2018-04-02 164 views
我自己就好鍾意食泰國菜,泰式嘅小食拼盤裏面有好多唔同品種嘅小食,青咖喱就更加唔使講,喺香港有好多地區都有開泰式餐館,不過質素有好有壞,今日經過太子有一間叫做「泰聚」嘅泰國餐館,行街行到攰會地就同朋友坐低食個晚飯。餐廳嘅裝修燈光上眼睛都好舒服,每個人坐位來講的確真係唔迫。食物方面我哋就叫左我最鍾意食嘅泰式小食拼盤,再叫個肉碎粉絲湯潤下喉,主食方面就叫咗泰式青咖喱牛腩,飲品方面就叫咗西瓜冰,甜品就叫咗一個椰汁糕。有圖大家可以睇到佢哋個小食拼盤每一件份量都好大,個蝦餅個大細足足有三份一隻手掌咁大,由表面嘅炸粉就睇得出蝦餅係新鮮即叫即炸先至會有呢一種脆面光鮮既脆片效果,每一件除咗份量大啖啖肉之外,未到上都偏向清新同爽口彈牙,炸既時間好好唔會有油億味,好多人都話泰式小食代表左個一間泰式餐廳嘅品質,咁呢一個小食拼盤就真係超班!食完熱氣就梗係飲個肉碎粉絲湯潤一潤啦,呢個湯就同平日泰國餐廳飲到既粉絲湯有啲唔同,佢個味道偏向淡口同清新,淡淡既香矛味同青檸既香味氣息,飲左你第一時間會將岩岩食完熱氣食物既油膩感一掃而空,肉碎多到啖啖都有,同粉絲一齊飲大大增加左湯既口感!到到主要既菜色-青咖哩牛腩,牛腩肥瘦均

餐廳嘅裝修燈光上眼睛都好舒服,每個人坐位來講的確真係唔迫。

泰式青咖喱牛腩

到到主要既菜色-青咖哩牛腩,牛腩肥瘦均勻,食落好重既青咖哩味道,食落就知佢個牛腩同青咖哩同煮,因為咁既煮法先會有果種清檸既清新味道,普通既食店因爲時間關係都會分開煮牛腩係咖哩味,真係同呢個咖哩兩回事,一食就知呢個咖哩用心烹調!
西瓜冰

到最後,就係飲品同甜品-西瓜冰同椰汁糕。
西瓜冰係原個西瓜肉打成冰,飲落感受到西瓜原本既清新同甜度,唔似普通餐廳只會飲到沙糖既甜同西瓜糖漿。
椰油糕,椰油味重係原來椰汁既味道,無付加糖,無其他調味,純純正正既椰汁製造嘅椰汁糕。

香港有好多有心做既食店,有圖有真相,大家有機會去既多多支持下
2018-03-26
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
西瓜冰
  • 青咖哩牛腩
  • 小食併盤
2018-03-30 102 views
原來太子都有間泰聚!天水圍果間就成日食,呢日出開旺角又咁岩姐妹話想食泰國野就有藉口黎試下舖頭都幾偏僻要行到太子盡頭,但因為咁舖面都大啲無咁逼夾~我地去到既時候都三點幾,到左下午茶既時間,本來想試下個High tea set,但事關我地都未有野落過肚,所以最後揀左個豐富既行政小菜套餐($69),包飯/金邊粉+油菜+餐飲。我地揀左:- 肉碎生菜包(豬) - 甜酸魚柳餐飲都幾多選擇,除左泰國常見既椰汁冰、龍眼冰外,仲有啲特飲揀,連前排流行既洛神花同藍蝶花都有餐湯係白蘿蔔湯,第一次飲,甘甘甜甜幾消暑開胃。我地各嗌左杯洛神花同藍蝶花特飲,個顏色漸層好夢幻呃like必嗌呀。味道帶微酸,中和左七喜既甜漏,飲落似梳打。肉碎生菜包(豬) 可能因為預左配金邊粉,所以生菜片唔算好多,有三四塊,豬肉碎肥瘦參半,味道因為加左魚露比較咸香同帶酸,用黎送清淡既湯金邊粉岩岩好。甜酸魚柳第一次食泰式既甜酸魚柳,酸甜之餘仲帶少少辣,外層唔似中式咕嚕魚咁脆,係偏稔既口感,食落感覺無咁熱氣~份量唔算好多,有六七件左右,一個人食足夠。最後嗌左個甜品,椰汁糕同千層糕都有驚喜,好香椰汁既奶香味兩個人食得咁豐富total都係食左$1
原來太子都有間泰聚!

