2017-01-01 629 views
中環皇后大道中的Coach 旗艦店換成adidas 專門店後,彷彿失去了一個標誌性的集合地標;跟人說「adidas 門口等」,對方總會呆望幾秒,有些會想到「哦即是舊時Coach 那兒」,有些仍會記不起。說「泰式串燒店」等,反而明我者眾。這座落在和安里街口的泰式串燒店開業大概一年,但憑著惹味的香氣和抵吃的價位,深得上班族和夜遊人的心;最近還在隔壁開了名為 Thainan Chicken ขุนทอง 的附屬店,在內可以點更多泰國美食外,最重要是不再需要捱累立食了。 中環實在沒有港式的街頭小食可以快捷又便宜的填個肚(便利店叮客燒賣魚蛋的當然不算),這家賣泰式串燒的Grill ขุนทอง 可以頂替一下,主要是因為其親民的價位和串燒這「豐儉」及「飽餓」由人的特點。十餘廿元一串烤肉,跟酒吧內吃不飽人但不算便宜的煎炸食物,我寧願在喝酒前先以前者填肚打底了。喜歡吃Grill ขุนทอง的話,有座位加上有飯食的Thainan Chicken ขุนทอง 相信亦不乏擁躉。飯類和泰式小食大致上是$60-70,午市套餐更為划算,$60 有飯和飲品,以這中心到不行的地理位置來說不算是進取的定價。晚市沒有連飲品的

喜歡吃Grill ขุนทอง的話,有座位加上有飯食的Thainan Chicken ขุนทอง 相信亦不乏擁躉。飯類和泰式小食大致上是$60-70,午市套餐更為划算,$60 有飯和飲品,以這中心到不行的地理位置來說不算是進取的定價。晚市沒有連飲品的套餐,飯類貴幾元都沒什麼對手可言。食物是即點即弄,串燒則在Grill 那邊端過來,即製的美味比快餐有誠意多了。

店外有一列向街的木桌,店內亦有兩列相類似的。Thainan Chicken 這邊不能點酒精飲品,但Grill 那邊是買得到的。只是不同食牌的引伸意義,但在Grill那邊買、在Thainan Chicken 這邊的門外座位吃,相信是沒問題的(這就是灰色地帶了)。不是要喝酒的話,坐在店內當然舒適一點。光猛整潔,沒有蘭桂坊的喧鬧,卻有預備夜遊的玩味和讓人放鬆的氛圍。

令我蠢蠢欲試的,不是Grill 那邊的串燒,而是這些不太飽肚但惹味非常的泰式小食。好拌飯的咖喱、作餸的去骨泰南雞、生菜包、鳳爪和青木瓜手撕雞沙律都有。五六十元的價位,和九龍城泰菜餐廳的不相伯仲,但這兒是舖租貴很多的黃金地段,可以花上九龍城的價、佔上中環的地舖座位,夫復何求。
隔壁即點即烤的串燒,肉類和蔬菜類都是十餘廿元一根,最貴(和偏貴)的是大花蝦和白鱔。鱔是我吃串燒必點的,可惜這次到訪兩種海鮮都沒有,幸運地讓我省一下錢。

泰式酸辣鳳爪沙律 $52

泰式酸辣鳳爪沙律
串燒在隔壁準備,小食和半隻雞先奉桌。任得別人怎說這些是阿婆放進口裡吐骨才能去骨的泰式鳳爪,是我最愛的泰國菜式之一。愛它的爽脆、愛它的似斷還未斷的筋,一口肆意的咬下去,不用顧著吮骨頭,是吃無骨鳳爪的痛快之處。沾滿酸辣的芫茜醬 (spicy coriander sauce),醒胃非常。不算是很吸味,但蘸了不少醬汁後,夠味有餘。

泰式酸辣豬頸肉沙律 $62

泰式酸辣豬頸肉沙律
串燒中特意沒有點豬頸肉,因為點上了這客沙律。跟鳳爪的調味相似,但辣椒放得重手了,友人沒有我般嗜辣而要灑手投降。豬頸肉的份量十足,多達七至八片,烤得跟串燒的同樣肉香和脂香豐腴。最美味的當然是轉角位,270度都是烤過的焦香,極為惹味。烤的火喉剛好,表面帶焦香但肉汁豐盈,半肥瘦的嫩滑感發揮得淋漓盡致。

去骨泰南雞半隻 $128

去骨泰南雞半隻
起初還怕吃不完半隻雞,但其實沒有廣東燒味中的白切雞般大,二至三人有能力完成的。又一懶人必點的去骨泰菜,本就是像白切雞般沒什麼調味,室溫的奉桌,底下墊了些我甚為欣賞、只是白灼的椰菜。喜歡吃雞皮的應該不會吐出來,皮和肉都相當滑溜,就連雞胸位置都無嚡口的跡象。佐以甜調的黑色豉油和泰式酸甜醬,在滑溜的口感上為雞的鮮嫩提味。個人喜歡蘸豉油,雖然是偏甜的那種,但總是覺得普通泰式酸甜醬是配烤香過的肉類較相襯。

