2024-12-07 103 views
**泰式小食拼盤**炸蝦餅,炸魚餅,迷你炸肉粽,炸雞翼,泰式炸春捲,呢呢個拼盤岩哂鐘意食炸野嘅你,入面每款味道,脆口度都做得好好,恰到好處非常好味。**泰式串燒**有3款口味可以3選2,我揀咗牛肉同雞肉,個個食過泰國菜嘅都知道泰式串燒加醬汁已經好好食,呢間泰中意嘅串燒比我更大驚喜,佢哋串燒肉質非常好,非常嫩滑,無話好干好硬咁,好好味。**紅咖哩蝦球**平時都會食青咖哩比較多,今次遲咗佢個紅咖哩,我發現原來紅咖哩係咁好食,仲要加埋佢呢度嘅煎薄餅同出面有D唔同,呢兩樣加埋一齊真係絕配,呢間泰中意真係好好食。
**泰式小食拼盤**
**泰式串燒**
**紅咖哩蝦球**

💚《泰中意》🥳🥳融合泰&中&意🇹🇭🇨🇳🇮🇹三地美食精髓👍🏻大圍村民街坊Fusiob泰國菜🎊🎊🎊今次去咗大圍田心村一間隱世溫馨小店✅食泰中意fusion菜🤗每款菜式都好有心思,大大件份量超足呀~👏🏻👏🏻價錢仲要唔貴!好親民的平價街坊美食🥰🥰🌟🌟招牌炭燒豬扒飯👉🏻勁大份而且係新鮮即燒即整♨️熱辣辣好Juicy😻有兩塊超厚豬扒咬落真係好滿足超過癮😂🤩跟餐加$15追加小食即焗蒜蓉包✨✨黃金香脆👏🏻蒜蓉味濃一定要趁熱食啊💋💋鮮蝦沙律都好大碗🤭味道好清新Fresh健康之選👍🏻👍🏻最愛生菜包🥬🥗菠蘿炒飯🍍泰式生蝦刺身🍤每次必點的泰國菜三件套😆😍呢間都整得好出色🎊🎊超水準~~難怪咁多村民回頭客👏🏻👏🏻用心炮製的食物係食得出嘅❤️💚🎉🎉仲有讚一讚D服務員好貼心吖,知道我鐘意影相仲特別幫我調位👉🏻👉🏻等我慢慢食慢慢影🤭📸📸📍大圍田心村254號地舖

📍大圍田心村254號地舖
Type of Meal
Lunch
  • 碳燒豬頸肉
  • 菠蘿海鮮炒飯
2024-12-05 144 views
雖然地點比較偏僻,但餐廳內部充滿泰式風格的裝修設計和熱鬧氣氛,座無虛席超多人。加上四周滿佈香茅泰式香味,立即胃口大增。首先點了一道冬陰功鮮蝦忌廉意粉,這是非常新式的做法,結合了泰西元素,因為通常冬陰功以湯麵為主,但這款掛湯式意粉更加吸收了香濃精華,使意粉更加出色惹味,加上麵條軟硬適中而再彈性,凍食或熱食能呈現出冬陰功風味。再來是鹽燒烏頭,配上秘製香辣魚露醬汁的鮮嫩魚肉,加個菠蘿及蕃茄仔,令整條魚的層次味道徹底提升,鮮鹹香味像食多汁而嫩滑的鹹魚風味,魚肉味更為突出而濃鬱。然後加個即焗蒜蓉包做配菜,熱辣辣的大片香脆蒜蓉包,有6片之多,蒜蓉控大愛!由於蒜蓉麵包可謂百塔菜色,所以最適合點配多汁食物一起食用,夾著烏頭魚肉一起食用感覺超佳又帶新鮮感的食法。

