前往荃灣探望友人新居,晚上他帶我來這家泰國餐廳吃飯,全場侍應都是泰國人,廚房傳來泰國音樂,地道風味十足泰式燒鱔 $188份量不少有超過20件,驚喜地發現是咖喱燒鱔,味道出奇地合拍,烤得外脆內軟,帶淡淡咖喱香氣,好吃泰式乾炒金邊粉 $55一上桌熱辣辣相當有鑊氣,金邊粉帶煙韌口感,配上蔬菜和雞肉炒,份量不少,連蛋絲都炒得很香,推介泰式青檸燒牛肉 $68牛肉很香炭烤味,以泰式醬汁醃過鹹甜適中,肉質軟嫩,沾上配的酸辣醬汁更加惹味泰式馬拉盞通菜 $46像小山丘一樣的通菜,上桌香氣噴鼻,通菜很嫩,價錢超值泰式燒雞 半隻 $95必點,雞皮香炭烤味之餘略脆身,雞肉鮮嫩,真的有在泰國吃燒雞的風味海鮮冬陰功湯 $58不像香港冬蔭功的重咸酸辣味,反而是很香的香料味,裡面有海鮮菇,魷魚和蝦仁等,很足料珍多冰 $20青檸梳打 $18兩款味道不錯,價錢實惠甜品椰汁糕和椰青大菜糕送的甜點,兩款都很有驚喜,香濃椰汁味,特別是椰青大菜糕,好吃到我再另外買走總括來說絕對是隱世高質泰菜,價錢超值,會再來

泰式燒鱔 $188

泰式乾炒金邊粉 $55

泰式青檸燒牛肉 $68

泰式馬拉盞通菜 $46
像小山丘一樣的通菜,上桌香氣噴鼻,通菜很嫩,價錢超值

泰式燒雞 半隻 $95

海鮮冬陰功湯 $58

珍多冰 $20
青檸梳打 $18
兩款味道不錯,價錢實惠

甜品椰汁糕和椰青大菜糕

總括來說絕對是隱世高質泰菜,價錢超值,會再來
  • 泰式燒雞
  • 泰式燒鱔
2024-10-06 348 views
荃灣食泰國菜,多數去路德圍食金X嘅,今次想試下新口味,所以搭巴士上山,去到荃威花園試下其他舖頭。呢度舖仔細細,但聽到廚房交替用泰文同廣東話溝通,張單都有泰文字。泰國人做廚房,都算品質保證。馳名無骨海南雞飯 $53油飯正常發揮,香料味足,但唔太油。雞應該係龍崗雞,有雞味都有少少油。酸辣醬點雞可以解膩,仲有雞腎同豬紅營造泰國風味。如果要彈,只係無另外俾碗冬瓜雞湯,令佢無去到最泰國嘅感覺。青咖哩牛肉撈米線 加咖喱汁 $52泰式咖哩比較少落薯仔,整到湯底比較稀,所以其實好適合配粉麵,不過出面比較少呢種配搭,今次終於試到。呢間嘅青咖哩唔太辣,有椰香味,雖然牛肉比較少,但泰國青茄同香葉呢啲都好多,開頭以為泰國米線,但中式米線都好適合咁撈,有下次。泰式馬拉盞什菜 少辣 少鹹 $51 蔬菜同出面嘅雜菜接近,都係椰菜、芥蘭、紅蘿蔔、西蘭花、椰菜花同海鮮菇,不過醬汁除左馬拉盞之外,有少少泰國豆醬,有鑊氣,都唔太辣,但真係比較鹹,我地其實需要一碗白飯。泰式串燒 雞牛(半打)$98肉類燒得入味,未點醬汁,已經有少少沙嗲香味,當然點埋更好。沙嗲醬本身微甜,有花生香,超正。泰式小食拼盤 $78拼盤有春卷、鳳尾蝦春

