Restaurant: The 5B Private Corner
Info:

2021-06-19 2461 views
🔸 Dinner set ▫️前菜▪️餐湯+多士南瓜湯🎃正👍🏻真材實料啖啖都是滿口的南瓜蓉😻湯內還充滿蕃茄的味道..酸味味的🤩很開胃..蒜蓉牛油多士🥪多士有點偏硬..但放在湯中就吸包包了湯的精華😙一口全是幸福的滋味▪️西班牙火腿拼蜜瓜$48西式前菜當然不能錯過西班牙火腿拼蜜瓜🍖🍈名字先上不搭.味道卻意想不到的絕配🌞入口先有咸咸的西班牙火腿味.後有甜甜的蜜瓜味🌸味道十分新奇醒胃🙇🏼‍♀️出色地擔當了前菜的角色。▫️主食▪️香煎西班牙黑毛豬$178香煎西班牙黑毛豬可配搭意大利粉🍝/薯角🍟..大吃的我當然是意大利粉🍝上菜時已散發出陣陣撲鼻的香味.經煎煮後的黑毛豬看上去有小許乾乾的感覺.但入口卻意想不到的嫩口😋香濃的黑毛豬還可加上餐內獨特的手工蘋果醬🧃手工蘋果醬口感獨特.咸咸甜甜的十分野味🤪配上意大利粉更是生色不少🎏▪️香煎時令鮮魚配刁草忌廉汁$178香煎得皮香脆口的外皮配上肉質鮮美滑不留口的魚肉🐟令人喜出望外😙簡單的煮法但展現出豐富的層次.出色👍🏻底下還附上忌廉薯蓉&蘆筍.令菜色更清爽健康的感覺😍不過略嫌魚塊有點薄.一切便碎了😞吃得有點零碎…▫️甜品&餐飲▪️凍朱古力鮮奶&凍杏仁鮮奶 $19朱古力味&杏仁味都

🔸 Dinner set

▪️香煎時令鮮魚配刁草忌廉汁$178

▫️甜品&餐飲
凍朱古力鮮奶&凍杏仁鮮奶

▪️凍朱古力鮮奶&凍杏仁鮮奶 $19
朱古力味&杏仁味都相當十足&濃郁..精緻的設計..令飲品更有少女心👱🏻‍♀️
日本朱古力芝士蛋糕

▪️日本芝士蛋糕&日本朱古力芝士蛋糕
兩者的芝士蛋糕🍰我較喜歡日本芝士蛋糕.芝士味道更出更濃郁的..入口即溶.軟綿綿的質感..帶來一種更relax 的感覺
西班牙火腿拼蜜瓜
香煎時令鮮魚配刁草忌廉汁
日本朱古力芝士蛋糕
  • 朱古力芝士蛋糕
  • 餐湯
2021-06-12 228 views
有點偏遠嘅餐廳,係荃灣工廠區,行過去都有點路程。去嘅時候係下午時段,諗住都有lunch menu, 去到發現點知原來係無,得番個超輕量版menu.🙄🙄無意粉無飯食,唯一飽肚嘅雞扒burger都話無,另外嘅burger係齋,跟住就得番麵包同沙律,完全唔飽肚,所以焗住叫All Day🙈🙈諗住叫杯Cold Brew, 又無。。。。。。叫乜無乜咁,日頭時段竟然咩都無咁。。。真係極度失望😔😔其他飲品完全無特別唯一好嘅地方係佢有d game 任你玩任你坐。
有點偏遠嘅餐廳,係荃灣工廠區,行過去都有點路程。
諗住叫杯Cold Brew, 又無。。。。。。
叫乜無乜咁,日頭時段竟然咩都無咁。。。
真係極度失望😔😔其他飲品完全無特別

