泰Grill (天晉匯)

Thai Grill (PopWalk)
2023-11-22 14 views
🇹🇭泰Grill (將軍澳)📍今次去咗將軍澳嘅一間泰國餐廳食夜晚🍽️,一去到就見到有幾枱客都有帶狗仔坐喺餐廳出面🐶,勁得意、啲狗仔好乖咁坐喺到😽,係一間寵物友善餐廳嚟🐾。🍴肉碎生菜包 $82 8.5/10呢間鋪頭勁貼心❤️,手機落單嘅時候有得揀走芫荽👏🏻,仲有大辣少辣個啲🌶️,對於唔食芫荽🌿嘅人嚟講(包括我🙈),簡直係一大福音🌟。一上到嚟個肉碎分量超多,包嘅時候勁熱辣辣,啲肉汁滴晒出嚟,酸酸辣辣咁,配埋新鮮嘅生菜🥬,好開胃吓。🍴手打青咖哩(牛肉) + 油飯 $88 + $15 7.5/10嗰青咖喱用嚟送飯一流,見到入邊除咗牛仲有好多其他配料,尤其係啲菜🥦,索晒啲汁😍,不過個牛稍微有啲韌,唔係太夾青咖喱🍛,反而我拎冬陰功個雞肉去點,就夾好多,如果下次去食,會試吓揀雞肉或者豬肉。而個油飯就粒粒分明🍚,唔會一pat嘢咁,幾香黃薑、香料味🫚,但雞油味就稍為遜色。🍴冬蔭功湯金邊粉(雞肉)$62 6.8/10嗰湯底酸酸甜甜好開胃😋,不過略嫌冇乜鮮味;而個金邊粉勁掛湯,金邊粉嘅麵質唔會好淋。但個雞肉有少少嚡🍗,同埋有啲唔係太夾,下次叫海鮮可能會好啲🦐。🍴串燒 (3 串) (雞,牛,豬)$48 7/10三
🇹🇭泰Grill (將軍澳)📍

🍴肉碎生菜包 $82 8.5/10

🍴冬蔭功湯金邊粉(雞肉)$62 6.8/10

🍴串燒 (3 串) (雞,牛,豬)$48 7/10
三款串燒都醃得好入味🍢,配埋佢超濃花生味嘅沙嗲醬🥜,好香口👅。而三款入面比較推薦雞🐥,仲係好滑好juicy,唔會乾同柴。

🍴泰式奶茶沙冰 $48 8/10
平時好少見到有泰奶沙冰🍧,通常一係泰奶、一係芒果沙冰,咁就梗係叫佢啦。本身有少少驚中伏,會好淡泰奶味,點知唔會✨。

同埋通常沙冰會固定甜度,但呢個勁好,可以選擇甜度🍬,所以杯野唔使驚好甜,用嚟解辣一流👍🏻。

💰 翻兜指數: 7.5/10
而晚市嚟講呢個價錢(以上係未收加一)同食物質素,簡直係性價比超高❗️同埋喺啲細節位,仲有喺落單嘅時候,好多位都好用心同貼心❤️。如果嗰日想食泰國菜🥢,而又喺將軍澳附近,會再揀佢。

2023-11-22 13 views
今日試下泰國菜先~距離港鐵站不遠,靠近海傍緩跑徑,店內設有室內及露天區域, 天氣開始涼,餐廳好細心仲有個火爐喺隔離, 食飽飽仲可以同🐾散下步泰式酸辣鳳爪沙律泰式酸甜前菜配上甜辣洋蔥,開胃又醒神,酸酸辣辣,口感爽脆,無骨鳳爪,最方便蛋包虎蝦炒金邊粉虎蝦大大隻炸得好香口,蝦肉都彈牙, 雞蛋特地煎成網狀,包裹金邊粉,金邊粉嘅份量都好多,碟邊重有花生碎、 辣椒粉 、青檸等可以自己落,令味道更豐富。燒蠔 蠔身脹卜卜, 口感好滑溜好爽,入口除咗炭燒香味夾雜微微嘅辣味,好惹味。 粒粒菠蘿梳打蛇皮果梳打
今日試下泰國菜先~