馳名無骨海南雞飯 $53

青咖哩牛肉撈米線 加咖喱汁 $52

泰式馬拉盞什菜 少辣 少鹹 $51

泰式串燒 雞牛(半打)$98

泰式小食拼盤 $78
拼盤有春卷、鳳尾蝦春卷、雞寶同牛油雞翼。都係一般貨色,但春卷同雞翼有驚喜。春卷外皮炸得超脆,餡有主要係芋頭絲,加少少豬肉,但非常入味,有鹹水角感覺。牛油雞翼香口,有少少牛油香。

龍眼冰 少甜 少冰 $18
龍眼冰香甜,同埋龍眼好大粒,感覺滿足。

青檸梳打 少甜 少冰 $18
青檸加濃縮果汁同梳打水,感覺非常清新。

青檸梳打 +$10

總數 $378

2024-09-24
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$126 (Dinner)
  • 海南雞飯
2024-12-09 107 views
去開荃景圍朋友屋企打機,係屋苑附近見到有間泰國餐,好似幾抵食,試試先🤭泰式煎蠔餅 $78蠔餅煎得非常香脆可口,蠔仔份量唔少,而且大粒飽滿,比起台式蠔餅,泰式粉漿少啲,仲會加入雞蛋一齊開粉漿,配上泰式辣醬,帶少少甜辣味,另有一番風味👍🏻椰汁雞湯🍲 $58呢款雞湯的椰汁味道濃郁,有啲啲似冬蔭公嘅味道,帶少少酸辣,裡面既雞肉軟腍,菇菌配料量多。平時如果覺得冬蔭公太辣,反而可以一試呢個椰汁雞湯 。鹽燒烏頭🐟 $138呢道鹽燒烏頭,肉質鮮嫩少骨,帶點咸鮮,唔需要另點醬汁都已經好好食,烏頭唔細條,兩個人都好夠食 。泰式馬拉盞芥蘭🥦 $46馬拉盞芥蘭炒得好惹味,食落爽口無苦澀味,大大碟,好抵食!雞肉泰式干炒河 $55雞肉及配料豐富,炒河火喉十足,炒得乾身,完全唔油 。除左雞肉,仲可以選牛肉或豬肉添 。小編留意到廚房同老闆都係泰國人主理,多嘴同老闆傾兩句偈,老闆仲好好人咁請我哋食甜品,椰汁西米糕超好食,唔甜又香,附近街坊得閒要黎試下!📍 泰味泰國餐廳荃灣荃景圍187-195號荃威花園二期地下6號舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblo

泰式煎蠔餅 $78

椰汁雞湯🍲 $58

鹽燒烏頭🐟 $138

泰式馬拉盞芥蘭🥦 $46
馬拉盞芥蘭炒得好惹味,食落爽口無苦澀味,大大碟,好抵食!

雞肉泰式干炒河 $55

📍 泰味泰國餐廳
荃灣荃景圍187-195號荃威花園二期地下6號舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港 #香港好去處 #假日好去處 #荃灣#荃灣美食 #泰國菜 #泰味
$200 (Dinner)
今日同2個朋友喺佢屋企樓下泳池遊完水,就食埋晚飯先走。佢介紹食呢間泰國餐廳,話係正宗泰國人主理,而且食物好食又唔貴要咗個椰子雞湯,串燒,泰式肉碎生菜包,醉貓炒河同滷豬手清湯船麵。飲品方面就揀咗真多冰,咸檸樂同椰青。食物由泰國人處理真係非常正宗,仲要份量係好慷慨。個椰子雞湯,味道非常濃郁豐富,有唔同嘅香料同蔬菜烹調,酸甜香辣,非常香同好味。串燒好多泰國餐廳都有,但係呢度嘅串燒係特別大份,啖啖肉,燒得又夠香同埋唔會鞋口,嫩嫩咬口。佢嘅醬汁係好重花生味,好滋味!滷豬手炆得好入味,係正宗泰式鹵水味道,清湯船麵qq彈牙,話係清湯但係其實個湯底都有一定調味,好香。肉碎生菜包份量又係好多,香辣肉醉炒得好嫩同juicy加埋新鮮生菜中和味道,清爽同滑嫩口感,夠晒清爽清新,特別過癮。呢個醉貓炒金邊粉我都係第一次食,之前喺泰國餐廳通常都係食泰式金邊粉pad Thai,估唔到呢個醉貓炒金邊粉雖然係用辣椒炒,但係又唔會辣到食唔到,反而係覺得更加香辣惹味,一啖一啖食到停唔到,愛辣人士必試。飲品我哋揀嘅全部都係好有泰國特色嘅珍多冰椰香十足,入面面嘅綠色條條煙韌香口,咸檸樂夠晒滿足,比起可樂更好飲,食到嗝啖大氣。椰青
今日同2個朋友喺佢屋企樓下泳池遊完水,就食埋晚飯先走。

