Restaurant: The 5B Private Corner
Info:

2021-05-23 75 views
呢間cafe嘅位置雖然有少少遠但可以望到好大片海景下午茶人流唔算多可以坐低慢慢食享受一個寧靜嘅午後時光Afternoon Tea Set $288 for 2 (原價$336)Cp值高high tea 打卡首選Tea set亦附送兩杯飲品最低嗰層有幾款海鮮撻口味清新 帶有少少酸甜第二同第三層有心形英式鬆餅、各色蛋糕、斑蘭奶凍同冰梅浸串茄蛋糕同奶凍嘅味道濃厚適合鍾意食甜野嘅人最後仲有一粒浸左梅酒嘅車厘茄喺個口充滿甜味嘅時候化解一下
呢間cafe嘅位置雖然有少少遠

Cp值高high tea 打卡首選
Tea set亦附送兩杯飲品

最低嗰層有幾款海鮮撻
口味清新 帶有少少酸甜
第二同第三層有心形英式鬆餅、各色蛋糕、斑蘭奶凍同冰梅浸串茄
蛋糕同奶凍嘅味道濃厚
適合鍾意食甜野嘅人
最後仲有一粒浸左梅酒嘅車厘茄
喺個口充滿甜味嘅時候化解一下
2021-05-13 205 views
係南豐紗廠打卡 打到攰攰地,search下附近有咩食,比我搵到呢個Afternoon tea set 😆依家做緊special offer 勁抵‼️$288/2位‼️ 而且唔洗加1✨ 所以即刻去叫返個先😆(不過餐廳位置較為偏遠,喺荃灣工業區內,都搵咗一陣路)另外如果想叫tea set menu 上以外嘅飲品,只需以半價 就可以升級了✨🧁Afternoon tea set 低層咸點🍽北海道帶子一口酥帶子切成薄片卷成朵花仔,再加上幾粒帶子做點綴,一口酥酥脆可口,內有少少沙律,成個配搭好fresh✨🥭香芒海蝦紅菜頭撻🦐海蝦鮮味十足,撻內有香芒同紅菜頭粒粒,好juicy 😆但啲汁就令到撻皮冇咁脆。🥑牛油果蛋沙律多士🥚蛋沙律調味啱啱好,配上熟度剛好嘅牛油果,令口感好creamy ✨🍽黃金雞肉條🍗雞肉條結實,沾上甜酸醬,酸酸甜甜好開胃😆✨中層🍰英式鬆餅心心造型嘅鬆餅,好有少女心😆鬆餅暖暖地,抹上cream cheese 同果醬,非常之夾💕🍊柚子芝士蛋糕🍰口感綿滑,較輕盈,酸酸地。🍫石板街朱古力蛋糕🍰棉花糖味較突出,唔太食到朱古力嘅味道,蛋糕整體偏甜。🍽班蘭意式奶凍🍮奶凍入口即化,口感順滑,班蘭味清新🌱

🧁Afternoon tea set
低層咸點
🍽北海道帶子一口酥
🥭香芒海蝦紅菜頭撻🦐
🥑牛油果蛋沙律多士🥚
🍽黃金雞肉條🍗
雞肉條結實,沾上甜酸醬,酸酸甜甜好開胃😆✨

中層
🍰英式鬆餅
🍊柚子芝士蛋糕🍰
口感綿滑,較輕盈,酸酸地。
🍫石板街朱古力蛋糕🍰
棉花糖味較突出,唔太食到朱古力嘅味道,蛋糕整體偏甜。
🍽班蘭意式奶凍🍮
奶凍入口即化,口感順滑,班蘭味清新🌱

頂層
🥭芒果熱情果慕絲蛋糕🍰
🍊甘橘伯爵茶慕絲蛋糕🍰
頂層嘅2個慕絲蛋糕,外層嘅皮都非常之甜(偏向死甜),而外層嘅皮亦係生果味主要嘅來源。入面嘅慕絲口感綿密,伯爵茶味都幾突出。
🍽冰梅浸串茄🍅
食完個勁甜嘅蛋糕,再食個酸酸地又少少酒味嘅蕃茄仔中和下先🙈

🍹海鹽焦糖咖啡 Salted Caramel Coffee
底層係海鹽焦糖味,撈勻後焦糖同咖啡香味融合一齊,微苦中帶一點甜。而餐廳非常之支持環保,使用不鏽鋼飲管。👍🏻

