Restaurant: TERA (形點 I)
Terms & Details:
2024-04-19 120 views
Tera一共有3間分店 今日就去左Yoho分店 終於可以試吓佢哋嘅疏乎厘pancake啦😍 呢度嘅店員非常友善 12:00入座率大概五成 仲可以選擇座位🤩 我哋揀咗比較特別嘅榻榻米 幾有特色👍🏻呢到每一款甜品都非常吸引 最後決定叫咗一個set lunch同2款甜品同朋友share嚟食😚 set lunch已經包咗餐湯/沙律 主食同埋飲品🤩 我哋揀左香煎比目魚配墨魚汁意大利飯 嚟到真係每一粒飯都比墨魚汁包住🤪 好濃郁 飯粒有咬口 2個人share食剛剛好👍🏻 套餐仲可以揀$42內嘅飲品 揀嘅latte都唔錯㗎😚重頭戲當然係甜品 我哋叫左伯爵茶疏乎厘pancake同金莎牛角包窩夫😍 pancake好香蛋味 好fluffy 🙌🏻 旁邊仲有粒粒麻糬同杏仁脆片 好豐富🤤 金莎牛角包窩夫朱古力控必選 本身就好鍾意食牛角包 加埋cream同朱古力一齊食好邪惡👅 呢個價錢都幾抵食啊🌟

set lunch已經包咗餐湯/沙律 主食同埋飲品🤩
套餐仲可以揀$42內嘅飲品 揀嘅latte都唔錯㗎😚

上次食完「寺」嘅甜品,念念不忘,所以今日同朋友去食lunch,順便去食個甜品,今次冇叫牛角窩夫,叫咗我好鍾意食嘅梳乎厘pancake。香煎比目魚配墨魚汁意大利飯 $138今日餐湯係蕃茄湯,但係我揀咗食沙律菜,扮健康🤣,比目魚墨魚汁意大利飯,上次嚟都有食過,比目魚煎得香脆,意大利飯質感好食唔漏。全日早餐 $138有大啡菇、肉腸、炒蛋、車厘茄、乳酪、煙肉、牛油果、牛角包窩夫、沙律菜,如果想追加煙燻三文魚就加$20。炒蛋好滑,牛角包窩夫好香脆、牛油果好creamy,原味乳酪面加上杏仁碎,味道配搭得剛好。凍鮮奶咖啡 咖啡味香濃。榛子焙茶梳乎厘pancake $148好鍾意呀!疏乎厘pancake非常軟熟,焙茶味好香,唔會苦澀,味道配搭得好好,唔會好甜,好想食多個😂。+10%服務費📍店舖資料:TERA 元朗店(寺)地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖

香煎比目魚配墨魚汁意大利飯 $138

全日早餐 $138

凍鮮奶咖啡

咖啡味香濃。

榛子焙茶梳乎厘pancake $148

+10%服務費

📍店舖資料:TERA 元朗店(寺)

地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖
2024-04-03 150 views
Tera一向出店食物有質素,今日放假同朋友一早book位黎食! ✨明太子蟹肉意粉 $138真係每次黎必點! 意粉份量勁多,兩個女仔share就岩晒, 明太子醬仲好足料,仲好creamy! 意粉鹹香味十足! ✨🦀香煎蟹餅 $88有沙律菜作為伴碟, 令整體完全唔會覺得油膩! 而且蟹餅仲煎得好香! ✨🍶清酒煮蜆 $78蜆肉又大又鮮嫩,清酒香氣濃郁,兩者味道互相融合。 ✨🐟煙三文魚 $28 (追加)煙三文魚砌到成朵花咁, 仲有兩朵咁多! 我配埋香煎蟹餅一齊食, 更豐富! ✨🍨雪糕 $26追加有2球雪糕咁多, 非常抵食! 奶味仲幾出tim!

