2016-05-25 1153 views
今晚心血來潮去佐敦食個日、泰式放題,地點絕對唔難搵,佐敦地鐵站裕華國貨出口一出加轉,到街坐角位右轉入去就可以搭電梯上去一入門口就會見到一排排紫色公主凳…好靚呀啲凳飲品區 - 有罐裝飲品、亦有紙包飲品、另外重有冷/熱清酒供應甜品區日式冷盤小食、沙律吧加拿大生蠔 - 呢個生蠔夠爽口,當然無我3月係加拿大自己即開即食咁鮮美,但係都唔差,可惜大少唔係好鍾意食,如果唔係,我一定叫多幾round,因為只要加多$88就可以任叫五頭磯煮鮑魚 - 好入味亦都好夠味,唔韌,而且店家已經一早幫你清晒內臟,一拆出嚟就可以食北海道松葉蟹 - 雖然我下年先去北海道新鮮咁食,今次止住痕先喇,不過可能因為雪得太耐,爭少少鮮味,又或者可能我岩岩食完個蠔,太好味~~刺身 - 都有好多選擇,有三文魚、榮螺、泰式生蝦(但係無泰式辣汁)、赤蝦、鮑魚片、白鳥貝、帶子壽司 - 今次我點咗海膽花之戀、芒果花之戀,都唔錯,細細嚿,唔會食到好飽一口豆腐 - 呢個真係唔錯,炸得香脆天婦羅 - 有蝦、一口蕃薯、南瓜、蟹棒,最好味一定係一口蕃薯雪糕 - 有六款味道,有朱古力、雲尼拿、芝麻、綠茶、荔枝、紅豆
一入門口就會見到一排排紫色公主凳…好靚呀啲凳
甜品
日式冷盤小食、沙律吧
加拿大生蠔, 五頭磯煮鮑魚
北海道松葉蟹
一口豆腐 - 呢個真係唔錯,炸得香脆

2016-05-13
加拿大生蠔, 五頭磯煮鮑魚
2016-05-24 1057 views
一直見OPENRICE 咁多好評諗住去食生日飯慶祝點知食到成肚氣其實野食真係麻麻地, 刺身其實都OKAY 既, 三文魚油感比較重希靈魚都幾鮮,仲有虎蝦都幾好食, 日本赤蝦都幾大條,唔錯既佢仲有個特色可以自己整沙律, 仲有泰式鳳爪辣得幾爽,不過麻醬木耳明明有汁,但係就咩味都無出面仲有薑蔥蟹由拎,不過就得個殼有味,入面完全無味。仲有水蟹粥,個粥都唔錯,不過D 蟹入面D肉就係霉既, 完全唔得。冬陰功好一般,草菇都無粒,蝦是急凍的,椰奶味太重,我不是來飲椰奶的。蟹皇翅個BASE 完全係芡水,杰撻撻又無味黎左第一轉之後就嚴重甩單,交完紙之後好多野都無黎過,唯有再叫過啦, 都係繼續等,等左好耐之後就2碟一齊黎,七味雞軟骨係無味既, 叫左3次泰式青口,但係只黎左一次,但係個泰式汁都惹味,但係想叫都無黎,再入單都無再黎。叫左燒羊架同燒帶子,同經理講先上得個帶子,仲要係暖既燒多春魚又係凍既一直都叫左個燒三文魚,寫過幾次都無黎,過埋Last Order 之後先黎,差唔多走先到,點食得落呢大佬﹖你唔好等我出左門口先黎﹖出面有D蛋糕仔甜品完全唔得,隻藍莓蛋糕乾身到咬都咬唔開,TIRAMISU 咖啡粉味太重,苦
一直見OPENRICE 咁多好評
諗住去食生日飯慶祝
點知食到成肚氣

其實野食真係麻麻地,
刺身其實都OKAY 既,
三文魚油感比較重
希靈魚都幾鮮,仲有虎蝦都幾好食,
日本赤蝦都幾大條,唔錯既
日本赤蝦
佢仲有個特色可以自己整沙律, 仲有泰式鳳爪辣得幾爽,
不過麻醬木耳明明有汁,但係就咩味都無
出面仲有薑蔥蟹由拎,不過就得個殼有味,入面完全無味。
冬陰功
蟹皇翅個BASE 完全係芡水,杰撻撻又無味

黎左第一轉之後就嚴重甩單,
交完紙之後好多野都無黎過,
唯有再叫過啦, 都係繼續等,
等左好耐之後就2碟一齊黎,
七味雞軟骨係無味既,
叫左燒羊架同燒帶子,同經理講先上得個帶子,仲要係暖既
燒多春魚又係凍既
點食得落呢大佬﹖你唔好等我出左門口先黎﹖
出面有D蛋糕仔甜品完全唔得,
隻藍莓蛋糕乾身到咬都咬唔開,TIRAMISU 咖啡粉味太重,苦左。

其實泰式既都接受到,OKAY 既, 但係日式野就真係唔太得。好難接受。

我已經星期一黎食,都已經甩單甩到咁
最好笑係個待應姐姐每張檯黎問要唔要燒雞翼,之前有人叫多左依家唔要,
原來唔只我地甩單,其他人都係咁
仲洗星期六日黎食?