2024-11-28
Waiting Time
55 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-12-04 139 views
收工去大圍探朋友, 朋友推薦屋企附近嘅隱世泰菜~ 呢間舖頭主打fusion菜, 係結合咗泰中意菜既菜式, 都幾特別~泰式青咖喱雞雞肉好嫩滑, 而且份量都幾多, 青咖喱汁唔會太辣, 幾惹味, 幾好味😋泰式炒金邊粉蝦仁好大隻, 好多配菜好足料~ 芽菜同花生碎脆卜卜, 撈埋金邊粉一齊食, 口感好有層次感, 幾好食! 😆金不換肉碎炒飯炒得好香口, 炒飯粒粒分明好乾身, 肉碎微辣, 所有泰國風味, 幾好味! 😍碳燒豬頸肉每塊都幾大塊, 份量好多, 烤得剛剛好,肉質爽口彈牙, 超推薦👍🏻鹹檸七鹹檸檬好入味~配埋汽水喝好解渴! 呢間舖頭啲嘢食份量都幾多, 性價比都幾高! 下次約埋啲朋友過嚟就可以嗌多啲嘢食啦!

泰式青咖喱雞

金不換肉碎炒飯

鹹檸七
鹹檸檬好入味~配埋汽水喝好解渴!

• 碳燒豬頸肉
2024-12-04 85 views
💙💛💜村內裏的泰國菜 🧡💚🩵小型舖頭都做得好出色泰國菜❤️大頭蝦冬陰功湯$88 🦐🍒🌶️這間的大頭蝦冬陰功湯味道好出色,辣味、酸味和香氣都很夠 🍤足料湯💜令人開胃,2個人都有5碗咁多💓泰式拼盤$128🍤🐟🐤每樣菜品都相當別緻,無論是味道還是熟度都顯示出廚師的用心,味道恰到好處。特製的泰式辣醬甜味岩岩好💙鍾意食炸物嘅唔好錯過🧡蝦餅是我最喜歡的,口感彈牙 🍤鹽燒烏頭 $178 🐟烏頭燒到香噴噴 脆卜卜 ❤️‍🔥仲保留住肉質鮮嫩同肉汁,完全不腥,肉多無骨,連魚皮都好味😋鹹鹹地好好味💜芒果糯米飯$68🥭即使在12月,芒果都唔酸 🤤糯米煮得軟爛,對喜歡綿滑口感的人來說非常合適。Total order 芒果紫糯米 $68 🥭 鹽燒烏頭 $178 🐟大頭蝦冬陰功湯$88 🦐 椰青$45 🥥泰式拼盤$128🍤🐟🐤📍 泰中意 (大圍)🍽️ 大圍田心村254號地舖
💙💛💜村內裏的泰國菜 🧡💚🩵

鹽燒烏頭 $178 🐟
大頭蝦冬陰功湯$88 🦐
椰青$45 🥥
泰式拼盤$128🍤🐟🐤

📍 泰中意 (大圍)
🍽️ 大圍田心村254號地舖
2024-12-03 109 views
大圍村屋群一向多隱世美食😍今次留意到一間泰式餐廳🏖️性價比高🙆🏻‍♀️而且細節處見用心🫶🏻食物有水準🤝💚柚子蝦球沙律🦐我媽咪話:沙律我吃過唔少,但第一次食蝦球有炒過嘅沙律❗️💚碳燒豬頸肉🐷豬頸肉肥瘦適中,燒得好香唔乾身,超惹味🤤💚泰式炒椰菜苗🥬睇相都見到啲煙🔥係熱辣辣勁有鑊氣!💚碳燒魷魚🦑當日侍應極力推薦💚果然冇失望,大大份,夠煙韌😋💚蜜糖青檸梳打🍋係我會好想再飲嘅飲品🍹成個感覺好似私房菜🏠連煮食超有經驗的媽咪都大讚😍👍🏻 而且價錢平民化,今次真係「泰中意」!好想祝福你哋一定要生意興隆💚💚💚📍泰中意 (大圍)大圍田心村254號地舖
大圍村屋群一向多隱世美食😍
今次留意到一間泰式餐廳🏖️性價比高🙆🏻‍♀️
而且細節處見用心🫶🏻食物有水準🤝

💚柚子蝦球沙律🦐
我媽咪話:沙律我吃過唔少,
但第一次食蝦球有炒過嘅沙律❗️

💚碳燒豬頸肉🐷
豬頸肉肥瘦適中,燒得好香唔乾身,超惹味🤤

💚泰式炒椰菜苗🥬
睇相都見到啲煙🔥係熱辣辣勁有鑊氣!