飲品方面就揀咗真多冰,咸檸樂同椰青。

飲品我哋揀嘅全部都係好有泰國特色嘅珍多冰椰香十足,入面面嘅綠色條條煙韌香口,咸檸樂夠晒滿足,比起可樂更好飲,食到嗝啖大氣。椰青好甜,比起之前係其實餐廳飲嘅更清香甜。店主仲好好請埋我地食泰國甜品,超香,下面西米又粒粒分明,好味道,好滿意嘅一餐。
2024-10-31 125 views
今日有地頭蛇帶本豬嚟荃灣泰味藏身喺荃威花園嗰頭 少隱世ԅ(≖‿≖ԅ) 不過食完之後發現咁平咁好食真係值得特登嚟試吓~餐廳唔算好大 但係好有泰國風味🇹🇭✧ 原塊燒豬頸肉($78)燒豬頸肉燒得啱啱好 外香內爽嫩偏肥少少 咬落去啖啖肉汁油香(๑˃̵ᴗ˂̵)و配埋個微辣嘅泰式醬汁✧ 原個椰青($38)食泰國嘢梗係要飲椰青🥥新鮮同清甜就基本平過$40嘅椰青有幾多間餐廳特飲做到飲完仲可以𢳂埋啲椰肉食🤭✧ 泰式雞肉炒粉絲($62)呢個炒粉絲鑊氣十足粉絲炒得乾身 唔會太油膩雞肉好嫩滑 同粉絲一樣咁入味仲有啲芽菜增加口感~✧ 珍多冰(跟餐+$10)跟餐嘅特飲淨係加十蚊!椰汁好夠甜同勁多cendols💚呢杯一改本豬對珍多冰嘅印象以前食過嘅cendol都係好乾身好硬但呢個咬落好煙韌好似飲台式手搖咁( '༥' )✧ 泰皇咖喱軟殻蟹($88)好鍾意軟殻蟹炸完腍腍地好易入口嘅感覺同平時硬殼要拆嘅蟹比正勁多keke 🦀咖喱汁creamy 有得揀辣度🍛 啖啖肉 配埋白飯食就好🍚✧ 菠蘿雞絲炒飯($55)呢個炒飯好足料有雞絲、蝦仁 腰果 提子乾 仲有菠蘿粒🍍 炒飯粒粒分明 乾身唔會太油膩仲加多$5要隻煎蛋🍳 Doub
今日有地頭蛇帶本豬嚟荃灣泰味
藏身喺荃威花園嗰頭 少隱世ԅ(≖‿≖ԅ)
不過食完之後發現咁平咁好食
真係值得特登嚟試吓~
餐廳唔算好大 但係好有泰國風味🇹🇭

✧ 原塊燒豬頸肉($78)
燒豬頸肉燒得啱啱好 外香內爽嫩
偏肥少少 咬落去啖啖肉汁油香(๑˃̵ᴗ˂̵)و
配埋個微辣嘅泰式醬汁

✧ 原個椰青($38)
食泰國嘢梗係要飲椰青🥥
新鮮同清甜就基本
平過$40嘅椰青有幾多間餐廳特飲做到
飲完仲可以𢳂埋啲椰肉食🤭

✧ 泰式雞肉炒粉絲($62)
呢個炒粉絲鑊氣十足
粉絲炒得乾身 唔會太油膩
雞肉好嫩滑 同粉絲一樣咁入味
仲有啲芽菜增加口感~

✧ 珍多冰(跟餐+$10)
跟餐嘅特飲淨係加十蚊!
椰汁好夠甜同勁多cendols💚
呢杯一改本豬對珍多冰嘅印象
以前食過嘅cendol都係好乾身好硬
但呢個咬落好煙韌
好似飲台式手搖咁( '༥' )

