同行朋友都好喜歡食泰菜的,千挑萬選選中呢一間,網上講到真正泰國廚師煮理,滿懷期望佢幫襯;但食物質素及味道簡直真心失望。椰子沙冰嚟到係一杯椰子汁加冰,串燒又乾又硬,炸蝦餅炸魚餅係室溫偏凍;明顯係一早炸好放喺度備用。青咖哩雞啲雞肉一陣雪味;青咖哩仲衰過啲預製菜,飛天通菜仲衰過自己屋企炒嘅。濕炒豬咸到一個點。全晚最能比較接受,只可以話係蒜蓉包同薄餅。泰奶茶還可以啦,橙茶同蜜桃茶無限添飲係唯一覺得做得最好。樣樣嘢都好冇誠意,唔覺得係出自泰國師傅嘅製作。
2024-12-26 687 views
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!相信大家都會趁聖誕周圍去旅行✈️,泰國絕對係其中一個選擇🇹🇭。有得去玩嘅固然開心,但係暫時冇得去都唔使失望㗎🫡。就算留喺度都有正宗嘅泰國美食🤤。今次想介紹嘅係位於荃灣嘅一間泰式餐廳😋,呢間餐廳係多次有電視台上嚟拍飲食節目㗎❤️‍🔥,當中真係有好多款地道嘅泰國美食㗎,仲要抵食大件嘅😬。同埋就連廚師都係泰國人嚟的🫡。如果想知我今次食咩嘅,就一定要繼續睇落去啦~食物方面 ☝🏻#泰式生蝦($128)首先介紹下泰式生蝦✨,真係去親食泰國嘢都必嗌!新鮮嘅生蝦搭配上特製嘅泰式酸辣汁,口感清新😋。醬汁入面有檸檬嘅清香同輕微嘅辣味,完美提升咗蝦肉嘅鮮甜!同埋生蝦嘅質感夠晒滑嫩😬,絕對係必試之選❤️‍🔥。#泰式軟殼蟹金柚沙律($98)跟住要介紹嘅係泰式軟殼蟹金柚沙律,賣相嚟睇的確係幾吸引的🥗!新鮮嘅金柚果肉飽滿多汁,而軟殼蟹就炸得金黃酥脆🫶🏻,外脆內嫩😋。沙律加入咗特製嘅泰式醬汁,微酸微甜,完美中和咗兩者嘅配搭,食完都有啲意猶未盡✨。#串燒拼盤($138)最後介紹嘅係餐廳嘅招牌串燒拼盤😋,鍾意食串燒嘅真係唔可以錯過!拼盤包括以下幾款串燒,每串都經過精心醃製的!📌雞肉串:肉質鮮嫩多汁,搭配甜
又嚟介紹特色餐廳喇🥢!

食物方面 ☝🏻
#泰式生蝦($128)

#泰式軟殼蟹金柚沙律($98)

#串燒拼盤($138)

📌雞肉串:肉質鮮嫩多汁,搭配甜辣醬,增添咗甜同微辣嘅口感😍。
📌牛肉串:牛肉有𠝹花,真材實料,配上咖哩醬,香濃美味🤩。
📌豬肉串:豬肉串肉質鮮滑,醬汁嘅配搭與豬肉嘅油脂相得益彰👍🏻。
📌雞翼串:外皮香脆,肉質嫩滑,雞全翼嘅份量好滿足🤤。
📌豬腩肉串:肥瘦相間,口感豐富,令人難以抗拒🙂‍↕️。
📌豬肉丸子:口感彈牙,配甜辣醬食效果一流!
📌牛肉丸子:肉質扎實,咬落去有濃郁肉香🫶🏻。

串燒拼盤絕對是聚餐的好選擇❤️‍🔥!