💚碳燒魷魚🦑
當日侍應極力推薦💚果然冇失望,大大份,夠煙韌😋

💚蜜糖青檸梳打🍋
係我會好想再飲嘅飲品🍹

成個感覺好似私房菜🏠
連煮食超有經驗的媽咪都大讚😍👍🏻
而且價錢平民化,今次真係「泰中意」!
好想祝福你哋一定要生意興隆💚💚💚

📍泰中意 (大圍)
大圍田心村254號地舖
2024-12-02 121 views
過開大圍探朋友仔朋友推薦一齊食哩間小店外觀好泰風 裝修得唔錯入到去打開餐牌睇 發現原來唔係純泰國菜🇹🇭係泰菜 中菜 同意大利菜既糅合🔺大頭蝦冬蔭功湯 $88大大兜夠哂入味既冬蔭公湯唔會太辣 有啲酸 好惹味有大頭蝦 蘑菇 好多香料哩個天氣飲好暖胃 好舒服🔺炭燒豬頸肉 $78豬頸肉即叫即燒夠哂熱仲要燒到焦香塊數都多 厚薄均勻 沾上調味醬就啱啱好🔺馬拉盞炒通菜 $78份量好多 好大碟炒得幾香幾入味 🔺蜜糖青檸梳打 $38大象🐘牌梳打 配埋蜜糖同青檸🍋‍🟩飲落好青爽潤喉配泰菜嚟食就岩岩好
過開大圍探朋友仔

配埋蜜糖同青檸🍋‍🟩
飲落好青爽潤喉
配泰菜嚟食就岩岩好
2024-12-02 95 views
成個大圍泰國菜都唔超過10家,呢度住宅隔離有一間新開。巴馬火腿牛油果雜菜沙律平時食西餐,巴馬火腿沙律都要百幾起,呢度83幾蚊仲大份過出面,街坊價。見佢咁正有牛油果又有巴馬火腿,即刻點啊,冇諗過會咁大碟, 疊到好高。份量三至四人吃都可以,巴馬火腿有六七塊,完整大大塊,配合一口甜甜的車厘茄,一口濃郁的芝士,成件事好滿足。👍柚子代替咗牛油果,大粒新鮮好多粒Menu上有鹽燒魚係我鍾意食嗰條魚好似好正,留返下次食晚餐再試泰式燒雞扒飯配蔥油汁,送檸檬茶檸檬水。雞扒勁大嚿,有兩塊,底下仲有一塊嫩滑的雞扒。雞扒好似好普通值得一讚入邊好Juicy,做到食落口好濕潤,特別在於塊皮燒到好似乳豬層皮咁脆卜卜好香口,點啲蔥油汁好好食,唔會好膩。蔥油碳燒豬扒配白飯(可轉泰式辣汁) 無估到佢整到咁大塊,下面嗰塊一樣咁大,仲大塊過面! 燒得啱啱好,啲肉都係Juicy,燒豬扒本身好入味,建議唔需要再點蔥油汁。送個白飯已經好滿足! 重點要提佢塊豬扒都係兩大塊!環境坐得好舒服有梳化位,全部都係大枱幾個人坐有幾幅泰國畫藝術品掛咗喺牆點綴,成個氣氛環境都好精神。
成個大圍泰國菜都唔超過10家,呢度住宅隔離有一間新開。

巴馬火腿牛油果雜菜沙律
柚子代替咗牛油果,大粒新鮮好多粒

蔥油碳燒豬扒配白飯(可轉泰式辣汁)

環境坐得好舒服有梳化位,全部都係大枱幾個人坐
有幾幅泰國畫藝術品掛咗喺牆點綴,成個氣氛環境都好精神。

2024-12-01 84 views
雖然近排做番gym,但我都會安排一個月一日cheat day對自己好啲等自己開心吓💪經朋友介紹一間地道泰式餐廳,環境寬敞舒適,美食性價比高。鄰近大水坑站,位置相當便利。今日慢活食晚餐,剛剛好有人埋單我地可以直入。我地揀左菠蘿海鮮炒飯, 泰式炒通菜, 泰式椰子雞湯, 每人一共百令蚊,係抵bo!個菠蘿炒飯好高質,看似個菠蘿唔算好大,但飯同餸料舖到滿一滿,兩個人食好夠!!!!同埋個芯好夠熱,香氣撲鼻😋海鮮鮮甜肉質爽滑。泰式少通菜好有鑊氣好惹味。椰子雞湯清清地,微微辣好開胃,一口接一口不停飲😋😋呢間抵食又高質,下個月cheat day再幫襯👍