串燒一下子就來了大部分,全部都以黑色紙袋分開盛著,連同四款醬汁從隔壁端過來。其實有點不環保,不知是否因為牌照而在執行上必定要這樣做,錢不就是同一個店主賺的嗎,可以省一點包裝也無傷大雅啊。

串燒就是這樣在Grill 的那邊即點即燒。

即點即烤固然是吃串燒的基本條件,其次就是調味。這家勝在提供多款醬汁,哪個醬配哪款串燒是沒有絕對,不過個人認為青咖喱配雞肉或豬肉、酸辣的芫茜醬配魚餅是較合適的。當你把醬汁排成一列,很難不在吃下一口串燒之前,試蘸多於一款醬汁,試這又試哪,看看火花如何,因此不用局限在串燒跟醬汁間的搭配。

泰式魚餅 $25 - 本身已是炸香的魚餅,微烤後添上一抹焦香和金黃。炸後再烤,少不免會收乾水分,但效果不是想像中的壞。彈牙香口,有著魚蛋的勁度、魚片頭的焦香感,實屬不俗。一串三塊,性價比還好。

泰式魚餅
牛肉 $15 - 和雞及豬不同,牛肉沒有預先淋上任何醬汁,自己蘸什麼醬也行,最相襯的應該是青咖喱和沙嗲,甜調可以緩和濃烈的肉味。沒有鬆肉粉味,用上的牛肉亦無筋位,大肆咀嚼不失快感。

牛肉
雞肉 $15豬肉 $15 - 這是後來追加的,終於不是一個袋放一根串燒,亦意味著兩者共享一樣的醬汁。其他串燒奉桌時都是乾身的,唯獨是這兩根是預先浸在酸辣的芫茜醬,稍在不慎把串燒袋倒側,醬汁會流到桌上去。

這兩款肉串神奇地跟這款在泰式沙律中出現和當道的醬汁相襯,不用多蘸醬汁也行。雞肉略帶薄皮,烤香的脂肪極度邪惡,但薄得很難跟肉分開、繼而吐出,令人似拒還迎的連皮吃下。少許的燶邊,為嫩滑的雞肉增添不少味道層次。酸辣的芫茜醬在沙律上風芒盡現,反而在串燒上是恰如其分的配角,酸以解膩,但辣就不太著跡了。

雞肉
豬肉
豬肉燒得焦了一點,但頗欣賞實在的質感和蜜味甚重的調味。如果想吃鬆化的,建議點豬頸肉;這根是腩位中的瘦肉位置,纖維度較高,脂感不重,就是要吃它的肉香。

燒菠蘿 $20 - 點一串肉還要便宜的時候,純粹是情意結令自己不看價錢的點一個;明知不是最抵食的串燒,為的是鹹中的一點甜。烤得沒肉類好,只有頂端的第一粒有焦香的痕跡,其餘三粒跟未烤過的沒分別。

燒菠蘿
有機露筍 $20 - 烤過後仍見鮮嫩的小露筍,嫩滑無渣,合乎預期的淡雅好吃。這是餐牌中唯一的綠色蔬菜,很矜貴啊。

有機露筍
有機粟米 $20 - 喜歡那細膩的粒粒觸感,烤得均勻而不會過乾。

有機粟米
燒魷魚鬚 $20 - 烤時搽過醬汁,雖然不算粗身,但勝在夠入味。吸盤位烤香後更見嚼感,但鬚身還是柔軟汁腴。味道不錯,唯獨是有點貴,始終不是貴價海鮮;相對$15的雞牛豬,自然給比下去。

燒魷魚鬚
或許不需要特別的包裝、新奇的食材配搭,價格親民的泰式小食和串燒在蘭桂坊的中心點自有留人處。十餘廿元一根,點上十根才是酒吧中一杯喝兩口便完的雞尾酒的價錢,性價比顯而易見。無論是午間來吃個快飯,喝酒前打個底,或是喝酒後代替到翠華吃早餐「照妖鏡」,這家主打速食泰菜的小店不難在這黃金地段立足。依舊吃到Grill 那邊的串燒,現在更是有位坐和提供更多小食和飯類,難有不造訪的理由,就算不是酒前酒後都可以來一趟啊。