#士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰($58)
飲品方面想介紹款清涼嘅沙冰,飲落去嘅口感好清爽🤩。士多啤梨嘅香甜味非常濃郁🍓,另外完全唔會有冰凍嘅刺口感🧊。每一啖都感受到士多啤梨嘅鮮甜,搭配益力多,唔單止好味,仲對腸胃有益✨。

📌聽講餐廳仲有好多招牌嘢食㗎😋,下次有機會順便試埋佢嘅咖哩、蒜蓉包同芒果糯米飯😚!

👉🏻另外需要加一服務費✅
2024-12-25 668 views
叫咗三樣嘢:第一道係泰式菠蘿炒飯,佢係原隻菠蘿開半咁上,中間空心裝住啲飯,味道偏甜,個飯整體OK,食到底會有啲濕,因為啲菠蘿汁。第二道係蟹肉炒蛋餅,佢啲蟹肉係蟹柳嚟,口感同味道都好一般,蛋味同蟹味都唔太出,比較油膩。第三道係鹹蛋味炸軟殼蟹,第一啖就已經成口油,表面有啲鹹蛋粉,食落去有啲鹹蛋味,但裡面完全無味。整體偏貴,仲有加一服務費10%,對食物有些少失望,當下食完個肚已經好唔舒服,因為啲嘢食太油膩。*兩個人食無得坐卡位*
*兩個人食無得坐卡位*
2024-12-24
$300 (Dinner)
2024-12-22 565 views
今晚放工約了朋友食飯,朋友話想食泰國菜,所以揀了《泰玖》食飯兼預祝聖誕節。餐廳工業風裝修幾特別,有兩層,我地坐下層。今晚叫了泰式鮮蝦金柚沙律,大大隻蝦加大大舊金柚,惹味開胃,真係唔駛10分鐘就清碟。$78串燒拼盤,有雞、牛、豬、雞翼、豬腩肉、豬肉丸子、牛肉丸子各一串,燒得好香,仲有兩款汁選擇,最正就係樣樣都可以試少少,真係大滿足。$138泰式臘腸炒飯,炒飯乾身,粒粒分明而且份量好大,好足料。$118熱鮮橙茶,好香鮮橙味,唔甜,最正係可以添飲。$38 士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰,一黎到朋友忍唔住嘩一聲,打卡一流。成杯粉紅色,仲要插住多多樽,淨係外表已經好吸引。士多啤梨味同乳酪味好平衡,唔太甜,味道不錯 $58

熱鮮橙茶,好香鮮橙味,唔甜,最正係可以添飲。$38

泰玖一向出名,上過好多次飲食節目,特色泰菜賣相吸引,味道一流,份量又足泰式鮮蝦金柚沙律 - 新鮮金柚好開胃,配上甜甜酸酸嘅醬汁、腰果、蕃茄仔、辣椒碎等等,味道同口感又豐富又有層次泰玖金磚蒜蓉包 - 烘到熱辣辣脆卜卜,每邊都有滿滿嘅蒜蓉,點埋青咖喱食更惹味泰式青咖喱牛腩 - 調味濃稠而不膩,牛腩有口感得來完全唔韌,好掛汁,不論牛腩、茄子定豆,份量足到夾極都有泰式乾炒雞肉河粉 - 河粉煙煙韌韌好有較厚,配唔同嘅配料炒得好香,色香味俱全餐牌提供嘅選擇有好多,圖文並茂感好吸引,用QR code落單好方便裝修走少少工業風嘅風格,燈光幾有格調,環境都幾舒適,服務有親切,絕對值得回頭

