Hiring
$16,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,500-$29,000
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
See All 5 Jobs
食物質素尚可接受,環境ok,但餐廳職員安排座位極差,缺乏彈性。今天下午4時半入座,食食吓,有客入嚟,職員安排她們坐在1板之隔既座位(1米都無),但當時室內空外仲有好多空位可以選擇(當時觀察到只有我這枱有人),唔通職員睇到我睇唔到既野???
2021-05-04 587 views
一個人的假日午餐,去到那時已經3:30了,選擇不多,只有午餐,其餘也是小食。入座室內冷氣要等待約10分鐘左右,但服務員招呼只是一般,叫了牛油果烤雞肉長通粉,味道一般沒有太大驚喜,埋單108元,今次的經歷已經令我不想再幫襯了!
牛油果烤雞肉長通粉
Coffee
呢間cafe之前已經介紹過,佢露天環境真係好舒服😌,好chill,價錢都叫合理:-1️⃣「鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉🍄($68)」-個醬汁好creamy! 好香菇味,有黑松露實冇死😍~penne w/ mushroom in black truffle sauce : delicious! The sauce is creamy and rich with truffle taste. 👍🏻-2️⃣「黃金鹹蛋苦瓜雞肉意大利粉🌕($78)」-係罕有款式!決定一試(有一棵試伏嘅心😂),意粉偏乾身,雞肉幾滑,有幾多鹹蛋黃下,幾香🤪,但同苦瓜真係唔夾☘️~Chicken and bitter gourd spaghetti in salted egg yolk and cream sauce: sth new to me! It has an intense salted egg taste, served with some bitter gourd and chickens. A HK-style spaghetti I would say xd-⚠️:跟餐有薯仔湯 Potato soup 🥔 (想飲
1️⃣「鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉🍄($68)」
2️⃣「黃金鹹蛋苦瓜雞肉意大利粉🌕($78)」
⚠️:跟餐有薯仔湯 Potato soup 🥔 (想飲返上次個番茄湯T-T🍅)
2021-04-28 423 views
🍴鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉($68):長通粉保持彈牙,醬汁的忌廉味濃郁,長通粉上的芝士碎混合醬汁,令醬汁更香,如果多點芝士碎就更好了。🍴跟餐薯蓉湯:口感唔夠滑,味道正常。🍴藍莓乳酪:新鮮藍莓打成的飲品,fresh 之餘唔會太甜,可以encore!Ps 凍飲配可食用(意粉)飲管,夠環保♻️味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🍴跟餐薯蓉湯:口感唔夠滑,味道正常。

Ps 凍飲配可食用(意粉)飲管,夠環保♻️

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-04-17 715 views
前幾日先喺銅鑼灣食完牧羊少年,今日去到葵芳唔知食乜好,決定再encore佢嘅分店,上次食晚餐,今次食午餐。午餐真係好抵食,最平$68已經有餐湯+意粉+飲品。餐湯份量比較細,南瓜湯甜甜地ok。我點左是日大廚精選$138,今日係煎魚,落單時講明要等20分鐘,嚟到果然熱辣辣。魚皮香脆,魚肉唔算滑但係都好食。伴碟嘅薯蓉好香牛油味,口感細膩幼滑。旁邊嘅炒菜都唔頹廢,有用蒜蓉炒,整體來講好有heart。冰果茶唔會太甜,有茶味,而且呢種竟然可以跟餐唔使加錢, 晚市要40幾蚊杯,10萬個讚。侍應服務都好好,我聽到隔離枱食豬扒餐食剩好多豬扒,侍應特登問係咪唔好食,顧客話係份量太大食唔晒😂

