Hiring
$16,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,500-$29,000
Monthly
$15,500-$21,500
Monthly
See All 6 Jobs
2024-10-08 180 views
係附近睇完戲同朋友嚟咗呢間人氣西餐廳食晚飯揀咗呢個set<與你分享2人套餐> You and Me Set $428ღ 魚湯輕炒西蘭花西蘭花索滿魚湯嘅味道😋入口軟硬適中,味道清甜ღ 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉青醬味道濃厚 意粉掛滿醬汁蘆筍好嫩好清新ღ 生薑味噌三黃雞(半隻)三黃雞皮脆骨軟,肉質嫩滑有肉汁配菜有牛油烤椰菜花同香甜嘅日本南瓜🎃加上用生薑味噌調味,濃郁惹味ღ 抹茶牛奶(熱)有靚靚嘅拉花,入口順滑ღ氣泡鳳梨Lemonade(凍)味道酸酸甜甜最後仲有每人一杯Haagen-Dazs雪糕✨食完大滿足😌
係附近睇完戲
同朋友嚟咗呢間人氣西餐廳食晚飯

揀咗呢個set

<與你分享2人套餐>
You and Me Set $428

ღ 魚湯輕炒西蘭花
西蘭花索滿魚湯嘅味道😋
入口軟硬適中,味道清甜

ღ 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉
青醬味道濃厚 意粉掛滿醬汁
蘆筍好嫩好清新

ღ 生薑味噌三黃雞(半隻)
三黃雞皮脆骨軟,肉質嫩滑有肉汁
配菜有牛油烤椰菜花同香甜嘅日本南瓜🎃
加上用生薑味噌調味,濃郁惹味

ღ 抹茶牛奶(熱)
有靚靚嘅拉花,入口順滑

ღ氣泡鳳梨Lemonade(凍)
味道酸酸甜甜

最後仲有每人一杯
Haagen-Dazs雪糕✨
食完大滿足😌
2024-10-08 242 views
牧羊少年這個品牌,其實聽過很多次,一直以為是較高級的餐廳。當日太太來九龍灣接我收工,經過德福花園橋時看到這間餐廳,基於好奇去看一下她們的餐牌,發覺價格也不會貴,於是便進店光顧😄✏️位置(9/10):德福花園往工業區天橋旁,相當易認易找✏️環境(9.5/10):偏向東南亞休閑,兼帶圖書館感覺裝修風格,舒適獨特✏️服務(8/10):掃碼下單,侍應都很主動及友善✏️食物(9/10):偏向Fusion菜,味道比想像中好,份量同樣值得一讚🌟與你分享二人套餐 - $428第一次來花多眼亂,二人套餐則感覺也化算,還可以點小食、意粉及主食類所有食物的其中一款,性價比高👍🍴金沙鹹蛋黃鳳尾蝦 (單點$98)小食類中最吸引太太的選擇,鹹蛋味夠香夠重,鳳尾蝦炸得惹味可口,咬下去肉質鮮嫩,而且有六大隻,感覺不錯☺️🍴冬蔭功海鮮長通粉 (單點$128)很獨特的Fusion風味,泰式冬蔭功味道很突出,帶點香辣相當惹味,海鮮主要是海蝦及魷魚,夠入味又新鮮,而長通粉很能吸汁,絕對是一大亮點🥰🍴慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條及普羅旺斯燉菜 (單點$198)豬肋骨相當大件,面層佈滿BBQ醬及香草,十分誘人,而醬汁夠入味,口感軟滑且肉

✏️位置(9/10):德福花園往工業區天橋旁,相當易認易找
✏️服務(8/10):掃碼下單,侍應都很主動及友善

🌟與你分享二人套餐 - $428
金沙鹹蛋黃鳳尾蝦

🍴金沙鹹蛋黃鳳尾蝦 (單點$98)
冬蔭功海鮮長通粉

🍴冬蔭功海鮮長通粉 (單點$128)
慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條及普羅旺斯燉菜

豬肋骨相當大件,面層佈滿BBQ醬及香草,十分誘人,而醬汁夠入味,口感軟滑且肉汁豐盈。伴菜的普羅旺斯燉菜帶有印尼菜風味,很特別亦很開胃。至於蕃薯條,香甜香脆,配上酸酸甜甜的特製檸檬忌廉醬,味道相當搭,讓人垂涎欲滴😍
牛奶可可朱古力