唯一好嘅地方係佢有d game 任你玩任你坐。
All  Day  Breakfast
2021-04-26
Tea
All  Day  Breakfast
之前已經食過5B嘅lunch setHigh tea 都見到唔少人post超吸引今次係晚飯時間去 ((っ•ω•⊂))所以要介紹嘅係晚市五道菜晚餐首先 唔洗200蚊可以食到五道菜晚餐已經夠癲 食物賣相同味道仲要好有質素 當然做到呢個價錢唔多唔少因為位置較難去 位於荃灣嘅工廠大廈 所以當晚人唔算多 (๐•̆ ·̭ •̆๐)´•ᴥ•`白酒忌廉煮藍青口(+$68)青口係第六道菜 優惠價加配嘅前菜青口好滑身 雪一聲就吞落肚一粒沙都冇 係我食過肉質最正嘅青口 重點係個忌廉汁世界第一(⁎ᵕᴗᵕ⁎)淨低嘅汁我用烤多士lur曬( ー̀֊ー́ )✧所以超級推介大家加$68食青口而家講起都仲念念不忘( ˊ꒳ˋ ) ᐝ´•ᴥ•`法式羊架配薄荷醬($198)第一個感覺係好巨型(⁎ᵕᴗᵕ⁎)平時呀媽都會喺屋企煎下羊架5B嘅羊架大約係平時羊架三倍肉份量٩(ˊᗜˋ*)و五成熟火喉掌握準確 肉質粉嫩想食到羊嘅原味建議一開始唔點薄荷醬 食到中間膩膩地先點番去膩🤤 值得一提係配菜好有心機 全部都應該浸過雞湯 連紅蘿蔔都冇曬草青味 得番啖啖甜味 欖油烤薯件食到薯仔原味又唔洗食炸薯條 超正´•ᴥ•`柑橘鴨胸肉配自家製無花果醋($16
之前已經食過5B嘅lunch set
High tea 都見到唔少人post超吸引
今次係晚飯時間去 ((っ•ω•⊂))
所以要介紹嘅係晚市五道菜晚餐

´•ᴥ•`白酒忌廉煮藍青口(+$68)
青口係第六道菜 優惠價加配嘅前菜
青口好滑身 雪一聲就吞落肚
淨低嘅汁我用烤多士lur曬( ー̀֊ー́ )✧
所以超級推介大家加$68食青口
而家講起都仲念念不忘( ˊ꒳ˋ ) ᐝ

´•ᴥ•`法式羊架配薄荷醬($198)
第一個感覺係好巨型(⁎ᵕᴗᵕ⁎)
平時呀媽都會喺屋企煎下羊架
5B嘅羊架大約係平時羊架三倍肉份量٩(ˊᗜˋ*)و
五成熟火喉掌握準確 肉質粉嫩
欖油烤薯件食到薯仔原味又唔洗食炸薯條 超正

´•ᴥ•`柑橘鴨胸肉配自家製無花果醋($168)
鴨味濃嘅鴨胸真係唔係食過好多
原來鴨胸可以有咁香鴨味 長知識了
份量都唔少 都有約10塊 每塊亦幾厚 特別之處係唔同主菜配嘅薯菜都唔同煮法
鴨胸係配忌廉薯餅 非常有心思(๑ ー̀εー́ ๑)チッ

´•ᴥ•`精選雪糕/蛋糕
跟餐甜品超級有誠意
本身唔洗加錢已經可以食到成件cake‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬
雪糕同蛋糕各叫左一個黎試
蛋糕係芝士蛋糕 雪糕係雲呢拿味
試完覺得蛋糕比較滿足
完全係賣30蚊一件都可以嘅質素
作為跟餐甜品簡直超曬班
配埋花茶真係hightea一樣(∩´∀`∩)

´•ᴥ•`洛神玫瑰花茶+朱古力鮮奶
兩杯都屬於跟餐半價轉配嘅飲品
但都覺得好值得加錢飲( ・᷄ὢ・᷅ )
花茶嘅茶壺優雅到極 打卡岩曬
而且仲會火係下面不斷加熱 唔怕越飲越凍 (๐•̆ ·̭ •̆๐)
朱古力鮮奶賣相出色
朱古力味極濃郁 好正呀( ˊ꒳ˋ ) ᐝ