舖頭都幾偏僻要行到太子盡頭,但因為咁舖面都大啲無咁逼夾~

我地揀左:
- 肉碎生菜包(豬)
- 甜酸魚柳

餐飲都幾多選擇,除左泰國常見既椰汁冰、龍眼冰外,
仲有啲特飲揀,連前排流行既洛神花同藍蝶花都有

餐湯
餐湯係白蘿蔔湯,第一次飲,甘甘甜甜幾消暑開胃

我地各嗌左杯洛神花同藍蝶花特飲,個顏色漸層好夢幻
呃like必嗌呀。
味道帶微酸
,中和左七喜既甜漏,飲落似梳打。

肉碎生菜包(豬)

可能因為預左配金邊粉,所以生菜片唔算好多,有三四塊,
豬肉碎肥瘦參半,味道因為加左魚露比較咸香同帶酸
用黎送清淡既湯金邊粉岩岩好。

甜酸魚柳
甜酸魚柳

第一次食泰式既甜酸魚柳,酸甜之餘仲帶少少辣
外層唔似中式咕嚕魚咁脆,係偏稔既口感,食落感覺無咁熱氣~
份量唔算好多,有六七件左右,一個人食足夠。

最後嗌左個甜品
椰汁糕同千層糕都有驚喜,好香椰汁既奶香味

兩個人食得咁豐富total都係食左$156,喺油尖旺區黎講真係幾抵食,
想坐得安靜舒服唔洗同人逼不失為一個選擇~
2018-03-28
$80 (Tea)
2018-03-28 87 views
上星期二放例假,約了內地訪港的朋友一同外出小聚一下。那天跟朋友特別想吃泰國菜,原本打算在旺角轉車到九龍城吃泰國菜,走到太子酒吧街時,竟然發現一間裝修格局不錯的泰國餐廳—「泰聚」。從外面看起來,餐廳內部的裝潢設計只有冷色調的黑、灰及金,與高級西餐廳一樣樓底較高,整體而言給人感覺低調而奢華,沒有廉價的味道。一入店內,二人迫不及待打開哪本沉澱澱的menu,左挑右選最後還是點了幾款較有特色的泰式料理。-肉碎粉絲湯這裏的肉碎粉絲湯口味相較於其他泰式重口味料理相對較清淡,裏面足料而清甜,大致上可見的蔬菜有娃娃菜、芫荽、紅蘿蔔及玉子,味道甜而不膩。賣身比較平庸但它卻是這餐飯的清泉。作為餐前料理,絕不失禮。-泰式小食拼盤(細)及後上菜的是這個泰式小食拼盤(細),相較起前菜肉碎粉絲湯,它的味道較重口味,一個小食拼盤已經可以嚐盡泰國的特色美食。裏面有春卷、炸蝦餅、 雞肉及雞翼。另外還有一碟梅醬及泰式酸辣醬可以沾小食,這是友人第一次試食梅醬,友人非常喜歡這種酸酸甜甜的味道。而我則最喜歡炸蝦餅,口感彈身,裏面滿滿的都是蝦肉,沾一些泰式酸辣醬更加惹味。當中令人比較失望的是炸春卷,味道與越式春卷大同小異,沒太大特

-肉碎粉絲湯
作為餐前料理,絕不失禮。
肉碎粉絲湯

-泰式小食拼盤(細)
及後上菜的是這個泰式小食拼盤(細),相較起前菜肉碎粉絲湯,它的味道較重口味,一個小食拼盤已經可以嚐盡泰國的特色美食。裏面有春卷、炸蝦餅、 雞肉及雞翼。另外還有一碟梅醬及泰式酸辣醬可以沾小食,這是友人第一次試食梅醬,友人非常喜歡這種酸酸甜甜的味道。而我則最喜歡炸蝦餅,口感彈身,裏面滿滿的都是蝦肉,沾一些泰式酸辣醬更加惹味。當中令人比較失望的是炸春卷,味道與越式春卷大同小異,沒太大特色。
泰式小食拼盤(小)