午餐真係好抵食,最平$68已經有餐湯+意粉+飲品。

餐湯份量比較細,南瓜湯甜甜地ok。

2021-04-12 761 views
相约友人,book了6:00pm,限食60分鐘,但友人未到,我早15分鐘到了,餐廳得2成客人,也不能先入座。一間以原則為先,客人第二的餐廳處理欠彈性。最终只靠食物才能加分。
$163 (Dinner)
葵芳以街頭小食聞名,食物款式多不勝數反之要吃一個All Day Breakfast就只有幾個選擇而已這次就來到其中一間,非常有名的連鎖店吃一個All Day Breakfast英式早午餐 配 Americano $118是日主廚大菜 配蘋果肉桂茶 $138是拉差法國雞翼 加配價$48/5隻跟餐奉送一碗西蘭花濃湯,看似一碗忌廉湯但非常濃郁的西蘭花味英式早午餐份量不少,有黑松露醬炒滑蛋、鮮果椰奶奇亞子布甸、白菌、車厘茄、坎伯蘭腸、煙三文魚、煙肉和意大利包滑蛋效果不錯但因為黑松露醬分量較少, 整體味道偏淡其他配料正常發揮,或許因為大部份材料本身就有其獨特的味道,就不作介紹了意大利包偏硬和乾身,所以用作搭配滑蛋比較理想最有驚喜的應該說是奇亞子布甸吧!很少店家以此作為其中一款 All Day Breakfast的食物椰奶香濃,味道不錯有點像吃西米露一樣至於是日主廚大菜就是荷蘭汁配煎龍脷柳,魚身比較厚但煎得外脆內軟,亦有稍作調味荷蘭醬汁的味道跟白汁太相似,讓人吃不出分別  雞翼炸得酥脆肉嫩,醬汁微辣又香口惹味
但我對這個有點失望,原以為是用上拉差醬將雞翼預先醃製後炸,怎料只是作為輔助醬汁而已飲品不
葵芳以街頭小食聞名,食物款式多不勝數

英式早午餐 配 Americano $118
是日主廚大菜 配蘋果肉桂茶 $138
是拉差法國雞翼 加配價$48/5隻

西蘭花濃湯

跟餐奉送一碗西蘭花濃湯,看似一碗忌廉湯但非常濃郁的西蘭花味
英式早午餐

滑蛋效果不錯但因為黑松露醬分量較少, 整體味道偏淡
意大利包偏硬和乾身,所以用作搭配滑蛋比較理想
椰奶香濃,味道不錯有點像吃西米露一樣
是日主廚大菜

荷蘭醬汁的味道跟白汁太相似,讓人吃不出分別
是拉差法國雞翼

雞翼炸得酥脆肉嫩,醬汁微辣又香口惹味
蘋果肉桂茶

飲品不過不失,Americano帶fruity口感味道屬意料中內
蘋果肉桂茶是某外國牌子的茶包,另一半很滿意那個味道,上網一查超市有售,頓覺普通不過應該會到超市購買這茶

這店的空間感跟座位都比較多,還未到炎夏坐在室外比較寫意
整體來說店家給我的感覺沒以往這麼好,食物質素不是不理想
但感覺多了分店以後變得更平庸食物亦走向公式化
想當初太子總店開張時吸引多少人慕名前來
那些年樓上Cafe大行其道,但質素開始越來越差
店家除了打造不一樣的Cafe之餘,以旅遊、未來信件等作為賣點亦是當年令顧客慕名而來的原因
現在分店越來越多的時候,初心反而好像越來越模糊
2021-02-08
$150 (Lunch)
西蘭花濃湯
英式早午餐
是日主廚大菜
是拉差法國雞翼
蘋果肉桂茶
2021-04-08 302 views
🔎:《 #牧羊少年咖啡館 》⁣⁣⁣⁣⁣💬:⁣⁣⁣⁣ 好有文藝氣息既牧羊少年咖啡館,依間cafe都有好幾間分店,無論係環境定食物都非常有水準👍🏻!⁣⁣⁣▫️三文魚籽和風蜆肉意粉我自己幾中意依款,味道係偏淡少少但係反而幾清新唔會膩,口感豐富,入面有三文魚籽、菇菌、蜆肉,蜆肉係無沙架,推介!▫️香草青醬雞肉蘆筍意粉依款味道都幾特別,個醬係有一陣青菜青草汁既味🌿,但佢食落唔係清新個隻feel,反而調味比上一款濃味。不過雞肉係雞胸部位有啲「鞋」,但整體味道係幾特別。▫️黑椒照燒汁煎牛柳粒 (極推介👍🏻👍🏻👍🏻!!)牛柳好有牛味而且一啲都唔會un,雖然唔會係和牛個話入口即溶,但係真係好好食,燒汁好入味而且仲帶少少蒜香味🤤▫️千島海鮮薄餅雖然我係pizza厚批愛好者,但我都幾中意依款pizza🍕,薄餅個底係好薄,比餅乾厚少少,但真係非常脆口!而味道非常唔錯,有千島醬既少少酸甜之外仲有幾香濃既芝士,食落唔膩。雖然配料得3款海鮮,但隻蝦大隻而且爽口,不過係章魚仔🐙有啲腥。▫️素比泰葉炸魚柳其實係炸魚柳同埋一啲炸過既唔知咩葉🍃,但係魚柳好大條,都有成5大條,佢唔係炸魚手指個隻口感,比較上更脆身,但入面既魚肉有啲太淋
🔎:《 #牧羊少年咖啡館 》⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
▫️三文魚籽和風蜆肉意粉