其實仲有餐湯同餐包都好高質
只可以話由頭食到尾 樣樣都好食 連前菜青口同跟餐蛋糕都比到人好大驚喜
希望大家有時間去chill下 當晚都見到唔少人喺度慶生
跟餐蛋糕都寫埋Happy Birthday好貼心 非常適合朋友聚會~
2021-06-09 152 views
The 5B Private Corner (荃灣)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•Afternoon Tea Set $288/for 2•冷泡水蜜桃芒果茶(跟餐升級加配)•朱古力鮮奶(跟餐升級加配)••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:估唔到cafe都有下午茶食!呢個下午茶set有五款咸食六款甜品!唔好睇佢全部細細件,食晒都幾飽㗎!咸食有北海道帶子一口酥、香芒海蝦紅菜頭撻、牛油果蛋沙律多士、黃金雞肉條、自家制冰梅浸串茄。而甜品就有自家制英式鬆餅、夏日芒果熱情果慕絲蛋糕、英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕、柑子芝士蛋糕、經典石板街朱古力蛋糕、自家制班蘭意式奶凍。咸食全部都唔錯,最鐘意嘅係香芒海蝦紅菜頭撻,撻皮粉紅色好靚,而且食落好脆,入面有蝦之餘仲有啲水果,口感好豐富,面頭仲有啲芒果醬點綴,令成件事更加fresh,幾好食喔!另外北海道帶子一口酥都幾好味,酥皮好鬆化,朋友最鐘意係呢款。至於甜品我認為都幾有心
The 5B Private Corner (荃灣)💛
♥️餐點:
•Afternoon Tea Set $288/for 2
•冷泡水蜜桃芒果茶(跟餐升級加配)
•朱古力鮮奶(跟餐升級加配)
♥️食評:
至於甜品我認為都幾有心思,英式鬆餅係心形嘅好可愛,班蘭奶凍味道特別唔係到到都食到,其他蛋糕都有唔同配搭同層次,相信都落咗唔少心機!
♥️特色:
呢間cafe雖然比較近工廠區,但相信好多朋友都食過!呢到週末係幾爆滿,食過呢到其他全食意粉burger都幾唔錯!依加仲有埋tea set食,加埋舒服嘅環境,同朋友嚟chill吓都幾正~!
♥️小提示:
cafe最後排嘅bar枱會見到好靚嘅海景😚💕唔介意坐bar枱嘅朋友仔真係要搶bar枱位!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
The 5B Private Corner (荃灣)
荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室

#cony去荃灣 #cony食cafe #cony食tea #The 5BPrivateCorner
2021-06-09 2648 views
想不到原來在工廠大廈中也有隱世吸晴的港女TEA!😳這天小編相約朋友在荃灣西附近, 然後突然興起想吃下午茶, 然後在工廠區中找到了這間隱世咖啡店✨咖啡店的座位闊落而且採光不錯, 更能欣賞外邊的海景!🙈咖啡店同時備有不少桌上遊戲供客人玩樂💖 整個Tea Set總共有五種鹹點和六款甜點, 同時包括兩杯飲料🫖如選擇套餐餐牌以外的飲料, 便可用半價優惠加配~ 同時餐廳現正進行優惠, 原價$336兩位的Tea Set, 現在價錢為$288❣️除了兩款蛋糕需要自行切開外, 基本上每一款也有兩份~#AfternoonTeaSet $288/2首先是鹹點, 小編最喜歡的是北海道帶子一口酥💖內裏餡料豐富而且十分新鮮,重點是酥皮十分鬆脆,不會太油🤤另外是香芒海蝦紅菜頭撻🥰會爆汁的一款鹹點!芒果🥭香甜,配搭海蝦一流💕另外的鹹點也不錯,串茄帶有淡淡清酒香,感覺頗特別~ 然後是甜點, 不得不提它們的自家製鬆餅💖跟其他的鬆餅不一樣,它們的鬆餅口感較脆,但不會乾,能夠保持濕潤👅而且帶有淡淡甜味和葡萄乾🍇另外兩款慕絲蛋糕🍰亦頗有驚喜,伯爵茶味香濃~而熱情果一款較酸甜,令整體不會太膩😋不過班蘭奶凍較膩🧐味道小評分:😋😋😋😋