🫖蘋果玉桂茶 Apple Cinnamon tea
有淡淡嘅玉桂香,清新得來好解膩🌿

🌟整體黎講咸點好出色,如果頂層嘅蛋糕少甜,咁就滿分啦。店員好細心為我地推介✨
2021-05-11 122 views
荃灣除咗南豐紗廠,原來附近工廈都有好多唔錯既cafe。以木系為主既裝潢,坐近窗邊,更可以望到海景,令人心曠神怡。😎Afternoon tea set special promotion $288/2 ; $148/1 (免加一)呢個3層高既tea set 最岩我呢啲港女打卡☺️外觀好精緻,有水準,以呢個價錢黎講cp值極高!🥳仲要包2杯野飲!同閨蜜👭/ 媽咪黎就岩曬!食物方面,有鹹點與甜點art1 鹹點:北海道帶子一口酥🧊:酥皮香甜鬆脆,最上層除了有以鮮帶子卷成花狀之外,底層仲有鋪滿沙律蝦,口感層次十足!😋香芒海蝦🦐紅菜頭酥:香芒海蝦紅菜頭三種口味融合在一起,非常新鮮,外型已粉紅色酥皮籃包住, 十分吸引。唯獨酥皮好似擺得太耐,有少少硬。牛油果沙律蛋多士🍞:完美組合,多士香脆,配上牛油果沙律🥗,質感軟滑香濃😋黃金雞肉條🐥:鍾意食香口野嘅朋友唔好錯過,同埋記住親熱食😂自家製冰梅浸串茄🍅:梅酒味太重,一般般🥲Part2 甜點:英式鬆餅🧈芒果熱情果慕絲蛋糕🥭金橘伯爵茶慕絲蛋糕🫖柚子芝士蛋糕🧀石板街朱古力蛋糕🍫斑斕意式奶凍🍃甜點方面,比較鍾意柚子芝士蛋糕🍰,識落柚子味香濃,芝士軟滑,兩者一甜一酸,味

食物方面,有鹹點與甜點:

Part1 鹹點:
北海道帶子一口酥🧊:

香芒海蝦🦐紅菜頭酥:

牛油果沙律蛋多士🍞:
完美組合,多士香脆,配上牛油果沙律🥗,質感軟滑香濃😋

黃金雞肉條🐥:
鍾意食香口野嘅朋友唔好錯過,同埋記住親熱食😂

自家製冰梅浸串茄🍅:
梅酒味太重,一般般🥲

Part2 甜點:
英式鬆餅🧈
芒果熱情果慕絲蛋糕🥭
金橘伯爵茶慕絲蛋糕🫖
柚子芝士蛋糕🧀
石板街朱古力蛋糕🍫
斑斕意式奶凍🍃

甜點方面,比較鍾意柚子芝士蛋糕🍰,識落柚子味香濃,芝士軟滑,兩者一甜一酸,味道控制得剛剛好。

斑斕意式奶凍🍃有兩個唔同嘅層次,由底層嘅香濃斑斕味,到面層既椰香,令人忍唔住想食多杯😛

英式鬆餅外脆內軟,唯獨牛油🧈味可以更重!

食肆隱身工廈,然而卻係漸漸全場爆滿,可見絕對唔野少 1.香草烤雞+薯蓉烤雞非常嫩滑,質感鮮嫩,烤得非常好。雞味則一般,醃得入味,惟偏鹹。柚子醬係精華,香甜而不膩,係亮點。薯蓉嫩滑,牛油味適中,好易入口。整體唔錯,份量就略嫌比預期中細少少。個甘荀湯就麻麻地。2.黑毛豬意粉黑毛豬煎得不錯,肉質直頭可以爽脆來形容,好好食唔會過火。豬味就唔多夠香。意粉稍偏硬,但香草同牛油味恰到好處。蕃茄仔配菜都好新鮮可口。3.蕃茄香辣海鮮意粉意粉都算辛辣,整體惹味,蝦青口魷魚等材料也幾新鮮,份量都唔少。不過真係唔食得辣就未必考慮叫。4.芝士蛋糕由於叫套餐所以仲有芝士蛋糕。原味正常,芝士味唔算太濃,所以食落唔會太肥膩。綠茶味也不錯,惟雪得太硬。柚子味則好清新好好食。套餐跟茶。檸茶好淡冇咩甜味。檸檬用料都ok唔會澀。服務員幾好,成日幫忙斟水。整體食物唔錯,惟空氣較焗。餐牌:
食肆隱身工廈,然而卻係漸漸全場爆滿,可見絕對唔野少