✨明太子蟹肉意粉 $138

✨🦀香煎蟹餅 $88

✨🍶清酒煮蜆 $78
蜆肉又大又鮮嫩,清酒香氣濃郁,兩者味道互相融合。

✨🐟煙三文魚 $28 (追加)

✨🍨雪糕 $26追加
有2球雪糕咁多, 非常抵食! 奶味仲幾出tim!
2024-03-27 149 views
爸爸放假出左元朗整學車🚗既野,我同檸茶去完學校復活節party🥳就出元朗join佢,係門口深深被甜品餐牌吸引住🤩🤩。餐廳裝修以🎌日式風格,雖然地方吾算大,但都有吾同風格既坐椅選擇,最特別係有榻榻米🎎。我哋分別叫兩份午餐,再加一個甜品。🌈卡邦尼意粉🍝醬汁質地吾算杰身有濃郁蛋🥚香味,意粉煙韌,好味道。🌈Tera 精選蛋包飯🌮蛋吾會太老岩岩好,雞肉嫩滑配上微辣既咖哩汁。🌈開心果梳乎厘🥞登登登登,最期待😍既甜品終於黎啦,我揀左最近迷上既開心果味, 班戟蛋味香濃夠鬆軟仲識彈下彈下架,淋上開心果醬都唔會好甜,周邊仲舖滿開心果雜果仁,真係好滿足。📍TERA (形點 I)📌元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖#Tera #形點 #日式 #元朗美食 #元朗必食 #元朗餐廳 #元朗好去處 #元朗美食地圖 #餐廳推介#假日好去處#ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶

🌈卡邦尼意粉🍝
醬汁質地吾算杰身有濃郁蛋🥚香味,意粉煙韌,好味道。

🌈Tera 精選蛋包飯🌮
蛋吾會太老岩岩好,雞肉嫩滑配上微辣既咖哩汁。

Tera 精選蛋包飯

🌈開心果梳乎厘🥞

開心果梳乎厘

📍TERA (形點 I)
📌元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

2024-03-21
Type of Meal
Lunch
Tera 精選蛋包飯
開心果梳乎厘
  • Tera精選蛋包飯
  • 卡邦尼意粉
這日白色情人節🤍,帶男朋友到TERA吃法國藍帶廚師主理的日式🇯🇵梳乎厘🥞作回禮。😋💖🤣其實元朗真的有很多好西吃呢~🤗這間位於形點I期的日系西式餐廳Tera,木系🪵裝修潔淨明亮,我特別喜歡那盞白色的半透大圓燈🪩,我們坐到塌塌米的座位,雖然這裡不用脫鞋坐進去,但這個凹下去放腳的箱子令人也有種到了日本的錯覺⋯⋯😂我們點了比目魚意大利飯($138)、明太子蟹肉意粉($138)和金箔Nutella Pancake ($168)。😋比目魚墨汁意大利飯,我很喜歡上面那兩塊煎得剛好的比目魚,魚皮煎得香脆可口,咬下去是嫩滑帶有豐富魚脂魚肉,好喜歡!😍墨魚🦑汁飯配上紅椒絲和羅勒🌿,有種淡鹹鮮味加清香的味道~👅不過如果飯粒煮得軟身一點我會更喜歡!💕明太子蟹肉意粉,這個一定要趁熱食,不然醬汁糊掉了就不好吃了,蟹肉絲、紫菜絲等份量毫不吝嗇,加在一起吃,很鮮香味美!🥰最後來到最期待的甜品時間,男朋友👫喜歡吃朱古力味,當然是點了金箔Nutella Pancake,滿滿金箔作伴碟,閃令令,配上金莎,不知為什麼有種新年感覺!🙈😆梳乎厘口感輕而逢鬆,富空氣感,加上Nutella 味道香甜,甜到入心了~🍫🩷Info店名:T

其實元朗真的有很多好西吃呢~🤗

我們坐到塌塌米的座位,
雖然這裡不用脫鞋坐進去,
但這個凹下去放腳的箱子令人也有種到了日本的錯覺⋯⋯😂

墨魚🦑汁飯配上紅椒絲和羅勒🌿,有種淡鹹鮮味加清香的味道~👅
不過如果飯粒煮得軟身一點我會更喜歡!💕

最後來到最期待的甜品時間,
男朋友👫喜歡吃朱古力味,
當然是點了金箔Nutella Pancake,
滿滿金箔作伴碟,閃令令,
配上金莎,不知為什麼有種新年感覺!🙈😆
梳乎厘口感輕而逢鬆,富空氣感,
加上Nutella 味道香甜,甜到入心了~🍫🩷