-青咖哩牛腩
這反倒是我第一次吃青咖哩,一入口椰奶和各種香料立即四溢,非常香濃,味道帶少許嗆辣偏甜,裏面還有一些青豆粒,非常特別。牛腩煮得夠淋,配上味道濃郁的青咖哩,送飯一流。
青咖哩牛腩煲

-原個西瓜冰
沒想到飲品亦是餐廳的一大重點,上菜的時候的確是一整個西瓜上菜,味道非常清爽,絲毫沒有一絲化學糖醬的味道,極為清新易入口,是此餐最為驚喜的一道菜。
原個西瓜沙冰
肉碎粉絲湯
泰式小食拼盤(小)
青咖哩牛腩煲
原個西瓜沙冰
2018-03-27 92 views
之前食過 泰聚 嘅午餐,覺得質素都好高 ,今次夜晚有時間特登過嚟試埋佢嘅晚餐。 同男朋友叫左一個二人餐 ,雖然話係二人餐但係分兩極多 ,我哋兩個根本就食唔曬。 一開始個粉絲湯入面有好多肉碎 同埋粉絲 ,淨係飲過粉絲湯都已經飽咗 。之後個小食拼盤 亦都好豐富, 有雞翼,蝦餅,魚餅,春捲 ,香葉包雞 。我就最鍾意食個雞翼, 好juicy 。男朋友話最鍾意食魚餅,佢話好入味喎。 之後就到主菜係一個青咖哩牛腩, 佢仲會配兩個白飯 ,但係因為個牛腩炆得好林好入味,個 咖哩又好香濃,我喺好飽嘅情況下都食曬成嗰飯 。但我最鍾意嘅都係兩杯飲品, 因為影相關係我哋叫咗一個菠蘿沙冰同埋一個西瓜沙冰,淨係拎上嚟都已經係萬人矚目 ,啱曬影相呃like 。所以我覺得成個餐係好抵食, 淨係杯嘢飲已經值回票價啦

食物水準中上 原本都滿意 但食到尾加多個木瓜沙律就出事 係勁辣超给辣根本食唔到我太太一食面色即變我係食得辣係泰國食不下十次木瓜沙律未試過甘辣向一個女老板反映可否減辣佢回我一句 無喎整左喎oK (但其實令去厨房冼左佢再撈過)可以嗎?箅 到個男老细埋來收野 再反映一次佢只回我 下次你叫小辣啦問題係辣到過份根本食一口已喷火過辣係其次 等同過咸其他食店都會煑淡問题係佢認為沒得改同係你沒要小辣oK 最後成碟没食亦唔會再去一碟沙律加處理投訴態度完全失分
食物水準中上 原本都滿意 但食到尾加多個木瓜沙律
就出事 係勁辣超给辣根本食唔到
我太太一食面色即變我係食得辣
係泰國食不下十次木瓜沙律未試過甘辣
向一個女老板反映可否減辣
佢回我一句 無喎整左喎
oK (但其實令去厨房冼左佢再撈過)可以嗎?
箅 到個男老细埋來收野 再反映一次
佢只回我 下次你叫小辣啦
問題係辣到過份根本食一口已喷火