泰式酸辣鳳爪沙律

蛋包虎蝦炒金邊粉

燒蠔

粒粒菠蘿梳打
蛇皮果梳打

2023-11-21
  • 燒蠔
  • 虎蝦炒金邊粉
一直都鍾意食泰國嘢,嗰日行過將軍澳見到呢間泰式餐廳,價錢唔貴,環境又幾舒服,一於試吓🫣😍牛魔皇船麵套餐 $128👀嚟到係超多牛肉係面頭😂湯底顏色幾深,第一啖入口有啲花生嘅味道😳麵條比較幼身容易咬開!最有驚喜係牛丸,入口爆汁又彈牙👍🏻👀套餐可能跟沙律/冬陰功湯,湯怪無條件係揀湯🤣佢嘅冬陰功都幾辣下,入面有好多蘑菇,夠辣好惹味‼️👀小食仲加咗一份炸蝦餅,同平時食開嘅唔同呢度嘅蝦餅係成個波咁,入面蝦肉嘅含量好高,好食😋😍手打青咖哩雞肉米線套餐 $98👀先試個湯,入口係好種椰香味,唔會好辣~雞肉份量都多,入面加咗啲九層塔,撈勻連埋米線一齊食好香,好似瞬間去咗泰國咁🤣👀跟餐加咗個椰汁糕,食落好似啫喱嘅質感,作為飯後甜品一流!😍肉碎生菜包 $82👀最愛最愛係呢個!(餐牌上見到佢可以加辣,建議食得辣嘅人可以加!)因為本身佢嘅辣唔會好強,入口鹹香味好夠,有時食到啲肥豬肉帶點豬油香,勁正!!

😍牛魔皇船麵套餐 $128
👀嚟到係超多牛肉係面頭😂
最有驚喜係牛丸,入口爆汁又彈牙👍🏻

😍手打青咖哩雞肉米線套餐 $98

👀先試個湯,入口係好種椰香味,唔會好辣~

👀跟餐加咗個椰汁糕,食落好似啫喱嘅質感,作為飯後甜品一流!

😍肉碎生菜包 $82

2023-11-19 10 views
將軍澳友又多一個好選擇介紹俾大家🤭呢間泰菜位於天晉呢邊,有室內外座位,坐得幾舒服😌今晚一家人嚟食,一嚟到啱啱好室外有人食飽飽走咗,我哋就可以坐室外😎ღ扇貝$75可以叫兩隻或者半打,叫半打仲會平啲,多人食share就啱晒,扇貝加咗辣椒🌶️蒜蓉嚟燒,食落酸辣惹味ღ泰式小食拼盤 $128拼盤有蝦餅、春卷同雞翼,蝦餅同春卷都炸得香脆,蝦肉新鮮彈牙,雞翼帶有豐富肉汁好juicy ღ飛天通菜 $72夠獲氣🔥通菜微辣惹味😋好快清晒原來阿囝一條都冇食就比爸爸同我食晒😂ღ香葉肉碎煎蛋飯 $75泰菜必食之一,呢個飯唔少得揀咗小辣🌶️香氣十足!肉碎勁多,送飯一流阿囝爭住食😂😂🤭ღ蛋包虎蝦炒金邊粉 $128蛋網包住金邊粉,面頭有兩大隻虎蝦,炸得香脆可口,金邊粉味道甜中帶酸,質感帶點彈牙ღ青檸可樂 $22ღ龍眼冰 $38龍眼冰勁大杯,唔會過甜,仲有好多粒龍眼肉😋
將軍澳友又多一個好選擇介紹俾大家🤭