#AfternoonTeaSet $288/2

味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#洛神玫瑰花茶 半價$24
酸酸甜甜的洛神花,配搭玫瑰花🌹令花茶的茶香帶上淡淡酸甜味,令人同時開胃亦解膩🙈而且下面一直有蠟燭燃燒🕯️保持茶的溫度🥰
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#ColdBrew 半價$21
冷萃咖啡☕️整體偏淡,不太喜歡苦澀咖啡的朋友絕對可以一試🥰
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕/5
打卡指數:📸📸/5因為
  • Afternoon  Tea  Set
岩岩個星期五去左依間銓通工廈既cafe食個靚dinnerSet dinner 包左是日餐湯,包,飲品甜品同Main~ Main分別揀左Impossible burger (HK$148)同慢者黑毛豬配蘋果醬意粉(HK$178)黑毛豬好嫩,少肥😍配上自家製蘋果醬...將油膩感減低😌 意粉配紅蔥頭炒過, 好香😌 另外搭埋唔老既露荀👍👍都真係值90分Impossibe burger: 素牛肉煎得好香口, 咬落同真牛冇分別😌 最抵讚佢既蜜糖芥茉好正, 點薯條一流😍😍另外, dinner 分別揀左我愛既affogato 滿足下咖啡癮 同埋叫左個抹茶芝士蛋糕, 唔係草青既抹茶味😍😍而且份量控制得好,唔會遮左芝士味👍👍👍又食到足料既cream cheese 味😋😋依個價錢又main 又甜品加野飲又湯, 性價比算唔錯👍👍除左食野之外, 其實店內仲有好多board game 比食客選擇, 而且位置闊落~ 可以同三五知己一齊聚下去慢慢食慢慢玩👏(ps 雖然仲限聚令緊🤦‍♀️)見到網上仲有好多人介紹佢個afternoon teaset 睇到我流晒口水....真係要encore!!!
岩岩個星期五去左依間銓通工廈既cafe食個靚dinner

依個價錢又main 又甜品加野飲又湯, 性價比算唔錯👍👍

2021-06-06 114 views
放工同同事食飯!環境舒適,係度坐一個下晏都幾好正!冰梅清酒浸串茄,清酒味較重,加檸檬汁後味道會更上一層樓!!蜜糖芥末素牛肉漢堡。比預其中大份,重點係素,但食落一d都五似素,仍然有肉的質感,岩哂我呢d齋口五齋心既人🤩薯條係粉條,好實在,有口感。慢煮澳洲牛頰肉配薯蓉牛頰肉好軟冧 ,輕咬幾口,就融化口中,薯蓉好出色,好滑好creamy,有陣陣牛油香味!抹茶cheesecake ! 好香濃抹茶味,但不會苦澀,cheesecake 好足料!大愛!
放工同同事食飯!環境舒適,係度坐一個下晏都幾好正!

冰梅清酒浸串茄,清酒味較重,加檸檬汁後味道會更上一層樓!!

慢煮澳洲牛頰肉配薯蓉

• 抹茶芝士蛋糕
2021-06-05 134 views
朋友帶我去荃灣工廠區食晚飯,工廠區都有驚喜,餐廳走木系風,我地坐窗邊位竟然有海景望到,晚市套餐價錢都抵食就叫2個套餐🤩 🔸️餐湯+牛油法包 🥖🔸️慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬🐷 $178慢煮令豬扒做到鬆軟多汁,醬汁做到可以掛到汁既效果同豬扒好夾,食落層次更豐富😋 🔸️香草烤雞配自家製柚子醬🐔 $178雞皮烤到好脆,雞肉嫩滑,同個醬汁好夾仲食到柚子皮,蘆筍幼嫩爽脆,仲有軟綿薯蓉墊底,薯蓉調味恰當,夾埋蘆筍一齊食好食👍 🔸️洛神玫瑰花茶 +$24☕(本身包咖啡或茶,轉其他飲品有半價優惠)套茶具好精緻係雲石花紋❤有枝蠟燭仔熱住,飲到尾都保持熱度,飲落酸酸甜甜,開胃解膩 🔸️熱情果菠蘿梳打 +$18🍹飲品既賣相都好得,兩者味道好夾,冰涼解暑 🔸️朱古力心太軟 🍮跟餐加 +$48擺盤精美,心太軟甜度偏甜咗少少,配上冰凍既雪糕,一冷一熱,好夾 🔸️經典芝士蛋糕 🍰除芝士口味外,亦有抹茶同朱古力味可揀,味道正常

