1K
2023-05-19 77 views
好少好少嚟 #新城市廣場 食嘢今日先知,原來上到嚟六樓係冇咁嘈吵中間嘅Terrace in seaside 韓系cafe輕食我喺元朗Yoho mall食過一次如果去過元朗店應該知佢係餐廳嚟喺商場中間開放式風格都幾有趣以為個餐牌會簡約啲,又冇喎一樣係有熱食有甜品,好正式👌#炭燒雞肉飯卷韓國飯卷我一向都幾鍾意佢夠清新中間嘅蘿蔔青瓜絲蛋同魚糕冇乜調味只有漬黃蘿蔔嘅微酸雞肉一樣,只帶輕微調味其實我覺得炭燒嘅感覺都唔太出但老實我係幾鍾意咁樣因為我一向都唔係重口味之人清清地我反而幾like👍一客有12件,自私食嘅話都幾飽的#蜆肉紫蘇飯想重口味可以叫呢個,賣相幾靚三份一係辣味蜆肉,塞到滿曬三份二係辣味紫蘇飯係咪好辣?我覺得比一般港式韓國餐廳辣但未至於辣到要飲水嘅程度啦😆韓式辣醬除咗刺激辣之外其實帶點甜所以係越食越開胃嗰隻,幾正㗎份量大,蜆肉都可以做到啖啖肉效果🔥#士多啤梨忌廉窩夫嚟得呢度,乜都唔食都一定要食甜品甜品肯肯定係highlight之前食過佢哋招牌濟州柑橘窩夫🍊正到喊,今次真係十萬個想encore的但諗諗吓又想試埋士多啤梨先決定誰是本命韓國士多啤梨比我感覺係偏細粒但極甜事實亦是如此,點解可以

好少好少嚟 #新城市廣場 食嘢
今日先知,原來上到嚟六樓係冇咁嘈吵
我喺元朗Yoho mall食過一次
如果去過元朗店應該知佢係餐廳嚟
喺商場中間開放式風格都幾有趣
以為個餐牌會簡約啲,又冇喎
一樣係有熱食有甜品,好正式👌

#炭燒雞肉飯卷
韓國飯卷我一向都幾鍾意佢夠清新
中間嘅蘿蔔青瓜絲蛋同魚糕冇乜調味
只有漬黃蘿蔔嘅微酸
雞肉一樣,只帶輕微調味
其實我覺得炭燒嘅感覺都唔太出
但老實我係幾鍾意咁樣
因為我一向都唔係重口味之人
清清地我反而幾like👍
一客有12件,自私食嘅話都幾飽的

#蜆肉紫蘇飯
想重口味可以叫呢個,賣相幾靚
三份一係辣味蜆肉,塞到滿曬
三份二係辣味紫蘇飯
係咪好辣?我覺得比一般港式韓國餐廳辣
但未至於辣到要飲水嘅程度啦😆
韓式辣醬除咗刺激辣之外其實帶點甜
所以係越食越開胃嗰隻,幾正㗎
份量大,蜆肉都可以做到啖啖肉效果🔥

#士多啤梨忌廉窩夫
嚟得呢度,乜都唔食都一定要食甜品
甜品肯肯定係highlight
之前食過佢哋招牌濟州柑橘窩夫🍊
正到喊,今次真係十萬個想encore的
但諗諗吓又想試埋士多啤梨先決定誰是本命

韓國士多啤梨比我感覺係偏細粒但極甜
事實亦是如此,點解可以咁好食🫠
個忌廉又滑又輕盈,唔過甜
個窩夫🧇都係上佳之作,滿滿蛋香
#此味只應天上有

但如你問我士多啤梨定柑橘,我會揀後者
個原因係士多啤梨要好食唔難
柑橘就真係得呢間先食到咁好食嘅
又甜又冇渣又多汁!絕品👍非試不可!