ღ扇貝$75

ღ泰式小食拼盤 $128

ღ飛天通菜 $72
夠獲氣🔥通菜微辣惹味😋好快清晒
原來阿囝一條都冇食就比爸爸同我食晒😂

ღ香葉肉碎煎蛋飯 $75
泰菜必食之一,呢個飯唔少得
揀咗小辣🌶️香氣十足!
肉碎勁多,送飯一流
阿囝爭住食😂😂🤭

ღ蛋包虎蝦炒金邊粉 $128

ღ青檸可樂 $22
ღ龍眼冰 $38

龍眼冰勁大杯,唔會過甜,仲有好多粒龍眼肉😋
2023-11-19 9 views
由鰂魚涌收工去將軍澳站搵食只係3,4個站將軍澳站越來越多野食同新商場今日我黎到將軍澳天晉匯一期- 地下G06號舖將軍澳站地鐵出口經行人天橋過去,只需幾分鐘餐廳環境十分優雅坐戶外有暖爐同埋睇到聖誕佈置的燈飾坐室內溫暖得黎四人檯非常闊落餐廳以泰國菜為主打,價錢親民今日我們叫左泰式酸辣鳳爪沙律$68泰式蛇皮果梳打$33冬蔭功海鮮金邊粉$68冬蔭功豬肉金邊粉$65泰式酸辣鳳爪沙律酸酸辣辣洋蔥,芹菜,紅蘿蔔好多配菜鳳爪非常彈牙泰式蛇皮果梳打酸酸甜甜青檸片十分清新冬蔭功豬肉金邊粉冬蔭功湯小辣豬肉片嫰滑瘦肉金邊粉爽滑冬蔭功海鮮金邊粉足料海鮮魷魚彈牙青口,蝦配上冬蔭功湯更惹味
由鰂魚涌收工去將軍澳站搵食只係3,4個站
將軍澳站越來越多野食同新商場
今日我黎到將軍澳天晉匯一期- 地下G06號舖
將軍澳站地鐵出口經行人天橋過去,只需幾分鐘

餐廳環境十分優雅
坐戶外有暖爐同埋睇到聖誕佈置的燈飾
坐室內溫暖得黎四人檯非常闊落

餐廳以泰國菜為主打,價錢親民

今日我們叫左泰式酸辣鳳爪沙律$68

魷魚彈牙
青口,蝦
配上冬蔭功湯更惹味

2023-11-15
$150 (Dinner)
  • 冬蔭功湯
之前去過📍中環的Thai Grill分店,那裡是在Basehall,自助形式的。這次我去了📍將軍澳分店,發現有人serve更加舒適呢。🙌🏻💲Lunch set 非常划算,已包含一小碗冬陰功湯(也可選擇青木瓜沙律),另加HK$15可選泰式特飲 (或普通凍飲只是+HK$5),還可以加點小食和甜點。人均價位在港幣百多元,已經可以享受一場豐盛的泰式盛宴了。🇹🇭💃分享一下我點的:🍍原條菠蘿海鮮炒飯 HK$108海鮮炒飯搭配著粒粒鮮甜的新鮮原條菠蘿。🍲跟餐送冬陰功湯(細)湯品濃郁香辣,帶著泰式獨特的香料風味。🥥跟餐配椰汁冰 +HK$15清涼的椰汁冰令口感愉悅。🍤蝦餅 +HK$38外酥內軟,口感鮮美。🍮椰汁糕 +HK$18香甜可口,入口即化。🤵🏻‍♂️再來分享一下我老公點的:🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 HK$118炒飯中搭配著酥脆的軟殼蟹和鮮嫩的蟹肉。🍲跟餐送冬陰功湯(細)他認為有點辣,但是可以接受,我覺得酸味更重一點。🧋跟餐配泰式茉莉奶茶 +HK$15茉莉奶茶香醇滑順,帶有微微的花香。🥭芒果糯米飯 +HK$38糯米飯外層Q彈,搭配香甜的芒果,口感絕佳。😬😬 這間餐廳的份量很多,我們2次都有打包剩下的食物。🥡

💃分享一下我點的:

🍍原條菠蘿海鮮炒飯 HK$108
海鮮炒飯搭配著粒粒鮮甜的新鮮原條菠蘿。

🍲跟餐送冬陰功湯(細)
湯品濃郁香辣,帶著泰式獨特的香料風味。

🥥跟餐配椰汁冰 +HK$15
清涼的椰汁冰令口感愉悅。

🍤蝦餅 +HK$38
外酥內軟,口感鮮美。

🍮椰汁糕 +HK$18
香甜可口,入口即化。

🤵🏻‍♂️再來分享一下我老公點的:

🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 HK$118
炒飯中搭配著酥脆的軟殼蟹和鮮嫩的蟹肉。

