新蒲崗呢到有間泰國餐廳🇹🇭,店舖內嘅佈置勁有泰國風味,特別係啲燈同埋牆上面嘅大象🐘,啲店員都好Nice啊,之後會再去‼️‼️黎到一定要試下佢地嘅招牌海南雞飯🐔同埋鹵水豬頸肉湯粉🥩,再加埋炸蝦餅🦐,真係好抵食啊,海南雞飯仲要有埋雞湯🐔。價錢方面都算平,可以接受👍🏻不過鹵水豬頸肉湯粉有少少鹹,但係啲配料都好多😋仲叫左一杯泰式奶茶🥤同埋龍眼冰,仲有份榴槤糯米糍,呢一餐兩個人食都覺得好多,份量好多,食到好飽🤣🤣
最近去咗呢間位於新浦崗工廠區既泰亞萊海南雞專門店😋 呢間嘅海南雞飯原來係打工仔界好出名,係泰國人主理,絕對值得一試!lunch set 都係$58 起好抵食!招牌海南雞飯 🐔🍚首先,招牌海南雞飯係必點!雞肉煮得好滑,入口即溶,真係無得輸!而且佢嘅油飯味道好香,粒粒分明,配上雞肉一齊食,真係好正!🤤招牌滷水豬手飯 🍖滷水豬手飯都唔可以錯過,豬手滷得好入味,肉質嫩滑,味道濃郁,搭配佢嘅醬汁,簡直一流!飯又吸收咗滷汁,食到一口滿足感!👍芒果糯米飯 🍑呢個芒果糯米飯真係特別!佢嘅糯米飯一半用咗椰香糯米飯,另一半就係蝶豆花糯米飯,色彩繽紛!🌈 椰香味嘅糯米滑順,蝴蝶豆花則帶有淡淡花香,搭配新鮮嘅芒果,口感層次分明,甜而唔膩,完美收尾!✨珍多冰 🍧最後,仲試咗珍多冰,入面有好珍多嘅珍珠,啖啖都係驚喜!清涼解暑,口感超級過癮,夏天食正好!☀️整體來講,泰亞萊海南雞專門店真係一個唔錯嘅選擇,無論係雞飯定係甜品都好好味!下次一定要再來試其他菜式!👍❤️

招牌海南雞飯 🐔🍚

招牌滷水豬手飯 🍖

芒果糯米飯 🍑

珍多冰 🍧

做運動之前要食餐飽先有氣力💪主打海南雞飯及其他平民泰國菜泰式咖喱加入大量香料味道濃郁😍用手機掃QR code落單好方便📱泰式黄咖哩蟹肉飯🦀🍛有食過呢間青咖哩覺得好好味🤤,青咖哩的椰奶味較為重,食落會比較辣🌶️,而相對起黃咖哩味道香濃,配搭大量青椒🫑,洋蔥🧅,辣椒🌶️及韭菜,表面鋪滿大量蟹肉🦀,份量十足,黃咖喱跟蟹肉攪拌後,每一口都食到蟹肉,口感豐富,每次食咖喱撈飯可以食好多飯特別有胃口😋,用來送飯一流👍泰式黄咖喱魚柳撈公仔麵🐟🍝平時食咖喱都必定跟飯🍚,今次見到可以撈公仔麵就叫來試試🤤,一塊長魚柳🐟炸至金黃色,外脆內嫩,估唔到公仔麵份量超多🤩,黃咖喱再撈埋公仔麵一齊食香濃惹味😋青檸梳打🍋‍🍹(套餐加$8)另加$8青檸梳打🍹,但只有一片青檸🍋‍味道偏淡,好似只係飲緊梳打水,如果再加多幾片青檸就好
做運動之前要食餐飽先有氣力💪
主打海南雞飯及其他平民泰國菜
泰式咖喱加入大量香料味道濃郁😍
用手機掃QR code落單好方便📱