2016-12-30
$180 (Dinner)
泰式酸辣鳳爪沙律
泰式酸辣豬頸肉沙律
雞肉
2016-12-30 74 views
今日嚟開中環做嘢,原本天氣轉冷好應該去打吓邊爐,但一支公又無理由食火鍋。一於食我最愛美食之一“海南雞飯”位於蘭桂坊嘅Thainan chicken,本原唸住是但揾間海南雞填肚,點知有意外驚喜環境唔太大3-4張枱,牆上壁畫就似新派的泰國酒吧。而客人都係遊客多。menu都好簡單,只有4-5樣食物。我當然點左我最愛嘅海南雞飯,油飯好香,好正宗傳統嘅味,雞肉嫩滑,皮都唔見肥膩最深刻的辣椒醬,味道同好多餐廳都唔同,可講得出廚師的用心,黑醬汁用作拌飯,我會為佢再來。泰式酸辣鳳爪沙律,價錢只係$58但份量都算大份,我曾經在長沙灣外賣泰婆嘅鳳爪沙律,味道一樣好,只係鳳爪少,全是香菜,而呢度鳳爪香菜比例各半,更加美滿,但如果加潻蕃茄會覺更佳。而且而家可以叫隔離grill嘅串燒嚟食睇嚟全體泰姐把關我點左豬肉,雞肉,白鱔各一串,所有串燒都有秘製辣醬我最欣賞係呢串白鱔,皮燒得香脆,而肉嫰多汁,無骨值得一試
,我會為佢再來。
而且而家可以叫隔離grill嘅串燒嚟食
睇嚟全體泰姐把關
我點左豬肉,雞肉,白鱔各一串,所有串燒都有秘製辣醬
我最欣賞係呢串白鱔,皮燒得香脆,而肉嫰多汁,無骨值得一試
This is so far the best casual hangout eatery in Lan Kwai Fong with the best C/P ratio of food. Being a loyal fan of the Grill shop next door, I discovered this "thainan chicken" opened not long ago, probably just a few months ago. As a loyal fan of the grill shop for its skewers before drinks, I longed for a place that I can sit down and chill with its skewers, finally this wish came true.Skewers bought at the Grill shop next door can be consumed here with comfortable seating. In addition to th
Skewers bought at the Grill shop next door can be consumed here with comfortable seating. In addition to this, there are carbohydrates available, such as skewers and chicken with rice. I appreciate this so much as I often get off from work late and haven't got much time for a proper dinner. This on-the-go concept is definitely helpful to most LKFers.
Grills here are simply yet scrumptious, with flavours enhanced by its signature sauces.
Among all skewers, pork and chicken taste the best and are my all-time favourites, going especially decadent with green curry sauce. They aren't over-grilled, with meat remaining tender and saucy but having a crunchy, sweet exterior.
Squid is a bit overpriced given the portion, but is a must-try here if prawns of $70 is a bit extravagant here to opt for seafood items.
Fish cake is another repeated choice over most visits. Fried before being grilled to the perfect golden state, 3 fish cakes in a row satisfy much cravings yet not so greasy and burdensome as meat items.
To neutralise the grease and make myself feel more balanced, veggie and fruity items like pineapple, corn and asparagus are my usual picks. However, pineapple I had this time wasn't grilled much, with 3 cubes remaining its fruit state, seemingly not having any trace of grilling. Corn and asparagus are nevertheless up to quality and expectation, mainly because of their succulent state and delectable aroma from the grill.
$80 (Dinner)
2016-12-22 109 views
臨近聖誕,約埋朋友去蘭桂坊感受下節日氣氛星期一又少啲人無咁逼想食得light又飽又傾到計食串燒係好既選擇呢間鋪頭係Grill隔離,有得坐可惜無酒牌,無酒飲跟朋友點左有氣橙汁甜得嚟唔算好多汽都幾好飲青木瓜手撕雞沙律$68好大碟少少辣,青木瓜好清新,加酸甜汁,好開胃泰式鳳爪沙律食得辣既朋友,呢個係必試鳳爪係極爽口,切絲洋蔥又甜加其他生菜,口感豐富叫左半隻海南雞跟左兩個醬一係甜豉油,另一款係泰式醬油,味道好惹味食完前菜,主角串燒好準時到串燒價錢平均係20蚊左右雞肉甜甜,唔乾,肉質鬆軟豬頸肉好爽口,又夠香脆相比之下 牛仔骨40蚊就比牛肉更正,又係甜甜地,唔會好難咬,仲非常有牛味大蝦70蚊好大隻,又爽,好易拆殻今次有六個醬介紹幾個吧,左上燒牛肉醬,呢個好特別,好重牛肉味中下青辣椒醬,清新少辣右上辦芫茜醬,我平時唔好芫茜都幾中意呢個,酸甜既最後每人都未到200蚊如果有啤酒就perfect!!!
臨近聖誕,約埋朋友去蘭桂坊感受下節日氣氛
星期一又少啲人無咁逼
想食得light又飽又傾到計
食串燒係好既選擇