#濟州柑橘乳酪
已經讚左呢度嘅柑橘有幾正
榨成汁,加果肉,溝乳酪,凍冰冰
有幾透心涼應該可以想像到啦
但索價$68飲杯野老實講係貴
講緊個窩夫都只係$98兩個人share🤣

#漂浮棉花糖朱古力咖啡
呢杯最正嘅位係圍住個杯邊嘅朱古力醬
印象中之前個杯冇橙色呢個杯套
所以啲醬比較多同埋易啲食(用條脷)
杯啡其實唔係好熱,個杯套實在礙事

總括嚟講我欣賞佢哋肯用靚料又唔吝嗇
食得出係有用心去製作食物
雖然真心唔平但一分錢一分貨
服務員大多係年青人態度親切
環境唔迫幾好坐冇趕客
適合同fd慢慢食慢慢傾👍

2023-05-18 37 views
Terrace in Seaside是一間位於沙田的餐廳,木系和橙色主調的裝潢。前菜輕食選了南瓜芝士沙律,是一道清爽的開胃菜,南瓜的甜味和芝士的鮮味相互融合,加上少量蜂蜜,配搭得不錯挺開胃,南瓜皮不硬可連皮吃。主食選了慢煮雞腿紫蘇拌飯,雞肉嫩滑,搭配淡淡的紫蘇味,飯粒分明,入口容易。接著,甜品是至臻蜂巢無花果窩夫是一道非常特別的甜點。蜂巢味濃郁,搭配藍莓醬和無花果的新鮮果味,還有用於裝飾的食用花,讓這道甜點不僅外觀精緻,味道也非常棒。飲品濟州柑橘乳酪則是一款口感香濃的飲料,柑橘味道在口腔迴盪,讓人感受到酸甜交融的味道。最後,熱漂浮棉花糖朱古力咖啡是一款非常有趣的飲品。濃濃的朱古力碎在表面,而棉花糖則在上方漂浮,讓人一邊喝咖啡,一邊享受著朱古力碎溶在咖啡的甜味不錯。

2023-05-18
$250 (Dinner)
2023-05-18 28 views
好耐之前係尖沙咀食過!估唔到沙田竟然會開🫢 餐廳雖然係開放式 但坐得都好舒服!傍晚去食飯都唔會話好嘈👍🏻 職員會帶住柑橘帽🍊😆【韓國蜆肉紫蘇飯】$118勁大量蜆肉撈紫蘇飯! 望落去雖然好似好辣咁 但韓式嘅甜辣醬食落去一啲都唔辣🤪 勁開胃!用平碟關係 望落個飯好大份 但食落就岩岩好👍🏻【燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯】$128勁推薦!黑毛豬白切肉勁淋勁厚身‼️ 肥瘦分明 最重要係肉質嫩滑😆 不過呢個紫蘇飯同蜆肉紫蘇飯最唔同嘅位係有飯焦!【清甜柑橘窩夫】$98窩夫外脆內軟!仲配合埋柑橘醬 真係有種清新感覺🥹 柑橘酸酸甜甜 不錯!👍🏻【水果忌廉三文治】$62用時令水果整既三文治 唔會太heavy! 用嚟Tea Time一流😆【AQUA BOMB水漾奶昔】$58【濟州柑橘乳酪】$68水漾奶昔見到英文係寫banana milkshake! 咁就一定唔會伏🫢 唔會太甜!柑橘🍊乳酪 清甜夠晒fresh!🤤Rating: 8/10📍 Terrace in Seaside沙田新城市廣場一期L6樓609號舖

【韓國蜆肉紫蘇飯】$118

【燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯】$128

【清甜柑橘窩夫】$98

【水果忌廉三文治】$62

【AQUA BOMB水漾奶昔】$58
【濟州柑橘乳酪】$68
柑橘🍊乳酪 清甜夠晒fresh!

