𝐌𝐄 𝐓𝐎 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐔𝐒(. ❛ ᴗ ❛.)🌟Gavin同媽咪一齊帶你周圍食 周圍玩🌟➢👩🏻@hellodearmaggiee 👶🏻@gavincheukhim_ #hongkongbaby #hongkongbabyboy #香港媽媽

➣金箔Nutella梳乎厘班戟

大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖
佐敦廟街273-285號寶發大廈地下4號舖
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

🌟Gavin同媽咪一齊帶你周圍食 周圍玩🌟

#hongkongbaby #hongkongbabyboy #香港媽媽 #寶寶日常 #育兒日常 #港媽日常 #香港bb #hkkidsmodel #hkbbmodel #hkfoodie #hkbabyphotography #親子KOL #旅行blog #親子好去處 #親子玩樂 #香港媽咪 #香港媽咪幫 #香港媽媽 #媽媽日常 #媽咪metime #metime #開飯喇 #pancake #香港探店 #香港美食 #圍方 #tera寺 #打卡 #香港甜品 #香港人氣店 #hkfoodie
2024-04-20
Type of Meal
Dinner
2024-04-27 27 views
晚餐時間唔洗等好耐就有位啦。嗌左一個開心果疏乎厘,鰻魚蛋包飯同埋pizza. 個開心果疏乎厘好好味,厚得嚟又唔會硬,保持到好軟。開心果醬淋喺面,傑傑地每一啖都有醬,仲有開心果腰果伴碟,全碟都好開心果。不過如果個醬可以再多啲就更好!鰻魚蛋包飯係全條鰻魚,個蛋屯飯都做得唔硬又有汁,加埋咖哩醬,啖啖都有鰻魚同蛋,唔會覺得dry. 個pizza就無咩特別,唔係難食但如果多啲芝士會好食啲,個餅邊無料嘅位置比較大,只食pizza會有啲乾

開心果疏乎厘
2024-04-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
開心果疏乎厘
再訪嘅一間高質pancake🥞waffles🧇店铺o(^_^)o好耐之前食過之後一直對佢啲甜品意粉念念不忘,今次一於再訪(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)❤️💜凱撒沙律 🥗配煙燻三文魚 💰$128沙津食落去好清新開胃,而且份量一啲都唔少,食落口感覺凱撒沙律醬嘅味道比較濃烈👅,落得相對較多,三文魚係大大塊咁而味道就正常發揮🙌✨仲要有麵包粒perfect🤤💜 香蕉海鹽焦糖waffles🧇 💰$118Waffles上面有好豐富嘅配料decoration,包括忌廉、新鮮香蕉🍌,加上海鹽焦糖醬同Lotus無糖餅乾&餅碎增添鹹甜鹹甜嘅感覺,窩夫🧇食落有幾香嘅烘焙味,而且有種外脆內軟的感覺,配埋其他配料一齊食,令到成個層次昇華咗(。ì _ í。)✨💜明太子蟹肉意粉 🍝 💰$158明太子忌廉汁煮得好杰身濃郁,意粉🍝亦都相當掛汁入味,每一啖都充滿住明太子醬的口感,漸漸咁滲透入囗腔之中( ̀⌄ ́)另外,好意想不到嘅係,佢俾蟹肉嘅份量一啲都唔孤寒!

💜凱撒沙律 🥗配煙燻三文魚 💰$128

💜 香蕉海鹽焦糖waffles🧇 💰$118