之前在某電視台飲食節目看到介紹這家泰國餐廳「泰玖Thai nine」,由泰籍廚師主理,今天剛好約了在荃灣返工的朋友食飯就揀這家來試試。餐廳分為兩層,樓下設有吧枱,樓上空間寬敞,座得舒適。餐廳裝潢以簡約工業風為主,風格特別,吸引附近上班一族來此午膳。海南雞配油飯,雞油飯粒粒分明,香而不膩,雞件非常滑嫩。招牌海鮮炒金邊粉,選用了蝦、魷魚、菜脯粒、韭菜和芽菜,材料豐富,金邊粉炒得乾爽入味。另外我們還加配了小食,泰式炸雞翼和泰式炸蝦餅,兩款小食都炸得香脆可口,各有特色。午餐價錢合理,而且出乎意料的美味。店員也非常禮貌。值得推薦的泰國餐廳!
海南雞配油飯,雞油飯粒粒分明,香而不膩,雞件非常滑嫩。
2024-12-12
2024-12-13 441 views
朋友話之前試過荃灣有一間好抵食嘅泰菜,佢推介我叫去試吓,於是放假就同朋友一齊去試吓依間泰菜係咪真係高CP值。餐廳樓高兩層,座位都相當闊落。裝修行工業風格,都幾特別。士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰賣相相當打卡,成杯沙冰粉紅色,粉粉嫩嫩好有少女感。咁又非常香甜士多啤梨味,沙冰亦都唔會太甜,甜度啱啱好。芒果活性乳酸菌屎樂冰依杯芒果味嘅賣相都好得意,有益力多樽喺沙冰上面做裝飾。芒果沙冰味道酸酸甜甜,沙冰中仲有少少芒果肉添!泰玖招牌肉碎生菜包肉碎旁邊有好多炸豬皮,口感脆卜卜。肉碎份量真係超級多,所以每塊生菜都可以夾超多肉碎都唔怕唔夠!肉碎都唔會好油👍🏻肉碎都好惹味,配埋生菜一齊食真係一流!大頭蝦炒金邊粉炒金邊粉份量都非常大碟,金邊粉份量好多。炒金邊粉非常香,一上菜已經聞到陣陣香味。金邊粉質感煙靭,食落甜甜地又帶少少辣味。大頭蝦肉質都幾新鮮,爽口彈牙。泰式軟殼蟹配海鮮汁擺盤非常精美,總共有六小杯,每杯都有半隻炸軟殼蟹。炸軟殼蟹浸喺海鮮汁入邊,包住生菜一齊食,味道酸辣相當開胃,而生菜亦都去除炸軟殼蟹嘅油膩感,好好食。

餐廳樓高兩層,座位都相當闊落。裝修行工業風格,都幾特別。

士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰

芒果活性乳酸菌屎樂冰

• 士多啤梨活性乳酸菌屎樂冰
.最近要keep diet 所以要食得清淡啲🔸海南雞飯🔸 絕對係我外賣🥡首選🥇.未曾到過的餐廳🍴但店面就感受到 工業風裝修內部裝修 偏暗 微黃燈光是 和風佈置招財貓 但泰式 Thai food組合有啲新鮮感 😽.一行Bar桌位 可坐9-12人及 好幾個 正常4️⃣人座位好快將外賣🥡取走返office食感覺有【開盲盒感】.無骨海南雞配油飯 $54🔺🔺🔺🔺🔺🔺用環保♻️紙飯盒 👍🏻 堅挺簡樸無油墨油飯大概有2/3盒 | 無骨連皮雞肉🍗食落口係鮮嫩 有雞味 去骨非常完整 完全無細骨💔 完全沒有配菜 一片油菜.芒果糯米飯(三件)🔺🔺🔺🔺🔺🔺三件 類似日式壽司形狀既糯米飯 芒果片 不太大 大概是成人尾指size椰奶汁 非常多 是淹浸式 形容糯米煙韌 有層次感 有咬嚼感 煙韌.泰式炸魚餅(+$12)🔺🔺🔺🔺🔺🔺超厚實的|內混有香料|香煎 脆皮 有咬口|不太油 有清爽感大小 就是中指大小.真係珍多冰(+$15)🔺🔺🔺🔺🔺🔺紅綠珍多絲 滑溜滑溜 份量也下重手 有1/3高椰奶超泰式 香氣翻滾在口腔有層次的甜 也有一點點冰塊🧊絕對的爽快大飲.感恩🥹沒有中伏