泰式黄咖哩蟹肉飯🦀🍛

泰式黄咖喱魚柳撈公仔麵🐟🍝
泰式黄咖喱魚柳撈公仔麵

青檸梳打🍋‍🍹(套餐加$8)
青檸梳打
2024-09-11
泰式黄咖喱魚柳撈公仔麵
呢間餐廳由一開始淨係做外賣,到依家開埋堂食位,Menu都多咗好多選擇😍以前已經經常幫襯佢嘅外賣,今次就黎試試堂食係咪都keep到水準(ps: 價錢不變,仲要唔洗+1!)1. 招牌海南雞飯($58)去邊度搵58蚊嘅海南雞飯,仲包埋湯🥹雞肉份量好足,肉質嫩滑,雞皮厚度適中唔油膩,點上秘製醬汁好惹味👍🏻2. 冬陰功四寶湯粉($56)冬陰功湯非常濃郁,酸辣可口,椰汁令湯頭更加香滑~四寶有大蝦、扎肉、墨丸、豬肉丸,每款都有幾件架,加埋份量都唔少😝鐘意重口味嘅推介呢款🤩另外跟餐+$15就可以任揀一款小食,我地揀咗無骨鳳爪同炸蝦餅😋鳳爪酸酸辣辣好爽口,超級開胃🤓蝦餅估唔到都幾大件,入口彈牙、蝦味重🦐試咗泰式奶綠,甜度不設調整仲驚好甜,原來只係平時台式飲品微糖至半糖嘅甜度~不過茶味再濃啲會更好🙉

1. 招牌海南雞飯($58)
去邊度搵58蚊嘅海南雞飯,仲包埋湯🥹

2. 冬陰功四寶湯粉($56)
冬陰功湯非常濃郁,酸辣可口,椰汁令湯頭更加香滑~
鐘意重口味嘅推介呢款🤩

2024-08-18 322 views
新蒲崗工廠區林立,工厦美食平靚正,其中泰亞萊海南鷄最正。泰亞萊泰菜擁有超過20年的歷史,菜品全部由泰國師傅親自製作,絕對保證正宗!他們選用接近3斤重的三黃雞,給料非常足!去骨之後,每一口都是多汁的肉,雞皮爽脆,肉質嫩滑,再加上香氣四溢的油飯,非常滿足! 雞肉好新鮮好滑,肉質完全唔會鞋,唔點汁已經食到雞嘅原汁原味 醬汁鹹中帶微微酸味,點汁食更加惹味!鹵水豬手飯豬手軟稔入味,啖啖骨膠原的感覺!奶綠是以綠茶泡製的奶茶,將綠茶的清新和奶香完美融合,冷飲清爽,熱飲濃香。消暑龍眼冰,味道清甜香醇,必試!
新蒲崗工廠區林立,工厦美食平靚正,其中泰亞萊海南鷄最正。
鹵水豬手飯豬手軟稔入味,啖啖骨膠原的感覺!
消暑龍眼冰,味道清甜香醇,必試!

2024-08-16 281 views
剛看完電影, 由於朋友太累了, 為免走太遠就在這個範圍選擇一間餐廳。雖然它不是我心中想吃的店, 以裝修而言, 可算是附近幾間店之首, 至少我感受到泰國氣息 🤭 所以單靠感覺就進店了。招牌海南雞飯 $58這個是其中一道店中推介的菜式之一, 如果要轉雞脾就要加$10。雞肉口感還好, 不會覺得粗糙, 可是沒有鮮味, 連應有的雞味都沒有 🙄 而且一般都會提供三款醬汁, 這𥚃只有一款自家製醬汁, 個人認為沒有醬汁更好 😓泰式咖喱雞扒飯 $56正常泰式咖喱一般就算是最溫和的黃咖喱都是有輕鬆的辣度, 然而這個是亳無辣味之餘只有甜味 😑 日本的甜咖喱我是非常喜歡的, 但這個甜咖喱連少許咖喱感覺也沒有, 甜得有點過份! 而最致命的是雞扒是酸酸的, 第一口我已感覺到酸味, 跟朋友再三確認, 大概雞扒已壞了, 雞肉怎會是酸的!! 😵‍💫再一次發現靠感覺進店中伏機率大至80%, 之前都試過幾次, 但這次情況相對嚴重! 🫣 價錢雖然不貴, 不過食物質素太差了, 最好反而是兩碗湯, 分別是餐湯冬瓜湯和額外加的冬蔭功湯! 🥺