呢間鋪頭係Grill隔離,有得坐
可惜無酒牌,無酒飲
跟朋友點左有氣橙汁
甜得嚟唔算好多汽
都幾好飲
青木瓜手撕雞沙律$68
好大碟
少少辣,青木瓜好清新,加酸甜汁,好開胃
泰式鳳爪沙律
食得辣既朋友,呢個係必試
鳳爪係極爽口,切絲洋蔥又甜
加其他生菜,口感豐富
叫左半隻海南雞
跟左兩個醬一係甜豉油,另一款係泰式醬油,味道好惹味
食完前菜,主角串燒好準時到
串燒價錢平均係20蚊左右
雞肉甜甜,唔乾,肉質鬆軟
豬頸肉好爽口,又夠香脆
大蝦70蚊好大隻,又爽,好易拆殻
今次有六個醬
介紹幾個吧,左上燒牛肉醬,呢個好特別,好重牛肉味
中下青辣椒醬,清新少辣
右上辦芫茜醬,我平時唔好芫茜都幾中意呢個,酸甜既

最後每人都未到200蚊
如果有啤酒就perfect!!!
2016-12-20 116 views
上個星期五去咗中環睇燈飾今年聖誕節覺得最靚嘅就係置地廣場用咗充滿童真嘅馬戲團去佈置除咗有聖誕氣氛之外 感覺亦非常開心睇完燈飾就上咗蘭桂坊食飯行行下見到火光熊熊原來係一間叫Grill嘅串燒店初時以為淨係得外賣但原來同隔離間泰式餐廳《Thainan Chicken》係姊妹店所以喺隔離都可以叫串燒食呢間泰國餐廳嘅裝修非常新潮牆上有畫滿畫 一啲都唔老土泰式酸辣豬頸肉沙律$62呢個沙律非常開胃 酸酸辣辣豬頸肉唔會太肥仲有好多西芹同洋蔥叫咗個去骨海南雞飯$68海南雞滑溜 去骨後肉質仍然豐厚黑醬油甜甜地 而泰式酸辣醬就非常開胃油飯亦唔錯 充滿油香 但又唔會太肥膩 泰式串燒配炒飯雜菜$68串燒分別有雞牛豬三種嘅肉類都醃得好入味而且亦燒得好香口沙爹醬充滿花生香 最後就梗係試下隔離舖頭嘅串燒有機蘆筍$20露筍非常嫩滑上面林宥青咖哩醬好有泰式風味大花蝦$70雖然價錢有點貴但隻蝦真係好大隻而且亦都好新鮮蝦肉彈牙爽口 蝦頭充滿蝦膏以喺蘭桂坊嘅價錢來說其實都算平就算唔食晚飯喺飲完酒之後食返幾串串燒 都幾滋味
上個星期五去咗中環睇燈飾
以喺蘭桂坊嘅價錢來說
其實都算平
就算唔食晚飯
喺飲完酒之後食返幾串串燒 都幾滋味
$250 (Dinner)
2016-12-20 76 views
星期一的聚會,大家想飲野就嚟到LKF揾間又食到野又飲到野既吹水餐廳。上次食過Grill對佢地印象好好,就帶朋友們嚟到我講既傳說中既串燒!Grill就企位既,但依間有得坐又可以叫Grill既串燒,即入haha,超餓。聽住音樂叫野食lalalala~去骨泰南雞配獨特既海南醬,必食!上次食唔到,今次食到啦! 好正又甜又辣味帶出雞味。泰式酸辣鳯爪沙津,洋蔥好甜,但勁辣辣到好過引,鳯爪好凍好爽。青木瓜手撕泰南雞沙津超正,大份不在話下,雞好細滑,青木瓜清甜。串燒有6種醬,酸辣,青咖哩,青辣椒,沙嗲,烤牛,辣芫茜醬。雞肉好滑幾大舊唔錯喔配青咖哩,少少辣又清。牛肉軟身厚肉配返烤牛味更濃味好正!豬肉爽身就配咩好?青辣椒好辣haha去油感。豬頸肉比前身更林身,好大份又爽,好正沾沙嗲haha。沙嗲甜既,好愛。牛仔骨好香,唔點汁都好好食,原汁原味。一d都不痴牙既,好欣賞。有機露筍菜類,沾沙嗲同烤牛都好好食,一定要濃味!一流。魷魚鬚唔痴竹,好正好軟好鮮喔,點辣芫茜醬一流,配海鮮類好夾。大花蝦70蚊隻都係,厚肉同大大隻頭有少少肓。Blood orange有汽果汁好味道,全枱都叫依個haha,一啖串燒一啖果汁好正,
串燒有6種醬,酸辣,青咖哩,青辣椒,沙嗲,烤牛,辣芫茜醬。