呢間抵食又高質,下個月cheat day再幫襯👍
2024-11-29 101 views
泰式辣汁蔥油碳燒豬扒配白飯,超級無敵大大件,煎到勁香濃,肉質嫩滑,蔥油嘅香味滲透豬扒,每一啖都好好味。泰式海南雞配香茅油飯,雞肉肉質鮮嫩,肉味香濃幼滑,沾上三款不同嘅以秘製配醬汁,味道更加豐富。泰式炒金邊粉,味道偏甜甜酸酸,好有鑊氣,好醒胃!冬蔭功,材料十足,有菇菌、海鮮同大大隻鮮蝦,飲落好有椰香,酸酸辣辣開胃又醒神,加埋蒜蓉包,簡直絕配呢間隱世小泰國餐廳,泰中意,未去到已經大排長龍就知係好好食╴好有鑊氣

泰式炒金邊粉,味道偏甜甜酸酸,好有鑊氣,好醒胃!

泰式辣汁蔥油碳燒豬扒配白飯
冬蔭功
泰式春卷
泰式海南雞配香茅油飯
Other Info. : 泰式辣汁蔥油碳燒豬扒配白飯,超級無敵大大件,煎到勁香濃,肉質嫩滑,蔥油嘅香味滲透豬扒 泰式海南雞配香茅油飯,雞肉肉質鮮嫩,肉味香濃幼滑,沾上三款不同嘅以秘製配醬汁,味道更加豐富 冬蔭功,材料十足,有菇菌、海鮮同大大隻鮮蝦,飲落好有椰香,酸酸辣辣開胃又醒神。加埋蒜蓉包,簡直絕配 泰式炒金邊粉,味道偏甜甜酸酸,好有鑊氣,好醒胃
2024-11-01
泰式辣汁蔥油碳燒豬扒配白飯
冬蔭功
泰式春卷
泰式海南雞配香茅油飯
2024-11-29 111 views
呢日去咗大圍,喺附近嘅一條小村入面有好多餐廳🍽,仲有間家庭feel泰菜~雖然唔係喺大街,但都幾多街坊客支持💪~佢哋嘅碳燒豬頸肉燒得有啲燶🔥~但真係好香口好好食,而且份量好大😍~最鍾意佢個汁,酸酸地,化解咗豬頸肉嘅油膩~食泰國嘢一定要叫炒椰菜苗🥬~佢嘅馬拉盞幾香口😋,椰菜苗好嫩~不過如果再鹹多少少就更好🧂~嚟到每檯都有叫個菠蘿炒飯🍍,因為滿滿嘅肉鬆真係好吸引人🤩~佢用新鮮菠蘿炒,但炒得好乾爽~仲要加埋提子乾同埋魷魚肉🦑,蜆肉,真係好好食~掙扎咗好耐食蔭功忌廉意粉定食返傳統冬蔭功湯粉🤔~結果母親大人都係揀返傳統~但隔離檯食意粉🍝,睇落都好吸引~佢嘅冬蔭功唔會好辣,啱晒我,仲有啲香茅同香料味🌱~嘢飲就揀咗椰汁珍多冰🍸~好少見餐廳嘅珍多冰仲有加阿答子,但我個人就好鍾意食😘~呢間家庭小店都幾有心機💗~啲嘢食味道唔錯,而且服務周到~有機會再嚟試佢個冬蔭功忌廉意粉~Klook 3%優惠碼: HELENCKLOOK
雖然唔係喺大街,但都幾多街坊客支持💪~