▫️香草青醬雞肉蘆筍意粉

▫️黑椒照燒汁煎牛柳粒

▫️千島海鮮薄餅

▫️素比泰葉炸魚柳
其實係炸魚柳同埋一啲炸過既唔知咩葉🍃,但係魚柳好大條,都有成5大條,佢唔係炸魚手指個隻口感,比較上更脆身,但入面既魚肉有啲太淋,不過整體都正常炸魚味🐟(炸魚點都好食😋)
到訪過牧羊少年不同的店子好多次了,最常去的,還是位置葵青劇院側的這店,因為疫情各種原因,我們已經很久沒外出用餐,如果餐廳可選,盡量都選坐有戶外的位置。讓孩子看menu 的話,每次他們都點窩夫,這次就來個大的士多啤梨夫替配雪糕,本來是跟雲呢拿味的,我們轉了朱古力。這天等候時間相當較長,25 分鐘才送到枱,一看到雪糕雙眼發光的孩子,就衝著雪糕去,要分辨甜品質素高下,雪糕也是關鍵之一,以我們這一家瘋狂喜歡雪糕的程度,能吃得出不是廉價雪糕,整體質素也好好,水果甜、窩夫脆,坐戶外就是chill、舒服,渡過一個簡單又relax 的tea time。

2020-11-28
$50 (Tea)
今次介紹既呢間💛cafe以前無而家咁多分店既時候就已經想試,早幾日去開新都會廣場行完街就順便去懲罰一下😼葵芳分店係正葵青劇院隔離,當日我地揀左戶外帳篷下既座位黎坐,環境幽靜仲好夠開揚,尤其係而家天氣唔熱,坐係度用餐別有一番感覺😌 當日cafe仲有播放國語同英文流行音樂🎵令人感覺好chill,好似去左台灣cafe一樣咁慢活🥰 而最觸及我心既係呢度本menu,原因並非係食物相片有幾吸引或者菜式有幾特別,而係佢好似一本雜誌咁富有資訊性,令客人知道佢地有二手書捐贈慈善活動📚、走塑外賣用具🥡、自攜咖啡杯優惠🥤同明信片售賣同代寄服務📮,係一間非常有溫度既cafe💗******************************✨ 鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉🍝 ($78)長通粉上桌既時候就已經聞到佢既洋蔥味🧅同芝士味🧀都幾勁,唔好芝士既人可能會覺得陣味有d臭,好在食落就無呢種感覺😂忌廉汁幾夠味但就略嫌未夠香濃,黑松露既味道被芝士既濃味蓋過其實食唔出🙈長通粉彈牙唔會過稔,初時以為份量唔係好多,原來隻碟既容量都幾深🧐 足料既雜菌🍄加上爽脆既洋蔥粒唔會太單調,只係本人唔鍾意食生洋蔥就覺得佢既存在破壞左我對呢客長

✨ 鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉🍝 ($78)

足料既雜菌🍄加上爽脆既洋蔥粒唔會太單調,只係本人唔鍾意食生洋蔥就覺得佢既存在破壞左我對呢客長通粉既觀感😂 (好彩食完無口臭🤭),個人認為呢個價錢算係不過不失🤔
✨ 千島海鮮薄餅🍕 ($138)
呢度既pizza屬於正常size一個分到6塊,雖然薄批既口感同厚批相比點都會爭d,但論卡路里既話薄批絕對係完勝😼
Pizza既批邊夠香脆,中央鋪上混合既車打芝士同巴馬臣芝士🧀口感煙韌,加埋千島醬甜甜地既味道,令人胃口大開🤣