Info
店名:TERA
地址:元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
2024-03-19 55 views
元朗日系甜品cafe舖頭細細大好多人等位要book定枱,佢有榻榻米Section夠晒日本風!比目魚意大利飯 $138香濃鮮味嘅墨魚汁意大利飯,口感都做得不錯有夠creamy,飯粒都煙煙韌韌,整體都做得好配合,加埋煎得金黃香脆嘅比目魚,配合意大利飯令到一齊食嘅口感更加惹味!香煎蟹餅 $88好耐冇食過好好味嘅蟹餅,性價比超高嘅小食,先不論有蟹餅仲有新鮮爽口嘅沙律菜,蟹餅外脆餡料超級豐富,滿滿嘅蟹肉肉食落口鮮香滋味,當你點埋沙律醬令到蟹香味更加突出!金箔 Nutella Pancake $168期間限定班戟即叫即整,金莎口味嘅班戟,成個奢華嘅感覺令到班戟好高級,金莎朱古力味嘅醬料配埋軟腍腍嘅班戟真係一流,加埋金箔嘅朱古力醬食落去,簡直完美,係視覺級嘅享受!加一服務費TERA (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
元朗日系甜品cafe

比目魚意大利飯 $138

香煎蟹餅 $88

金箔 Nutella Pancake $168

加一服務費

TERA (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
2024-03-19 65 views
同老公,仔仔一齊過到嚟,元朗YOHO MALL食嘢,每次黎都好多人排隊,但今日我哋只係排咗10分鐘就可以入到嚟啦!多謝老公又請食飯😙由於唔係好肚餓,我揀咗三樣嘢輕食📝🌟明太子蟹肉意粉🍝 ($138)食物分量較大,醬汁味道剛剛好,分量足夠,醬汁不會太稀,濃度適中!會再回頭💫🌟金沙牛角包窩夫🧇($76)有一啲金箔,令到佢好瑰麗堂皇😆朱古力味好濃,個croffle好脆口!做得好出色,最好食係個忌廉😅雖然好肥,但係照食。會再回頭💫🌟開心果疏乎厘 ($158)開心果雜果仁,開心果忌廉,開心果醬有超多開心果仁,食得好爽皮!開心果迷嘅我忍唔住揀咗呢個!會再回頭💫但係下一次我會揀朱古力😀好想試吓唔同pancake combination!😀下次想加埋雪糕球😊

由於唔係好肚餓,我揀咗三樣嘢輕食📝

🌟明太子蟹肉意粉🍝 ($138)

🌟金沙牛角包窩夫🧇($76)
有一啲金箔,令到佢好瑰麗堂皇😆

🌟開心果疏乎厘 ($158)
開心果雜果仁,開心果忌廉,開心果醬

2024-03-09 59 views
由法國藍帶廚師主理,主打自家製甜品既《寺TERA 》,用料好講究嘅梳乎厘班戟我都想食好耐,今日終於食到喇😍😍呢度裝修風格好日系文青,令人好放鬆😍✨宇治抹茶🍵梳乎厘班戟✨ $138佢既梳乎厘班㦸🥞除咗用左法國麵粉、法國牛油、日本牛奶之外;為左蛋香味再重d,仲指定要用日本新紀元既雞蛋🥚用料絕對靚,真係好揼本👍🏻有order先會將材料(包括預先分開的蛋白蛋黃)撈勻,打好👍🏻令到pancake夠哂挺身、結實同鬆軟👍🏻👍🏻梳乎厘一共有3層入口即溶唔使咬👍🏻好有空氣感👍🏻靜岡抹茶粉🍵調成既班戟醬,茶味超濃,再配埋蕨餅、白玉、紅豆蓉,真係-個好有日式風味既完美配搭👍🏻✨明太子蟹肉🦀️意粉✨ $168面頭已經見到有好多蟹子同蟹肉,扁意粉煙煙韌韌有咬口,濃厚creamy既明太子忌廉掛實哂系扁意粉上面真係不得了,加上啖啖都食到卜卜蟹籽、鮮甜蟹肉同鹹香明太子,層次真係好豐富👍🏻👍🏻出色👍🏻✨香蕉🍌咖啡配椰乳✨ 跟餐$40杯底有好多香蕉🍌肉,上層咖啡醇厚香濃,估唔到同帶著濃郁椰香既椰乳出奇地夾👍🏻👍🏻味道幾新奇估唔到呢度除咗甜品好食,意粉同咖啡都一樣咁出色,犀利👍🏻