Blood orange有汽果汁好味道,全枱都叫依個haha,一啖串燒一啖果汁好正,呵呵。
Type of Meal
Dinner
  • 去骨海南雞
2016-12-19 416 views
病左一輪,個人口啖啖,特別想食點惹味的東西,雖然未好返晒,但串燒尚可接受,吃少少不會太熱氣。蘭桂芳新開的Thainan Chicken是旁邊Grill的姊妹店,職員會兩邊走,這邊多些菜式選擇,有位置坐低食,也可叫Grill的串燒。跟朋友來到吃午餐,叫左個泰式串燒配炒飯和雜菜$60,跟杯凍檸茶,另外加杯blood orange特飲$20。好喜歡呢支橙特飲,有微微汽泡,感覺好爽,但不會飲到一肚氣,橙香好怡人,清新。老實說我是被這個炒飯吸引的,炒到好靚仔,油潤光澤,加上紅椒和蔥碎,顏色豐富引起食慾,仲整成太空館似的半球體,好吸睛。個飯雖呈啡色,並沒太濃豉油味,唔會太咸,有少少辣但不食開辣都可接受,我喜歡它沒炒得太乾,保留濕度,飯粒煙靭有嚼勁。三款串燒雞、牛、豬,燒到外微焦脆內裡保留肉汁又香嫩,配上自家沙爹醬,醬汁濃厚有花生粒,味道是甜的,好岩女仔食,當中我最喜歡雞,肉最滑同味道較純粹,沒太多香料味。底下仲有些椰菜,煮熟左但沒調味,我將它放到沙爹醬處沾上味道吃,可吃到些菜,營養均衡。我們還叫了幾串串燒,燒菠蘿$20要兩串先夠皮,因為太好食,大大粒又甜又多汁,比美食展吃到的好吃很多,在這裡吃過後