🍴牛奶可可朱古力 (單點$48)
套餐包括兩杯特飲,牛奶可可朱古力的忌廉出奇的香滑,令朱古力既香濃又幼滑,十分美味😎
紅莓奶酪

🍴紅莓奶酪 (單點$48)
紅莓味突出,帶出天然的酸甜,屬清新爽口的特飲😘
Häagen-Dazs雪糕杯

🍴Häagen-Dazs雪糕杯
最好套餐有包兩個Häagen-Dazs雪糕杯,更是大杯裝,令我們這餐飯更為滿足😊

🏠牧羊少年咖啡館(九龍灣)
📬九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖
2024-10-03
$236 (Dinner)
金沙鹹蛋黃鳳尾蝦
冬蔭功海鮮長通粉
慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條及普羅旺斯燉菜
牛奶可可朱古力
紅莓奶酪
Häagen-Dazs雪糕杯
2024-10-08 127 views
假期前夕放工去呢間餐廳品嚐下🤤呢到佔地達4千平方英尺,空間非常寬敞,環境舒適悠閒,真係充滿假期的來臨😋❤️任何主食都可以加$48升級❤️有主菜🍝小食🍗沙律🥗飲品🍹甜品🍧相當大滿足💫💫慢煮BBQ醬美國豬肋骨🍖伴碟配蕃薯條,豬肋骨整到好入味🍝俄式牛仔柳意大利粉菌味醬汁好濃好creamy,牛仔柳份量多,每條意粉都掛滿醬汁是拉差醬雞翼🍗香辣惹味,皮脆肉嫩,好讚小丸子🧆炸墨魚丸配上少少辣醬,份外滋味飲料真係加哂分,真係多不勝數😍我地選擇冰水果茶🍹牛奶朱古力咖啡🍫🍨套餐仲會送埋Häagen-Dazs雪糕,真係超抵+$18轉左個蛋糕🍰紅絲絨蛋糕質地好似硬身的士多啤梨雪糕,好味道💯💯呢到真係好高質,平時其他café冇甘高的質素又平,難怪假期前多人到要等位,下次約多幾個朋友來打卡先❤️🤤😋🍰牧羊少年咖啡館 (德福廣場1期)💯九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖#九龍灣美食 #牧羊少年咖啡館 #高質西餐廳 #德福廣場 #套餐 #假期 #香港美食 #香港必食 #香港西餐 #西餐關注組 #美食關注組 #平靚正西餐 #價格親民