🤤Rating: 8/10
📍 Terrace in Seaside
沙田新城市廣場一期L6樓609號舖
2023-05-18 33 views
🎪Terrace in Seaside (沙田)新城市廣場一期L6樓609號舖開到黎沙田區,韓國著名海邊餐廳過江龍,人氣爆燈打卡岩晒📸,開放式空間,小清新木系裝修,店員頂柑橘🍊帽好搶眼🤭菜式睇得又食得!🧡🌟至臻蜂巢無花果窩夫 $188擺盤相當吸引!真材實料!無花果大大粒又鮮甜,足足2.5個。而蜂巢蜜🐝好有營養,放入口,爆出蜂蜜的感覺好raw,剩底既蜂蠟可吃可不吃🧡窩夫外層鬆脆入面柔軟,二人份量!😋🌟韓國蜆肉紫蘇飯 $118韓式紫蘇拌飯和蜆肉份量係一比一🤭加入韓式辣醬和辣醬一齊拌食,小小辣,夠惹味!🌟泡菜豬肉芝士千層麵 $78性價比高,fusion菜入面幾有創意,小小辣有少許後勁,麵皮不會過厚,層層足料,加埋芝士好食🤤🌟水果忌廉三文治 $62軟綿綿厚切麵包,忌廉配新鮮水果,有提子🍇和士多啤梨🍓,吾會過膩,最後吃塊伴碟橙作結☺️🌟濟州柑橘乳酪$48 /熱情金菠蘿沙冰$68打卡精選💡柑橘🍊乳酪甜度好適切,怕糖既朋友都表示欣賞🤭而菠蘿🍍沙冰既甜度就高小小,菠蘿味突岀🧡
🎪Terrace in Seaside (沙田)
新城市廣場一期L6樓609號舖

🌟至臻蜂巢無花果窩夫 $188

🌟韓國蜆肉紫蘇飯 $118

🌟泡菜豬肉芝士千層麵 $78

🌟水果忌廉三文治 $62

🌟濟州柑橘乳酪$48 /熱情金菠蘿沙冰$68
2023-05-16 41 views
行開經過見到呢間韓式餐廳新開,食物種類都特別,喜歡食辣嘅我又點會錯過🤭一試果然有驚喜🤗冇揀錯喜歡佢係open area,因為唔會覺得好焗促首先係俾佢嘅甜品吸引住😛打卡一流👍🏻❤️蜆肉紫蘇飯韓式甜辣醬嘅蜆肉,愈食愈開胃,再配些少辣辣地嘅紫蘇飯,完全唔會覺得膩👍🏻❤️燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯一上菜已經聞到香噴噴嘅黑毛豬油香味🤤食落口一D油膩感都冇,肉質好軟熟之餘配埋骨膠原勁重嘅皮好好食👍🏻❤️水果三文治呢個有意想不到的驚喜,外表平平無奇,但佢個醬好好食🤤香甜唔膩好creamy,生果好新鮮好甜👍🏻❤️蜂巢無花果窩夫打卡之選🥰👍🏻窩夫外脆內軟,配埋cream同藍莓醬仲有勁大粒無花果好fresh❤️飲品-濟州柑橘乳酪+棉花糖朱古力咖啡好fresh嘅柑橘乳酪,飲落好creamy好rich,又可以消滯棉花糖朱古力咖啡,表面輕輕燒過好濃香嘅炭燒味,甜甜地之餘又充滿咖啡嘅香味👍🏻

喜歡佢係open area,因為唔會覺得好焗促

首先係俾佢嘅甜品吸引住😛打卡一流👍🏻

❤️蜆肉紫蘇飯

❤️燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯

❤️水果三文治

❤️蜂巢無花果窩夫

❤️飲品-濟州柑橘乳酪+棉花糖朱古力咖啡
2023-05-16 36 views
一直都知Terrace in Seaside喺香港插旗後,已經開咗唔少分店。今日經過沙田,發現原來沙田都開咗新店!一於拉埋朋友過嚟試試,一齊食晚飯。餐廳環境行簡約風,座位闊落,坐落舒服。韓國螄蚶拌飯 $192螄蚶係一款貝殼類海鮮,識落其實有啲似蜆肉!螄蚶份量好多,用咗辣醬、芝麻、蔥作調味,味道鮮甜。飯都用咗少許拿着去炒,將炒飯同螄蚶撈勻一齊食,味道更加濃郁,辣辣地,好惹味。燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $128依個飯一樣用咗辣醬、香蔥同芝麻作調味。黑毛豬白切肉非常可口,肥瘦兼備,食落肉質柔軟,以醬油為調味非常適合。另外仲配有紫蘇,可以夾住飯同黑毛豬肉一齊食。水果忌廉三文治 $62水果三文治外型好靚,會用上當日嘅時令生果製作,今日就用咗士多啤梨同提子,兩款水果都非常新鮮,好多汁。麵包好柔軟,忌廉好重奶味,好香。抹茶麻薯窩夫 $82麻薯窩夫好大份!即使放咗一陣窩夫仍然外脆內軟。面頭有普通忌廉、抹茶忌廉、一大塊麻薯同抹茶曲奇碎。普通忌廉奶香味足,抹茶忌廉有淡淡的茶香,因為佢係甜品,所以味道唔會太苦。另外麻薯非常煙韌軟滑,所有嘢配搭一齊味道好好。Banana Milkshake $58香蕉奶昔比較