招牌海南雞飯 $58

招牌海南雞

泰式咖喱雞扒飯 $56

咖喱雞扒飯

2024-07-27
2024-07-27 231 views
今日喺新蒲崗做完嘢,見到好多人食依間泰國菜餐廳,一於入去試吓😚😚店員服務態度好好,環境闊落坐得好舒服,值得一試😆招牌鹵水豬手飯鹵水豬手好大份!豬手煮得好入味,質地軟嫩有咬口,香濃醇厚的鹵水汁 搭配白飯一流,美味又飽肚~泰式黃咖哩豬頸肉必食!超正嘅豬頸肉😍 咖哩香氣四溢,濃郁的味道十分醒胃,豬頸肉爽口彈牙,軟嫩多汁,份量多好好味!椰汁涼粉冰味道清爽解膩😋 涼粉Q彈冰涼,清新順滑,是夏日消暑的好選擇

招牌鹵水豬手飯

泰式黃咖哩豬頸肉

椰汁涼粉冰
味道清爽解膩😋 涼粉Q彈冰涼,清新順滑,是夏日消暑的好選擇
2024-07-22 240 views
位於新蒲崗大有街32號泰力工業中心地下3號舖的泰亞萊海南雞專門店,主打平民泰國菜。筆者和朋友在星期六的午膳時間用餐,食客陸續入座,最後入座率約有八成。每客主食約為五十多元,性價比頗高。餐廳採用手機掃描二維碼 (QR Code),約五至十分鐘後,食物便陸續上桌了。順便一提,朋友點選海南雞飯時,可以更改的項目也頗多,頗為貼心。招牌海南雞飯 - $58海南雞是無骨的,而且雞胸位置熟度剛剛好,熟透之餘,肉質又不會過嚡。一份約有六至七件雞,份量不會太過少。盛得滿滿的油飯軟硬適中,而且也不會太過肥膩,吃得整個口腔都是油。職員還會奉上開胃的泰式辣醬,辣醬味道微酸,加少許在海南雞肉上,能吊起雞肉的鮮味。。海南雞飯套餐還會有一客暖暖的冬瓜湯,清新又消暑。泰式黃咖哩蟹肉飯 - $60筆者則點了一客泰式黃咖哩蟹肉飯,約五分鐘後便上桌了,頗為有效率。。蟹肉的份量比想像中多,將黃咖哩和蟹肉攪拌均勻後,幾乎每一口都能嚐到蟹肉,感覺頗為滿足。蟹肉是新鮮即拆的,不會有任何腥味。黃咖哩能吃到頗濃厚的椰漿味,咖哩辣度相當輕微,頗易入口。朋友則覺得這款黃咖哩的味道有點像港式葡汁。黃咖哩和白飯是分開上桌的,咖哩不會把白飯泡軟