❤️任何主食都可以加$48升級❤️
有主菜🍝小食🍗沙律🥗飲品🍹甜品🍧
相當大滿足💫💫

慢煮BBQ醬美國豬肋骨🍖
伴碟配蕃薯條,豬肋骨整到好入味

🍝俄式牛仔柳意大利粉

是拉差醬雞翼🍗
香辣惹味,皮脆肉嫩,好讚

小丸子🧆
炸墨魚丸配上少少辣醬,份外滋味

飲料真係加哂分,真係多不勝數😍
我地選擇冰水果茶🍹牛奶朱古力咖啡🍫

🍨套餐仲會送埋Häagen-Dazs雪糕,真係超抵

+$18轉左個蛋糕🍰紅絲絨蛋糕

質地好似硬身的士多啤梨雪糕,好味道💯💯

🍰牧羊少年咖啡館 (德福廣場1期)
💯九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖

牧羊少年咖啡館始於𝟮𝟬𝟭𝟮年𝟭𝟬月,當初佢仲喺得一間太子嘅分店,近年見到佢發展得越嚟越好,而且開拓不同分店! 今次去咗九龍灣德福分店📍餐廳空間感十足,採木質簡約設計,晚市時段燈光柔和有情調🥰 咖啡館會定期舉辦與旅遊、藝術、 文化及公益相關活動,例如旅遊分享會、音樂會、攝影展、二手書回收等,好有意義👍🏻𝗠𝗲𝗻𝘂同其他分店唔同,見到好多唔同菜式,水準同樣穩定+性價比高🩵本身想散叫,但見到有𝟮人套餐,非常豐富亦包括:✅小食✅意粉✅主菜✅飲品𝟮款✅甜品𝟮份 - 𝗛ä𝗮𝗴𝗲𝗻-𝗗𝗮𝘇𝘀™™雪糕𝟭𝟬𝟬𝗺𝗹 或升級甜品整體非常推介套餐! 選擇非常多,有大部分我地想試嘅嘢,而且好抵食😙【魚湯輕炒西蘭花🥦】小食揀咗西蘭花翠綠新鮮,調味適中唔錯!【🍝日式紫蘇烤雞肉意大利粉】聽落幾特別所以想試吓味道係日式照燒汁,有紫蘇喺表面,都幾得意不過建議大家可以揀第二款😂 【🐮紅酒燴牛面肉】牛面肉非常軟稔🤤 伴薯蓉🥔• 烤澳洲西蘭花🥦 推介😋【🧡杞子木瓜牛奶】【🥛竹炭牛奶】兩款飲品都有驚喜😍 杞子木瓜牛奶濃厚,又唔會好甜,感覺養生☺️ 竹炭牛奶相對甜少少不過都好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆😋套餐甜品係🍨𝗛𝗮𝗮𝗴𝗲𝗻-𝗗𝗮𝘇𝘀雪糕杯𝘅𝟮😋

本身想散叫,但見到有𝟮人套餐,非常豐富亦包括:
✅小食
✅意粉
✅主菜
✅飲品𝟮款

【魚湯輕炒西蘭花🥦】
小食揀咗西蘭花翠綠新鮮,調味適中唔錯!

【🍝日式紫蘇烤雞肉意大利粉】聽落幾特別所以想試吓

【🐮紅酒燴牛面肉】
牛面肉非常軟稔🤤 伴薯蓉🥔• 烤澳洲西蘭花🥦 推介😋

【🧡杞子木瓜牛奶】

【🥛竹炭牛奶】

套餐甜品係🍨𝗛𝗮𝗮𝗴𝗲𝗻-𝗗𝗮𝘇𝘀雪糕杯𝘅𝟮😋當日係𝗰𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲𝘀 & 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺🍪
另外一個甜品我哋升級咗做【焙茶心太軟蛋糕配雪糕】 呢個雪糕係焦糖脆餅🍯🌈 焙茶味好濃郁🤎 真係流心🤤 值得一試!
反而我哋額外加嘅𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂就普通啲🙊

另外我哋亦都叫咗啲𝗔 𝗟𝗮 𝗖𝗮𝗿𝘁𝗲,其中推介:
【🍤金沙鹹蛋黃鳳尾蝦】
超多鹹蛋黃🤩 超級惹味🤤🤤

【🍟蕃薯條佐刁草檸檬蛋黃醬】 炸得香脆,蕃薯都好香甜☺️ 配刁草檸檬蛋黃醬好開胃😋

整體好推介🧡 地點方便、性價比高、服務好👍🏻👍🏻

𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁
🍽️•𝟮人套餐• $𝟰𝟴𝟲
🥦魚湯輕炒西蘭花
🍝日式紫蘇烤雞肉意大利粉
🐮紅酒燴牛面肉 伴薯蓉• 烤澳洲西蘭花
🥛杞子木瓜牛奶(熱)
🥛竹炭牛奶(熱)
🍨𝗛𝗮𝗮𝗴𝗲𝗻-𝗗𝗮𝘇𝘀雪糕杯
🧁焙茶心太軟蛋糕配 雪糕 (焦糖脆餅)

𝗔 𝗟𝗮 𝗖𝗮𝗿𝘁𝗲:
🐠•鹽麴燒比目魚 伴烤澳洲西蘭花• $𝟭𝟲𝟴
🍤•金沙鹹蛋黃鳳尾蝦• $𝟵𝟴
🍟•蕃薯條佐刁草檸檬蛋黃醬• $𝟱𝟴
☕️•𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂• $𝟱𝟴