1.香草烤雞+薯蓉
香草烤雞配自家製柚子醬

2.黑毛豬意粉
香煎西班牙黑毛豬意粉

3.蕃茄香辣海鮮意粉
鮮茄香辣海鮮意粉

4.芝士蛋糕
芝士蛋糕

套餐跟茶。檸茶好淡冇咩甜味。檸檬用料都ok唔會澀。

服務員幾好,成日幫忙斟水。

整體食物唔錯,惟空氣較焗。

餐牌:

• 香煎西班牙黑毛豬
  • 蒜香辣椒海鮮意粉
  • 法式香草烤雞
2021-05-05 1654 views
High tea你只會唸倒去酒店?今日我就試左一間工廈餐廳The 5B Private Corner的下午茶。工廈餐廳俾人既感覺會陰暗啲但5B就唔會啦,餐廳內有一排大窗透光加上文青風格的裝修吸引唔少人黎打卡。而且對比酒店high tea價錢抵好多,只須一人$148或二人$288。High tea set有多款咸、甜點,食物、擺盤、容器都係酒店級數,絕不馬虎,份量仲要非常多👍👍食到捧住肚走🥴北海道帶子一口酥酥皮好鬆化,帶子好新鮮,配合埋鬆軟口感好正香芒海蝦紅菜頭撻非常eye-catching,我一向唔太喜歡紅菜頭的味道,但這個紅菜頭撻加左芒果同其他配料,口感豐富好易入口,唔錯。牛油果蛋沙律多士多士脆到不得了,牛油果蛋沙律加左少少檸檬汁酸酸地又幾match喎黃金雞肉條口味似麥樂雞,但比麥樂雞好食,香脆唔油膩,食完想encore😋自家製冰梅浸串茄無唸過連車厘茄都咁唔簡單,加左梅酒之後除左酒香仲甜甜的,這個idea好唔錯自家製英式鬆餅鬆餅是心形的,連牛油都是心型的,連這種細節都有注意好有心思呀❤️❤️夏日芒果熱情果慕絲蛋糕賣相好靚,酸酸甜甜的芒果熱情果好好味呀,好啱夏日🌞英式柑橘百爵茶慕絲蛋糕採用

北海道帶子一口酥
酥皮好鬆化,帶子好新鮮,配合埋鬆軟口感好正

香芒海蝦紅菜頭撻

牛油果蛋沙律多士

黃金雞肉條

自家製冰梅浸串茄

夏日芒果熱情果慕絲蛋糕
賣相好靚,酸酸甜甜的芒果熱情果好好味呀,好啱夏日🌞

英式柑橘百爵茶慕絲蛋糕
採用百爵茶就無咁甜無咁漏,仲落左柑橘碎令味道更豐富,賣相更吸引

柚子芝士蛋糕
加左柚子的芝士蛋糕好清新,成件事無咁漏,真係考慮周到,因為tea set通常食到最後就好飽食唔落,但5B的甜品口味都令人好開胃。

自家製班蘭意式奶凍
味道好似明治雪米糯雪糕,是我很喜歡的口味,讚啦!