呢度裝修風格好日系文青,令人好放鬆😍

✨宇治抹茶🍵梳乎厘班戟✨ $138

✨明太子蟹肉🦀️意粉✨ $168

✨香蕉🍌咖啡配椰乳✨ 跟餐$40

估唔到呢度除咗甜品好食,意粉同咖啡都一樣咁出色,犀利👍🏻
2024-03-07 84 views
😍甜品真係好難以抗拒😍知道《TERA》係元朗有分店,我地準備好第二個胃嚟啦😝店内設計以木系簡約風装潢和日系風格為主,内有類似榻榻米嘅座位明太子蟹肉意粉份量好大碟,蟹肉好多😍上碟啲醬已經撈均蟹肉沾滿意粉,好有鹹香味,意粉🍝好彈牙,好有口感金箔Nutella梳乎厘班戟 可可豆榛子果仁醬+金莎朱古力脆脆+金箔全港首創金箔pancake,成個賣相真係好靚好靚😍😍😍梳乎厘做到好空氣感而且好有蛋香,食落柔軟細膩,甜度適中,面層淋左榛子果仁醬,都唔覺太甜,旁邊仲有2粒切開左一半既金莎,配埋一齊食朱古力味更濃郁😍😍士多啤梨牛角包窩夫窩夫質感鬆軟,外脆內軟,鮮忌廉唔會太甜,選用新鮮士多啤梨好甜,士多啤梨脆脆同醬伴碟,好出色的一個甜品田園沙律🥗沙律菜好新鮮,配上車厘茄及胡麻醬蜜桃柚子茉莉綠茶茉莉綠茶帶陣陣的果香,酸酸甜甜,味道清新TERA (形點1期)地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖電話:23669669
😍甜品真係好難以抗拒😍
知道《TERA》係元朗有分店,我地準備好第二個胃嚟啦😝

明太子蟹肉意粉

金箔Nutella梳乎厘班戟
可可豆榛子果仁醬+金莎朱古力脆脆+金箔
全港首創金箔pancake,成個賣相真係好靚好靚😍😍😍

士多啤梨牛角包窩夫

田園沙律🥗
沙律菜好新鮮,配上車厘茄及胡麻醬

蜜桃柚子茉莉綠茶
茉莉綠茶帶陣陣的果香,酸酸甜甜,味道清新

TERA (形點1期)
地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖
電話:23669669
2024-03-07
Type of Meal
Lunch
經過呢間店時,想入去食的原因真係好簡單,因為覺得個店名“寺“字好日式,好靚😍。當然成間鋪裝修都十分木系日式,而且元朗店半開放式,就顯得光猛舒適。此店係由法國藍帶廚師開設的甜品店,嚟到當然要試下招牌梳乎厘先~🍵宇字治抹茶梳乎厘 $138充滿空氣感的梳乎厘,真係會彈下彈下~🥰而且啖啖都有蛋香味,加上多種料: 蕨餅, 紅豆蓉,白玉,宇治抹茶忌廉,抹茶餅碎,令到食起上嚟更加有滿足感。如果要挑剔的話,就係抹茶咪未夠濃 (抹茶迷戀濃濃的口味)🍌香蕉海鹽焦糖班戟 $108再嚟多個招牌班戟, 班戟呢樣嘢,每次我都覺得自己整成本好平,但基本上出去都一定會叫。(人就係咁矛盾)呢個班戟十分香脆,配料有忌廉,香蕉,海鹽,speculoos曲奇碎,絕對係小朋友會搶住食的甜品,相比之下,我鐘意呢個班戟多啲~飲品方面呢,價錢比較貴(沒有套餐),味道上亦無太大驚喜。