過辣係其次 等同過咸其他食店都會煑淡
問题係佢認為沒得改同係你沒要小辣
oK 最後成碟没食亦唔會再去
一碟沙律加處理投訴態度
完全失分
小弟一直係重口味同炸物愛好者所以東南亞菜一直係我至愛之一聽朋友講呢到既咖哩同炸物係一絕所以就黎試下果然冇令我地失望==============================因為係閒日收工過黎,所以都唔算多人,唔洗等就有位另外呢到地理位置都幾好太子站出黎一兩個字就行到黎唔洗捱肚餓鍾意重口同炸物既我揀左青咖哩牛腩同泰式小食拼盤(細)口味輕一點既女友就選擇左肉碎粉絲湯飲品點左蜜糖檸檬沙冰同原個椰青本身以為未必夠食上左台先發現原來份量都唔少,好彩冇再叫==============================不得不提既係青咖哩牛腩,因為真係超好食其實重口味既小弟本身對青咖哩係麻麻地所以本身係想叫黃/紅咖哩但女友唔鍾意太重口,所以就折衷地叫左青咖哩估唔到既係佢竟然同時滿足到重口同輕口既我地咖哩口感豐富,香茅等等香料既味道發揮得好好而且平衡都做得好好,唔會太重口同太淡所以先可以同時滿足到重口同輕口既我地本身唔太鍾意食白飯既我地都因為佢而食左唔少白飯雖然我地兩個都係鍾意食牛,而且其實佢D牛腩都幾靚但係我地兩個基本上注意力都放晒係兜咖哩到泰式小食拼盤(細)唔好見到個細字就以為好少其實2-4個人食都
小弟一直係重口味同炸物愛好者
所以東南亞菜一直係我至愛之一
聽朋友講呢到既咖哩同炸物係一絕
所以就黎試下
果然冇令我地失望

因為係閒日收工過黎,所以都唔算多人,唔洗等就有位
另外呢到地理位置都幾好
太子站出黎一兩個字就行到黎
唔洗捱肚餓

鍾意重口同炸物既我揀左青咖哩牛腩同泰式小食拼盤(細)
口味輕一點既女友就選擇左肉碎粉絲湯
飲品點左蜜糖檸檬沙冰同原個椰青
本身以為未必夠食
上左台先發現原來份量都唔少,好彩冇再叫

青咖哩牛腩
不得不提既係青咖哩牛腩,因為真係超好食
其實重口味既小弟本身對青咖哩係麻麻地
所以本身係想叫黃/紅咖哩
但女友唔鍾意太重口,所以就折衷地叫左青咖哩
估唔到既係
佢竟然同時滿足到重口同輕口既我地
咖哩口感豐富,香茅等等香料既味道發揮得好好
而且平衡都做得好好,唔會太重口同太淡
所以先可以同時滿足到重口同輕口既我地
本身唔太鍾意食白飯既我地
都因為佢而食左唔少白飯
雖然我地兩個都係鍾意食牛,而且其實佢D牛腩都幾靚
但係我地兩個基本上注意力都放晒係兜咖哩到

唔好見到個細字就以為好少
其實2-4個人食都食都好夠食
整體黎講炸物都係高水準
泰式炸蝦餅

其中炸蝦餅係我既首選
真材實料,可以見到入面有D蝦
好多時出街食炸蝦餅都會為左成形
極推薦一試
食完重口熱氣野
就轉下冇咁濃味既肉碎粉絲湯
本身以為佢會淡而無味
點知湯底煲出晒肉碎,各種菇類同蔬菜既味道
令佢鮮味十足
最後連成碗湯都比我飲晒
本身以為會只係普普通通既一杯沙冰
點知原來裝飾得咁靚