2016-05-23
Celebration
Birthday
2016-05-16 1042 views
今日星期六紅日,約埋朋友聚一聚,就選了日泰郎放題,一上去就好多人排隊,好再已訂枱,等了一陣就入座,枱上放了不同醬汁好細心,一望餐牌可加88蚊,就有鮑魚,生蠔任食,當然就要試一試啦!鮑魚大大隻,爽口彈牙,有咬口生蠔雖然size唔夠大隻,但亦新鮮!無腥味立刻叫多半打加88蚊就可以任食,抵呀!放題當然唔少得刺身,蝦夠晒大隻又非常鮮樕!!吞拿魚無渣,色澤分明!之後仲點左其他野食~~海皇翅用料好足,有魚肉,蟹肉,翅份量都唔少燒菠蘿,燒得岩岩好,好甜好味!燒元貝大隻,肉厚多汁~手卷, 軟殼蟹同 紫菜都係脆架,勁正最後一定要提睇落平平無奇的三文魚湯,飲得出絕對係用心之作,三文魚味勁夠,加上 紫菜配合得非常好,飲左成兩碗!

鮑魚大大隻,爽口彈牙,有咬口

生蠔雖然size唔夠大隻,但亦新鮮!無腥味
立刻叫多半打

加88蚊就可以任食,抵呀!
之後仲點左其他野食~~
海皇翅用料好足,有魚肉,蟹肉,翅份量都唔少
燒菠蘿,燒得岩岩好,好甜好味!
燒元貝大隻,肉厚多汁~
手卷, 軟殼蟹同 紫菜都係脆架,勁正
2016-05-06 1182 views
午飯時間,不用等位。不過等了超過四十五分鐘都未上餐。侍應不足,永遠看不見客人揮手。等了超過20分鐘,上了前菜,再過15分鐘上餐茶,可惜遲遲未有主菜。其間已兩次叫侍應及主管跟進,應了只膚衍了事。45分鐘後,我說再沒有,我便走了,那時才說漏了單。超離普! 感覺管理混亂,最後令亦我遲到,不用食亦 已飽了,一肚氣。至於食物方面,點了上湯莱苗,牛尾飯,味道普普通通,稱不上好味,也不太難食。只希望他們能改善服務質素,否則很難留住食客。
2016-05-06
1K
一次過想食泰國野又食日本野放題,都係呢度滿足到我的要求了,上openrice 找找看,價錢相宜,食物選擇多,最緊要同家人去又有長者價,一於試試地方都算大,有卡位,有私人房間,人多早訂枱可以安排,我們當然沒有啦,但亦安排了四人枱(幸好當天訂了枱)一坐下先去自助吧攞啲餐前小食有味附螺肉,芝麻八爪魚,長腳蟹蟹腳飲品自取任飲,有我至愛嘅韓國忌廉溝鮮奶汽水開頭唔發覺原來仲有梅酒清酒任飲,不過小飲酒嘅我就算啦!但喜歡飲清酒嘅朋友記住啦!放題離不開必吃的刺身三文魚大大塊,入口鮮味;帶子厚身大隻;珍寶赤蝦肥美鮮甜;榮螺爽口甜美重有泰式刺身蝦爽口新鮮,加埋泰式辣醬,簡直係絕配另外叫了創作壽司帶子鵝肝壽司、海膽三色花之戀、香芒花之戀份量略嚴細份!但味道不錯!點了吃泰國菜必叫的冬陰公、同沙嗲串燒、金不換辣椒炒蜆、馬拉盞通菜今晚重點向了泰式菜!最緊要味道吸引!冬陰公湯味濃郁,又有蝦,配上大量香料,正!家人唔吃牛,只叫了串燒沙嗲雞肉同豬柳,燒到恰到好處,不會太乾而失去肉汁,入口時重有好香嘅沙嗲味道金不換辣椒炒蜆,帶少少辣份外刺激,蜆肉夠晒入味加彈牙,不過間中有一兩隻有少少沙泰式炒菜,菜身爽口重有家人最喜歡吃的海

一坐下先去自助吧攞啲餐前小食
有味附螺肉,芝麻八爪魚,長腳蟹蟹腳
飲品自取任飲,有我至愛嘅韓國忌廉溝鮮奶汽水
放題離不開必吃的刺身
重有泰式刺身
爽口新鮮,加埋泰式辣醬,簡直係絕配
另外叫了創作壽司
帶子鵝肝壽司、海膽三色花之戀、香芒花之戀
份量略嚴細份!但味道不錯!