佢哋嘅碳燒豬頸肉燒得有啲燶🔥~
但真係好香口好好食,而且份量好大😍~
最鍾意佢個汁,酸酸地,化解咗豬頸肉嘅油膩~
碳燒豬頸肉

食泰國嘢一定要叫炒椰菜苗🥬~
佢嘅馬拉盞幾香口😋,椰菜苗好嫩~
不過如果再鹹多少少就更好🧂~
馬拉盞炒椰菜苗

嚟到每檯都有叫個菠蘿炒飯🍍,因為滿滿嘅肉鬆真係好吸引人🤩~
佢用新鮮菠蘿炒,但炒得好乾爽~
仲要加埋提子乾同埋魷魚肉🦑,蜆肉,真係好好食~
菠蘿海鮮炒飯

掙扎咗好耐食蔭功忌廉意粉定食返傳統冬蔭功湯粉🤔~
結果母親大人都係揀返傳統~
冬蔭功蝦球湯金邊粉

但隔離檯食意粉🍝,睇落都好吸引~
佢嘅冬蔭功唔會好辣,啱晒我,仲有啲香茅同香料味🌱~
冬蔭功蝦球湯金邊粉

嘢飲就揀咗椰汁珍多冰🍸~
好少見餐廳嘅珍多冰仲有加阿答子,但我個人就好鍾意食😘~
椰汁珍多冰

呢間家庭小店都幾有心機💗~
啲嘢食味道唔錯,而且服務周到~
有機會再嚟試佢個冬蔭功忌廉意粉~

Klook 3%優惠碼: HELENCKLOOK
2024-11-20
$220 (Dinner)
馬拉盞炒椰菜苗
菠蘿海鮮炒飯
椰汁珍多冰
2024-11-27 154 views
屋企人屋企附近新開咗間泰國餐廳見到好光猛,裝修亦幾好同時隱身於村屋之中,感覺十分隱世又舒適餐廳開夜晚6:00 咁啱屋企人放假所以我哋6:00就去食變咗我哋係餐廳今晚第一檯客🤣🤣餐牌上面有好多選擇,除左傳統嘅泰國菜,亦有糅合泰、中、意三地美食的精髓,美味的fusion 菜。我哋叫咗以下幾樣嘢食泰式炸蝦餅(半份):每件都炸得金黃色,炸得好香口,而且佢嘅肉質彈爽,加埋泰式甜酸醬食,非常惹味。燒牛脷:外表煎得焦香,外焦內嫩。冬陰功鮮蝦忌廉意粉:呢個有驚喜,佢個味唔會好辣,好易入口,亦都好香滑,意粉亦煮得啱啱好,唔會煮得太腍。菠蘿雞絲炒飯:一上菜個樣好吸睛,佢好足料,份量亦不少,飯炒得很乾身,味道亦很好!總括嚟講,依間泰國餐廳附近有多條嘅巴士路線,所以交通亦都很方便,而且味道也不錯,價錢亦合理!
屋企人屋企附近新開咗間泰國餐廳
見到好光猛,裝修亦幾好
同時隱身於村屋之中,感覺十分隱世又舒適