✧ 泰皇咖喱軟殻蟹($88)
好鍾意軟殻蟹炸完腍腍地好易入口嘅感覺
同平時硬殼要拆嘅蟹比正勁多keke 🦀
咖喱汁creamy 有得揀辣度🍛
啖啖肉 配埋白飯食就好🍚

✧ 菠蘿雞絲炒飯($55)
呢個炒飯好足料
有雞絲、蝦仁 腰果 提子乾 仲有菠蘿粒🍍
炒飯粒粒分明 乾身唔會太油膩
仲加多$5要隻煎蛋🍳
Double滿足ᡣ𐭩

✧ 泰式豬頸肉炒飯($60)
試完原份豬頸肉再叫多個豬頸肉炒飯
豬頸肉切得好大粒 而且份量好多
相比之下佢肉粒係甜啲同埋冇咁油
配埋個多蛋嘅炒飯好正^^

✧ 泰式燒雞(半隻)($95)
呢個燒雞嘅皮燒得好入味
雞肉嫩滑多汁🐔
配埋個泰式醬汁好夾
而家個份量好多3個人好夠食

✧ 椰青糕($8/件)
第一次食大菜糕質地嘅椰青糕
呢個椰青糕好清甜 好爽🥥

✧ 泰式椰汁西米糕($8/件)
之前冇食過呢款
上層係香濃椰漿
下層係西米糕
最特別係仲要有啲粟米味
椰漿滑溜再加煙韌彈牙西米糕好正~
隱世泰國人主理餐廳🙏🏻去完荃灣夾🧸就去揾好野食點知發現高質泰國菜小店夜市排哂隊堂食外賣都人來人往真係咁犀利?!即刻試下! 晚市套餐✨🌶️泰式鳳爪沙律🌶️秘製泰式燒「大白鱔」🌶️黃咖哩牛配蒜蓉包🌶️另加冬陰功湯(🌟超好味!) 🌟全部菜式都係正宗泰國味道,所以鳳爪沙律有少少偏辣,但係就好惹味🤤最最最強烈要推介嘅係燒「大白鱔」!燒得外脆內軟,口感彈滑,食得出食材好新鮮👏🏻🙌🏻加埋地道冬陰功湯,真正泰國嘅味道,而且價錢貼地,絕對可以Encore! 飲品🧉原隻椰青沙冰(勁推介!)🥭芒果椰汁沙冰 🌟即開原隻椰青,起肉打成沙冰,真係原汁原味,對得住個價錢!解渴一流🤩
隱世泰國人主理餐廳🙏🏻
去完荃灣夾🧸就去揾好野食
點知發現高質泰國菜
小店夜市排哂隊
堂食外賣都人來人往
真係咁犀利?!即刻試下!

晚市套餐✨
🌶️泰式鳳爪沙律
🌶️秘製泰式燒「大白鱔」
🌶️黃咖哩牛配蒜蓉包
🌶️另加冬陰功湯(🌟超好味!)

飲品
🧉原隻椰青沙冰(勁推介!)
🥭芒果椰汁沙冰

2024-10-19 147 views
《泰味》你知道嗎?荃灣山上荃威花園附近有間隱世泰國菜《泰味》,味道很是不錯。今次嚟叫左:《泰式咖哩虎蝦》共有6隻,大大隻、蝦肉厚,好有口感。咖哩汁可選辣、唔辣或少辣。我選了吾辣都好好味。《泰式咖哩蜆》一大碟,咖哩汁同上差不多,混有泰國香蔥葱,更添香口。蜆肉鲜嫩,冇沙、煙勒有彈性。食落覺得不錯,愈食愈過隱,所以加弛左一碟《泰式椒辣蜆》。其醬汁不鹹,一樣有泰國香蔥,故此好香口。《泰式青口》共 9 隻,隻隻漲卜卜、很肥美。已開半殼,食時十分方便。《椰青》椰子非常新鮮,入面d椰子汁,解喝怡人。
《泰味》