跟朋友來到吃午餐,叫左個

我們還叫了幾串串燒,
燒菠蘿$20要兩串先夠皮,因為太好食,大大粒又甜又多汁,比美食展吃到的好吃很多,在這裡吃過後,不會再亂在其他地方食。
燒jumbo蝦$70也是必叫的,最緊要火喉掌握得好,保留到海鮮的水分,肉質嫩滑不會過熟,咬落有彈性,蝦香突出。
燒露筍$20同
燒魷魚鬚$20望落細粒少少,不過質素依然不錯,露筍爽嫩無渣,有清甜味,魷魚髮一點也不靭,好易咬同調味夠入味。
$110 (Lunch)
  • 燒菠蘿
  • 泰式串燒配炒飯
  • 燒jumbo蝦
  • 燒露筍
2016-12-15 586 views
閨蜜繼續走泰風,午餐繼續吃泰國菜~ 最近中環新開設的thainan chicken她又蠢蠢欲動想吃,作為好友的我就捨睡眠時間陪她吃吧😆🤘(其實自己也未吃過,也想吃呢) 泰式酸辣鳳爪沙律是泰式小食必叫吧~ 鳳爪完全去骨,省去了啃骨頭的麻煩,而酸酸辣辣的涼拌香氣,鳳爪爽脆,味道刺激,讓我們的口停不下來。蘿蔔,生菜等蔬菜吸索酸辣的魚露後更為滋味。燒魷魚鬚吃起來相當過癮,魷魚肉蠻厚,不會一烤變得又乾又扁,厚實的肉質保留其汁感與滑彈,魷魚鬚的鮮甜,也證明這裡烤功不錯的說。燒牛仔骨灑滿青檸汁,香茅,辣椒,蒜頭香料醃製過,迷人的嫩紅色,光看已很好吃。在輕咬一下的瞬間流出肉汁,肉汁沒有因燒烤而流失,全都鎖住,牛仔骨的肉軟嫩程度完全亳無挑剔。燒🍍菠蘿簡單又美味,新鮮的菠蘿微微焦烤,加熱後的菠蘿香味更為明顯,果香四溢,甜絲絲果汁滿瀉。厚實的泰式魚餅富彈性,入口充滿香茅與檸檬葉氣味,盡見泰國菜中的精髓,吃起來一點都不會乾。這白鱔烤得與普通串燒外型差不多,我與朋友都誤認了是牛肉,哈哈。吃了一口,「白」鱔膠質豐富,口感爽脆新鮮,很有彈性,且沒有魚刺,不用擔心會噎到。香甜醬汁均勻地烤至白鱔每一個角落,滲透魚肉當中
閨蜜繼續走泰風,午餐繼續吃泰國菜~
這白鱔烤得與普通串燒外型差不多,我與朋友都誤認了是牛肉,哈哈。吃了一口,「白」鱔膠質豐富,口感爽脆新鮮,很有彈性,且沒有魚刺,不用擔心會噎到。香甜醬汁均勻地烤至白鱔每一個角落,滲透魚肉當中,不愛吃魚的友人頻頻稱讚說好吃。
店舖十分細心,提供了不同的醬汁予我們,有甜的,有辣的,也有酸的,口味任君選擇,配合客人不同需要。(不過我甚麼醬料也會吃,因為真的好吃。)
海南雞飯賣光了~ 哭~ 只好挑選泰式串燒配炒飯~ 串燒好吃不用多說,不論豬,牛,雞肉肉質都十分嫩滑。想不到thainan chicken串燒以外的炒飯也做得不錯,飯粒炒得顆粒分明,而且口感煙韌,加上香料及少許辣椒粒炒拌,惹味非常。
奶茶濃濃的奶香,與茶巧妙地結合,喝起來濃醇不苦澀,口感順滑,不會很甜膩。
朋友的lime soda 十分冰涼清新,青檸酸酸怡人,除去朋友不少的飽滿感。
2016-12-15 332 views
臨近聖誕,獨自到中環剪個髮!坐足幾小時肚子餓到一個點,弄完後朋友相約在和安里共晉晚飯!原來這間與隔壁店舖是相連,時間越夜人流便越多。店舖以自助快餐形式經營,下單後會有專人送上食物飲品。以中環區來說,價錢合理!有飯、沙律、飲品及串燒選擇。泰式酸辣鳳爪沙律 - 份量不少~鳳爪爽口彈牙,配上刺激醒胃的酸辣醬汁確實停不了口。沙律菜新鮮爽脆,平衡健康之餘亦可減輕滯膩的感覺!串燒魷魚鬚 - 魷魚爽口易嚼,且充斥著陣陣的香氣!串燒菠蘿 - 菠蘿質感厚身,食落鮮甜多汁,越食越醒胃!串燒泰國魚餅 - 魚餅打得厚實,味道彈牙且帶點酸酸味味,蘸上醬汁更顯惹味~泰式青咖哩牛腩飯 - 青咖哩甜甜得來又帶點微辛,雙重的味道。牛腩切得均勻,質感軟稔,索汁度不俗!飯粒略嫌過於淋身,再乾爽一點會較好。泰式串燒配炒飯及雜菜 - 小試朋友點的炒飯!炒得香噴噴,飯粒較乾爽不帶油膩!串燒烤得香脆,肉質不嚡富有微微肉汁。青檸梳打 - 青檸酸酸味味,梳打水開胃舒喉!最後,外賣多個青咖哩牛腩飯回家讓家人品嚐~
臨近聖誕,獨自到中環剪個髮!
坐足幾小時肚子餓到一個點,弄完後朋友相約在和安里共晉晚飯!
以中環區來說,價錢合理!
有飯、沙律、飲品及串燒選擇
泰式酸辣鳳爪沙律 - 份量不少~
串燒魷魚鬚 - 魷魚爽口易嚼,且充斥著陣陣的香氣!
串燒菠蘿 - 菠蘿質感厚身,食落鮮甜多汁,越食越醒胃!
泰式青咖哩牛腩飯 - 青咖哩甜甜得來又帶點微辛,雙重的味道
。牛腩切得均勻,質感軟稔,索汁度不俗!
飯粒略嫌過於淋身,再乾爽一點會較好。
串燒烤得香脆,肉質不嚡富有微微肉汁。
青檸梳打 - 青檸酸酸味味,梳打水開胃舒喉!
最後,外賣多個青咖哩牛腩飯回家讓家人品嚐~
$170 (Dinner)
2016-12-14 126 views
年紀大真係唔可以再好似以前後生咁樣空肚飲酒所以每次去蘭桂坊飲嘢之前我都鍾意去grill食啲嘢打定底今次去見到旁邊開咗間姊妹店感覺一樣咁正最緊要係有冷氣有位坐 而且 Lunch Set 仲好抵食$60 又好味又飽聞到香噴噴嘅串燒又好想食但係又想吃light啲內心幾經掙扎之後終於決定叫一個青木瓜手撕泰南雞沙律 $60仲可以免費配一杯凍檸茶咁就夠晒纖維質啦而且將特別調製嘅泰式沙律汁跟青木瓜同時撈埋一齊食酸酸甜甜又爽口好開胃男人要食得飽所以佢就叫咗個飯泰式串燒配炒飯仲有啲雜菜添一樣送一杯凍檸茶經濟又好味有位坐仲可以叫埋隔離 grill 嘅串燒我每次都會叫嘅牛仔骨 $40酸甜多汁嘅菠蘿 $20喺蘭桂坊嘅位置有質素嘅串燒都只不過係賣$15豬牛雞配埋秘製嘅沙嗲汁$15一串真係邊度搵呀怪不得客似雲來
年紀大真係唔可以再好似以前後生咁樣空肚飲酒
豬牛雞配埋秘製嘅沙嗲汁
$15一串
真係邊度搵呀