韓國螄蚶拌飯 $192

燒醬油黑毛豬白切肉紫蘇飯 $128

水果忌廉三文治 $62

抹茶麻薯窩夫 $82

Banana Milkshake $58
香蕉奶昔比較杰身,香蕉味好濃郁,好香,飲完最尾會帶出淡淡奶味。

濟州柑橘乳酪$68
餐廳呢排主打濟州柑橘,每款菜式都會附上一片柑橘,柑橘好甜好Juicy。乳酪飲落比較清新,冇咩負擔。

放假小篇👧🏻同朋友係沙田行街,發現新開左間韓國新派餐廳Terrace in Seaside,之前小篇去過其他分店海港城食過。新店店內有一棵金桔樹,每個店員都帶住一頂柑桔帽,好可愛🍊,餐廳以開放式環境,裝修簡約有柑桔主題🍊。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽⭐韓國蜆肉紫蘇飯韓式辣醬蜆肉蜆肉鮮味十足,而且份量亦好大碟,飯粒大小分明煙煙韌韌配搭蜆肉一齊食,有點小辣,口感豐富。⭐和牛牛肝菌千層麵分店新品和牛牛肝菌千層麵,小篇都係第一次食呢種配搭,和牛牛肝菌意想不到地好夾,入口層次豐富,感覺好似食緊和牛漢堡,好juicy。🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 🍰⭐水果忌廉三文治 小篇最愛水果忌廉三文治,忌廉好濃厚質感軟滑,配搭新鮮水果和三文治好好味。⭐至臻蜂蜜無花果窩夫一上碟好靚,打卡之選🥰,即叫即整窩夫,配搭無花果蜂蜜和忌廉。無花果新鮮香甜連埋蜂蜜同滑身忌廉一齊食,好好味😋。🅓🅡🅘🅝🅚🥂⭐濟州柑橘乳酪柑桔乳酸,配搭餐廳的主題,也好大個柑桔喺頂,好可愛🍊,飲落甜甜酸酸好開胃。⭐夢幻紫薯牛奶(熱) 紫薯牛奶🥛有好香濃紫薯味,牛奶飲落滑身,唔錯💜。

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽
⭐韓國蜆肉紫蘇飯

⭐和牛牛肝菌千層麵

🅓🅔🅢🅢🅔🅡🅣 🍰
⭐水果忌廉三文治

⭐至臻蜂蜜無花果窩夫

🅓🅡🅘🅝🅚🥂
⭐濟州柑橘乳酪

⭐夢幻紫薯牛奶(熱)

紫薯牛奶🥛有好香濃紫薯味,牛奶飲落滑身,唔錯💜。
2023-05-14 36 views
沙田新城市六樓,除了有電器鋪,中庭位置還開了一間以橙色及橙味為賣點的韓式cafe。水果忌廉三文治配合時令水果,當時入士多啤梨及提子,加香滑軟棉棉的忌廉,新鮮juicy,一試難忘,好開胃。韓國螄蚶拌飯螄蚶用韓式辣醬炒過,亦不會蓋過螄蚶的鮮味,配合窩飯來吃,惹味非常。和牛牛肝菌千層麵千層面夾著鬆化的和牛,還有濃厚的芝士,入口大滿足。熱情金波蘿冰沙及濟洲柑橘乳酪兩杯餐廳主打飲品,外表打卡一流,事實上還好好喝,加入新鮮波蘿汁及柑橘汁,品嚐美食同時,喝一口,新鮮感覺,又另人重新開胃口了。至臻蜂巢無花果窩夫窩夫上的奶油好滑,甜度適中,再加新鮮嘅無花果及士多啤梨,可選擇不用再加蜜糖,已經夠好味了,會有真正蜂巢,感受一下食蜂蜜蠟獨特口感,有趣。總結:每道食物均有一個小橙作點綴,我喜歡橙的,所以我自己吃掉,健康不浪費。