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8/10
🐽 Revisit: Yes!
2024-10-07 139 views
最近我品嚐了一頓很美味的晚餐,有素肉醬意大利粉、千島海鮮薄餅及多款小食😍。✨️素肉醬意大利粉這道意大利粉的素肉醬讓人印象深刻。醬汁濃郁,味道層次分明,素肉的口感彷彿與傳統肉醬相近,令人驚喜。意大利面的煮法恰到好處,彈牙的口感與醬汁完美融合,讓每一口都充滿滿足感。搭配的三隻雞翅則是這道菜的完美伴侶,外皮香脆,內裡鮮嫩,微微的辣味增添了整體的風味。套餐可升級小食飲品及甜品,好實惠,✨️Häagen-Dazs 雲呢拿雪糕作為餐後甜點,Häagen-Dazs的雲呢拿雪糕是經典之選。滑順的口感與淡淡的香草香氣,讓這一餐的結尾更顯完美,令人回味無窮。✨️髒髒咖啡接下來的髒髒咖啡也不容錯過。這杯咖啡的呈現令人眼前一亮,濃郁的咖啡香與香滑的奶泡交織,提神又滿足。✨️千島海鮮薄餅千島海鮮薄餅則是一道讓人眼前一亮的開胃菜。薄餅的餅皮香脆,搭配新鮮的海鮮和千島醬,味道鮮美卻不油膩。✨️小食拼盤小食拼盤也是這頓餐的亮點之一,包含雞肉腸、番薯條、雞翼及炸雞堡,種類繁多,適合和朋友們一起分享。每一樣小食都有其獨特的風味,特別是番薯條,外脆內軟,甜味十足,讓人一口接一口。✨️飲品:橙汁最後,搭配的橙汁清新怡人,酸甜適中,完美解

✨️素肉醬意大利粉

✨️Häagen-Dazs 雲呢拿雪糕
✨️髒髒咖啡

✨️千島海鮮薄餅

✨️小食拼盤

✨️飲品:橙汁
最後,搭配的橙汁清新怡人,酸甜適中,完美解膩,讓整體用餐體驗更加圓滿。

2024-10-05 134 views
記得好多年前,當cafe仲未好流行的時候,去旅行一定會和朋友去牧羊少年一齊坐低傾吓行程✨到今時今日牧羊少年的分店開到愈來愈多,一間比一間裝修更靚!最近在九龍灣德福廣場開了新分店,好方便!🥤旭日冰伯爵茶咖啡🍝辣椒蜆肉意粉🐖慢煮BBQ醬美國豬肋骨🍮卡魯哇咖啡酒Tiramisu 先來是台灣咖啡大師林東源老師,特意為牧羊少年打造的咖啡飲品 - 冰伯爵茶咖啡,伯爵茶淡淡的茶葉香和咖啡配合得相當好,咖啡味道不太濃。我覺得適合飲唔慣咖啡的朋友!朋友的旭日是紅蘿蔔、蘋果和橙汁混合而成的飲品,飲落相當清新!主菜方面,意粉很彈牙,配以海量蜆肉,微辣好惹味。另外慢煮美國豬肋骨上枱時好香,醬料入味,食落好濕潤不會太乾。最後,最緊要要留肚俾甜品,牧羊少年的提拉米蘇比起出面的更加綿滑,每層忌廉夾雜着餅碎,口感特別! 📍牧羊少年咖啡館 (德福廣場1期) (九龍灣)九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖

🥤旭日
冰伯爵茶咖啡
🍝辣椒蜆肉意粉
🐖慢煮BBQ醬美國豬肋骨
🍮卡魯哇咖啡酒Tiramisu

主菜方面,意粉很彈牙,配以海量蜆肉,微辣好惹味。

📍牧羊少年咖啡館 (德福廣場1期) (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖

【牧羊少年咖啡館】是香港首家以旅遊為主題的咖啡餐室,2012年10月於太子車房街街角開幕。12度間積極推動旅遊、藝術、文化和公益相關之文化活動,希望滿足顧客胃口之餘,亦能滋養其心靈。 第十分店落戶九龍灣德福廣場,新店佔地4,000呎,設計以「Alchemists Mirage」為概念,營造魔幻感覺。早晨是Grab and Go的咖啡店,中午搖身成為餐廳,晚上則變作Happy Hour的小酒吧,宛如海市蜃樓般神秘。 餐牌選擇豐富,前菜、冷盤、主食、甜品、Brunch、創意咖啡等一應俱全,店內還會定期推出新菜式,當中包括不少素食選擇。 凡惠顧任何單點意粉或主菜,加$58升級至「自由自在1人套餐 」,可從小食/沙律4款中選一中選一,選配$42或以內飲品一款,並附上Häagen-Dazs 雪糕一小杯,非常豐富。 小食"是拉差醬雞翼"一客3隻, 炸得外皮香脆內裡仍帶嫰滑,配合辣中帶甜的是拉差醬開胃惹味。整體不會太辣,不甚愛吃辣的人也容易接受。 主食"生薑味噌三黃雞 伴 牛油烤椰菜花。日本南瓜"是新品,三黃雞外皮烤得酥脆,味噌鹹香帶出雞的鮮嫩。椰菜花烤至乾爽清甜,南瓜口感綿滑甜蜜,質地細膩。

"煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉"忌廉醬汁南瓜甜味天然,Creamy醬汁與辣腸完美契合。長通粉煮得剛好,口感彈牙,加上蘑菇片和腰果碎更香口也更添嚼勁。
到牧羊少年再飽也得試試窩夫,激厚窩夫一客四件,烘得外脆內裡軟綿綿,充滿蛋香之餘又不會太乾,大大一份足夠2-3人分享。"日落巴黎"有新鮮香蕉和朱古力醬,配上焦糖脆餅和冧酒提子Häagen-Dazs 雪糕,實是大滿足。

2024-10-03 178 views
一人無聚揀了呢間訂位只網上,用餐時間90分鐘5人,叫了四人餐,好足夠,勁飽甜品可加麻薯見隔離枱可加臘蠋,寫happy birthday, 我們又加香港經濟差,邊有可能翻枱最後無人催我們埋單
2024-09-30
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
高質文青Cafe🌟牧羊少年咖啡館🌟 ,位於九龍灣嘅分店,地方特大🤩!裝修頗具氣氛,充滿文青📖嘅味道!📖與你分享2人套餐 $428有齊小食、Pasta、主菜、飲品同埋甜品,抵過散叫勁多!🥭芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋🍐冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋幾乎包晒成個餐牌嘅飲品,芒果就香甜啲,梨就清爽啲!🦐金沙鹹蛋黃鳳尾蝦每隻爽彈嘅蝦都被鹹香嘅蛋黃醬包住,滋味十足!🍝避風塘炒蟹肉意大利粉將避風塘炒蟹嘅元素加入意粉,炒得夠香口又惹味,微微嘅辣味會令人食上癮!🍖慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條.普羅旺斯燉菜慢煮過嘅豬肋⻣軟淋可口,好輕易就可以起到骨!甜甜哋嘅蕃薯條都幾好味!普羅旺斯燉菜都入晒味,千祈唔好錯過!🍨Haagen-Dazs雪糕杯套餐包埋名廠雪糕杯,正!

📖與你分享2人套餐 $428
有齊小食、Pasta、主菜、飲品同埋甜品,抵過散叫勁多!

🥭芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋
🍐冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋

幾乎包晒成個餐牌嘅飲品,芒果就香甜啲,梨就清爽啲!

🦐金沙鹹蛋黃鳳尾蝦

每隻爽彈嘅蝦都被鹹香嘅蛋黃醬包住,滋味十足!

🍝避風塘炒蟹肉意大利粉

🍖慢煮BBQ醬美國豬肋骨

伴蕃薯條.普羅旺斯燉菜

🍨Haagen-Dazs雪糕杯

套餐包埋名廠雪糕杯,正!
2024-10-03 165 views
📍牧羊少年咖啡館 九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖九龍灣終於都有間可以打吓卡坐得舒服嘅Cafe啦估唔到九龍灣竟然開咗牧羊少年咖啡館一個非常適合大家坐低chill吓傾吓偈嘅地方裝修都非常雅致! 就算係平日夜晚都full晒證明呢間餐廳都幾受歡迎🔆鹽麴燒比目魚伴烤澳洲西蘭花·普羅旺斯燉菜比目魚相當厚身,底面都煎香左個皮仲帶少少脆香肉質軟香!好味🤤🍝避風塘炒蟹肉意大利粉呢道fusion菜口感唔錯,避風塘炒蟹配上意大利粉原來都幾夾😆🍕千島香芒牛油果雞肉pizza食pizza一定要揀千島醬!配上芒果加牛油果非常清新🥩照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒蒜香牛柳粒亦都夠晒味道🔆金沙鹹蛋黃鳳尾蝦充滿鹹蛋香味的鳳尾蝦,蝦肉夠晒爽口彈牙!🔆紫蘇香蒜蔥鹽醬烤雞扒啖啖肉雞扒配上香蒜蔥鹽醬汁🥤抹茶可可朱古力🥤氣泡鳳梨Lemonade🍨焙茶心太軟流心雪糕第一次食焙茶味心太軟,即叫即焗,焙茶味道非常濃👍🏻
📍牧羊少年咖啡館
九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖

九龍灣終於都有間可以打吓卡坐得舒服嘅Cafe啦
估唔到九龍灣竟然開咗牧羊少年咖啡館
一個非常適合大家坐低chill吓傾吓偈嘅地方
裝修都非常雅致!
就算係平日夜晚都full晒
證明呢間餐廳都幾受歡迎

🔆鹽麴燒比目魚伴烤澳洲西蘭花·普羅旺斯燉菜
比目魚相當厚身,底面都煎香左個皮仲帶少少脆香
肉質軟香!好味🤤

🍝避風塘炒蟹肉意大利粉

🍕千島香芒牛油果雞肉pizza
食pizza一定要揀千島醬!
配上芒果加牛油果非常清新

🥩照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒

蒜香牛柳粒亦都夠晒味道

🔆金沙鹹蛋黃鳳尾蝦

充滿鹹蛋香味的鳳尾蝦,蝦肉夠晒爽口彈牙!

🔆紫蘇香蒜蔥鹽醬烤雞扒

啖啖肉雞扒配上香蒜蔥鹽醬汁

🥤抹茶可可朱古力
🥤氣泡鳳梨Lemonade

🍨焙茶心太軟流心雪糕

第一次食焙茶味心太軟,即叫即焗,焙茶味道非常濃👍🏻
一直都聽講牧羊少年好正,有好高評價,我都有d唔好意思講其實呢次係我第一次食😂的確係好好呀!絕對係推介口袋私藏餐廳系列❣️成個餐廳裝修都好靚,有書架,文青得黎,燈光少暗,好有情調,帶一點點harry potter感覺。menu都好有心思lor!成本雜誌咁,好誇張有唔同區嘅推介添,類似旅遊雜誌咁!食物樣樣都好味!!🍕意大利風乾火腿蜜糖柚子薄餅$128意想不到超級好食!!一掂到條舌頭已經feel到蜜糖嘅香甜,再慢慢滲出柚子清香,配埋風乾火腿嘅鹹味,嗰邊超級脆口,帶甜甜地,整體豐富又好味呀!!🍴法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁,伴薯蓉 ,烤澳洲西蘭花 $158油封鴨髀多肉!!味道鹹香得嚟唔係死鹹,亦都唔會過鹹,做得好出色!小小一個sauce,牛油紅酒汁亦超好食!🎂🍧焙茶心太軟流心蛋糕配Häagen-Dazs 雪糕, 焦糖脆餅$88雪糕可以配焦糖脆餅或者冧酒提子味道。好有心思,用左較為保溫既碟,雪糕無咁快融,無論主菜,到甜品,都好好食!!!☕️百香果蜜桃咖啡 (凍) $58由台灣第一屆咖啡大賽冠軍林東源先生所創作,好高質呀!!!我呢個咖啡控都表示非常欣賞!好想試埋其他dish同咖啡呀❣️
一直都聽講牧羊少年好正,
有好高評價,
我都有d唔好意思講其實呢次係我第一次食😂
的確係好好呀!
絕對係推介口袋私藏餐廳系列❣️

成個餐廳裝修都好靚,
有書架,文青得黎,
燈光少暗,好有情調,
帶一點點harry potter感覺。

menu都好有心思lor!
成本雜誌咁,
好誇張有唔同區嘅推介添,
類似旅遊雜誌咁!

食物樣樣都好味!!

🍕意大利風乾火腿蜜糖柚子薄餅$128
意想不到超級好食!!
一掂到條舌頭已經feel到蜜糖嘅香甜,
再慢慢滲出柚子清香,
配埋風乾火腿嘅鹹味,
嗰邊超級脆口,帶甜甜地,
整體豐富又好味呀!!

油封鴨髀多肉!!
味道鹹香得嚟唔係死鹹,亦都唔會過鹹,
做得好出色!
小小一個sauce,牛油紅酒汁亦超好食!

雪糕可以配焦糖脆餅或者冧酒提子味道。
好有心思,用左較為保溫既碟,
雪糕無咁快融,
無論主菜,到甜品,都好好食!!!