經典石板街朱古力蛋糕
濃郁的朱古力蛋糕加上棉花糖真係甜到入心,建議最後食

選了伯爵茶和甘草薄荷花茶,都用上雲石花紋的茶杯茶壺,未飲已經加曬分。
甘草薄荷花茶味道好特別,好清香,飲落去淡淡薄荷味道帶一點清甜,可以解膩仲可以令口氣清新😬
2021-05-04
2021-05-04 361 views
🗺柴灣角街响邊㗎?🗺推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️除咗大家熟悉嘅觀塘駱駝漆,柴灣角街工業大廈都有唔少好地方搵食。難得朋友晏晝放假,見到The 5B Afternoon Set 做緊promotion就偷一個閒一齊去試新嘢同慢活一下。Cafe位於柴灣角工廈,留意柴灣角街响荃灣唔係柴灣㗎!店內裝修比較日系,以白色同木作主調,地方寬敞舒適,周邊睇到唔少悉心佈置,甚至有種家嘅感覺。✨Afternoon Tea Set Special Offer HKD288/for 2 or HKD148/for 1 ✨下午茶套餐包括11款食物、鹹點5款,甜點6款同1杯飲品。飲品方面可以選擇甘草薄荷花茶、伯爵茶或者即磨咖啡㗎。更可以半價選擇其他飲品㗎,有特式咖啡、coffee cocktail、latte、花茶、梳打等。由上至下,左至右:🥭夏日芒果熱情果慕絲蛋糕:外觀似粒桔仔,內藏芒果同熱情果mousse,感覺好清新!🍅自家製冰梅浸串茄:好有驚喜嘅串茄,以冰梅浸好開胃,食落仲有濃郁sake 嘅味道,好食到食埋朋友個粒!🍊英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕:茶香好出色,仲有柑橘餡料,建議食伯爵茶先食芒果熱情果,味道輕身啲。🌿自家製班
🗺柴灣角街响邊㗎?🗺
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

由上至下,左至右:

🌿自家製班蘭意式奶凍:面層嘅椰香滑溜,底層嘅班蘭葉味道濃一點更好,唔小心就食哂,想搶埋朋友個杯。

🧀柚子芝士蛋糕:芝士味濃郁,質地軟滑,配上清新柚子,甜酸味控制得剛剛好!

🍫經典石板街朱古力蛋糕:朱古力味濃郁,加上軟綿綿嘅綿花糖,質地好有口感,充滿童年回憶!

🇬🇧自家製英式鬆餅:心型scone 係咪好可愛,焗得好靚嘅金黃色,外脆內軟,仲有牛油香又咖唔覺得膩,附上心型clotted cream 同jam,大滿足!

🐥黃金雞肉條:雞肉味濃郁,配上甜酸醬好醒胃!

🥭香芒海蝦紅菜頭撻:外觀好可愛,粉紅色嘅藍仔載滿食物。海蝦新鮮再配上芒果同紅菜頭,感覺清新!

🥑牛油果沙律蛋多士:牛油果配蛋沙律係完美組合,牛油果生熟程度剛好、質地好軟滑,底層多士十分脆口!

🌊北海道帶子一口酥:酥皮鬆脆,帶子鮮甜更捲成花嘅形狀,底下更鋪滿沙律,大滿足!

凍cappuccino  &  玫瑰荔枝梳打

🧊玫瑰荔枝梳打(右):外觀粉紅色好靚,面層有玫瑰花瓣,仲有2大粒荔枝肉,飲落玫瑰花盛開且充滿荔枝味,味道一啲都唔假,感覺令人好chill~

🧊凍cappuccino(左):奶泡細密,入口順滑,味道似日式咖啡。

整體質素好滿意,鹹甜點都好高質素,而且價錢合理;店員親切友善,服務態度細心;食完仲可以行海濱散步或者去南豐紗廠打卡!

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️❣️
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
餐廳:#the5bprivatecorner (荃灣)
地址:荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室
凍cappuccino  &  玫瑰荔枝梳打
Afternoon  Tea  Set
荃灣西工業區有一間好受歡迎嘅樓上cafe, 有好多人都中意約埋friend 上去chill 下架~ 最近仲新岀咗Tea Set 比各位少女滿足打卡嘅慾望添~ 環境裝修有啲似自修室,周圍都係木做嘅書架~ 仲有結他同單車做裝飾~ 俾人一種好舒服文青嘅感覺~ 打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸📸/5Environment : 📸📸📸.5 /5 Price 💰Afternoon Tea Set —— $288/2 , $148/1實物比相更加壯觀㗎! W(`0`)W 好鍾意佢嘅金色甜品架,好grand嘅感覺~ 而且每種食物都係佢哋自己研發自己整架全部都獨一無二~~ 大加分! 其實樣樣嘢食都好食淨係攞幾樣最特別嘅來講啦! 斑蘭意式奶凍 佢哋自己研發嘅甜品! 事實上我自己好怕斑斕味嘅甜品,因為好容易整得唔好食,不過呢個奶凍非常出色! 真係用班蘭葉打出嚟架! 而且冇斑斕嗰種草青味,係我食過最好味嘅斑斕味甜品! 柑橘伯爵茶慕絲蛋糕超高品質嘅蛋糕!少少酸酸甜甜加上伯爵茶嗰種獨特嘅味道,我自己超鍾意! ! 自家製英式鬆餅佢哋連鬆餅都係自己整,睇真啲原來係心型㗎~

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸📸/5
Environment : 📸📸📸.5 /5

Price 💰

其實樣樣嘢食都好食淨係攞幾樣最特別嘅來講啦!