仲有把遮仔,令我諗起細個食兒童餐
出街飲檸檬味飲品有個風險就係太酸

因為呢到環境裝修真係好好
令人有輕鬆自在既感覺
所以即使食完都會不自覺坐係到傾下計
見到隔離台既食客全部都面帶住笑容閒話家常

有時候,約埋三五知記出黎食野
可能唔係真係為左食
而係為左可以難得一聚
重拾年少時成班朋友聚埋一齊
可以忘記一切煩惱
係朋友面前無需戴上面具,可以做返自己
嘻嘻哈哈既時光
Other Info. : 經理好識做,見到人慶祝生日會主動問影唔影水,又會同食客R下水吹,令成個環境氣氛都輕鬆好多,值得一讚
2018-03-21
$250 (Dinner)
青咖哩牛腩
泰式炸蝦餅
椰青
  • 泰式小食拼盤
2018-03-22 72 views
收工之後約咗朋友夜啲喺隔離酒吧街飲嘢,飲嘢之前梗係要填飽個肚啦!就嚟咗呢間泰聚,地點10分方便,地鐵站行過去大約三分鐘。我哋首先叫咗個肉碎粉絲湯,個湯真係好足料,有雜菜、粉絲、玉子豆腐同埋好多肉碎!食泰國嘢當然唔少得仲有小食拼盤,我哋一行二人叫咗個細份量嘅,但係都幾大碟。值得一讚嘅係雞翼,好香好重香茅味,亦都唔係鞋口。春卷同蝦餅亦都外脆內軟,十分不錯。另外亦叫咗青咖喱牛腩,咖喱香口,有薯仔有牛腩仲有好多配料!最後當然要叫個甜品啦,我哋叫咗一份椰汁西米糕,好重椰子味,仲有d芋頭粒。另外椰青好新鮮!椰青肉都好嫩滑。食咗咁多野,埋單最後每人$263,價錢尚算合理,會再光顧!
另外亦叫咗青咖喱牛腩,咖喱香口,有薯仔有牛腩仲有好多配料!
食咗咁多野,埋單最後每人$263,價錢尚算合理,會再光顧!
2018-03-22 44 views
諗起泰國野,我就會去太子花園街既泰聚坐得舒服,食物品質好,服務態度更加好添!泰式小食拼盤最吸引我,有雞翼、春卷、蝦餅、魚餅、香葉包辣雞,點甜酸辣醬好好味,春卷尤其香脆,魚餅厚肉肉碎粉絲湯~睇個名以為好隨意,原來都好豐富,有粉絲有菇菌類,竟然還有玉子,湯好清甜,飲左即時暖胃青咖哩牛腩~咖哩汁唔會太傑,配飯最岩!牛腩唔韌,煮得剛好。火龍果沙冰~用左紅肉火龍果色澤超靚,仲好大杯好好飲,沙冰溶左又再飲,飲極都唔完!椰汁西米糕~泰式甜品,除左芒果糯米飯之外我就係喜歡這個了,食左個人都開心晒,好滿足!
諗起泰國野,我就會去太子花園街既泰聚

坐得舒服,食物品質好,服務態度更加好添!

青咖哩牛腩~咖哩汁唔會太傑,配飯最岩!牛腩唔韌,煮得剛好。

2018-03-21
Type of Meal
Dinner
2018-03-21 4951 views
今天下午與朋友到花園街shopping,之後想揾一間餐廳吃晚飯,想起太子附近有一間泰菜餐廳,就入內先唞唞,之後才吃晚餐。泰菜餐廳外觀與一般泰菜餐廳不同,一列黑色門框襯落地玻璃,內部裝修也是以黑色作主調,配以少量金色作為點輟, 型格中顯得高貴有格調。由於時間尚早,餐廳顯得清靜,我們先下單喝特色飲品,讓疲憊的雙腳先休息,才慢慢吃晚飯。沙冰大大杯,用火龍果打成,顏色鮮豔,味道清新。用完個菠蘿打成,沙冰非常軟滑,味道香甜, 份量很大,如果天氣炎熱的時候享用,會更加透心凉。香甜金柚子,加點點椰糖,配大大隻鮮蝦和腰果,酸甜微辣,越食越開胃。烏頭魚體積不少,足有十多兩重,烏頭魚抹上粗鹽來燒,上桌前預先將魚皮揭起,方便食用,非常細心。魚皮燒得香脆,掃去魚皮表面粗鹽,入口咔咔聲,很特別。魚肉鮮嫩可口,外皮香脆但魚肉仍保持多汁,厨師烹調功夫非常到家,燒魚沾特製酸甜汁配飯吃一流。雜菜有芥蘭、西蘭花、椰菜花、雜菇……等,用蒜蓉炒,味道唔錯。西米糕不太甜,椰汁味香濃, 小小的五件,兩個人分享剛好。這一餐最難忘的是鹽燒烏頭魚,是我近期吃過最好的燒魚。