今晚重點向了泰式菜!
最緊要味道吸引!
冬陰公湯味濃郁,又有蝦,配上大量香料,正!
泰式炒菜,菜身爽口
重有家人最喜歡吃的海南雞,肉質嫩滑
燒物亦絕不能放過的雞翼、菠蘿、魚露燒大蝦
大大隻燒雞翼,皮脆外香!
菠蘿鮮甜多汁!
大蝦肉彈爽口!

今晚真係忙過不停!
甜品可以在自助吧上取得木糠布甸,不過D cream 多了些
最後食埋雪糕,真係一個滿足嘅晚上!
2016-04-15
$210 (Dinner)
2016-05-02 989 views
聽人講佐敦多野食,於是就去左搵下,跟住朋友突然話想食放題,咁岩隔離就好間,緊係即刻食喇。一入去就感覺到舒適嘅感覺,地方俾人感覺都算大,又唔會同隔離枱太逼和牛呢個絕對值得一試架,和牛非常之咁肥美,感覺好惹味,都係第一次咁樣係放題咁樣任食和牛。鮑魚另外升級左嘅放題,可以任食飽魚架喇 ,而且呢度唔會太咸,咁樣任食真係超幸福刺身呢度嘅刺身真係幾豐富下,有咩都有啲,就連大頭蝦都有,大頭蝦係我最鐘意食嘅野黎,呢度嘅虎蝦大大隻仲幾鮮甜燒菠蘿呢度嘅燒物都算唔錯,燒菠蘿咬落去仲係鮮甜架。而且仲有好多唔同類型嘅熱,好似炒蜆同串燒等等等等。食左咁多真係令人驚喜,下次都要同屋企人黎先得。
和牛
鮑魚
燒菠蘿
食左咁多真係令人驚喜,下次都要同屋企人黎先得。
2016-05-02 5531 views
放題食得多,今次黎試下新花款,有泰國野嘅放題店。坐低店員送上醬汁。自己出去攞飲品,揀左呢個少見嘅烏龍茶,雖然寫韓文,但產地係台灣。朋友則揀左青檸疏打,嘩嘩,好酸,酸得黎都幾香檸味。先點刺身試試,款式都幾多,味道一般,偏淡口。天婦羅,炸得香脆不過油。壽司,味道一般,而且賣相欠奉。手卷,送上黎已經散開左,但細細條又幾好喎。生菜包,豬肉微辣,肥瘦比例唔錯,生菜新鮮爽口,好食。海南雞,雞嫩味濃,唔錯。泰式串燒,豬,牛,雞每樣要左兩串試試,肉燒得香又無乾柴,沙嗲醬好味,呢個encore呀!炭燒豬脛肉,啖啖肉正喎。炸大腸,哈哈,放題都有呢樣食?!炸得好脆,甜酸汁正,又encore左。炸蝦餅,幾彈牙,ok。咖哩牛腩,個咖哩汁好好味,牛腩軟腍,真係想拎碗白飯食佢呀。泰式炒蜆,辣辣地又香口,最緊要無沙,好味。泰式炒椰菜苗,翠綠爽脆,正。馬拉盞通菜,好香夠鑊氣,好味。牛油粟米,朋友係咁話點解無粟米點,原來出面自助有得拎,好香牛油粟米又甜,好味。紫芋丸,朋友至愛,佢一個人可ko到十粒。焗扇貝,蒜味香,扇貝係大size都幾鮮甜。燒菠蘿,好酸好酸~甜品自助,出到去睇見樣樣都好好味咁,攞左呢啲。再攞左呢啲,哈哈,
放題食得多,今次黎試下新花款,有泰國野嘅放題店。
坐低店員送上醬汁。
先點刺身試試,款式都幾多,味道一般,偏淡口。
天婦羅,炸得香脆不過油。
壽司,味道一般,而且賣相欠奉。
手卷,送上黎已經散開左,但細細條又幾好喎。
生菜包,豬肉微辣,肥瘦比例唔錯,生菜新鮮爽口,好食。
海南雞,雞嫩味濃,唔錯。
炭燒豬脛肉,啖啖肉正喎。
炸蝦餅,幾彈牙,ok。
咖哩牛腩,個咖哩汁好好味,牛腩軟腍,真係想拎碗白飯食佢呀。
泰式炒蜆,辣辣地又香口,最緊要無沙,好味。
泰式炒椰菜苗,翠綠爽脆,正。
馬拉盞通菜,好香夠鑊氣,好味。
紫芋丸,朋友至愛,佢一個人可ko到十粒。
焗扇貝,蒜味香,扇貝係大size都幾鮮甜。
燒菠蘿,好酸好酸~
甜品自助,出到去睇見樣樣都好好味咁,攞左呢啲。
再攞左呢啲,哈哈,啲杯仔好好味,香滑不過甜,蛋糕仔都好正。仲有雪糕拎㗎,不過要自己筆一球球,懶整了。