今次嚟叫左:

《泰式咖哩虎蝦》

《泰式咖哩蜆》

《泰式青口》
共 9 隻,隻隻漲卜卜、很肥美。已開半殼,食時十分方便。

《椰青》
椰子非常新鮮,入面d椰子汁,解喝怡人。
泰味泰國餐廳今次要介紹喺荃威花園二期附近一間泰國菜餐廳,呢間餐廳雖然唔係好大,但入面d食物性價比好高,而且門口又有斜路,店員招呼又好好,泰菜款式又多,喺荃灣泰國菜餐廳嚟講應該最好味!1.馳名無骨海南雞飯$53+龍眼冰$10(9/10)呢個無骨海南雞飯個雞好嫩滑,唔會太油,雞肉有雞味,仲有豬紅、雞腎同青瓜,好有去咗泰國嘅感覺!飲品揀咗龍眼冰,叫餐加龍眼冰只係需要$10,原價一杯$18,龍眼冰只係多咗少少甜,龍眼肉唔假,有龍眼味!2.泰式濕炒河(海鮮+5)$60(9/10)呢碟海鮮濕炒河入面嘅海鮮份量相當驚人,入面海鮮有鮮魷、秀珍菇、蝦仁、紅蘿蔔同菜心等,河粉好煙韌,而且唔會碎,好好味!3.泰式酸辣鳳爪$34(10/10)呢碟泰式酸辣鳳爪個鳳爪份量好多,無骨之餘仲唔會太酸,辣度啱啱好,價錢親民,勁好味!4.泰式馬拉盞通菜$46(10/10)呢碟馬拉盞通菜份量都多,成碟通菜唔咸,味道啱啱好,莖部好爽口,好味道!5.泰式串燒(雞、牛各3串)$98(10/10)雞牛串燒燒得肉質唔韌,又唔會乾身,肉質勁juicy,我叫咗雞肉同牛肉各3串,必叫之選!6.泰式燒雞(半隻)$95(10/10)呢半隻泰式
泰味泰國餐廳

1.馳名無骨海南雞飯$53+龍眼冰$10(9/10)

2.泰式濕炒河(海鮮+5)$60(9/10)

3.泰式酸辣鳳爪$34(10/10)

4.泰式馬拉盞通菜$46(10/10)

5.泰式串燒(雞、牛各3串)$98(10/10)

6.泰式燒雞(半隻)$95(10/10)
呢半隻泰式燒雞燒到外皮有少少脆,肉質幾juicy,未食已經聞到好香,都係必叫之選!

7.芒果糯米飯$55(10/10)
呢碟芒果糯米飯簡直超正,唔會超甜,芒果唔會好酸或好甜,味道啱啱好,糯米飯夠熱,簡直超正!

8.原個椰青$38(10/10)
黎到泰國菜餐廳點都要叫一個椰青嚟飲,椰青清甜,簡直係解渴之選!