最近要keep diet 所以要食得清淡啲
三件 類似日式壽司形狀既糯米飯
芒果片 不太大 大概是成人尾指size
椰奶汁 非常多 是淹浸式 形容
糯米煙韌 有層次感 有咬嚼感 煙韌
泰式炸魚餅(+$12)
超厚實的|內混有香料|
香煎 脆皮 有咬口|不太油 有清爽感
大小 就是中指大小
真係珍多冰(+$15)
紅綠珍多絲 滑溜滑溜 份量也下重手 有1/3高
泰式炸魚餅
無骨海南雞配油飯
TakeAway
2024-12-10 350 views
泰玖📍荃灣曹公坊5號地舖喺荃灣街市隔離嘅一間泰式餐廳,好耐之前嚟過但撞正落場時間食唔到。餐廳工業風設計,有兩層,空間大。舖頭地下嗰層係吧枱式座位,樓上就比較適合一大班朋友飯聚。兩個人叫咗3碟嘢,低估咗份量,食唔晒😂平時仲有做午市套餐,性價比高。泰式菠蘿炒飯$158好大兜,菠蘿鮮甜,有蠟腸啱晒冬天食,飯唔算乾身,唔錯。泰玖爆炸蠔餅$108蠔餅炸得好香脆,好多隻蠔,新鮮飽滿,幾好食😋超大塊,食唔停口。泰式燒豬頸肉$88份量唔少,肥瘦適中,燒得幾靚,醬汁惹味。#餐廳推薦 #美食推薦 #美食推介 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處 #荃灣美食 #荃灣餐廳
泰玖
📍荃灣曹公坊5號地舖

泰式菠蘿炒飯$158
好大兜,菠蘿鮮甜,有蠟腸啱晒冬天食,飯唔算乾身,唔錯。

泰玖爆炸蠔餅$108
泰式燒豬頸肉$88
份量唔少,肥瘦適中,燒得幾靚,醬汁惹味。

朋友向荃灣返工,佢試過呢到嘅午餐仲力讚好好食,所以今次帶我嚟食晚市。呢間餐廳樓高有兩層,地下個層就有bar枱,樓上座位都好寬敞,而且樓底高,就算多人傾計都唔會太嘈,最欣賞佢嘅裝修係工業風格,打卡完全係非常靚。招牌肉碎生菜包 - 食泰國菜一定必叫,大大份幾個人share都唔怕,而且肉碎夠乾身夠辣夠惹味,生菜大大塊唔怕食到成枱都係,必點!!!!泰式炸蝦餅 - 好細心地分左半塊1件,而且炸得好香口。泰式青咖哩雞 - 又係大大碟,咖哩唔算太辣但好香,雞件非常大件而且嫰滑,裡面仲有少少雜菜,性價比非常高。金磚蒜蓉包 - 香氣十足,烘得非常脆口,配青咖哩食完全係絕配。芒果糯米飯 - 賣相已經非常吸引,分左5件,完全好似壽司咁,方便同朋友分享,而且有我最愛嘅紫糯米,芒果亦都唔會酸,大推!!青檸梳打 & 珍多冰 整體而言,因為食物真係太多選擇,而且份量十足,真係要嚟多幾次先可以試埋串燒同海鮮類。