火龍果沙冰

沙冰大大杯,用火龍果打成,顏色鮮豔,味道清新。

金柚子蝦球沙律

鹽燒烏頭魚

魚皮燒得香脆,掃去魚皮表面粗鹽,入口咔咔聲,很特別。

泰式炒雜菜

椰汁西米糕

西米糕不太甜,椰汁味香濃, 小小的五件,兩個人分享剛好。

這一餐最難忘的是鹽燒烏頭魚,是我近期吃過最好的燒魚。
火龍果沙冰
金柚子蝦球沙律
鹽燒烏頭魚
泰式炒雜菜
2018-03-21 46 views
今日同朋友係太子行完街,肚已經打晒鼓,知道花園街有一間正宗泰國菜很好食,所以決定去試下。餐廳氣氛很好,裝修典雅,位置闊落,坐得舒服。肉碎粉絲湯 $78主要材料係粉絲同肉碎,粉絲煮得岩岩好,入口爽滑,湯既味道清甜又有獨特肉味,我同朋友都忍唔住飲左兩碗。湯既配菜仲有玉子豆腐、娃娃菜同菇類,吸收左湯既味道,鮮甜美味。泰式小食拼盤(小)$138整個拼盤有雞翼、魚餅、蝦餅、春卷、香葉包辣雞。雞翼和辣包雞肉質鮮嫩多汁;魚餅彈牙,有淡淡既泰國香草味;春卷外脆內軟,口感豐富。若然將小食點上幾滴泰式甜辣醬,更是滋味無窮。青咖喱牛腩 (小)$98煮得好入味,同埋唔係好辣,適合唔係好食得辣既朋友,而且牛腩嫩滑,唔會好靱,配埋白飯食一流啊。香料味道都幾重,令你覺得好似食緊地道既泰國餐, 忍唔住食曬!菠蘿檸蜜 $38見呢個配搭幾特別就叫左。 都無失望到, 有濃郁菠蘿既香味, 再配搭檸檬既清新 ,感覺都幾舒服 。飲完仲可以食埋個菠蘿 ,好似飲緊水果茶甘 。如果飲開檸蜜既朋友可以值得一試喔。原個菠蘿沙冰 $58用一個菠蘿裝滿沙冰,還插上一把小傘子,非常有特色,忍唔住同佢自拍一張呃like。沙冰係濃密既菠蘿香味,等融

肉碎粉絲湯 $78

泰式小食拼盤(小)$138

青咖喱牛腩 (小)$98

菠蘿檸蜜 $38

原個菠蘿沙冰 $58
用一個菠蘿裝滿沙冰,還插上一把小傘子,非常有特色,忍唔住同佢自拍一張呃like。沙冰係濃密既菠蘿香味,等融化少少,吸一啖,清涼解渴。

椰汁糕 $38
服務員觀察能力幾強! 見到我地食完主餐,主動上左甜品。 一開始以為得兩三個,原來有5個 ,分量都幾多 ,因為已經食到好飽, 呢個椰汁糕入面係一粒粒既西米 ,配埋椰汁既香 ,好清新, 有助解膩 。

2018-03-16 75 views
之前已經有朋友介紹這間泰國餐廳,今日下午時間有空來到訪試一試,想不到真的聞不虛傳。門口有很多泊車位方便揸車的朋友,我們泊好車後就入店內坐下,店內的環境優雅別緻,而且燈光配合非常適合談心。還未開始吃飯前先去了一趟洗手間,想不到洗手間華麗優美,那個洗手盆你看,就像以前的古代時候用的一樣。我們各自點了一個有營行政小菜套餐,我點了我最喜愛的泰式海南雞飯,海南雞新鮮嫩滑無比,像剛剛殺了的雞一樣鮮嫩,而且色澤均勻,比起我在出面吃到的好吃得多,而且這個套餐還包含菜和湯真的非常經濟實惠,飲品方面我點了原個菠蘿莎冰,沙冰都只係加$18,上枱是真的整個菠蘿,非常驚喜!服務員也非常細心,會幫我們加水和收拾枱面的東西,收前還禮物問一聲還要嗎?總括,這餐棒棒的!一定會帶朋友來。