🔸️餐湯+牛油法包 🥖

🔸️慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬🐷 $178

🔸️香草烤雞配自家製柚子醬🐔 $178

🔸️熱情果菠蘿梳打 +$18🍹
飲品既賣相都好得,兩者味道好夾,冰涼解暑

🔸️朱古力心太軟 🍮跟餐加 +$48

🔸️經典芝士蛋糕 🍰
除芝士口味外,亦有抹茶同朱古力味可揀,味道正常
2021-06-04
  • 法式香草烤雞
見到OpenRice好多食評都話佢好食,因為想食烤雞,於是就book咗啦點知去到先知午餐係冇烤雞食嘅,晚餐先有叫咗一個all day breakfast,加咗錢轉差叫咗一個長通粉,另外再加咗兩個小食餐湯叫做OK,調味有啲太重,但係又未去到唔好飲All day breakfast個牛角包完全唔得炒蛋完全冇調味,但係本身隻蛋個蛋味又唔香,失敗沙律、腸仔、煙肉、焗豆,全部基本配置,唔係特別突出$78性價比唔算高(請唔好講$78 一個all day breakfast 算平,佢開喺工廈入面,租金仲平)芝士長通粉叫做唔錯嘅,冇乜期待冇乜失望兩個小食一啲都唔得,一蚊都比多佢個蜜糖雞鎚係兩件炸到好乾嘅、超級細件嘅雞鎚,擺一小碟蜜糖喺旁邊俾你點黎食⋯第一次見呢啲咁樣嘅蜜糖雞⋯而且可以炸到乾晒,完全唔知自己食緊啲乜個薯絲蝦,應該係外面叫返嚟嘅現成貨,超級唔好食,個蝦嘅胡椒味重到阿媽都唔認得,應該係因為怕隻蝦腥⋯雖然炸得好脆,但係我寧願食炸薯條⋯嘢飲方面正常下次可能都會去幫襯晚餐試吓個烤雞,但係午餐就唔好期待啦
點知去到先知午餐係冇烤雞食嘅,晚餐先有
叫咗一個all day breakfast,加咗錢轉差
叫咗一個長通粉,另外再加咗兩個小食
餐湯叫做OK,調味有啲太重,但係又未去到唔好飲
All day breakfast個牛角包完全唔得
炒蛋完全冇調味,但係本身隻蛋個蛋味又唔香,失敗
沙律、腸仔、煙肉、焗豆,全部基本配置,唔係特別突出
芝士長通粉叫做唔錯嘅,冇乜期待冇乜失望
兩個小食一啲都唔得,一蚊都比多佢
第一次見呢啲咁樣嘅蜜糖雞⋯
而且可以炸到乾晒,完全唔知自己食緊啲乜
雖然炸得好脆,但係我寧願食炸薯條⋯
嘢飲方面正常
下次可能都會去幫襯晚餐試吓個烤雞,但係午餐就唔好期待啦
❣️荃灣高質High TeaThe 5B Private Corner❣️真係完全估你唔到😆原來爸爸公司樓下有間隱世高質餐廳😍平時我哋都係直接上去搵爸爸👨🏻今日見到有啲靚姐姐喺5樓行出lift💗好奇之下行出去望吓👀嘩!原來係間好靚嘅文青風餐廳🍴跟住返到爸爸公司坐低喺度睇佢哋IG啦!竟然見到佢哋有個勁抵食嘅High Tea Set😋即刻打電話落去問下要唔要Booking!好彩即日都可以食到😍 最開心嘅消息就係佢哋而家做緊優惠🌟原價$336兩位🎈而家做緊$288😍💁🏻‍♀️鹹點有五款💗北海道帶子一口酥 帶子鮮甜美味!酥皮餅底鬆脆💗香芒海蝦紅菜頭撻粉紅色嘅撻皮好吸睛!海蝦爽口鮮甜💗牛油果蛋沙律多士牛油果好fresh!多士酥脆!配埋蛋沙律perfect match💗黃金雞肉條香脆雞肉條配泰式酸辣醬!食到停唔到口💗自家制冰梅浸串茄酸酸甜甜好開胃💁🏻‍♀️甜點有六款💗自家製英式鬆餅最吸引我嘅就係佢哋真係超級細心連個cream都整埋心形!鬆餅鬆脆配果醬同cream cheese好好味💗夏日芒果熱情果慕絲蛋糕上面仲有塊朱古力!芒果熱情果慕絲味道酸酸甜甜!💗英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕最鍾意就係佢個外型成個柑咁樣!好