斑蘭意式奶凍

柑橘伯爵茶慕絲蛋糕

自家製英式鬆餅

佢哋連鬆餅都係自己整,睇真啲原來係心型㗎~ 好鍾意呢啲細節位~

推薦值: ⚜️⚜️⚜️⚜️.5 /5
超推介呢個誠意之作! 將自家製嘅美味帶來靚靚嘅tea set到💛
2021-04-16
Afternoon  Tea  Set
呢間位於荃灣工廈嘅咖啡店 小妹已經幫襯過幾次環境舒服 野食又高質 岩哂同朋友一齊黎食野傾計前排發現佢推出咗Afternoon Tea Set 仲做緊早鳥特惠價 $288 2位 勁吸引三層架有多款自家製鹹甜小點 同埋特式花茶今次專誠帶媽媽黎打卡呃like 提早慶祝母親節五款鹹點真係各有特色 賣相同味道有驚喜我自己就最鍾意北海道帶子一口酥帶子卷成花嘅形狀 賣相靚之餘 餅底好酥脆媽媽就最鍾意香芒海蝦紅菜頭撻香芒配海蝦 甜甜酸酸咁 清新又開胃但我地唔太鍾意冰梅浸串茄 因為酒味較重六款甜點都唔錯 我特別鍾意自家製果兩款自家制英式鬆餅整成心型 鬆軟有濕潤感 配搭埋香滑忌廉同士多啤梨果肉果醬 大滿足自家制班蘭意式奶凍 椰漿配班蘭 又香又滑 媽媽就表示幾款甜品都幾好 重點係唔會好甜特式花茶揀咗洛神花玫瑰花茶 同甘草薄荷花茶花茶味道好出 而且茶壺同杯都襯哂色 影相好靚
呢間位於荃灣工廈嘅咖啡店 小妹已經幫襯過幾次

特式花茶揀咗洛神花玫瑰花茶 同甘草薄荷花茶
花茶味道好出 而且茶壺同杯都襯哂色 影相好靚

2021-04-30
2021-05-01 66 views
放假去咗南豐紗廠行下行完去咗依間CAFÉ到睇下佢做緊依個TEA SET PROMO咁我同朋友又唔太餓就試下因為我地2個都未試過依個港女TEA🤫所以覺得依個價錢都幾抵有5個咸食6個甜品仲有2杯嘢飲可以用半價升級其他飲品個人最愛💛💛💛🥧北海道帶子一口酥帶子下有檸檬沙律不過佢個檸檬唔會太搶味同帶子個味異常地配合同埋個皮唔會比沙律整到唔酥🍮自家制班蘭意式奶凍作為奶凍會會員對依個奶凍都有相當高的評價佢個面頭會有少少椰奶雖然個班蘭味唔太出但佢個口感同個味道係高質的😍🍰柚子芝士蛋糕好多時啲柚子蛋糕都會有太甜但依個唔會柚子係令人鐘意的酸甜味🥰🥰依個係我暫時食過咁多間CAFÉ嚟講算係TOP3👍🏼👍🏼食物飲品高質價錢又適中不過就係個位置會遠少少但係佢個空間好啱放假同朋友去CHILL下因為佢會有埋BOARD GAME比大家玩坐既空間都闊落十分推介比大家
放假去咗南豐紗廠行下