招牌肉碎生菜包

泰式炸蝦餅 - 好細心地分左半塊1件,而且炸得好香口。

炸蝦餅

青咖哩雞+金磚蒜蓉包
芒果糯米飯
  • 泰式芒果糯米飯
  • 泰玖金磚蒜蓉包
#泰玖,荃灣新派泰國菜,兩層,寬敞舒服既環境🌟帶玩味既裝潢,有點年輕感😙餐牌乜都有,蛋餅、海鮮、串燒、咖哩、小食、主食咩都幾多選擇👍🏻泰式串燒🍢雞、牛、豬各兩串,超大串,識食泰式串燒梗係食豬肉,燒得好香,勁腍勁惹味,好正😆雞肉嫩滑,加埋沙爹都超夾,牛肉牛味都好濃,相當高質既串燒🤞🏻泰式蠔仔煎蛋,超大碟,啲蠔仔勁大粒,非常Fresh,爆汁好味😋泰式濕炒雞肉河粉,泰式汁配埋好多菜,河粉好滑,味道幾唔錯👍🏻泰式馬拉盞炒椰菜苗,上枱好香,椰菜苗掛汁,炒得好有鑊氣😍飲返個新鮮椰青,大個多肉,加埋枝豹啤,好有泰式風味😎由裝修到服務食物飲品都有heart,整體都好高質✨野食多到試唔晒,價錢都好相宜,抵!😗

泰式串燒

串燒
泰式馬拉盞炒椰菜苗
新鮮椰青
2024-12-04 306 views
聽聞📍泰玖🫶🏻帶有濃郁的泰式風味菜式!今日也來潮聖吓💪去到,見到餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風。[食後感]📝1. 泰式串燒(雞/牛/豬各一串)這些串燒用香料醃製,烤得外焦裡嫩,讓人一口接一口,搭配特製的醬汁更是美味。2. 泰式芒果糯米飯糯米飯綿密而香甜,搭配新鮮的芒果和椰漿,口感豐富,甜而不膩,是完美的餐後享受。3. 菠蘿活性乳酸菌屎樂冰清爽可口,結合了菠蘿的酸甜與乳酸菌的清新,讓人感覺非常清爽。4. 泰式軟殼蟹配海鮮汁軟殼蟹鮮美脆口,搭配香濃的海鮮汁,讓每一口都充滿海洋的風味,十分誘人。5. 泰式招牌豬手飯豬手肉質軟滑,湯汁濃郁,配上白米飯簡直是完美的搭配,令人滿足。整體而言,這一餐充滿了多樣的口味和質感,讓人感受到泰國料理的獨特魅力!CP值高,抵食夾大件,食物的定價貼地,亦有做午市套餐。你仲唔快啲過嚟試吓🫶🏻🫶🏻#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處

[食後感]📝

1. 泰式串燒(雞/牛/豬各一串)

2. 泰式芒果糯米飯

3. 菠蘿活性乳酸菌屎樂冰

4. 泰式軟殼蟹配海鮮汁

5. 泰式招牌豬手飯

2024-11-30 299 views
店舖分為上下兩層,空間寬敞,有泰式餐廳風味,裝修走工業風格。᪥泰式濕炒鮮蝦河粉喜歡這個河粉,每一片很大,晶凝通透很煙靭,配上鮮蝦肉,加入了蔬菜蘆筍,紅蘿蔔,很有鑊氣的炒河。᪥泰式鮮蝦金柚沙律是一道口感豐富且清新的沙律,鮮蝦肉質鮮嫩,帶有海鮮的鮮美風味。金柚的果肉酸甜適中,口感清脆,增添了沙律的清新感。整道菜品味道層次分明,酸、甜、鹹、辣的味道相互交織。᪥蒜香炒通菜通菜質地脆嫩,具有清新的綠色和獨特的口感。使用大量的蒜末炒香,提升整道菜的味道層次。適合與白飯搭配,作為配菜或主菜享用。