食物選擇好多,自助bar仲有沙律,泰式鳳爪,拍青瓜等冷盤,熱食有炆牛尾,冬蔭功湯等,同時有食放題自助餐嘅感覺,哈。

店員收碟好快,唔會堆滿枱,又無黑面,真係幾好。泰式食物好好味,日式野就一般啦。食物上得快亦無漏單,整體感覺唔錯
2016-04-19
$250 (Dinner)
2016-05-01 3114 views
為迎合香港人愛嚐新,近年來愈來愈多fusion 菜的餐館,但想不到連放題也有fusion,而且是日式及泰式的fusion,兩種菜式都喜歡的我當然要去試一試。.甫坐下,當然馬上進入作戰狀態,點食物!餐單整齊地擺放在餐單架上,可以直接看到各款食物類別,方便客人挑想吃的類別再點食物。.點完餐,就到外面的自助區看一看,外面也有不少選擇。熱食的有牛油燒粟米、煮蜆、湯、粥等等。冷盤的有沙律、長腳蟹、鮮蝦等,不過剛好沒有了長腳蟹,唯有等下一次補貨吧。還有甜品、雪糕櫃及飲品櫃。.因為暫時沒有了長腳蟹而且對其他食物不套感興趣,就只拿了飲品回座位,很特別的第一次看到CC Apple,味道也不錯。.走了一圈回到位子,第一輪點的刺身就送上了,平常的刺身都是以冰盤送上,這裏不單如此,更在後面放了一小杯乾冰,做到冰煙瀰漫的感覺,實在有心思!三文魚、希靈魚、帶子、甜蝦等都是我必點的刺身,全部都新鮮鮮甜,甜蝦鮮甜大隻,光看照片都可以猜到刺身質素不錯。因為是日式及泰式fusion,所以連泰式刺身蝦都有,而且平常在泰國餐廳吃泰式刺身蝦都不便宜,所以都點了不少泰式刺身蝦,而且都很新鮮彈牙,蘸著泰式醬汁都不錯。.除了刺身外,
點完餐,就到外面的自助區看一看,外面也有不少選擇。
熱食的有牛油燒粟米、煮蜆、湯、粥等等。
還有甜品、雪糕櫃及飲品櫃。
刺身
走了一圈回到位子,第一輪點的刺身就送上了,平常的刺身都是以冰盤送上,這裏不單如此,更在後面放了一小杯乾冰,做到冰煙瀰漫的感覺,實在有心思!三文魚希靈魚帶子甜蝦等都是我必點的刺身,全部都新鮮鮮甜,甜蝦鮮甜大隻,光看照片都可以猜到刺身質素不錯。因為是日式及泰式fusion,所以連泰式刺身都有,而且平常在泰國餐廳吃泰式刺身蝦都不便宜,所以都點了不少泰式刺身蝦,而且都很新鮮彈牙,蘸著泰式醬汁都不錯。
芒果花之戀、海膽三色花之戀及軟殻蟹手卷
除了刺身外,再點的是壽司,在總多壽司中最受吸引到我的是花之戀,而且不止普通的花之戀,還有芒果花之戀及海膽三色花之戀。芒果花之戀跟平常的差不多,不過加了芒果的花之戀果然比較好吃,芒果的鮮甜味跟三文魚很相配;海膽三色花之戀是由三文魚及吞拿魚捲著,上面放著海膽,海膽鮮以不腥,所以我前後都點了很多塊。而手卷挑了軟殻蟹手卷來試試,軟殻蟹份量很多,吃到底也吃到軟硬蟹,而且軟硬蟹包在手卷內仍能保持香脆,實屬不錯。
長腳蟹
長腳蟹
剛好在吃過刺身壽司後,外而的長腳蟹refilled,所以馬上出去拿了好幾塊。長腳蟹真的很長,每隻都很鮮蟹味,但略嫌咸了一點,所以吃了五六隻就已經覺得夠了。不過我也是留肚子吃其他食物。
吃了一陣子生冷食物後,就開始點泰式熱點。
燒北海道元貝
第一樣要點的當然是燒北海道元貝。看到帶子旁的鮮橙色部分就知帶子是多新鮮,而且燒得很香,連著蒜蓉一併燒,海鮮加蒜蓉是無得頂!
七味雞軟骨
另一道我比較喜歡的是七味雞軟骨,新鮮炸起,每一塊都很香脆而且很有咬感,不知不覺這麼大碟我一個人也吃了半碟,但如你每碟份量少一點會更佳,方便客人可以點更多款食物。
甘葉香蒜炒魷魚鬚
然後的是甘葉香蒜炒魷魚鬚,魷魚鬚彈牙,配起甘葉香蒜,很入味很滋味,份量方面跟雞軟骨一樣少一點會更佳。
金不換辣椒炒蜆
另外,金不換辣椒炒蜆亦同樣惹味,只可惜來到的炒蜆大部分都脫了殻,所以有很多殻都沒有了蜆肉。
沙嗲串燒雞柳
再來的是沙嗲串燒雞柳,跟平常的差不多,沒有特別之處,普普通通。
燒菠蘿
最後令我很欣賞的是燒菠蘿,外表燒得微焦,而且非常鮮甜,點了很多塊來吃,來當作甜品的吃。
這間日式泰式fusion的放題店無論是日式的刺身壽司,還是泰式小食等都做得不錯,尚若加一點日泰式fusion的食物,應有會更有gimmick 及特別。
2016-04-16
$250 (Dinner)
芒果花之戀、海膽三色花之戀及軟殻蟹手卷
七味雞軟骨
  • 芒果花之戀
  • 海膽三色花之戀
  • 軟殻蟹手卷
2016-04-28 1150 views
有天假期跟朋友相聚,由於是假期,大家都睡到差不多11時,肚餓都不得了,大家都一致認為普通的一餐午餐都滿足不了大家的胃口,於是我倆決定去吃放題,雖然對兩個女生來說是有點誇張,但我們卻認真找尋起來,最後決定到位於佐敦的日泰郎放題料理。這兒午市的放題由12時開始到3時,每位只是 $149,而且免收加一服務費,價錢真的很便宜。外面放置了日式小食,沙律讓客人自由選擇。由於當天天氣是蠻寒冷的,所以我們都主打這兒有名的泰式料理和日式小食。冬蔭功太冷了,要點一碗暖暖胃,辣味不會太重,有蝦,不過香茅的份量較多,常喝到葉碎。鮮胡椒香蔥海蝦蝦炸得夠乾身,連外殼都脆口,蝦肉爽口,胡椒香味十分濃,非常惹味。串燒有牛肉,雞肉,豬柳3款選擇,串燒外層帶有焦香,肉質仍然保持嫩滑,配上沙爹醬更惹味。八味黃金豆腐金黃色的外層炸得外脆,內裡是滑溜的豆腐。外脆內滑,加上一口一件,我吃不不少喔。椒鹽沙錐魚魚肉比較結實,但配上香濃椒鹽味吃下去也蠻惹味的。日本芝士年糕 & 紫心香芋丸中間的芝士流心,年糕口感煙韌,是放題必點的。紫心香芋丸外脆內軟,香芋味很濃,甜甜的,其實我還想多點一件,推介。鹽燒秋刀魚我完全沒想到是完整的一條,而且
外面放置了日式小食,沙律讓客人自由選擇。