因為佢會有埋BOARD GAME比大家玩
坐既空間都闊落
十分推介比大家
2021-05-01 57 views
今次呢間絕對係隱世CAFÉ, 一直都想同朋友食下tea set ,打下卡。見呢到做緊tea set 優惠,好抵食咁,就拉埋朋友一齊食 ! 佢個TEA SET 分左3層,最低個層就係咸點,有D 撻類同埋雞柳條。最鐘意既就係北海道帶子一口酥,size岩岩好,可以一啖食! 紅菜頭撻都幾特別,食落甜甜地,顏色又岩打卡。中間同上面個層都係甜品為主。自家製既SCONE都幾出色,外形係心形,入面好soft ,仲配埋果JAM 同埋 cream cheese 。柚子芝士蛋糕好fresh ! 一D都唔溜! 另外,都好鐘意英式柑橘伯爵茶mousse cake,好濃earl grey 味。野飲方面,我地叫左杯朱古力,好濃! 上面仲有CREAM,好邪惡呀! 之後都叫左花茶,係一大壺,仲會有candle係底加熱,茶都好香,好解膩。完全係睇得又食得既tea set 。
2021-05-01 69 views
是日同朋友來到哩間The 5B Private Corner 食佢地新出的下午茶,The 5B Private Corner在荃灣都比較多人去的CAFE下午茶有五款的鹹點,五款甜點和鬆位,另外會有埋花茶的選擇,我同朋友就選擇左甘草薄荷茶,甘草薄荷味重,飲落有少少回甘,下午茶由下層的鹹點再有中層和上層的甜點,鹹點有65款:有北海道帶子一口酥、 自家制冰梅浸串茄,香芒海蝦姐菜頭摓,牛油果蛋沙律多士,黃金雞肉條,甜點有6款:心形自家制英式鬆餅,班蘭意式奶凍,英式甘橘伯爵茶MOSSUE CAKE,芒果熱情果MOSSUE CAKE,柚子芝士蛋榚,石板街朱古力蛋糕整體來說,鹹點款款都唔錯,又其是北海道帶子一口酥同埋牛油果蛋沙律多士好惹味,甜點方面心形自家制英式鬆餅真的好特別,但食落平平無奇,英式甘橘伯爵茶MOSSUE CAKE都唔錯,柚子芝士蛋榚酸酸MAYMAY,下午茶都做得唔錯,問起老細,下午茶暫時得平日一至五3點至5點半先有,希望佢假日都有埋就好了~~

下午茶有五款的鹹點,五款甜點和鬆位,
另外會有埋花茶的選擇,
我同朋友就選擇左甘草薄荷茶,甘草薄荷味重,飲落有少少回甘,

下午茶由下層的鹹點再有中層和上層的甜點,

2021-04-30
2021-04-30 135 views
⁑📌 𝗧𝗵𝗲 𝟱𝗕 𝗣𝗿𝗶𝘃𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室•唔好意思要大家久等咗兩個禮拜🙇🏻‍♀️如無意外呢個係我考試前最後一個post,要麻煩大家等多我一個月啦😣•經典牛脷班尼迪蛋💰98牛脷份量算多👅而且本身有少少調味,同eggs benedict都幾夾🥚亦唔會過份搶戲,而最底層嘅麵包尚算鬆軟🍞🎏推薦指數: 8/10•自家製手打牛肉芝士漢堡💰138麵包幾香同埋都好鬆軟,漢堡扒嘅調味恰到好處🍔只係略嫌油脂比例唔夠多,所以食落口偏dry。好彩中間夾咗塊菠蘿🍍酸酸甜甜嘅菠蘿汁即刻幫佢加翻分😆🎏推薦指數:8.5/10•柑橘鴨胸肉配自家製無花果醋💰158新鮮煎出嚟嘅鴨胸肉好香,而且啲油bit晒出嚟,非常邪惡😈如果唔想咁漏,就一定要點佢個自家製無花果醋嘅醬汁😚佢不但balance咗鴨胸肉油膩嘅感覺,仲令到我越食越開胃添😋🎏推薦指數: 8.5/10•海鹽焦糖窩夫 💰58窩夫完全係即叫即整嘅🥳,上菜嘅時候熱辣辣,啲邊邊位仲係脆添架😆海鹽焦糖嘅醬汁唔會過甜,所以冇越食越漏,唯一嘅挑剔位就係我覺得海鹽可以再多少少🧂不過,整體嚟講,呢個甜品食得我好開心,唔單止個樣靚,最重要

📌 𝗧𝗵𝗲 𝟱𝗕 𝗣𝗿𝗶𝘃𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿

柑橘鴨胸肉配自家製無花果醋💰158
🎏推薦指數: 8.5/10
金橘鴨胸肉配自家製無花果醋

海鹽焦糖窩夫 💰58
窩夫完全係即叫即整嘅🥳,上菜嘅時候熱辣辣,啲邊邊位仲係脆添架😆海鹽焦糖嘅醬汁唔會過甜,所以冇越食越漏,唯一嘅挑剔位就係我覺得海鹽可以再多少少🧂不過,整體嚟講,呢個甜品食得我好開心,唔單止個樣靚,最重要係窩夫夠熱🧇雪糕夠凍🍨先可以食到個冰火交融嘅感覺🧊🔥
🎏推薦指數: 9/10
海鹽焦糖窩夫

凍玫瑰荔枝梳打 💰跟餐加18
偷懶~因為我諗唔到寫乜😂
🎏推薦指數: 7/10

總結,呢間cafe嘅出品一啲都唔馬虎,非常推薦🤗!我以為佢唔近地鐵站應該都唔會好多人,點知坐到full晒咁濟,我去當日仲有韓國女團嘅應援物派添🤩

🧮有加一服務費哦
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.

Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,並沒有從中獲取利益,謝謝
#hk #hkig #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblogger #food #foodporn #the5Bprivatecorner #the5Bprivatecornerhk #tsuenwan #tsuenwanhk #tsuenwanfood #荃灣 #荃灣美食 #香港美食
經典牛脷班尼迪蛋
自家製手打牛肉芝士漢堡
金橘鴨胸肉配自家製無花果醋
海鹽焦糖窩夫
通常去High Tea吹水,都離不開到酒店,但有時價位也挺昂貴的!最近發現荃灣有間文青cafe,提供了一個Afternoon Tea Set!作為一名「吹水怪」,當然要品嘗,順便與朋友Chill一下!🤣整個Set分了三層:最底層是鹹點,分別有🥑🍞牛油果沙律多士、🦐香芒海蝦紅菜頭撻、👄北海道帶子一口酥。我和朋友先吃鹹點,一嗜就覺得味道好出!牛油果沙律多士很Fresh、很開胃;香芒海蝦紅菜頭撻,香芒配海蝦鹹甜交融,產生了一種互相搭配的化學作用,至於北海道帶子一口酥,帶子很鮮甜,配上一小口酥皮絕不膩滯。中層是😚自家制英式鬆餅、🧀🍰柚子芝士蛋糕、🍫🍰經典石板街朱古力蛋糕、🥛自家制班蘭意式奶凍。鬆餅附有提子醬作點綴,而且餅質鬆軟,吃一口鬆餅配茶很合襯。柚子芝士蛋糕散發淡淡的柚子味,芝士蛋糕不會太膩,很清新剛剛好!至於斑蘭奶凍亦是清新之作,斑蘭和奶味配合得宜,不要互搶味道。🍊🍰英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕、自家制冰串浸串茄、🥭🍰夏日芒果熱情果慕絲蛋糕。來到最上層的蛋糕,兩款感覺很高級,我和朋友將兩款蛋糕分一半,份量剛剛好,蛋糕裡面有餡料,有咬口,外層亦有煙韌感,絕對有酒店level😍。而冰串浸串茄亦很冰

整個Set分了三層:

來到最上層的蛋糕,兩款感覺很高級,我和朋友將兩款蛋糕分一半,份量剛剛好,蛋糕裡面有餡料,有咬口,外層亦有煙韌感,絕對有酒店level😍。而冰串浸串茄亦很冰凍多汁。

還有另上的🐔黃金雞肉串,配上了泰式辣醬,相當香口,很有泰式風情!

我和朋友也加錢叫了飲品,她叫了蜜糖蘋果紅茶,生津解渴,適合消暑;而我就叫了一壼蘋果肉桂茶(熱),吃完蛋糕之後,絕對可以消除膩滯感。😚

最後$358埋單!整體來說,可以在文青cafe叫tea set,然後跟朋友Chill一下,也是非常好的享受呢!🥰
  • Afternoon  tea  set
2021-04-29 68 views
最近得知這間Cafe增設星期一至五afternoon tea嘅時段,由於下午茶外觀所吸引,忍唔住要來試一試🫖呢度嘅環境呢幾寬敞,而且呢有近窗邊位可以望到成個荃灣同埋公路嘅景致,採光幾好🙈Tea set包括五款鹹點同埋六款甜點🍬賣相都幾精緻,適合相機食先📸自家製嘅英式鬆餅🍰鬆脆而且配上果醬口感豐富經典石板街朱古力蛋糕🍰棉花糖配朱古力是常見嘅配搭但係當中仲有啲提子乾令到口感冇咁膩,值得一讚柚子芝士蛋糕🍰口感清新,配上淡淡的芝士味,呢個組合蠻不錯的!英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕🍰伯爵茶帶上柑橘作為餡料,味道唔會太甜入口順滑北海道帶子一口酥🧁酥盒啱啱焗起,非常之鬆脆總括嚟講,呢個tea呢性價比非常之高,而且配上餐廳寧靜舒服嘅環境,真係值得嚟試吓!
由於下午茶外觀所吸引,忍唔住要來試一試🫖