᪥泰式濕炒鮮蝦河粉

᪥泰式鮮蝦金柚沙律

᪥蒜香炒通菜
2024-11-21
$200 (Dinner)
餐廳裝修走工業風x民族風,上下兩層位置寬敞,一樓吧檯,二樓適合多人聚會。之前ViuTV節目「準時開飯」也曾經介紹過!這天和朋友特意前來午餐🤗🔆泰式招牌豬手飯大大份上檯望見已經流口水,豬手肥瘦適中,入口勁嫩滑軟腍,點上伴碟的泰式香蒜辣汁,超級惹味😋🔆海南雞配油飯同樣份量十足,雞皮爽滑有彈性,肉質嫩滑有咬口,無肥膏喺夾層; 配上煮雞精華的油飯,每一啖都勁滋味🤤另外加配了2個小食:🍮芒果糯米飯以普通糯米同黑糯米做,芒果配上椰漿特別香甜。🍤泰式炸蝦餅香脆可口好彈牙。🍹菠蘿活性乳酸菌沙冰杯邊有支益力多倒轉插在沙冰上,賣相好qq,乳酸味和菠蘿味混合酸酸甜甜,既可解膩解渴又透心涼,必點!🧋泰式奶茶香滑,夠晒奶味!

🔆泰式招牌豬手飯

🔆海南雞配油飯

另外加配了2個小食:
🍮芒果糯米飯以普通糯米同黑糯米做,芒果配上椰漿特別香甜。
🍤泰式炸蝦餅香脆可口好彈牙。

🍹菠蘿活性乳酸菌沙冰
🧋泰式奶茶香滑,夠晒奶味!
2024-11-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
今日我哋出咗荃灣玩,玩完就喺附近搵嘢食。經過見到呢間〈泰玖〉餐廳,有2層樓高,走綠色+灰色的工業風裝修,我哋覺得幾靚,就決定入去食啦。.員工安排我哋坐樓上,空間都幾寬敞,有8-9張檯,檯之間隔得幾開,坐得舒服。.呢度menu有好多選擇,有午市套餐、晚市套餐、餐廳特別推介、前菜、沙律、燒烤、湯、海鮮、咖哩、肉、菜、飯/粉麵、甜品等等。.我哋見到餐廳特別推介有泰式蠔仔煎蛋!真係幾特別喎,就叫了來試試。另外亦叫了大頭蝦炒金邊粉、蒜香炒秋葵雜菜及2杯飲品。.大頭蝦炒金邊粉 —用來炒金邊粉的酸甜醬汁好味,酸度及甜度都好平均,愈食愈開胃。有2隻大頭蝦,微炸過幾香。蝦頭有驚喜,因為有好多蝦膏!蝦膏鮮甜無苦味👍🏻.泰式蠔仔煎蛋 —有好多粒蠔呀,仲要全部都好大粒!煎蛋份量都好多,亦保持到滑蛋的鬆軟口感,唔會煎到全熟乾硬咁。沾埋伴碟的蒜蓉辣醬一齊食,好惹味😋.蒜香炒秋葵雜菜 —好難得出街食飯會見到menu有秋葵,真係好驚喜,因為我好鍾意食秋葵😍雜菜方面有西蘭花、椰菜、芥蘭、粟米筍、紅蘿蔔、秀珍菇,好多種類幾豐富;整碟菜都有好香蒜蓉味,好入味。.飲品方面我哋叫了一杯龍眼冰,一杯椰汁冰。椰汁冰 —椰汁好濃好香
今日我哋出咗荃灣玩,玩完就喺附近搵嘢食。

另外亦叫了大頭蝦炒金邊粉、蒜香炒秋葵雜菜及2杯飲品。

大頭蝦炒金邊粉 —

泰式蠔仔煎蛋 —
有好多粒蠔呀,仲要全部都好大粒!
沾埋伴碟的蒜蓉辣醬一齊食,好惹味😋

蒜香炒秋葵雜菜 —
整碟菜都有好香蒜蓉味,好入味。

飲品方面我哋叫了一杯龍眼冰,一杯椰汁冰。
椰汁冰 —
椰汁好濃好香,幾好飲。
龍眼冰 —
有好多粒龍眼肉,味道清甜解膩,都唔錯。
呢度上菜都幾快,員工服務態度亦好好。
今晚呢3碟菜式全部份量都好多,加上味道不錯,算性價比高👍🏻
2024-11-19
$200 (Dinner)
  • 大頭蝦炒金邊粉
  • 泰式蠔仔煎蛋