冬蔭功

串燒

椒鹽沙錐魚

魚肉比較結實,但配上香濃椒鹽味吃下去也蠻惹味的。
日本芝士年糕 & 紫心香芋丸

中間的芝士流心,年糕口感煙韌,是放題必點的。

鹽燒秋刀魚

我完全沒想到是完整的一條,而且還要有手臂這麼長,天呀,太誇張啦,早知點一條就好了。燒到皮脆肉嫩秋刀魚,如果可以起骨更好。
蒜蓉帆立貝

帆立貝的裙邊非常爽口,肉質香嫩不過未夠多汁,配上蒜蓉味道不錯。
刺身

刺身種類都算多和新鮮,以任食放題來說算是不錯。但由於我們都飽了,所以沒有點太多。
甜品

其實我好想吃,可惜甜品只限晚市,建議可以讓客人加錢任食甜品,吃甜品人會快樂一點。
上菜速度快,而且最欣賞餐桌面積夠大,坐得舒適,而且就算吃得慢都仍然有位置放食物,我試過因為上菜速度比我進食快,令到我要急急吃去騰出空間,根本都不能慢慢享受。

$149 (Lunch)
2016-04-26 972 views
雖然減緊肥 不過經常心思思想食放題 之前聽朋友講呢度有火鍋 原來而家已經冇左 不過變左有自助沙律同甜品吧 都好丫!首先睇下熱食同其他食放題既人唔同 我要食左熱野先開到胃燒雞翼好似炸既效果 脆卜卜d肉滑lulu蟹粥 (自助)好甜 而且係我鍾意既綿綿粥 仲有好多蟹係內面 落足料紅酒牛尾 (自助)同餐廳同等水準 juicy入味得黎又軟淋淋 入口即瀜既感覺青咖哩 紅咖哩其實我就不太好咖哩既 不過我對面個位就食得津津有味雞同牛都叫左 而且都有番咁上下份量咖 睇到都有少少飽羊架呢個係我必食既 超好味 雖然唔係西餐廳既個種 但非常大件 而且羊味好香 但好淋! 串燒好多沙嗲串燒丫 串串都淋滿左惹味沙嗲汁 正!壽司因為本人甚愛火炙壽司 一黎可以滿足一個飯筒既心態 二黎我最鍾意個油脂瀜化既感覺 又滑又香 同d飯一齊就更得我心有三文魚腩 仲要兩種味 好特別燒帶子 都幾香 可能係上面既香草??鰻魚 my favourite!!長蝦棒 唔錯 不過唔多似有燒過和牛 香丫 不過我個個好似過熟刺身最鍾意叫到一大盤 淨係望都好賞心悅目重點唔係你鍾意食邊種而係品質如何整體黎講係新鮮冇雪味 肉質都唔會雪到硬巴巴呑拿魚腩 生