而且這個套餐還包含菜和湯真的非常經濟實惠,
2018-03-15 132 views
平時去花園街食野食得多,黎呢到食泰國野都係第一次!成條街有好多錶位,方便揸車黎食既朋友仔👯 搵唔到錶位都可以喺門口將就double park,餐廳周圍都係落地玻璃,方便睇車👏🏿👏🏿我叫左泰味炒金邊粉同蜜糖檸檬沙冰,朋友就叫左泰式滷水鴨湯麵同夢幻藍蝶花特飲泰式炒金邊粉有花生粒配搭,加上啲金邊粉好煙韌,食得啖啖都好有口感!雞肉都好嫩唔會被人忽視左,個人覺得成個麵再辣啲就更正🤤泰式滷水鴨湯麵個湯底好正,似係肉骨茶再加左好多肉去煮既味,十分推薦大家試一下!夢幻藍蝶花特飲,聽落個名夠晒特別,原來係用青檸梳打黎mix既一杯野飲。朋友覺得飲落好清新同好有花既味道🌸蜜糖檸檬沙冰飲落個蜜糖同檸檬都唔出,覺得似柑桔味多啲,不過勝在夠大杯👍🏿無論兩個人定係一大班人黎食,呢間餐廳都好適合~ 順帶一提,佢個廁所真係好乾淨😻

泰式炒金邊粉

泰式滷水鴨湯麵

夢幻藍蝶花特飲

2018-03-15
$100 (Lunch)
泰式炒金邊粉
泰式滷水鴨湯麵
夢幻藍蝶花特飲
2018-03-13 86 views
預祝3.14嘅一餐滿意嘅泰國菜之前中學去太子補習個時見到呢間門面好靚但硬係覺得價錢會好貴 所以一直都無試好在依家男朋友都話想試 哈哈!.話時話唔知有無人覺得一年四季都好啱打邊爐如果有埋冬蔭公湯底仲正而泰聚呢間餐廳就滿足到我啦!.估唔到門面靚 入面都好靚佢似西餐環境 好適合同朋友/另一半gathering.一入到去 餐廳嘅侍應服務態度好到我有d驚訝經理嘅語氣好溫柔....亦都好有耐性解釋餐牌有d咩唔啱食都可以轉同埋我跌咗筷子都即刻有哥哥遞隻新嘅比我.好有菠蘿味 好清甜飲得出應該用咗多個半個嘅菠蘿榨不過溶得快咗d 所以要注意啦.好有椰奶味嘅一杯飲品上面個張見到有朵花其實都好靚 好泰式feel入面仲有d唔知咩糕 浸完椰奶好香甜.海鮮都尚算新鮮最好食係個蝦同蠔又大隻同彈牙 碌完都無乜縮水不過魷魚未退哂冰 感覺上無咁新鮮 似急凍青口都好鮮 如果再多幾件就好啦.肥牛油脂分佈不均 不過食落都唔會話好un碌5秒左右就食咗 所以都唔錯另一款牛肉係厚切架!有入口即溶嘅感覺d牛肉丸都好彈牙 份量都多架.係啊!佢仲有呢醬啊 辣辣地 食得好過癮我雖然叫清湯 加埋呢個醬就唔會單調另一個冬蔭公湯就辣上加辣 不得了真
預祝3.14嘅一餐滿意嘅泰國菜

之前中學去太子補習個時見到呢間門面好靚
但硬係覺得價錢會好貴 所以一直都無試
好在依家男朋友都話想試 哈哈!
話時話
唔知有無人覺得一年四季都好啱打邊爐
如果有埋冬蔭公湯底仲正
而泰聚呢間餐廳就滿足到我啦!
估唔到門面靚 入面都好靚
佢似西餐環境 好適合同朋友/另一半gathering

一入到去 餐廳嘅侍應服務態度好到我有d驚訝
經理嘅語氣好溫柔....
亦都好有耐性解釋餐牌有d咩唔啱食都可以轉

如果齋食就好痴 都無咁好食 都係浸椰奶正d
後面個個上面有d椰奶cream 應該係
又有d粟米粒 好有口感 我同bf都讚 清清地

最後兩個人食到飽飽都係$200/人
希望下次再去可以試下佢地嘅咖喱農夫包!