🍲跟餐送冬陰功湯(細)
他認為有點辣,但是可以接受,我覺得酸味更重一點。

🧋跟餐配泰式茉莉奶茶 +HK$15
茉莉奶茶香醇滑順,帶有微微的花香。

🥭芒果糯米飯 +HK$38
糯米飯外層Q彈,搭配香甜的芒果,口感絕佳。

😬😬 這間餐廳的份量很多,我們2次都有打包剩下的食物。🥡 Yummy~😋😋

2023-11-12
$175 (Lunch)
  • 芒果糯米飯
  • 蝦餅
  • 泰式特飲
  • 泰式茉莉奶茶
2023-11-13 1067 views
喜歡吃泰國菜,今晚嘗試吃這間泰國菜。餐廳裝修簡潔明亮,有室內座位,還有室外雅座。入秋以來,今晚終於感到秋意漸濃,我們就坐室外享受着美景。一排排的星星燈映照下來,清風送爽,感覺份外寫意,也添了一份浪漫。我們點了:泰式燒豬頸肉炒飯:豬頸肉經過燒烤處理後,肉質鮮嫩多汁,帶有香脆的外皮,口感十分好。配上炒飯,米粒鬆軟且吸收了豬肉的香味,以泰式香料和調味料,如辣椒、大蒜和魚露等調味,使飯粒帶有微辣的風味,非常開胃。蛋包虎蝦炒金邊粉:這是一道出色的餸菜!單看賣相已經可以拿一百分!令我不期然不想整爛它!上網一樣的蛋包金邊粉,金邊粉很彈牙,調味極佳,酸酸甜甜的,充滿泰國風味!大大隻虎蝦用脆漿包裹着,食落亦非常爽口鮮甜彈牙。非常出色。串燒(雞牛豬各兩串):串燒經過烤後,表面呈現金黃色,外脆內嫩,保持了肉質的鮮嫩和汁水。每一口都帶來豐富的肉香和燒烤的風味,非常美味。最值得一題的就是那個泰式燒烤醬,蘸着吃,更增添不少風味。泰式奶茶:泰式奶茶口感濃郁順滑,帶有茶香和香濃的牛奶味,還有一絲絲的甜味。泰式檸茶:泰式檸茶真的有一片片檸檬在內。鮮榨的檸檬汁很酸爽,配合着和茶的風味,口感非常清爽。總而言之,這間餐廳的泰
我們點了:
泰式燒豬頸肉炒飯:
蛋包虎蝦炒金邊粉:
串燒(雞牛豬各兩串):
泰式奶茶:
泰式檸茶:

總而言之,這間餐廳的泰式食物種類非常多,味道亦佳,價錢大眾化。回頭率滿分。我個人特別喜愛室外的環境,清風送爽的晚上,那很chill地吃一頓泰國餐,實在非常愜意。
2023-11-13
Type of Meal
Dinner
  • 虎蝦炒金邊粉
  • 豬頸肉
  • 串燒
2023-11-12 26 views
上個weekend我地兩個又去左將軍澳海邊搵野食😬今次唔同平時donki個邊,今次去天晉匯,原來個頭都好多餐廳!呢間泰國餐廳唔算好大,有室內有室外,見lunch set唔係好貴,就去試試😙佢嘅lunch set 一般$70-80都有,配埋沙律/冬陰功湯,熱飲,係海邊呢頭都算抵食👍🏼🥫冬陰公湯冬陰功湯偏酸咗少少🤏🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 ($118+$5青檸可樂)軟殼蟹比起一般大隻,好脆,入邊仲要有肉食到,正👍🏼而炒飯都炒得唔錯,調味適中😋🦐蛋包虎蝦炒金邊粉 ($138+$15青檸梳打)賣相好靚😍有三隻大虎蝦,肉質彈牙,金邊粉外圍有蛋包住,金邊粉唔會炒得太濕,側邊配有花生碎同辣椒碎🌶️俾你自由調味,撈少少更加香😋🍡串燒 ($48/3串)有豬牛雞肉選擇,我哋只係揀咗牛同雞,即燒熱辣辣有炭烤香味,但肉質仍然很滑🤭沙嗲醬好重花生味,👧🏻超鍾意🥰🦑燒原隻魷魚 ($138)見到有魷魚👦🏻又點會放過?🤭魷魚都彈牙爽口,但略嫌烤得唔夠香,如果再香啲就更好😋總括嚟講,餐廳性價比唔錯,味道唔差,最緊要係份量超大,係大到我哋食唔哂🤣呢個價錢連埋前菜嘢飲,都係海邊一個好選擇👍🏼♿️♿️將軍澳A1出口,轉去天晉匯商場方向,有