怪不得客似雲來
$80 (Tea)
  • 泰式串燒配炒飯
  • 牛仔骨
2016-12-14 184 views
今日喺老蘭 happy hour 完鬼死咁肚餓,行到落嚟經過間串燒舖傳來陣陣嘅肉香,胃酸即刻湧現,心裏曾經有盤算過當時運高聞唔到嘅,不過都係算吧啦,六師弟。原來呢間串燒舖同隔離新開嗰間 Thainan chicken 係有關連嘅,唔想企喺度食嘅朋友,你大可以喺隔離餐廳,舒舒服服咁坐喺度,等侍應幫你將啲串燒拎過嚟。入到去見到個餐牌,其他食物都相當吸引,於是把心一橫打電話返去俾老媽子話唔返去食。泰式酸辣鳳爪沙律,一心諗住食飽梗係嗌返個沙律嚟再開一開個胃先啦,起哂骨嘅鳳爪啖啖肉,個醬汁夠哂酸辣,配埋新鮮嘅芫茜,蔥,芹菜,蘿蔔絲同埋生菜絲食,集清新同酸辣於一身。大花蝦,隻蝦有成隻手板咁長,蝦身中間被湯開,釀入咗綠色嘅醬料,醬料有少少似酸菜,酸酸甜甜咁好醒胃,隻蝦用咗上等嘅貨色,一食就知道佢新鮮,蝦肉彈牙得黎唔鞋唔在講,蝦頭仲有大量嘅蝦膏,嗰隻蝦膏嘅香味絕對係要隻蝦夠新鮮先至會有。去骨泰南雞四分一隻,個胃口俾人開哂,又想食海南雞又想食炒飯咁點算呢?就係嗌四分一隻海南雞再加個炒飯喇,泰南雞啲雞肉充滿雞味,嫩滑無比,再點小小甜豉油將個雞味吊出嚟,四分一隻雞話咁快清哂。泰式串燒配炒飯及雜菜,呢個組合正
泰式串燒配炒飯及雜菜,呢個組合正啊,又可以食串燒又可以食炒飯,一次過滿足哂兩個願望,串燒有豬牛雞各一串,串雞嘅嫩滑程度真係可以媲美個泰南雞架,做串燒可以燒得咁滑,認真抵讚,而串牛肉亦都完全冇筋,仲充滿牛味添,勁鍾意佢串燒底下嗰啲椰菜,可以有啲菜食下,無咁覺得油膩,而個炒飯入面混和咗好多我至愛嘅蔥粒,令到成個飯都夠哂香口。

睇黎下次再去老蘭 happy hour 之前都可以叫定媽子留飯聽日帶 lu 。
2016-12-14 63 views
泰式酸辣豬頸肉沙律,勁鍾意堆豬頸肉俾菜堆住,嗌沙律都係為咗食多啲菜姐,唔好以為佢用菜遮住就笠哂水啊,豬頸肉嘅份量都唔少架,而且醃得好入味,個泰式沙律汁集甜酸辣於一身,勁開胃。有機蘆筍,出面食燒蘆筍通常都係灑少少鹽花,未食過燒蘆筍係有醬汁嘅,嗰個綠色嘅醬汁,甜甜地之餘仲有少少青咖哩味,好特別。白豬肉腸,白豬肉腸燒得外皮微椒,微微燶咗嘅部位十分香脆,豬肉腸本身就已經好好味,不過個人建議可以點泰式沙律嗰個汁,會更加惹味。白鱔,白鱔用料上乘,一咬落去首先感覺到既係佢嘅新鮮彈牙,跟住白鱔嘅油脂就喺口入面傾刻爆法,爽啊。泰南雞飯,呢度嘅泰南雞飯同海南雞飯好相似,都係有個有味嘅油飯,而個雞就係點甜嘅醬油膏同埋一個酸辣汁,個油飯帶有好香嘅雞油味,淨係食飯都經已夠哂好味喇,而啲雞肉就出奇咁嫩滑,真係連雞胸都係滑架。
2016-12-14 76 views
來到蘭桂坊,在某個路口聞到很香的串燒味,行上前再看看,有個很大很sharp的logo寫住GRILL,色水字型都很有芭提雅布吉夜市感覺!朋友見我咁大反應,就滔滔不絕地說這間近期很出名,不過今日我們吃隔離的THAINAN,因為除了可以點THAINAN食物外,也可點GRILL串燒,在THAINAN坐著等吃便可!聽到這麼好服務,心想食物一定很貴!但看看menu發現又不是喎!因為我們打算留肚試串燒,所以在THAINAN只點了去骨泰南雞和串燒炒飯。我們點的是1/4size,兩人吃剛剛好!這個去骨泰南雞是完全去骨的,所以大啖大啖吃也不怕。泰南雞雞肉很嫩滑,再點泰式醬汁,很好吃!另外廚師在泰南雞墊了菜,除了有效吸油外,清清地可以平衡返點了泰式醬汁的泰南雞串燒有豬肉,牛肉和雞肉。每串都非常香口,肉亦很嫩,不會燒過龍,而且肉沒有脂肪,吃得更開心另外,串燒下同樣墊了菜吸油,不錯至於個炒飯,有少少辣,不過不嬲唔食辣的我,都可以吃到半個飯,整體不錯!其實本來我們想試青咖哩牛腩飯,但我們點的時候已經賣哂!看著隔離位的情侶吃得很滋味,我都很吃呀唯有下次早少少來吧這個是泰式魚餅串燒,幾有魚味,而且很彈牙,不錯不錯!魚

我們點的是1/4size,兩人吃剛剛好!

這個去骨泰南雞是完全去骨的,所以大啖大啖吃也不怕。

泰南雞雞肉很嫩滑,再點泰式醬汁,很好吃!