2018-03-13
$200 (Dinner)
泰式一人火鍋—A.  海鮮套餐
泰式一人火鍋—B.  牛肉套餐
2018-03-12 63 views
<太子區出色泰菜 >太子酒吧街附近大把好野食 呢間喺花園街 既泰聚 唔少野 食得出食物新鮮 環境幾舒服 , 最啱食完去酒吧 或者 喺附近體育館運動完醫肚😃🍴泰式炒雜菜 78 蚊 🔥🌿雜菇 粟米 西蘭花 椰菜 蘿白🌿🥕炒得都幾有鑊氣 咸度適中 😃🔥🍴柚子大蝦沙律🥗🦐98 蚊蝦肉大件新鮮 幾鍾意佢用半個西柚皮做器皿 外表靚😃仲有腰果 爽甜既柚子 調味 夠哂清新怡人😍🍴蒜蓉包 4 件 38蚊🍞蒜蓉包切成長厚條狀 蒜蓉味香濃 食落傳黎陣陣牛油香 重點係佢好夠香脆😃🍴泰式燒 烏頭🐟🔥180 蚊大大條黃油烏頭 夠哂肥美 出面層皮有好多海鹽唔好食 , 但入面既魚肉新鮮 咸度適中 🐟 仲有好多香草調味🌿 點埋酸辣汁仲惹味🍴椰汁西米糕 38 蚊有4 件大件都幾抵食 ,椰汁夠香甜 底層有好多香濃西米夠哂口感 唔錯😃🥥椰青 48 蚊夠哂大個 , 椰青水香甜 消暑佳品😃🍴火龍果沙冰48 蚊🔥🐲好大杯 好靚裝飾既沙冰 好凍 好啱夏天飲 落足新鮮火龍果 果味香濃Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&H
<太子區出色泰菜 >

🍴泰式炒雜菜 78 蚊 🔥🌿

🍴柚子大蝦沙律🥗🦐98 蚊

🍴蒜蓉包 4 件 38蚊🍞

🍴泰式燒 烏頭🐟🔥180 蚊

🍴椰汁西米糕 38 蚊

🥥椰青 48 蚊
夠哂大個 , 椰青水香甜 消暑佳品😃

🍴火龍果沙冰48 蚊🔥🐲

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#泰聚
太子花園街239 號嘉慶苑地下
~~~~~~~~~~~~
2018-03-12
$200 (Dinner)
2018-03-10 46 views
行年宵,係新年must do list,但入場前,當然要食飽飽先(入面野食咁貴所以就係太子果邊搵食,泰國菜又真係好耐無野,而且餐廳裝潢幾有風情,又新又乾淨蟹肉蛋炒飯完全係因為蟹肉而點 <3蟹肉舖得滿滿,蓋住整碟炒飯蟹肉肉質比較實,帶獨有鮮味,份量比想像中多,仲以為係散落係炒飯唔同角落泰味炒金邊粉呢碟係誠意推介!  超有鑊氣之選,好惹味金邊粉條條分明,調味有泰式風情,最重要無過濃,食到最後都唔膩大蝦都好爽口,混合埋花生碎食,係慣常做法,口感多個層次珍多冰 泰國菜偏濃味,飲品係必需(另外我都好鍾情泰式飲料珍多冰好重椰香,椰奶比例應該好高珍多同出面口感有少少唔同,更有嚼頭菊花薑蜜估佢唔到之幾好飲,出面飲親薑蜜,薑味都好沖喉,呢到既薑味雖則平淡少少,但無左沖喉感覺,菊花香仲好重,真心不錯

蟹肉蛋炒飯

完全係因為蟹肉而點 <3
蟹肉舖得滿滿,蓋住整碟炒飯

泰味炒金邊粉

呢碟係誠意推介!  超有鑊氣之選,好惹味
大蝦都好爽口,混合埋花生碎食,係慣常做法,口感多個層次

珍多冰

泰國菜偏濃味,飲品係必需(另外我都好鍾情泰式飲料
珍多冰好重椰香,椰奶比例應該好高
珍多同出面口感有少少唔同,更有嚼頭

菊花薑蜜