Tea set包括五款鹹點同埋六款甜點🍬
賣相都幾精緻,適合相機食先📸

自家製嘅英式鬆餅🍰
鬆脆而且配上果醬口感豐富

經典石板街朱古力蛋糕🍰

柚子芝士蛋糕🍰
口感清新,配上淡淡的芝士味,呢個組合蠻不錯的!

英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕🍰
伯爵茶帶上柑橘作為餡料,味道唔會太甜
入口順滑

北海道帶子一口酥🧁
酥盒啱啱焗起,非常之鬆脆

總括嚟講,呢個tea呢性價比非常之高,
而且配上餐廳寧靜舒服嘅環境,真係值得嚟試吓!

📍𝗧𝗵𝗲 𝟱𝗕 𝗣𝗿𝗶𝘃𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿 (荃灣) 一直以黎都聽過身邊唔少朋友去介紹呢間餐廳,但係一直都未有機會去試。今次終於黎到呢間位於荃灣既隱世工廈Cafe啦!佢地既地理位置雖然有啲唔方便,但係都無阻我地黎既決心😤!平時一向都係睇人介紹呢到既其他野食,但係我地今次係黎嘆返個chill到爆既afternoon tea set~~~💗𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:◾️𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 ($288 For 2)▫️北海道帶子一口酥呢個其實係咁多款咸食之中我既最愛!😍面頭首先係新鮮既帶子,然後下面滿佈咗沙律,味道好夾。而且個酥酥好香脆,十分推介!▫️香芒海蝦紅菜頭撻賣相好靚!個撻既顏色係粉紅色黎,好qq好少女!😚而入面有鮮甜既蝦配上香芒汁,令人感覺好清新!▫️牛油果蛋沙律多士牛油果既生熟嘅程度啱啱好,蛋沙律幾時都咁令人喜愛~份量仲要好多!🙈底下既多士亦好脆口!▫️黃金雞肉條呢個其實就係脆香雞翼!😍😍 All time favourite~~~▫️自家製冰梅浸串茄 🍅食落去酸酸甜甜咁,開胃之選!▫️自家製英式鬆餅佢地Scone既形狀係心形,好特別!Scone既表層焗成金黃色,十分誘人~
📍𝗧𝗵𝗲 𝟱𝗕 𝗣𝗿𝗶𝘃𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿 (荃灣)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

▫️北海道帶子一口酥

▫️香芒海蝦紅菜頭撻

▫️牛油果蛋沙律多士

▫️黃金雞肉條

▫️自家製冰梅浸串茄 🍅
食落去酸酸甜甜咁,開胃之選!

▫️自家製英式鬆餅
佢地Scone既形狀係心形,好特別!Scone既表層焗成金黃色,十分誘人~咬落去好鬆化,仲會有jam同clotted cream比我地配埋一齊食~

▫️夏日芒果熱情果慕絲蛋糕
芒果既味道好香濃,岩哂鐘意芒果既我!慕絲蛋糕口感好軟滑🤤

▫️英式柑橘伯爵茶慕絲蛋糕
同上面芒果熱情果嗰個一樣,慕絲蛋糕口感好好~呢個味道我就比較鐘意啦,有好清新既茶香,食落唔會覺得太甜~

▫️柚子芝士蛋糕 🍰
本來會擔心芝士蛋糕食落去會太飽太膩,但係佢既柚子味道好清新,酸酸甜甜咁!

▫️經典石板街朱古力蛋糕 🍫
朱古力既味道好香濃,加埋一粒粒既棉花糖,令人重拾兒時經典既味道!不過我就覺得甜左少少啦~

▫️自家製斑蘭意式奶凍
奶凍既上層會有少少椰奶,而下層就係口感軟滑嘅奶凍啦!不過感覺斑蘭味可以再突出返少少~

▫️伯爵茶 🍵
茶既味道非常清香,正好一解甜食既膩~
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室
Room B, 5/F, Tsuen Tung Factory Building, 38-40 Chai Wan Kok Street, Tsuen Wan