水果忌廉三文治

韓國螄蚶拌飯

和牛牛肝菌千層麵
千層面夾著鬆化的和牛
,還有濃厚的芝士,入口大滿足。

熱情金波蘿冰沙及濟洲柑橘乳酪

• 至臻蜂巢無花果窩夫
  • 水果忌廉三文治
  • 濟州柑橘乳酪
好掛住Terrace in Seaside嘅韓式料理同埋窩夫,真係食過返尋味🤤最近見到佢沙田開咗新分店,即刻去嘆吓先。用餐環境貫徹以濟州柑橘🍊和海邊度假作主題,淺木色裝潢感覺好舒服。🔶韓國蜆肉紫蘇飯 $118係店家嘅人氣菜式,賣相夠晒特別💗一邊是甜辣香口嘅蜆肉,令一邊是充滿韓式辣醬香嘅炒飯,特別係兩邊都係平鋪喺隻碟上面,令人諗起韓式薄餅🫶🏻入口香濃惹味,加埋鮮味十足嘅蜆肉,味道有層次。🔶和牛牛肝菌千層麵 $82千層麵軟硬適中,中間夾着香濃和牛肉碎和醬汁,滿有蕃茄和菇菌香,微酸開胃。🔶至臻蜂巢無花果窩夫 $188超靚🥰同Menu入面張相一模一樣,仲有花花和香草做裝飾,好有Garden Feel 。上面鋪滿左新鮮無花果和土多啤梨,仲有甜蜜蜜蜂巢塊,窩夫外脆内軟,加埋甜而不膩嘅鮮忌廉和微酸果醬,除咗外貌引人,配搭同口感都好good 💗好大一個,兩人分享就最prefect了。🔶水果忌廉三文治 $62三文治中間夾住時令水果,當日有士多啤梨同埋葡萄,賣相精緻吸引,入口啖啖忌廉甜香,麵包好鬆軟。🔶 柑橘湯力咖啡$48想飲清爽啲,依杯真係啱晒我!分層色彩夠曬靚,底層有充滿果肉嘅柑橘汁,加埋咖啡醇香,清