串燒有豬肉,牛肉和雞肉。

另外,串燒下同樣墊了菜吸油,不錯

其實本來我們想試青咖哩牛腩飯,但我們點的時候已經賣哂!

看著隔離位的情侶吃得很滋味,我都很吃呀
唯有下次早少少來吧
這個是泰式魚餅串燒,幾有魚味,而且很彈牙,不錯不錯!

魚餅加了蔥和辣,再用bbq整,少少辣,很惹味!
這個是白鱔串燒,勁勁勁期待,也沒教我失望

白鱔燒得唔老,剛剛好!再加上有香草,看到相都知好吃吧,哈哈!
最後是雞翼串,雞翼size中等,可以接受。

雞翼上加了蒜蓉燒,又是無得輸系列,非常香口!

這裡食物不錯,侍應也很有禮貌,如果鋪頭再大d就更好了
2016-12-12 144 views
今日去咗中環呢頭返工 ,放工嘅時候個肚已經打曬鼓。一行出黎就見到呢一間鋪頭, 睇見個menu係主町泰國嘢 ,啱曬我口味。入到去叫咗四分一隻海南雞, 豬頸肉泰式沙律,之後仲發覺可以叫隔離舖嘅串燒(不過後來望下原來係同一間鋪頭嘅)於是乎嗌咗個串燒牛仔骨,同埋串燒珍寶大蝦。先嚟咗海南雞,望落去鮮黃色,感覺十分之新鮮,雞絕對係嫰滑嘅,同埋已經去曬骨啖啖肉 有雞嘅鮮味 鮮嫩,仲有兩隻醬畀你點, 好味道。之後就嚟咗個泰式豬頸肉沙律,豬頸肉嘅數目超乎我想像,而且都係燒出嚟㗎, 燒到啱啱好十分惹味。 沙律就係辣辣地,酸酸地 個酸辣度啱啱就係我嘅口味, 食到十分之開胃。 跟住落嚟就係串燒牛仔骨 ,廚師落左啲甜甜地嘅醬,應該係一啲特製醬汁 ,成塊牛仔骨肉汁仲鎖咗喺啲牛肉入面, 非常好味。跟住就係珍寶大蝦,一攞出嚟都嚇親,真係好大隻,而且非常之香,啲蝦肉唔會乾爭爭,又有咬口,隻蝦係十分新鮮,呢間野下次要再次。
有雞嘅鮮味 鮮嫩,仲有兩隻醬畀你點, 好味道。
2016-12-11 133 views
一間食泰國野既快餐店, 其實佢係同側邊企位食串燒既grill係同一個老細 所以食緊泰菜時照可以點埋串燒食店裝修簡單 坐位偏少 其實都真係幾快餐feel, 而可以點既食物唔多 有幾款小食同飯set , 但只要好味少唔係問題豬頸肉沙律 62 蚊超多沙律菜 落足料 仲有生菜 蘿白絲 洋葱 增加口感 , 辣椒醬好正宗 落少少都幾辣下 係嗰種一野好辣但又好快復原 正宗既泰國辣味 入面有成7 至8 塊豬頸肉 爽滑彈牙 配合埋沙律 十分唔錯 泰式鳳爪 52 蚊同前者一樣都有好多沙律拌碟 由於要襯埋 鳳爪 所以落既辣椒汁偏多 鍾意食辣既朋友必點 鳳爪凍食 好爽口彈牙 最好係連埋沙律同辣醬放入口咬 倍感滋味海南雞飯set 68 蚊海南雞賣相好靚 , 雞皮超爽滑 雞肉亦十分嫩滑, 而雞翼位都去左骨 十分細心 飯係黃飯 有少少椰子既香同甜味 口感比較軟熟 配以甜豉油 或者 酸辣醬一齊連雞肉食 拍得住我喺星馬泰食既好食level , 值得點!串燒飯set 68 蚊賣相都係唔錯 串燒有三串 分別係豬牛雞, 大大串 落足料 當然 豬肉夠林闊身但偏薄切, 雞肉軟滑彈牙 , 而牛肉切得比較厚且十分juicy 三條串燒

豬頸肉沙律 62 蚊

泰式鳳爪 52 蚊

海南雞飯set 68 蚊

串燒飯set 68 蚊

賣相都係唔錯 串燒有三串 分別係豬牛雞, 大大串 落足料 當然 豬肉夠林闊身但偏薄切, 雞肉軟滑彈牙 , 而牛肉切得比較厚且十分juicy 三條串燒都落左好多香料去燒 點以專為串燒整成既泰式satay 醬 食落去好惹味 而飯係炒過 落左葱花 辣椒 等調味 雖然唔夠上述既辣醬勁 但都有番甘上下辣 , 辣得黎十分香 飯亦炒得好乾身 . 十分出色
想快快脆脆喺中環食個泰國野 呢間係一個好好既選
2016-12-10
$80 (Tea)