☕️百香果蜜桃咖啡 (凍) $58
由台灣第一屆咖啡大賽冠軍林東源先生所創作,
好高質呀!!!
我呢個咖啡控都表示非常欣賞!

好想試埋其他dish同咖啡呀❣️

2024-10-02 191 views
牧羊少年咖啡館分店越開越多,遍佈港、九、新界,今次就來到九龍灣 德福廣場分店,內裡面積廣闊,與牧羊少年一貫的簡約文青風格截然不同,打造成全新概念「Alchemist’s Mirage」,即海市蜃樓的意思,採時下盛行的「朝啡夕酒」模式經營,入夜後就從Cafe變身成酒吧,日頭醒神,夜晚醉人,設有牧羊少年咖啡館著名的漂書書架,供客人隨意翻閱,並會接收捐贈書本,若遇到心儀書本,亦可自律地把$10書款放進旁邊的錢箱,然後把書帶走,把書本的生命延續。意大利風乾火腿蜜糖柚子薄餅 $128Pizza 餅底較薄,麵糰吃起來富有麵粉香氣,內部輕巧而蓬鬆,餅芯略帶柔韌,芝士可以造出拉絲效果,特別加入蜜糖和柚子中和火腿的鹹味,鹹中帶甜卻完全沒有違和感。法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁伴薯蓉、烤澳洲西蘭花 $158Duck confit起源於法國傳統保存食材的方法而延伸出來的一道經典手工菜式,鴨脾先經過醃製,再泡浸於鴨油中,配以低溫慢煮的手法來保留飽滿肉汁,鴨脾夠大隻厚肉,肉質細嫩鬆軟,一刀切下隨即骨肉分離,鹹香入味。特濃半熟芝士撻 $78即叫即焗剛出爐,撻皮堅挺而富牛油香,一切開略帶半流心效果,口感柔嫩夠creamy

意大利風乾火腿蜜糖柚子薄餅 $128

意大利風乾火腿蜜糖柚子薄餅

Pizza

法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁伴薯蓉、烤澳洲西蘭花 $158
法式油封鴨腿

特濃半熟芝士撻 $78

即叫即焗剛出爐,撻皮堅挺而富牛油香,一切開略帶半流心效果,口感柔嫩夠creamy,芝士味甜中帶酸香,不會過於甜膩。
特濃半熟芝士撻

竹炭牛奶(熱)$38
黑白拉花配色別具冷酷型格,Latte入口綿柔,喝到底還帶點芝麻的顆粒感。
竹炭牛奶
2024-09-29
Type of Meal
Dinner
2024-10-02 212 views
一次唔好嘅經驗首先安排入座混亂 Gulu🎫取飛,但一直衹安排3-4人枱,1-2人枱等咗45分鐘無叫號。入座後,好快侍應就上了一杯特飲🍹,但我們仍未開始下單😅。點餐後,好快就上咗第一份餐喇,之後直到我家人食完,我叫嘅餐點仍然未到。青胡椒珍珠洋蔥燴牛肋條藜麥香米飯半烤澳洲西蘭花 ($118)朋友見我肚餓分咗少少飯同埋牛肋條畀我,但係我食落去感覺牛肋條唔夠熱。澳洲西蘭花有別於我們平常吃的西蘭花,幾特別。香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 ($108)之後終於等到我個意粉嚟,味道ok啦,中規中矩。青醬羅勒味道未夠濃郁,雞肉肉質軟嫩ok,配上巴馬臣芝士、松子、蘑菇及蘆筍😋蘆筍有兩條大大條,另外有切片伴入意粉之中。用餐時間限時90分鐘牧羊少年咖啡館 (九龍灣) The Alchemist Cafe (Kowloon Bay) 📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖裝潢風格特別,以「Alchemist’s Mirage」為藍本打造成多用途區域,早上為咖啡店、中午為餐廳、晚上則為酒吧。#香港#美食#九龍灣#留港消費#日啡夜吧#foodie
一次唔好嘅經驗

首先安排入座混亂

入座後,好快侍應就上了一杯特飲🍹,但我們仍未開始下單😅。

澳洲西蘭花有別於我們平常吃的西蘭花,幾特別。

香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 ($108)
之後終於等到我個意粉嚟,味道ok啦,中規中矩。
蘆筍有兩條大大條,另外有切片伴入意粉之中。