💁🏻‍♀️鹹點有五款

酸酸甜甜好開胃

💁🏻‍♀️甜點有六款
💗自家製英式鬆餅

💗夏日芒果熱情果慕絲蛋糕
上面仲有塊朱古力!芒果熱情果慕絲味道酸酸甜甜!

💗英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕
最鍾意就係佢個外型成個柑咁樣!好精緻!柑橘配伯爵茶食落去味道清香

💗柚子芝士蛋糕
上面有多粉紅色嘅小花好可愛!蛋糕上面有啲粒粒柚子醉!味道清甜

💗經典石板街朱古力蛋糕
呢個配搭絕對係經典!上面粒粒嘅棉花糖配埋朱古力多重口感

💗自家制斑蘭意式奶凍
呢個係小俐俐既至愛!奶凍清甜香滑!食到舔舔脷

💗洛神玫瑰冰蜜茶
見到佢哋真係好足料落咗勁多料係個茶壺入面!味道酸酸甜甜🌹

💗冬薑檸檬蜜
擺喺枱上面已經聞到好香嘅薑味!飲落去好舒服唔會好搶喉!仲好暖胃添

最值得一讚嘅就係佢哋超級Baby Friendly👶🏻主動提供BB櫈仲幫我哋用消毒紙巾清潔埋添!仲會比糖同埋玩具小朋友🚗鍾意high tea嘅朋友仔絕對推介💗
2021-06-01
$150 (Tea)
2021-06-01 1003 views
今日響荃灣收工,又落雨,於是響附近搵野食,見到間好靚嘅cafe,於是入去食晚餐😋😋入到俾我既感覺係好舒服,可以放鬆自己既地方,地方寬敞,黎呢度食飯真係一流👍🏻👍🏻🌟 南瓜湯 x 蒜蓉包南瓜蓉香濃,唔會好浠,加上忌廉,賣相同味道都唔錯😋😋蒜蓉包即叫即整,好香脆,蒜蓉香濃😋😋🌟 慢煮西班牙黑毛豬配自製蘋果醬 ($178)黑毛豬8成熟,煮得岩岩好,豬肉厚身,黑毛豬豬味濃郁,加上蘋果芥末醬,酸酸甜甜,有少少辣,好特別,同黑毛豬好夾😋😋山🌟 二十四小時慢煮澳洲牛頰肉配紅酒牛燒汁 ($228)牛頰肉好淋,牛味濃郁,上碟時切開一片片,好貼心,配上紅酒汁,汁唔會好咸,同牛頰肉好夾😋😋意粉係用蒜炒過,有調味過,唔同出面既西餐廳👍🏻👍🏻🌟 洛神玫瑰冰蜜茶 x Private Cocktail洛神玫瑰茶,有山渣,紅棗,洛神花,味道唔會太酸,好香既花味,飲落好清新😋Cocktail 用左Rum,Baileys,espresso 調教出黎,飲落甜甜地,咖啡味濃,同兩隻酒好夾,味道好特別😋🌟 日本芝士蛋糕 x 抹茶芝士蛋糕芝士蛋糕結實,芝士香濃好滑,套餐包甜品,食完好滿足😋😋

🌟 南瓜湯 x 蒜蓉包

南瓜蓉香濃,唔會好浠,加上忌廉,賣相同味道都唔錯😋😋
蒜蓉包即叫即整,好香脆,蒜蓉香濃😋😋
餐湯
蒜蓉包

🌟 慢煮西班牙黑毛豬配自製蘋果醬 ($178)

慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬

🌟 二十四小時慢煮澳洲牛頰肉配紅酒牛燒汁
($228)