首先睇下熱食
同其他食放題既人唔同 我要食左熱野先開到胃

燒雞翼
好似炸既效果 脆卜卜d肉滑lulu

蟹粥 (自助)
好甜 而且係我鍾意既綿綿粥 仲有好多蟹係內面 落足料

紅酒牛尾 (自助)
同餐廳同等水準 juicy入味得黎又軟淋淋 入口即瀜既感覺

青咖哩 紅咖哩
其實我就不太好咖哩既 不過我對面個位就食得津津有味
雞同牛都叫左 而且都有番咁上下份量咖 睇到都有少少飽

羊架

串燒
好多沙嗲串燒丫 串串都淋滿左惹味沙嗲汁 正!

壽司
有三文魚腩 仲要兩種味 好特別
燒帶子 都幾香 可能係上面既香草??
鰻魚 my favourite!!
長蝦棒 唔錯 不過唔多似有燒過

海鮮
有好多好多 試唔曬
不過點都要食扇貝 真係原隻只落少少蒜蓉去燒 個香味好保留到
個燒大蝦同三文魚都記住要食 脆皮嫩肉的說

咸菜豬肚湯 (自助)
潮州風味 如果有埋胡椒會更好

三文魚湯 (自助)
呢個真係好好飲 奶白色咖!! 又唔腥 仲好甜好甜 而且有好多三文魚肉

泰式雞爪 (自助)
酸甜辣 好開胃 雞爪爽口 食完又再可以食下一輪

海南雞
好幸運係脾位 滑咖!! 叫左之後我對面個個一舊都唔留返俾我…

呢度服務好 侍應又nice又細心 like like
價錢非常實惠 真係幾抵食既
$200 (Dinner)
  • 壽司
  • 一口牛
3K
2016-04-25 952 views
最近工作壓力太大、唯有用美食來自我陶醉。最佳方法莫過於放題、任食任點、吃個痛快。友人指定要試嚟間、由於一般放題大多數以日式為主、但這裡還有泰式、種類亦不少。自助區擺放整齊、另人乾淨放心的感覺。飲料、選擇頗多、有清酒、檸檬梳打、忌廉鮮奶、檸檬茶等等。。。花多眼亂沙律、蔬菜新鮮、有多種醬汁可案各人喜好甜品、大大個凍櫃装滿了各式各樣糕點、末食己唾涎還有中西式湯類、粥品由於放題限定時間、快快行動勿遲疑啦。。。。刺身三文魚、北海道鮮帶子、鮑片、榮螺、北寄貝、希靈魚、北海道大紅鯛、珍實赤蝦一口氣點了數款、上枱時自己也嘩然!美極了!品質勁讚、鮮甜美味。泰式料理不容錯過的泰式、款式多。豉椒炒蜆、辣度可再提升一點、更惹味炭燒豬頸肉、肉質鬆軟、炭燒香氣誘人冬陰公蝦湯、材料豐富、辣度酸度適中、連喝兩碗馬拉盞通菜和泰式炒什菜、火喉到家日式燒物/小食鹽燒秋刀魚、肉質結實、魚味香濃燒北海道元貝、鮮甜爆汁、不可不試燒蝦串、肉質爽口彈牙另加$88升級版海膽燒法國鵝肝、海膽有濃郁海水鹹味、實在不錯、只可惜法國鵝肝有點臊、失色了五頭磯煮鮑魚、不知是否剛從冰櫃拿出來、結結實實好冰凍、要待室温才可進食。味道一般、沒有鮮味加拿
最近工作壓力太大、唯有用美食來自我陶醉。

最佳方法莫過於放題、任食任點、吃個痛快。

自助區

擺放整齊、另人乾淨放心的感覺。

沙律、蔬菜新鮮、有多種醬汁可案各人喜好

甜品、大大個凍櫃装滿了各式各樣糕點、末食己唾涎

還有中西式湯類粥品
沙律
小吃
中西式湯類,粥品
水蟹粥
甜品
由於放題限定時間、快快行動勿遲疑啦。。。。

三文魚北海道鮮帶子鮑片榮螺北寄貝希靈魚北海道大紅鯛珍實赤蝦

一口氣點了數款、上枱時自己也嘩然!美極了!