2人總共價錢$489

個人口味總評分:9.75/10

@thai_tastyy

地址:荃灣荃景圍187-195號荃威花園二期地下6號舖

#泰味泰國餐廳 #泰國菜 #荃灣 #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-10-11 129 views
聽講附近開咗一間新嘅泰國餐廳,自從有咗🍗後我地好少出街食飯,今次就俾比我休息吓,帶定即食粥俾🍗,出去食餐豐富嘅晚餐啦我地點咗:二人套餐包括一份沙律+烏頭魚+青或黃咖哩&白飯兩碗,串燒拼盤,船麵。🥗柚子蝦沙律🥗 柚子連蝦一齊食,更新鮮,蝦仲好彈牙。🍜船麵🍜好足料& 雞肉大大舊,豬皮新鮮炸起,香口又脆,而個湯底聞落好香,食落唔咸,啱晒好肚餓嘅我哋。🐓青咖喱雞🥘黃咖喱食得多,青咖喱都係第一次食,正宗青咖哩係用青辣椒加椰奶,相比起平時食嘅黃咖喱,味道清新,帶少少辣,加埋白飯食絕配。⚠️如果鍾意食咖喱但怕辣,試吓青咖喱啦,別有一番風味👍🏻🐟明爐烏頭魚🐟烏頭魚肉質嫩滑,啖啖魚肉鮮味,唔腥,加埋檸檬香茅,又係好開胃🤤🍡串燒拼盤🍢豬牛雞各2串,好惹味,燒得啱啱好,唔太韌又唔太腍,好味😋總結:好欣賞呢度員工既工作態度,健談,笑容親切😊正宗泰國人,佢地見我推住bb車,亦都好主動幫我地揀個啱坐嘅位置俾我哋,雖然逗留喺度唔係好耐,見到餐廳既人流好多,好多時候爆滿,如果大家想嚟呢間餐廳記得book位,或者早啲去到唔使等,因為嗰度座位有限啊,記得啦食咁多嘢埋單唔洗5百蚊,認真抵食

🥗柚子蝦沙律🥗 柚子連蝦一齊食,更新鮮,蝦仲好彈牙。

食咁多嘢埋單唔洗5百蚊,認真抵食

2024-09-29
$200 (Dinner)
  • 青咖喱雞
  • 船麵
荃灣咁多間泰國嘢,呢間算係最隱蔽最平民,但最抵食!喺荃威花園,真正做街坊生意嘅小店,但菜式有超過60款,湯麵、海南雞、咖喱、海鮮、小炒小食乜都有👍🏻✨泰皇咖喱大虎蝦($298)賣相好靚🥳咖喱椰香味濃郁,超岩送飯!有6隻大虎蝦,有預先炸過,新鮮而且蝦肉彈牙✨泰式酸辣鳳爪 ($34)味道酸酸辣辣好開胃❗️有大量洋蔥蔥絲、芹菜墊底,鳳爪彈牙無骨✨泰式馬拉盞通菜($48)通菜夠新鮮有鑊氣,微微辣度惹味又好吃~✨海鮮冬蔭公湯($58)呢個價錢勁抵‼️味道偏酸唔太辣,有大量香料,仲配有大蝦,青口同魷魚✨泰式蝦膏炒飯($55)炒飯睇色澤已經覺得好惹味!食落夠鑊氣,米飯粒粒分明~✨椰汁糕($8/1)淡淡既椰香,口感Q彈

✨泰皇咖喱大虎蝦($298)

✨泰式酸辣鳳爪 ($34)

✨泰式馬拉盞通菜($48)
通菜夠新鮮有鑊氣,微微辣度惹味又好吃~

✨海鮮冬蔭公湯($58)

✨泰式蝦膏炒飯($55)
炒飯睇色澤已經覺得好惹味!食落夠鑊氣,米飯粒粒分明~

✨椰汁糕($8/1)
淡淡既椰香,口感Q彈

2024-07-17 203 views
行完山嚟呢度,當然要點椰香青咖喱雞!食落去椰香味濃郁勁正,雞肉滑溜,配合泰式生菜包,好正!泰式馬拉盞炒通菜,濃郁味道好🫡串燒小食必須加埋,豬牛雞各一,肉質嫩滑,炭烤嘅香氣撲鼻而來,邊食邊有泰國風味嘅感覺,加醬女好味! 至於飲品,泰式奶茶同珍多冰,一杯比一杯正,合埋個菜單一流,飲完個喉嚨有種說不出嘅暢快。行完山來食簡直一流, 不過荃威真係唔易搵,但係佢會係一間性價比超級高既泰國菜,老闆睇得出都好用心經營
泰式馬拉盞炒通菜,濃郁味道好🫡
風味嘅感覺,加醬女好味!