🔶韓國蜆肉紫蘇飯 $118

🔶和牛牛肝菌千層麵 $82

🔶至臻蜂巢無花果窩夫 $188

🔶水果忌廉三文治 $62

🔶 柑橘湯力咖啡$48
想飲清爽啲,依杯真係啱晒我!分層色彩夠曬靚,底層有充滿果肉嘅柑橘汁,加埋咖啡醇香,清爽回甘有果香。

🔶濟州柑橘乳酪 $68
係呢度嘅signature 飲品🥳賣相超級可愛,一大個柑橘放在杯上做裝飾,好吸晴,打卡啱晒!味道仲好清新順滑,有柑橘甜香和輕盈乳酪香。

今晚收工唔想煮飯🙈就同老公喺沙田新城市廣場食埋晚飯先返屋企😆諗起上次見到嗰間感覺好清新嘅韓食Cafe,今晚一於試試佢❗️原來呢間Cafe已經開咗五間分店🫢全間Cafe都用上簡約嘅木色系風格🌟採用開放式設計,仲播住啲韓文音樂,感覺幾relax😌尤其欣賞佢哋個藤織上菜盤,好有Floating breakfast feel🥰增添咗幾分度假嘅感覺🏖️見好多人都推薦呢一個➡️韓國蜆肉紫蘇飯成半碟都係蜆肉來,份量超多🫢拌以韓式辣醬嘅鮮味蜆肉,混合埋旁邊粒粒分明嘅紫蘇飯,入口香辣惹味🌟令人有種越食越想繼續食嘅感覺🤤而且表面嘅白芝麻真係有畫龍點睛作用,令入口更香更提鮮味💕⛱️炭燒雞肉飯卷韓國料理中,我就最鍾意食佢哋嘅飯卷🥰口感豐富之餘又好味😌仲非常夠飽肚添🤭呢款炭燒雞肉飯卷除咗有醃製過嘅雞肉做餡料之外,仲夾有紅蘿蔔、黃蘿蔔、青瓜、雞蛋、魚糕❣️🥢至臻蜂巢無花果窩夫呢款無花果窩夫真係好打卡able😍潔白無瑕嘅soft cream上面,除咗有新鮮嘅無花果➕士多啤梨🍓,仲有食用鮮花草做點綴,成個感覺色彩繽紛好吸睛☺️旁邊仲有一小瓶紫色嘅無花果醬,淋上窩夫,即刻變咗紫色夢幻世界😚窩夫唔錯🌟質感好香軟💕配埋輕而不膩嘅cre
今晚收工唔想煮飯🙈
就同老公喺沙田新城市廣場食埋晚飯先返屋企😆
諗起上次見到嗰間感覺好清新嘅韓食Cafe,
今晚一於試試佢❗️
原來呢間Cafe已經開咗五間分店🫢

全間Cafe都用上簡約嘅木色系風格🌟
採用開放式設計,
仲播住啲韓文音樂,
感覺幾relax😌

尤其欣賞佢哋個藤織上菜盤,
好有Floating breakfast feel🥰
增添咗幾分度假嘅感覺🏖️

見好多人都推薦呢一個➡️
韓國蜆肉紫蘇飯

成半碟都係蜆肉來,份量超多🫢
拌以韓式辣醬嘅鮮味蜆肉,
混合埋旁邊粒粒分明嘅紫蘇飯,
入口香辣惹味🌟
令人有種越食越想繼續食嘅感覺🤤
而且表面嘅白芝麻真係有畫龍點睛作用,
令入口更香更提鮮味💕
⛱️
炭燒雞肉飯卷

韓國料理中,我就最鍾意食佢哋嘅飯卷🥰
口感豐富之餘又好味😌
仲非常夠飽肚添🤭
呢款炭燒雞肉飯卷除咗有醃製過嘅雞肉做餡料之外,
仲夾有紅蘿蔔、黃蘿蔔、青瓜、雞蛋、魚糕❣️
🥢

呢款無花果窩夫真係好打卡able😍
潔白無瑕嘅soft cream上面,
除咗有新鮮嘅無花果➕士多啤梨🍓,
仲有食用鮮花草做點綴,
成個感覺色彩繽紛好吸睛☺️
旁邊仲有一小瓶紫色嘅無花果醬,
淋上窩夫,即刻變咗紫色夢幻世界😚
窩夫唔錯🌟質感好香軟💕
配埋輕而不膩嘅cream➕水果,
入口每一啖都是滿足🥰

濟州柑橘乳酪

呢杯飲品賣相亦係好打卡able🤩
絕對可以做招牌飲品❣️
雖然只係套咗一個挖得好靚嘅橙皮係杯飲品上面,
但就令成杯嘢個感覺即刻唔同晒👏🏻
飲起來除咗有益力多個款乳酪味,
入面仲有啲柑橘果肉,
感覺清新怡人🌿
🍊
熱漂浮棉花糖朱古力咖啡

樣子有d 髒髒咖啡feel🤭
入面嘅飄浮棉花糖好吸睛🤓
朱古力碎沾滿左杯邊💕
飲起來味道似Mocha,
咖啡味香得來唔算好重味,
夜晚飲完都唔會瞓唔着☺️
2023-05-11
2023-05-11 29 views
入嚟完全係俾個靚靚至臻蜂巢無花果窩夫吸引!一坐低已經落定單!而家有個belief combo set,有得食又有得拎,即刻覺得抵咗!韓國蜆肉紫蘇飯唔好睇佢飯身扁扁地,但其實都好足份量,韓國泡菜蜆肉令人食到停唔到口,咸咸辣辣加紫蘇香味非常惹味,好快就KO咗!至臻蜂巢無花果窩夫上枱見到吱花幾靚,仲舖上食用花點綴,砌到成個蛋糕咁!無花果大大粒又新鮮,入口清甜!加埋幼滑忌廉同鬆軟即焗嘅窩夫,唔係得個樣!Aqua Bomb水漾奶昔/濟洲柑橘乳酪兩款都好啱打卡~粉藍奶昔打得幼滑,柑橘乳酪夠清香,造型吸睛!仲點咗傳統飯卷同蟹籽雞蛋薯仔蘋果沙律,每款食物都伴有新鮮柑橘,夠晒refresh,食到捧住肚走~