值得欣賞既係呢度既製作夠用心,每一塊pizza都好平均咁有齊墨魚仔、蝦仁同蟹柳仲鋪得好四正;墨魚仔🦑夠彈牙,蝦仁🦐就非常鮮味爽口,絕非急凍貨質素👍🏻

雖然呢個pizza並唔油膩,餡料亦算係健康之選,不過個人覺得味道淡左少少🤏🏻,如果加返少少海鹽調味相信會更好🤨
✨ 卡魯哇咖啡酒提拉米蘇🍨 ($68)
Tiramisu由3層意大利軟芝士同兩層浸左咖啡酒既手指餅組成,層次比坊間食到既多🤩

芝士層杰得黎夠滑,口感有d似mousse,中間仲夾雜左d朱古力粒幾有口感;手指餅濕潤度適中,不過咖啡酒既味道就唔太明顯,用朱古力甜品🍫黎形容反晒比較貼切🤨

⚠️值得注意既係面頭既朱古力粉都幾多,食既時候要比較小心❗️
✨ 哈利奶油啤酒咖啡🍺 ($78)
見到個名就諗返起之前係大阪🇯🇵環球影城哈利波特園區🏰飲過既奶油啤酒🙈,只係呢杯除左係真·啤酒之外同時亦係由台灣第一屆咖啡大師冠軍林東源老師所設計既創意咖啡系列之一,所用既咖啡豆亦係由老師主理既品牌Gabee烘焙☕️
店員送上啤酒咖啡🍺時有溫馨提示攪拌時要慢慢黎,因為啤酒既氮氣會令杯內液體谷上黎🌫😲
頭幾啖飲既時候會令人覺得啤酒既麥味好重,咖啡嘅味道唔太飲到,不過持續攪勻之後就無咁苦澀,慢慢細味先至隱約飲到咖啡既回甘🤔
整體而言呢杯啤酒咖啡既味道偏重,未必個個女仔都鍾意🙊
👧🏻人均消費:$180 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.5/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3.8/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3.8/5
📍牧羊少年咖啡館
地址:葵芳興寧路12號葵青劇院地下2號舖
⏰營業時間:11:00–22:00 (Mon–Fri & Day before Public holiday);
08:00–22:00 (Sat–Sun & Public holiday)
(📍銅鑼灣、尖沙咀、太子、將軍澳、屯門、沙田亦有分店,營業時間有所不同)
$200 (Dinner)
2021-03-14 446 views
Lunch time 唔知食咩,就通常都會游黎牧羊,因為黎咗咁多次,牧羊永冇令人失望,而且係黃店,一定撐!牧羊平時lunch time都大排長龍,今日可能晏黎,所以唔洗等就可以入。叫咗個厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包拼蜜糖芥末薯角 ($78)。本身個餐一定會跟個餐湯,而且唔係啲頹嘢,係有質素嘅。今次係南瓜湯😃個雞扒包塊雞扒真係好厚切!女仔一啖實在好難咬得晒,最後分咗上下層黎食,個包嘅沙律都好新鮮,值得食!!

厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包拼蜜糖芥末薯角
南瓜湯
厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包拼蜜糖芥末薯角
南瓜湯
2021-03-14 331 views
餐廳有室外也有室內的座位,坐得舒服,若晚間光顧會有身處外國的燭光晚餐感覺。下午茶相當抵食,大約$70一位連特色咖啡,非常喜愛這杯鮮奶咖啡一上枱被那特色拉花所吸引,與朋友估了一輪後,結論是店舖代言人”牧羊人”的拉花😂 很似很似,他的曲卷毛髮像羊毛般可愛🐑👍🏻還帶了帽子,很有想像力的獨特圖案,我喜歡。小食拼盤有德國香腸、春卷、花枝丸及薯角,是典型的輕鬆吹水小食。甜品有香蕉窩夫配朱古力雪糕,美味可口,很適合與朋友一起分享。
2021-03-13
$70 (Tea)
  • Latte
2021-03-09 446 views
高質系列 – 牧羊少年咖啡館💛坐落葵青劇院內的一旁🕍文藝氣息與餐廳理念互相融洽📚文青風氣提昇至一個極致💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️------------------------------環境: 分為戶外同戶內兩邊戶內比較清靜,會望到吧枱可以望到咖啡師沖咖啡☕戶外比較自然🕺🏻岩一班朋友大聲歡笑💃🏻------------------------------食物: 鮮忌廉野菌煙三文魚意大利粉($88)意大利稍稍偏硬🍝屬於有咬口忌廉汁好香滑🥛亦唔會有好滯既感覺煙三文魚分量稍稍有點小🐟令到野菌味比三文魚突出🍄搶去主角既位置😖珍寶雜扒大會($158)🍖大胃食肉必選同必定會愛上既菜式有豬扒,雞扒,魚柳組成豬扒軟滑🐷肥瘦均勻,唔會太乾身變硬雞扒外脆內嫰🐥肉汁爆澎魚柳外皮唔夠脆身🐟但魚肉好厚實仲有小編最愛既連皮薯角🥔新鮮熱辣,並且脆身有薯味😍------------------------------服務: 店員由帶位到落單🤗最後到埋單,感度都變現友善全程亦會保持笑容😁如果再向客人作小小餐牌介紹就會更加完美💯------------------------------環境: 7 /10食物: 7 /10服務:
高質系列 – 牧羊少年咖啡館💛
坐落葵青劇院內的一旁🕍
文藝氣息與餐廳理念互相融洽📚
文青風氣提昇至一個極致💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️
環境: 分為戶外同戶內兩邊
戶內比較清靜,會望到吧枱
可以望到咖啡師沖咖啡☕
戶外比較自然🕺🏻岩一班朋友大聲歡笑💃🏻