🥫冬陰公湯
冬陰功湯偏酸咗少少🤏

🦀軟殼蟹蟹肉炒飯 ($118+$5青檸可樂)

🦐蛋包虎蝦炒金邊粉 ($138+$15青檸梳打)

🍡串燒 ($48/3串)

🦑燒原隻魷魚 ($138)
見到有魷魚👦🏻又點會放過?🤭
魷魚都彈牙爽口,但略嫌烤得唔夠香,如果再香啲就更好😋

♿️♿️
將軍澳A1出口,轉去天晉匯商場方向,有一連串餐廳,餐廳有室內室外,如果涼啲可以坐室外,而想坐室內嘅輪椅朋友,可以轉返入商場入邊😬
2023-10-17 33 views
同朋友喺app叫咗兩個飯😙😙,海南雞飯同馬沙文咖喱飯🍛先講海南雞飯,海南雞飯係跟油飯,但係其實冇咩雞油味😗😗 然後我覺得個雞份量比較少,而且雞肉都比較鞋呢。然後個汁就普普通通,唔係特別惹味咁馬莎文咖喱飯🍛我哋就揀咗牛做配料。牛肉比嘅份量就比較鬆手啲!不過都係有少少鞋咖喱味道就椰汁味重嘅,幾啱撈飯不過個飯係偏硬derrr咖喱入面仲有薯仔、洋蔥、紅蘿蔔🥕,當中薯仔都幾入味,紅蘿蔔就偏硬

同朋友喺app叫咗兩個飯😙😙,海南雞飯同馬沙文咖喱飯🍛

咖喱味道就椰汁味重嘅,幾啱撈飯
不過個飯係偏硬derrr

Delivery
泰Grill📍Tseung Kwan O$312 ($156 pp)原條黃咖哩魚柳飯餐 $95份量巨多!3個人share都可以,估唔到會有咁多魚柳,性價比好高😍啖啖肉好正~ 呢隻咖哩唔辣嘅,食唔到辣都唔駛擔心☺️芒果糯米飯 (跟餐+$38)中上質素嘅芒果糯米飯☺️以呢個價錢嚟講無得挑剔啦珍多冰 (跟餐+$15)好飲!呢度嘅啫喱條係黃色,唔係平時見開綠色嗰種,都幾特別👍🏼豬頸肉 $78肉質一啲都唔韌,調味都幾香口惹味👍🏼如果油脂感更加充足就仲正~👍🏼串燒(雞、牛、豬)$48醬汁好食,濃濃花生味,配埋串燒係perfect match🔥泰式檸檬冰綠茶 $38幾有特色,出面好少見呢種泰式飲品,可以一試💚味道🌝🌝🌝🌝🌚環境🌝🌝🌝🌝🌚服務🌝🌝🌝🌝🌚抵食🌝🌝🌝🌝🌗整體🌝🌝🌝🌝🌚回頭👍🏼#yyss_tko #yyss_將軍澳 #yyss_將軍澳綫 #yyss_泰國菜 #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #將軍澳美食 #yyss_新界美食 #泰grill #thaigrill #thaigrillhk #中環泰國菜 #將軍澳泰國菜
泰Grill
📍Tseung Kwan O

$312 ($156 pp)