🍵宇字治抹茶梳乎厘 $138
宇治抹茶梳乎厘

充滿空氣感的梳乎厘,真係會彈下彈下~🥰
如果要挑剔的話,就係抹茶咪未夠濃 (抹茶迷戀濃濃的口味)

🍌香蕉海鹽焦糖班戟 $108

飲品方面呢,價錢比較貴(沒有套餐),味道上亦無太大驚喜。

宇治抹茶梳乎厘
2024-02-27 49 views
見到呢間餐廳有得食梳乎厘班㦸,行開Yoho就決定去試下佢。未食甜品前,都要食佢既主菜,見到好多野都想食,但為左食佢既甜品,所以唔可以叫太多野食,淨係叫左個意粉同蟹餅,諗住可以留肚試佢既梳乎厘同窩夫。但係食到一半,發現佢意粉既份量都唔少,只可食一樣甜品,最後只可先試食佢既梳乎厘,窩夫留返下次再試。明太子蟹肉意粉$148蟹肉味濃,意粉軟硬度適中,意粉汁掛滿意粉,口感非常好,好好味。香煎蟹餅$88起初對蟹餅無咩期望,但食落有驚喜,外皮煎得香香的,食落啖啖蟹肉,唔錯👍宇治抹茶梳乎厘班㦸$138成晚最期待既班㦸,送到時賣相靚靚,令人期待。班㦸上的抹茶醬滿滿,濃濃的抹茶味,加上入口即溶的班㦸,即使已食到飽飽的也忍唔住口,停唔到口有機會一定再黎
明太子蟹肉意粉$148
香煎蟹餅$88
宇治抹茶梳乎厘班㦸$138
2024-02-22 59 views
放假同朋友去左YOHO行街,見到呢間日系cafe好吸引就入去試吓~香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯🐙比目魚煎至黃金色,外脆內軟,咬落去魚肉嫩滑,魚油充足,配上黏黏嘅墨魚汁意大利飯,令人食到停唔到口,真係舔舔脷😋開心果疏乎厘🥞最近好鍾意食開心果嘅製成品,我因為唔會太甜太膩,疏乎厘即叫即整,所以都要耐少少時間,食落好鬆軟,開心果醬味好濃郁,不過就算有醬都唔會掩蓋左本身嘅蛋香,左右彈下彈下咁,好治癒🥰最後飲品叫咗杯Cappuccino同Dirty,淨係睇個拉花都已經好治癒,嘆返杯啡有種慰藉心靈嘅感覺,好舒服好relax🥰TERA (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖#天天飲食_元朗#天天Foodies評分:8/10#班戟 #TERA #蛋糕 #cake #hkig #pancake #梳乎厘 #窩夫 #dessert #iloveeating #甜品 #元朗美食 #foodblogger #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #掃街 #instafood #hkfoodies #strawberry #foodphotography #hkdessert #d

香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯🐙

開心果疏乎厘🥞

TERA (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
#天天飲食_元朗
#天天Foodies
評分:8/10

#班戟 #TERA #蛋糕 #cake #hkig #pancake #梳乎厘 #窩夫 #dessert #iloveeating #甜品 #元朗美食 #foodblogger #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #掃街 #instafood #hkfoodies #strawberry #foodphotography #hkdessert #dessertlover #hkfoodblogger #hkiger