韓國蜆肉紫蘇飯

Aqua Bomb水漾奶昔/濟洲柑橘乳酪

愈開愈多分店!第一次喺尖沙咀食過之後就從此迷上,係各區遇到都會不其然走咗去排隊,之前食過九龍灣分店,今次再黎沙田試下新款式。🌗蟹籽雞蛋薯仔蘋果沙律 $68沙律夾雜爽脆嘅蘋果粒、粉糯香軟嘅薯仔、清淡爽彈嘅蛋白、粒粒爆開嘅蟹籽,含多種口感;清律醬唔會過多,味道清爽。🌖韓國蜆肉紫蘇飯 $118蜆肉無沙無腥味,口味較濃有咬口;紫蘇葉剪細左而且炸過,味道較原片生紫蘇葉容易接受,帶淡淡清香;紫蘇飯雖然紅紅地,但其實味道唔會太濃,配埋蜆肉味道啱啱好。🌖至臻蜂巢無花果窩夫 $188組合新奇,口味清新爽口~🧇窩夫香脆,無花果新鮮柔軟完全熟透,入口清爽;窩夫同無花果之間嘅忌廉令窩夫無咁乾;蜂巢內嘅天然蜂蜜甜度頗高,沾上少許已經夠曬甜~另外附有一小壺藍莓果醬,甜中帶酸,增添層次。🌖Aqua Bomb水漾奶昔 $58淺藍色中帶點白色,十足十藍天白雲咁,同個名真係好襯😍~淺藍色嘅外表點會估到佢其實係香蕉奶昔,配上蜂蜜作調味,成杯嘅感覺真係香蕉好天然,口感輕盈唔會太厚重~🌖熱情金菠蘿沙冰 $68面頭有原個迷仔金菠蘿,上枱夠曬eye catching📸,一睇就知夠曬真材實料。菠蘿沙冰甜美唔酸,啱曬夏天飲用,而且入口