餐廳開夜晚6:00
咁啱屋企人放假
所以我哋6:00就去食
變咗我哋係餐廳今晚第一檯客🤣🤣

我哋叫咗以下幾樣嘢食

燒牛脷:外表煎得焦香,外焦內嫩。

2024-11-27 94 views
大圍田心村街坊有福了,有間正宗泰國🇹🇭餐廳正正就係村入面,方便村民出門食飯,而且環境十分舒服,食物味道正宗好食,吸引好多村民街坊來食,今次我來呢頭探朋友,朋友就帶我來呢度食晚飯👍🏻———泰中意🇹🇭點左幾款泰國菜,亦係食過覺得好食要介紹比大家的:1. 香葉肉碎炒河 $95 2. 炭燒豬頸肉 $783. 泰式青木瓜沙拉🥗 $724. 芒果🥭紫糯米 $68炒河炒得出色,炭燒豬頸肉更是最愛無得頂,十分香脆,青木瓜就開胃,芒果🥭糯米一看芒果就知道好甜的,整體就是好吃好好吃喔飲品當然要喝椰青🥥 $45 嫩滑椰肉都唔放過食埋,正啊😄
點左幾款泰國菜,亦係食過覺得好食要介紹比大家的:
1. 香葉肉碎炒河 $95
2. 炭燒豬頸肉 $78
3. 泰式青木瓜沙拉🥗 $72
4. 芒果🥭紫糯米 $68
飲品當然要喝椰青🥥 $45 嫩滑椰肉都唔放過食埋,正啊😄
2024-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-11-23 223 views
今日喺大圍交收,順便search吓大圍有咩食😉 見到呢間泰國餐廳得到友善餐廳排行有榜!🐶🐰🐱相信呢間質素都唔差,入到去非常有泰國度假feel🏠非常突出的綠色門面,加上天花板佈滿流星燈非常浪漫🌹裏面有兩層都坐滿人~裏面裝修簡約木系風,環境乾淨座位舒適!店員禮貌帶位非常親切啊!美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🩵冬陰功扎肉湯金邊粉hkd$83(加$18 可轉碳燒豬扒)金邊粉份量超多一個大男人都未必食得晒😂整體冬陰功湯底中規中矩,就算唔食辣都可以接受到!炭燒豬扒超有驚喜!碳燒香好重~豬扒好腍身一啲都唔乾,有少少脂肪,油脂出晒嚟!份量超足😋🩵煙三文魚忌廉意大利粉hkd$88三文魚完全冇骨!小朋友都好啱食~每一道菜份量都超大份,我諗兩個人食就啱啱好啦!🩵素菜春卷hkd$15呢個係跟午餐加15嘅小食!好有驚喜,雖然係素菜,但係裏面有素肉點埋特製醬汁非常惹味,外皮炸到脆卜卜好鬆化😋🩵芒果紫糯米hkd$68芒果🥭半個大芒果好甜,紫糯米我哋揀咗小份,因為實在太飽,又想食埋佢哋嘅甜品😂完全冇令我失望,椰汁同埋紫糯米超級夾好軟臥🤤🩵泰式香辣肉碎生菜包hkd$88泰式香辣肉碎真係必點!完全係復刻泰國旅行食過嘅泰式香辣肉碎,好香口
美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵冬陰功扎肉湯金邊粉hkd$83
🩵煙三文魚忌廉意大利粉hkd$88
🩵素菜春卷hkd$15
🩵芒果紫糯米hkd$68
🩵泰式香辣肉碎生菜包hkd$88
泰式香辣肉碎真係必點!完全係復刻泰國旅行食過嘅泰式香辣肉碎,好香口!生菜好新鮮鮮甜👍🏻
🩵泰式沙嗲串燒(6串)hkd$75
裏面有雞肉牛肉豬肉各兩串,鎖實肉汁唔會燒到好乾,點埋秘製沙嗲汁超惹味啊!
🩵凍檸茶hkd$3
🩵凍齋咖啡hkd$3
@thailikekitchen
之前有幫襯開泰中意係大水坑嘅分店,一直都覺得佢哋泰國菜嘅質素唔錯!原來而家已經喺大圍重新開業,喺田心村,八爪魚天橋落去其實都方便。簡約嘅裝修,環境都好舒適。每次食泰國嘢必叫燒豬頸肉🐷呢度做到少少炭燒嘅感覺,面頭有啲焦香,點上秘製醬汁十分惹味👍🏻青咖哩以甜味為主,唔會太辣✅除咗有雞肉仲有茄子等配菜,薄餅唔會油立立,點咖哩食真係食唔停口😋最鍾意冬蔭公意粉🍝完全突顯fusion嘅感覺,每條意粉都掛滿晒汁,比較上Creamy,我覺得可以再辣啲🌶️咁會惹味好多!今次叫咗三樣嘢都唔錯,下次人多黎食可以叫多啲share🫶🏻🔸碳燒豬頸肉$78🔸冬陰公鮮蝦忌廉意粉$138🔸泰式青咖喱雞$118

今次叫咗三樣嘢都唔錯,下次人多黎食可以叫多啲share🫶🏻

🔸碳燒豬頸肉$78
🔸冬陰公鮮蝦忌廉意粉$138