招牌海南雞飯 - $58

海南雞飯套餐還會有一客暖暖的冬瓜湯,清新又消暑。

泰式黃咖哩蟹肉飯 - $60

蟹肉是新鮮即拆的,不會有任何腥味。

黃咖哩和白飯是分開上桌的,咖哩不會把白飯泡軟,可慢慢享用。

加配龍眼冰 +$8
龍眼冰的味道比想像中清新,不會過甜。飲品還配有原粒龍眼肉。

加配凍泰式奶茶 + $8
泰式奶茶的味道傳統而正宗,感覺就如在曼谷旅行。炎炎夏日,喝一口冰凍的泰式奶茶,一樂也。

加配泰式椰汁糕 +$15
椰汁糕的質感不算十分實淨,輕輕咬一口,椰汁味道出眾而且口感滑溜,底層還有粒粒西米。
2024-07-13
$70 (Lunch)
  • 招牌海南雞飯
2024-07-15 207 views
經過新蒲崗見到這家泰國餐廳,裝潢好有特色,以泰國大象作裝飾,七彩繽紛既椅子,仲有卡位坐得舒適,即刻食返餐先。招牌海南雞飯:海南雞份量足,雞味濃郁,雞件預先去骨,食落啖啖肉,口感嫩滑,沾上秘製泰式辣汁黎食,別有一番風味。油飯軟硬適中,冬瓜靚雞湯味道鮮甜。泰式黃咖哩蟹肉飯:蟹肉份量十足,咖哩汁伴飯一流,口感creamy,伴隨著有洋蔥既鮮甜味,帶點椰香味。炸蝦餅:蝦餅肉質紮實,蝦味突出,咬落鬆脆可口。龍眼𣲙:龍眼肉份量多,飲落解渴潤喉,消暑一流。🔎泰亞萊海南雞專門店 (新蒲崗)📍新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖

招牌海南雞飯:

泰式黃咖哩蟹肉飯:

炸蝦餅:
蝦餅肉質紮實,蝦味突出,咬落鬆脆可口。

龍眼𣲙:
龍眼肉份量多,飲落解渴潤喉,消暑一流。

🔎泰亞萊海南雞專門店 (新蒲崗)
📍新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖
2024-07-15 156 views
位於新蒲崗便利位置,裝潢設計充滿泰國特色,彷如置身泰國一樣,食物味道地道正宗,令人回味無窮😋泰式豬頸肉沙律豬頸肉的烤製非常到位,外皮微微焦脆而內裡依然柔嫩多汁。沙律以新鮮的生菜、胡蘿蔔和紅洋蔥為主,並搭配了特製的泰式酸辣醬汁。這道沙律整體風味酸辣,極具泰國風情,口感層次豐富。泰式雞絲撈檬冰涼的檬粉絲搭配細膩的雞絲,口感爽滑。蘿蔔、豆芽和香菜等綠色配菜為這道菜帶來了豐富的口感和鮮香。菜色中的調味料,尤其是魚露、檸檬汁和辣椒,讓整道菜既有清新的酸味,也帶了一點辛辣,非常開胃。(凍)泰式奶綠這款飲品的口感非常順滑,混合了濃郁的泰式奶與綠茶香氣。清新的綠茶香味與奶的濃郁恰到好處地平衡,冰鎮後更為沁涼可口。飲品的甜度適中,不會過於甜膩,非常適合搭配酸辣的泰國菜。

泰式豬頸肉沙律

泰式雞絲撈檬

(凍)泰式奶綠
飲品的甜度適中,不會過於甜膩,非常適合搭配酸辣的泰國菜。
2024-07-13 130 views
間中都會過嚟新蒲崗做嘢,本身都好鍾意食泰國嘢,經過見到呢間好多人,好似好好食咁,今次就去試吓,中午時間真係座無虛席!不過裏面嘅Staff就算喺繁忙時間都好有禮貌❤️抵讚!是日menu:招牌海南雞飯轉雞髀追加油菜豬頸肉泰式湯檬粉泰式炸蝦餅龍眼冰海南雞飯係我食過最好味嘅,因為佢哋嘅海南雞啲肉好嫩滑!同埋佢哋個泰式炸蝦餅都好好食,個甜酸醬好開胃🥰至於個湯檬粉,會適合啲鍾意食得清淡嘅朋友,因為唔會太濃味!