用餐時間限時90分鐘

📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P26號舖

#香港#美食#九龍灣#留港消費#日啡夜吧#foodie
2024-10-01
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
牧羊少年咖啡館2021年10月首次座落於白楊街,其後分店越開越多,先後進駐葵芳葵青劇院、沙田香港文化博物館、尖沙咀K11藝術廊等。牧羊少年經常舉辦旅遊分享會、音樂會、文創比賽、攝影展等文青活動。牧羊少年咖啡館其中一間新分店座落於德福廣場,餐廳環境非常舒適,啡木色系裝潢,簡潔清新,一進入餐廳,都已聞到一陣文藝仙氣大噴發,心靈頓時得到滋養。餐廳有一個角落,有兩個大書櫃,食客可以隨便閱讀,餐廳亦會接收捐贈書本,每本贈書可兌換$10餐飲券。客人遇到心儀書本,亦可把$10書款放進錢箱,然後把書帶走。小食拼盤$158小食拼盤份量巨型,一盤就已集齊六款小食:德國香草腸,煙辣腸,炸雞翼,八爪魚丸,唐揚一口炸雞,蕃薯條,一次過嚐遍多個款式。香腸一咬爆出鹹香惹味的肉汁,雞翼和炸雞金黃酥脆,八爪魚丸個子渾圓飽滿,蕃薯條粉糯甘甜。提供三款醬汁去提升口感,香草芥末,沙律醬和番茄醬。慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條,普羅旺斯燉菜$198豬肋骨大件厚肉,肉量驚人,表面烤得帶焦香,沾上酸甜的美式BBQ醬,令人胃口大開,脂肪不多,所以吃完也沒有肥膩的感覺,特別欣賞提供的檸檬沙律醬,味道清新。法式蘋果撻配Häagen-Da
小食拼盤$158
法式蘋果撻配Häagen-Dazs雪糕
慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條,普羅旺斯燉菜$198
法式蘋果撻配Häagen-Dazs雪糕$98
將烘得溫熱的蘋果批伴以Häagen-Dazs焦糖脆餅雪糕,帶來一冷一熱的雙重感官體驗,將蘋果的天然酸甜果香與玉桂的特有香味交互融合,齒頰留香。
慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條,普羅旺斯燉菜
栗子燕麥奶沙冰$48
沙冰打得幼細,沒有冰粒,面層有忌廉、栗子蓉和原粒栗子,瀰漫著秋天感十足的濃厚栗香。
栗子燕麥奶沙冰
小食拼盤
2024-09-29
法式蘋果撻配Häagen-Dazs雪糕
慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴蕃薯條,普羅旺斯燉菜
栗子燕麥奶沙冰
小食拼盤
2024-09-26 411 views
-YOU & ME SET-牛油果莎莎墨西哥脆片伴酸忌廉nachos夠熱夠脆,配埋質感柔滑嘅牛油果莎莎+酸忌廉,一啲都唔膩。避風塘炒蟹肉意大利粉非常香濃蒜香同辣味,意粉彈牙,做到大排檔個種惹味。咖啡羊架伴露絲瑪利燒汁.烤澳洲西蘭花.日本南瓜一上枱就好香咖啡味,羊架肉質超稔,拍得住好多高級西餐廳質素。牛奶可可朱古中極濃朱古力,記住攪勻先飲,個底啲朱古力多到係杰身架!凍紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋芝士奶蓋又滑又綿,芝士味濃,絕對比得上茶飲店。酸酸甜甜好解膩。Haagen-Dazs 雪糕係oreo味,無得揀。焙茶心太軟蛋糕配雪糕可以自選雪糕味,我揀左lotus biscoff。心太軟入面極度流心,流心餡仲多過蛋糕超正!焙茶味濃,甜苦度剛剛好。
-YOU & ME SET-

牛油果莎莎墨西哥脆片伴酸忌廉
避風塘炒蟹肉意大利粉
非常香濃蒜香同辣味,意粉彈牙,做到大排檔個種惹味。
咖啡羊架伴露絲瑪利燒汁.烤澳洲西蘭花.日本南瓜
牛奶可可朱古中
極濃朱古力,記住攪勻先飲,個底啲朱古力多到係杰身架!
凍紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋
Haagen-Dazs 雪糕係oreo味,無得揀。

焙茶心太軟蛋糕配雪糕

• 焙茶心太軟蛋糕配雪糕