原條黃咖哩魚柳飯餐 $95

芒果糯米飯 (跟餐+$38)
中上質素嘅芒果糯米飯☺️以呢個價錢嚟講無得挑剔啦

珍多冰 (跟餐+$15)
好飲!呢度嘅啫喱條係黃色,唔係平時見開綠色嗰種,都幾特別

👍🏼豬頸肉 $78

👍🏼串燒(雞、牛、豬)$48

泰式檸檬冰綠茶 $38
幾有特色,出面好少見呢種泰式飲品,可以一試💚

味道🌝🌝🌝🌝🌚
環境🌝🌝🌝🌝🌚
服務🌝🌝🌝🌝🌚
抵食🌝🌝🌝🌝🌗
整體🌝🌝🌝🌝🌚
回頭👍🏼

2023-10-12 27 views
泰Grill 位置一流,近地鐵站又有露台位置,加埋燈飾點綴,享受平民浪漫😚地鐵站行到將軍澳天晉匯地下就見到🍴店員十分friendly🏖 氣氛相當好,約朋友飲野/拍拖傾計一流🍻好開心性價比高,食到好飽最後300幾賣單😚最有特色係泰式肉碎生菜包🥙 肉碎即叫即炒🔥超有火喉,feel到廚房嗰團火😂🔥 而且夠晒鑊氣,肉碎多汁到滴緊出黎!😂 生菜好爽脆又新鮮🥬 夾埋一齊岩岩好,生菜包本身輕盈清爽,好健康,啱晒走澱粉嘅朋友🫶🏻另外叫咗BBQ三款串燒,豬肉、牛肉同雞肉各一串🍗個沙嗲汁真係濃好好食😋同串燒本身的濃香肉味非常之夾!經過炭火烘烤,外層微焦帶有微妙的炭燒香氣😚🍢尤其牛肉經過小小鹽調味已經非常好味。兩款主菜份量亦都好大份,surprised 😍冬蔭功湯金邊粉🥘有雞肉/豬肉/雜菜可以揀,今次揀左雞肉,湯底酸酸辣辣非常開胃!雞肉好嫩滑唔會過熟🐔香葉肉碎煎蛋飯🍛都係今晚覺得最好食既野!煎蛋岩岩好勁脆邊🍳肉碎可以揀辣度,好多肉汁超啱撈飯🤤🌶最後見到炒pad thai 好靚,下次要再試!

兩款主菜份量亦都好大份,surprised 😍

最後見到炒pad thai 好靚,下次要再試!
2023-10-11 46 views
上星期同東九龍的朋友去試食將軍澳呢間泰國菜 非常滿意小店環境非常舒適 每一個小角落都好有泰式風情泰式生菜包 - 算係每個香港人必點菜式之一。佢個酸味做得比較突出 反而不會過辣 我認為比較迎合香港人口味 非常開胃芒果糯米飯- 呢款甜品俾到驚喜我 採用紫糯米作為飯底 而且係熱上 椰汁嘅甜度比較高 有啲似奶蓋 芒果非常香甜 成個配搭好出色👍🏻價錢非常親民 人均消費$200有找小店的服務以及食物品質都很不錯@thaigrillhk 繼續加油 希望可以保持品質
上星期同東九龍的朋友去試食將軍澳呢間泰國菜 非常滿意

小店環境非常舒適 每一個小角落都好有泰式風情

泰式生菜包
芒果糯米飯

價錢非常親民 人均消費$200有找

小店的服務以及食物品質都很不錯
@thaigrillhk 繼續加油 希望可以保持品質
2023-10-06
$200 (Lunch)
泰式生菜包
🚶🏻‍♀️將軍澳Popcorn商場行遠少少🚶🏻🌁經過天橋, 天晉匯地下搵咗間環境寧靜的泰國餐廳食lunch🇹🇭🕑步程約5-10分鐘☑️設有室內外選擇室外約3-5張枱, 有簷蓬遮擋太陽☀️💡夜晚有燈飾, 都幾有情調🪟餐廳內近玻璃窗位置有個特色牆一盞草燈配上霓虹燈字句✨‘’Nothing brings people together like good food’’假日lunch menu都好多選擇, 有9款湯/炒飯麵🥢跟青木瓜沙律🥗或冬蔭公湯(細)🥣+ 熱飲☕️🔸青木瓜沙律(跟餐)沙律味道有點兒辣🥵🔸牛魔皇船麵🐮 $85 6/10牛丸|生牛肉|熟牛肉🤵🏻‍♀️店員會俾一條金橋裝咗4瓶調味料🧂=魚露, 辣椒粉🌶, 砂糖, 特製檸檬辣椒醋*可依照個人口味適量加入調味🥣湯底偏甜 🙈餐牌寫有生牛肉, 但上枱只見熟牛肉😳可能我哋擺太耐, 浸熟咗🤣🐮牛肉都好大片, 肉質嚡身啲🔸串燒combo $48 6/10🍢任選3串:雞/牛/豬 🛎️即叫即燒揀咗每款各一串🐔🐮🐷雖然外表好似燒燶咗🤣但味道不錯👌🏻雞肉則較乾身, 牛肉比較好🔸泰式海南雞(半隻)🐔 $138 6/10雞胸肉唔會好柴每件都大大舊🔸芒果糯米飯🥭
🚶🏻‍♀️將軍澳Popcorn商場行遠少少🚶🏻
🕑步程約5-10分鐘