品質勁讚、鮮甜美味。
刺身拼盤
泰式料理

不容錯過的泰式、款式多。

豉椒炒蜆、辣度可再提升一點、更惹味
豉椒炒蜆
炭燒豬頸肉、肉質鬆軟、炭燒香氣誘人
炭燒豬頸肉
冬陰公蝦湯、材料豐富、辣度酸度適中、連喝兩碗
冬陰公蝦湯
馬拉盞通菜泰式炒什菜、火喉到家
馬拉盞通菜
泰式炒什菜
日式燒物/小食
鹽燒秋刀魚、肉質結實、魚味香濃
鹽燒秋刀魚
燒北海道元貝、鮮甜爆汁、不可不試
燒北海道元貝
燒蝦串、肉質爽口彈牙
燒蝦串
另加$88升級版

海膽燒法國鵝肝
五頭磯煮鮑魚
加拿大即開黄金生蠔、大大隻又飽滿、又爽又鮮
加拿大即開黄金生蠔
吞拿魚腩剌身、不過不失
吞拿魚腩剌身
北海道松葉蟹、味道過於鹹
北海道松葉蟹
碧綠珍寶帶子海腸炒蘆筍、火喉夠、惹味、蘆筍鮮嫩、值得一試再試
碧綠珍寶帶子海腸炒蘆筍
日式蒜香燒和牛、蒜片焦香配和牛確一流
日式蒜香燒和牛
整體食物水準不錯、服務殷勤、價錢合理、可推介之列。
2016-04-22
$350 (Dinner)
刺身拼盤
加拿大即開黄金生蠔
碧綠珍寶帶子海腸炒蘆筍
日式蒜香燒和牛
2016-04-24 740 views
無意中比我發現有一間有日式泰式的放題,有個又熱愛食放題,又喜歡日泰菜的男朋友,可以一次過滿足到佢個胃👍🏻我地BOOK左6:30,任食2.5小時只需$229,超值👍🏻餐廳有好多位,仲有PARTY房,而且坐位好寬敞好舒服(唔會好似XX屋咁咁逼)。初時餐廳無乜人,以為中伏😨 7:00左右就FULL晒喇!實在有太多選擇!不過就岩晒唔係食好多刺身嘅我...可以樣樣都試下!一坐低,佢已經放低4款醬汁係枱面,分別有青魚汁、天婦羅汁、泰燒汁、酸辣汁...好方便。 呢度仲有幾款特色壽司...起初都有啲驚驚地,鼓起勇氣就點左件黎試下...又OK喎😳 刺身蝦我就覺得唔算好好味...其他刺身都幾好!不過我個人就覺得刺身普普通通,反而燒物就較為吸引。 而每款食物既分量佢都唔會比好大份,咁就唔會試得少少款就已經飽左!好細心👍🏻除左ORDER紙多選擇,仲有沙律吧、甜品、火鍋、飲品、雪糕,連長腳蟹蟹腳都可以任拎! 仲有即開加拿大黃金生蠔,依家做優惠,只需$78就有半打。 最後,食埋杯雪糕就PERFECT喇!連雪糕都有好多味選擇😍香芋、芒果、

除左ORDER紙多選擇,仲有沙律吧、甜品火鍋、飲品、雪糕,連長腳蟹蟹腳都可以任拎!