佐敦人氣日系Cafe「TERA」進駐元朗一段時間,主打招牌料理是梳乎厘,今次終於抽到時間一試。店內設計以簡約裝潢和日系風格為主,內有「偽」榻榻米座位。晚市設有二人晚 HKD398 起,包含頭盤、主食、飲品和甜品。頭盤煙三文魚沙律 🥗 調味醃製剛剛好,配上黑醋汁少少酸,十分開胃!主食 👧🏽 香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯 🦑 比目魚的香味撲鼻而來,魚皮煎得香脆,魚肉嫩滑;意大利飯濕硬適中,而且飯粒掛汁力高,啖啖Juicy 🤤主食 👦🏻 另+HKD38 香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁 🥩 五成熟的肉眼有部分煎得過熟,但幸好肉質無想像中咁靭;另人驚喜的是燒汁比預期更出色跟餐半價追加一品料理,單點一份日式清酒煮蜆(原價HKD78) 🍶 蜆肉鮮甜,略嫌湯底醬油味偏重,有點蓋過清酒味道飲品 🍌 香蕉咖啡配椰乳,入口香滑,椰奶味重,杯底仲有香蕉片💕大力推薦;山茶花,桂花椰子水 🥥 椰子水清甜配上桂花香甜,口感清新解膩跟餐甜品流心芝士撻 🍮 芝士味濃,味道不錯最後少不了招牌甜品 Pancake 🥞 動感十分的金箔 Nutella,邪惡的可可豆榛果仁醬和榛子朱古力碎淋滿班戟上 🍫 入口鬆軟Q彈又甜蜜蜜,朱古

頭盤煙三文魚沙律

香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯

香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁
香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁

日式清酒煮蜆

流心芝士撻

跟餐甜品流心芝士撻 🍮 芝士味濃,味道不錯

金箔 Nutella

最後少不了招牌甜品 Pancake 🥞 動感十分的金箔 Nutella,邪惡的可可豆榛果仁醬和榛子朱古力碎淋滿班戟上 🍫 入口鬆軟Q彈又甜蜜蜜,朱古力控必叫!

主打班戟的TERA仲有多款口味選擇,比較少見的開心果口味亦是人氣之選 ❤️ 喜歡吃甜的朋友不能錯過!
$320 (Dinner)
頭盤煙三文魚沙律
香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯
日式清酒煮蜆
流心芝士撻
金箔 Nutella
2024-02-20 49 views
難得阿妹喺香港過年,今日放假就同佢入元朗形點行下。經過見到一間門外餐牌寫住每日限定梳乎厘pancake,實在太吸引,就入去試下。我哋2個人叫左1個主食,2個甜品比目魚意大利飯 $138比目魚煎得香脆好食,魚肉保持嫩滑,每粒飯都沾滿墨魚汁,相當濃郁又有咬口。開心果Pancake $158梳乎厘係即叫即做,可以保持鬆軟,蛋香味十足,又可以做到入口即化,梳乎厘旁邊加咗各種堅果,口感更佳。金沙Croffle $78窩夫質感鬆軟,外脆內軟,鮮忌廉唔會太甜,上面灑咗好多金箔和可可粉,仲有一粒金沙切半,喜歡食朱古力嘅朋友仔,一定要試下。

我哋2個人叫左1個主食,2個甜品
比目魚意大利飯 $138

開心果Pancake $158

金沙Croffle $78

2024-02-19
  • 開心果疏乎厘
  • 香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯
2024-02-19 40 views
今日跟朋友到元朗型點行街,到中午時,見到tera,環境舒適,餐牌食品吸引,便去吃午餐。由於早餐吃得飽,所以午餐也就重質不重量;只叫了一個意大利飯和一個甜品。比目魚意大利飯~香濃的墨汁意大利飯,再加上煎香左嘅比目魚,外脆內軟,肉質鮮嫩,滑溜而有juice,不會太乾。味道適中,不鹹不淡,剛剛好。金沙Croffle~不用吃,見到外型已非常吸引!牛角包上加上cream和朱古力,再加上金色朱古力粉和一粒金沙;配搭恰到好處。牛角包外皮脆,而內軟;加上幼滑的cream和朱古力;不腻。
比目魚意大利飯~
金沙Croffle~