食物: 鮮忌廉野菌煙三文魚意大利粉($88)

意大利稍稍偏硬🍝屬於有咬口
忌廉汁好香滑🥛亦唔會有好滯既感覺
煙三文魚分量稍稍有點小🐟
令到野菌味比三文魚突出🍄
搶去主角既位置😖

珍寶雜扒大會($158)🍖

大胃食肉必選同必定會愛上既菜式
有豬扒,雞扒,魚柳組成
豬扒軟滑🐷肥瘦均勻,唔會太乾身變硬
雞扒外脆內嫰🐥肉汁爆澎
魚柳外皮唔夠脆身🐟但魚肉好厚實
仲有小編最愛既連皮薯角🥔
新鮮熱辣,並且脆身有薯味😍

服務: 店員由帶位到落單🤗
最後到埋單,感度都變現友善
全程亦會保持笑容😁
如果再向客人作小小餐牌介紹
就會更加完美💯

環境: 7 /10
食物: 7 /10
服務: 6.5 /10
難得今個星期六day off, 決定約一個超耐無見的朋友食個早飯。打算去一個大家都少去的地方。咁朋友住港島,我住九龍,咁就去新界。最後選咗呢間餐廳。去到剛剛lunch 餐牌開始,我就選咗咖哩猪扒飯配炒雜菜,來到這間餐廳,一定要試埋美式咖啡。朋友選了黑松露雜菌長通粉。豬扒真的不錯,大大件,煎得很香並不太硬。配上的雜菜還可以,最精彩係咖哩汁及飯。喜歡汁分開上,因為可以隨我加幾多都得,及不會攪到D飯淋曬。而咖哩汁香味十足,不是太辣亦不咸,適合我口味。最大驚喜係個白飯,煮的剛剛好不硬不淋,送咖哩汁一流,仲有飯香,呢個真係無想過。杯美式咖啡易入口,因我不加糖及奶,好想飲真個咖啡味。易入口,不會太苦,亦都滑,真係不須加糖及奶。本來入座時話食個半鐘,但我哋傾到坐足兩個鐘都不知,幸好店員好好,無趕我哋走,皆因環境太舒了。不錯的一餐。

2021-03-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$105 (Lunch)
2021-03-04 319 views
係馬灣出返黎,3大2b去食下午茶😎有bb椅又唔洗等位,Very Good叫左2個Lunch Set 豬扒飯,明太子蝦意粉,1個Tea Set雞翼+薯條...我覺得賣相係Ok嘅,但味道就普普通通,唔算好吸引...反而跟餐加左份燒八爪魚丸,呢個就真心覺得好食👍加配小食好食過主菜,Um...
係馬灣出返黎,3大2b去食下午茶😎
有bb椅又唔洗等位,Very Good

我覺得賣相係Ok嘅,但味道就普普通通,唔算好吸引...

反而跟餐加左份燒八爪魚丸,呢個就真心覺得好食👍
加配小食好食過主菜,Um...
2021-03-01
$90 (Tea)