仲有即開加拿大黃金生蠔,依家做優惠,只需$78就有半打。

最後,食埋杯雪糕就PERFECT喇!連雪糕都有好多味選擇😍香芋、芒果、薄荷朱古力、曲奇、綠茶、荔枝...所以食左3杯先滿足到我😆
2016-04-22 668 views
其實我真係好少食放題,因為我成日覺得好吾中意得兩個鐘頭裡面,要不斷不斷咁食,食到想嘔都要繼續食,為的只食為返條數。今次,我好乖咁將自己叫的都食哂。魚生個d都係同岀面一樣,差吾多質素啦😌不過因為佢依到有泰國野食,所以有泰國生蝦食,不過我覺得佢的海鮮麻麻地,夠凍,但吾夠鮮。不過熱食真係不錯,尤其係和風一口牛,好有鑊氣👍🏻最緊要好夠味,吾會炒得太老,有少少梳打粉味(可接受),上枱時熱辣辣,同岀面小炒有得fight。壽司好多選擇,味道都吾差同用料都幾足,同埋依到有自助雪蟹腳味道好鮮,而雪糕種類好多,不過食雪糕要早少少,因為會好快俾人拎哂🍦🍦🙈
2016-04-21 674 views
第一次去依間餐廳,雖然都係放題不過佢有日式、泰式同打邊爐既食品可以點。大家去食放題可以一次過食多國菜。佢地話剛剛出左新menu。加88就可以放題食餐牌上面既野^_^《海膽加法國鵝肝》一口食曬!感覺到兩樣野一齊入口即溶,雖然見到D油都有D怕怕!不過有時好食既野就是這樣!第二口我將青瓜夾走,雖然我比較中意冇野左住佢地入口即溶既感覺,不過冇左青瓜就有種好油既感覺!想點食大家就要諗諗啦!《吞拿魚刺身》《加拿大黃金生蠔》見到都開心呀!好少放題既生蠔咁好味,佢重要即開,甘甘地又有少少海水味!雖然佢冇其他生蠔咁厚肉,不過佢唔會鹹都好似食緊鹽咁。。。大家都可能知道吞拿魚香港食既就一定好食既唔多。雖然我覺得根就多咗D,不過都算好食啦!《北海道松葉蟹》如果一份一份咁叫就唔好啦!因為你一定會再點再點同再點!^_^我今次去食已經好早就到餐廳大約五點!餐廳已經將佢解凍都剛剛好!比個Like 佢!松葉蟹就係口口都係肉!好開心!D肉一D都唔梅!重係一絲絲超好味!《龍蟹沙津軍艦》依個係放題個D點餐紙上面既。係廚師推介係餐牌上有個Like 既!好好味不過唔係好食得Wasabi 既朋友就記住唔好點Wasabi啦!因為佢個
《海膽加法國鵝肝》
《吞拿魚刺身》《加拿大黃金生蠔》
《北海道松葉蟹》
《龍蟹沙津軍艦》
依個係放題個D點餐紙上面既。係廚師推介係餐牌上有個Like 既!好好味不過唔係好食得Wasabi 既朋友就記住唔好點Wasabi啦!因為佢個沙津有少少芥末味!好中意!
《燒北海道元貝》
本身有廚師個Like 我都會試下既!不過次前食過好多間都唔係太好食!不過你見到張相都知佢好食啦!厚到佢呢!好似軍艦咁厚!Very Good!有少少牛油味所以佢個底邊脆脆地!有陣時唔一定食刺身好既!
餐廳有個沙津Bar大家可以不同配搭!不過我太中意食飛魚子啦!其實魚子都有好多種呀!大多既放題餐廳都因為平所以入貨會用不同品質既食品!但係依間餐廳一定冇!
大家睇完我既食評!希望大家都會想去啦!不過大家口味有唔同以上都係我個人意見!希望會有人會同我口味差唔多!一齊再去食好野啦!
2016-04-17
Type of Meal
Dinner
2016-04-19 700 views
大家一諗到放題,會唔會黎黎去去都係得刺身、壽司、串燒、甜品果d?講真你唔悶我都食到悶啦。。不過今次有好推介哩間放題店除左有齊哂以上果d食物外,仲有泰式美食!食物更多元化刺身… 食放題點少得刺身,通常第一張紙已經寫佢先雖然刺身款式同出面既差唔多,但哩度勝在夠新鮮夠肥美!特別推介三文魚、北海道鮮帶子同珍寶赤蝦,size夠大夠啖啖肉,真係勁滿足壽司類… 好愛哩度既壽司!!因為每件都係一口size!飯少餡卻不少,唔似出面果d舊飯大大舊想塞飽你咁,依加想試多幾款都唔怕啦而且每樣都有番咁上下水準,尤其火灸壽司系列一定唔可以錯過。一口和牛粒…如果我唔係咁飽既話,我諗我可以食哂成碟!一啖一粒,肉質淋嫩又不失肉汁。除左寫紙仔,哩度仲有自助沙律、前菜、熟食同甜品bar枱,沙律同前菜款式齊全,仲有我至愛既蟹子同中華沙律全部都係自由配搭,鐘意邊樣就夾邊樣!Thai's time ! 平時食既泰菜款式哩度都一應俱全,好似燒豬頸肉、豬牛雞串燒、炸蝦餅、生蝦刺身等等… 好後悔冇食到生蝦刺身(因為想叫果陣我地已經飽到翻哂肚)不過出面冇既哩度都有!其中金不換炒蜆一定要試!炒得好香又冇沙,連金不換都食埋就知幾正啦如果食哩
大家一諗到放題,會唔會黎黎去去都係得刺身壽司、串燒、甜品果d?講真你唔悶我都食到悶啦。。不過今次有好推介

刺身… 食放題點少得刺身,通常第一張紙已經寫佢先
刺身
而且每樣都有番咁上下水準,尤其火灸壽司系列一定唔可以錯過。
一口壽司
一口和牛粒…如果我唔係咁飽既話,我諗我可以食哂成碟!
一啖一粒,肉質淋嫩又不失肉汁。
一口和牛粒
全部都係自由配搭,鐘意邊樣就夾邊樣!
前菜
相中間係泰式美食
如果食哩d都未夠喉… 仲可以加88蚊嘆埋升級放題料理!包括五頭磯煮鮑魚、加拿大即開生蠔、海膽燒法國鵝肝、紅酒等等,如果每樣都叫到一份黎食我覺得已經值回票價有突
當中鮑魚同生蠔都一定要再encore!
鮑魚&生蠔
加拿大即開生蠔
海膽燒法國鵝肝
自助甜品bar...女孩子望到應該會尖叫😂😂雖然款式都幾多,但我覺得比咸食略微遜色,味道普普通通啦,試下就可以了。不過仲有維記雪糕可以自己"bud" ! 仲有六隻味咁多,我就一定會揀綠茶、香芋、薄荷朱古力、朱古力、曲奇同芒果… 試勻哂
維記自助雪糕
2016-04-15