意粉係用蒜炒過,有調味過,唔同出面既西餐廳👍🏻👍🏻
24小時慢煮澳洲牛頰肉配紅酒牛燒汁

🌟 洛神玫瑰冰蜜茶 x Private Cocktail

洛神玫瑰冰蜜茶
Private  Cocktail

🌟 日本芝士蛋糕 x 抹茶芝士蛋糕

芝士蛋糕結實,芝士香濃好滑,套餐包甜品,食完好滿足😋😋
抹茶芝士蛋糕
Private  Cocktail
抹茶芝士蛋糕
  • 南瓜湯
2021-05-26 115 views
[荃灣]The 5B Private Corner💛.Afternoon Tea Set ($288 for 2)食剩指數:10/100 (整體分數)Private Corner原來都出左Tea Set!!💛一共有5款咸點+5款甜點+Scone+2杯飲品整體嚟講每一樣都唔錯其中咸點有兩款幾驚喜.咁我就逐樣講吓啦!.黃金雞肉條食剩指數:10/100唯一一款唔係個架上面既😂雞肉條炸得幾香外皮粉唔太厚蘸埋甜酸醬幾夾.牛油果沙律蛋多士食剩指數:5/100牛油果配沙律蛋好creamy呢個組合簡簡單單咁幾好.香芒海蝦紅菜頭撻食剩指數:0/100呢個就係非常驚喜粉紅色撻底部好似甜筒既底咁脆料就有蝦、芒果、紅菜頭、西芹咬落爽脆同有芒果既甜味.北海道帶子一口酥食剩指數:0/100酥皮盒非常鬆脆帶子同沙律釀左入去幾香帶子都鮮甜既一口食哂有齊鬆化彈牙口感.自家製冰梅浸串茄食剩指數:20/100串茄用sake浸吸滿酒一咬爆哂汁帶有酒香同梅既甜味不過酒味較濃就看個人喜好鐘意sake既會好鐘意.自家製英式鬆餅食剩指數:0/100Scone焗得好金黃色仲要係心型😂💛外脆內裏鬆軟有cream同jam個人覺得cream
[荃灣]The 5B Private Corner💛
食剩指數:10/100 (整體分數)
Private Corner原來都出左Tea Set!!💛
一共有5款咸點+5款甜點+Scone+2杯飲品
整體嚟講每一樣都唔錯
其中咸點有兩款幾驚喜
咁我就逐樣講吓啦!
黃金雞肉條
呢個組合簡簡單單咁幾好
香芒海蝦紅菜頭撻
呢個就係非常驚喜
粉紅色撻底部好似甜筒既底咁脆
料就有蝦、芒果、紅菜頭、西芹
咬落爽脆同有芒果既甜味
伯爵茶香味好出
柑橘(橙)味令個mousses 無咁膩
成個食哂都唔大問題
2021-05-25 143 views
之前都同朋友去過荃灣呢間工廈Cafe晚餐,質素都唔錯,重有d boardgame可以玩下。最近佢新出咗afternoon tea set ,所以就約咗朋友一齊放平日去食下。.個下午茶賣相都幾靚,而且價錢重好抵$288 for 2。不過供應時間暫得星期一至五 3pm-5:30pm。.Afternoon tea set有五款鹹點、六款甜點,連飲品: 甘草薄荷花茶/伯爵茶/咖啡;另外可加錢,半價轉其他飲品。.- 底層:🔸北海道帶子一口酥 帶子新鮮彈牙,酥皮餅底鬆脆,口感豐富。🔸香芒海蝦紅菜頭撻賣相夠晒colorful,新鮮海蝦爽口鮮甜,配上微酸的芒果,味道好夾。🔸牛油果蛋沙律多士多士鬆脆,上面嘅蛋沙律滿滿,夠晒清新。🔸黃金雞肉條好似麥樂雞咁,重配埋泰式酸辣醬調味。🔸自家製英式鬆餅係我鍾意嘅口感,質地鬆脆,重要係好靚嘅心形。配埋果醬同cream cheese,真係幾好味。- 中層:🔸夏日芒果熱情果慕絲蛋糕口感輕盈細滑,味道酸酸甜甜。我就覺得甜度可接受,但朋友就話甜咗啲。🔸英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕甜度適中,柑橘加伯爵茶,味道清香。🔸冰梅浸串茄我就覺得酒味濃左d,鍾意飲酒嘅朋友可能會接受到。🔸自家製