☑️設有室內外選擇
室外約3-5張枱, 有簷蓬遮擋太陽☀️
💡夜晚有燈飾, 都幾有情調

🪟餐廳內近玻璃窗位置有個特色牆
一盞草燈配上霓虹燈字句✨

假日lunch menu都好多選擇,
有9款湯/炒飯麵🥢
跟青木瓜沙律🥗或冬蔭公湯(細)🥣+ 熱飲☕️

🔸青木瓜沙律(跟餐)
沙律味道有點兒辣🥵

🔸牛魔皇船麵🐮 $85 6/10
牛丸|生牛肉|熟牛肉

🤵🏻‍♀️店員會俾一條金橋裝咗4瓶調味料🧂
=魚露, 辣椒粉🌶, 砂糖, 特製檸檬辣椒醋
*可依照個人口味適量加入調味

🥣湯底偏甜
🙈餐牌寫有生牛肉, 但上枱只見熟牛肉😳
可能我哋擺太耐, 浸熟咗🤣
🐮牛肉都好大片, 肉質嚡身啲

🔸串燒combo $48 6/10
🍢任選3串:雞/牛/豬

🛎️即叫即燒
揀咗每款各一串🐔🐮🐷
雖然外表好似燒燶咗🤣
但味道不錯👌🏻
雞肉則較乾身, 牛肉比較好

🔸泰式海南雞(半隻)🐔 $138 6/10
雞胸肉唔會好柴
每件都大大舊

🔸芒果糯米飯🥭 $58 7/10
🖤心形黑白雙色糯米飯🤍
🍚糯米飯熱辣辣, 勁新鮮😻
食到尾仲出緊煙💨
口感煙韌軟糯, 紫糯米更有咬口😚
🥥淋上香甜椰漿, 好邪惡但好滿足😈
🥭芒果有8件, 超甜, 感覺比椰汁飯更甜🤣

🔸泰式綠奶茶 +$15 (跟餐)
🔸泰式奶茶 $22
比平日的泰式奶茶冇咁甜膩
  • 芒果糯米飯
餐廳唔算大 環境乾淨~另一邊有落地玻璃 光線充足✨餐廳由泰國主廚主理 食物係正宗嘅泰式口味!就算唔食得辣 都有走辣嘅option☺️食物質素有驚喜~Idiot下午茶時段去 唔算多人 上菜速度好快!-👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選❤️‍🔥原條菠蘿海鮮炒飯必試❤️炒飯好足料~炒得好香口 唔會好濕或乾飯入面嘅菠蘿切到細細粒 好甜好多汁😋海鮮有青口 蝦同魷魚~配料就有肉鬆 提子同腰果另外側邊都有一大條菠蘿 預先𠝹開咗一粒粒不過就無炒飯入面嘅咁鮮甜~❤️‍🔥海南雞飯雞肉有啲嚡同乾身 同埋雞皮唔夠薄🥹不過食落好有雞味!唔係好韌咬唔開嗰種配埋個辣醬 口感唔錯👍🏻最出色係個雞油飯~飯粒分明有咬口 唔似平時食開好黏嘅飯食落好有雞油香味 一啲都唔乾😝❤️‍🔥椰汁糕有一層透明嘅係椰青 另一層係椰汁口感好豐富 無咁重椰奶嘅味係好fresh嘅飯後甜品🌞❤️‍🔥雞肉串燒個沙嗲醬好惹味 有花生粒~雖然醬汁比較稀同流質 但都足夠濃味👅配埋個串燒就好夾 唔會搶咗燒雞串嘅味❤️‍🔥炸蝦餅蝦餅炸得好香脆 炸粉又唔厚仲食得出有蝦味添~!加埋泰式辣醬無得輸👅❤️‍🔥冬陰公湯🌶飲得出個湯落咗好多香料 微辣~❤️‍🔥青木瓜沙律🌶蘿蔔絲較木瓜絲多 食
餐廳唔算大 環境乾淨~
另一邊有落地玻璃 光線充足✨
餐廳由泰國主廚主理 食物係正宗嘅泰式口味!
就算唔食得辣 都有走辣嘅option☺️
食物質素有驚喜~
Idiot下午茶時段去 唔算多人 上菜速度好快!

👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選

❤️‍🔥原條菠蘿海鮮炒飯
必試❤️
炒飯好足料~炒得好香口 唔會好濕或乾
飯入面嘅菠蘿切到細細粒 好甜好多汁😋
海鮮有青口 蝦同魷魚~配料就有肉鬆 提子同腰果
另外側邊都有一大條菠蘿 預先𠝹開咗一粒粒
不過就無炒飯入面嘅咁鮮甜~

❤️‍🔥海南雞飯
雞肉有啲嚡同乾身 同埋雞皮唔夠薄🥹
不過食落好有雞味!唔係好韌咬唔開嗰種
配埋個辣醬 口感唔錯👍🏻
最出色係個雞油飯~
飯粒分明有咬口 唔似平時食開好黏嘅飯
食落好有雞油香味 一啲都唔乾😝

❤️‍🔥椰汁糕
有一層透明嘅係椰青 另一層係椰汁
口感好豐富 無咁重椰奶嘅味
係好fresh嘅飯後甜品🌞

❤️‍🔥雞肉串燒
個沙嗲醬好惹味 有花生粒~
雖然醬汁比較稀同流質 但都足夠濃味👅
配埋個串燒就好夾 唔會搶咗燒雞串嘅味

❤️‍🔥炸蝦餅
蝦餅炸得好香脆 炸粉又唔厚
仲食得出有蝦味添~!
加埋泰式辣醬無得輸👅

❤️‍🔥冬陰公湯🌶
飲得出個湯落咗好多香料 微辣~

❤️‍🔥青木瓜沙律🌶
蘿蔔絲較木瓜絲多
食落酸酸哋好清新 辣勁在後😆

❤️‍🔥珍多冰
椰汁味濃 偏甜 解辣一流😋
入面仲有一絲絲大樹菠蘿添!

❤️‍🔥龍眼冰
龍眼份量好多😽
Idiot叫咗少甜 甜度啱啱好~

👩🏻‍🍳 Idiots食過就算

⚡️虎蝦炒金邊粉
金邊粉有少少失望!味道唔夠酸同甜
只食到有鹹味嘅Pad Thai 不過可能係idiot叫咗走辣先咁😶
炒出嚟個口感幾濕潤 份量都好多~
上面有隻黃金炸蝦🦐好大隻好搶眼!
個蝦鮮甜多肉 炸完可以連殻食😝
不過個殻偏硬 同埋唔覺有鹹蛋味🫣

⚡️椰汁冰
雖然都有椰味 但無得揀甜度 idiot覺得太甜🥹
2023-09-16
2023-09-29 26 views
《平民抵食泰菜💕》———————————————-#泰Grill 🇹🇭-作為將軍澳友,竟然冇發現呢一間正宗泰國菜,性價比極高,而且環境坐得幾舒服😌-💚 手打青咖喱雞肉青咖哩略帶微辣,配料豐富,質地亦唔會太稀,撈飯或者點包食都ok😁-🐽 豬頸肉炒飯豬頸肉燒得好香脆,肉質好嫩,富有彈性,襯埋炒飯一齊食,簡直係絕配,食唔停口😊-🦐 炸蝦餅另外我哋都食咗一個小食🙃😟,炸蝦餅炸至金黃色,口感彈牙,配埋泰式辣醬食真係好正!必嗌😙-嘢飲全部都好大杯,十分抵飲😜 椰汁沙冰味道非常refreshing,椰香味突出🥥奶茶甜而不膩,好有泰式感覺🧋 -⭐價錢參考:(另收加一)手打青咖喱雞肉: $88豬頸肉炒飯: $85炸蝦餅: $78椰汁沙冰: $78凍泰式奶茶: $22🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$180
《平民抵食泰菜💕》
———————————————-
#泰Grill 🇹🇭
💚 手打青咖喱雞肉
🐽 豬頸肉炒飯
🦐 炸蝦餅
⭐價錢參考:(另收加一)
手打青咖喱雞肉: $88
豬頸肉炒飯: $85
炸蝦餅: $78
椰汁沙冰: $78
凍泰式奶茶: $22
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$180
2023-09-25
$180 (Dinner)