是日menu:
招牌海南雞飯轉雞髀追加油菜
豬頸肉泰式湯檬粉
泰式炸蝦餅
龍眼冰

2024-07-11
Type of Meal
Lunch
平常午餐時間造訪,人來人往,滿滿的用餐客人和等外帶的人。但是不用擔心,用餐區的座位率相當高,小編只等了5分鐘就有座位泰式黃咖喱蟹肉飯 $60大量的蟹肉堆在碗中,份量十足,還有洋蔥和青椒等配料,黃咖喱本身口感濃郁,帶有椰香味,蟹肉鮮甜,搭配黃咖喱一起吃,口感豐富。泰式炸蝦餅 $15購買任何物品都可以以$15的優惠價購買小食。脆脆的蝦餅搭配上酸甜的泰式醬汁,口感爽脆。熱泰式奶茶 $6$6就可以選購飲品,如果想要冷飲就加$8。泰式奶茶茶香濃郁,入口帶甜滑。泰式炸蝦春捲 $68共有8個大塊春捲,外皮炸得酥脆,用春卷皮包裹蝦球,沾上酸辣醬,清爽不膩。

泰式黃咖喱蟹肉飯 $60

泰式炸蝦餅 $15

熱泰式奶茶 $6

泰式炸蝦春捲 $68
見門口個餐牌個海南雞好似幾靚耙靚仔就試下啦,第一次食 伏到。。第一次食咁難食既海南雞首先外賣加左錢餐具又唔比飲筒,第2海南雞係雪櫃拎出黎個種凍,d雞油凝固哂,睇見都無哂胃口,真係未試過食海南雞飯會差到咁唔會再有下次 叫埋泰式奶茶 $67 蚊 好似食緊垃圾咁

唔會再有下次 叫埋泰式奶茶 $67 蚊
好似食緊垃圾咁
TakeAway
泰亞萊海南雞專門店其實有幾間分店,之前新蒲崗都有外賣店,而家轉左有得堂食,真係方便咗好多!餐廳都算多位,lunch time都到都好爆,價錢唔算貴,好受附近的打工仔歡迎😌泰亞萊由泰國師傅主理,主打新鮮烹調泰式海南雞🐥當然要叫返個啦!海南雞肉質真心嫩滑,去骨之後食落啖啖肉😍雞皮都好爽口,一定要點個泰式秘製醬汁食,有薑、蒜、辣椒,味道充滿層次感。另一款叫咗泰式黃咖哩蟹肉飯🦀蟹肉份量好多好足料,黃咖哩唔辣,送飯一流😍主食仲可以追加小食或甜品,選擇都幾多。我哋要左炸蝦餅同炸蝦春捲,炸得香脆,蝦餅都幾彈牙😋🔸招牌海南雞飯$58🔸泰式炸蝦餅(兩件)$15🔸泰式炸蝦春捲(兩件)$15🔸 泰式黃咖哩蟹肉飯📍#泰亞萊海南雞專門店 (#新蒲崗美食)#新蒲崗 大有街32號泰力工業中心地下3號舖

🔸招牌海南雞飯$58
🔸泰式炸蝦餅(兩件)$15
🔸泰式炸蝦春捲(兩件)$15
🔸 泰式黃咖哩蟹肉飯

📍#泰亞萊海南雞專門店 (#新蒲崗美食)
#新蒲崗 大有街32號泰力工業中心地下3號舖
  • 招牌海南雞飯
  • 泰式黃咖哩蟹肉飯
  • 泰式炸蝦餅
2024-07-01 72 views
泰亞萊海南雞專門店 地址: 新蒲崗大有街32號泰力工業中心地下3號舖電話: =====================搬回去黃大仙區,是我成長讀書我地方,擁有很多成長生活回憶,而我回來了。yeah san po kong 好多平民美食在那,今日放假一個人,四圍散步看看這3年有什麼變化$60 泰式黃咖喱蟹肉飯,個汁好下飯,咖喱芳香。再追加小食$15 要了炸蝦餅同油菜,可以無限追加戶外36度熱死,叫了杯青檸soda,同點了個椰汁糕,好耐無食,重椰奶香工廈這間泰國餐,抵食好味,食完就去睇書啦!等太陽下山再去跑陣步 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
泰亞萊海南雞專門店

地址: 新蒲崗大有街32號泰力工業中心地下3號舖
電話:
=====================

$60 泰式黃咖喱蟹肉飯,個汁好下飯,咖喱芳香。

再追加小食$15 要了炸蝦餅同油菜,可以無限追加