2024-07-13 187 views
超好味食物非常之有水準叫了一個生菜包辣到剛剛好另外有個咖喱軟殼蟹,麵包好好食,滿滿的咖喱汁。仲有一個叫做燒牛肉有啲菜喺底,又係好好食,牛肉半肥瘦,係一啲靚牛嘅部位,又係微辣。仲有個生蝦,又係好好食,首先佢擺盤好靚,個蝦頭仲要炸埋仲係可以食嘅!你點嗰個泰式汁酸酸辣辣,唔知點解upload唔到相🥹真係好想同大家分享一下。佢哋仲要好早last order,有幾次過到嚟佢哋都收咗工,大家記得要預早Booking啊!
超好味
食物非常之有水準
叫了一個生菜包辣到剛剛好
另外有個咖喱軟殼蟹,麵包好好食,滿滿的咖喱汁。
你點嗰個泰式汁酸酸辣辣,唔知點解upload唔到相🥹
真係好想同大家分享一下。
2024-06-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 咖喱軟殼蟹麵包
2024-06-01 194 views
外賣叫咗份新鮮豬肉生菜包,食食下發現有條骨插咗喺牙肉度,覺得奇怪。睇一睇盒肉碎,發現有好多細細條好似魚骨咁細條,重幼過牙線嘅細骨喺度。我自問食咗咁多年泰國菜,好多時都會叫生菜包食,都未試過會食到有骨。我諗係我孤陋寡聞,就打電話去問下店舖到底點解個生菜包啲肉碎會有骨。有個妹妹聽電話,用把甜美嘅聲音表示「係呀,生菜包係有骨嫁。」??????吓?我問佢知唔知係用邊個部位妹妹問咗一問佢身邊一位同事(我相信係老闆娘?)就答我「唔知呀,我哋買返嚟果陣就係咁嫁啦!」………………..所以我無食到,奉勸大家睇路。

有個妹妹聽電話,用把甜美嘅聲音表示
「係呀,生菜包係有骨嫁。」
??????吓?
我問佢知唔知係用邊個部位
妹妹問咗一問佢身邊一位同事
(我相信係老闆娘?)就答我
「唔知呀,我哋買返嚟果陣就係咁嫁啦!」
………………..
所以我無食到,奉勸大家睇路。
2024-06-01
Delivery
$100 (Dinner)
2023-11-20 468 views
懶得煮飯叫咗泰式外賣今次試試屋企附近嘅泰菜 椰汁雞湯 $70本人鍾意偏酸嘅椰汁雞湯呢款正正係我鍾意嘅酸味加埋淡淡嘅椰奶香味好滑好好味🤤泰式青檸燒牛肉 $82牛肉燒得啱啱好底下鋪滿芥蘭加埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃泰式馬拉盞時菜 $57菜苗唔係成日有,要另外+$11菜苗細細條吸晒啲醬汁好惹味喇沙海鮮炒飯 $75炒飯炒得好香海鮮有蝦🦐有魷魚🦑整體來講好啱我哋口味下次可以再Encore🥳試吓堂食會唔會更好味👍🏻👍🏻
懶得煮飯

下次可以再Encore🥳
試吓堂食會唔會更好味👍🏻👍🏻
2023-11-12
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$150 (Dinner)
2023-03-19 760 views
性價比超高既泰國菜 來到朋友屋企,朋友提議一定要去呢間泰菜試下 , 一行3人去食, 地方唔大 , 不過簡潔舒適, 食物方面唔講太多, 色 ,香 ,味 ,俱全! 正阿😍 有部分食物要提早同店主預訂! 值得一讚,生蝦刺身,日日新鮮,蝦頭炸埋,非常酥脆,咖哩蟹都非常新鮮,咖哩配埋酥餅,正,爆炸龍,泰式避風塘炒,用泰國食材製作,惹味👍 原隻椰青冬陰功炒飯,係出面未食過, 加埋大虎蝦,一拎出來,大家都好驚喜👍 食完飯,食芒果糯米飯,正宗泰國口味,真係無得輸👏🏻👏🏻👏🏻 一定借再來
性價比超高既泰國菜

超新鮮生蝦刺身