- 底層:
🔸北海道帶子一口酥
帶子新鮮彈牙,酥皮餅底鬆脆,口感豐富。
🔸香芒海蝦紅菜頭撻
🔸牛油果蛋沙律多士
多士鬆脆,上面嘅蛋沙律滿滿,夠晒清新。
🔸黃金雞肉條
好似麥樂雞咁,重配埋泰式酸辣醬調味。
🔸自家製英式鬆餅

- 中層:
🔸夏日芒果熱情果慕絲蛋糕
🔸英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕
甜度適中,柑橘加伯爵茶,味道清香。
🔸冰梅浸串茄
我就覺得酒味濃左d,鍾意飲酒嘅朋友可能會接受到。
🔸自家製斑蘭意式奶凍
班蘭蛋糕就食得多,斑斕奶凍都係第一次食,估唔到又幾好味喎!奶凍夠滑,斑斕味香濃。

- 上層:
🔸經典石板街朱古力蛋糕
經典朱古力口味,但味道甜咗少少。
🔸柚子芝士蛋糕
味道幾Fresh,一啲都唔漏,上面重有朵粉紅小花。

另外,個甘草薄荷花茶都唔錯,檸檬同薄荷味都好夠,飲落即刻醒神晒,仲有啲潤喉效果。
Tea
2021-05-24 145 views
超耐都無去high tea 今次都係上網無意見到 覺得超平 所以拉埋男朋友黎試下呢度其實比較似cafe 側邊都有好多書籍放係度可以係度漫活過翻一日😊呢度既餐點相對比酒店平一大截但係水準真係唔錯架!💕呢個下午茶仲包左餐飲 可以隨意點😍每次食呢啲港女下午茶必然就會點花茶一黎貪佢夠大壼可以兩個人慢慢hea 二黎 又好岩打卡🥰呢個玫瑰花茶好香好濃 其實都見到個底係好足料架 不過飲到最後可能太濃洧既關係 會有小小酸 呢度就失左小小分😣相反呢個荔枝茶雖然就冇咁濃 但係都聞到淡淡花香 樽底仲有荔枝肉架!黎到重頭戲頭2行 主要為甜點 最底係鹹點先由我最愛既鹹點開始介紹最中意係佢個黃金雞肉條炸到好香口 食落個味有d似麥樂雞🤣🤣牛油果沙律多士 我都好愛即叫即整 多士又夠脆 蛋沙律又夠fresh 重點係牛油果 match一齊好夾帶子一口酥 都好正好少可鹹點會配刺身 呢個好新鮮 好味班蘭蛋糕食得多 整成奶凍真係好少 好特別 仲有淡淡班蘭香朱古力蛋糕唔會好苦皆因面頭有好多棉花糖😋不得不提 呢度既匙羹都好靚架Scone 可以用呢支匙羹配埋紅莓醬一齊食😎最後一層既蛋糕做得最精緻最中意係個芒果蛋糕入面既mousse
超耐都無去high tea

呢度既小食都係自家制😋
而且環境真係好舒服
下次可以帶埋朋友再黎👍🏻👍🏻👍🏻
2021-05-23 74 views
呢間cafe嘅位置雖然有少少遠但可以望到好大片海景下午茶人流唔算多可以坐低慢慢食享受一個寧靜嘅午後時光Afternoon Tea Set $288 for 2 (原價$336)Cp值高high tea 打卡首選Tea set亦附送兩杯飲品最低嗰層有幾款海鮮撻口味清新 帶有少少酸甜第二同第三層有心形英式鬆餅、各色蛋糕、斑蘭奶凍同冰梅浸串茄蛋糕同奶凍嘅味道濃厚適合鍾意食甜野嘅人最後仲有一粒浸左梅酒嘅車厘茄喺個口充滿甜味嘅時候化解一下
呢間cafe嘅位置雖然有少少遠

Cp值高high tea 打卡首選
Tea set亦附送兩杯飲品

最低嗰層有幾款海鮮撻
口味清新 帶有少少酸甜
第二同第三層有心形英式鬆餅、各色蛋糕、斑蘭奶凍同冰梅浸串茄
蛋糕同奶凍嘅味道濃厚
適合鍾意食甜野嘅人