🌗蟹籽雞蛋薯仔蘋果沙律 $68

🌖韓國蜆肉紫蘇飯 $118

🌖至臻蜂巢無花果窩夫 $188

🌖Aqua Bomb水漾奶昔 $58

🌖熱情金菠蘿沙冰 $68
菠蘿沙冰甜美唔酸,啱曬夏天飲用,而且入口唔會有菠蘿嘅酵素而引致嘅嗱脷感覺,可以純粹地享受水果嘅美好。
2023-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$275 (Lunch)
2023-05-10 27 views
很久沒有到沙田行街了,上星期去行街時發現原來開了間新的cafe,以柑橘做主題,非常適合喜歡吃柑橘的我!Cafe是一間開放式的cafe,座位不算好多,但有種在海邊的感覺!蟹籽雞蛋薯仔沙律,沙律以薯仔較多,薯仔爽口,入面亦有蘋果肉,酸酸甜甜,特別開胃!而蟹籽份量都幾多,口感豐富!泡菜豬肉芝士千層麵,這款菜式韓西結合,千層麵入面夾有泡菜和豬肉碎,味道酸酸辣辣,上層再加有少許芝士,咸香又美味!清甜柑橘窩夫,食完濃味食物最岩就是吃一些清清地的東西,而這個甜品就剛剛好!清甜多汁的柑橘,配上鬆脆的窩夫,再淋上酸酸甜甜的橙汁,食完也不會覺得好漏!Aqua Bomb 水漾奶昔,這款奶昔顏色雖然是藍色,但是飲品的味道是淡淡的香蕉味,味道不會好甜,凍冰冰不錯!濟州柑橘乳酪,乳酪有淡淡的柑橘香甜味,酸酸甜甜,開胃又好飲!
2023-04-28
2023-05-10 25 views
[ Terrace in seaside ]最近係沙田行街發現新城市廣場一期新開咗呢間cafe,源於韓國🇰🇷仁川,以韓式洋輕食為主。飯卷 🍙✿ 傳統飯卷 $68紫菜包飯係韓國🇰🇷好流行嘅輕食。將熟白米飯、肉丶青瓜及紅蘿蔔捲進紫菜裡,最不可缺少嘅調味料係芝麻香油😋韓式料理✿ 泡菜豬肉芝士千層麵 $78呢個菜色係傳統味道上加入韓國🇰🇷元素,創造出新口味。千層麵面層有烤至微微焦香嘅芝士🧀,每一層麵夾著泡菜及豬肉,十分足料,並帶出韓式辣醬🇰🇷🌶風味。千層麵厚度適中,口感層次豐富。窩夫 🧇✿ 至臻蜂巢無花果窩夫 $188餐廳選用本地原生樹「鴨腳木樹」嘅蜂巢🐝,鴨腳木蜂蜜🍯色澤呈現淺琥珀色,味甘而略帶特有苦味。而窩夫🧇好厚好大個,面頭除咗有鴨腳木蜂蜜,仲舖滿顏色繽紛嘅食用鮮花💐及新鮮水果無花果、士多啤梨🍓,令整個甜品更清新甜美。飲品✿ Aqua Bomb水漾奶昔 $58呢個新產品由香蕉🍌、蜂蜜🐝🍯及鮮奶🥛製成,質感細膩,帶甜蜜香氣和滑順口感。而餐廳特意加入藍橘💙糖漿,令飲品呈夢幻粉嫩藍色。✿ 濟州柑橘乳酪 $68呢款招牌飲品由乳酪及柑橘🍊混合而成,乳酪綿密而柑橘清新,非常夾。總結🫦 Cafe以韓國
[ Terrace in seaside ]

飲品
✿ Aqua Bomb水漾奶昔 $58

✿ 濟州柑橘乳酪 $68

總結🫦
Cafe以韓國🇰🇷總店為藍本,店門擺放餐廳招牌柑橘樹🍊🌳,而室內裝潢採用木系設計,周邊配以綠色植物佈置,可以係自然舒適&慢活氛圍下用餐。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 至臻蜂巢無花果窩夫
  • 泡菜豬肉芝士千層麵
  • 濟州柑橘乳酪
2023-05-06 84 views
呢間店又再開分店, 今次仲好近我😍 韓國菜又多個選擇🥘韓國蜆肉紫蘇飯 $118非常多蜆肉, 另外果三分二係滿滿紫蘇飯, 兩者融合得好好, 有微辣好惹味!! 一碟食完有啲想再加🙈🙈🥪水果忌廉三文治 $62係士多啤梨夾紅提😍 士多啤梨好大粒, 夾住香濃既忌廉, 係好味既但真Fat仔啦今次😂🥘泡菜豬肉芝士千層麵 $78千層麵每層都有芝士同泡菜豬肉, 帶點辣同偏向濃味, 每啖都好入味,個人比較鍾意濃郁啲既千層麵🧇 至臻蜂蜜無花果窩夫 $198呢款窩夫係限定, 店舖好似每期會轉換唔同口味, 比起其他窩夫呢款係大份啲!! 放滿左切半既無花果, 仲見到面頭有大舊蜂蜜巢, 所以甜度好適中🍹濟州柑橘乳酪 $68每一道菜都有柑橘配搭, 可見佢係主打!!! 仲要原個柑橘放埋係杯頂, 整體飲起黎清新香乳酪味🥤韓式朱古力泡泡 $48朱古力香濃, 最底以朱古力加牛奶為主, 最頂灑滿朱古力粉同碎, 整體唔會太甜幾好💕

呢間店又再開分店, 今次仲好近我😍 韓國菜又多個選擇

🥘韓國蜆肉紫蘇飯 $118

🥪水果忌廉三文治 $62

🥘泡菜豬肉芝士千層麵 $78

🧇 至臻蜂蜜無花果窩夫 $198

🍹濟州柑橘乳酪 $68

🥤韓式朱古力泡泡 $48
2023-05-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 韓國蜆肉紫蘇飯
  • 泡菜豬肉芝士千層麵